Widok

Księża w parafii Banino (odejście)

Witam wszystkich. Mam do was jako do parafian naszego Kościoła pytanie. Czy nie odnosicie wrażenia, że obecni księża Proboszcz i ks. Leszek, zamiast żyć parafianami, ich sprawami, problemami i potrzebami zajmują się tylko sobą i nie rozwijają Kościoła, nie wychodzą do nas parafian?
Moim zdaniem ten układ się wyczerpał i brak w nim życia. Ponadto co przychodzi nowy ksiądz to odchodzi. Teraz, z tego co wiem, ks.Daniel rówież odchodzi... W parafii potrzeba świeżej krwi w prowadzeniu kościoła.
Ksiądz Proboszcz od długiego czasu, pewnie z racji zdrowia, całkowicie nie radzi sobie z parafią. Dodatkowo teraz nikt go nie zastępuje (rodzina księdza to robi....) jest istne bezkrólewie.... Proboszcz w zeszłym roku zamiast chcrzcić chciał "bierzmować", na ślubie uśmiercał matkę panny młodej.
Ksiądz Leszek przez 2/3 mszy zbiera ofiarę na tacę, rozmawia z wiernymi podczas tej czynności a w czasie Komunii Św. tylko ks. Daniel rozdaje komunię, bo księdzu drugiemu sie nie spieszy, musi w końcu sobie pogadać.
Wierzę, że ksiądz Leszek i Proboszcz są dobrymi i wartościowymi ludźmi, ale ks. Daniel odkąd jest, zrobił więcej niż oni razem wzięci przed masę czasu.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 21
do myslac

a widziałaś na tym forum, żeby ludzie byli zadowoleni?

wstyd i tyle. Czasami sobie myślę, że banino powinno być na zupełnym odludziu. Pod tym względem jest to złe miejsce!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
U Nas na kolędzie było dokładnie tak samo:(
o WYCZUWALNYM alkoholu oraz wspomince cytuję " o flaszetce" ;/ nie wspomnę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
To dla porównania napisze, że w parafii na Matarni księża przed kolędą proszę każdą rodzinę o przygotowanie fragmentu z Biblii, których ich frasuje i o którym chcieliby porozmawiać w czasie kolędy. Chyba widać różnicę w stosunku do tego co jest u nas...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3
jasne, a o alkohol proszą się sami?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
to teraz rozumiem jego zachowanie - wszedł do domu nieproszony, rozgościł się, wystraszył dziecko, spadł ze schodów uciekając. ALKOHOL to tłumaczy zachowanie tego księdza (chyba Leszek sądząc po opisach wyżej)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie rozumiem w jakim celu chodzisz do kościoła? Zadaj sobie to pytanie. Może jesteś jednym z tych co siedzą w ławce naburmuszeni, że roczne dziecko w ławce obok zachowuje się za głośno.

Jeśli masz z tym wszystkim jakiś problem to rozwiązań jest parę:
1. Porozmawiać z proboszczem - nie na forum! aaa zapomniałem, że proboszcz też wam nie odpowiada;
2. Porozmawiać z biskupem, ale myślę że w dobrym geście by było uprzedzić księdza "pijaczka"
3. Zmienić parafię, bo po co się męczyć w tej? Kolendy przyjmować nie musisz, albo możesz poprosić innego księdza o wizytę!!!

ale rozumiem, że lepiej z księdza zrobić pijaka na forum:(
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4
A i owszem (jeśli chodzi o księdza rezydenta)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Czuje tu albo samego zainteresowanego, albo moderatora na forum albo kogoś podobnego. A powiedz mi dlaczego ksiądz Leszek od około pół roku (jako jedyny) ofiarę musi zostawiać na tacy na kościele? Hmm z tego co wiem to nie za uczciwe zachowanie.
A na forum parafialnym, gdy coś się napisało negatywnego (nie obraźliwego) to nagle zniknął czat ze strony :)))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10
ale wymyślasz:) jak na mieszkańca masz sporą wiedzę w przedmiocie tacy. Patrz lepiej na siebie i swoje uczynki, ale pewnie nie masz na co bo jesteś święty:) myślę, że nie jesteś, a nawet wydaje mi się, że jesteś zwykłym ... i we wszystkim widzisz problem, wszystkich się czepiasz, a ten wątek nie jest jedynym w którym brałeś udział - mowa oczywiście o tych mało pozytywnych. Zadaj sobie pytanie co w życiu osiągnąłeś - wydaje mi się, że nic, gdyby było przeciwnie pewnie nie marnował byś czasu na takie wypisywanie, a spędzał czas z przyjaciółmi, których pewnie brak:)

