Widok

Kaszel przy antybiotyku

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam corka bierze augumentin na zapalenie gardelka(jest po 3 dawkach i nie ma poprawy) . Dzis doszedl jeszcze kaszel suchy . Corka ma 2 latka. Caly czas goraczkuje. Czy moge na wlasna reke podaj jej cos przed snem na kaszel???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Prosze o rade. Pierwszy raz daje dziecku antybiotyk i nie wiem czy on zwalcza tez kaszel? Nie wiem tez jaki syrop w razie czego bo zawsze byla zdrowa:/ podalam jej przed chwila 3 dawke augumentinu , mam nadzieje ze juz jutro bedzie poprawa:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy ktos wie?
jeżeli będzie kaszleć w nocy możesz jej podać kropelki Sinecod, albo syrop Dexa Pico (chyba jest od 2.roku życia); to są leki blokujące odruch kaszlu,żeby się nie męczyła za bardzo dziś w nocy (suchy kaszel może być przy chorym gardle,podawaj jej też dużo wody w nocy,żeby miała nawilżone). Augumentin chyba działa dość późno, po 2-3 dobie; ale jeśli niepokoi Cię ten kaszel to warto jutro podejść jeszcze raz do lekarza,niech ją dokładnie osłucha,bo może to nie gardło a oskrzela- i wtedy doradzi ci co dalej (u nas przy takich infekcjach chłopcy mają zazwyczaj przepisany Clemastin,ale to ma inne działąnie i jest na receptę)
Maja zadzwoń do pediatry. Kiedyś miałam podobny przypadek ze starszą córką okazało się, że nie reagowała na antybiotyk.
image
Dzięki dziewczyny. Jutro pojade to skontrolować.. Tak to jest jak na dyżurze w długi weekend przepisuje dr ktory nie zna organizmu dziecka:/
Petra tez mam clemastin w domu to nie jest na katar?
to jest taki lekko odczulający lek (często dawany właśnie przy katarze), ale on "wycisza" też dziecko,uspokaja i hamuje jakieś receptory (dokładnie nie pamiętam,bo nie mam teraz pod ręką ulotki) i u nas świetnie działa właśnie na taki nocny męczący, kaszel (tylko u nas zawsze schemat jest taki- katar, potem kaszel mokry rano, a suchy w nocy). Nie wiem, to lek na receptę,więc nie powinno się samemu decydować,ale jeśli dostałaś to już kiedyś dla małej,to jak będzie się bardzo męczyła w nocy,to nie zaszkodzi jak jej dasz,a jutro skonsultujesz ze swoim pediatrą (stosowaliśmy również przy augumentinie,więc na pewno można razem z tym antybiotykiem). Swoją drogą mojemu augumentin też nie pomógł (po 3 dobach zmieniliśmy na inny), ale syn miał zapalenie oskrzeli.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

Wakacje z dziećmi (121 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...

do góry