Widok

Lipcowo-Sierpniowe Mamusie 2010 cz.4 :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
***LIPIEC***
4.07 Ania22
5.07 marta
7.07 gwiazduś
8.07 zielonakoniczynka
11.07 kk
14.07 Milenium
15.07 yecath
17.07 nyzosia
17.07 Madziuska
20.07 mjakmama
20.07 Taśka
22.07 malaniunia
23.07 ssabinka
30.07 weronika-co-ma-bzika
31.07 karollla

***SIERPIEŃ***
2.08 Kiciuchna
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama
10.08 Gabi
12.08 Manka
16.08 Weronikka
16.08 panna z mokrą głową
18.08 Morela
23.08 gosiar

***WRZESIEŃ***
.09 Magda
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój gin co wizytę pyta czy chcę zwolnienie, niektórzy prywatni lekarze uważają, że babki chodzą do prywatnych lekarzy bo oni częściej wystawiają zwolnienia.
Mój też się pyta. Ja się akurat cieszę bo jak chce to biorę a jak nie to nie i nie muszę się gimnastykować żeby dostać zwolnienie. I nie jest tak że wszyscy prywatni dają zwolnienie. Moja koleżanka chodzi prywatnie, pracuje jako pielęgniarka na oddziale chorób wew. w jednym z naszych szpitali i generalnie mam zapieprz w pracy a lekarz jej powiedział że ciąża nie choroba i nie dał jej zwolnienia. Tak więc wiele zależy od lekarza.
nyzosia ja nie mówię że wszscy prywatni dają ale napewno łatwiej u nich dostać.

W poprzedniej ciąży miałam zwolnienie już od 4 mca - a teraz postaram się jak najdłużej pracować min do kwietnia.
bardzo czesto jest tak ze jak ci juz raz da zwolnienie na dluzszy czas potem ci je przedluza i juz niewracasz do pracy tak bylo i w moim przypadku najpierw dostalam na 3 tygodnie no i teraz przedluzyl do nastepnej wizyty. Takze ja to niewroce juz do pracy. Fajnie jest widziec taka mala kruszynke:)ale mam dzis spiacy dzien
image
ze zwolnieniami wydaje mi się ... może mylnie, że łatwiej dostać od kobiety. Pierwsza lekarka powiedziała mi, że prywatnie uważa, że ciąża to czas "dla kobiety" więc nie będzie robiła problemów z wystawianiem zwolnień, a druga po prostu daje mi je bez problemu.
Ja jestem w komfortowej sytuacji, że to w pracy powiedzieli, że mam iść na zwolnienie i dbać o siebie, więc tak jakby nie miałam nic do gadania :)
Moja gin tez sie pytala,chociaz ja tylko studiuje ale sie pytala zebym nie miala problemow na uczelni bo ja strasznie przechodzilam te poczatki i przez to ze przez wymioty itd mialam zle wyniki to pewnie dlatego pytala ale mi jest niepotrzebne:)
A ja jestem na zwolnieniu od ok 6 tygodnia ciąży. Niestety powodem jest ciąża zagrożona-na początku walczyłam żeby utrzymać w sobie maleństwo. Osobiście wolałabym pracować bo siedzenie w domu i leżenie prawie non stop w łóżku przyprawia mnie o depresje... Pocieszam się że robie to dla dziecka i dla naszego wspólnego zdrowia. W moim przypadku zwolnienie dostałam bez problemu.
Dziewczyny jestem właśnie po wizycie u mojej gin. Nasze maleństwo ma 14 tygodni i ma się super, ponad 8 cm, ale dość spokojne było ,nie szalało jak ostatnio :-). Jakie to super uczucie zobaczyć tego Malucha, ....no i być może będzie to chłopak :-). Ale jestem zajarane dzisiejszym dniem. Pozdrowienia Mamuśki :-)
Mam nadzieję, że nie bedziesz mi Gabi miała za złe jężeli sie dopisze do listy?

***LIPIEC***
4.07 Ania22
5.07 marta
7.07 gwiazduś
8.07 zielonakoniczynka
11.07 kk
14.07 Milenium
15.07 yecath
17.07 nyzosia
17.07 Madziuska
18.07 gosiaro
20.07 mjakmama
20.07 Taśka
22.07 malaniunia
23.07 ssabinka
31.07 karollla

***SIERPIEŃ***
2.08 Kiciuchna
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama
10.08 Gabi
12.08 Manka
16.08 Weronikka
18.08 Morela
23.08 gosiar

***WRZESIEŃ***
.09 Magda

Co do zwolnienia to ja też siedzie w domu. Pierwsze zwolnienie dostałam bo miałam problemy z ciążą. Ale dogadałam się z szefem że już nie będę co chwila chodzić na zwolnienia i wracać tylko że będę na zwolnieniu do końca a oni sobie kogoś znajdą na moje miejsce na czas mojej nieobecności czyli na rok:) Ja jestem zadowolona z takiego rozwiązania. A w domu nie nudzę się wcale....jest mi fantastycznie. Wreszcie mam czas na wszystko.
Ja też dzisiaj byłam u lekarza, znowu widziałam dzidzie...pomachała mi rączką! Boski widok!!!!
Następna wizyta za 3 tygodnie:( Już nie mogę się doczekać aż znowu zobaczę moje maleństwo...No i dalej nie znam płci...
Czasami ciesze sie, że ciągle pracuje, a czasami jak wracam do domu padnięta ( a teraz szybciej sie męcze), to zaluje ze zwolnienia nie wzielam.Najgorsze, że teraz na studiach gorący okres i przydałoby mi się zwolnienie takie na 2 tygodnie żeby wszystko podopinać i potem chciałabym wrocic do pracy...
jak wracam z pracy padam na twarz! nie mam na nic siły...i denerwuje mnie, ze trzeba pralke wstawic, wyprasowac albo odkurzyc..no i obiad zrobic a ja nie mam siły zeby ruszyc noga czy reka :( niedlugo biore urlop bo na ferie jedziemy w gory, juz nie moge sie doczekac.. swieze powietrze, dlugie spacery :) szkoda tylko, ze w tym roku na nartach nie posmigam :( :( no i przeraza mnie ta droga...troche pojedziemy...
gosiaro, mam podobnie, chodzę do pracy, to wracam padnięta, siedzę w domu, to myślę, że może lepiej byłoby pracować :P
za tydzień albo i szybciej pewnie będę miała dosyć 4 ścian ;-) ale jest mi to naprawdę potrzebne, bo tak jak mówicie, praca + obowiązki domowe, a nie daj Boże szkoła, to rzeczy nie do pogodzenia w tym stanie. A ostatnio w pracy i tak się obijałam ,więcej czasu spędzałam na formu;-)
Ja tylko studiuje dziennie,ale i tak jest ciezko wiec jestescie dzielne kochane do tego praca..
ja sie tak szybko czuje zmeczona ze szok..
Ja nie wyobrażam sobie tak długiego zwolnienia. Chyba oszalałabym w domu. Jeżeli będzie wszystko OK to chcę pracowac do końca maja, albo dłużej.
Hej Mamusie,

nie bylo mnie zaledwie kilka dni na forum, a tu juz kolejna czesc :) Od jutra i ja ide na zwolnienie, w sumie czuje sie nie najgorzej. Nudnosci dopadaja mnie rano i popoludniu, i sa callkiem znosne, no ale sesja zbliza sie wielkimi krokami. Zeby dobrze sie przygotowac i pozdawac w terminie poprosilam moja gin o zwolnienie i dala mi bez problemu. Mam nadzieje, ze na kolejne zwolnienie pojde w czerwcu, a poki co bede sie starac ciagnac i studia i prace.
No no widze sesja goracy okres,
moja juz sie konczy jeszcze jeden egz i po wszystkim.
Takze powodzenia kochane teraz uczycie sie wedwoje wiec pojdzie latwiej:)
A co tu dzisiaj taka cisza??
Muszę się Wam pożalić że chciałam sobie dzisiaj kupić spodnie ciążowe - jeansy konkretnie - i jestem załamana. Albo nie ma rozmiarów albo jak już są to są beznadziejne:( Na przymierzałam się ich całą górę ale w końcu nic nie wybrałam. Byłam w Matarni. Wiecie gdzie można znaleźć jakieś fajne jeansy ciążowe?
ja kupiłam spodnie ciążowe - jeansy w Gdańsku w Pasażu Królewskim i generalnie jestem z nich zadowolona. Mimo tego ze jestem wysoka, nie miałam problemu z dobraniem spodni, a i dodam , ze był to jedyny sklep jaki odwiedziłam. :)
hej dziewuszki :) ja narazie jeszcze mieszcze sie w spodnie ale pewnie lada moment tez bede musiala poszukac czegos wiekszego :) byłam dzis u fryzjera...i poprawil mi sie humorek :) niby tylko farba i ciecie a zaraz czlowiek czuje sie jakis taki nowy :) :) pewnie dlugo to nie potrwa ale i tak się ciesze :)
Ja poleciałam po najmniejszej linii oporu i kupiłam w H.Mie, w Gdańsku, w Manhattanie. Rozmiarów bardzo dużo (od 34 - zazdroszę - po 46 chyba). Super wygodne i chyba będą na całą ciążę. Jestem dopiero w 10 tygodniu, a już musiałam porzucić stare, bo mi się w pasie nie dopinały. Dżinsy z h.mie kosztują: 149 i 179, nie ma więc tragedii..
Kącika ciążowego nie ma za to w Klifie, a podobno w każdej innej galerii w Trójmieście są.
Wyglądają ja normalne dżinsy - nie znoszę ogrodniczek, człowiek w nich wygląda jak słoń...
Spodnie kupiłam w na przeciwko puchatka na piętrze jest sklep mega duży wybór spodni jeansy, na kand, rybaczki, dresowe i dużó różnych wzorów. Sklep nazywa się KAMAMA i na hasło KAMAMA dostaniesz 5% zniżki ja do tej pory nosiłam spodnie małe L a tam weszłam w M jest naprawdę dobrze zaopatrzony.
Ja swoje jeansy kupilam na Zabiance w pasazu Golden czy jakos tak ,na tym deptaku jak sie idzie od skmki.

Dzisiaj tez kupilam sobie z lajkra jeansowe ,jakby leginsy tak sie na brzuszku rozciagaja do tego dokupialm pas ciazowy doszyje jak juz zajdzie potrzeba i juz a te kupilam w Jantarze...
Dziewczyny, a propos spodni ciążowych ... może to głupie pytanie, ale - czy spodnie które kupię teraz, będą na mnie też dobre np w szóstym miesiącu? te pasy na brzuch różnią się w zależności od rozmiaru, czy mocno się rozciągają? ... obawiam się, że będę musiała kupować co dwa mce nowe spodnie, a to już jest jakiś wydatek ...
rozciągają się te pasy a poza tym niektore mają jeszcze prócz tej gumy takie guziczki którymi regulujesz obwód. Ja w pierwszej ciąży kupiłam tylko na początku spodnie a potem wchodziłam cały czas mimo, że brzuchol był podwójny.
Dzięki dziewczyny za podpowiedzi. w H&M dzisiaj byłam ale jakieś małe rozmiary mieli:( Poszukam jeszcze w innych H&Mach:) Ale jutro będę na Żabiance więc tam też zobaczę.
Spodnie ciążowe w brzuchu spokojnie będą dobre przez następne parę miesięcy. Te co dzisiaj przymierzałam miały duży zapas na brzuch. Były wygodne ale jakoś nie tak na mnie leżały.

Mjakmama mam pytanie - gdzie jest puchatek?:)
Przy kolejce skm we wrzeszczu - w KAMAMA jest bardzo miła pani i dużo rozmiarów
aaaaa to już wiem gdzie...
Dziewczyny jakie są ceny spodni: jeansowych i dresowych w Kamama?
Ja na razie kupilam sobie fajne tweedowe na allegro na 49 zł i jestem zadowolona. Ale jeansy to wolałabym kupic w sklepie
Ja wszystkie swoje ciążowe ciuchy to kupiłam albo na allegro, albo od koleżanek albo w lumpeksach (ostatnio dorwałam nówki rybaczki-jeansowe H&M Mama w moim rozmiarze za 6 zł na wagę) :) No i na wyprzedażach w centrach handlowych- tuniki, bluzki itp które nie są z działu ciążowego a świetnie się nadają na brzuszek :) Lubię ciuchy ciążowe, są bardzo wygodne.

Szkoda mi wydawać 170 zł na jeansy, które będę nosić 4-5 miesięcy...

A co do ciążowych tematów:
ja jestem wykończona momentami, w 1. ciąży był luz-blues, człowiek mógł się położyć, zdrzemnąć na chwilkę, a teraz nie ma takiej opcji, cały czas oczy dookoła głowy, zabawa, przewijanie, karmienie, a jak Tośka śpi, to pranie, gotowanie, sprzątanko ;) Właśnie teraz ma drzemkę :) Cudowny czas jak dziecko śpi :D
Hej dziewczyny, jak Wam dzisiaj mija dzień?

u mnie głód od rana, ale jeść się nie chce :/ zamiast tego napiłabym się kawy ... oj jak bardzo ... może zaopatrzę się w Ricore, bo ta jest chyba bezkofeinowa prawda? ... w ostateczności napiję się kakao.
ja mialam ostatnio taka ochote na kawe, ze zrobilam sobie z ekspresu :) i wypilam ze smaczkiem... moj pan doktor mowi, ze nie mozna przesadzac... ale jedna kawka na 2-3 tygodnie to nic wielkiego a coca cola podobno szkodzi matce a nie dziecku wiec tez mozna sie napic jak ochota przyjdzie :)
mmm dobra wiadomość :D
a co do coli, też już piłam i też słyszałam że raz na jakiś czas nie zaszkodzi :) a nawet jeśli czuje się potrzebę to widocznie organizm domaga się jakiegoś jej składnika.

/pozwoliłam sobie zaktualizować listę ;) /

***LIPIEC***
4.07 Ania22
5.07 marta
7.07 gwiazduś
8.07 zielonakoniczynka
11.07 kk
14.07 Milenium
15.07 yecath
17.07 nyzosia
17.07 Madziuska
17.07 stopkrotka
18.07 gosiaro
20.07 mjakmama
20.07 Taśka
22.07 malaniunia
23.07 ssabinka
31.07 karollla

***SIERPIEŃ***
2.08 Kiciuchna
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama
10.08 Gabi
12.08 Manka
16.08 Weronikka
18.08 Morela
23.08 gosiar

***WRZESIEŃ***
.09 Magda
ja slyszalam nawet opcje, ze dobrze jest wypic raz na miesiac 50ml 100ml czerwonego winka :):) ale o to juz nie pytalam mojego lekarza bo jakos mi glupio bylo... hahaha :)
Kiciuchna ja kupiłam długie jeansy w KAMAMA po 169 a 3/4 po 139 ceny raczej wysokie ale uważam, że warto wydać na coś co przymierzyłam i co jest wygodne i co łądnie leży z allegro kupiłam raz i okazały się za duże. Poza tym po ciąży sprzedam swoje bo widzę że jest zapotrzebowanie więc nei uważam by były to źle wydane pieniądze. ;)
Ja poki co schudlam ok. 3 kg i codziennie wciskam w siebie jedzenie na sile. Niby czuje, ze jestem glodna, ale jakos nie moge przelknac normalnego jedzenia, tylko jakies zupki i jogurty... Mam nadzieje, ze moje malenstwo na tym nie ucierpi. W sumie mysle, ze mamy calkiem niezle, bo brzuszki nam sie powieksza jak bedzie juz cieplej, a wtedy mozna bedzie ubierac ladne sukienki, spodniczki, tuniki i moze wystarczy jedna para spodni ciazowych :)
Dziewczyny nie wiem jak u was, ale ja te pierwsze 3 miesiące znosiła praktycznie bezobjawowo.Za to teraz jest coraz gorzej.Wczoraj obudzilam sie o 4 rano z mega mdłościami i bolem glowy.Musiałam biec do toalety i zwymiotować.Teraz ciągle jestem taka osłabiona, płaczliwa, zmęczona i ten ból głowy rano...
Jeżeli chodzi o spodnie ciążowe to wydałam te 170 zeta w H&M, bo nigdzie taniej znaleźć nie mogłam a jakoś boje się kupowac na allegro.Wolę przymierzyć.Jak z cenami w Pasażu Królewskim?Może w sobote tam podjade.
Poza tym zarzekałam się ze nie bedę nic kupowac dla dziecka narazie, ale 3 dni temu bylam w Biedronce i mieli przecena ubranek dla niemowlakow i kupiłam body w dwupaku i koszulki w neutralnym ;-) kolorze.Jak narazie mam przeczucia na chłopaka ;-)
Co do zakupów: jak najbardziej, pewnie, że fajnie jest kupić nówki, przymierzyć :) My teraz mamy początek budowy na głowie, remoncik domku i mnóstwo innych wydatków i nie mam kaski na nowe jeansy. Ale zazwyczaj robię tak, że mierzę w H&M i potem kupuję ten sam model na allegro :)

Ja się nie mogę doczekać środy, może dowiemy się, kto siedzi w brzuchu :-)
yecath ja chyba po prostu nie umiem dobrze szukać na allegro.Do tej pory buszowałam w lumpeksach i zawsze coś fajnego kupiłam, ale niestety ciążowych ciuchów u mnie nie mają...Tz. bluzki kupuje, bo moim zdaniem wystarcza zwykle tuniki i luźniejsze bluzeczki.Sa na pewno tansze niz te ciążoqwe, a tez spelniaja swoja rolę.Tylko ze spodniami jest problem.
Ja za swoje nowe ciazowe placilam 78zł na Zabiance.
Spodenki beda dobre cala ciaze bo wzialm rozmiar wieksze jakby mi pupa urosla hehe a gumy byly takie same:)
Jeszcze sobie do leginsow pasy ciazowe doszyje i juz.

Wspolczuje dziewczynom ktore maja jeszcze typowe objawy ,niedlugo przejdzie:)

Mnie ostatnio tylko glowa boli ale lekarka mowila ze to normalne...

A co do winka to sie pytalam i lekarka mowila ze lampka dwie raz na miesiac przy okazji nie zaszkodza;)
Hej dziewczyny,

Ja spodni dalej nie mam. W sumie to nie szukałam jeszcze w ciucholandach więc może tam muszę też zajrzeć - może coś się trafi. Ja chce kupić teraz jeansy a później jakieś lepsze/bardziej eleganckie spodnie ciążowe a potem czekam na wiosnę i kupie jakieś letnie. To wszystko nie ma co szaleć bo to tylko na pół roku. A na górę tuniki będą ok a te można spokojnie dostać w ciucholandach.

Co do kawy to ja pije codziennie. Nie miałam dnia żeby mnie od kawy odrzuciło więc piję ją cały czas. Moja koleżanka w ciąży z bliźniakami piła kawę i ma super zdrowe dzieciaczki. Gdzieś czytałam że można pić nawet do 3 filiżanek ale to już chyba przesada. No i trzeba pamiętać że trzeba uważać też na herbatę! A coli też mi się czasem chce i czasem podpijam:) Wina nie tykam choć tak jak piszecie niektórzy lekarze pozwalają - mojej mamie nawet zalecali na dobre krążenie:)
Za kawa nigdy nie przepadałam, a teraz nie pije jej wcale.Tylko herbatkę, ale staram się pic taka słaba.
Za to napoje gazowane to moje uzależnienie.Wody niegazowanej nienawidzę, musi być gazowana bo inaczej nie wypije.Colę tez lubię niestety i ciężko się mi z nią rozstać czasami, ale jak trzeba to trzeba.Kupuje sobie soki i popijam.
Jeśli chodzi o winko- to każda, nawet najmniejsza ilość alkoholu w ciąży może zaszkodzić maluszkowi. Odkąd wiem o ciąży, to nie tknę alkoholu w żadnej postaci. W tej kwestii wolę dmuchać na zimne niż później mieć jakieś wątpliwości co do tego... I nie kumam lekarzy, którzy mówią, że winko jest ok, piwko też raz na jakiś czas (koleżanka miała taką ginekolog!), przecież badania naukowe pokazują, że alkohol wlany w usta matki w takim samym stężeniu występuje chwilę później w maleńkim ciałku dziecka...
tak, z tym alkoholem to jest taka trochę kontrowersyjna sprawa ... niby nie można, ale słyszałam też, że te wszystkie "anty" kampanie, są po to, żeby takie panienki które nie znają słowa umiar nie piły w ogóle. Bo czasem jak się takiej powie, że może "trochę" to dla niej "trochę" to będą 3 piwa, a nie np pół szklanki ... więc lepiej zakazać w ogóle.

