Widok

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ???

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze inni, że jak dziecko samo zechce.

Komentarze typu, że to złe, że dziecko ma samo decydować i wszystkie inne umoralniające wypowiedzi sobie odpuście i nie zaśmiecajcie tematu.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 62
"Odnośnie tatuowanie ciała to chyba to jest zabronione do 18 lat a przekłuwanie uszu nie."

Niekonsekwencja.
W moim odczuciu powinno być.
Dzidzię na solarium też się prowadzi? Przecież nie może być taka blada...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
Myślę że na solarium tez nie można. Żaden właściciel solarium na to by się nie zgodził. A kosmetyczki przekłuwają uszy jest to całkowicie bezpieczne i raczej bezbolesne. Kolejny raz powtarzam że nie jestem zwolenniczką przekłuwania uszu tak wcześnie, ale może pozostawcie tą decyzję matkom i nie krytykujcie w taki sposób jakby matki co najmniej jakby robiły krzywdę dzieciom. Skoro z żadnych badań nie wynika, że jest to w jakiś sposób szkodliwe dla dziecka to o co kruszyć kopie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
Silen, to nadinterpretacja. Ani Ty, zapewne, ani ja, nie wiemy jak Czekolada rozmawia z dzieckiem, więc nie o tym mowa. Mowa o tym, jak rozmawia tu na forum, z dorosłymi kobietami. Mowa o Twoim zgłoszeniu do moderacji i zasadności tegoż. Więc nie dorabiaj ideologii, pliz;)

Poza tym, porównujesz rzeczy ważne: szkoła, zajęcia pozaszkolne z mało ważnymi: przekłucie uszu. Tu w ogóle nie ma korelacji. Zagalopowałaś się.

Poza tym nie potępiam, bo to mi nic nie da, ino nawołuję do zachowania rozsądku. Dzieci i tak mają przechlapane, wiele razy, przez nas rodziców i nasze "widzi misię", więc ograniczajmy ilość głupot jakie zrobimy.

Żaden logiczny argument nie przemawia za kolczykowaniem rocznego malucha.
Za to logiczne jest danie dziecku wyboru w tej kwestii typowo estetycznej.

Poza tym tatuaże są dozwolone, jeśli rodzic wyrazi zgodę. Wiadomo, że nie u kilkulatka, ale u nastolatka już tak.
I podejrzewam, że zakaz ten wynika głównie ze społecznego braku akceptacji dla tatuaży, kojarzonych głównie ze światem przestępczym.
Za to kolczyki są milusie, więc czemu nie;)

Moim zdaniem przekłuwanie uszu niemowlętom też powinno być zakazane. Najwcześniej od 5-6 roku życia, jak już mała idzie do szkoły i "ma swoje zdanie, bo gadała z koleżankami i doszły do wniosku..." ;)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Milusie jest też obrzezanie - przecież to robi dobrze dla higieny, czyż nie?Potem można się chwalić koleżankom, że nasz synek nie ma napletka! Ale to zdrowe, higieniczne o w ogóle... Obciąć też córce łechtaczkę, wzorem sąsiadów z Afryki, a co się będzie guaniara cieszyć z seksu jak dorośnie..o ile będzie w takim stanie psychicznym dojść do dojrzałości..
Kij z tym!
Tak jest fajnie!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3
przesadzacie :) kolczyki idzie wyjąć i po sprawie, tatuażu nie zmyjesz, to jest czynność nieodwracalna

w wielu rzeczach decydujemy za dziecko, po co niesiemy do chrztu? niech dorośnie i samo zdecyduje, to samo w wyborze szkoły, imienia czy dodatkowych zajęć.
Ile rodziców męczy dziecko dodatkowymi zajęciami po to by spełnić swoje marzenia czy pochwalić się przed znajomymi

Nie przesadzajmy, kolczyki to maleńka dziurka zrobiona niemalże bezboleśnie, jeśli nie będzie chciała to wyjmie kolczyki, dziurka zarośnie i po sprawie.

jak wcześniej pisałam przekułam córce w wieku 2,5 lat na jej widzimisię ;p a czemu? bo po prostu chciała:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 15
Moja Wiki ma roczek i mi się podoba bardzo piercing. Tak sobie myślę, ze jesli uszy normalnie się takim małycm dziewczynkom przekłuwa to ja postanowiłam, że przekłuję mojej Wiki nos i pępek. Mam już śliczne kolczyczki z cyrkoniami dla niej! Super pomysł, co?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1
Są jeszcze brwi, sutki, wargi sromowe... Niektórzy gustują również w skaryfikacji ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
to sobie tam zrób:D i wstaw fotkę na forum
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
Gdzie? Na wargach? :D
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
wystarczy na sutkach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja dwom corkom przekluwalam, jak mialy 7 miesiecy. I nic sie nie dzialo. Mysle ze im szybciej tym lepiej, dziecko nie wie o co chodzi i co najwazniejsze nie dotyka uszka. Im starsze i bardziej rozumne tym wiecej paniki, ktora udzieli sie mamie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 15
Ja przekłułam mojej (rocznik 2007) latem 2012r. Ona chciała mieć przekłute uszy, dziewczynki w grupie w przedszkolu też mają przekłute, no i poszłyśmy. Poszłyśmy do salonu, gdzie mają dwa pistolety (w Horyzontach na obrońców na Przymorzu) i jestem zadowolona, bo gdyby każde z uszu było osobno przekłuwane, to nie wiem, czy doszłybyśmy do końcowego oczekiwanego efektu, a tak to ciach i gotowe. Czyli mała miała około 5,5 roku.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
" Im starsze i bardziej rozumne tym wiecej paniki, ktora udzieli sie mamie." No tak, bo przecież to twoja panika tu jest najważniejsza :D Ręce opadają.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wiesz co Mutti? Szlag mnie jaśnisty trafia, jak czytam tak idiotyczne posty na forach dla rodziców. Wiesz co? Przekłuj zanim się narodzi - jak cos takiego znajdziesz tez weżmiesz pod uwage? Jestes Matka? Masz mózg? - use it i nie obnażaj sie tak z wlasna niewydolnoscia, glupotą i slepym podazaniem za kazda bzdura, jaka napotkasz. Co to za problem w ogóle jest...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3
Tutti pozdrawiam ;]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Hej! Mi osobiście nie podoba się przekłuwanie uszu maluszkom, jakkolwiek kontaktów nie zrywam;-), ale swoje zdanie zawsze wypowiem. A najlepsze jest to, że wszystkie te małe gwiazdy w kolczykach już w pięciolatkach miały dziurawe wstrętne zęby a mamusie modelek nie pomyślały, że dla urody warto też odwiedzić stomatologa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Widzę,że temat nadal na topie.
Przedostatni post mnie zabił.sprawa poważna,sorry ale napiszę tylko hahaha.
Funky się ciesz,że warek sromowych nie masz bo by Cię jeszcze mamuśki namierzyły i przekłuły,uważaj.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chyba mi się musi strasznie nudzić, że weszłam w ten wątek wiedząc jaki on będzie:)

Jak zawsze, nie zawiodłam się;)

Nauczona doświadczeniem, nigdy na forum nie podzieliłabym się czymś co zrobiłam niezgodnie ze standardami Matek Polek z tego forum, które w jednym wątku uważają, że dziecko klapsem dyscyplinować można, a w innym wątku twierdzą, że prawie bezbolesne przekłuwanie uszu jest traumą, krzywdą i takie tam:)

Najs:) Uwielbiam to forum do porannej kawy...albo nie, bo to grozi zalaniem klawiatury:)

Przepraszam za OT:)
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
@Czekoada-chili - nadal się ukrywam, mam nadzieję, że jakaś "pirsingowa" mamuśka mnie nie namierzy :] Inaczej będzie boleć ;P
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
TB ja nie uważam,że dla 3 miesięcznego dziecka jest to bezbolesne i potrzebne przede wszystkim,uważam że te dzieci są za małe i tyle,co nie oznacza że toleruję i praktykuję klapsy.
Kilkumiesięcznym dzieciom jest co najwyżej potrzebne mleko,sucho w pampku i bliskość mamy,a nie jakieś swiecidełka w uszach.Fanaberie mamy i tyle.

Lubicie dopisywać scenariusze i wkładać słowa w usta.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry