Widok

KORKOWE

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej! robimy wesele w lokalu, gdzie jest wysokie korkowe, i zastanawiam się, czy nie zrobić przekrętu kupując litrowe butelki zamiast 0,5 (bo rozumiem że korkowe jest od korka ;) ale z drugiej strony nie chcę wyjść na prostaka przy właścicielu lokalu :P i przy okazji narobić problemów obsłudze :P skoro na "głowę" liczy się 0,5 l.. to jedna butelka będzie na dwie osoby... Jak to rozwiązujecie?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dowiedz sie, czy korkowe jest od osoby, czy od butelki.

Poza tym, nie kazde miejsce zgadza sie na pojemnosc powyzej 0.5, bo wiedza, ze ludzie kombinuja.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dowiedz sie, czy korkowe jest od osoby, czy od butelki.

Poza tym, nie kazde miejsce zgadza sie na pojemnosc powyzej 0.5, bo wiedza, ze ludzie kombinuja.
u mnie korkowe jest 10zł od osoby pelnoletniej... ale ostatnio liczyliśmy,ze kilka osob bedzie na pewno nie pijących i istnieje taka możliwość, ze kupimy alkohol w Bardo (35zł za 0,5)
image

W niektórych miejscach płaci się korkowe ryczałtem. Np 500 PLN za całe wesele i możesz za to wnieść nieograniczoną ilość alkoholu.
głupota z tym korkowym, ciekawe kiedy lokale z tego zrezygnuja. ja na szczescie nie mam tego problemu ufff
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
w miejscu gdzie najpierw mieliśmy rezerwację korkowe było od osoby nie od butelki
zmieniliśmy lokal i nie mamy korkowego :) zgadzam się, mogliby w końcu zrezygnować i tak lokal ciągnie dużo kasy, a jeszcze te korkowe, sępy jedne
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Matko jaka to bzdura to korkowe-złodziejstwo jakiegi mało-My wesele miesli.śmy na Hipodromie alkoholu mieliśmy tyle ile chcieliśmy ale nikt o korkowym nie wspominał -to już zamiast złodzieje tak głupio to nazawać dodali by lepiej po parę złotych do posiłków a wogóle nie mówili o czymś tak głupim jak korkowe
korkowe to jest kasa dla kelnerów.

dziewczyny sloma z butow wystaje jak czytam Wasze wypowiedzi :zlodzieje itd.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
trzeba byc naiwnym, aby wierzyć w to, że ta kasa trafi do kelnerów :)
image image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
w dobrych lokalach trafia. wiem bo mam tam znajomych :)
Korkowe to nie napiwek dla kelnerów to po prostu koszt utylizacji szkła w tym wypadku butelek. W wielu lokalach jest ona po prostu wliczona w koszty ogólne, a tym samym ukryta. Poza tym strasznie się ostatnio rozpanoszyli właściciele jeśli chodzi o cenę tzw. korkowego i widzę, że podnoszą ją jak tylko można. Całe szczęście bywają lokale w których można negocjować cenę korkowego. Osobiście z 5 zł za butelkę zeszłam do 1,5 z właścicielką lokalu a myślę, że to jeszcze nie jest ostateczna cena. Życzę powodzenia w negocjacjach i pozdrawiam forumowiczki:)
Dla kelnerów? To ja naiwnie myślałam, że oni mają pensje...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a to ciekawe, bo bywając na wielu weselach, zauważyłam, że praktykuje się tendencję, roznoszenia alkoholu przez świadków (a nie kelnerów). Wiele lokali ma to wliczone w koszty i nie robi szopek z korkowym.
a co to jest "korkowe"??:)
Jakieś bzdurne opłaty.

Może czas zmienić lokal?

Jakie 500 zł? Za co?

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

to są takie opłaty, których nie powinno być. Za co? Za wystawienie butelek? Nie bardzo rozumiem... Jakies nowe zasady.? Przecież jak idę do lokalu na obiad, to nie ma dodatkowej opłaty za podanie butelki wina. Obsługa jest w cenie jedzenia. Kelnerzy maję pensje. Problem z butelkami? To może skoro młodzi przywożą butelki to niech je zabierają? Przecież pełne biorą.
Lokalu nie zmienię, bo to nasz wymarzony i koniec kropka :) Trzeba będzie zacisnąć zęby i zapłacić trochę więcej..
image
W naszej "Gosi" w Kielnie nie było takich problemów. Jest i tak więcej lokali, gdzie nie ma jakiś takich bzdur.

Żeby jeszcze dopłacać tyle kasy za nic?

My także mieliśmy wymarzony inny lokal, ale co z tego? Praktyka i opinie się liczą.

Za co jeszcze wam doliczą?

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Róża Wiatrów gdzie mieliśmy wesele też nie liczy sobie korkowego

Inne tematy z forum Wesele

Co zamiast ciężkiego dymu na pierwszy taniec? (3 odpowiedzi)

Nie chcemy ciężkiego dymu przy pierwszym tańcu. Co innego można zorganizować, żeby dodać trochę...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (220 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

do góry