moja pierwsza ginekolog, której powiedziałam że dzień przed tym jak się dowiedziałam że jestem w ciąży - piłam piwo, stwierdziła - na zdrowie ! ... no ale ... wszystkie "anty" kampanie zaatakowały moją głowę dość skutecznie i alko nie ruszam ;) poza dwoma łykami szampana na sylwestra ;)

gosiaro - w razie potrzeby na mdłości poranne polecam (po wizycie w łazience) małe śniadanie i wode z cytryną, i miodem, a potem jeszcze ze 2h snu i kolejne śniadanie. Nawet jeśli na to pierwsze śniadanie miałabyś wstać o 5tej. U mnie to działało. Reszta dnia była w miarę spokojna. No i na noc coś słodkiego do picia.
A na ból głowy niestety tylko apap :(
stopkrotka dzięki za rade skorzystam z niej jak następnym razem mnie "weźmie"Apap pomaga ale na krotko, a nie chcę się zapychać lekami, nawet jeśli są bezpieczne w ciąży.Wszystko w nadmiarze może szkodzić.Nawet witaminki ;-)
Ja też alkoholu nie tykam. Za to pije dużo mleka, trochę herbaty zielonej-ale bez przesady (dziala super na zaparcia) i rumianek. Kawę jak już to zbożową z mlekiem.
Przez 3 miesiace też praktycznie bez większych objawów. Częste siuisianie, lekkie mdłości. A teraz to juz 13 tydzien a od tygodnia boli mnie głowa a dziś cały dzien mi niedobrze i zwymiotowałam po śniadaniu :( A myślałam, że to juz mineło.... :)
hej :)
ja dzisiaj wstawałam 4 razy do toalety w nocy, jakaś rzeźnia, miałam już serdecznie dosyć. Dziewczyny a jak Wam rano jest niedobrze i idziecie wymiotować to w ogóle macie czym? To jest dla mnie najgorsza męka, bo ciągle mnie ciągnie, ale nie ma szans żeby coś z siebie wydobyć ;p więc wole coś zjeść, mimo tego, że wiem, że zaraz zwrócę, bo potem przechodzi, a tak to bez szans.
A teraz jak dłużej rano śpie i nie musze myć zębów od razu jak wstane, to nie ciągnie mnie aż tak z wymiotami
Wczoraj siedziałam pół dnia w kuchni i zaspokoiłam wszystkie swoje zachcianki kulinarne, kapuśniaku tak mi się chciało, że nie mogłam o niczym innym myśleć :P Za to dzisiaj nie zjadłam nic konkretnego, jedno jajko, mandarynki, banana, budyń, a teraz bitą śmietanę ;-)
Ja jak nie mialam czym wymiotowac a mnie ciagnelo to nie bylo problemu bo zaraz przechodzilo,
a w ciazy katorga bo jak nie mialam czym bylo jeszcze gorzej bo mnie ciagnelo i sama żolcia wymiotowalam masakra;/;/
ja też nie miałam czym ... ale wolę tak, same skurcze, niż po jedzeniu bo wtedy to o matko ... aż mi czasem tchu brakło ;) masakra ... aż się z tego w duchu śmiałam, bo co pozostaje.
ale 15tydz leci i powoli przechodzi :)

Gabi - no i mnie tym kapuśniakiem załatwiłaś ... już wiem co będzie jutro na obiad ;))
Witam Was mamusie ;-)
Przygarniecie mnie??
Termin porodu mam na 22 lipca 2010 roku
Mamuśki, jak dodać suwaczek do profilu??
Dziewczyny!
mam do Was zasadnicze pytanie: czy też ostatnio macie problemy z bólem głowy?? Jestem w 17 tygodniu ciąży i od 2 tygodni prawie codziennie boli mnie glowa:/ spacery na świeżym powietrzu nic nie pomagają, a wręcz przeciwnie czasami jeszcze bardziej potęgują ból.
Nie wiem czy to jest normalne, czy coś się dzieje ze mną;/
Trochę mnie nie było a to już 4 wątek :) szybko działacie dziewczyny :) naczytałam się waszych postów i mam teraz ochotę na kapuśniak i mcdonalda :) niestety od paru dni tylko śpie a od wczoraj boli mnie po lewej stronie tzn bardziej kuję ;/ idę dziś do lekarza by zobaczyć co się dzieję, bo chyba tak nie powinno być w 11 tyg ;/ zrobiłam wczoraj badanie na toxo i CMV dziś wyniki... oj, czeka mnie ciężki dzień.

Zazdroszczę tym mamą co się dobrze czują :)) A co do ciuszków to nie mogłam się powstrzymać ostatnio i kupiłam parę uniwersalnych dresików, kurteczek itp :)
Gwiazduś, mnie boli głowa od początku ciąży, jestem teraz w 14 tygodniu i bez zmian. Także nie martw się, poprostu niestety tak musi być;(
to kłucie po jednej stronie, to może być dlatego, że naciągają się więzadła macicy- ja też tak miałam, nawet raz tak strasznie bolało (w 1. ciąży), że pojechaliśmy na pogotowie, ale lekarz mnie uspokoił, że niestety czasami ma prawo w tym okresie tak mocno zaboleć, ciało się przygotowuje i czasami nie nadąża za zmianami :-)
oj ja tez mam tak mam... czasem boli brzusio...ale to tylko chwilke...i to sa takie jakby delikatne skorcze... podobno to wlasnie macica sie powieksza :)
gwiazduś mnie też czasami boli głowa, także nie martw się :)
ale brzuch narazie ani razu, oprócz kłucia jajników na początku
a w ogóle zapomniałam Wam powiedzieć jakie ciśnienie miałam ostatnio, lekarz mówił, że niskie, ale dopiero w kartę zobaczyłam, że 111/40, to chyba masakra, nie?:P
ps. sorki za ten kapuśniak ;-)
***LIPIEC***
4.07 Ania22
5.07 marta
7.07 gwiazduś
8.07 zielonakoniczynka
11.07 kk
14.07 Milenium
15.07 yecath
17.07 nyzosia
17.07 Madziuska
17.07 stopkrotka
18.07 gosiaro
20.07 mjakmama
20.07 Taśka
22.07 malaniunia
22.07 Moniczka.P
23.07 ssabinka
31.07 karollla

***SIERPIEŃ***
2.08 Kiciuchna
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama
10.08 Gabi
12.08 Manka
16.08 Weronikka
18.08 Morela
23.08 gosiar

***WRZESIEŃ***
.09 Magda

Witam nową mamusie :)
Ale nas dużo :)
Ja też mam takie ciśnienie. Ostatnio miałam 104/64
Hej ,

bol glowy z tego co sie dowiedzialam to normalne;/Mnie boli od 2-3 tyg prawie codziennie,raz tylko nie wytrzymalam i wzielam tabletke ,ale najpierw oczywiscie sie skontaktowalam z lekarka bo juz nie dalam rady normalnie fukcjonowac myslalam ze padne;/
To 15 tydzien a co bedzie dalej ehhh;/:)

Ja mialam ostatnio cisnienie 120/60..
ja mam normalnie 120/65, ale żeby 111/40 ? :P za to na drugi dzień napiłam się trochę coli :P
Moje ciśnienie ostatnio to 120/80, a ból głowy to podobno normalka.
Mnie najbardziej denerwuje ostatnio kichanie.Dzisiaj jak leżałam rano w łózko kichnęłam i tak mnie zakuło w boku, że szok.
Pozdrowienia dla wszystkich przyszłych mamuś.
Gabi proszę dopisz mnie też do listy na 4 lipca.

A ciśnienie to ja też mam niskie, dzisiaj mierzyłam i mam 90 na 49. Nawet powinnam napić się kawy, ale mi nie smakuje.

Dziewczynki wiecie już jakich macie lokatorów w brzuszkach?
Ja w zeszłym tygodniu dowiedziałam się że będzie dziewczynka, druga księżniczka w domu. Bardzo się cieszymy!!!
Ja bylam na USG w 11 tyg i ewidentnie było widać 2 kreseczki miedzy nóżkami. Zatem prawdopodobnie będzie to dziewczynka. Bo nie wiem czy jest mozliwe, że nagle z tych 2 kreseczek wyrośnie siusiak? :) hi hi Dziś omało nie kupiłam body z napisem I love Mum, ale że była przewaga różowego więc sobie darowałam :) Bo jak sie okaże że jednak chłopiec? :)
A ja nie wytrzymałam i kupiłam śliczne body oczywiście różowe:)
Hehhehe mojej kuzynce mówili że będzie dziewczynka a urodził się chłopak - częściej się zdarza że dziewczynki zamieniają się w chłopców - bo siusiaki lubią się chować
***LIPIEC***
4.07 Ania22
4.07 fita1
5.07 marta
7.07 gwiazduś
8.07 zielonakoniczynka
11.07 kk
14.07 Milenium
15.07 yecath
17.07 nyzosia
17.07 Madziuska
17.07 stopkrotka
18.07 gosiaro
20.07 mjakmama
20.07 Taśka
22.07 malaniunia
22.07 Moniczka.P
23.07 ssabinka
31.07 karollla

***SIERPIEŃ***
2.08 Kiciuchna
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama
10.08 Gabi
12.08 Manka
16.08 Weronikka
18.08 Morela
23.08 gosiar

***WRZESIEŃ***
.09 Magda

Cześc fita1 :)

Gosiaro, ja mam to samo jak kicham

kurcze, nie wiedziałam, że tak szybko można przypuszczać czy to chłopczyk, czy dziewczynka, ja idę na dokładne usg za tydzień, to może też będzie widać? :)
Ja idę w czwartek i też jestem ciekawa co tam jest w brzuszku - w sumie jak będzie 3 chłopak to też będzie radość - ta niepewność jest trochę irytująca, zwłaszcza jak niektóre z was młodsze ciążą już wiedzą jakiego mają lokatora
Hej Gabi wielki dzięki za dopisanie mnie do listy!

A ja nie dość, że wiem kto u mnie mieszka to jeszcze wiem, że ma siłę dziewczyna. I wcale nie jakieś tam rybki w brzuchu. Kopniaczki są super, już zapomniałam jakie to jest na początku przyjemne:)
Życzę żeby u Was się też szybko okazało kto to!

Miłej niedzieli.
Ja chyba poczekam na rozpoznanie do 20 tygodnia.Wtedy podobno jest juz pewniejsze okreslenie płci, o ile dzidzia sie dobrze ustawi.
Taka niepewnosć jest troche irytujaca, ale i ekscytujaca zarazem jak dla mnie ;-).
Kopniaczki?To szybko czujesz!Ja czuje tylko takie łaskotanie i bąbelki i mam nadzieję że to nie moje burczenie w brzuchu.
Ja mam wizyte 5 lutego ale i tak sie dowiem w okolo 22tyg.bo teraz bedzie bez usg chyba ze nie wytrzymam i bede chciala zajrzec teraz hehe:)
Hej dziewczyny.
Ale dzisiaj piękny mróz no nie? Ja byłam na spacerku ale w za ciasnych spodniach słabo się chodzi:) Jutro szukam dalej ciążowych spodni:)
Fita1 witamy w naszym gronia i ja strasznie Ci zazdroszczę że już czujesz kopniaki. Ja chyba czuje to smyranie ale nie jestem pewna czy to dzidzia czy sobie coś wkręcam:)
Wizytę w lekarza mam 8 lutego z usg więc może w końcu dzidzia pokaże mamusi kim jest:) Już nie mogę się doczekać!
Ech, mróz może i piękny, ale nasze auta dziś odmówiły posłuszeństwa... Ciekawe czy jutro któreś zaskoczy, planowałam w poniedziałek jechać do laboratorium zrobić badania, ale chyba sobie odłożę na czwartek, a póki co mąż walczy z akumulatorami prostownikami itd. Całe szczęście, że jutro nie idę do pracy, bo jakoś sobie nie wyobrażam niemal dwugodzinnej wyprawy autobusem, by tam dotrzeć... No cóż, takie to uroki zimy... Nasze maleństwa mają dobrze, bo ciepełko w brzuszku :)
Faktycznie dosyć wcześnie czuję ruchy małej, ale to jeszcze nic, bo w pierwszej ciąży czułam ruch w 13 tygodniu. Lekarka była przekonana że szybciej urodzę i że będzie obowiązywał termin miesiączki a nie usg. Ale nie, jeszcze tydzień przenosiłam. Teraz czuje od 15-teg i to też nie typowe, bo zawsze jest odwrotnie. Pewnie dla tego że teraz więcej przytyłam niż poprzednio:(
O płci bym się też później dowiedziała, gdyby nie to, że dostałam brudzenie i moja gin kazała mi iść na usg, żeby zobaczyć czy wszystko z łożyskiem jest ok. Mała była tak ułożona, że Doering od razu powiedział
"a ja wiem co będzie! powiedzieć?" :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej Dziewczyny,

Wczoraj byłam na spacerze ... no i się przeziębiłam :(
Ból gardła, głowy, katar - macie może jakieś domowe lub tabletkowe ale ciążowe, sposoby na choróbska?
Miałam nadzieję, że jakoś przechodzę 9mcy bez takich atrakcji, ale widać w końcu musiało mnie trafić :(

Pozdrowienia i uważajcie na siebie !
Cieple mleko z miodem spróbuj no i do wyrka
podobno panuje grypa jelitowa ;/ aż sie boję pomyśleć... miałam robione badanie odnośnie bóli po lewej stronie i podobno to przez "skręty jajników" ;) mam odpoczywać i brać no-spe przy dużym bólu, a ogólnie wyniki mam rewelacja, dzidzia spała :) a czy bedzie chłopiec czy dziewczynka dowiem się w 20 tyg ;(

miałyście robione już badania, nie pamiętam nazwy ;/ ale chodzi o to czy dziecko prawidłowo się rozwija itp
Hej stopkrotka, najlepiej bedzie jak zostaniesz w domu i sie wygrzejesz, mozesz jesc czosnek, pic mleko z miodem, herbate z cytryna, niby mozna brac witamine C, rutinoscorbin, ale jak bylam przeziebiona, moja gin dala mi do zrozumienia, ze najlepiej jak nic nie bede brala, tylko domowe sposoby... Pilnuj tez temperatury, zeby nie przekroczyla 38 stopni, a jak juz tak sie stanie mozesz wziac paracetamol na jej obnizenie, no chyba ze bedzie Ci sie dluzej utrzymywala wysoka to wtedy od razu do lekarza... A dopoki temperatura jest ok nie ma co sie zbytnio przejmowac, bo dla maluszka to nie zaszkodzi, tylko z naszym samopoczuciem gorzej.
Hej dziewczyny! Czy któraś z Was miała może bóle występujące tuż pod prawą piersią, pod żebrami? Ja tak mam od miesiąca, ból potrafi być uciążliwy i promieniować aż do kręgosłupa. Mówiłam to lekarzowi, ale on nie wie z czego może to wynikać. Może, któraś z Was miała podobny problem???
Kiciuchna, Morela - dzięki :) piję już herbatę z miodem, wodę z cytryną i miodem, syrop z cebuli, płuczę gardło wodą z solą i jadłam czosnek. Póki co ból gardła nie przechodzi, ale katar chyba lekko ustąpił :) męczące to przeziębienie ... no ale trudno, jeśli tylko mnie to dotyka a maluszka nie to się przemęczę :)

Gwiazduś - ja nie miałam, ale lepiej idź z tym do jakiegoś specjalisty, tym bardziej jeśli to już tyle trwa.
Hej,mroz piekny ale podobnie jak u Was samochody odmowily posluszenstwa;/

Teraz trzeba uwazac faktycznie z tymi przeziebieniami nie ma zartow,wiec cieplutko sie ubierajcie.!

Ja takich boli nie mialam i ciezko mi powiedziec co to moze byc,moze warto sie skonsultowac z innym lekarzem..
Moja gin powiedziała, że można używać tantum verde w aerozolu. Jak w grudniu byłam chora to stosowałam. A wyleczył mnie czosnek, w dużych ilościach.
a mi lekarka powiedziała, że można syrop Stodal też pić,. to ponoć jeden z nielicznych które można w ciąży.
Mój lekarz powiedział zę paracetamol na bół głowy, flegamina na kaszel, witamina C no i mleko z miodem, czosnek. U mnie niestety przeziębienia nie udało sie wyleczyć domowymi sposobami i skończyło się na antybiotyku, ale teraz jest już dobrze :)
Moim zbawieniem na przeziębienie okazał się tantum verde oraz mleko z miodem na gardło i kaszel,wit C nie brałam bo wole naturalne wit i herbata z dużą dawką cytryny to to samo co rutinoscorbin.
Stodal to syrop homeopatyczny- wszystkie homeopatyczne można zażywać w ciąży :)
czyli oscillolococinum tez mozna? to tez jest lek homeopatyczny? granulki pod jezyk...?
Tak :) jako dziecko je uwielbiałam i cieszyłam się, jak byłam chora, bo były pycha :D
Na gardło najlepsza i nieszkodząca jest niestety woda z sodą. Niedobre ale skuteczne. Ja na początku ciąży miałam masakryczne zapalenie gardła już miałam dostać antybiotyk ale wyleczyłam się wodą z sodą.
Hej dziewczyny:) Melduje sie w wątku! Termin mam na 27 sierpnia:)
Obecnie tez walcze z przeziebieniem, juz tydzien meczy mnie okropny katar.. na szczescie goraczki nie mam wiec tez wspomagam sie domowymi sposobami, poki co niestety nic nie dziala:( ale nie poddaje sie i walcze dalej.. co do lekow to widze ile lekarzy tyle zalecen mi lekarka pozwolila brac ascorutical i syrop dexapini na kaszel(na razie sie wstrzymuje) naotomiast jak wyslalam meza po tantum verde to nie kupil bo mu farmaceuta stanowczo odradzil dla ciezarnej mowiac ze jest to za silny lek.. i badz tu czlowieku madry...
Witam,
U mnie w 12 tygodniu ciąży zagościło również zapalenie gardła + okropny katar. Niestety domowe sposoby nie pomagały. Skończyło się na Bioparoxie. Lekarze chętnie przepisują go kobietom w ciąży, ponieważ działa miejscowo , nie przenika tak do krwi jak inne antybiotyki. Na początku byłam załamana, wolałam, żeby obeszło się bez tych lekarstw. Z drugiej jednak strony lepsze dla dziecka jest skuteczne i szybkie wyleczenie nawet przy pomocy medykamentów niż przewlekłe przeziębienie. U mnie po dwóch dniach stosowania się do zaleceń lekarza wszystko wróciło do normy.

P.s. Termin planowy na 17 lipca, ale na pewno będzie wcześniej :)

***LIPIEC***
4.07 Ania22
4.07 fita1
5.07 marta
7.07 gwiazduś
8.07 zielonakoniczynka
11.07 kk
14.07 Milenium
15.07 yecath
17.07 nyzosia
17.07 Madziuska
17.07 stopkrotka
17.07 atta9
18.07 gosiaro
20.07 mjakmama
20.07 Taśka
22.07 malaniunia
22.07 Moniczka.P
23.07 ssabinka
31.07 karollla

***SIERPIEŃ***
2.08 Kiciuchna
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama
10.08 Gabi
12.08 Manka
16.08 Weronikka
18.08 Morela
23.08 gosiar
27.08 Ania81

***WRZESIEŃ***
.09 Magda

Cześć dziewczynki :)

No i już 4 terminy na 17.07 i wreszcie jakaś następna mama sierpniowa :) Witamy :)

Mnie chwilkę nie było, bo pojechałam do rodzinki, ale miałam fajnie, 3 dni laby, wszystko podane do rączki, nic nie musiałam robić i trochę się rozleniwiłam :P
A ja zapomniałam napisać termin porodu mam na 18.07 :)
Zaglądam tu po dłuższej przerwie, bo wreszcie mam więcej czasu. Skończyłam dziś sesję, no i po krótkim urlopie wracam do pracy.
W tamtym tygodniu byłam u lekarza i widziałm już dzidziusia, teremin mam na 28.08. Czuję się naprawdę dobrze żadnych typowych dolegliwości, tylko wciąż biorę luteinę i chyba będę musiała brać coś na trczycę, bo mój endokrynolog stwierdził, że wyniki są za niskie. Wcześniej brałam bromergon na obniżenie prolaktyny, ehh i tak się zastanawiam czy dzidzi nic nie będzie przez te wszystkie leki.
hej dziewczyny, dzięki za wszystkie rady dot. choroby, a raczej jej przeganiania :) na szczęście dzisiaj już jest lepiej. Tylko katar został. Najbardziej pomógł mi syrop z cebuli i w końcu też sięgnęłam po Tantum Verde.
Karolka - ja ostatnio odstawiłam Luteinę i niestety ale zaczęły się po tym dziać dziwne rzeczy ... tzn - deeelikatne plamienie, nawrót mdłości, humory ... aż żałuję, że już jej nie biorę ;)
***LIPIEC***
4.07 Ania22
4.07 fita1
5.07 marta
7.07 gwiazduś
8.07 zielonakoniczynka
11.07 kk
14.07 Milenium
15.07 yecath
17.07 nyzosia
17.07 Madziuska
17.07 stopkrotka
17.07 atta9
18.07 gosiaro
18.07 aszka79
20.07 mjakmama
20.07 Taśka
22.07 malaniunia
22.07 Moniczka.P
23.07 ssabinka
31.07 karollla

***SIERPIEŃ***
2.08 Kiciuchna
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama
10.08 Gabi
12.08 Manka
16.08 Weronikka
18.08 Morela
23.08 gosiar
27.08 Ania81
28.08 karolka

***WRZESIEŃ***
.09 Magda

stopkrotka, ja robiłam inhalacje z solą fizjologiczną
stopkrotka ty luteine brałaś na krwawienia??
A u mnie po staremu,czekam z niecierpliwosci na wizyte u gina ale to jeszcze tydzien:P
Ja mam wizytę dzisiaj, za 4 godzinki i nie mogę się doczekać :):):)
cześć dziewczyny, dawno tu nie zaglądałam... w pn byłam na usg i widziałam moją dzidzię :) jestem w szoku, że już taka duża i ruchliwa :)

mjakmama, jeśli chodzi o luteinę to wiem, że na krwawienia też się ją stosuje. ja biorę od 9 tyg. bo mam bóle podbrzusza i niestety w ndz miałam krwawienie lekkie, więc lekarz zwiększył dawkę.
Witam wszystkie Dziewczyny , proszę o dopisanie na 27 lipca i to podwójnie - bliźniaki!
Do Ani81: Dexapini jest silnie działającym syropem przeciwkaszlowym (zawiera dekstrometorfan, który tak naprawdę nie został do końca sprawdzony pod względem bezpieczeństwa w ciąży - nieliczne badania wskazują, że jest bezpieczny dla dziecka).
Na początek zawsze lepiej stosować syropy homeopatyczne: Stodal, Drosetux, Malia lub krople Heel Tartephedreel. Jak ataki kaszlu będą bardzo dawały w kość to sięgnąc po Dexapini. Suplementy tj. Rutinoscorbin, ascorutical , cerutin itp. można są bezpieczne.
A najlepiej dużo snu i odpoczynku:) Na początku ciąży złapałam przeziebiebie i: duże dawki witaminy C, woda z sola na gardło, ciepły szla na szyję, odpoczynek i przeszło:) Życzę zdrowia.
Czy miałyście już robione badanie płodu, przez USG dopochwowe tj pomiar czy z dzieckiem wszystko ok? ja miałam w 12 tyg, ale zastanawiam się czy to nie za mało ?;/ wczoraj koleżanka wspomniała mężowi że w 12 tyg powinno zrobić się pomiar noska dziecka by wykluczyć np zespół downa, ale ja o czymś takim nie słyszałam !;/
witam dede i po2jnie gratuluje :)
ja mam kolejna wizyte 9 lutego...moze juz sie dowiem "kto" w brzusiu siedzi :) mam wrazenie, ze to corcia bedzie ale moj K. uparcie twierdzi, ze syn :) :) a potem zaraz smigam na tygodniowy urlop :) juz nie moge sie doczekac...
przyszła mamo- to się nazywa przezierność karkowa (na USG oznaczenie NT), i często lekarze to robią i nawet nic nie mówią pacjentce- dopytaj się na nast. wizycie albo zobacz, czy w karcie ciąży masz wpisane NT :-) Jeśli jest wpisane, a lekarz nic nie mówił, to wszystko jest ok ;)
Mjakmama - tak, luteinę dostałam na plamienia. Nie były to jakieś wielkie krwawienia, raczej bardzo delikatne. No i ustały po luteinie. Brałam ją przez ... z tego co pamiętam ok.10 tygodni.

Przyszła mama - ja podczas badania miałam sprawdzaną przezierność karku i właśnie mierzony nosek.
dede gratulacje bliźniaków - my mamy bliźniaków chłopaków :)
o wiedziałam że będziecie znać nazwę ;)) mi wypadła z głowy, miałam robione te badanie i podobno wszystko bardzo dobrze, ale i tak się martwię czy tylko takie badanie wystarczy
a tak z ciekawości i dla porównania, jakie miałyście wyniki tego badania? u mnie wyszło NT 0,88mm NB (+)
mamy w wątu bliźniaki? super :)

ja jeszcze nie miałam tego usg, lekarz nie chciał mi zrobić w 11tyg, teraz już idę do innego, jestem umówiona na poniedziałek
Ja w 12 tyg tez mialam takie badanie,sprawdzenie noska,wielkosci glowki,stan rdzenia kregowego,dlugosc karku itp. to sie robi wlasnie miedzy 12 a 13 tyg.z tego co wiem zeby wszystko wykluczyc i jak sie wykluczy to dziecko sie rozwija prawidlowo wiec chyba dalej sie tego nei sprawdza,sama nie wiem.
Witam w ten pochmurny zimowy dzień :)

Ja miałam robione usg w 12 tyg. Było między innymi badanie przezierności karku. Dodatkowo miałam robione w poradni genetycznej w Bydgoszczy, w 13 tygodniu bad PAPPA +NT. To w kierunku zespołu Downa i Edwardsa. Przy odbieraniu wyników w Bydgoszczy skierowali mnie na badanie usg połówkowe. To samo potwierdził mój lekarz prowadzący. Podobno na tym Usg też badają różne wymiary płodu, czynności serce i układu nerwowego. Nie wiem jeszcze dokładnie co, ponieważ to usg przede mną, za dwa tygodnie. Czekam z niecierpliwością. I mam wrażenie po każdych pozytywnych wynikach, że teraz już nie będę się denerwować, że wszystko z dzieckiem jest dobrze. A tu ciągle zlecają jakieś nowe i nowe. Straszne jest to czekanie na wyniki.

Ja byłam nadgorliwa i też zrobiłam Pappa. I oczywiście usg prenatalne. Też myślałam że po takich badaniach - i dobrych wynikach - będę spokojniejsza ale to niestety tak nie działa! Nie mogę się doczekać następnego usg żeby się upewnić że wszystko gra.

A propo usg mam pytanie - czy cały czas macie robione usg dopochwowo czy już któraś miała przez brzuch? Albo może wiecie od kiedy robią już przez brzuch? Ja ostatnio jak byłam to lekarz mówił że dzidzia jest już duża i słabo widać przez "dowcipne" usg. Więc się zastanawiam czy następne będę już miała przez brzuch - jak tak to chętnie wezmę męża na usg.

No i muszę się pochwalić że wreszcie kupiłam sobie ciążowe jeansy! w Bydgoszczy:) Ale takie jak chciałam i to za 40 zł!!!! Mowie Wam jaka jestem zadowolona!!!

Ja obecnie jestem w 15tygodniu a ostatnio jak bylam u gin czyli 14 stycznia to mialam usg dopochwowe i brzuszne. Dobrze ze moj przyszly maz:P tez byl na tym usg bo wtedy sie dowiedzielismy ze bedzie synek:)

A co do tego od kiedy brzuszne to wydaje mi sie ze zalezy to od gin. Bo kazdy ma inaczej, ale nie trzeba sie spieszyc jak jest dopochwowe to chyba lepiej wszystko sprawdzac wtedy. No ja nastepna wizyte mam na 9 lutego juz chyba bede miala brzuszne jak ostatnio mialam takie i takie:)
dede dzieki za wyjasnienie, na szczescie lecze sie tylko domowymi sposobami i juz troszke mi lepiej. ja tez nie moge sie doczekac usg pierwsze mialam w 6tc, teraz mam miec w 12tc moj maz sie uparl ze idzie ze mna:) Myslalam, ze ze mna cos nie tak, ze ciagle sie martwie i chcialabym co roz sprawdzac czy z dzieckiem ok.. ale jak widze to dotyczy kazdej mamy.. pozdrawiam Was dziewczyny i brzuszki tez
nyzosia mój gin pwoiedział, że dopochwowe usg się przeważnie robi do 13 tyg ciąży potem dzidzia jest za duża - jutro czeka mnie pierwsze usg brzuszkowe
mjakmama dzięki za info! Następną wizytę mam za 2 tygodnie więc będę już w 18 tyg więc już pewnie będę miała przez brzuch. Fajnie bo jak pisałam wcześniej wezmę męża żeby dzidzie pooglądał na usg. Tak to wolałam mu oszczędzić oglądania mnie na fotelu:)
Ale usg dopochwowe mialam robione na kozetce-leżance a nie na fotelu mój mąż był przy tym :)
Coś mi się popsuło i nie zalogowało mnie. A to ja pisałam poprzednio dziękując Ci - mjakmama:)

No na leżąco jeszcze jakoś ujdzie ale na fotelu to już gorzej a ja tak miałam robione:)
Witam ponownie,
Ja już w 13 tygodniu to usg prenatalne maiłam przez brzuch, później w 15 tygodniu też już przez brzuch i to za dwa tygodnie, a będzie to 18 też ma być przez brzuch. Inaczej już podobno mało widać.
Czy myślicie, że w 18 tygodniu poznamy już płeć?

Z tą płcią to różnie bywa zycze ci byś zobaczyła co masz, ale jak byłam na usg prenatalnym przede mną była babka w 32 tc i nadal nie wiedziała :)
No tak, właśnie nigdy nie wiadomo. Fajnie byłoby wiedzieć, ale przecież najważniejsze żeby było zdrowe :) czego życzę wszystkim przyszłym mamom

Ja się łudzę, że jutro zobaczę, kogo mam w brzuszku
mjakmama życzę Ci tego, to musi być niesamowite uczucie. Ja jeszcze czekam 2 tyg., a dni się tak jakoś ciagną w nieskończoność

Ja też jutro mam badanie. Będzie to jakos początek 14 tygodnia więc zastanawiam się jak będę badana czy brzusznie czy dowcipnie :) ostatnio (juz w 11 tyg) lekarz stwierdził, że wygląda na dziewczynkę, zobaczymy czy się teraz potwierdzi :)
witajcie diewczyny troszke mnie tu niebylo. Widze ze nowe mamy doszly do naszego grona:). Ja tez mam wizyte za 2 tygodnie i tez sie niemoge doczekac. Wszystkie zreszta czekamy an to zeby zobaczyc maluszka i dowiedziec sie czy wszystko ok. Ciekawa jestem kto u mnie mieszka :):)
u nas synek :) na 100% :)
jutro wkleję fotki potwierdzające :)
Ja mialam w 12 tyg dopochwowe i brzuszne razem oczywiscie na lozku a nie na fotelu i maz tez byl przy tym,a moja lekarka ma duzy monitor na scianie wiec nie patrzyl co mi robi tylko przed siebie hehe

Ja sie tez nie moge doczekac a sie dowiem na poczatku marca mowila ze bedzie wiadomo na 95% a teraz to jeszcze sie moze zmienic i lepiej nie szkodzic tyle dziecku...sama nie wiem zapytam moze mi zrobi hehe
Widzę, że za jakiś czas na forum pojawią się informacje na temat płci naszych dzieci. Ciekawe jaki będzie rezultat. Przyjdzie czas na wybieranie imion, chociaż podejrzewam, że większość już ma jakieś upatrzone :)

Oto ewidentny dowód na syna :D
image

Bardzo się cieszę, Tosia będzie kochaną starszą siostrą dla braciszka :)
ale fajniusio...moja kruszyna na ostatnim usg jak pan doktor powiedzial, zeby sie mamie pokazala to jak na komende wypiela sie pupką :) i tyle widzialam :)
yecath 100% siusiolek = 100% mężczyzny :) gratulacje
Ale suuuper bedzie chlopak,gratulacje:D

Ja mam przeczucie na dziewczynki ale jeszcze sobie poczekam:P

Zapisalam sie na wizyte mam na 2 lutego,a jutro jeszcze musze wykonac badnie czystosci pochwy zyby do wtorku miec juz wszystko zrobione:)
Badanie czystości pochwy to cytologia czy coś innego??
yecath to będziesz miała parkę!Super!
Eh dziewczyny, tak patrzę na nasze wpisy, i cieszę się, że wszystko się dobrze układa :)) ... maluchy rosną i już niedługo będzie wiadomo ile dziewczyn ile chłopaków :) no chyba że - "32 tc i nadal nie wiedziała" czego nikomu nie życzę :) to już chyba uparciuch jakiś :)

Ja teraz czekam na ruchy maleństwa. W sumie każde burknięcie w brzuchu powoduje, że zastygam i czekam :D albo kładę się całkiem prosto, żeby lekko naciągnąć brzuch, lekko naciskam - może jak przestanie mu być wygodnie to w końcu kopnie mamę ;)

No i coraz bardziej się cieszę, że będziemy rodzić latem :)! spacerki, wietrzenie - nie będzie z tym problemu :)
Na dzień dzisiejszy nasza kinder niespodzianka ma ............... cipcię HURA
Lato to chyba najlepsza pora na pojawienie się dziecka :) Oczywiście pod warunkiem , że cały czas nie pada. Będzie można organizować wspólne zloty wózkowe nad morzem !

majakmama fajnie, że się udało dojrzeć co nieco :) Widzę, że jesteś bardzo szczęśliwa, że to dziewczynka. Gratulacje!

ale super mjakmama gratuluje to tez teraz masz parke z przewaga chlopcow o ile dobrze pamietam tak??bo blizniaki twoje to chlopaki??gratuluje i tez czekam na wizyte z wytesknieiem jeszcze z jakies 2 tygodnie i mam nadzieje ze tez sie dowiem kto tam mieszka:)
Ja tez juz czekam z niecierpliwosci na ruchy maluszka:)

Badanie czystosci pochwy to nie cytologia tylko co innego.
weronikka tak mam dwóch booysów.
Bedę musiała poprosić by mi zrobił te badanie o tej czystości pochwy.
To sie robi w trakcie ciazy i przed porodem tez robia w razie czego zeby wykluczyc grzybice i inne zarazki ktore moga zaszkodzic.
aha to chyba sie nazywa posiew moj gin robi to pod koniec ciąży
yecath, mjakmama gratulacje :)))

Fajnie, że już wiecie, kto w waszym brzuszku siedzi. Ech niesamowite sa te sprzety, sama juz nie moge sie doczekac kolejnego usg, a mam w poniedzialek :), moja gin ma przeprowadzic badania prenatalne, no ale chyba jeszcze za szybko bedzie by sie dowiedziec kto u mnie siedzi...
Moze to jest posiew,szczerze nie wiem dokladnie bo mowila ze to sprawdza grzybice i inne takie i tak to nazwala ,pojde jutro to sie dowiem:)
haha ale super :) gratuluje córci :)
Gratuluje córeczki :)jak ja bym chciała już wiedzieć kto tam siedzi w brzuszku, ale jeszcze trochę muszę poczekać.
mjakmama gratuluje córeczki. Tym bardziej że już masz 2 chłopaków:)
Ja mam wizytę za 2 tygodnie i umieram z ciekawości czy się w końcu dowiemy kogo będziemy mieli czy nie:) W sumie żadna różnica ale już bym chciała wiedzieć jak mogę się zwracać do mojej dzidzi:) Puki co ma różne ksywki:)
Na wczorajszym badaniu moje maleństwo miało 9 cm i mocno sie ruszało, prostowało nóżki i główką się odbijało:) Płci nie było widać.
u mnie też nie widać póki co płci maluszka. odwrocił sie dupką:)kolejne usg i wizyta za 3 tyg. mój brzuś rośnie w oczach.dziewczyny zastanawiałyście sie w jakim szpitalu chcecie rodzić?
Mjakmama, gratulacje!!!

Aktualizuję :-) W razie, jeśli pominęłam odkrytą płeć maluszka- dopisujcie :-)

***LIPIEC***
4.07 Ania22
4.07 fita1
5.07 marta
7.07 gwiazduś
8.07 zielonakoniczynka
11.07 kk
14.07 Milenium
15.07 yecath - Chłopczyk
17.07 nyzosia
17.07 Madziuska
17.07 stopkrotka
17.07 atta9
18.07 gosiaro
18.07 aszka79
20.07 mjakmama - Dziewczynka
20.07 Taśka
22.07 malaniunia
22.07 Moniczka.P
23.07 ssabinka
31.07 karollla

***SIERPIEŃ***
2.08 Kiciuchna
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama
10.08 Gabi
12.08 Manka
16.08 Weronikka
18.08 Morela
23.08 gosiar
27.08 Ania81
28.08 karolka

***WRZESIEŃ***
.09 Magda

Ja teraz odliczam do nast. USG :) A to jeszcze tyyyyle czasu.

Marta, ja na 100% w Wejherowie, po pierwsze już tam rodziłam i byłam zachwycona opieką, warunkami, rzeczywiście rodziłam po ludzku (w pozycji stojącej, bez nacinania, położna była wspaniała!, świetna opieka laktacyjna potem), a po drugie mam do Wejherowa najbliżej :-)

Mój chłopczyk czasami już tak fajnie delikatnie mnie kopie :) Jeszcze nie czuję ruchów regularnie, ale co najmniej raz dziennie daje o sobie mocniej znać :-)
marta widze, ze twoj maluch tez sie dupka odwrocil..hahah... moj zrobil to samo i zasnął... :) mam nadzieje, ze 9 lutego sie dowiem "kto" w brzusiu siedzi...a co do szpitali to w poprzednim watku byla juz o tym mowa... :) chyba kazda z nas juz ma swoj wybrany.. w koncu ten czas tak szybko leci...
Ja chyba wybiorę Zaspę bo mieszkam tuż obok i mój Gin tam pracuje. ALe w sumie to nie wiem czy nie zmienie zdania. Która z was jeszcze planuje rodzić na Zaspie?
ja zdecydowalam sie juz dawno na swissmed. Moj lekarz prowadzacy jest z tego spzitala. Jednak w przypadku gdy nie przejde kwalifikacji do porodu wybiore raczej kliniczna, choc nie ukrywam, ze mam wielka nadzieje, ze wszystko bedzie ok i nie bede musiala na ostatnia chwile zmieniac szpitala.
Witajcie przyszłe mamusie jestem nowa na forum.Obecnie jestem w 14 tygodniu ciązy a termin mam na 1.08.Wczoraj miałam USG i okazało się, że będzie synek. Nie sposób było nie zauważyć płci bo szkrab tak się ,,rozkraczył"i pokazał wszystko w całej okazałości.No ale żeby szczęścia nie było za wiele na usg wyszło iż w serduszku dziecka jest pęcherzyk i jest podejrzenie wady serca VSD. Za dwa tygodnie mam wizytę w Gdańsku u kardiologa prenatalnego i bardzo się denerwuję a zarazem nie mogę się doczekać kiedy będzie już zrobione echo serduszka i będę coś wiedziała. Narazie jestem dobrej myśli. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie.
witaj kasiak, gratuluje synka :) najwazniejsze to byc dobrej mysli i nie tracic nadzieji, ... :) :) moze to nic groznego, lekarze teraz dmuchają na zimne, zrob dodatkowe badania i wszystko napewno sie wyjasni, trzymam za Was kciuki i wierze ze wszystko bedzie dobrze :)
Ja jeszcze do wczoraj zamierzałam rodzić w Redłowie gdyż jestem z Gdyni ale po wczorajszym usg gdzie jest podejrzenie VSD może się okazać ze to synek za mnie zdecyduje gdzie mam rodzić.Zobaczymy za 2 tygodnie dam znać co z serduszkiem szkraba.Narazie odrzucam złe myśli i dobrze, ze mój mąż mnie psychicznie uspokaja i przez to mniej panikuje.Jeszcze do wczoraj pracowałam ale teraz zlecili mi tyle badań, ze sama poprosiłam o zwolnienie bo nie pogodzę pracy z godzinami badań a ponadto i tak jestem daleko myślami.A ty karolla już na zwolnieniu a brzuszek widać?
Ja wybrałam Zaspę, mimo, że nie podrodze mi ale uważam, że to dobry szpital, mój aktualny gin tam pracuje i byłam bardzo zadowolona z pierwszego porodu w tym szpitalu
Ja nic nie wiem o Zaspie nikt z moich znajomych tam nie rodził więc ciężko mi zabrać głos.Nie spotkałam się z opiniami na temat Zaspy.
Ja w Redłowie. Jestem z Gdyni blisko i szpital ok:) oraz ginekolog moj tam pracuje.
kasiak, ja jeszcze jestem w pracy caly czas...narazie planuje tylko tygodniowe zwolnienie zeby odpoczas po 3 tygodniach szkolenia, potem mam tydzien urlopu..i dalej do robotki...:) o ile Bozia da to chce pracowac do maja-czerwca...a brzusio...hm... powiem tak...brzucha nigdy nie mialam super plaskiego zawsze faldka tam byla, wiec jak ktos nie wie, ze jestem w ciazy to raczej nic nie zobaczy ale ja widze, ze brzus robi sie okrąglejszy i mam wiecej w cycuchach :D duzo wiecej... czasem mnie to az meczy...
Ale Wam zazdroszczę pracujące mamy . My póki co też mamy mały problem łożyskowy, więc leżymy plackiem w domu i czekamy na kolejną wizytę. Ja prawdopodobnie będę rodzić w Bydgoszczy :) no chyba, że wystąpi nagła awaria to pewnie wybiorę Zaspę. Dużo koleżanek wypowiada się pozytywnie na temat tego szpitala.
A ja mam nieco inne pytanie. Gdzie się udać tzn. do którego szpitala, w przypadku gdy dzieje się coś niepokojącego w ciąży? Ostatnio mieliśmy małe krwawienie i wylądowałam na Klinicznej. Pani Doktor zbadała, stwierdziła, że nic się nie dzieje i wszystko w porządku, a za dwa dni na wizycie u lekarza( coś mnie tknęło, żeby jednak do niego iść) okazało się, że jednak mam krwiaka i musiał już być od dłuższego czasu. Nie wiem czemu P.Doktor go nie widziała. Mam lekki wstręt po tej wizycie na Klinicznej i nie wiem gdzie najlepiej się udać, jeśli coś się znowu wydarzy?

A ja na temat klinicznj sie nie wypowiadam bo poszłabym tam tylko gdyby to był jedyny szpital w trójmieście.
Jeszcze nie podjelismy decyzji co do szpitala - ile szpitali tyle opinii, zarówno negatywnych i pozytywnych. najbliżej mam Wojewódzki, natomiast chyba najbardziej pozytywne opinie słyszałam o Zaspie.
Mjakmama- jak przechodziłaś ciąże z blizniakami? W którym tygodniu poród, cc czy sn?Jednojajowe czy dwu? U mnie 14tc 3 dni, samopoczucie kiepskie, na szczęscie bez komplikacji:)Pozdrowienia.
Ciąża suuper - w sumie nie była ciężka może trochę więcej mdłości i rzuganka, ale ja dużo się ruszałam byłam ciągle w ruchu i jakoś tak lepiej było. Poród w 39 tc CC z czego jestem mega zadowolona- rodziłam na zaspie mają super oddział neonatologiczny. Nie wiem ilu jajowe pierwszy lekarz który robił usg Doering mówił, że jedno ale on nei bardzo się zna na sprzęcie a w karcie wypisu nie piszą ilu jajowe. Najważniejsze nie wkręcać sobie rzeczy których nie ma - łatwo mi to mówić po fakcie ale gdybym wiedziała, że wkręcanie nic nie da to żyło by się bezstresowo. Poza tym pamiętaj, że z bliźniakami wcale nie jest trudniej niż z jednym, grunt to dobra organizacja.
i ja dopisuje swój termin :)

***LIPIEC***
4.07 Ania22
4.07 fita1
5.07 marta
7.07 gwiazduś
8.07 zielonakoniczynka
11.07 kk
14.07 Milenium
15.07 yecath
17.07 nyzosia
17.07 Madziuska
17.07 stopkrotka
17.07 atta9
18.07 gosiaro
18.07 aszka79
20.07 mjakmama
20.07 Taśka
22.07 malaniunia
22.07 Moniczka.P
23.07 ssabinka
31.07 karollla

***SIERPIEŃ***
2.08 Kiciuchna
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama
10.08 Gabi
12.08 Manka
16.08 Weronikka
18.08 Morela
23.08 gosiar
27.08 Ania81
28.08 karolka

***WRZESIEŃ***
05.09 Madziulka

dziewczyny, mam pytanie, zrobiłąm wczoraj test ciążowy bo został mi jeszcze jeden i druga kreska jakby ciut jasniejsza byla od kontrolnej :( strasznie sie boje przeciez to juz 9 tydzien idzie moze byc coś nie tak? coprawda pojawiła się od razu ale jakaś taka jaśniejsza jest. Mam porownanie bo 8 stycznia robilam test i dwie krechy byly mocne i grube :(((((((
Madziulka jak ja robilam test w grudniu jak podejrzewalam ciaze,to ta druga kreska byla tak bladziutka ze szok,prawie jakby nie widoczna,A poszlam do kelarza i to byl juz 9 tydzien.Wiec to normalne zalezy od testu i od ilosci tego hormonu.Wszystko jest ok:)
obyś miała racje, ale przeraził mnie ten test. Poszłam dziś na bete, ale w sumie sama nie wiem po co :( nie wiem jaka powinna byc :/ 14 stycznia ost raz robiłam bete i miała 35 831 to ile teraz powinna????
madziulka ja też zgadzam się z opinią koleżanki obecnie jestem w 14 t i gdy robiłam test w 6t to również jedna kreska była bladsza i pojawiła się kilka sekund później niż ta pierwsza to zależy od testu i od ilości hormonu.Ja też na początku miałam wątpliwości ale jak poszłam do ginekologa to oznajmił, że to ciąża. Także gratuluje nowej przyszłej mamie na naszym forum.
Madziulka, po co Ty robisz teraz test? Niepotrzbnie się stresujesz, mógł Ci w ogóle nie wyjść, bo przy wysokim stężeniu HCG test nie działa prawidłowo, jest zazwyczaj nawet info w ulotce, że przy podejrzeniu późniejszej ciąży, trzeba rozcieńczyć mocz
Z tego co pamiętam HCG rośnie do 10 tyg potem się tylko normuje ten hormon nie może ciągle rosnąć, więc może dlatego bledsza ta kreska.
Gabi nie wiem co mnie podkusiło :/ po prostu znalazłam test i zrobiłam
Bete mam 128 730 więc jakoś chyba słabo przyrosła. 2 tyg temu było 35 831

***LIPIEC***
4.07 Ania22
4.07 fita1
5.07 marta
7.07 gwiazduś
8.07 zielonakoniczynka
11.07 kk
14.07 Milenium
15.07 yecath
17.07 nyzosia
17.07 Madziuska
17.07 stopkrotka
17.07 atta9
18.07 gosiaro
18.07 aszka79
20.07 mjakmama
20.07 Taśka
22.07 malaniunia
22.07 Moniczka.P
23.07 ssabinka
31.07 karollla

***SIERPIEŃ***
2.08 Kiciuchna
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama
10.08 Gabi
12.08 Manka
16.08 Weronikka
18.08 Morela
27.08 Ania81
28.08 karolka

***WRZESIEŃ***
05.09 Madziulka

dziewczyny wykreślam sie z listy. Niestety :-( trzymam za Was kciuki i życzę Wam spokojnych miesięcy do rozwiązania. Ja narazie sobie odpuszczam. Trzymajcie się

Śpij Aniołku
:( przykro
przykro mi strasznie wiem co czujesz twoj aniolek spi spokonie;(
gosiar bardzo współczuję, zycze Ci duzo sily... :(
Gosiar bardzo mi przykro :( 3maj się ciepło

Madziula, ja nie wiem jak jest z tą betą w 9 tygodniu, powinnaś mieć normy razem z wynikiem - sprawdź. A kiedy masz wizytę u lekarza? Jak się martwisz to idź jak najszybciej
Ale z drugiej strony, wcześniej martwiłaś się o test, że za blada kreska, a przy takiej becie powinna być gruba, więc myślę, że teraz też niepotrzebnie się przejmujesz
Gosiar - strasznie mi przykro :(( trzymaj się, musisz być dzielna
:( przykro mi gosiar, trzymaj sie cieplutko...
Dzis ide na kolejne USG, nie wiem jak to u Was jest, ale zawsze przed badaniem z jednej strony niesamowicie sie ciesze, ze zobaczymy z mezem nasze malenstwo, a z drugiej czuje jakis strach, czy oby na pewno jest wszystko w porzadku, czy serduszko wciaz bije itd... Niby nie powinnam sie stresowac, ale jakos nie potrafie, tym bardziej po ostatniej informacji gosiar, ktorej ciaza byla kilka dni mlodsza od mojej... nawet ciezko mi probowac sobie wyobrazic jak bardzo jej ciezko... :(
u mnie to samo w piątek mam wizyte i strasznie się boję czy wszystko jest w porządku :( tak bardzo bym chciałą być już w 2 trymestrze aby wszystko było w porządku
W 2 trymestrze strach nie mija. Ja zaraz zacznę 5 miesiąc a dalej się boje każdego badania i jednocześnie czuje ulgę po...
Gosiar bardzo mi przykro...
Bardzo mi przykro gosiar :(
Niestety i w drugim trymestrze mogą zdarzyć się problemy. tak było u mnie. Teraz leżę i czekam na kolejną wizytę czy jednak się uda. Najgorsze jest to czekanie i niepewność.

Ja dziś idę na badania i cały weekend rozmyślałam czy wszystko dobrze....

Nawet jakieś głupie sny przez to miałam...

To ten instynkt macierzyński już daje o sobie znać ;D
Ja po informacji Gosiar wcale nie spałam, przemyślałam sobie wszystko i postanowiłam nie odwiedzać forum do 20 tyg kiedy rzeczywiście będzie "spokój" z maleństwem, mimo iż jestem już w ponad 12 tyg to wolę się nie nakręcać a po każdych doniesieniach że u którejś (w tym również mnie )jest coś nie tak, nie spać, płakać i narzekać mężowi czy z naszym dzieckiem będzie dobrze, czy dotrwamy.

Bardzo dziękuję WAM za wszelkie rady, pocieszenia i wsparcie.

Życzę WAM dużo zdrowia, zero mdłości i wszelkich bóli a przede wszystkim dużo radości i szczęścia w tym ważnym okresie dla Nas.

Mam nadzieje że przygarniecie mnie z powrotem po 20 tyg i że zrozumiecie moją decyzję bez zbędnego krytykowana.
przyszła mama - twarda jesteś:) ja bym bez zaglądania na forum nie wytrzymała...ale prawdą jest że przez to można się ponakręcać i martwić.
I pewnie że Cię przyjmiemy za te kilka tygodni.

Spokojnej ciąży!
Taki stres w ciąży jest chyba normalny u każdej mamy, ale czasem mija w raz z pierwszymi r******i dziecka, bo wówczas wiadomo, że jak się rusza to jest ok :)
Gosiar az ciezko cos sensownego napisac...nie jestem w stanie sobie wyobraic co czujesz,trzymaj sie kochana;*

To fakt ze kazda wizyta jest sterujaca,ja mam kolejna jutro.
Znow ide z wynikami i sie na nich nie znam wiec jestem zaniepokojona,do tego jestem strasznie przeziebiona i mam nadzieje
ze nie bedzie to mialo negatywnego wplywu na malenstwo...ehhh byle do jutra.

