Widok

LIPCOWE I SIERPNIOWE MAMUSIE 2009 - 100

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
16.05 gosiar - syn Tomek, 1875g, 49 cm / Zaspa (wątek *35)
16.06 akmka - córka OLIWKA 2970g, 54 cm / Zaspa (wątek *41)
29.06 Trotka - córka Oliwka ,2880g, 52 cm / Wejherowo (wątek *44)
02.07 Kaska2308 - córka Zosia, 3065gr, 54 cm / Kliniczna (wątek *46)
02.07 Jumelka - syn Dominik, 3620g, 55cm / Zaspa (wątek *47)
04.07 Joanka_D - córka Julia - 3445g, 56cm/Zaspa
05.07 _karolcia_pf - syn Nikodem, 3670g, 57cm / Zaspa (wątek *49)
05.07 ryba_gda - syn Jaś, 3080 gr,56 cm / Wojewódzki(wątek*48)
05.07 karolajnaaa - córka Pola 3450gr, 54cm / Zaspa (wątek *50)
05.07 Asiulka - syn Karolek 3375g, 52cm / Wojewódzki (wątek *50)
09.07 effcia, syn Adaś, 3650g, 54cm / Kliniczna (wątek *49)
12.07 olala82 córka Zosia 3390g, 57 cm / Redłowo (wątek*52)
14.07 Evelinka - córka Oliwka 2845g, 54cm / Kliniczna (wątek *53)
16.07 Sasza - syn Krzyś 3950g, 57cm / Swissmed (wątek *52)
19.07 asior - syn Marcjan 3280g, 57 cm / Kościerzyna (wątek *56)
20.07 J czy J - córka Nina 3000g, 54 cm / Redłowo (wątek *55)
21.07 Valentnik - syn Damianek 3250g, 54 cm / Zaspa (wątek *56)
22.07 stynka - córka Nina 4050g, 55 cm / Wojewódzki (wątek *57)
24.07 kasia-125 – córka Maja 3115g, 56 cm / Kliniczna (wątek *56)
26.07 Martek - córka Michalinka 3900g, 60cm / Wejherowo(wątek *56)
29.07 adziula - syn Mikołaj 4050g, 56cm (wątek *58)
01.08 KaskaGdansk - syn Tomasz, 3265g, 54 cm / Kliniczna (wątek *59)
01.08 MiA_2008 - syn Kajtuś 3730g, 56cm / Kliniczna (wątek *60)
06.08 larisa27 - syn Marek, 3150g, 54cm / Zaspa (wątek *60)
06.08 jolga - córkaLiwia, 4300g, 58cm / Zaspa (wątek *60)
12.08 iwonka_ika - córka Zuzia, 3040g, 50 cm / Zaspa (wątek *61)
12.08 Dagusia - córka Dagmara, 3700g, 59 cm / Zaspa (wątek *63)
16.08 Madia - córka Amelia, 3200g, 55cm / Kliniczna (wątek*62)
16.08 olas - córka Hanna, 3600g, 56cm / Zaspa (wątek *63)
19.08 Agutek81 - syn Antek 3020g, 54 cm. (wątek *64)
19.08 Kasia i Tomek-syn Tomasz 3280g, 52cm/ Zaspa (wątek 94)
20.08 demolka - córka Hania, 3420g, 53 cm / Kliniczna (wątek *62)
22.08 bruks1983 -syn Miłosz, 3100g, 53cm/ Redłowo (watek *63)
24.08 Ola81 - córka Agnieszka, 4115g, 57cm/ Wejherowo (wątek *63)
26.08 iwi32- córka Oliwia, 3650g, 57cm/ Wejherowo (wątek *63)
27.08 monalizka - córka Lenka, 3950g 60 cm/ Wejherowo (wątek *63)
27.08 Ania Wejherowo - syn Tymoteusz, waga 3560 g, 55 cm/ Wejherowo (wątek *64)
29.08 ewa.gdynia - syn Piotruś, 3350g, 55cm / Zaspa (wątek 65)
01.09 MagdaRed - dziewczynka Zuzanna, ok 3665g, 57cm /Wejherowo (wątek 65)
02.09 Asiunia81 - córka Zosia 4130g, 60cm/ Puck (wątek *65)
04.09 zora1 - córka Helenka 3470g, 51cm/ Wojewódzki (wątek *65)
05.09. panishmitowa - syn Maurycy 3800g , 58 cm/Wejherowo (watek 66)
07.09 mijka - córka Laura 3140g, 57cm/ Kliniczna (wątek *66)

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPCOWE-I-SIERPNIOWE-MAMUSIE-2009-99-t186287,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dawno mnie tu nie było to się tesz pochwalę moją gwiazdeczkaą image u nas ciągle na wszystko brakuje czasu, praca, dom, zakupy itp plac zabaw basen. Czasem poprostu wieczorem padam. No i ku mojej radości zaczynamy wiosenne starania o rodzeństwo :-) zobaczymy jak szybko okażą się skuteczne. Tydzień temu byliśmy z Zuzką pierwszy raz u dentysty i była bardzo dzielna i otwierała buźkę kolejna wizyta za 3 m-ce. Ja niestety mam 2 dziurki do zrobienia :-( Butki na wiosnę też kupiłam jedne w ccc szukam jeszcze jakieś fajnej kurteczki.
Ale fajna blondyneczka :)
hej hej!
nam w końcu (po 3 mies) udało się zrobić posiew moczu. nie ma bakterii i usg nerek też jest dobre :) za to złapaliśmy jakiś kaszelek. zrobiłam syrop z cebuli, ale Jaśko się krzywi i nie chce pić. dziewczyny czy stosowała któraś z was maść Pulmex baby na kaszel?
Ja stosowałam, jednak ponieważ to bardziej były sprawy krtaniowe, to pomagały mniej niż w przypadku 'normalnego' kaszlu.
tez mialam ta masc i smarowalam Zosi klatke ale po nim w nocy wiecej kaszlala wiec przestalam stosowac.

jakis czas temu przekulam Zosi uszy (dostalam maly opierdziel od jednej babci) ale wszystko ok nic sie nie dzieje, Zosia wie ze ma kolczyki i nie dotyka.
moja ostatnio przechodzi jakis bunt wszystko jest na NIE ciagle krzyczy i wymusza wszystko placzem rzuca zabawkami itp tez cos podobnego przechodzicie?
a to moj lobuz:

image

Uploaded with ImageShack.us
No pewnie, że tak. Po prostu mamy małego broja, który próbuje na nas swoją grę aktorską :)
u nas to samo, mały terrorysta ;) a mnie to już w ogóle nie słucha...
uffff czyli nie tylko ja tak mam:)
czyzby to byl bunt 2 latka ???:)
tak mi sie zdaje, że nasze dzieci przechodzą przyspieszony bunt dwulatka ;)
my ostatnio zapisaliśmy się na zajęcia muzyczno-rytmiczne. myślę, że Jasiowi sie przydadzą. trochę dyscypliny mu nie zaszkodzi.
dziewczyny bunt dwulatka to się zaczyna znacznie wczesniej;)u nas to było jakoś najtragiczniej po skonczonym roczku;) teraz w miare spokojnie jest ale były akcje rzucania się na podłogę i ataki furii;) Podobno bunt 3 latka to dopiero jazda bez trzymanki;P

Sliczne wszystkie dzieciaczki i jakie duże;)
bunt taki poważniejszy uaktywnia się u nas coraz częściej
nie chce sprzątnąć po sobie, choć kiedyś robił to z ochotą, nie chce nic podać, a jak czegoś nie może dostać to krzyk jest na cały blok
staramy się to ignorować i nawet to pomaga, choć czasem jest ciężko

Niko znowu jest chory, dwa miesiące spokoju i znowu ma zapalenie oskrzeli, tym razem nie udało się obejść bez antybiotyku, który dostaje pierwszy raz w życiu, na szczęście nie ma efektów ubocznych i mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu pójdzie do żłobka
nie mogłam znaleźć wątku :/

wczoraj po pracy odebrałam Nikusia ze żłobka i poszliśmy na spacerek - przypomniały mi się spacerki sprzed roku, kiedy całe dnie spędzaliśmy razem, ale wtedy jeszcze nie chodził :)
rok temu robiliśmy sobie przystanki w spacerach przy fontannie czterech kwartałów, Niko siedział w wózku i obserwował pryskającą wodę, teraz na szczęście wody jeszcze nie puścili, bo Niko chodzi sobie i głaska lwy, nie wiem co to będzie jak już uruchomią fontannę ;P
My na szczescie nadal spedzamy ze soba cale dnie...glownie w piaskownicy. Smieje sie,ze wciaz siedzimy w ogrodzie, a do domu chodzimy tylko jesc i spac ;D Wspaniala pogoda. Zaraz ruszamy na dwor. Chociaz dzisiaj tylko powiesimy pranie i troche pospacerujemy, bo czekaja nas powazne zakupy-musze kupic Tomulowi stroj stosowny na komunie kuzynki i chrzest kuzyna-ciekawe jak to zniesie. Poki co spiewa swoja ulubiona piosenke (I'm big, small) powtarzajac slowo BIG ;D
Musze Wam powiedziec,ze jestem mega dumna z mojego malucha, bo codziennie zaskakuje mnie czyms nowym. Wczoraj praktycznie sam zjadl obiad, pomagalam mu druga lyzeczka, tylko zeby bylo troche szybciej, swietnie radzi sobie " w terenie", tzn, wchodzi na krawezniki, chodniki, schodzi z podestow itd. po prostu nie moge uwierzyc, ze rok temu siedzial w spacerowce :D
Ja specjalnie dodałam wątek do obserwowanych, żeby nie mieć problemu z odnalezieniem go :) Nasza aktywność drastycznie spadła. Większość mam wróciła do pracy, lub po prostu jest zajęta dziećmi. Szkoda... no ale co można poradzić.

Dominik ostatnio jest zafascynowany, pociągami, samochodami (szczególnie traktorem ;)), w domu lubi budować wielkie wieże z klocków, które jak się rozpadają, to wprawiają go w złość i płacz. Uwielbia chodzić na podwórko do piaskownicy i na huśtawkę. Chciałabym tylko, żeby zaczął już mówić po naszemu, bo na razie to tylko eee i pokazywanie paluszkiem (oprócz mama, tata, i kilku takich, zizi - na mycie ząbków, trata - na traktor), nie powie, że chce pić, jeść...
też mam watek w obserwowanych :) inaczej ciężko by było znaleźć.
Jaśko właśnie padł. zaliczyliśmy plac zabaw i chyba w końcu zakumał do czego służy zjeżdzalnia. strasznie mu sie spodobało :)
dziś mielismy drugą przespaną noc bez Jasia w naszym łóżku od niepamiętnych czasów :)
Jaś też jeszcze po naszemu nie mowi, dosłownie pare słówek, właściwie dogadujemy sie na migi. wszystko rozumie a jak cos chce to pokaże.
jest strasznie ruchliwy i aktywny. nie wiem skąd bierze tyle energii. połowę mógłby przekazać mamie ;)
powoli planujemy odzwyczajanie od pieluch i smoczka. ze smoczkiem chcieliśmy już wcześniej ale nie dało rady bo Jaś miał jelitówkę i bez smoczka trudno by było przetrwać chorobę. a na nocniku siedzieć nie chce.
no a mi coraz ciężej, plecy strasznie bolą, do tego rozrabiający Jaś, po weekendzie wybieram się odpocząć do rodziców i zostawię im jeszcze na tydzień Jasia, żeby się trochę ogarnąć i przygotować dom dla dzidziusia :)
Co nowego Mamuśki?

U nas nadal brak postępów w mowie. Dominik za to rośnie jak na drożdżach. Dobrze, że zaraz zacznie się lato, bo już wszystkie spodnie są przykrótkie.

Powoli rozglądam się też za rozkładanym fotelem do spania, bo łóżeczko trzeba będzie zwolnić, a poza tym Mały co dzień przychodzi do nas w środku nocy i się rozpycha. Zaczyna to być już dla mnie uciążliwe.

A jak to wygląda u Was? Wasze dzieciaczki opuściły już łóżeczka?
Nasze dziecię opuszcza swoje łóżeczko co noc i ląduje u nas ;)
my planujemy kupić małemu takie łóżeczko 80x180 z barierką, bo strasznie się w nocy wierci i wedruje. najpierw chcieliśmy takie z Ikea, ale stwierdziliśmy, że będzie za małe, jak nie daj Boże, przyjdzie któremuś z nas spać z małym.
Jaśko dużo mówi po swojemu, po naszemu kilka słów, ale próbuje powtarzać :)
Ostatnio byliśmy zobaczyć przedszkole dla Jasia, od września chciałabym go zostawiać 3 razy w tyg na parę godzin. nie było źle. Jaś poszedł do dzieci i się bawił. w sierpniu jeszcze pójdziemy parę razy żeby się oswoił.
Nikuś na szczęście ciągle śpi w swoim łóżeczku, sporadycznie zdarzy się wylądować u nas w łóżku, śpi z nami jak jest chory i ma zapchany nosek, bo wtedy budzi się co chwilę

co do gadania to buzia się nie zamyka, większość z tego jest po swojemu, ale potrafi przekazać co chce: "amu", "ała", "pać" itp.
potrafi też inne słówka (sporo ich jest, nie sposób już ich wymienić), zdań jeszcze nie składa
najlepiej wychodzi mu wyrażenie "duze auto"

a jak u was wygląda sprawa z pampkami?
Niko sygnalizuje po fakcie, na siusiu wcale nie zwraca uwagi, nawet jak nie ma pampersa na sobie, mam nadzieję, że wakacyjne wojaże z gołą pupcią na wsi coś dadzą
Niestety Dominik nie bardzo chce siadać na nocnik. Na razie to udaje nam się go posadzić przed kąpielą - najczęściej coś tam wyciśnie a resztę i tak puści do brodzika ;) Kupsko oczywiście wali do pieluchy, schowa się gdzieś albo przykucnie na środku pokoju i już. Czekam aż się zrobi trochę cieplej i będzie biegał tylko w majtkach. Na razie jak raz spróbowałam puścić go tylko na majtki po domu, to w ciągu 10 minut musiałam mu zmienić 2 pary majtek, a on nawet się nie przejął :) No nic trzeba próbować.
U nas kanapa stoi dla małej od dawna ale jakos nie mozemy się pozbyć lozeczka i nadal w nim spi.
Gada cały czas, duzo słowek nie konczy ale brzmi to np. tak "mama a dzie je tatu? albo a cio to je mama? Li ce pic i takie tam. ogolnie dogadujemy się spoko;)
Od ponad 2 tygodni wkoncu jestesmy bez dyda( to była męka) ale mam wrazenie ze z pampem bedzie duzo duzo gorzej;/ Przynosi sama nocnik i mowi ze chce siusiu , posiedzi i nocnik pusty. W checie biega czesto w majteczkach ale nie przeszkadza jej za bardzo mokre dupsko.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry