Widok
Witam :0
to jest swietny przepis juz nie raz go robiłam ;)
Składniki: makaron do lasagne (ja zużywam 9 płatków - po 3 na jedną warstwę
Sos beszamelowy: 2 łyżki masła ,2 łyżki mąki,1,5 szklanki mleka, przyprawy (sól, pieprz),
Nadzienie mięsne: 0,5 kg mięsa mielonego ,2 średnie cebule, sos do spaghetti Neapolitańskiego Winiary (można oczywiście zamiast tego przyrządzić samemu sos pomidorowy z koncentratów albo pomidorów),2-3 ząbki czosnku ,przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)
Dodatkowo: 20-30 dkg żółtego sera ,masło do wysmarowania formy (naczynia żaroodpornego)
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je na talerze. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.
Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.
Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20 min. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia!
Przepis
wydaje się trudny, ale naprawdę nie ma dużo roboty, a potrawa
pyszna!
to jest swietny przepis juz nie raz go robiłam ;)
Składniki: makaron do lasagne (ja zużywam 9 płatków - po 3 na jedną warstwę
Sos beszamelowy: 2 łyżki masła ,2 łyżki mąki,1,5 szklanki mleka, przyprawy (sól, pieprz),
Nadzienie mięsne: 0,5 kg mięsa mielonego ,2 średnie cebule, sos do spaghetti Neapolitańskiego Winiary (można oczywiście zamiast tego przyrządzić samemu sos pomidorowy z koncentratów albo pomidorów),2-3 ząbki czosnku ,przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)
Dodatkowo: 20-30 dkg żółtego sera ,masło do wysmarowania formy (naczynia żaroodpornego)
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je na talerze. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.
Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.
Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20 min. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia!
Przepis
wydaje się trudny, ale naprawdę nie ma dużo roboty, a potrawa
pyszna!
ja zapiekanke makaronowa robie z tego co mam w lodówce. wystarczy ugotowac makaron np świderki. jakies miesko np piersi z kurczaka pokrojone usmażyc z cebulka, moze byc ppryka czerwona, zółta, kukurydza co mamy. wszystko razem na patelni. Sos mozna zrobic serowy. troche smietanki, serek topiony rozpuszczamy, dodajemy przyprawy. układamy na przemian: makaron miesko z warzywkami, polac sosikiem, posypac serkiem i znowu makaron, miesko sosik i ser i zapiec w piekarniku ii gotowe ;)
przepis bardzo sprawdzony:
sos biały - beszamel z usmażonymi pieczarkami (nie gęsty, bo z tego sosu makaron bierze wodę)
sos czerwony - usmażone mięso mielone na czebulce i czosnku, dodane łyżka musztardy i dwie koncentratu pomidorowego, pomidory z puszki.
w żaroodpornym układamy kolejno:
biały sos
makaron
biały sos
czerwony sos
starny żółty ser
makaron (nie gotowany)
biały sos
czerwony sos
makaron
żółty ser
znam jeszcze jednen sprawdzony na lasagne ze szpinakiem - ale to nie z pamięci:)
Smacznego
sos biały - beszamel z usmażonymi pieczarkami (nie gęsty, bo z tego sosu makaron bierze wodę)
sos czerwony - usmażone mięso mielone na czebulce i czosnku, dodane łyżka musztardy i dwie koncentratu pomidorowego, pomidory z puszki.
w żaroodpornym układamy kolejno:
biały sos
makaron
biały sos
czerwony sos
starny żółty ser
makaron (nie gotowany)
biały sos
czerwony sos
makaron
żółty ser
znam jeszcze jednen sprawdzony na lasagne ze szpinakiem - ale to nie z pamięci:)
Smacznego
nasza lazania-zapiekanka ;)
paczka dowolnego makaronu (świderki, muszelki, falbanki itp.) - ugotować w osolonej wodzie z łyżką oleju
mięsko mielone, cebula(pokrojona w kostkę), kilka plasterków wędzonego boczku albo wędzonej szynki(na zapach, pokroić) - wszystko podsmażyć, dodać puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy rozrobiony z odrobiną wody, trochę soli, cukru, pieprzu, majeranki, bazylii i oregano i przeciśniętymi ząbkami czosnku :)
wymieszać i poddusić razem 10 minut.
żółty ser zetrzeć na tarce :)
dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć 1 warstwę makaronu, na to sos, żółty ser, makaron, żółty ser :) wierzch posypać czubrycą :)
zapiec, aż góra będzie miała ładny kolor ;)
nie podaję ilości - bo robię na oko :) daję np. 2-3 duże cebule i ok 700-1000g mielonego :)
a sera jakieś 30-40 dag :)
czosnku - wg uznania :) 2-4ząbki (w zależności od wielkości)
paczka dowolnego makaronu (świderki, muszelki, falbanki itp.) - ugotować w osolonej wodzie z łyżką oleju
mięsko mielone, cebula(pokrojona w kostkę), kilka plasterków wędzonego boczku albo wędzonej szynki(na zapach, pokroić) - wszystko podsmażyć, dodać puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy rozrobiony z odrobiną wody, trochę soli, cukru, pieprzu, majeranki, bazylii i oregano i przeciśniętymi ząbkami czosnku :)
wymieszać i poddusić razem 10 minut.
żółty ser zetrzeć na tarce :)
dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć 1 warstwę makaronu, na to sos, żółty ser, makaron, żółty ser :) wierzch posypać czubrycą :)
zapiec, aż góra będzie miała ładny kolor ;)
nie podaję ilości - bo robię na oko :) daję np. 2-3 duże cebule i ok 700-1000g mielonego :)
a sera jakieś 30-40 dag :)
czosnku - wg uznania :) 2-4ząbki (w zależności od wielkości)
a może pizza? robi się ja w 10 minut (dosłownie)
potrzeba :
3 małe kiełbaski slaskie/ podwawelska
2 jajka
2 garsci płatków kukurydzianych
1-2 pomidory
4plastry sera
kiełbase kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie, lekko podsmazamy.
przykrywamy warstwa płatków kukurydzianych.
zalewamy to rozmąconymi jajkami
kładziemy plastry pomidora na wierzch.
układamy plastry sera.
kiedy ser się stopi- pizza gotowa.
potrzeba :
3 małe kiełbaski slaskie/ podwawelska
2 jajka
2 garsci płatków kukurydzianych
1-2 pomidory
4plastry sera
kiełbase kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie, lekko podsmazamy.
przykrywamy warstwa płatków kukurydzianych.
zalewamy to rozmąconymi jajkami
kładziemy plastry pomidora na wierzch.
układamy plastry sera.
kiedy ser się stopi- pizza gotowa.
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
Ja dotad tez robilam z przepisu w domciu, ale pewnego dnia sprobowalam lasagne z Liedla(rzadko dostepna) i mi bardzo zasmakowala. Jest na tackach na ktorych bezposrednio sie ja piecze ale naprawde pyszna... :) moze warto sprobowac...tym bardziej, ze wiadomo jakie to pracochlonne. Czasem jak sie ma wielka ochote a czasu brak warto, a jak sie ma czas to z pewnoscia wlasnej roboty to zawsze wlasnej :)
Mam kilka pytań odnośnie przepisu podanego przez Asiiek,bo dziś własnie robiłam lasagne noi średnio mi wyszła,tyle pracy a tu efekt mizerny,tzn.dobra była,sosy wyszły smaczne tylko coś nie tak z makaronem,powywijał się,nie przylegał dobrze noi był trochę twardy i wysechł na brzegach.Moje pierwsze pytanie:
-Co najpierw przyrządzacie,bo ja zaczęłam od makaronu,który po ugotowaniu rozłożyłam osobno na talerze i mam wrazenie że za długo leżał zanim zrobiłam pozostałe rzeczy i trochę podsechł.
-Jak układacie lasagne w naczyniu,pojedyńczo?bo ja zrobiłam trzy układając w szerz,noi brzegi opierały się na ściankach,wiem że zrobiłam błąd,ale inaczej to by weszła tylko jedna.
-piekarnik nagrzewacie góra i dół?I czy przykrywacie naczynie z lasagne bo mi ser się nie zapiekł,miałam otwarty.
Może niektórym wydadzą się głupie moje pytania,ale kulinaria to nie jest moja mocna strona a lasagne robiłam pierwszy raz.
-Co najpierw przyrządzacie,bo ja zaczęłam od makaronu,który po ugotowaniu rozłożyłam osobno na talerze i mam wrazenie że za długo leżał zanim zrobiłam pozostałe rzeczy i trochę podsechł.
-Jak układacie lasagne w naczyniu,pojedyńczo?bo ja zrobiłam trzy układając w szerz,noi brzegi opierały się na ściankach,wiem że zrobiłam błąd,ale inaczej to by weszła tylko jedna.
-piekarnik nagrzewacie góra i dół?I czy przykrywacie naczynie z lasagne bo mi ser się nie zapiekł,miałam otwarty.
Może niektórym wydadzą się głupie moje pytania,ale kulinaria to nie jest moja mocna strona a lasagne robiłam pierwszy raz.
Dziewczyny podaje fajny przepis, robiłam wczoraj pierwszy raz i bałam sie ze mi nie wyjdzie, ale ten przepis chyba zawsze sie uda. Kupiłam makaron Cammeloni (to makaron w kształcie rur,troche drogi, ale czasem warto kogos zaskoczyc), do tego mielone(przyprawiam,cebulka,jajeczko itd), mielone napycham do rur(nie ugotowane), dalej robię sos pomidorowy, rury,nafaszerowane mielonym układam w blaszce(blaszke posmarowac masełkiem lub margarynką), zalewam sosem pomidorowym, na wierzch układam płaty sera i zapiekam 45minut w piekarniku 180stopni.
