Widok

LIPCOWE I SIERPNIOWE MAMUSIE 2009 - 100

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
16.05 gosiar - syn Tomek, 1875g, 49 cm / Zaspa (wątek *35)
16.06 akmka - córka OLIWKA 2970g, 54 cm / Zaspa (wątek *41)
29.06 Trotka - córka Oliwka ,2880g, 52 cm / Wejherowo (wątek *44)
02.07 Kaska2308 - córka Zosia, 3065gr, 54 cm / Kliniczna (wątek *46)
02.07 Jumelka - syn Dominik, 3620g, 55cm / Zaspa (wątek *47)
04.07 Joanka_D - córka Julia - 3445g, 56cm/Zaspa
05.07 _karolcia_pf - syn Nikodem, 3670g, 57cm / Zaspa (wątek *49)
05.07 ryba_gda - syn Jaś, 3080 gr,56 cm / Wojewódzki(wątek*48)
05.07 karolajnaaa - córka Pola 3450gr, 54cm / Zaspa (wątek *50)
05.07 Asiulka - syn Karolek 3375g, 52cm / Wojewódzki (wątek *50)
09.07 effcia, syn Adaś, 3650g, 54cm / Kliniczna (wątek *49)
12.07 olala82 córka Zosia 3390g, 57 cm / Redłowo (wątek*52)
14.07 Evelinka - córka Oliwka 2845g, 54cm / Kliniczna (wątek *53)
16.07 Sasza - syn Krzyś 3950g, 57cm / Swissmed (wątek *52)
19.07 asior - syn Marcjan 3280g, 57 cm / Kościerzyna (wątek *56)
20.07 J czy J - córka Nina 3000g, 54 cm / Redłowo (wątek *55)
21.07 Valentnik - syn Damianek 3250g, 54 cm / Zaspa (wątek *56)
22.07 stynka - córka Nina 4050g, 55 cm / Wojewódzki (wątek *57)
24.07 kasia-125 – córka Maja 3115g, 56 cm / Kliniczna (wątek *56)
26.07 Martek - córka Michalinka 3900g, 60cm / Wejherowo(wątek *56)
29.07 adziula - syn Mikołaj 4050g, 56cm (wątek *58)
01.08 KaskaGdansk - syn Tomasz, 3265g, 54 cm / Kliniczna (wątek *59)
01.08 MiA_2008 - syn Kajtuś 3730g, 56cm / Kliniczna (wątek *60)
06.08 larisa27 - syn Marek, 3150g, 54cm / Zaspa (wątek *60)
06.08 jolga - córkaLiwia, 4300g, 58cm / Zaspa (wątek *60)
12.08 iwonka_ika - córka Zuzia, 3040g, 50 cm / Zaspa (wątek *61)
12.08 Dagusia - córka Dagmara, 3700g, 59 cm / Zaspa (wątek *63)
16.08 Madia - córka Amelia, 3200g, 55cm / Kliniczna (wątek*62)
16.08 olas - córka Hanna, 3600g, 56cm / Zaspa (wątek *63)
19.08 Agutek81 - syn Antek 3020g, 54 cm. (wątek *64)
19.08 Kasia i Tomek-syn Tomasz 3280g, 52cm/ Zaspa (wątek 94)
20.08 demolka - córka Hania, 3420g, 53 cm / Kliniczna (wątek *62)
22.08 bruks1983 -syn Miłosz, 3100g, 53cm/ Redłowo (watek *63)
24.08 Ola81 - córka Agnieszka, 4115g, 57cm/ Wejherowo (wątek *63)
26.08 iwi32- córka Oliwia, 3650g, 57cm/ Wejherowo (wątek *63)
27.08 monalizka - córka Lenka, 3950g 60 cm/ Wejherowo (wątek *63)
27.08 Ania Wejherowo - syn Tymoteusz, waga 3560 g, 55 cm/ Wejherowo (wątek *64)
29.08 ewa.gdynia - syn Piotruś, 3350g, 55cm / Zaspa (wątek 65)
01.09 MagdaRed - dziewczynka Zuzanna, ok 3665g, 57cm /Wejherowo (wątek 65)
02.09 Asiunia81 - córka Zosia 4130g, 60cm/ Puck (wątek *65)
04.09 zora1 - córka Helenka 3470g, 51cm/ Wojewódzki (wątek *65)
05.09. panishmitowa - syn Maurycy 3800g , 58 cm/Wejherowo (watek 66)
07.09 mijka - córka Laura 3140g, 57cm/ Kliniczna (wątek *66)

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPCOWE-I-SIERPNIOWE-MAMUSIE-2009-99-t186287,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny kupcie szelki canpolu-ja uzywam ich od pazdziernika, kiedy to ostatecznie pozegnalismy sie z wozkiem-chyba Ponury takie sprzedaje na forum-ja kupilam w Tesco. Dziecko idzie prosto i swobodnie-nie wygina sie z ta jedna reka do gory, a wy nie musicie sie schylac-wszystkim jest bardzo wygodnie-dla mnie to super patent ;D
dzięki, no właśnie myślałam o tych canpolowskich albo baby ono. w Akpolu chyba też takie mają.
Dominik też biega jak szalony i najlepiej w przeciwną stronę niż się oczekuje. Sama bardzo rzadko wychodzę z nim na spacer (bo nie ma kiedy) - zawsze chodzimy z mężem razem (bo dla nas to też okazja do natlenienia się).

Mały ma teraz etap przytulania się (uwielbiam kiedy ściska mnie za szyję :)) udawania i użalania się nad sobą (oczywiście co chwila sprawdza czy jakoś na to reagujemy) i w ogóle sprawdza co mu wolno a co nie. Czasem patrzy prosto w oczy, ja mówię, że nie wolno a rączka i tak sięga tam gdzie nie powinna, hehehe. To chyba początek buntu dwulatka ;)
Jumi - mamy dokładnie to samo :)
Oczka niewiniątka, a rączka diabełka
Niko też się lubi tulić, poużalać, a jak czegoś mu zabraniam i po trzecim upomnieniu nie działa i zabieram mu jakąś rzecz, którą chce, a nie może się bawić to udaje, że mu się taka krzywda dzieje, lament nieziemski ;)
U nas bunt już trwa od jakiegoś miesiąca, jak nie więcej
"Niko, chcesz aa?" kiwa głową na nie :"-ee"
ostatnio nawet odnosi nocnik jak widzi, że stawiam go w pokoju, po prostu bierze i odnosi na miejsce jak się odwrócę ;P
"otworzyć Ci lizaczka?" ... "-ee"
"idziemy myć się i spać?" .. "-ee"
Wczoraj wykryłam u Dominika 3 czwórki (trójek ani widu ani słychu), czwarta też niedługo się przebije. W końcu mamy 11 zębolków :)
Karolcia, a jakie lizaki dajesz Nikusiowi?
najzwyklejsze chupa chupsy :)
ja też dałam Jaśkowi Chupa chupsa. chciałam kupić lizaki Nimm2, ale w sklepie nie mieli. może w aptece są.
Jaś był zachwycony lizakiem, a w koło oczywiście wszystko się kleiło ;)
witam się i ja:)
Gratuluję nowym ciężarówkom:)
Ja rozwiązałam sprawę z późnym chodzeniem spać w ten sposób że nie kładę jej w dzień w ogóle! i dzięki temu o 19 moje dziecko już śpi grzecznie do 7 rano:)
Nawija po swojemu, lubi jaka to melodia i słuchać radio wtedy jest zabawa w dyskotekę:P no i zabawa nr 1 "stary niedźwiedź mocno śpi"
bajki średnio ją interesują, rozumie wszystko co się do niej mówi tylko większości zakazów to ona nie respektuje, ale za radą mojej koleżanki przedszkolanki nie używam słowa "nie" tylko mówię np. tak "Haniu mamusi jest przykro że tak robisz" no i dziś dostała pierwszą karę- karny jeżyk i działa.
Marzenie o pozbyciu się pieluch też mam :) ale to na lato
Witam po długiej nie obecności,
ja tez czekam z nauka na nocnik do lata :)

Jak już tak się chwalicie Waszymi maluszkami to ja też się pochwalę :) , że mój Karolek umie już prawie cały alfabet :)
oczywiście nie umie mówić sam kolejnych literek ale jak mu się pokaże któraś z nich to mówi A, B, C i tak dalej - nie zna jeszcze Y, X,Q, no i Ą, Ę itp. Nawet jak jedziemy samochodem to "czyta" reklamy i różne inne napisy, mówi mama "W" a tam napis Wyprzedaż ....
na siłe nie był uczony po prostu ma taką jedną książeczkę z alfabetem w której spodobała mu się literka S i tak to się zaczęło, że kolejne literki zaczął szybko powtarzać i zapamiętywać :)
A teraz to już się tylko bawimy w zgadywanie literek na znikopisie.
Ogólnie co do mowy to mówi przeważnie dwie pierwsze literki poszczególnych wyrazów np. MU-muzyka, KU- kurtka, BU - buty itp.
to i ja sie pochwale ze w koncu moje dziecko od jakiegos miesiaca samo zaczelo zasypiac :-))))))jedynie musze byc w pokoju az zasnie bo jak wyjde to wstaje i mnie szuka ale dobre i to:)
Dziewczyny w kwestii alfabetu polecam http://www.canca.pl Tomul ma juz swoj osobisty alfabet i jest to dla niego bardzo atrakcyjna zabawka-swietnie wykonana-posluzy wiele lat. Ja kupilam w swiecie ksiazki-bardzo polecam
byliśmy wczoraj na zakupach w tesco na Chełmie z babcią (moją mamą), a Nikusia z tatusiem wysłaliśmy na plac zabaw na piętrze
rewelka! gorąco polecam!
Niko sam rwał się na zjeżdżalnie, trampolinę, basenu z piłeczkami,
na szczęście był ostrożny i ze wszystkim czekał na tatę, potem na mnie (bo po zakupach dołączyliśmy do chłopaków ;P)
my tez juz bylismy na takim placu zabaw w Gdyni w Witawie i na Dąbrowie w Makaraka (na urodzinach)
dziewczyny dajecie jeszcze wit. D3? nam lekarz kazal do 2 roku.

musze sie wybrac z Zosia do ortopedy ale chyba najpierw potrzebuje skierowanie?!? Zosia stawia krzywo nozki i jedna mocno do srodka chce sie poradzic czy cos z tym mozna zrobic.
Dawałam Dominikowi wit. D mniej więcej do listopada. Jak mi się skończyły kropelki poszłam do lekarza i się okazało, że nie trzeba już dalej dawać. Można za to kupić np. vibovit, ale Dominikowi nie bardzo smakuje. Może to też zależy od tego jak ciemię zarasta. U nas już prawie nic nie czuć.
Jasiu wit D dostawał bardzo krótko, przed roczkiem już na pewno nie dawaliśmy mu.
ja też ostatnio sie nad ortopeda zastanawiam (skierowanie potrzebne), bo Jasiowi też do środka "uciekają" nóżki. gdzies wyczytałam, że do 3 roku powinno się to ustabilizować, ale chyba na wizycie kontrolnej poproszę o skierowanie.
Dziewczyny czy Wasze maluszki malują już kredą na tablicy?
chcę kupić taką tablicę mojemu synkowi ale boję się że będzie malował ta kredą po meblach i ścianach .... :/
Nie mamy w domu tablicy :)

Dzisiaj mieliśmy ciężką noc i dzień też jest nie najlepszy. Dominik chyba złapał grypę żołądkową. W nocy zaczął wymiotować (trafiło się nam trzy razy w naszym łóżku) potem znowu rano, jakieś dwie godziny po tym jak zjadł odrobinę kaszy. Pojechaliśmy do lekarza na dyżur, ale w sumie nic nie wiadomo. Na razie nie jest jakoś gorzej, chociaż miał odrobinę podwyższoną temperaturę (37.5) i dałam mu Panadol, po tym jak znowu puścił pawia i zrobił rzadką kupkę. Teraz śpi i mam nadzieję, że już mu minie.
Najgorsze jest to, że Dominik nie chce pić leku (mamy Orsalit), smectę przemyciłam mu z sokiem, ale to drugie już nie przeszło...
Od wczoraj jest już trochę lepiej. Teraz Dominik ma już tylko rozwolnienie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry