Widok

Kącik kulinarny cz. II

Kulinaria Temat dostępny też na forum:
co robicie smacznego na święta? lub jakich dań nie możecie się już doczekać ? Może jakieś nowe przepisy. A żeby nie było za kobieco to jednak szefem kuchni chce być Master szef a nie szefowa...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sądzę, że ugości. Dobry z Niego gospodarz :)
Jak się po drodze złapie pstrąga.
Wek tez czeka :-)))

EDIT: Łosoś norweski to jedna z najgorszych szam, takie rybne świniaki.
Jadłam tatary z łososia i były pysznościowe.Czy takie będą z pstrąga to nie wiem,mniemam iż równie dobre a może i lepsze?
Manson...ugościsz nas kiedyś takim tatarkiem? :-D
Czyli, nieważne kiedy się przyjedzie, tatar będzie? ;) Dobrze wiedzieć.
Zawsze jest. Dla Mansona święta są każdego dnia, a Święta nie są nimi jakoś szczególnie. Nie jestem, niestety, wyznawcą żadnej religii. Zgodnie więc z postulatem śp Halewicza nie dotyczą mnie dobrodziejstwa płynące z wyznawania tejże.
Och. To musi być wyjątkowo dobry tatar. Będzie na święta?
Przyrządza. Najchętniej z dzikiego pstrąga, bo o uczciwą wołowinę w PL trudno.
Na pewno....z korzonków...albo z tego co ma w wekach ;-p
O matko, tyle dobra...Ciekawe, czy Manson przyrządza tatara?
Ja też...tatar...z cebulką i ogóreczkiem..pikantny...mniaam...rozmarzyłam się : -)
Miał ochotę na tatara ;) I wcale Mu się nie dziwię.
Admin był głodny i skonsumował kilka postów...buuuu
O. Tu też braki w postach. Co się dzieje w państwie duńskim? ;)
Mam koleżankę, która nie tknęłaby tatara. Ja uwielbiam :)
Wszystko jest wyłącznie w naszej głowie.

Niektóre narody nigdy nie miały problemów z dostępem do czegoś jadalnego przez cały rok, zatem nie miały potrzeby konserwacji zielska na dłużej. Nasza kiszona kapusta czy ogórki budzą zatem ich wstręt, bo są dla nich po prostu "zepsute".
Z drugiej strony.. nasz wstręt mogą budzić np. ich metody konserwacji mięsa na dłuższe wyprawy. Jak ktoś nie jest szczególnie obrzydliwy, niech se wygugla genezę nazwy befsztyku tatarskiego chociażby ;)

Do smaków trza się przekonywać stopniowo.

Sam kiedyś na Forum przywoływałem przykład jednej z koleżanek, która zarzekała się, że nigdy, za żadne skarby, nie tknie cynaderek.
Troszkę to co prawda trwało.. ale zjadła. Wiedząc!
Nie lubię komuś robić niespodzianek, żeby zjadł coś w niewiedzy i z apetytem.. a potem to wyrzygał, po poznaniu prawdy :D
Nie "dojrzałam " jeszcze do smaku serów pleśniowych aczkolwiek pewne próby są ;)...póki co czuję jakbym grzybka ze ściany jadła...w sumie to nie tyle smak co zapach mnie odrzuca. Nie zapomnę jak kiedyś , w pracy , męczył mnie fetor wydobywający się ze wspólnej kuchennej szafki.Pewnego pięknego dnia koleżanka wyciągnęła zawiniątko z czeluści ,otworzyła ,a ja myślałam że zemdleję...a ona dodała..mniam,mój pyszny serek...chyba jeszcze dobry?!?Trauma pozostała mi do dzisiaj ;-p
> za pleśniowymi serami nie przepadam

Ja lubię, chociaż kiedyś córka mojej byłej mało mnie z jej chaty nie wyp*ła za robienie lazanii właśnie z takim serem. Ale dosyć szybko "rozbudziła się" kulinarnie i nawet ogony świńskie pożerała, bylem nie mówił na głos, że to są one (chociaż wiedziała) :D
W wersji "delikatniejszej" dałbym na wierzch parmezan a dyni też nie przyprawiał. Ew.. wrzuciłbym jeden, max dwa goździki. Ale to jeszcze na etapie robienia dyniowej bazy, bo w wg mnie w lazanii to już za późno.
TO moje preferencje smakowe. Może Manson ma lepsze pomysły?

> Ty już nie śpisz czy jeszcze nie śpisz?

Sam przez ostatnie dni miewałem tego typu wątpliwości :/
Ale spoko: JUŻ nie śpię :D
Podejrzewam że masz rację ale za pleśniowymi serami nie przepadam dlategoż pytam :-D
Btw...Ty już nie śpisz czy jeszcze nie śpisz?;-)
Podejrzewam, że jeśli wzorem Mansona, dasz na wierzch serek pleśniowy, to dyni przyprawiać szczególnie nie trza, bo i tak on zdominuje smak i zapach ;)
Pięknie dziękuję :-*
Pytanko...czy tę dynię przyprawić szczególnie?

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (787 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Grajdołki (244 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (156 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

do góry