Ja zamiast sosu pomidorowego miałam sos napoli gotowy ( 2 opakowania, i potrawa wyszła super, mężuś zajadał, hhmm, jeszcze po 7 latach małżeństwa można go zaskoczyć,hi,hi.
pozdrawiam wszystkich i naprawde polecam
Ja zamiast sosu pomidorowego miałam sos napoli gotowy ( 2 opakowania, i potrawa wyszła super, mężuś zajadał, hhmm, jeszcze po 7 latach małżeństwa można go zaskoczyć,hi,hi.
pozdrawiam wszystkich i naprawde polecam
Dziewczyny odpiszcie proszę na mój powyższy post,a tak swoją drogą to jak zliczyłam wszystkie składniki przy czym najtańszy makaron lubella to wyszło mi 5 zł za lasagne nie licząc gazu i prądu,a w biedronce lasagne kosztuje 6 czy 7 zł i jest dobra,więc nie wiem czy to się opłaca,a pracy przy tym sporo,noi jeszcze dziecko się kręci po kuchni,więc trzeba uważać,ah jaka ja wczoraj byłam zła,tyle pracy i mi nie wyszło(:
ania ja robie bardzo podobna lasagne do assik i mi zawsze wychodzi. Napiszę Ci jak ja ją robię - dokładnie w takiej kolejności:
Kroję cebule i podsmażam ją na patelni na oliwie, jak zrobi sie rumiana dodaję mięso mielone i razem to podsmażam az mięso straci różowy kolor, wtedy wlewam kartonik pomidorów i doprawiam bazylia i oregano + sól i pieprz i wszystko razem mieszam i duszę na małym ogniu pod przykryciem co chwilę mieszając. W tym czasie jak mięso sie dusi ścieram sobie ok 30-40 dag sera na miske, a potem biorę się za sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczasz 6 łyżek masła i dosypujesz po trochę 6 łyżek mąki ciągle energicznie mieszając na bardzo małym ogniu, Jak to sie połączy dolewamy po trochę zimne mleko - 2 szklanki - cały czas mieszając, jak składniki się połączą zestawiamy z ognia dodajemy 2 jajka, troche Warzyka (płaską łyżeczkę), trochę pieprzu i gałkę muszkatołową i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i sporotem na mały ogień i doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Następnie biorę blachę lib naczynie żaroodporne - ja robię w takiej blaszce troszkę większej niż na babkę - smaruję ją margaryną i układam na dno:
płaty makaronu (nie gotuje go wcześniej)
połowa mięska z sosem z patelni
ser
1/3 sosu beszamelowego
płaty makaronu
reszta mięsa z sosem
ser
1/3 sosu beszamelowego
płaty makronu
1/3 sosu beszamelowego
ser
Pomimo tego że makaronu nie gotuję wcześniej nie zdarzyło mi się żeby był surowy - zwróć tylko uwagę na to żeby sos beszamelowy był płynny - lał się łatwo i to mięso z sosem były nie zbyt gęste (zazwyczaj dusze je ok 15 min - jak widze że gęstnieje to wyłączam) i wstawiam lasagne do nagrzanego piekarnika na ok 20 min - zaglądam czy ser się spiekł jak tak to znaczy że jest już gotowa. Ja mam stary piekarnik który grzeje tylko z dołu a i tak makaron zawsze jest miękki a lasagne pyszna!
Kroję cebule i podsmażam ją na patelni na oliwie, jak zrobi sie rumiana dodaję mięso mielone i razem to podsmażam az mięso straci różowy kolor, wtedy wlewam kartonik pomidorów i doprawiam bazylia i oregano + sól i pieprz i wszystko razem mieszam i duszę na małym ogniu pod przykryciem co chwilę mieszając. W tym czasie jak mięso sie dusi ścieram sobie ok 30-40 dag sera na miske, a potem biorę się za sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczasz 6 łyżek masła i dosypujesz po trochę 6 łyżek mąki ciągle energicznie mieszając na bardzo małym ogniu, Jak to sie połączy dolewamy po trochę zimne mleko - 2 szklanki - cały czas mieszając, jak składniki się połączą zestawiamy z ognia dodajemy 2 jajka, troche Warzyka (płaską łyżeczkę), trochę pieprzu i gałkę muszkatołową i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i sporotem na mały ogień i doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Następnie biorę blachę lib naczynie żaroodporne - ja robię w takiej blaszce troszkę większej niż na babkę - smaruję ją margaryną i układam na dno:
płaty makaronu (nie gotuje go wcześniej)
połowa mięska z sosem z patelni
ser
1/3 sosu beszamelowego
płaty makaronu
reszta mięsa z sosem
ser
1/3 sosu beszamelowego
płaty makronu
1/3 sosu beszamelowego
ser
Pomimo tego że makaronu nie gotuję wcześniej nie zdarzyło mi się żeby był surowy - zwróć tylko uwagę na to żeby sos beszamelowy był płynny - lał się łatwo i to mięso z sosem były nie zbyt gęste (zazwyczaj dusze je ok 15 min - jak widze że gęstnieje to wyłączam) i wstawiam lasagne do nagrzanego piekarnika na ok 20 min - zaglądam czy ser się spiekł jak tak to znaczy że jest już gotowa. Ja mam stary piekarnik który grzeje tylko z dołu a i tak makaron zawsze jest miękki a lasagne pyszna!