Widok

Kącik kulinarny cz. II

Kulinaria Temat dostępny też na forum:
co robicie smacznego na święta? lub jakich dań nie możecie się już doczekać ? Może jakieś nowe przepisy. A żeby nie było za kobieco to jednak szefem kuchni chce być Master szef a nie szefowa...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Inka-Inka, dynia ma raczej subtelny smak, a niedoprawiona może być nawet mdła. Wg mnie pasuje do niej gałka muszkatołowa, imbir czy chili (oczywiście w niedużej ilości).
Gałka muszkatołowa zdecydowanie tak.
O gałce to wiedziałam ;-)...nawet mam...dzięki :)
Czas na relację z przygody pt."Dyniowa lazania"...jest dobrze...smakowała wszystkim...dynię doprawiłam gałką i chili i pomimo wcześniejszych oporów dałam ser pleśniowy blue.
Dzięki Manson za przepis i Jaga za przyprawy:)...gotowanie z Wami to czysta przyjemność :-D
Miło :-)
Polecam się w przyszłości :)
Lazania dzisiaj, na zimno, też jest pyszna :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
u mnie w tym roku tradycyjnie w wigilię (barszcz z uszkami, pierogi, karp) ale w pierwszy dzień świąt poszaleję :) myślę nad królikiem pieczonym na jabłkach w czerwonym winie, z jałowcem i rozmarynem oraz o roladzie z karkówki w sosie grzybowym, do niej kluski śląskie :)

a jeśli chodzi o słodkości to na pewno coś z makiem- może tarta makowo-figowa albo torcik bezowy z masą makową i orzechami...na pewno będzie rolada z kremem czekoladowym, kruche ciasteczka z cukrem i zapewne moje ukochane tiramisu :) niezbyt świąteczne ale kto powiedział, że wszystko musi być super wigilijne ;)
No no...cóż za delicje się szykują :-)...czy tego tiramisu możesz zrobić więcej? :-D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzisiaj mobilizacja sił...mentalnie przygotowuję się do lepienia pierogów....robię hurtowo więc będzie się działo;)
nie ma problemu inka, wpadaj na tiramisu :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Potrzebuję coś na szybko, nowy przepis na jakąś sałateczkę. Ktoś coś w temacie ? Najlepiej śledziową. Tylko nie śledzie pod pierzynką bo się przejadły ;)
Znacie jakieś godne przepisy warte przygotowania na wigilijny wieczór ? Podzielcie się proszę :)
cebula pokrojona w kostke zasypana lyzeczka cukru. odstawic a z pusci sok
sledzie pokroic
dodac dwie lyzki musztardy z calymi ziarenkami gorczycy
2 lyzki majonezu
i cebule z puszczony sokiem
wymieszac
odstawic
zjesc
pycha
No proszę...jaki prosty przepis...kiedyś wypróbuję...zapisałam
Śledzie solone czy marynowane?...na mój smak winny być solone...to jak Ania?
soloe
No to spróbujemy, brzmi mega smacznie, dziękować :)
Awokado faszerowane tygrysimi krewetkami smażonymi w czosnku z sokiem z limony i popite szklaneczką (buteleczką) białego wina - ja tam mam świąteczną kolację każdego dnia :-))

Białe wino nazywa się real forte i jest portugalskie i kupione w Biedzie za 10 cebulionów. Kiedyś miałem okazję próbować je do małży w sosie pomidorowo czosnkowym ze spaghetti i wielce mi podeszło. Do krewet także sympatyczne. To jest po prostu wino do owoców morza. Jak nie macie w domu tokaju to śmiało kupujcie.
No no....delicious...Ty znowu w kuchni?;-p
mtf dorzuc to prosze do tej kapusty od inki w jednej przesylce.
Nie da się dorzucić. Takie okazje to tylko u mnie :-))))

Inka, w sieni krewet nie będę pichcił. bo nie, Ty zgryźliwa pamiętliwa ostojo kobiecych instynktów :-)))

A w ogóle to szamałem je oglądając Sanjuro, przez co smakowały nieziemsko :-)))

Inne tematy z forum Hydepark

Kawa czy Herbata - rano (220 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Grajdołki (332 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry