Widok

Kiedy dziecko samodzielnie pije z kubka?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Pytanie do doświadczonych mam :) Kiedy Wasze dzieci zaczęły pić samodzielnie ze zwykłego kubka?
Mój syn jest dzieckiem piersiowym, nie zna butelek. Od miesiąca uczymy się picia z niekapka, ale nie chce z niego pić. Jak mu odkręcę i dam bezpośrednio to pije jak dziki, ale zakręconym tylko się bawi lub go gryzie. Nie wiem czy jest wogóle szansa, że się nauczymy, a jak nie to zastanawiam się kiedy jest mozliwość, że będzie potrafił sam się napić ze zwykłego kubka.
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój syn w ogóle nie pił ani z butelki ani z niekapka od razu przeszlismy na zwykłe kubki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
moje córki tak samo, ani butla, ani nie kapek od razu z zwykłego na początku z moją pomocą, ale później już same. Młodsza ma teraz dwa latka i już od paru miesięcy sama pije tylko nie potrafię dokładnie określić od ilu.
Okolice roczku to było z moją pomocą na pewno i jeszcze troszkę po roczku.
Moja byla cyckowa, butelkowa, poźniej kubek 360, który do tej pory używamy w nocy ( stoi w lozeczku ) a ze zwyklego kubka/szklanki nauczyla sie pic jak miala ok 20mcy...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może spróbuj doidy cup ten kubeczek jest odpowiednio wyprofilowany i pomoc nie zaburza ssania. Jak ładnie go sobie zamowitam, ale jeszcze go nie otrzymałam.
mój Julek butelkowy a niekapka nie chciał. Za to od razu załapał bidon ze słomką i pije z niego do teraz. Ze zwykłego kubka daje mu pić ale jeszcze sporo na siebie wylewa więc najczęściej korzystamy z bidonu
Mamy doidy cup. Też z niego pije jak ze zwykłego kubka, ale musze mu trzymać i kontrolować. Chciałam go nauczyć korzystać z niekapka, aby pił bardziej samodzielnie. Jak się nie uda to będę musiała cierpliwie poczekać na czas, aż będę mogła go zostawić sam na sam z kubkiem wody :)
image

Moja ma 16 miesięcy i juz od dawna pije sama z małego, plastikowego kubeczki z uszkiem, a to dlatego, że niekapek ciągle nam giną i dawałam od razu ze szklanki. Syn w tym wieku chodził do żłobka publicznego i tam o wiele młodsze dzieci piły dawno x kubeczkow, pani była bardzo zdziwiona, że on nie umiał. ...
Mój pił z niekapka dosyć długo, później z kubeczka ze słomką.
Z takiego normalnego kubka zaczął pić samodzielnie jak miał ok 3 lata, wcześniej czasem rozlewał
Mój synek jak miał rok pił już ładnie z kubeczka. Potrzeba trochę cierpliwości i będzie dobrze:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

opinia położna kuzepska magdalena (3 odpowiedzi)

Proszę o opinie, o tej położnej :)

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

do góry