Widok

LISTOPADOWE I GRUDNIOWE MAMUSIE CZ. 36 ;)))

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
"DWUPAKI":
Listopad 2009:
18.11: madziara2111 - dziewczynka
19.11: Agusia29 - dziewczynka WIKTORIA - szpital Redłowo
22.11: gani - dziewczynka
25.11: ojjka - dziewczynka MARCELINA-Zaspa
27.11: NataliaR - chłopiec- Zaspa
28.11: Asikk- dziewczynka LENA-Zaspa
29.11: zabulka - dziewczynka MAJA - szpital Wojewódzki

Grudzień 2009:
2.12: Asiak - dziewczynka ZUZIA
5.12: medullah - chłopiec :)
8.12: LidiaM - chłopiec - Kliniczna
8.12: crazy - dziewczynka - WERONIKA - szpital Zaspa
11.12: Izulucha - dziewczynka BLANKA
12.12: Małgoś25 – dziewczynka AMELIA – szpital Kliniczna
13.12: Dorotaaaa - dziewczynka NATALKA
14.12: Basia7 - dziewczynka DARIA
14.12: Perelka82 - dziewczynka AMELIA - szpital Wejherowo
15.12: beacia - dziewczynka
21.12: Ivi
22.12: mała ciężarówka - dziewczynka LIWIA -szpital Kliniczna
24.12: Kamila1869 - dziewczynka MARCELINA
25.12: kiccek - dziewczynka ZUZIA - szpital Wojewódzki
26.12: sara03 - dziewczynka
27.12: Rimini
28.12: anielkowamama - dziewczynka
28.12: Kasia31 - dziewczynka Amelka

"ROZPAKOWANE":
Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp.12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11

"NIEAKTYWNE":
3.11: sfw
7.11: Asia_ce - chłopiec
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Słuchajcie, a co z Agusią29 i gani, coś przeoczyłam? ;-)
Własnie zniknely jakoś nie dawno moze ze 2 dni bedzie. Pewnie juz tula swoje maleństwa
Do karmiących:) - stosujecie jakas diete czy cos?
Ja nie stosuję. Oczywiście nie pożeram kapusty, czosnku itp, ale jakoś drastycznie upodobań żywieniowych nie zmieniłam. Staram się wprowadzać po jednym dodatkowym produkcie (mniej więcej) dziennie, żeby wiedzieć w razie czego co odstawić.
Natalia mi się wydaje, że Tobie to ten poród to tak rach ciach pójdzie i nawet nie będziesz wiedziała kiedy!

Diety nie stosuję - znaczy podobnie jak Bogosia :-) no i już wiem, że twarogu nie lubimy - jeden jedyny raz kolke mieliśmy po tym jak matka twaróg wsunęła!
no ja też poza smażonym jem właściwie wszystko. Ograniczyłam kawę do jednej na dwa dni:)
Fajnie macie, bo ja juz wiem,ze nie bede mogla jesc duzo rzeczy: wiadomo kapusta,fasola a do tego cebula, czosnek, grzyby, papryka, smietany etc. Jakis moj organizm jest dziwaczny.
Ja jem tylko gotowane, nie jem kapusty, cebuli, fasoli itd, cytrusów- choc tu ubolewam strasznie bo uwielbiam pomarańcze i mandarynki, ograniczam czekoladę. Za to jem duzo bananów i pije kubusie.
no to czy możemy czy nie jeść więcej to wychodzi nie tak od razu
ja też uwielbiam pomarańcze i strasznie ubolewam nad tym że nie mogę ich jeść :(
boogusiu mnie ta babeczka od laktacji powiedziała że maluch na pewno się najada gdy ssie aktywnie przez około 10 min, resztę czasu może wisieć na cycu jeżeli ma na to ochotę, ssanie aktywne poznajemy po rytmicznym ssaniu i przełykaniu, czasami przełykania nie słychać więc obserwujemy żuchwę dziecka, jeżeli porusza się rytmicznie to jest ok, na początku maluch bardzo energicznie rusza buźką aby spowodować wypływ mleka, później ssie już spokojnie i rytmicznie,
poobserwuj Jasia i zobacz czy to co mówiła sprawdza się w Twoim przypadku, my cały czas walczymy z przystawianiem do cyca i małej udało się już dziś raz coś załapać, ssała ok 15 min i myślę że się najadła bo widziałam te ruchy żuchwy no i sama wypluła cycka jak skończyła :) nie mogę jeszcze tego uznać za sukces bo to jedyna udana próba w morzu porażek, ale mam nadzieję że będzie tylko lepiej
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
czy sa tu jakies grudniowe jeszcze?bo rozpakowane sie rozpisuja...................
chcialam sie zapytac czy to kurcze normalne ze mała mi sie normalnie pcha na dół,naciska mocno,ze ruszyc sie nie moge czasem.
Mała Ciężarówko - normalne, ja miałam tak, że jak wstawalam to wydawalo mi się że Jasiek wypadnie czasami :)

Salambo - dzięki za wskazówki :) Mój ssak ssie aktywnie na początku, potem rozleniwia się, a na koniec zasypia :) A kogoś od laktacji to gdzie można poprosić i czy to jest wizyta płatna?
Ja dzisiaj będę miała na razie wypożyczoną wagę, więc zobaczę czy przybrał od soboty, mam nadzieję, że tak :)
Natalia powinnam mieć Twój numer :-) Sprawdzę i Tobie napiszę :-)

Mała ciężarówko nie tylko rozpakowane się rozpisują :-)))) Jeszcze dojdzie do tego, że ja będę z grudniowych maminek :-)))))

Mam nadzieję, że mój gin mi powie jutro co i jak.

Dzisiaj powiedziałam mojemu Tomkowi, że jeżeli ktoś jeszcze raz zapyta sie mnie czy już urodziłam to na pewno pogryzę :-))))]

No właśnie Aga i Gani zniknęły. Ciekawe czy mają już maluchy przy sobie???
Ja jestem tuż za nimi więc mam nadzieje, że do końca tygodnia się rozpakuję, chociaż nie nastawiam się na nic :-))))

Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
Ja mam termin na sobotę a wogóle nie mam wrażenia, że mała chce wyjść, wierci się, ale na boki. Nawet chciała bym coś takiego czuć, albo jakieś skurcze, to bym może wiedziała na co się nastawić, a tak cisza, spokój. Ciągle latam sprawdzać czy może czop mi odchodzi, albo mam schize że wody się sączą, ale na wkładce nic. Hym.

A z innej beczki to wzięłam od gin zaświadczenie o prowadzeniu ciąży od 10 tyg. Czytałam artykuł, że według minister Kopacz "my" go nie potrzebujemy, ale według Fedak już tak. A pod minister Fedak podlegają MOPS-y :) i mops gdański ludzi bez zaświadczenia odsyła, paranoja :) ale żeby mieć święty spokój to wzięłam zaświadczenie.
dziewczyny z Gdańska, a czy nasze miasto powiatowe wypłaca też swoje becikowe? bo kiedyś czytałam w gazecie że niektóre powiaty wypłacają i w tabelce pojawiło sie miasto Gdańsk, ale wcześniej jak sie orientowałam, to podobno nie wypłaca... a te rozpakowane już sie interesowały tym może??
aaa, i czy Wy już składałyscie wnioski do Mopsów o becikowe?? możecie napisać jak wygląda procedura? ja nawet nie wiem gdzie jest MOPS w Gdańsku ;-))) chyba gdzieś w Głownym, ale nie orientuje sie jeszcze co i jak..
boogusia w Gdańsku można skorzystać z poradni laktacyjnej np. tu
Poradnia Laktacyjna przy Medycznym Studium Zawodowym nr 2
Al. Gen. J. Hallera 17
(58) 303 06 28 (g.9-20)
i 342 63 71,
0501 965 533
Prywatna Poradnia Laktacyjna"Kropla MiłościI"Izabela Suchecka ul.Góralska 61/13 513278171, (058) 741 86 61

ja tu gdzie mieszkam skorzystałam z prywatnej wizyty, kobitka przyjechała do mnie do domu, zapłaciłam za pierwszą wizytę 100 zł, za drugą 90 zł. oprócz porady laktacyjnej, miałam też poradę i ocenę noworodka tak jak to robi położna środowiskowa
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
O dzięki Salambo :) Mam nadzieję, że nie będę musiała korzystać, ale w razie czego dobrze wiedzieć :)
Dziewczyny, ja jeszcze o becikowe się nie starałam, chyba zaświadczenie wezmę od mojej gin jak pójdę za 5 tygodni na wizytę kontrolną po porodzie.
my już po tej procedurze :)

należy udać się do Mopsu przy ul. Powstańców Warszawskich 25 w gdańsku - podaję linka - http://www.mops.gda.pl/index.php?id=83

w naszym przypadku wniosek składał mój mąż, i z tego co wiem wymagane dokumenty to:
- kserokopie dokumentów tożsamości rodziców (być może oryginały do wglądu, nie jestem pewna do końca)
-skrócony odpis aktu urodzenia dziecka
-pisemne oświadczenie (w tym przypadku moje), że nie pobrałam wcześniej becikowego ;)
- zaświadczenie lekarskie (jest wymagane, mąż wspominał, że nieźle je oglądali, czy aby na pewno wszystko z nim gra - zatem wszystko dokładnie sprawdzili pod tym kątem)

mam nadzieję, że niczego nie pomyliłam/pominęłam ;)

najciekawsza informacja jaka może wszystkich zainteresować, to ta, że w przypadku wniosków złożonych do 10-go dnia danego miesiąca becikowe wypłacane jest jeszcze w tym samym miesiącu, natomiast po 10-tym w następnym miesiącu dopiero, a nawet pod jego koniec - taką mają ponoć procedurę wewnętrzną

z tego co wiemy, gdańsk nie wypłaca niestety swojego becikowego, ale co tam, daje za to przy rejestracji w usc list gratulacyjny od prezydenta gdańska ;))))
Kascha - my dzisiaj zarejestrowaliśmy Jaśka (tzn. odebraliśmy odpis aktu urodzenia) i nie dostaliśmy listu :DDD masakra :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry