Widok
Kozaczki na zimę-jaki rozmiar?
Wybór bucików spędza mi sen z powiek. Chciałabym w najbliższym czasie w końcu kupić, ale:
-Synuś nosi teraz adidaski Nike rozmiar 20 ,wewnątrz na języku napisano dł. wkł. 10,5 cm, ale nijak ma się to do stanu faktycznego, tj..., mierzę wkładkę centymetrem i wychodzi mi jakieś 13-14 cm..., podobnie stopka Synka też ok 13-14, nie kumam skąd te wymiary na języku....
-biorąc pod uwagę dł. stopy 13 cm..., nie wiem jaki rozmiar buta zimowego kupić..., czytałam, że powinno dodać się od 0,5 do 1 cm zapasu (luzu)...
-jakie buciki polecacie (Synek biega), ..., czy z wkładką skórzaną są takie dobre (jak tak to jaka firma takie produkuje), myślałam o Ecco, Bartek no i o tych ze sklepu Tchibo...
Proszę o pomoc...
Jak to było/jest u Was?
-Synuś nosi teraz adidaski Nike rozmiar 20 ,wewnątrz na języku napisano dł. wkł. 10,5 cm, ale nijak ma się to do stanu faktycznego, tj..., mierzę wkładkę centymetrem i wychodzi mi jakieś 13-14 cm..., podobnie stopka Synka też ok 13-14, nie kumam skąd te wymiary na języku....
-biorąc pod uwagę dł. stopy 13 cm..., nie wiem jaki rozmiar buta zimowego kupić..., czytałam, że powinno dodać się od 0,5 do 1 cm zapasu (luzu)...
-jakie buciki polecacie (Synek biega), ..., czy z wkładką skórzaną są takie dobre (jak tak to jaka firma takie produkuje), myślałam o Ecco, Bartek no i o tych ze sklepu Tchibo...
Proszę o pomoc...
Jak to było/jest u Was?
Asior ja mialam ten sam problem...
Paulina ma dl stopy 15 cm... nosi teraz addki 22 gdzie niby dl wkaldki jest 13 cm... dobre sa na nia kalosze 23 a nike jesienne ma 23,5. na zime jej kupilam ecco 24... ale one sa jakos masakrycznie za duze :(( jak dla mnie ten teoretyczny zapas 1 cm to po nic jest ;/ nawet na grube skarpety jakos jej noga w nich lata ;/
Paulina ma dl stopy 15 cm... nosi teraz addki 22 gdzie niby dl wkaldki jest 13 cm... dobre sa na nia kalosze 23 a nike jesienne ma 23,5. na zime jej kupilam ecco 24... ale one sa jakos masakrycznie za duze :(( jak dla mnie ten teoretyczny zapas 1 cm to po nic jest ;/ nawet na grube skarpety jakos jej noga w nich lata ;/
bo Ecco to ma pokichaną rozmiarówkę każdy model buta ma inna dł. wkładki ...i juz kilka razy tak trafiłam , ze gdybym patrzała na nr buta to bym złe kupiła. Najlepiej w Ecco wyjąć wkładkę ze środka i postawić na niej stopę dziecka w zimowych powinno być z przodu i z tyłu po 1 cm zapasu. Dobrze jest też zrobić sobie patyczek na dł. buta (w środku mierzoną) jakie dziecko akurat nosi i potem zrobić nowy o 1 cm większy i tym mierzyć buty w sklepie.
aa o butach z Tchibo pisałam już wątku z kombinezonami ...te z kol. 2008 były super a te z ubiegłego roku niestety większości przemakały:-(
Jeszcze jedno dziecku które nie chodzi nie kupujemy bucików z membraną np. gore-tex bo nóżki zamarzną ( musi chodzić ) dlatego dla niechodzących lepsze są butki ocieplane futerkiem , ze skóry.
Buty z gore-tex czy innymi texami są dla dzieci aktywnie chodzących zimą czyli dla kilkulatków raczej.
Jeszcze jedno dziecku które nie chodzi nie kupujemy bucików z membraną np. gore-tex bo nóżki zamarzną ( musi chodzić ) dlatego dla niechodzących lepsze są butki ocieplane futerkiem , ze skóry.
Buty z gore-tex czy innymi texami są dla dzieci aktywnie chodzących zimą czyli dla kilkulatków raczej.
Szczególnie buciki zimowe ( gruba rajstopa/skarpeta) musza być większe
Po nałozeniu dziecku i pstawieniu go w butach i zapięciu!! powinien swobodnie wejść palec mamy z tyłu piętki - wtedy bedzie ok
Po nałozeniu dziecku i pstawieniu go w butach i zapięciu!! powinien swobodnie wejść palec mamy z tyłu piętki - wtedy bedzie ok
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

Risika Twoja mała ma 15 cm stópkę i kupilaś ecco 24? Kurcze to teraz mam zonka :( bo myslałam, zeby małej wziąć rozmiar 25 wkładka podobno 16 cm, a Nadusia ma teraz stópke 14,2 cm. Chciałam cos na ten wzór http://www.ecco.com/pl/pl/kolekcja/dzieci/infants/73361/55849/detail.do i niestety nie moge jej przymierzyć i musze kupić na allegro.
Droga mamo czytaj ze zrozumieniem :) moja córcia ma 1 rok i 7 mc ;) i ma stópke 14,2 cm, latem nosiła sandałki z ecco rozmiar 23 wkladka 15 cm i były w sam raz. W ecco mają w tych kozakach albo 15,5 albo 16,2 cm. Wydaje mi sie, że 15 będą za małe jeśli założe grubszą skarpetkę, no i mają starczyć na całą zimę, a 16 cm nie wiem czy nie za dużo 2 cm.
alycja moze wlasnie nadszedl czas dla Ciebie zeby zaczac czytac ze zrozumieniem przeciez ja nie pisalam do Ciebie tylko do mamy ktorej dziecko ma 7mc i stope 5 latka to znaczy zapewne takiej nie ma bo bylaby w ksiedze rekordow ale mam taka podaje - a tak poza tym to czasem sobie mysle czy Wy nie macie problemow innych niz rozmiar buta -Boże moze Wasze macierzynstwo to pomylka =przeciez nie umiecie pojsc do sklepu i butow dziecku zmierzyc????to naprawde nie jest trudne wystarczy na chwilke od forum sie oderwac i juz zakup butow gotowy