Widok

Kolęda

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, wiecie może jak wygląda kolęda na Ujeścisku. Nie przyjmowałam jeszcze kolędy w tej parafii wiec mam parę pytań. Czy księdzu normalnie daje się pieniądze w kopercie czy przelewa na konto? Ksiądz przynosi wodę święconą czy muszę ja mieć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
przelewa na konto ??? ;/ pierwsze słyszę :):):)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tym przelewaniem pieniędzy na konto to pierwszy raz słyszę :)

Do której parafii na Ujeścisku należysz?
Chodzi o parafie Ojca Pio. Wcześniej mieszkałam w Bydgoszczy i tam tak się robiło. Ksiądz wolał nie chodzić z pieniędzmi po ulicy aby nie kusić losu ;) Po prostu był taki zwyczaj. Powiem szczerze ze naprawdę praktyczny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jeszcze trochę, a kolęda bądzie przez Skypa :-))))))))))))))))
na żabiance kilka dni przed kolendą ministranci tez chodzą z kwitkiem do wpłaty na konto :)
Hej, wodę święconą musisz mieć swoja. Co do pieniędzy to my zawsze dajemy na miejscu, ale myślę ze ksiądz nic nie będzie miał przeciwko wpłacie na konto :-)))) księża akurat u nas w parafii są bardzo postępowi. A nr konta znajdziesz na stronie internetowej parafii.
Kasia0075- o raaaaaaaanyyyyyyyyyyyyyyy..............
Brak słów!
Normalnie księża są widze coraz "lepsi"w swoich pomyslach:P
Porazka...
wpłata na konto? żenada......
ale dlaczego żenada? moim zdaniem do praktyczne i postępowe :) jak dla mnie np. byłoby to wygodniejsze, bo wszędzie płacę kartą i mam wieczny problem z gotówką ;)
przecież nikt nie musi tego robić, obowiązkowe to nie jest :)
i co? na kolędzie pokazuję księdzu wyciąg z konta czy otwieram laptopka i pokazuje przez Internet ze wplacilam ? bezsens.
a ile dajecie kasy? bo ja w tym roku po raz pierwszy bede tu (tzn nie w swoim rodzinnym miescie) przyjmowac kolędę i nie wiem ile by tu dac...?
nie przyjmuję kolęðy, ale gdybym miała dać księdzu jakieś pieniądze to myślę że przelew jest po prostu bezpieczniejszy...
A propos wody święconej, to jeśli nie masz, możesz powiedzieć księdzu, że woda nie jest święcona i ksiądz ją na miejscu "poświęci". :)
Uważam, że zwyczaj dawanie Księżom pieniędzy za wszystko, cokolwiek zrobią, jest beznadziejny a Oni to wykorzystują. W końcu Oni są dla nas nie my dla Nich.
apropos kolendy, datki dla ksiedza - na kościół jeszcze rozumiem, ale dla mnie wynagradzanie ministrantów - to porażka. Sama widziałam jak się spierali o pieniądze i liczyli pod klatką, który ma więcej.
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
To dobrze że mogą poświęcić na miejscu, bo nie mam wody święconej, a w poprzedniej mojej parafii ksiądz chodził ze swoim kropidłem. Dzięki za informacje.
to ja jeszcze powiem, że kiedy mieszkaliśmy na Ujeścisku był u nas na kolędzie ks.Krzysztof (proboszcz) - porozmawialiśmy sobie i kiedy dowiedział się, że nie mamy własnego mieszkania, że dopiero skończyłam studia i zaczynam pracę, to nie przyjął koperty, mówiąc, że wystarczającą ofiarą będzie modlitwa w intencji budowy kościoła - byliśmy bardzo zaskoczeni - planowaną kwotę przelaliśmy jako ciegiełkę na konto;
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
My koledę przyjmujemy, co roku.
Co do "zapłaty"-pokolędzie"ksdiądz " nasz w "anonimowy": sposób ogłasza osobom 3cim, kto ile dał.W skutek czego, co roku jest kołomyja, np osoby starsze boją się plotek i dają od 100-150zł-moja babcia np:)

My księdzu dajemy, ale nie jakies kolosalne sumy, ministrantom też.

Przelew na konto- HORRRRROR!!!!!!
warbuziaczek, my mieliśmy podobną sytuację z tym samym księdzem. głupio nam było, jak powiedział, że nam się bardziej przydadzą te pieniądze (a sam buduje kościół i na pewno brakuje mu więcej kasy) i nie przyjął koperty.
podobno to rzadkość w dzisiejszych czasach, ale tacy księża istnieją!
ja też miałam taką sytuację, kiedy ksiądz przyszedł pierwszy raz do mojego świeżo kupionego na kredyt mieszkania - jeszcze nie miałam za bardzo mebli, materac na podłodze i takie tam. upierał się, że nie przyjmie koperty :)

Inne tematy z forum Ujeścisko

Wiśniowa Aleja (44 odpowiedzi)

Położenie osiedla w niewielkiej odległości od al. Armii Krajowej oraz al. Pawła Adamowicza...

Gecco Deweloper (12 odpowiedzi)

Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczerą opinią polecam przejść się po mieszkańcach inwestycji na...

do góry