Widok

Komunia-prezenty

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny była u mnie wczoraj sąsiadka , która ma dwie komunie w tym miesiącu i tak zaczęłysmy rozmawiac o prezntach . Jej córki dostały rok temu po 1000 zł , ona teraz też daje po 1000 zl swoim chrzesniakom.
Nas czeka komunia za 2 lata-chrześniaczki mojego męża . Ja uważam że 1000 zł to mega przesada jak na prezent komunijny , mąż mówi o kwocie 500 zł co dla mnie tez jest prezentem z kosmosu .
Jak wy podchodzicie do prezentów komunijnych ? Jakie kwoty przeznaczacie na prezent lub co kupujecie ?
ja uważam że liczy sie pamięć a prezent powinien byc skromny i powinien byc pamiątka tego uroczystego dnia .
Jakos nie jestem w stanie sobie wyobrazic że moje dzicko na komunię czeka tylko ze wzgledu na drogi prezet np laptopa czy wypasiony telefon , bo czytałam że taki prezent to podstawa komuni .

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
chcecie dać coś extra to tu jest coś co na pewno zaskoczy :)))
http://wyborcza.pl/1,75248,11713449,Jez_pigmejski___komunijny_przeboj.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
myślałam że tylko ja uważam takie prezenty za przesadę ale jednak nie na całe szczęście .

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pmagdalena - wychodzi na to że wg aktualnie panującej mody na drogie wypasione prezenty powinnas juz zacząć odkładać na komunię a zaraz po komunii na ślub :-)
1000 to dla mnie przesada chyba ze kogoś stać i chce dać -to wtedy czemu nie..
:)

moim zdaniem prezent dla chrzesniaka to spoko w granicach 300-500 w zaleznosci od aktualnych mozliwości, relacji ( czy najbliższa rodzina ) itp.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pmagdalena- w zupełności sie z Tobą zgadzam. Wyluzuj i przestań się przejmować tym co robią inni- to Twoj chrzesniak i Ty jesteś odpowiedzialna za 'pomaganie rodzicom w wychowaniu go w wierze'- tak przyrzekałaś na chrzcie- więc wg mnie prezent powinien współgrać z zadaniem chrzestnych.
Ja mojemu chrześniakowi który ma za 2 tygodnie komunię kupuję rower ale na pewno nie droższy niż jakieś 400-500zł - uważam że to wystarczająca kwota na prezent dla chrześniaka.
Myślałam jeszcze o kupnie takiej małej konsoli PSP ale wiem od jego mamy że bardzo chce dostać rower więc go dostanie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też w tym miesiącu mam dwie komunie, jedną u kuzynki , drugą zaś u chrześniaka.

Tutaj mój watek, zapraszam do przejrzenia :) http://forum.trojmiasto.pl/Komunijny-problem-t380943,1,130.html
z drugiej strony wolę aby 9-latek nie miał narazie wypasionego roweru bo jeszcze mu gdzieś go zakoszą albo wyrwą z rąk a jego pobiją jak nie będzie chciał oddac ....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja uważam ze 1000 zł dla 9-latka to zdecydowanie za dużo , na ślub OK ale nie na komunię ...wystrczy fajny telefon za 200-300 zł , konsola za 300 -500 , pendrive fajny (są w media Markt takie z postaciami z gry angry birds , superowe :-)
jakas hulajnoga, fajny zestaw kolckow Lego , napewno nie laptop za 1500 czy quad za 3000 ... moze byc tez jeden droższy prezent od 2-3 osob łacznie :-) np. fajny rower
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry