Widok
Która kaszka???? Nestle Zdrowy Brzuszek czy Kaszka Humana bezmleczna HA/SL ryżowo-kukurydziana
Nasza córeczka za kilka dni kończy 4 miesiące. Od czasu ostatnich przebojów z biegunką (przyczyna poznana, mała pod opieką pediatry) zaczęła dostawać miareczkę kleiku ryżowego do mleczka (podczas biegunki częściej, teraz raz dziennie). Pediatra zaleciła rozszerzenie diety o warzywa i owoce za 4 tygodnie, tak aby brzuszek się zregenerował. Mała jest na bebilonie Pepti (alergia na białko mleka krowiego, częściowa nietolerancja laktozy - przejściowa).
Od dłuższego czasu córeczka przesypiała pięknie noce od 20-5 rano.
Od dwóch dni budzi się ok.3 w nocy na jedzenie. Mam wrażenie, że po tym Bebilonie Pepti jest szybciej głodna. Dodam, że np. wczoraj zjadła 120ml z kleikiem (1miarka) o godz.21 i o 3 sie obudziła.
Zanim zaczniemy warzywka i owoce, chciałabym wprowadzić stopniowo jeden posiłek z kaszką. Zastanawiam się nad NESTLE Zdrowy Brzuszek z marchewką i probiotykami albo Kaszka Humana bezmleczna HA/SL ryżowo-kukurydziana. Obie nie zawierają białka mleka krowiego.
Obie można przygotować na Bebilonie Pepti.
Czy znacie te kaszki? Która Waszym zdaniem byłaby bardziej odpowiednia? Ile powinnam jej przygotować?
Z góry dziękuję za pomoc;)
Od dłuższego czasu córeczka przesypiała pięknie noce od 20-5 rano.
Od dwóch dni budzi się ok.3 w nocy na jedzenie. Mam wrażenie, że po tym Bebilonie Pepti jest szybciej głodna. Dodam, że np. wczoraj zjadła 120ml z kleikiem (1miarka) o godz.21 i o 3 sie obudziła.
Zanim zaczniemy warzywka i owoce, chciałabym wprowadzić stopniowo jeden posiłek z kaszką. Zastanawiam się nad NESTLE Zdrowy Brzuszek z marchewką i probiotykami albo Kaszka Humana bezmleczna HA/SL ryżowo-kukurydziana. Obie nie zawierają białka mleka krowiego.
Obie można przygotować na Bebilonie Pepti.
Czy znacie te kaszki? Która Waszym zdaniem byłaby bardziej odpowiednia? Ile powinnam jej przygotować?
Z góry dziękuję za pomoc;)
[url:]http://lilypie.com/">
wszystkie kaszki można przygotować na tym mleku. warunek musi to być kaszka bezmleczna...
my zaczynaliśmy od jabłuszkowej(bodajże bobovity), ale nie miała młoda żadnych reakcji alergicznych na nic...
na wszelki wypadek może spróbować tej HA (hipoalergiczna), albo właśnie od jabłuszkowej- najmniej alergiczny z owoców(podobno). probiotyki sprzyjają pracy materi, czy coś w tym stylu.
ale zwróć uwagę że ta humana jest ryżowo kukurydziana a nie poprostu ryżowa. ma inny smak i konsystencje(trochę; wypaczenie moje bo smakuje tego co młoda je).
my zaczynaliśmy od jabłuszkowej(bodajże bobovity), ale nie miała młoda żadnych reakcji alergicznych na nic...
na wszelki wypadek może spróbować tej HA (hipoalergiczna), albo właśnie od jabłuszkowej- najmniej alergiczny z owoców(podobno). probiotyki sprzyjają pracy materi, czy coś w tym stylu.
ale zwróć uwagę że ta humana jest ryżowo kukurydziana a nie poprostu ryżowa. ma inny smak i konsystencje(trochę; wypaczenie moje bo smakuje tego co młoda je).
dla takiego dzieciaka to nie wiem, wg mnie wszystko było lepsze niż te mleko (my mieliśmy bebiko, w późniejszym czasie humane,nestle junior). inna rzecz, że młoda szybko się przyzwyczaiła do kaszek i mleka nie chciała ruszyć(samego) tylko z kaszkami. w późniejszym czasie zaczęła dostawać mleczno ryżowe (te do których dodaje się wodę)... no teraz te nestle junior waniliowe(ale to od roczku jest), bo tych innych smaków nie rusza, czasami da się jej wcisnąć
Tomus jest fanem kaszek z serii zdrowy brzuszek-najbardziej uwielbia ta z lipa na dobranoc, wiec jak bola go zeby i jest marudny przy jedzeniu, zawsze mu robie, bo wiem,ze jej nie przepusci.
Ta z marchewka jedlismy przy biegunce-smakowo chyba gorzej, ta ze sliwka tez kupuje-bardzo mu smakuje, bo sliwka daje slodki smak. Nasza pediatra nam je polecila i w sumie teraz jemy juz 1,5 porcji kaszki i sa to wlasnie te kaszki, bo ryzowe juz zupelnie mu nie smakuja. Na noc jemy lipowa, a rano 0,5 porcji tej ze sliwka.
Ja bym dala ta z marchewka, a jak mala skonczy 6 miesiacy zaproponuj jej z lipa-mysle,ze jej posmakuja.
Ta z marchewka jedlismy przy biegunce-smakowo chyba gorzej, ta ze sliwka tez kupuje-bardzo mu smakuje, bo sliwka daje slodki smak. Nasza pediatra nam je polecila i w sumie teraz jemy juz 1,5 porcji kaszki i sa to wlasnie te kaszki, bo ryzowe juz zupelnie mu nie smakuja. Na noc jemy lipowa, a rano 0,5 porcji tej ze sliwka.
Ja bym dala ta z marchewka, a jak mala skonczy 6 miesiacy zaproponuj jej z lipa-mysle,ze jej posmakuja.
Na poczatek zrob 60 ml mleczka i do tego wsyp kaszke mieszajac az uzyskasz konsystencje, ktora odpowiada Twojej corci, bo wg przepisu wychodzi bardzo gesta, wiec na poczatek raczej dziecko takiej nie polknie. Nawet jak pierwszego dnia zje 2 lub 3 lyzeczki to duzo nie wyrzucisz. Jak zrobisz z wieksza iloscia mleka, to sie wkurzysz,ze tyle sie marnuje ;)
Kwiatek a niechcesz wyprobowac Sinlac Nestle? ona jest wysokowartościową kaszką i specjalnie dla alergików ale dzieci bez alergii oczywiscie tez mogą ją wcinać, ja małej daje od 5mies zawsze na wieczór 6miarek na 230ml mleka i zwykly smoczek nie kaszkowy super leci.Są też przepisy można dodawac ja do nalesnikow, kluseczek itp. Może nie jest tania ok.18zł ale za jakość trzeba płacić, a i spore opakowanie tego na dłużej starcza.
A zdrowy brzuszek tez polecam tą kaszkę z kolei jemy na śniadank :)
A zdrowy brzuszek tez polecam tą kaszkę z kolei jemy na śniadank :)
nestle zdrowy brzuszek z marchewka jest bardzo fajna. Dobra w smaku, bez dodatku cukru ( jak na przyklad wyzej wymieniona bobovita z jablkiem). Dziecko nie mialo po niej zadnych problemow. Co do budzenia sie w nocy, to moze za malo mleka dajesz? My tez na pepti i moje dziecko jadlo wiecej. Wedlug wskazan na opakowaniu moze jesc 150ml a nawet 180ml. To mleko sie szybciej trawi niz mleka tradycyjne, dlatego tabela wskazuje na wieksze porcje.
No własnie:) czyli jednak to mleko szybciej się trawi i stąd budzenie.... zaczęłam jej dziś dawać więcej to nawet śpi po jedzonku:)
Ja bardzo bałam się dać więcej mleczka, bo miałam taką sytuację, że na początku jej 3 miesiąca wypijała nawet po 150:( i wtedy trszoke ja przekarmiłam:( i lekarz kazał dawać 120-130ml, ale na tym bebilonie pepti jest po 2 godzinach głodna.
Ja bardzo bałam się dać więcej mleczka, bo miałam taką sytuację, że na początku jej 3 miesiąca wypijała nawet po 150:( i wtedy trszoke ja przekarmiłam:( i lekarz kazał dawać 120-130ml, ale na tym bebilonie pepti jest po 2 godzinach głodna.
ah, zapomnialam dodac, ze jak dziecko mialo wlasnie okolo 4 miesiecy to tez sie nagle zaczelo wybudzac o 3 rano. Nie karmilam go, bo nie plakal z glodu, poprostu byl jakby rozbudzony i wyspany. Napewno by wypil mleko, ale nie chcialam wracac do nocnego karmienia. Niestety o 4 rano juz nie dalo sie go uspic, najpozniej jadl o 5. Pomogly wieksze porcje i pozniejsze kladzenie spac. Wszystko wrocilo do normy, czyli 6-7 rano mleczko
Nigdzie nie znalazłam tej kaszki Humana SL/HA ale identyczną firmy Hero - kaszka ryżowo-kukurydziana bezmleczna, jest to szwajcarska firma. Kaszka kosztowała 11zł - kupiłam w Bomi. Kolejną będzie ta z marchewką. Chciała zacząć od najzwyklejszej:) Nie wiem czy ktoś za te kaszki.
Czyli przepłaciłam:) wyobraź sobie, że tak jej zasmakowało dałam 2 łyżki kaszki na 150ml Bebilon pepti - wciągnęła to po prostu w tempie ekspresowym:) kupiłam smoczek do papek MAM (tych uzywamy). Aż popłakała się, że już się mleczko skończyło:( ale zaraz ją utuliłam i zasnęła:)
zgadza sie kaszki holle mozna dostac w sklepie w gb-na dole jest taki ze zdrową żywnością
kwiatek , a humane mozesz zamowic w aptece, na pewno masz jakas niedaleko: http://www.doz.pl/apteka/p50111-Humana_kaszka_bezmleczna_HASL_ryzowo-kukurydziana_250_g
moja wcina wszystkie te kaszki równo, tzn. i holle i nestle i humane-wszelkie smaki, ja probowałam kazdej z nich i jak dla mnie są okropne :)
kwiatek , a humane mozesz zamowic w aptece, na pewno masz jakas niedaleko: http://www.doz.pl/apteka/p50111-Humana_kaszka_bezmleczna_HASL_ryzowo-kukurydziana_250_g
moja wcina wszystkie te kaszki równo, tzn. i holle i nestle i humane-wszelkie smaki, ja probowałam kazdej z nich i jak dla mnie są okropne :)
Matko Boska! dzięki jednej z forumek przeczytałam coś takiego na temat tej kaszki Hero http://www.farmacja-bydgoszcz.pl/?app=aktualnosci&nid=278
Zatrzymali partię na granicy ze względu na groźną bakterię:( o matko! od razu do kosza!
Zatrzymali partię na granicy ze względu na groźną bakterię:( o matko! od razu do kosza!