pamiętaj, że nigdy nie jest późno na zmianę, ale zacząć należy od siebie:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Tak, rzeczywiście same trafne strzały. Nie ma jak poprawić humor podobnymi głupotkami :) Właśnie takich ludzi trzeba unikać. Ludzi leniwych, co nie chcą zmieniać najbliższego otoczenia. typowych maruderów. Nie wiem czy warto offtopować, wątek dotyczy chyba czego innego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
To o kościele nie można już publicznie rozmawiać?
O dyrektorce szkoły można, a księdzu nie?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2
Może nie tyle chodzi o wymainę kadry (choć Młodszy Proboszcz z pomysłem na spożytkowanie potencjału parafii by sie przydał) co o pojawienie się jakiegoś młodszego Księdza który miał by pomysł na parafie.to że tak dużo osób nie chodzi tu do Kościoła chyba dobitnie świadczy że czegoś tu brak
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Proszę powiedzieć jakie to pomysły są organizowane bo oprócz co rocznych pielgrzymek księdza Lecha to nic się nie dzieje,
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
do myślę-------------
Ja nie wiem do którego chodzisz kościoła ale chyba nie do tego banińskiego, bo na tej "cudownej" mszy o 12 dla dzieci, to właśnie dla dzieci brakuje miejsca, bo w ławkach siedzą dorośli i dlatego dzieciaczki "radośnie" się błąkają i łapią motyle. Kilkukrotnie zwracałam proboszczowi uwagę aby zrobił w pierwszych ławkach miejsce dzieciom ale nic się nie wydarzyło. Moje dzieci wyrosły i przestały chodzić na 12 do kościoła. Rozmawiałam o tym z księdzem nawet w tym roku podczas kolędy i stwierdził, że jeśli obsada się nie zmieni to nic się nie zmieni. Wszystko na ten temat. A teraz czekam na krucjatę hejterów......!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3
Sprawa jest prosta. Banino sie w ostatnich latach rozwinęło, i z typowej wsi zmienilo sie w przedmieścia. Jednak nasi księża po prostu sie nie zorientowali i dalej mentalnością sa na wsi... Trzeba cos z tym zrobic.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4
nasz wikary lubi gorzałkę, często kupuje - sklepu nazwy nie podam.
I te dziewczęce gesty, podskoczki i wypięlęgnowana buzia.
Domyślacie się o co mi chodzi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 13
uściślając: X.Leszek nie jest wikarym- jest REZYDENTEM z powodów zdrowotnych- w tym także zdrowia psychicznego- jak się można domyślać...ale doceńmy to, że jest sympatyczny, choć może nieco dziwny...Wikarym jest X. Daniel, osoba kompetentna, konkretna, niestety bez możliwości decyzyjnych- dopóki na stanowisku jest obecny Proboszcz- bardzo schorowany i od dawna nieogarniający sytuacji w parafii...na razie sytuacja patowa, musimy czekać na decyzję Biskupa- co do zmiany na stanowisku proboszcza, co jak słychać tu i ówdzie, niedługo nastąpi.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
popieram opinię Pawła, od kiedy zamieszkałam w Baninie nie mogę się nadziwić jak funkcjonuje ta parafia.Tyle lat istnieje i nie wiedzą nawet ile katolików liczy parafia. Poszłam na moją pierwsza pasterkę i pomyśłałam ,że jestem na mszy żałobnej.Super ksiądz Jarek i obecny ks. Daniel powinni zająć się parafią bo oni do tego są stworzeni, a my parafianie powinniśmy wystosować petycje do biskupa ("szklaneczki") o zmianę księży . Mam nadzieję ,że do tego dojdzie -Czas najwyższy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8
po co , przecież i tak nic nie zrobi w tym kierunku, Banino to dla niego czysty interes " złota kura".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
do ~hh oczywiście prawda u nas to samo !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry