Widok

Lakowanie ząbków?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny czy lakujecie ząbki dla swoich 2-3 latków? Ile ludzi tyle opini :( a mojej małej zrobił się "osad - kamień" na górnych 1 i 2 i nie wiem co z tym dalej robić chciała bym żeby jej ząbki jak najdłużej wyglądały ładnie i żeby były zdrowe.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lakuje się najczęściej zęby trzonowe, ale mozna też przedtrzonowce. Lakowanie to pkrywanie głębokich bruzd, w których jeszcze do końca nie wykształciło się szkliwo( w zębach stałych) zapobiega to przedwczesnej próchnicy. Można je wykonac od razu jak pojawią sie zęby. Lapisowanie to zupełnie inny zabieg i jak ktoś wspomniała to nakładanie aplikatorkiem na mleczne zęby preparatu azotanu srebra. Dziś raczej odchodzi się od tej metody, wystarzy dbac o zęby malca a miejsca z próchnica leczyc.
Nie wiem jak z lakowaniem mleczaków ale jeśli chodzi o lakowanie zębów stałych to lakuje się 6 gdy już całe wyjdą i nadal na nfz jest to za darmo.

Jeśli ktoś ma starsze dziecko to w przychodni na Burzyńskiego lakują za 30 zł od ząbka.
ja lakowałam prywatnie, koszt 50zł, stomatolog Gdańsk Kokoszki chyba, moja córka bardzo ładnie znosi wizyty u miłej pani doktor :) polecam
Nam stomatolig powiedzial ze juz od lapisowania sie odchodzi. My lapisowalismy kilka razy i nic nie dalo.
a czy obecnie nadal jest lakowanie na nfz?
to malowani zabka preparatem zapobiegającym rozprzestrzenianiu się próchnicy,która już na ząbku jest.Ząbek zabarwia się wtedy na ciemny kolor:((((robi się tylko na ząbkach mlecznych
a cóż to jest lapisowanie?
Z tego co mi wiadomo to nie lakuje się 1,2.. tylne tylko.. z tego co pamietam to moja miała szóstki lakowane.. na nfz dziecku przysługuje za darmo do 7 rok życia, bądź 6..
najlepiej zapytać stomatologa dziecięcego.......my trafiliśmy troszkę za pózno i było już lapisowanie a nie lakowanie:(
tez jestem ciekawa - bo tez sie nad tym zastanawiam!

a czy to refunduje nfz?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry