Widok

Jaki rower dla wysokiej kobiety?

Przymierzam się do zakupu roweru, ale nie mam pojęcia jaki wybrać. Czy ktoś bardziej obeznany w temacie - mógłby mi coś polecić?

Mam 187 cm wzrostu, sporo jak na kobietę, więc na pewno będzie to istotne przy wyborze roweru. Zależy mi na sprzęcie, który będzie dopasowany pod tym względem.

Głównie będę jeździć poza miastem - piaskowe/ leśne drogi, teren umiarkowanie górzysty. Oczywiście pewnie co jakiś czas trasa przebiegnie szosą. Czasem będę też jeździć w mieście, jednak 70% czasu to jednak trasy poza miastem.

Zależy, żeby rower był możliwie lekki - często przemieszczam się pociągami, chcę żeby zabranie w podróż roweru nie było jakimś strasznym wyzwaniem.

Jeśli chodzi o zakres cenowy - rozsądnie. Tzn. nie musi być to najtańsza półka cenowa, ale nie chcę też szaleć z wydatkami zważywszy na raczej amatorskie podejście do roweru.

Będę zobowiazana za wszelkie rady :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Według mnie warto korzystać z usług fachowców, aby uzyskac jak najlepsze możliwe rezultaty. Jeżeli zastanawiacie się nad zakupem nowego roweru lub akcesoriów rowerowych, to polecam Wam sprawdzić stronę https://rowery-colex.pl/ , gdzie znajdziecie ofertę najlepszego sklepu rowerowego Colex.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gigantyczny wybór różnych rowerów jest w https://roweroweprzymorze.pl/, gdzie można przyjść i przymierzyc się do sprzętu, a obsługa w razie potrzeby wszystko dopasuje, dokręci itp. ;) Ceny uważam, ze są jak na te czasy bardzo korzystne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może jakiś rower crossowy? Rzuć okiem tu https://www.greenbike.pl/rowery-crossowe-c-62_63.html . Są dość uniwersalne. Do miasta i na ścieżki poza nim. Wygodne, funkcjonalne i dynamiczne. Są także modele damskie. Podpytaj - z pewnością doradzą odpowiedni rozmiar kół.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mam 185 cm wzrostu i jeżdzę na merida cossway na zwykłych przerzutkach i hamulcach dostarczonych przez producenta dostawcę .Jezdzę codziennie około 20 kilometrów tj godzina jazdy od czterech lat nie mam z rowerem problemów jedyne co zmieniłem dętki i opony to wszystko .Rower kosztował 950 zł. Nie warto płacić więcej za rekreacyjną jazdę raz w tygodniu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
za młodego mowilo się :" daj się karnac"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mówi się "dasz się przejechać?"
ale co to za pojazd , może jakiś link albo symbol marka i firma ?,kiedy będzie chrzest bojowy ??? dasz pojezdzic?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
:) No to znalazłam pojazd jednośladowy, tylko nie wiem czy dla wysokiej czy dla niskiej?
Czy jeszcze jakieś panie czegoś poszukują?
Załatwiam:)
ja bym chciał, bardzo!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Panowie na ring proszę, poprzytulacie się trochę to wam przejdzie;)
Mam nadzieję, że podobny wzrost i waga- to podstawa.

Niska dobrze, że ci w oko jeden z drugim wpada a nie w inne miejsce;)

A gdyby tak zapytać rower: Czy chciałby mieć taką panią..................?;;)
tak tylko pomyślałam :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
\Ty jednak jestes Tepa pala !!!
ty to chyba sam siebie nie lubisz :)
nie przeglądam wszystkich postow a odpowiadam na te biezace . ty masz czas i zacięcie to czytasz wszystkie to w temacie na biezaco jestes.

jak być czasem obejzal filmik i posluchal madrych ludzi to być jeszcze mądrzejszy był.

miłego wieczoru ci zycze mądralo. i zegnam bez odbioru !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
linka masz w 2-3 poście tematu ;)

naucz się czytać ze zrozumieniem, nic dziwnego, ze nie potrafisz zrozumieć prostych zdań skoro oglądasz filmiki zamiast czytać :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aradash, jak piszesz to podaj konkretny model roweru a nie ja mam się domyslac co tam zamontowali w tym co widziales. Jestes ciezki zakompleksialy typ co wszystko wie naj naj ale ma zamiast glowy stalowa kule.
masz tu linka i obejzyj .

https://www.youtube.com/watch?v=5vN36yDbfe0

wymiękam i juz koncze z toba . zmeczyles mnie.
oczywiście, że mogą nie pasować ;)

ale nie ma szansy, że męskie siodełko będzie pasowało kobiecie... (na dłuższą metę)

piłem do tego, że Gigant XT sugeruje kupić konkretny model - który również może nie pasować... szansa że będzie pasować jest taka sama jak szansa że siodełko montowane do roweru fabrycznie będzie pasować... (o ile jest dla danej płci)

a żeby dobranie idealnego do swojej budowy ciała to kwestia prób i błędów... a najlepiej (i najtaniej) pożyczyć albo sprawdzić na rowerze kolegi/koleżanki który/a ma inne siodło...

co do pedałów i rączek nie zdarzyło mi się, żeby jakieś nie pasowały... ale domyślam się przy jakichś zjazdach czy sportach pedały mają większe znaczenie... a rączki mogą być po prostu z g*wnianego materiału...

ps.
@Gigant XT
w Giancie którego proponowałem jest np. LIV Contact Upright ;) chyba coś przedobrzyłeś z tą "masową produkcją" i wywodem ;)
Siodło, pedały i chwyty to jedyne punkty styku naszego ciała z rowerem.
Zastanawiające jest dla mnie to, że 99% ludzi wierzy, że producent roweru z góry wiedział jakie pasują do budowy naszego ciała.
w którym rowerze, z tych które zaproponowałem jest siodełko "dla obu płci"?

wskaż przy okazji przykład siodła, które NIE pochodzi z "masowej produkcji", które nie jest jednocześnie siodłem dla konia, i które nie kosztuje tyle co pół roweru

niewiarygodny typ...
Aradash, już ci odpowiadam po co wersja L"IV dla pani do której jak zauważysz siodla się ale z masowej produkcji i one nie maja nic wspólnego z wersja dla pan. zanim cos powiesz sprawdz w google i wtedy zacznij mnie nazywać zabawnym.
jak by producenci siodełek nie mieli interesu w sprzedaży siodel to by odrazu montowali do rowerow te wlasciwe. dlatego montuje się siodla unisex nie wiem czy tak się to pisze porawidlowo , myśl chłopaku myśl zanim cos napiszesz , bo przestane Cie lubic.
@XT Gigant
zabawny jesteś ;))))

po co kupować rower w wersji damskiej skoro będziesz musiał zmieniać np. siodełko? ;))))
wydać dodatkowe 100+ złotych

a może nie wiesz, że chłopcy i dziewczynki znacznie się różnią w okolicach siodełka? :)))
że np. mamy inne miednice? ;)

skoro nie masz wiedzy mógłbyś chociaż czasem przed wysłaniem posta skorzystać z googla i poczytać to i owo, to nie boli :D
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
~Rysiek55+ sorki ale wersja LIV jest to specjalnie dla pan zaprojektowana linia ram rowerowych , i nie ma to nic wspólnego z siodełkiem czy amortyzatorem.

Siodelko to możesz sobie dokupić czy to meskie czy damskie ale to nie czyni roweru dla pan poprzez zamontowane siodełko zaprojektowanego dla kobiet.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
~bk...
oj tam oj tam cos taki niesprawiedliwy:), chłopak jak widać potrafi korzystać z Google wiec wiedze ma .
do góry