Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 ( 15 )

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Lista :
Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Effcia - 8 maja - CÓRKA
Assegai - 11 maja - SYN
Marciocha - 11 maja - CÓRKA
d@nte - 13 maja - SYN
Martam - 13 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
madzia83 - 17 maja - CÓRKA
Maga79 - 18 maja - SYN
kasiulkaa - 24 maja - CÓRKA
Lalinek - 30 maja - CÓRKA
moniczka22 - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca - SYN
Mamuśka1- 2 czerwca - CÓRKA
fasolek - 6 czerwca - SYN
agawcia - 8 czerwca- SYN
kordi - 11 czerwca - CÓRKA
gaba - 13 czerwca - SYN
Anula3M - 14 czerwca - córka
magdaxv - 16 czerwca - SYN
madzia 16/17 czerwca
Agusiaa - 19 czerwca - CÓRKA
agawierzbowska -21 czerwca - CÓRKA
Grosik- 23 czerwca - CÓRKA
Paulina1010 - 23 czerwca - SYN
tangerine - 24 czerwca - SYN
aga87 -26 czerwca - SYN
ryba_gda - 27 czerwca - SYN
Gosiks1 - 28 czerwca
dalka - 28 czerwca - SYN, SYN
mona__g - 3 lipiec - SYN
Kasiorek555- 7 lipiec
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to witamy sie w nowym:)
witamy :)
cześć dziewczynki ;-) ja też po wizycie. Maly ma 3 kg i teraz juz prawie nie urośnie niby, także moze bedzie lepiej urodzic takiego maluszka ;-) Rozwarcie na 1 cm i poza tym nic sie nie dzieje. Mały fika jak szalony, a dzis jak został zmacany "wewnętrznie" przez ginkę to się tak zadziwił tym zmacaniem ze fikał takie kozły że szok.
A tak ogólnie ok. Czekam dalej. Za tydzień wizyta bo termin a potem już na kliniczną będę jeździc. Generalnie ginka mnie pocieszyła powiedziałą ze ona jest w szpitalu codziennie, jak się zacznie poza godzinami jej pracy to przyjedzie do mnie, ze da znieczulenie (bo chce) i generalnie że mam byc spokojna. Takze jestem uradowana jej podejściem. Czekam wiec dalej ;-)

odebraliśmy kołyskę, jutro będę szaleć z pościelkami i juz wtedy będzie ok.
heheh Assegai a tak się bałaś że klopsik będzie a tu proszę :)
ja trochę sobie ostatnio folguję z cukrem, ale jakoś siła woli coraz słabsza... :( potrzeby większe i tak mi jakoś nie do końca wychodzi jak powinno niestety... ale też bez przesady żebym przeginała jakoś strasznie - co to to nie..
mam dziś skurcze od rana grrrr bezbolesne i w dolnej części brzucha więc to standardowe przepowiadające, ale naliczyłam od rana już ponad 30 więc chyba sporo... ale co tam - nie będę się martwić.
leże, czekam i modlę sę żeby małej nie przyszło do głowy przyjść na świat przed 15 - musi poczekać na tatusia :) ma zakaz ode mnie i niech nawet nie myśli o wychodzeniu :)
Widzę, że niektórym dzieciom chyba się śpieszy na świat :)

Na szczęście nie mojemu uparciuchowi(chociaż mam 2 dni jeszcze).
Assegai, nie musi być Twój lekarz by dostać zzo, o tym decyduje dyżurujący plus anestezjolog.
A ja zaczynam się zastanawiać, czy nie rodzić jednak na Klinicznej...
Assegai, z tym znieczuleniem, to bywa różnie. Jeśli masz wysoki próg bólu, to znieczulenie może zatrzymać akcję porodową. Moja mama jest piel anestezjologiczną i jak mi wytłumaczyła, co i jak, to stwierdziłam, że znieczulenie wezmę tylko, jeśli faktycznie będzie konieczne, bo ja mam wysoki próg bólowy. Znieczulenie wskazane jest jedynie przy niskim progu, podają go z resztą tyle, że ból czujesz nadal, tyle, że pozwala on współpracować z położną.
Najwyraźniej te nasze pociechy chcą przeczekać ogrodników i zimną zośkę :)
A mój m. zaczął się niecierpliwić, chciałby już malutką wziąć na ręce, liczył, że to lada dzień, a tu musimy poczekać. Próbował ją dziś przekonać, że może już wyjść- chyba bez efektu
Dziewczyny, czy wiecie może, czy wkłady elektryczne na komary można stosować przy noworodku? Bo tak się zastanawiam, mieszkam na poddaszu i latem są tu upały, na noc zawsze otwieram okno, a i tak jest ponad 22st, zawsze też włączam sobie raid elektric lub coś podobnego, żeby mnie nie zżarły, a teraz nie wiem, jak to będzie z malutką, a sezon komarowy wkrótce się zacznie
I czy słyszałyście coś o ekokulach do prania? Może któraś używała?
no właśnie niestety z tym progiem bólu zazwyczaj jest tak ze się okazuje jaki jest kiedy jest już za późno. Generalnie nigdy nie byłam wystawiana na taka próbę bólową jak teraz wiec nie wiem. Mnie generalnie rzadko kiedy cos boli (nawet @ mnie nie bollałą nigdy), nie lubie się też pieścić ze sobą ale jestem panikara więc wole mieć świadomość że jest zzo i z niego skorzystać. Mi dzis gin powiedziała że dają tylko jak widać że akcja postępuje i ocenią że zzo jej niie zakłóci.
A wiem ze na klinicznej dają bez problemu, ze nie musi być mój lekarz ale tak jakoś byłoby mi lepiej jakby był. No zobaczymy. Ja nastawiam sie na zzo i inaczej nie pragne. :-)
a ja nie wiem co się dzieje.... jest 5 nad ranem a ja od 30 minut walczę z silnym i jednostajnym bólem brzucha... zjadłam już małą kanapkę i wzięłam espumisan i nospę - mam nadzieję że któreś z tych leków pomoże...
może jelita Ciebie bolą ? Na pewno zaraz się uspokoi. Ja też spać nie mogę . Mała skacze a chłopaki mi chrapią w łóżku
Szczesliwego rozwiązania!!!!!!!!!!!!
dzięki Agnieszka
Effcia możliwe bo przeszło choć nie wiem czy po nospie czy po espumisanie, ale jest lepiej.
hej,

Alina dobrze,ze przeszlo,niech malutka jeszcze chwilke posiedzi no i koniecznie na tatusia niech poczeka:)
lalinek uwierz mi ja tez juz nie podjadam slodycze choc nie duzo ale zdarza mi sie jakiegos cukierka czy wafelka zjesc.. dobrze ze juz nie dlugo rozwiazanie :) po urodzeniu choc nie odrazu pozjadam pysznosci jakie mam w szafie ;)
a malutka niech sobie jeszcze poczeka..
za to ja chcialabym juz zeby moja wyszla z brzuszka :) dzis lozeczko skladamy i wsio gotowe :)
Lalinek dobrze, że przeszło:)

