Widok

Komunia-prezenty

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny była u mnie wczoraj sąsiadka , która ma dwie komunie w tym miesiącu i tak zaczęłysmy rozmawiac o prezntach . Jej córki dostały rok temu po 1000 zł , ona teraz też daje po 1000 zl swoim chrzesniakom.
Nas czeka komunia za 2 lata-chrześniaczki mojego męża . Ja uważam że 1000 zł to mega przesada jak na prezent komunijny , mąż mówi o kwocie 500 zł co dla mnie tez jest prezentem z kosmosu .
Jak wy podchodzicie do prezentów komunijnych ? Jakie kwoty przeznaczacie na prezent lub co kupujecie ?
ja uważam że liczy sie pamięć a prezent powinien byc skromny i powinien byc pamiątka tego uroczystego dnia .
Jakos nie jestem w stanie sobie wyobrazic że moje dzicko na komunię czeka tylko ze wzgledu na drogi prezet np laptopa czy wypasiony telefon , bo czytałam że taki prezent to podstawa komuni .

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Polecam zajrzeć do poradnika na stronie:
ikonyswiętych.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Każdy daje tyle ile może. Chociaż uważam, że warto dać pieniądze, zawsze rodzice coś uzbierają i kupią. U mnie dziewczyny uzbierały 5000 tysięcy, kupilismy rowery - te lepsze, rolki tak samo, telefon i wiele innych rzeczy. Co do komunii zajrzyjcie tez tutaj https://ostrowiecswietokrzyski24.pl/komunia-swieta-niezwykly-sakrament-i-jego-znaczenie-w-zyciu-wiernych/

Też jestem zdania, że to powinno być coś małego, symbolicznego. Jest tyle pięknych propozycji, np. biżuterii, która nie kosztuje fortuny, a będzie doskonałą pamiątką Komunii. Ja szczególnie wybrałabym medaliki, które będą pasowały i do chłopca, i do dziewczynki. Niby mały prezent, ale oddaje duchowy wymiar tego wydarzenia i jednocześnie będzie piękną ozdobą.

Ja uważam że nie ma co przesadzać z prezentami. Moje dziecko dostało złoty łańcuszek, w sumie jakieś 500 zł i okulary 3D Garett które oczywiście sprawiły największą radość
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moim zdaniem cała sprawa to wina mediów, które nakręcają wszytko. W tym roku tak np. było z tym jeżem i ludzie, którzy nie mają z tematem styczności myślą, że tak jest na serio. Poza tym też sami goście się nakręcają ile jest pytań typu: czy 1000 zł?? Bez przesady, przecież każdy normalny człowiek (przepraszam jak kogoś urażę) wie że jest to suma strasznie duża i samo pytanie o to pokazuje że nie jest to normalne. Jednak jak kogoś stać ktoś chce to czemu nie a jak rodzice są normalni to przy dawaniu prezentów zaaranżują to tak żeby nikt nie czuł się urażony. Dziecko samo się nie wychowuje robią to rodzice i jak wychowali bezczelnego bachorka to czy to 1000zł czy 10000zl to i tak będzie skwaszony i coś będzie nie tak.
Ja nie jestem osobą przesadnie wierzącą ale starałam się tak przygotować córkę, że sama powtarzała że najważniejszy prezent w tym dniu to przyjęcie Jezusa. kolejny to przyjazd gości (najbliższa rodzina, którą rzadko widujemy) a na samym końcu prezenty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a gdzie napisałam, ze ma sie zwrócić, napisałam tylko, żeby nie mówić ze 200zł to bardzo dużo!!!
wg mnie 1000 zł na komunię to zdecydowanie za dużo!
ja sama pamiętam że z prezentów komunijnych najbardziej się cieszyłam z czekolad:) ale moja komunia była jeszcze za czasów kiedy w sklepach prawie nic nie było;) i pamiętam że dostałam 30 czekolad i cieszyłam sie jak głupia no a od chrzestnych zegarek

1000 zł z okazji ślubu dałam, ale tylko mojej siostrze
a wracając do tematu wątku :)
1000 zł to dla mnie kosmiczna suma, na ślubie tyle od nikogo nie dostaliśmy;( :P
ale jak takie są stawki to chyba warto robić dużą imprezę komunijną:)

czasy są takie a nie inne, dzieci teraz mają wszystko, nikt nie ucieszy się z zegarka w zestawie z długopisem, czy roweru wigry 3...
Dla chłopca kupiłam rok temu wielki zestaw lego, nie jestem zwolenniczką pamiątek typu Biblia 1000lecia, czy srebrna ikona. Czy wy dostałyście takie rzeczy na komunię? I te pamiątki dumnie leżą za szkłem w witrynie, w najbardziej eksponowanym miejscu w domu? Dla dziewczynki kupiłabym biżuterię, może lilou, z grawerem to mogłaby być sympatyczna pamiątka. A dla chłopca wspomniane wyżej lego, hulajnogę, składkowy rower czy aparat foto. Nie możemy udawać, że świat zatrzymał się na etapie rzutników na scianę i 2 programów w tv, z drugiej strony sami nakręcamy tą spiralę - ktoś wrzuci tysiaka do koperty, to przecież za rok nie wypada "odwdzięczyć" się mniejszą kwotą u kuzyna...
jestem ze Starogardu Gd, u nas stawki iw tym roku w restauracjach to średnio 130 zł za osobę. Piszę o komuniach, nie o weselu:) Nikt nie zarezerwuje swojego lokalu na "sam" obiad+ciasto za te 40-50 zł, bo na to samo miejsce ma 2 innych chętnych na posiadówę za 130 zł, z zimną płytą i kolacją.
Zasugerowałaś to tak, że zabrzmiało to, jakbys uważała, że musi się zwrócić.
Ja bym nawet jako chrzestna więcej niż równowartość 200zł nie dała.
Dla mnie, jako dzieciaka, już dwadzieścia złotych było kwotą nie do wyobrażenia:)
My już ustaliliśmy z mężem, że kiedy nasze dziecko będzie miało komunię, gości poprosimy tylko o drobne pamiątki, jeśli ktoś będzie chciał dać coś większego, to niech da na urodziny, a nie na komunię.
gdzie?? może w jakiś knajpkach pod GD
acha i ja tylko zasugerowałam że 300zł to nie jest wcale nie jest aż tak dużo...a nie że komunia ma sie zwrócić, że trzeba dać po 1000zł!!
wyszukiwarka a stan faktyczny to 2 rozne sprawy ja poszukiwania lokalu zaczełam w czerwcu 2011, ceny 120zł od osoby to minimum (w takim przypadku to lokal jest otwarty dla osób z zewnątrz) jeśli chcesz aby był zamknięty to koszt ok 160-180zł od osoby!! Być może gdzieś pod Gdańskiem ceny takie są... bo z tego co wiem co inni rodzice mowili ze szkoły to ceny od 120zł. I nie chodzi o zwrot kasy, ja przeznaczyłam pieniądze na corke, kupiła sobie już plecak na nowy rok, troche ciuchów, niedługo jadą na wycieczkę m.in z tych pieniędzy. A koszt samej alby u nas to 120zł a do tego przecież są dodatki, no chyba że pójdzie dziecko w adidasach. Ale mi osobiscie by było głupio dać 100 czy 200zł, wolałabym kupić coś fajnego np piękny albumia komunijne (bardzo chciałam aby dziecię me taki otrzymało, ale niestety nie)
Faktycznie, z tymi cenami to trochę przesada. Za komunijny obiad+ deser jest średnia stawka 30/40zł za osobę.
Sama komunia trochę kosztuje: składkowe w kościele - 90zł;
nowa alba 100zł, póżniej zdjęcia z filmem ok. 100zł.
Robiłam komunię w domu na 15os. i koszty to ok. 400zł z tortem.
W sumie to chyba następna komunia będzie już w lokalu - bieganina, gotowanie i sprzątanie (dobrze że już z głowy!)
my na ślub wydaliśmy troche ponad 20.000 zł a kasy dostaliśmy 5.000 zł w kopertach.
wiec w ogóle nie ma mowy o jakimkolwiek zwracaniu
Może jeszcze zalezy jaka rodzina, jakby każdy dał po 1000 zł jak tu było sugerowane to byśmy jeszcze na wycieczkę mieli ;)

weszłam w pierwszą lepszą restaurację z Trójmiasta z wyszukiwarki i wyświetliła się oferta przyjęcia komunijnego za 60 zł. Wiec mówienie że przyjęcie komunijne to koszt przyjęcia weselnego to gruuuuba przesada.
Komu, jak najbardziej ślub to też sakrament, i ślub też się zazwyczaj nie zwraca:)

Myśmy na śluby nie dawali ludziom tyle kasy, ile niektórzy, z tego co słyszę, dostawali na komunię:)
dziekuje ale wydawało mi się to normalnym zachowaniem
pytam sie gdzie jest 45zł?? powiedz, gdyz szuakalam różnych lokali, wesele 200zł ale tam zabawa jest cala noc, a komunija uroczystosc do kilku godzin, nie chodzi o zwrot pieniedzy, a z drugiej strony ślub to też sakrament!
ceny w knajpie podobne jak za wesele??? gdzie???
za wesele wołają 160-250 zł
za komunię od 45 zł

wg mnie 1000 zł to i dużo nawet jak na prezent ślubny
500 zł dla dzieciaka to też sporo
ja bym zamknęła sie w kwocie do 300 zł, trudno.
ale ja wolałabym kupić jakiś prezent niż dać kasę, bo kasa to i tak pójdzie na przykład na pokrycie tych komunijnych wydatków, albo rodzice przetracą na nie wiadomo co, a dla dziecka nic nie zostanie.
Już w ogóle pomijając fakt, że komunia nie jest od dawania prezentów...

Chyba by było trzeba nazwę tego święta zmienić, z I Komunii Świętej na Festiwal Prezentów :P
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
masz rację ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie na wakacje z rocznym dzieckiem?? (29 odpowiedzi)

Hej, intensywanie szukam miejsca, w które mogłabym pojechać z rocznym synkiem. Zależy mi przede...

Pomysły na tegoroczne prezenty : (46 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

dom czy mieszkanie??? (429 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry