Widok

Księża w parafii Banino (odejście)

Witam wszystkich. Mam do was jako do parafian naszego Kościoła pytanie. Czy nie odnosicie wrażenia, że obecni księża Proboszcz i ks. Leszek, zamiast żyć parafianami, ich sprawami, problemami i potrzebami zajmują się tylko sobą i nie rozwijają Kościoła, nie wychodzą do nas parafian?
Moim zdaniem ten układ się wyczerpał i brak w nim życia. Ponadto co przychodzi nowy ksiądz to odchodzi. Teraz, z tego co wiem, ks.Daniel rówież odchodzi... W parafii potrzeba świeżej krwi w prowadzeniu kościoła.
Ksiądz Proboszcz od długiego czasu, pewnie z racji zdrowia, całkowicie nie radzi sobie z parafią. Dodatkowo teraz nikt go nie zastępuje (rodzina księdza to robi....) jest istne bezkrólewie.... Proboszcz w zeszłym roku zamiast chcrzcić chciał "bierzmować", na ślubie uśmiercał matkę panny młodej.
Ksiądz Leszek przez 2/3 mszy zbiera ofiarę na tacę, rozmawia z wiernymi podczas tej czynności a w czasie Komunii Św. tylko ks. Daniel rozdaje komunię, bo księdzu drugiemu sie nie spieszy, musi w końcu sobie pogadać.
Wierzę, że ksiądz Leszek i Proboszcz są dobrymi i wartościowymi ludźmi, ale ks. Daniel odkąd jest, zrobił więcej niż oni razem wzięci przed masę czasu.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 21
Bo problem też chyba jest w godzinach mszy.
7:15
8:45 (dla dzieci szkolnych)
10:30 (suma parafialna)
12:00 (dla dzieci najmłodszych z udziałem scholki)
17:00
Więc tak naprawdę dorośli jeśli nie chcą słuchać kazania dla dzieci mają do wyboru ciut świt, lub sumę co trochę odstrasza, i mszę wieczorną. Wg mnie brakuje normalnej mszy dla dorosłych w przystępnych godzinach.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
I uprzedzając - proszę, nie piszcie że jeśli się chce itd...
Uważam, że msze są dla nas i ich godziny powinny być po prostu dostosowane. A BAnino już dawno przestało być typową wsią.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tak tylko,że ta jedyna "żywa" osoba ks.Daniel ma niebawem opuścić naszą parafię...i będzie znów tak jak dawniej....
Kochani myślę,że dużo zależy od nas samych moglibyśmy wstawić się za nim do biskupa i poprosić aby go zostawił i mianował proboszczem.Jak już wcześniej wspomniałam ks.Leszek i ks.proboszcz nie są w moim mniemaniu złymi ludźmi oni się zwyczajnie nie nadają do kierowania parafią.Myślę,że gdyby ks.Daniel został proboszczem wiele by się zmieniło na lepsze:)
Co o tym sądzicie?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
do ~Mania~ BRAWO mądra opinia,tylko ile flaszek biskup by za to wział
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
nie flaszek, tylko Actimelków
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czat ze strony nie zniknął dlatego, że ktoś napisał cokolwiek niepochlebnego o księżach, a jedynie dlatego, że nikt nic nie pisał.
Jeśli macie taką potrzebę, czat może tam pojawić się z powrotem choćby jutro.
Co za różnica, czy ktoś pisze na forum trójmiasto czy na stronie parafii?
Proszę zauważyć, że temat księży poruszany jest tylko w okresie kolędowym.
Rozumiem, że nie podoba się wielu osobom zachowanie ks. Leszka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby powiedzieć mu to prosto w oczy. Może wtedy się opamięta.
Jeśli nie, pozostaje Wam tylko jedyne wyjście - biskup!
Pozdrawiam
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
I właśnie przez takie myślenie i postawę wiernych w Baninie jest jak jest...nie wystarczy narzekać i mieć pretensje do Bóg wie kogo ale działać...Moglibyśmy zebrać podpisy i wysłać list do biskupa jakoś gdy wierni w 2010 roku wstawili się za postawieniem ks.Leszka zadziałało to czemu nie miałoby pomóc teraz w sprawie ks.Daniela?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ciekawe tylko czy ks. Daniel sobie tego życzy.
Mam wrażenie że atmosfera na plebanii nie jest sprzyjająca
masz rację Banino nie jest już typową wsią, jeszcze trochę czasu musi upłynąć a wtedy zabudowa Banina będzie przypominała wielkie ,,SLUMSY''. Rumuni już się zasiedlili, długie po horyzont baraki też stoją, no i syfu też nie brakuje.
Tyle w temacie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
pytam się co dalej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
,,Mak'' - gdzie Ty widzisz przedmieścia........ no teraz to już Ciebie poniosło...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jak byś nie zaklinał rzeczywistości z tej wsi robią się przedmieścia z racji tego ze jest tuz przy granicy z Gdańskiem.Żeby nie szukać daleko popatrz co stało się z Osową.....kiedyś też była wsią....
sid - jeszcze raz się pytam gdzie Ty i ,,Mak'' widzicie przedmieścia, wasza wyobraźnia jest chyba w innym świecie. A jeżeli Banino jakimś cudem stanie się ,,dzielnicą'' miasta Gdańsk to wy pierwsi zatęsknicie za wioską zwaną Banino.
Tyle w temacie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja na miejscu ksiedza Daniela zmienilambym parafie . to wtedy msza odprawiana przez ksiedza Leszka to juz nie bedzie empress tylko pendolino
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
A co to za wieś? to już nie wieś a jeszcze nie przedmieścia .....można to nazwać sypialnią domków jednorodzinnych.....ale czy o nazwę tu chodzi? wieś jest ok
".... a ks. Leszek ma super podejście do dzieci, ale chyba jedynie do dzieci.?!
Oj to ja bym zwrócił baczniejszą uwagę na "podejscie" do dzieci ks. Leszka!!!
Żeby tylko nie przybyło w parafii zmolestowanych i rozprawiczonych dzieci!!! W zależności od preferencji faroża!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 12
"Właśnie ta egzotyka, mała miejscowość oraz to źe ksiądz Leszek lub proboszcz, gładzą moje dziecko po głowie podczas gdy ja przyjmuję komunię lub daję na ofiarę, sprawiają ze czuję się jak we wspólnocie. "?!
Jak by taki jeden z drugim "gładził" moje dziecko po głowie to już by miał pięść na swoim konsekrowanym ryju!!! Szczególnie te wielbiciel dzieci ks. Leszek!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
Faktycznie jeżeli układ, który był po odejściu ks. Jarka i przed przyjściem ks. Daniela ma powrócić ( czyli ks. rezydent i ks. proboszcz) to warto postarać się żeby do tego nie dopuścić. Znowu będziemy musieli jeździć z rodziną do innych parafii. Czy wiadomo coś o zmianie ks. Proboszcza przecież od wielu miesięcy jest zupełnie nieobecny!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie wiem dlaczego ks. Daniel po dwóch latach miałby odejść, to chyba dosyć szybko. Jeżeli zmienią nam proboszcza to znaczy, że zostanie tylko ks. Lech. Mam nadzieje, że tak nie będzie.
do góry