Widok

LIPCOWE I SIERPNIOWE MAMUSIE 2009*****72

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
16.05 gosiar - syn Tomek, 1875g, 49 cm / Zaspa (wątek *35)
16.06 akmka - córka OLIWKA 2970g, 54 cm / Zaspa (wątek *41)
29.06 Trotka - córka Oliwka ,2880g, 52 cm / Wejherowo (wątek *44)
02.07 Kaska2308 - córka Zosia, 3065gr, 54 cm / Kliniczna (wątek *46)
02.07 Jumelka - syn Dominik, 3620g, 55cm / Zaspa (wątek *47)
05.07 _karolcia_pf - syn Nikodem, 3670g, 57cm / Zaspa (wątek *49)
05.07 ryba_gda - syn Jaś, 3080 gr,56 cm / Wojewódzki(wątek*48)
05.07 karolajnaaa - córka Pola 3450gr, 54cm / Zaspa (wątek *50)
05.07 Asiulka - syn Karolek 3375g, 52cm / Wojewódzki (wątek *50)
09.07 effcia, syn Adaś, 3650g, 54cm / Kliniczna (wątek *49)
12.07 olala82 córka Zosia 3390g, 57 cm / Redłowo (wątek*52)
14.07 Evelinka - córka Oliwka 2845g, 54cm / Kliniczna (wątek *53)
16.07 Sasza - syn Krzyś 3950g, 57cm / Swissmed (wątek *52)
19.07 asior - syn Marcjan 3280g, 57 cm / Kościerzyna (wątek *56)
20.07 J czy J - córka Nina 3000g, 54 cm / Redłowo (wątek *55)
21.07 Valentnik - syn Damianek 3250g, 54 cm / Zaspa (wątek *56)
22.07 stynka - córka Nina 4050g, 55 cm / Wojewódzki (wątek *57)
24.07 kasia-125 – córka Maja 3115g, 56 cm / Kliniczna (wątek *56)
26.07 Martek - córka Michalinka 3900g, 60cm / Wejherowo(wątek *56)
29.07 adziula - syn Mikołaj 4050g, 56cm (wątek *58)
01.08 KaskaGdansk - syn Tomasz, 3265g, 54 cm / Kliniczna (wątek *59)
01.08 MiA_2008 - syn Kajtuś 3730g, 56cm / Kliniczna (wątek *60)
06.08 larisa27 - syn Marek, 3150g, 54cm / Zaspa (wątek *60)
06.08 jolga - córkaLiwia, 4300g, 58cm / Zaspa (wątek *60)
12.08 iwonka_ika - córka Zuzia, 3040g, 50 cm / Zaspa (wątek *61)
12.08 Dagusia - córka Dagmara, 3700g, 59 cm / Zaspa (wątek *63)
16.08 Madia - córka Amelia, 3200g, 55cm / Kliniczna (wątek*62)
16.08 olas - córka Hanna, 3600g, 56cm / Zaspa (wątek *63)
19.08 Agutek81 - syn Antek 3020g, 54 cm. (wątek *64)
20.08 demolka - córka Hania, 3420g, 53 cm / Kliniczna (wątek *62)
22.08 bruks1983 -syn Miłosz, 3100g, 53cm/ Redłowo (watek *63)
24.08 Ola81 - córka Agnieszka, 4115g, 57cm/ Wejherowo (wątek *63)
26.08 iwi32- córka Oliwia, 3650g, 57cm/ Wejherowo (wątek *63)
27.08 monalizka - córka Lenka, 3950g 60 cm/ Wejherowo (wątek *63)
27.08 Ania Wejherowo - syn Tymoteusz, waga 3560 g, 55 cm/ Wejherowo (wątek *64)
29.08 ewa.gdynia - syn Piotruś, 3350g, 55cm / Zaspa (wątek 65)
01.09 MagdaRed - dziewczynka Zuzanna, ok 3665g, 57cm /Wejherowo (wątek 65)
02.09 Asiunia81 - córka Zosia 4130g, 60cm/ Puck (wątek *65)
04.09 zora1 - córka Helenka 3470g, 51cm/ Wojewódzki (wątek *65)
05.09. panishmitowa - syn Maurycy 3800g , 58 cm/Wejherowo (watek 66)
07.09 mijka - córka Laura 3140g, 57cm/ Kliniczna (wątek *66)

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPCOWE-I-SIERPNIOWE-MAMUSIE-200971-t130652,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No i na naszym ulubionym forum o karmieniu piersią jest wiele ciekawych wątków, wpisz w wyszukiwarkę "dieta bezmleczna" :)
tak Martek biore witaminy ale wiadomo to nie to samo a na "nasze forum" zagladam regularnie, troche juz podpatrzylam co mozna zjesc...no nic mam nadzieje ze jeszcze troszke starczy mi sił i jezeli chorobska nie beda sie nas czepialy to wporzadku ale tak mi sie marzy jogort albo kawalek sera;)))
a na kuchence krupnik;P buuuuuuuuu;)))
witam się po przerwie...Młoda śpi więc zajrzałam na chwilkę...Dziewczyny czy wam tez nie chce się wracać do pracy??? Ja idę już po świętach, i przeraża mnie to po roku siedzenia w domku.... Karmicie już swoje maluchy kaszką? Moja nie specjalnie za nią przepada...
Dobry krupniczek nie jest zły :)))
U nas dziś kawałki kurczaka duszone w warzywkach :)

Mi się w ogóle do pracy nie spieszy, mimo że siedzę w domu od połowy marca. Planuję wstępnie wrócić od maja przyszłego roku, ale do tego czasu jeszcze pół roku i wszystko może się zmienić. I oby się zmieniło żebym nie musiała :)
My chyba przez tydzień bedziemy dojadać to co zrobiłam na naszą pierwsza rocznicę, chyba za bardzo poszalałam w kuchni :) ale za to mam z głowy robienie obiadu przez kilka dni :) Zosia pewnie zaraz się obudzi więc idę poćwiczyć bo zjadłam wczoraj za dużo ciasta :) a pogoda - koszmar... chyba odpuścimy sobie dziś spacer
oj mi się w ogóle nie chce wracać do pracy, ale na szczęście mam jeszcze trochę czasu, bardzo się cieszę na myśl o wakacjach z maluchem :) w końcu żadna z nas za bardzo z tych wakacji nie skorzystała
A my po spaceru właśnie. Niestety Adaś nie potrafi spać w domu w dzień i codziennie śmigamy na spacer bez względu na pogodę. Po 30 min spacerowania wracamy do domu przy brzydkiej pogodzie i synek dosypia na balkonie.

Ja chyba jestem dziwną matką, bo czekam na powrót do pracy. Wracam w styczniu, ale od grudnia 2 razy w tygodniu będę chodzić na kilka godzin. Adaś musi się z opiekunką oswoić.

Kasia, co z odwiedzinami??:)
Miśka dzisiaj w ogóle nie chce spać :((( Pogoda beznadziejna, ja odlatuję a ona nic. 40 min usypiania przy piersi skończyło się 15 minutowym spaniem.
Echhhh....
My dzisiaj tez bez spacerku, a moja mała najdluzej i najlepiej wlasnie spi na spacerze, oczywiscie nie zawsze ;-) w domu topokima tylko gora 30 min, aleza to od paru dni lezy sobie sama na lozku nawet 30 min i nie placez, takze juz jakis postep ;-) Niestety ma caly czas czkawki i zaczynam sie tym niepokoic, bo juz byl troche spokoj, a teraz ma znowu kilka razy dziennie :-( Poza tym dzisiaj przyszly nam bodziaki zamowione na allegro i wygladaja na fajne gatunkowo i wyszly niedrogo, bo jakies 7 zł za sztuke.
my tez mamy czkawki wiec sie nie martw

bylam dzisiaj u pediatry no i po wazeniu okazalo sie ze maly za malo przybiera (znow !)
niecale 200 gram w 18 dni :(
wazymy teraz 6320g i jestesmy daleko ponizej 50centyla :(:(:(

postraszyla mnie pediatra ze jak za 3 tyg na kontrooli nadal wyjdzie ze kajtek za malo przybiera to wprowadzi mleko sztuczne

kurcze, nie wiem co sie dzieje, przeciez nie glodze dziecka :/
Markowi też czkawka często dokuczała, od bardzo niedawna jest lepiej, dziewczyny poradźcie co zrobić dobrego na kolację bo obiecałam mężowi i mnie gniecie teraz ;)

MIA pewnie mleko mało treściwe, stosujesz jakąś dietkę ?
a ulewa mały ? jak się załatwia ?
Dziewczyny jutro wybieram się do apteki po jakieś witaminy dla Zuzy np. wit c doradźcie co kupić no i czy dostanę bez recepty?
na kolację ja często robię tosty hawajskie tj, chleb tostowy - najlepiej z ziarnami, na to plaster szynki, ananas i ser żółty zapiekam, aż się stopi ser i dotego keczup. Pyszne i szybki a wodatku małej nie szkodzi
MiA zmień pediatrę :)
Który ten centyl macie? Jakie wcześniejsze przyrosty były? Spada na siatce centylowej czy utrzymuje się na mniej więcej podobnym poziomie?

Miśka waży 6kg tylko :)
larisa nie ma czgos takiego jak malo tresciwe mleko,
mi tez pediatra pierwsze co kazala dokarmiac jak mala za malo przybrala, ale sie nie dalam, wg mojej Pani doradcy od laktacji, ktora ma naprawde ogromna wiedze i jest dla mnie w tym autorytetem trzeba patrzec calosciowo i szukac ewentualnie gdzie indziej problemu, moze np. dziecko ma zbyt dlugie przerwy w jedzeniu w nocy, a karmisz jedna piersia czy dwoma naraz? poza tym nie caly czas dziecko musi przybierac bardzo duzo, moja mala w pierwszym miesiacu przybrala bardzo duzo, a w drugim juz mniej, co prawda zrobilismy posiew moczu dla swietego spokoju, ale wszystko wyszlo ok, takze nie dawajcie sie tak szybko z tym dokarmianiem
no ja się nie chciałam wymądrzać, ale mój Marek 2 tygodnie temu ważył równiutko 6kg więc teraz pewnie waży tyle co Twój i lekarka twierdziła, że wszystko jak najbardziej ok, nawet przed chwilą sprawdziłam w książeczce na siatkach centylowych i jest w 50 centylu, więc nie wiem co nie tak może być z wagą Twojego synka...
Asiunia jak zwał tak zwał, ale nie powiesz mi, że np. odżywanie mamy nie ma kompletnie wpływu na treść mleka, bo jeśliby tak było to na co komu diety mam karmiących ? myślę, że nie tylko chodzi tu o to co może dziecku ewentualnie zaszkodzić ale też o to co jest niezbędne :)

najlepszym przykładem jest moja kumpela, karmiła dziecko, na żądanie, dziecko przy piersi nie mniej niż 15-20 minut i wieczny ryk, po wykonaniu wszelkich możliwych badań, lekarz dla próby zlecił podanie sztucznego i wszystko przeszło jak ręką odjął, dziecko szczęśliwe i zadowolone no i się okazało, że kumpela stosowała dietę, wcale nie taką restrykcyjną więc sądziła, że nie może mieć wpływu na pokarm a okazało się inaczej
larisa ja sie zgadzam, ze dieta mamy ma wplyw na mleko, ale niby nie ma czegos takiego jak malo wartosciowy pokarm
a czy wasze maluszki kichaja czesto? bo moja mala kicha dosc sporo i zaczynam sie obawiac czy przypadkiem nie ma jakiejs alergii, bo katarku nie ma
Moja też kicha, nie sądzę żeby to był objaw czegoś złego. My też czasem kichamy :) Jak nic się więcej nie dzieje to nie ma powodu do obaw.

Nie ma czegoś takiego jak mało treściwe mleko. Dieta jest po to żeby unikać alergii. Dziecko z pokarmem dostanie wszystko czego mu potrzeba, a mało wartościowa dieta matki odbije się jedynie na jej zdrowiu.
Dzieci tak mają, niektóre ważą więcej, inne mniej, tak samo jak dorośli. Przyrosty tylko w pierwszym miesiącu są takie duże. Potem niby normą jest 120 g na tydzień, ale to jest średnia, faktycznie może to być w jednym tyg mniej a w drugim bardzo dużo.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry