Widok

LIPCOWE I SIERPNIOWE MAMUSIE 2009*****84

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
16.05 gosiar - syn Tomek, 1875g, 49 cm / Zaspa (wątek *35)
16.06 akmka - córka OLIWKA 2970g, 54 cm / Zaspa (wątek *41)
29.06 Trotka - córka Oliwka ,2880g, 52 cm / Wejherowo (wątek *44)
02.07 Kaska2308 - córka Zosia, 3065gr, 54 cm / Kliniczna (wątek *46)
02.07 Jumelka - syn Dominik, 3620g, 55cm / Zaspa (wątek *47)
05.07 _karolcia_pf - syn Nikodem, 3670g, 57cm / Zaspa (wątek *49)
05.07 ryba_gda - syn Jaś, 3080 gr,56 cm / Wojewódzki(wątek*48)
05.07 karolajnaaa - córka Pola 3450gr, 54cm / Zaspa (wątek *50)
05.07 Asiulka - syn Karolek 3375g, 52cm / Wojewódzki (wątek *50)
09.07 effcia, syn Adaś, 3650g, 54cm / Kliniczna (wątek *49)
12.07 olala82 córka Zosia 3390g, 57 cm / Redłowo (wątek*52)
14.07 Evelinka - córka Oliwka 2845g, 54cm / Kliniczna (wątek *53)
16.07 Sasza - syn Krzyś 3950g, 57cm / Swissmed (wątek *52)
19.07 asior - syn Marcjan 3280g, 57 cm / Kościerzyna (wątek *56)
20.07 J czy J - córka Nina 3000g, 54 cm / Redłowo (wątek *55)
21.07 Valentnik - syn Damianek 3250g, 54 cm / Zaspa (wątek *56)
22.07 stynka - córka Nina 4050g, 55 cm / Wojewódzki (wątek *57)
24.07 kasia-125 – córka Maja 3115g, 56 cm / Kliniczna (wątek *56)
26.07 Martek - córka Michalinka 3900g, 60cm / Wejherowo(wątek *56)
29.07 adziula - syn Mikołaj 4050g, 56cm (wątek *58)
01.08 KaskaGdansk - syn Tomasz, 3265g, 54 cm / Kliniczna (wątek *59)
01.08 MiA_2008 - syn Kajtuś 3730g, 56cm / Kliniczna (wątek *60)
06.08 larisa27 - syn Marek, 3150g, 54cm / Zaspa (wątek *60)
06.08 jolga - córkaLiwia, 4300g, 58cm / Zaspa (wątek *60)
12.08 iwonka_ika - córka Zuzia, 3040g, 50 cm / Zaspa (wątek *61)
12.08 Dagusia - córka Dagmara, 3700g, 59 cm / Zaspa (wątek *63)
16.08 Madia - córka Amelia, 3200g, 55cm / Kliniczna (wątek*62)
16.08 olas - córka Hanna, 3600g, 56cm / Zaspa (wątek *63)
19.08 Agutek81 - syn Antek 3020g, 54 cm. (wątek *64)
20.08 demolka - córka Hania, 3420g, 53 cm / Kliniczna (wątek *62)
22.08 bruks1983 -syn Miłosz, 3100g, 53cm/ Redłowo (watek *63)
24.08 Ola81 - córka Agnieszka, 4115g, 57cm/ Wejherowo (wątek *63)
26.08 iwi32- córka Oliwia, 3650g, 57cm/ Wejherowo (wątek *63)
27.08 monalizka - córka Lenka, 3950g 60 cm/ Wejherowo (wątek *63)
27.08 Ania Wejherowo - syn Tymoteusz, waga 3560 g, 55 cm/ Wejherowo (wątek *64)
29.08 ewa.gdynia - syn Piotruś, 3350g, 55cm / Zaspa (wątek 65)
01.09 MagdaRed - dziewczynka Zuzanna, ok 3665g, 57cm /Wejherowo (wątek 65)
02.09 Asiunia81 - córka Zosia 4130g, 60cm/ Puck (wątek *65)
04.09 zora1 - córka Helenka 3470g, 51cm/ Wojewódzki (wątek *65)
05.09. panishmitowa - syn Maurycy 3800g , 58 cm/Wejherowo (watek 66)
07.09 mijka - córka Laura 3140g, 57cm/ Kliniczna (wątek *66)

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPCOWE-I-SIERPNIOWE-MAMUSIE-200983-t146008,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my tez bezzebne;)
a dziewczyny sa czaderskie;))))
My już też mamy łóżeczko niżej, muszę się przyzwyczaić bo się niewygodnie kładzie dziecko :) A Miśka chyba nawet różnicy nie zauważyła.

Dzisiaj tatuś był z córcią na spacerze, a ja się wybrałam na rynek do wejherowa połazić po sklepach. Fajnie tak czasem wyskoczyć samotnie.
dziewczyny ja się wykończę psychicznie !!!!!

przyszła do nas dzisiaj pediatra- świetna babka, przyjaciel rodziny u mojego męża i powiedziała, że to co powiedziała ta rehabilitantka to jakaś bzdura ! że dziecko zdrowe i bardzo dobrze się rozwija, że rozwija się dużo szybciej intelektualnie a tzw. motoryka prymitywna aż tak go teraz nie zajmuje, jak zobaczyła zalecone ćwiczenie to złapała się za głowę i twierdzi, że takie metody stosuje się ( jak wspomniała Asiunia81 ) w przypadku porażenia mózgowego lub wzmożonego napięcia - i to też nie zawsze ( a ta pediatra jest w komisji orzekającej o niepełnosprawności więc zna i gorsze przypadki )

no i teraz jestem w kropce- wiadomo, że wolę jej wersję ale wiem też, że powinnam ocenić sprawę obiektywnie- w końcu ta rehabilitantka tez swoje wie, ma dobrą opinię i tego wszystkiego co wykryła u Marka z palca sobie nie wyssała ...

no ale doczytałam, ze decyzję o rehabilitacji powinien podjąć neurolog dziecięcy a nie rehabilitant więc już wcześniej się zapisałam i chyba po prostu pójdę i zapytam co on o tym myśli :)

ta Pani doktor powiedziała, ze jestem bardzo krytyczna i za dużo wymagam, tak naprawdę Marek przekręca się ale rzadko ( wczoraj i dzisiaj po razie ) chyba w prezencie starej matce ;) nogi łapie, dużo gada, tylko ta pozycja foki słaba i to pełzanie ehh, siedzi sam kilka sekund i gleba
no ale trudno nie wpaść w paranoję oglądając Wasze wygimnastykowane maluchy :):)

a więc ZORA nie będę Ci pisała, żebyś przestała porównywać swoje dziecko do innych bo się tak nie da ! a jak któraś twierdzi, że tego nie robi to myślę, że kłamie lub jest wyjątkowo pewna siebie ( żeby nie powiedzieć zadufana ) to jest naturalne i ja się tego nie wstydzę :) dlatego też w czasie okrutnych ćwiczeń wolałam tu nie zaglądać żeby się jeszcze bardziej nie dołować, że inne dzieci mają bez problemu to na co mój biedny Mareczek pracuje przygnieciony czołem na ziemi :(

aha i pocieszam się, że w tym wątku zebrały się wszystkie wyjątkowo sprawne i sprytne maluchy, więc poprzeczka zawieszona wysoko ;);)

Martek Miśka świetna ! i oczywiście mam ten sam kocyk ;)
Olala mina świetna, oj będzie łobuziara ;)
Hani nie za bardzo podoba się leżenie na podłodze na kocyku, nie lubi leżeć na brzuchu, wcześniej się przekręcała czasem w jedną i drugą stronę a teraz leży na brzuchu i nawet nie próbuje tylko płacze;/
jak będę u pediatry to powiem o tym bo ja nie wiem czy jej się nie chce czy o co chodzi?? ale gdy np chce pogłaskać kota to potrafi się przekręcić a tak to nie!
ale za to wczoraj powiedziała mama:P tzn ja tak twierdzę:) heh
oczywiście chce siedzieć i tak byłoby najlepiej tylko że jak siedzi sama to się przewraca no i gdyby potrafiła chodzić to by poleciała, a co do raczkowania to wygląda tak jak było:P
a jeżeli jakaś mama chcę zachęcić dziecko do łapania nogi - wystarczy kupić takie skarpety ( oczywiście grzechoczą ;) i efekt murowany !

Mój Marek zafascynowany deską do prasowania

image
Miśka ma te skarpety w poważaniu :))

Taa, kocyk :))

Larisa, głowa do góry! Ja osobiście jestem zdania że w obecnych czasach nadmiernie "korzysta" się z rehabilitacji, ćwiczeń, a dalej idąc - logopedy itp. Wszystko to jest wynikiem wlaśnie niezdrowego porównywania dzieci i wyobrażeń. A zapomina się o naturalnym normalnym rozwoju dziecka, i o tym, że naprawdę każde jest inne!
Najprawdopodobniej Marek naprawdę rozwija się prawidłowo i nic absolutnie mu nie dolega. Gdyby faktycznie coś było nie w porządku to wiedziałabyś o tym od dawna. Zaufaj przede wszystkim swojej intuicji, a lekarzom dopiero w którejś kolejności :) Takie czasy niestety mamy, że oni tylko patrzą gdzie forsę wyciągnąć, albo skąd dostaną większą prowizję. Moja pediatra np tweirdzi że tylko jeden rodzaj mleka jest odpowiedni a wszystkie inne są do kitu. OCzywiście mówi o najdroższym. A każda zmiana skórna to na pewno skaza białkowa i trzeba smarować zmienione miejsca tylko jednym kosmetykiem.
I też obserwuję to o czym piszesz - niektóre dzieci rozwijają się szybciej fizyczne, a inne psychicznie. Widzę to teź po dzieciach koleżanek. Po prostu - trzeba zachęcać małego do zabawy i ruchu,ale nic na siłę. Ćwiczenia pewnie nie zaszkodzą, ale pod warunkiem że nie są dla dziecka bolesne i przykre. Wtedy skutek będzie odwrotny.
larisa oczywiście dla swiętego spokoju idz do neurologa, ale myślę że też powie, że wszystko ok, a na Marka też przyjdzie czas, oczywiście, że wszystkie czytamy, słuchamy, porównujemy, przeciez po to tu jesteśmy ;-) ale jedne dzieci szybciej mówią, inne siadają, a inne chodzą, na wszytsko przyjdzie czas, np.jesli chodzi o ząbki moja Zosia dostała jak miała niecałe 4 miesiące, a jej kuzyn w wieku 9 m-cy, a jest świetnym, super rozwijającym się chłopcem, wiem że każa mama się martwi o swoje maleństwo i tak już zostanie, dlatego dobrze że jest to forum, bo można się wygadać, pożalić i poczuć się lepiej odrazu :-)
tp ja jestem absolutnie zadufana w sobie :D:D:D

nie porownuje kajtka to zadnego innego dziecka bo tylko ON jest moim dzieckiem i inne (bez urazy :) mnie nei interesuja :)

jden jedyny raz zroblam wielkie ozy czytajac nasze forum .......... widzac dominika na nogach

ale nie pobieglam do kaja i mu nie kazalam :)))

larisa, wez w koncu wyluzuj kobieto :)
wymeczysz i siebie i mareckiego
a chyba nie o to tobie chodzi prawda?
marsz do mlodego, przytulic, ucalowac i zostawic w spokoju :)))
macie dużo racji dziewczyny, postaram się wyluzować, bo rzeczywiście męczę się ja, że już o Mareckim nie wspomnę, on przeciez doskonale czuje, że mama się martwi i tym samym odbiera negatywne emocje :)

Mia Ty jesteś z*******a ! :) Twarda sztuka z Ciebie- bardzo dobrze tylko wiesz z tą wiarą w swoje dziecko tez czasem trzeba uważać - żeby potem nie było, że " no i co z tego, że uderzył pana od matematyki ? ! widocznie go zdenerwował ! " ;) ;) he he żartuje oczywiście

Marek wycałowany i wyściskany ! :)

Pozdrawiam i dziękuję Wam wszystkim za dobre słowo- to naprawdę pomaga
do góry