Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 (14)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam w kolejnej odsłonie :)

Lista :
Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Effcia - 8 maja - CÓRKA
Assegai - 11 maja - SYN
Marciocha - 11 maja - CÓRKA
d@nte - 13 maja - SYN
Martam - 13 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
madzia83 - 17 maja - CÓRKA
Maga79 - 18 maja - SYN
kasiulkaa - 24 maja - CÓRKA
Lalinek - 30 maja - CÓRKA
moniczka22 - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca - SYN
Mamuśka1- 2 czerwca - CÓRKA
fasolek - 6 czerwca - SYN
agawcia - 8 czerwca- SYN
kordi - 11 czerwca - CÓRKA
gaba - 13 czerwca - SYN
Anula3M - 14 czerwca - córka
magdaxv - 16 czerwca - SYN
madzia 16/17 czerwca
Agusiaa - 19 czerwca - CÓRKA
agawierzbowska -21 czerwca - CÓRKA
Grosik- 23 czerwca - CÓRKA
Paulina1010 - 23 czerwca - SYN
tangerine - 24 czerwca - SYN
aga87 -26 czerwca - SYN
ryba_gda - 27 czerwca - SYN
Gosiks1 - 28 czerwca
dalka - 28 czerwca - SYN, SYN
mona__g - 3 lipiec - SYN
Kasiorek555- 7 lipiec
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Alina jakoś dasz radę :) a gdzie chcesz rodzic? Tak sobie właśnie pomyślałam kto wie czy nastepny wątek nie będzie miał już 2 list Rozpakowanych i Dwupaki :)
Ja mam zwykłe prześćieradło chyba z frotty na gumkach, ale myśle, że takie nieprzemakalne to fajna sprawa ale może niech się wypowie ktoś kto takie ma :)
Właśnie ja sie zastanawiałam nad tymi podkładami...bo prześcieradła mam zwykłe bawełniane z gumką.
Lalinku, ja jedno mam z wszytym wkładem i drugie kupiłam już zwykłe, wkład dodatkowo, to z wkładem jak wyprałam, to strasznie długo schło, woda zalegała w zagięciach, więc nie polecam
pewnie,ze zawsze moge wybrac inny,ale jak sie czlowiek nastawi...

Ja tez jestem ciekawa opinii o przescieradelkach z podkladami:)
Miałam zwykłe prześcieradła, które teraz odziedziczy Jasiek i podkład z Ikei: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40143304

Używałam go może z pół roku, potem zdjęłam. Moje dziecko tylko raz obsikało materac i to było całkiem niedawno, miała już chyba dwa latka.
Ale faktycznie potem ciężko się czyści taki mokry materac ;)
Magda :D masz coś co nie jest z Ikea ??? :D
i relacjonuj na bieżąco jak się trzymasz :)
hej:)

Assegai- dzięki za info, czyli muszę po 1: sprawdzić u siebie w pracy czy u nas dają 2 dni wolnego kobiecie z okazji urodzenia dziecka i wtedy będę wiedziała na czym stoję, bo maż już pytała i będzie miał 2 dni wolnego. U nas maż wybierze tacierzyński w 2012 r. żeby były 2 tyg, kiedy ja już będę musiała wrócić do pracy:( na razie weżmie urlop, bo ma jeszcze zaległy tydzień z 2010 r:) tak go oszczędzaliśmy:)
a to zwolnienie L4, to przysługuje na chorego członka rodziny i chyba to można zawsze wykorzytsać, nie tylko od razu po porodzie, co? ale to jest wtedy płatne 80 %, prawda??
Tak Mamuśka, z tym zwolnieniem jest dokładnie tak jak piszesz. My też poczekamy z tacierzyńskim do przyszłego roku. Wczoraj trochę poczytałam kodeks pracy i zdecydowanie przysługują nam 2 tygodnie, pod warunkiem, że poczekamy co najmniej do Bożego Narodzenia.
Fasolek, jakby co to szpital w Pucku ma dobre opinie, więc może nie warto wracać do Trójmiasta?
a propo prześcieradła- my kupiliśmy zwykłe dżersejowe (nie wiem jak się pisze nazwętej tkaniny) i frotte, a dodatkowo takie coś z gumy co wygląda jak przescieradło, ale też jest z gumką, które nakłada sie pod prześcieradło ;-) Zobaczymy jak sie będzie sprawować.

Co nie co o urlopach okolicznościowych:

Okoliczności w jakich pracodawca zobowiązany jest udzielić pracownikowi zwolnienia biorąc pod uwagę przyczyny nieobecności pracownika w pracy można zaszeregować w sposób następujący:
(...)
- zwolnienie udzielone w celu załatwienia rodzinnych i osobistych spraw- przysługuje w wymiarze:

2 dni - w razie ślubu pracownika lub urodzenia się jego dziecka albo zgonu i pogrzebu małżonka pracownika lub jego dziecka, ojca, matki, ojczyma lub macochy,
1 dzień - w razie ślubu dziecka pracownika albo zgonu i pogrzebu jego siostry, brata, teściowej, teścia, babki, dziadka, a także innej osoby pozostającej na utrzymaniu pracownika lub pod jego bezpośrednią opieką
2 dni w ciągu roku - w przypadku pracownika wychowującego przynajmniej jedno dziecko w wieku do lat 14

Pracownik obowiązany jest udokumentować zależność pomiędzy zdarzeniem powodującym nieobecność w pracy oraz terminem jego zaistnienia. (w naszym wypadku jest to akt urodzenia).

ALE- urlop na urodzenie się dziecka może wziąć tylko ojciec,(czego nawet nie wiedziałam) bowiem urlopy okolicznościowe są udzielane tylko pracownikom którzy świadczą pracę.

"Z wykładni językowej tego przepisu
wynika, że zwolnienie to dotyczy ojca dziecka i ma charakter okolicznościowy, związany ściśle z tym wydarzeniem. Pracodawca udziela zwolnień okolicznościowych w terminie wskazanym przez pracownika jednak termin ten powinien w zasadzie pokrywać się z datą zdarzenia, które uzasadnia jego udzielenie. Wykorzystanie dni wolnych związanych z urodzeniem się dziecka powinno mieć miejsce w czasie następującym bezpośrednio po porodzie, np. przy
okazji załatwiania formalności w urzędzie lub powrotu matki z dzieckiem ze szpitala. Gdyby zwolnienie od pracy dotyczyło także matki, przepis byłby sformułowany w inny sposób. Ponadto, wykładnia systemowa regulacji normujących uprawnienia związane z rodzicielstwem potwierdza powyższe stanowisko. Bowiem
pracownicy, która urodziła dziecko przysługuje zgodnie z art. 180 K.p. innego rodzaju zwolnienie od pracy - urlop macierzyński. Ustawodawca określając uprawnienia pracownicy związane z tym faktem, używa w art. 1801 i 181 K.p. określenia "w razie urodzenia dziecka".

Natomiast urlop 2 dni na dziacko tzw. opieka do ukończenia 14 r. ż. może być wzięty albo przez mamę albo tatę, nigdy przez oboje.

Czyli reasumując mamom przysługuje:
- 20 tyg macierzyńskiego
- 2 dodatkowe tyg macierzyńskiegona wniosek
- 2 dni opieki jeżeli tata nie będzie jej brać

tatom przysluguje:
- 1 tydz ojcowskiego do końca 2011, jeżeli zechce wziąć w 2012 to przysluguje mu 2 tyg
- 2 dni okolicznościowego z tytulu urodzenia sie dziecka
- 2 dni opieki jeżeli mama nie będzie jej brać
My już po ostatniej wizycie u gina.
Mała waży 3600 i się ułożyła odpowiednio, więc będziemy próbować sn rodzić.
Niestety morfologia mimo brania 8 tabl żelaza nie ruszyła się i teraz doszły kolejne leki.
Szyjka miękka ale zamknięta, więc się nie spieszy córce(poza tym nie posiada jeszcze imienia). Za tydzień zaczynamy serię ktg, a 10 dni po terminie mam się stawiać do szpitala.
Effcia to super,ze mala sie dobrze ulozyla:) Kurcze zaraz zacznie sie czas rozpakowan,ale zlecialo:)

Paulina,jakby co to szpital w Pucku bedzie najblizej,ale ja nie chce tam rodzic,przyzwyczailam sie do mysli swissu i wolalabym tam zdazyc jakby co:) na weselu bedzie kolezanka,ktora jest polozna,wiec bede na nia liczyc:)

A tak w ogole to dzien dobry kolejnego slonecznego dnia!!
Effcia, to pozytywne wiadomości :)

Alina - bo ja lubię Ikeę ;p - ma dobry stosunek jakości do ceny i wzory trochę inne niż te wszystkie dzieciowe...nie cierpię takich typowych przesłodzonych pościeli dla maluchów itp. gadżetów.

Wrzucę Wam linka do pościeli, które mi się bardzo podobają, ale trochę drogie są :/
http://www.sklep.markisol.pl/produkty/posciel-tiny-mairo.html

Generalnie uwielbiam skandynawski design ;)
Magda super te poscielki,ja tez lubie taki styl no i uwielbiam Ikee:D
Ja tez bardzo lubie ikeę :)
I kurcze musze wtedy taki podkład kupić bo nie mam...myślałam że nie bedzie mi potrzebny ;)
nie no ja też lubię ikea :) łóżeczko też mam stamtąd i wiele innych rzeczy :)
Zaraz zalozymy fanklub:D a swoja droga tam sa naprawde fajne rzeczy:)
no ja niestety nie podzielam waszego zdania. Fakt, wzory mają fajne i dotyczy to zarówno mebli, pierdułek jak i tekstyliów ale na tym się kończy. Jeżeli chodzi o meble to nie są dla mnie jak to się mówi meble "na lata", wszystko co do tej pory kupowaląm wytrzymywało max rok. Także jestem uprzedzona ;-) No ale są stosunkowo tanie i można sobie fajnie pokombinować za nieduży koszt.
Fajne są za to dekoracje i pierdułki - uwielbiam buszować tam na dolnym piętrze ;-)

Teraz patrzyłam np. na allegro kolyskę z ikei- biala za 45 zł, bez materaca, wielkości łóżeczka, chcialąm sie skusić ale sie aukcja skończyła więc d... .
A myślicie ze trzymanie dziecka w nocy w gondoli wózkowej to jakieś mega przestępstwo? Myslicie ze jakieś konsekwencje dla jego zdrówka mogą byc? Chyba nie co? Bo tak planowałąm że jak nie zdążę z tą kolyską to moze pierwsze ze 3 tygodnie żeby maly spal z nami- łóżka nie zmieszcze do sypialni ale w wózeczku tylko w nocy bym go umieścila.... godnolka jest z funkcją kołyski wiec byłoby wygodniej.... sama nie wiem
Te rzeczy,ktore my mamy z ikei maja juz ponad 2 lata i nic sie z nimi nie dzieje,wiec ja jestem zadowolona:)

Assegai w jakims watku czytalam juz,ze dziewczyna zapytala sie czy trzymanie dziecka w nocy w gondolce moze miec jakis negatywny wplyw i wszystkie dziewczyny zgodnie jej odpowiedzialy,ze nie,a jak sie nie ma kolyski,albo lozeczko sie nie miesci to jest to chyba najlepsze rozwiazanie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

do góry