Widok

Kolęda

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, wiecie może jak wygląda kolęda na Ujeścisku. Nie przyjmowałam jeszcze kolędy w tej parafii wiec mam parę pytań. Czy księdzu normalnie daje się pieniądze w kopercie czy przelewa na konto? Ksiądz przynosi wodę święconą czy muszę ja mieć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja też się spotkałam z tym że ksiądz nie wziąl koperty. I nigdy nie słyszałam zeby się o nią upomniał. A z tego co wiem kasa nie idzie na księdza tylko na kościół. A u mnie w parafii ministranci zbieraja na wyjazd w wakacje i nie dostają kasy do ręki. Uwazam ze to jest bardzo fajny pomysł. A jeśli chodzi o te przelewy to najbierw jak przeczytałam to się mocno zdziwiłam, ale po przemyśleniu nie jest to takie głupie, zwłaszcza że wiele razy napadano na księzy wracających z koledy. Ale w mojej parafii ksieza nie sa jeszcze tak postepowi i zwyczajowo sa koperty.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Konto? Praktycznie i fajnie. Co księdza obchodzi kto i ile wpłacił.

Ja raz dałem w kopercie 10 zł i co? Przymus jakiś? Haha.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie normalnie osłalbłam hahah weksle sie wystawia hahah

a naj;epeij na konto rydzyka ;p
ie a tak serio kasia rozwalilo mnie to hahah z tymi kwitkami
Choć pewnie są idioci i dewoci co rzeczywiście księdzu pokazują na kompie że akurat przelali tyle i tyle ....

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

a my co roku dajemy 10 zl hahaha.zreszta najchetniej nie dalabym nic.
a najzabawniejsze jest zawsze to,ze ksiadz po skonczonej koledzie wychodząc udaje,ze nie widzi koperty na stole i trzeba zawsze "przypomniec",a on zawsze odpowiada"alez nie trzeba" ale oczy az mu sie świeca :P
Co rku od lat ten sam scenariusz,jak w serialu hehehe.
Co za fałsz.....bleee....
justi jak zwykle masz problem.
Jak Cie tak drażni kolęda i ksiądz, to jej nie przyjmuj i nie dawaj kasy - bo i po co, skoro to dla Ciebie "serial".
nijak nie rozumiem - tak Ci źle w Kościele, a się trzymasz kurczowo... Masochizm czy co?
ja nie mam problemu?
poprostu bawi mnie co roku ten sam scenariusz .skoro juz przychodzi,to niech nie udaje,ze nie widzi kasy i niech nie pali głupa,ze nie chce:P
Nie trzymam sie kościoła moja droga,bo tam chodze rzadko.Trzymam sie Boga i swojej wiary,a ze koscioł zrobił sie zepsuty to cóż Bóg jest winien????
NIC.
justi30- przecież nie musisz przyjmować kolędy- Księdza w domu- to po co to robisz?
Niusia85, jak widzę nic do Ciebie nadal nie dociera. Jesteś aż tak zaślepiona? Nie widzisz tej obłudy?

Czy kościół kiedyś był biedny? No kiedy? W I wieku istnienia? Nie widziałem biednych kościołów, a kolejne zbędne Lichenie i inne złoto i tym podobne bzdury tylko temu przeczą.

Tam ma być Bóg? W jakimś Licheniu ze złota? Kto i po co to buduje? To na chwałę boską? A ludzie pod kościołem umierają z zimna?

haha ponuuuury nie dość że mieszkasz chyba na jakieś mega wiosce gdzie wszyscy naokoło śmieją się z nieochrzczonych dzieci to na dodatek ta wioska jest chyba na jakiejś głębokiej Syberii skoro ludzie pod kościołami z zimna umierają
Taaa... a ta wiocha to Gdynia :)

To fakt bo w Piśmie Świętym jest napisane aby sobie nie czynić wizerunków na podobieństwo Boga czy jakoś tak a to co się dzieje to poprostu temu zaprzecza :-).
No właśnie to pokazuje, jak kościół ma w poważaniu pismo św. Podobnie z budowaniem pomnika poprzedniemu papieżowi za życia.

Setki przykładów na obłudę. A kolęda jednym z ciekawszych. Gadka o niczym, wyciąganie kasy, głupie pytania, udawanie że jesteśmy gorliwymi katolikami, ksiądz zerknie dziecku w zeszyt od religii (haha szybko zakładamy) itd.

Czy rabin, pastor protestancki czy też prawosławny pop także łazi po domach i robi z siebie głupka?

Najgorsze, że są księża, którzy potrafią otworzyć kopertę, przeliczyć i zapytać "Czemu tak mało, przecież stać was na więcej" :/ Fajnie jest przyjąć księdza z wizytą, porozmawiać, najlepiej o życiu parafii itd. ale po pierwsze teraz księża w dużych parafiach czasu na to nie mają, a po drugie część z nich ma taki sam stosunek jak parafianie - odbębnić i spokój!
Justi30, Ponury - proponuję Wam Apostazję:

http://www.apostazja.info/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1

Jako piersi dacie przykład jak nie być w tych czasach hipokrytą. Tzn. Furczeć na księdza, a dzieci chrzcić. Warczeć na księdza a kolędę przyjmować. Widzicie, rzucacie kamieniami, a sami lepsi nie jesteście. Gdybyście powiedzieli, nie przyjmuję kolędy bo...
Nie ochrzczę dziecka bo...
Nie mam ślubu kościelnego bo...
To moglibyście prawić morały na temat hipokryzji i obłudy, a tak robicie dokładnie to samo. Co z tego, że się do tego przyznajecie głośno? To czyni Was lepszymi? Chyba nie.

Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
Tinker - super to ujęłaś ;-).

Ja przyjmuję kolędę co roku. Zawsze to przyjemne wizyty, rozmowy. Dzięki temu wiem, że u mnie w parafii są "normalni" księża. Np. rok temu zaczął z nami temat in-vitro, że nie miał pojęcia, że tyle par boryka się z niepłodnością i że on, oraz wielu jego kolegów księży, nie rozumie tego, że kler się do tego miesza i jest na nie. On uważa, że to wręcz powinno być refundowane. Także miło nas zaskoczył.
U mnie w parafii są chyba życiowi ludzie, bo jak mieszkaliśmy jeszcze bez ślubu, nigdy nie usłyszałam przykrego słowa. Nie robili problemu jak przygotowaliśmy się do ślubu - cieszyli się, że się zdecydowaliśmy i nawet powiedzieli, że nie musimy iść na nauki przedmałżeńskie, bo przecież już wiemy jak się żyje w rodzinie, bo długo razem mieszkamy. Ale poszliśmy na jedno spotkanie z proboszczem - baaardzo miłe. Bez prawienia morałów. Nie spodziewałam się takiego ludzkiego podejścia.
Także są księża i księża - ja mam szczęście.
Ponury siedzi jeszcze na forum kryminalnym, więc on stamtąd takie nowości przynosi hahhahaha
Czy ja mówię że nie jestem hipokrytą? A pewnie że jestem. Tylko że większość z was jest, ale nie potraficie się do tego przyznać.

Jeden ksiądz odważył się i przyznał że invitro ma sens... i co z tego, skoro cała instytucja jest chora i niereformowalna?

Ciekawe dlaczego nie apelują o nie znęcanie się nad zwierzętami? Ostatnio to obśmiali dziennikarze. Kościół nie zajmuje się tym, czym powinien, tematy traktuje wybiórczo, chciałby mieć monopol na pomoc biednym (stąd ataki na Owsiaka i Ochojską) itd.

A kolęda? Ksiądz tak naprawdę ma gdzieś to, co mu powiesz. A jak uzna, że "rodzina laicyzująca" to to wpisze w kartotekę. I to jeszcze bezczelnie na kolędzie - nosi te kwity pod ręką z danego bloku czy ulicy.

Wielcy obrońcu księży co Wy w nich widzicie co???Macie jakiś układ czy co?>??Ludzie opanujcie się kościół to najbardziej złodziejska instytucja jaką znam -tylko oczy im sie świeca na kopertę i na tacę w kościele a potem efekt piorunujący każdy super auto -dzieci -panie na boku -no ludzie to sorry ja tego sponsorować nie muszę :(kolędę przyjmuję wierząca jestem ale płacic za to ,że przyszedł nie będę -to jego obowiązek a gdybym zastała kartkę z numerem konta tego samego dnia zaniosłabym mu kartkę z moim numerem konta i napisała ,że ma wpłacić -podobno księża często pomagają więc sprawdziłabym jaka jest rzeczywistość ?
warbuziaczek - jestem w totalnym szoku!!!!!!
Nas ks. Krzysztof potraktował całkiem na odwrót.
Kopertę wziął bez zająknięcia, a widział że mieliśmy wtedy w domu tylko stół i cztery krzesła, gołe żarówki na kablu przy suficie i materac zamiast łóżka...
Nigdy mu tego nie zapomnę!
I jeszcze potraktował nas - dosłownie - jak gówno, bo nie mamy ślubu kościelnego!
Bo tacy ludzie jak my w jego mniemaniu są chyba niegodni przyjmować kolędę. To było 2 lata temu. W zeszłym roku był już u nas ks. Sylwester i było dużo lepiej ale gryzłam się strasznie, czy w ogóle przyjmować kolędę, bo byłam w zaawansowanej ciąży i nie chciałam znów słuchać wywodu o życiu w grzechu itd.

Jak by to chodziło o jego samego (ks. Krzysztofa) to bym go już nigdy do domu nie wpuściła, ale tłumaczę sobie że kolęda jest ważna.

Ślub kościelny będziemy mieć w lecie 2010 ale póki co jeszcze jedna kolęda przed nami i znów pewnie wykład :/ Mam nadzieję, że nie przyjdzie proboszcz.

A wiecie co mnie jeszcze u niego wkurza?
Że po zakończonej kolędzie przedstawia na mszy całą statystykę: ile parafian żyje w grzechu... ile z nich mogło by wziąć ślub (bo nie ma przeszkód) tylko nie chce... itp. To chore!!

Wkurzam się, ale zaciskam zęby i klnę pod nosem.
W końcu nie dla tego idioty chodzę do kościoła.

Inne tematy z forum Ujeścisko

Wiśniowa Aleja (44 odpowiedzi)

Położenie osiedla w niewielkiej odległości od al. Armii Krajowej oraz al. Pawła Adamowicza...

Gecco Deweloper (12 odpowiedzi)

Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczerą opinią polecam przejść się po mieszkańcach inwestycji na...

do góry