Uff, już jestem po wizycie i całe szczęście wszystko dobrze. Niemal całe pół godziny oglądaliśmy nasze maleństwo :))) Fajnie tak popatrzeć, jak macha rączkami, podskakuje, przewraca się... Ech niesamowite uczucie. W domu jeszcze raz obejrzałam cały film i wciąż wpatruję się w zdjęcia, jejku takie małe to dzieciątko, a tyle pozytywnych emocji... Tylko taki mały uparciuch, nie chciał się dobrze ułożyć i pani doktor miała problem ze zbadaniem przezierności karku, ale pomiary, które zrobiła, są w normie, więc przed nami kolejny miesiąc spokoju mam nadzieję...
też byłam dzisiaj, troszkę się wkurzyłam, bo miałam mieć właśnie to usg genetyczne, ale poszłam do nowego lekarza i się okazało, że nie jest to takie proste, bo trzeba się zapisać, robi to inna osoba i trwa 40min, więc był problem, bo powinnam mieć to usg w tym tygodniu, a wiecie jak to z terminami, ale naszczęście wcisnął mnie na piątek, pójdę razem z mężem :) Dzisiaj miałam zwykłe usg, serduszko biło, a dzidzia spała na boku ;-)

Dziewczyny, co do czekania do jakiegoś tygodnia, żeby odetchnąć, to chyba niestety to tak nie działa, też myślałam, że jak już bedzie dwunasty to z górki, ale nadal denerwuje się tak samo, a prawda jest taka, że jak coś ma się stać to i tak się stanie, są naprawdę przeróżne tragiczne przypadki i to pod koniec ciąży, także myślę, że po prostu trzeba nastawić się pozytywnie, żeby nie zwariować
Zmiana tematu bo jak będziemy się tak nakręcać że z dzidzią zawsze może być źle to zwariujemy zanim urodzimy. I wtedy nasze dzieci będą miały matki wariatki:)

Ja dzisiaj odkryłam pierwszy rozstęp na brzuchu!!!!!! a tak się staram żeby ich nie mieć.....ehhh chyba muszę się postarać bardziej:(
hej, dokladnie zmieniamy temat :)

ja dzis w pracy okropnie sie nudze :( normalnie nie wiem co robic...
a to dopiero 10:00 a do 15:30 jeszcze duzoooo czasu.... :( czuje jak mi oczy sie zamykają :( :( nie wyspalam sie dzisiaj... jutro lece zrobic badania rano, a potem smigam do pana doktorka po zwolnienie i mam nadzieje, ze bede sie obijac przez najblizszy tydzien w domu :D
Dziewczyny, które spodziewają się dziewuszki- czy któraś jest może chętna na ciuszki po mojej Tosi :-)? Mam tego spoooooro, teraz będę wyprzedawać w niskich cenach wszystko, co ma w sobie kokardki, falbanki, koronki, róże, kwiatuszki i inne cuda :P Resztę zostawiam dla Młodego. :-)

karolla wreszcie blizej do konca :) ja tylko do 14 i spadam do domku, w sumie juz wszystko zrobilam i tylko czekam az wybije ta magiczna godzina, za oknem pogoda super, wiec moze jakis spacerek dzis z mezem zaliczymy... no i nowe postanowienie noworoczne, jak najmniej przejmowania sie...

no i Wam Forumki milego popoludnia i jak najmniej stresow :)
ja też mam ciężki dzień w pracy, ale to przez poranek, już było lepiej z tymi wymiotami, a tu dzisiaj mnie z rana tak wzięło, że nie mogłam wyjść z domu i jakoś na nic nie mam ochoty, próbowałam coś zjeść, ale wiedząc jak to się skończy, odpuściłam
hihihi dokladnie, juz coraz blizej :) i do domciu :)
wlasnie pochlaniam kanapke z serem, popijam raz herbata raz spritem i mam juz przygotowane czekoladowe kuleczki mniam... :) a na obiadek smigne dzis cos dobrego ale nie wiem jescze co... mam 2 duze dorsze w zamrazarce ale za dlugo potrwa zanim je zrobie...hmm...ja to bym najlepiej kurczaka z kfc zjadla hihihihih albo cus z maca ale obiad z tego marny hihihih
mnie na szczęscie wymioty nie nawiedziły. Pewnie macie rację że strach nie mija. Dziś błam zrobić badania, na kiłe, różyczkę, glukoza, tarczycowe, morfologia mocz i w piątek wizyta. Juz normalnie prawie godziny odliczam, mam nadzieje że odsapne do wizycie
Madziulka, na pewno odsapniesz, zawsze po wizycie jest lepie :)

karollla, wiem o co chodzi z tymi fastfoodami ;P ostatnio przejeżdżałam koło maca i po prostu nie mogłam się powstrzymać, nawet przed ciążą nie pamiętam żebym miała taką chciecie na nie zdrowe jedzenie :P jak je dostałam to zjadłam w tempie zastraszającym ;P i jeszcze mi się chciało, hehe. Za to longery już do mnie nie przemawiają ;P
Macie racje dziewczyny niezdrowe jedzenie teraz jest najsamczniejsze:)
Na samamym poczatku mialam wielki apetyt na to mimo wymiotow ale naszczescie juz mi przeszlo;)

Ja po kolejnej wizycie,wyniki ok,cytologia w porzadu,dzidzia rosnie ajjjjj i znow miesiac czekania na nastepna wizyte.

Ja mam teraz przerwe semestralna wiec 2tyg luzu,ale i tak musze lezec bo sie przeziebilam.

Milego dnia dziewczyny:)
powiem Wam że ja też odwiedzam maca, ale i tak wszystko bez mięsa czyli ciastka, placki ziemniaczane i frytki :))
wrrr...ale mam teraz ochote na frytaski z maca i jakąs pychotkową kanapke mniammmmm.....az mnie trzesie... :) :) :) ...niezdrowe zarełko jest mniammmm szczegolnie teraz... :)
A ja to wręcz odwrotnie. Mam obrzydzenie do mięsa i jak czuje zapach maca albo kfc to mi niedobrze :) Za to teraz mam szał na soki owocowe z kartonów :/ Wczoraj wypiłam cały jabłkowy a dziś pomarańcza-mniam :)
Witam wszystkie przyszłe mamusie!
Ja sobie leżę i pochłaniam sok marchewkowy. Nienawidzę, ale tatuś jak kat stoi nade mną i pilnuje , żebym jadła tylko zdrowe rzeczy. Cudem udało mi się wyprosić dzisiaj gryzka kanapki z salami :) Na zdrowe pieczone mięsko nie mam w ogóle ochoty, jem bo muszę, a obok kfc nie przejeżdżam ostatnio, ale chyba też bym nie wytrzymała. Za to niesamowitą ochotę mam ostatnio na snickersy :)
Miłego dnia i samych smakołyków!

czyli to normalne. Dziś mnie wzieło na jabłka i cały czas jem jabłka :))

Dziewczyny a kiedy zakładamy nowy wątek?
Jak już założymy to może wpiszemy lipcowo-sierpniowo-wrześniowe Mamusie 2010 cz 5 :)) Co Wy na to? :)))
yecath Ja z miła checią zobacze ciuszki po twojej córci :)
http://forum.trojmiasto.pl/Ciuszki-dla-dziewczynki-od-56-wzwyz-t146269,1,16.html

Tutaj wystawiłam pierwszą turę :)
Hej co tu taka cisza??

Choć brak wiadomości to dobra wiadomość:)

Yecath super te ciuszki po Twojej córci! ale ja jeszcze nie wiem kogo mam w brzusiu...

ja narazie nic nie kupuje :) a właśnie od kiedy można??????

po naszej wczorajszej rozmowie o macu dziś rano podjechałam na placki ziemniaczane hehe
ja niestety mam wstret do miesa, wiec biedny maż musi jesc zielenine, ale trzyma sie i nie narzeka:)
Tez juz korci mnie kupowanie rzeczy da dziecka, ale jeszcze duzo za wczesnie i tez wolalabym wiedziec, kto mieszka w srodku:) poki co zaspokajam sie ogladaniem :) kupowac bede pewnie ok 6mca:) bo dluzej to juz sie na pewno nie powstrzymam:)
hihi...mi sie dzis snilo, ze sama sobie zrobilam usg suszarka do wlosow i wyraznie widzialam synka :) ciekawe czy cos w tym jest hihih.... wczoraj martwilam sie co na obiad zrobic a po powrocie do domu spotkala mnie mila niepsodzianko bo mezus moj mial gotowy obiadek :) mniam... mniam...
Karollla ,musze mojego męża do twojego wysłać co sie nauczy obiadki robić ;))
a z tego Twojego snu to sie nasmiałam hihi
Kiedyś słyszałam, że podobno sni sie na odwrót..czyżby córunia ??
Buzka
Karolla, ale fajnie :D Mój to nie ma ochoty na kucharzenie ;)
A USG za pomoca suszarki do włosów- całkiem niezła wizja :P

Ja już teraz kupuję ciuszki dla Stasia :) Nie mogę się powstrzymać, tym bardziej, że wiadomo na 100%, że jest małym facecikiem :D
Jako że siedzie w domu to ja gotuje obiady ale na szczęście to lubię. Stwierdziłam że teraz mogę się spełniać kulinarnie:) W poniedziałek zrobiłam cała górę gołąbków - wyszły pycha:)

Co do fast foodów to ja mam tak że jednego dnia zjadłabym wszystko co mają w ofercie (czy to w maku czy w kfc czy zwykły kebab) a drugiego patrzeć na nie nie mogę....

A co do zakupów dla dzieci to jeszcze nic nie kupuje bo czekam na to aż poznam płeć. Ale już po woli upatruje co chce.

Za to wczoraj kupiłam sobie bluzkę ciążową z napisem na brzuchu - wychodzę latem! jest boska:)
Asiiek niech te nasze chlopy lepiej razem nie gotuja bo skonczy sie znowu tak jak w piatek :/ :/ hihihih....znowu udawalam, ze bylam zla... :) :)
No no bluzeczka musi fajnie wygladac:)
hihi..no tak karollla masz racje ;))
ide dzis do naszego "murzynka" po zwolnienie lekarskie, mam nadzieje ze nie bedzie mi robil problemow, ze do niego nie chodze tylko zwolnienie chce :/ :/
to po wizycie zapraszam na kawusie ;) około 18 :)

myśle, że Ci da tylko pewnie sie troche nagada..a napewno powie: "wsistko dobzie" ;D
jak nie bedzie jeszcze pozno to wpadne na chwilke na kawke :) chociaz sama wiesz jakie u niego kolejki sa zawsze... ale do 19 powinnam sie wyrobic :)
Madziulka to zakładaj nowy wątek, bo ten się długo ładuje :)

Ja dzisiaj mam straszną ochotę na domowe frytki, także wracam do domu i od razu kroje ziemniaczki :>
W ogóle to myślałam, że zmęczenie mi przechodzi, ale wczoraj znów padłam o 9, a dzisiaj się pokładam w pracy
Gabi ja normalnie tez zasypiam na stojąco dzis w pracy... gdybym miala pewnosc, ze zaden klient nie przyjdzie to bym sie normalnie na biurku przespala :D
to zapraszam na nowy wątek :)

http://forum.trojmiasto.pl/Lipcowo-Sierpniowo-Wrzesniowe-Mamusie-2010-cz-5-t146446,1,16.html
Dziewczyny z jakiego powodu gosiar straciła swoje maleństwo?? Ja też cały czas się obawiam ze może być coś nie tak choć już kończy się 4 misiąc.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry