Widok
L4 a brak zaświadczenia o ciąży w 6 tc :)
Mam pytanko jeśli mam zwolnienie lekarskie i mam oznaczone "B" tzn że niezdolność do pracy w czasie ciąży ale nie dostałam zaświadczenia o tym że jestem w ciąży, czy jestem również chroniona?? Idę dopiero za 2 tygodnie do gina i nie wiem czy mój szef wykorzysta to jakość brak zaświadczenia a wiem że on potrafi zrobić każdemu pod górkę nawet na głupim zwolnieniu lekarskim i się teraz boję i nie wiem co mam zrobić :( A i jeszcze 1 pytanie czy wypłata 100% płatna? jak to jest proszę o wasze opinie :)
Mi się wydaje,że może się domyśli ale chyba nie tylko w ciąży masz "B" i jest pełnopłatne.Ja też chodziam na takie zwolnienie a jeszcze nie wiedzieli że jestem w ciąży i wsumie kierownik nie wyjechał z żadnym tekstem.Zresztą ja zaświadczenie dałam dopiero w 5-6mies.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
A mi się wydaje,że nie jest chroniona bo jeśli szef się zorientuje i dałby wypowiedzenie z jakiejś przyczyny przed uzyskaniem zaświadczenia to może ją zwolnić.No ale to by musiało być z dnia na dzień zwolnienie raczej.Bo zawsze może wręczyć wypowiedzenie i powiedzieć,że nie wiedział o ciąży a wtedy zaświadczenie nic nie da.
Zgodnie z art. 177 par. 1 k.p. pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. Jedynie w wypadku ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy dopuszczalne jest rozwiązanie za wypowiedzeniem umowy o pracę z pracownicą w ciąży (art. 177 par. 4 k.p.).
"Pamiętać trzeba, że zawiadomienie pracodawcy o ciąży jest prawem pracownicy. Pracownica nie ma zatem obowiązku zawiadomienia o ciąży, może także przekazać taką informacje pracodawcy w dowolnym momencie. Oczywiście, aby otoczyć pracownicę właściwą opieką i ochroną wynikającą z przepisów prawa pracy, pracodawca musi mieć informację, że pracownica jest w ciąży. Jednakże niepowiadomienie pracodawcy o ciąży pracownicy już po rozwiązaniu umowy o pracę nie powoduje utraty jej roszczenia dotyczącego przywrócenia do pracy (wyrok SN z 1995-06-02, I PRN 23/95)."
"Pamiętać trzeba, że zawiadomienie pracodawcy o ciąży jest prawem pracownicy. Pracownica nie ma zatem obowiązku zawiadomienia o ciąży, może także przekazać taką informacje pracodawcy w dowolnym momencie. Oczywiście, aby otoczyć pracownicę właściwą opieką i ochroną wynikającą z przepisów prawa pracy, pracodawca musi mieć informację, że pracownica jest w ciąży. Jednakże niepowiadomienie pracodawcy o ciąży pracownicy już po rozwiązaniu umowy o pracę nie powoduje utraty jej roszczenia dotyczącego przywrócenia do pracy (wyrok SN z 1995-06-02, I PRN 23/95)."
W innym wątku ktoś się wypowiadał, że chronionym sie jest od dnia kiedy dowiadujemy się o ciąży w momencie kiedy umowa jest na czas nieokreślony
Natomiast kiedy mamy umowę na czas określony, ochrona nas dotyczy po 12tc
Przynajmniej tak wyczytałam.
Natomiast kiedy mamy umowę na czas określony, ochrona nas dotyczy po 12tc
Przynajmniej tak wyczytałam.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Jesteś tego pewna.Moja kuzynka pracowała w dużej firmie i dali jej wypowiedzenie po otrzymaniu zaświadczenia i tak ją zwolnili.Prawnik powiedział że mieli takie prawo i wszystko było ok.Nie liczy się kiedy zaszłaś tylko który tydzień bo przecież przed 12tyg nie jesteś chroniona tak samo dopiero po 12tyg. nie może cie zwolnić tak więc nawet jak teraz da zaświadczenie to i tak nic nie zdziała.Chyba,że się pozmieniało ale jeszcze przez 6 tyg. napewno nie jest chroniona i w tym czasie lepiej uważać,
kod B - oznacza niezdolność do pracy przypadającą w okresie ciąży,
a jak koleżanka zobaczyła podpis od ginekologa to od razu wiedziała o co chodzi a wiem jaki jest szef wszystko zawsze 10 razy sprawdza dopytuje się żeby tylko on na tym nie stracił i dlatego miałam małe obawy :)
A ja nie ukrywa ze zależało mi na zwolnieniu lekarskim ponieważ wakacje są strasznie słabymi m-c u nas z zyskiem i nasze wypłaty są uzależnione od uzysku i był strasznie słaby m-c, czerwiec też taki się zapowiada dlatego wolałam iść szybciej a jak liczy ZUS średnią z ostatnich 3 czy 6 m-c wypłat???
a jak koleżanka zobaczyła podpis od ginekologa to od razu wiedziała o co chodzi a wiem jaki jest szef wszystko zawsze 10 razy sprawdza dopytuje się żeby tylko on na tym nie stracił i dlatego miałam małe obawy :)
A ja nie ukrywa ze zależało mi na zwolnieniu lekarskim ponieważ wakacje są strasznie słabymi m-c u nas z zyskiem i nasze wypłaty są uzależnione od uzysku i był strasznie słaby m-c, czerwiec też taki się zapowiada dlatego wolałam iść szybciej a jak liczy ZUS średnią z ostatnich 3 czy 6 m-c wypłat???
I jeszcze jedno, jeżeli masz podstawę i dodatki ( premia itd. ) zorientuj się czy w umowie o pracę masz zapis, mówiący o tym, że
"Pracodawca podczas Twojego chorobowego nie wypłaca Ci premii"
Ja miałam trochę przygód z ZUS, naliczył mi średnią z 12stu miesięcy samej podstawy, ponieważ nie miałam w umowie o pracę takiego zapisu i wziął to jako, że pracodawca mi wypłaca premię nawet gdy jestem na zwolnieniu lekarskim.
Było trochę odkręcania, ale mam normalnego pracodawcę który poszedł do ZUS wyjaśnić wszystko i złożył odpowiednie oświadczenie
"Pracodawca podczas Twojego chorobowego nie wypłaca Ci premii"
Ja miałam trochę przygód z ZUS, naliczył mi średnią z 12stu miesięcy samej podstawy, ponieważ nie miałam w umowie o pracę takiego zapisu i wziął to jako, że pracodawca mi wypłaca premię nawet gdy jestem na zwolnieniu lekarskim.
Było trochę odkręcania, ale mam normalnego pracodawcę który poszedł do ZUS wyjaśnić wszystko i złożył odpowiednie oświadczenie
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts
- Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone pracownikowi za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy.
"Podstawa wymiaru może być ustalana z okresu krótszego, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem 12 miesięcy kalendarzowych zatrudnienia.
Wówczas podstawę wymiaru zasiłku chorobowego ustala się przyjmując przeciętne miesięczne wynagrodzenie za pełne miesiące kalendarzowe tego zatrudnienia.
Miesiąc, w którym pracownik został zatrudniony od pierwszego roboczego dnia miesiąca, traktuje się jako pełny kalendarzowy miesiąc zatrudnienia i wynagrodzenie za ten miesiąc przyjmuje się do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku."
http://www.strefabiznesu.pomorska.pl/artykul/jak-obliczyc-chorobowe-w-przypadku-kobiety-w-ciazy-1098.html
"Podstawa wymiaru może być ustalana z okresu krótszego, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem 12 miesięcy kalendarzowych zatrudnienia.
Wówczas podstawę wymiaru zasiłku chorobowego ustala się przyjmując przeciętne miesięczne wynagrodzenie za pełne miesiące kalendarzowe tego zatrudnienia.
Miesiąc, w którym pracownik został zatrudniony od pierwszego roboczego dnia miesiąca, traktuje się jako pełny kalendarzowy miesiąc zatrudnienia i wynagrodzenie za ten miesiąc przyjmuje się do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku."
http://www.strefabiznesu.pomorska.pl/artykul/jak-obliczyc-chorobowe-w-przypadku-kobiety-w-ciazy-1098.html
dokładnie pierwszy miesiac płaci pracodawca więc jeszcze i tak ten miesiac bedzie ci zaliczal sie do obliczania sredniej.potem placi zus i jest to 100 plus te premie mi np wyszlo ponad 100zl wiecej niz podstawy wiec przez okres zwolnienia i macierzyńskiego bylam ponad stowke do przodu:)
a chroniona jestes od pierwszego dnia ciazy a zaswiadczenie o ciazy moze Ci wypisac pielegniarka czy babka w rejestracji wystarczy zadzwonic ale jak masz l4 to sie nie spieszy. a B to ogolnie jest niezdolnosc do pracy i teraz pytanie czy b1 czy b2 bo jak b1 to chyba trzeba siedziec na tylku w domu bo jak sprawdza moze byc kiepsko.ale jak b2 to nic zrobic nie moga.ale swoja droga 6tyg to dosc wczesnie jak ciaza nie jest zagrozona.
a chroniona jestes od pierwszego dnia ciazy a zaswiadczenie o ciazy moze Ci wypisac pielegniarka czy babka w rejestracji wystarczy zadzwonic ale jak masz l4 to sie nie spieszy. a B to ogolnie jest niezdolnosc do pracy i teraz pytanie czy b1 czy b2 bo jak b1 to chyba trzeba siedziec na tylku w domu bo jak sprawdza moze byc kiepsko.ale jak b2 to nic zrobic nie moga.ale swoja droga 6tyg to dosc wczesnie jak ciaza nie jest zagrozona.