Widok

Kącik kulinarny cz. II

Kulinaria Temat dostępny też na forum:
co robicie smacznego na święta? lub jakich dań nie możecie się już doczekać ? Może jakieś nowe przepisy. A żeby nie było za kobieco to jednak szefem kuchni chce być Master szef a nie szefowa...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No proszę...jaki prosty przepis...kiedyś wypróbuję...zapisałam
Śledzie solone czy marynowane?...na mój smak winny być solone...to jak Ania?
cebula pokrojona w kostke zasypana lyzeczka cukru. odstawic a z pusci sok
sledzie pokroic
dodac dwie lyzki musztardy z calymi ziarenkami gorczycy
2 lyzki majonezu
i cebule z puszczony sokiem
wymieszac
odstawic
zjesc
pycha
Potrzebuję coś na szybko, nowy przepis na jakąś sałateczkę. Ktoś coś w temacie ? Najlepiej śledziową. Tylko nie śledzie pod pierzynką bo się przejadły ;)
Znacie jakieś godne przepisy warte przygotowania na wigilijny wieczór ? Podzielcie się proszę :)
nie ma problemu inka, wpadaj na tiramisu :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzisiaj mobilizacja sił...mentalnie przygotowuję się do lepienia pierogów....robię hurtowo więc będzie się działo;)
No no...cóż za delicje się szykują :-)...czy tego tiramisu możesz zrobić więcej? :-D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie w tym roku tradycyjnie w wigilię (barszcz z uszkami, pierogi, karp) ale w pierwszy dzień świąt poszaleję :) myślę nad królikiem pieczonym na jabłkach w czerwonym winie, z jałowcem i rozmarynem oraz o roladzie z karkówki w sosie grzybowym, do niej kluski śląskie :)

a jeśli chodzi o słodkości to na pewno coś z makiem- może tarta makowo-figowa albo torcik bezowy z masą makową i orzechami...na pewno będzie rolada z kremem czekoladowym, kruche ciasteczka z cukrem i zapewne moje ukochane tiramisu :) niezbyt świąteczne ale kto powiedział, że wszystko musi być super wigilijne ;)
Lazania dzisiaj, na zimno, też jest pyszna :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Polecam się w przyszłości :)
Miło :-)
Czas na relację z przygody pt."Dyniowa lazania"...jest dobrze...smakowała wszystkim...dynię doprawiłam gałką i chili i pomimo wcześniejszych oporów dałam ser pleśniowy blue.
Dzięki Manson za przepis i Jaga za przyprawy:)...gotowanie z Wami to czysta przyjemność :-D
O gałce to wiedziałam ;-)...nawet mam...dzięki :)
Gałka muszkatołowa zdecydowanie tak.
Inka-Inka, dynia ma raczej subtelny smak, a niedoprawiona może być nawet mdła. Wg mnie pasuje do niej gałka muszkatołowa, imbir czy chili (oczywiście w niedużej ilości).
:)...dam radę;)....jutro zdam relację...dla mnie dyniowa lazania to nowy smak
Dynia jest słodka, pomidory słodko-słone, nie wiem, nie używam żadnych, parmezan sadylowy może być, choć pewnie się upiecze na sucho, goździki kompletnie nie ten smak, Ich protestiere, śmietana śmietanowa, sama wiesz jakie smaki pochłania Twoja rodzina, tak im dopraw.
Co do łososi masz niestety rację :(... a ja tak lubię ich smak :(
Lazania jutro bo zapomniałam wyciągnąć dynię z zamrażalnika...odmarza więc sobie powoli.No a co z przyprawami bo wiesz że pleśniowy odpada.
A jak tam obiadowa lazania dyniowa?
Przywieziemy swoje weki w odpowiednich rozmiarach ;)
To łapanie wcale realne...po drodze są stawy hodowlane...no dziki to on nie będzie ;)
Jeden wek to trochę mało;-P

Inne tematy z forum Hydepark

Kawa czy Herbata - rano (201 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Trójmiasto do bani (386 odpowiedzi)

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko...

Hotel w Raciborzu (5 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, zwracam się do Was z prośbą o pomoc i doświadczenia, bo planuję krótki wyjazd...

do góry