ja dziś miałam nieciekawą noc, ale to na własne życzenie, bo zjdałam po 18 pół pizzy i widać jakoś ona mi staneła, całą noc miałam cofke i musiałam się podnosić do góry:(
a ja ponowię pytanie o porody na Zaspie, jak ogólnie wspominacie Zaspę?
kasiulkaa uwielbiam rano płatki z mlekiem - Chocapic mniaaaaaaamm... tyle miesięcy się powstrzymywałam... teraz jem rano miseczkę ( nie miskę), bo tyle jest tam dobrych składników, że chyba nie zaszkodzi aż tak bardzo, choć nie powiem - cukier skacze trochę wysoko... na inne rzeczy też sobie pozwalam, ale za to zrezygnowałąm całkowiecie ze słodzenia herbaty :) mała wagowo w normie więc nie mam co się stresować za bardzo :)
Ola - musi zaczekać !!!! i nie ma innej opcji :)
a Ty zdecydowałaś się juz na imię dla maluszka ?? :)
a co planujesz zabrac ze soba do szpitala za przekask ja chyba wezme herbatniki, biszkopty bo napewno bedzie mi brakowalo jakiejs dobroci ;)
ja to herbate przestalam pic z cukrem jak tylko lekarz mi powiedzial ze mam odstawic cukier i teraz nie wypilabym jej z cukrem.. za to zasmakowala mi zielona herbatka tez ;)
ostatnio moja mala tez byla wagowo w normie kolejna wizyte mam w nastepnym tygodniu. mysle ze bedzie oki bo i moja waga jest ustabilizowana ;)
Alina narazie zostalismy przy tych dwoch o ktorych Ci wspominalam,wyszlo,ze M ma decydujace zdanie:D
eeee nie daj się Ola !! :)
ale one mi pasuja:) wychodze tez z zalozenia,ze jak zobaczymy malego to bedziemy wiedziec jak ma miec na imie:)
Cześc dziewcyzny, jeden dzień byłam bez neta a tu tyle się dzieje.
Alina niech córcia na męża poczeka :)

A ja się posmarowałam wczoraj oliwką bambino i tak mnie wszystko zaczęło swędzie, że spa nie mogłam poszłam ją zmyc ale to nie za bardzo pomogło. Kurcze a już kilka dni było dobrze.
Za kilka dni lekarz to spytam się co to może byc bo mnie to niepokoi, ale oliwki już nie tknę. A zastanawiałam się czy to może nie jakieś uczulenie na jakieś jedzenie
hej dziewczyny

Śledzę to forum od kilku dni i miło tu u Was... ciekawe która się pierwsza rozpakuje w maju??

effcia ja też mam termin na 06.05 i chcę rodzić na Klinicznej więc może uda się nam spotkać, dzisiaj jadę do lekarza i zobaczę co powie?

image
Kasiulka, ja do przegryzania w szpitalu to wezmę batoniki musli. Można to dużo wcześniej spakować i przy Szymku mi się bardzo sprawdziły. Na bieżąco będę też prosić rodzinkę o dowożenie owoców i warzyw, bo z tym krucho w szpitalnej diecie.
Magda, jesteś jeszcze? Jak nie masz lekarza z Klinicznej, to jest spore ryzyko, że Cię tam będą kiepsko traktować, a może nawet odeślą. A co Cię skłoniło do takich rozważań?
Witaj, Kamcia, kto wie może to właśnie Ty się pierwsza rozpakujesz :).
maga a czemu nie Wejherowo?
tylko ze ja mam podwydzony cukier po tej nieszczesnej krzywej i czy mi tez wolno wziasc takie batoniki do porodu i je kosztowac??
Paulina - poród Marty. I brak nacięcia. Dobra opieka.

Wejherowo - nie za przetrzymywanie nawet po kilkanaście godzin wymęczonych kobiet zamiast zrobić im cesarkę. Częste zarażenia jakimiś świństwami dzieciaczków np. mojej sąsiadki córka.
Ja jestem szczupła i wąska w biodrach i przy pierwszym porodzie bałam się, że nie dam rady urodzić/przecisnąć małej, więc dlatego była min. Zaspa, bo tam nie zwlekają zbyt długo z cięciem.
Teraz Jaś pewnie z pół kg większy od siostry więc Wejherowo nigdy w życiu.
Zaspa - na pewno wielki plus za dobrze wyposażony oddział noworodkowy w razie co.

Nie wiem...
Moja lekarka prawie nie szpitalna, jakieś dyżury tylko w Wojewódzkim miewa.

Przy porodzie było mi niedobrze ;p nie myślałam o jedzeniu ;)
Później na pewno coś się przydaje bo dieta szpitalna marniutka :)
Kamcia, miło że do nas zagościłaś :)
Może się spotkamy, jak coś napisz mi pw ze swoim numerem byśmy się mogły odnaleźć.

Właśnie Magda a co się stało, że naszło Ciebie na zmianę szpitala? Na Klinicznej jest ok, ale właśnie jak pisze Paulina różnie bywa z przyjęciem :/

Ja po stomatologu, jutro kolejna wizyta, pogoda się poprawia więc może po weekendzie bym się na poród umówiła z córką :D
jejku dziewczyny, ale sie tu gorąco zrobiło!
trzymam kciuki za wszystkie, a w szczególności za te ze zbliżającym się terminem :) ja mam jeszcze troszkę czasu. obecnie odpoczywam u rodziców. ale też coraz ciężej mi, nogi puchną, w nocy spać nie mogę-bolą plecy i biodra. a oddycham jak stara baba ;)
A w Rumi dzisiaj grad padał koło 10.00 ;p

Moja kochana córeczka usiadła sobie w fotelu i zasnęła, chociaż jak proponowałam wcześniej małą drzemkę to krzyczała, że nigdy w życiu :D
maga, ale mnie teraz nastraszyłaś przed wejherowem, ja też jestem wąska w biodrach ale znam dziewczyny weższe które urodziły naturalnie i było ok Ja planuje własnie jechac do wejherowa ostatnio 3 kolezanki tam rodziły prędzej moja siostra i wszystkie bardzo zadowole
Magda ten grad mnie tez zmulil na chwile:) wiec sie nie dziwie,ze Marysia zasnela:)swoja droga chcialam pisac juz od Ciebie smsa,ze cos zamilklas:)
Dziewczyny napiszcie proszę gdzie jest położnicza izba przyjęć na zaspie..Czy jest to ogólna izba przyjęć na szpitalnym oddziale ratunkowym chyba gabinet nr 7...i czy w nocy również wejście jest głównym holem..jestem w 39 tyg i mam stresa ze ze skurczami bede musiala tam błądzić:) pozdrawiam
Mrówkaa, opinie pozytywne też słyszałam, ale wolę jednak do Gdańska jechać. Ale to oczywiście mój wybór, także nie możesz się sugerować moimi schizami ;)
Należy zakładać, że wszystko będzie ok, inaczej człowiek by zwariował.

Kurcze, wiem jak trafić do IP na Zaspie ale nie wiem jak to wytłumaczyć.
Ona jest osobno, chyba naprzeciwko jest właśnie ta ratunkowa.
Można wejść bokiem, od strony parkingu i wtedy jest bardzo blisko od wejścia.
Dziewczyny chcialam Wam pokazac cudnego krolika jakiego zamowilam malemu do pokoju,wczoraj przyszedl i musialam sie pochwalic:)

image

Uploaded with ImageShack.us
mrówka Wejherowo jak każdy szpital ma dobre i złe opinie. Moja ciocia (położna) coprawda nie pracuje w żadnym z tutejszych szpitali, ale niedaleko i regularnie spotyka się z personelem Wejherowskim (i nie tylko) na szkoleniach itd. Dostają też różne statystyki ze szpitali. Wejherowo wypada bardzo dobrze i ma świetną kadrę. Mało w nim zakażeń dzieci porównując z innymi. Fakt że czekają długo z cesarką. personel medyczny jednak się do tego bardzo przychyla w coraz większej liczbie szpitali ze względu na wskazania medyczne i na to że wielu kobietom udaje się jednak urodzić naturalnie. Cesarka to jednak operacja i wolą tego unikać. Kobiety tez są w sumie później zadowolone choć bardziej wymęczone.. chyba 80-90 % moich znajomych rodziło w Wejherowie i na prawdę rzadko słyszałam że coś było nie tak - wręcz przeciwnie. To zależy też od wymagań kobiety rodzącej, od jej przekonań i wytrzymałości.
Ola heheheh śmieszny :)
ok troche mnie uspokoiłyście :-)
wiecie co strasznie się boję :( a tak chciałabym miec to już za sobą :(
fasolek super króliczek :)))
dzieki:) jak go zobaczylam to stwierdzilam,ze musze go miec,ale jak przyszedl to normalnie sie zakochalam,ale ja to lubie takie rzeczy:)
Olu, królik świetny :)
Mój gin też potwierdził, że Zaspa najszybciej przeprowadza porody, pytał, gdzie chcę rodzić i skomentował wojewódzki- tam stawiają na fizjologię i strasznie Cię wymęczą, Zaspa najszybsza. Z drugiej strony koleżanka pierwsze dziecko rodziła 3,5 godziny, więc bardzo szybko, wszystko zalezy od organizmu. Pożyjemy, zobaczymy.
Assegai, ja nastawiam się na bez zzo, ale dotąd nie rodziłam, więc jeśli poczuję, że jednak lepiej skorzystać, to też się zdecyduję. Wszystko wyjdzie w tzw praniu.
U mnie grad padał 30 min temu, zatem dotarł od Was do Gdańska. Ja zaopatrzyłam juz męża na pępkowe, śmiał się, że syndrom wicia u mnie sięgnął nawet pępkowego. Ale jak go znam, jak jest pod wpływem emocji, to traci zupełnie głowę.
Ponawiam pytanie o ekokule, czy któraś z Was coś słyszała?
madzia - nie mam pojęcia co to jest :)
Madziu ja tez o ekokulach nie slyszalam,za to o orzechach pioracych same dobre rzeczy:)
moja koleżanka używała ekokule ale była średnio zadowolona, ja nigdy nie miałam okazji wypróbować
Dziewczynki, właśnie zauważyłam w innych wątkach ze nasza koleżanka- pierwsza z listy, Janka urodziła 2 tyg temu ;-) ALe ona miała jeszcze kwietniowy termin ;-)
Kasiulka, ja też jestem cukrzycowa, ale poprzednio stwierdziłam, że po porodzie to już sobie mogę pozwolić. A myślę, że batony musli i tak są pod tym względem zdrowsze niż herbatniki czy biszkopty.
no to wtedy sobie je kupie i spakuje ;) Dziekuje za pomoc ;)
Madziu, ja podobnie jak Ola słyszałam o orzechach, ponoć fajne, tylko białych rzeczy nie dopierają dobrze.
O ekokulach nic nie wiem.

Ola - królik rewela!!!
U Ciebie był? Możesz zdradzić jaka cena?

Ja właśnie wróciłam z zakupów i pogoda się poprawia :) Hurra :)
tak tak dziewczyna robi,ma rewelacyjne rzeczy:) a cena chyba 52 zl jesli dobrze pamietam,teraz kusza mnie inne cudaki,bo ma jeszcze:)

a pogoda faktycznie coraz fajniejsza i nawet sie cieplej zrobilo,to chyba po tym gradzie:)
apropo zaspy - właśnie rozmawiałam ze szwagierką.
2 lata temu rodziła bliźniaki na zaspie ( w 38 tc). Były wskazania medyczne do cc i jechała już ze skierowaniem na cc i z akcją porodową. Lekarze stwierdzili jednak że cesarka to ostateczność i będą próbować porodu naturalnego. Trochę to trwało ale udało się. Dziś cieszy się że jej nie cieli i postawili na swoim. Co do opieki - mówi że rewelacyjna opieka nad dziećmi i na prawdę nie mogło być lepiej. Opieka nad matkami marna i generalnie trzeba było wypraszać zainteresowanie.
ale ile ludzi tyle opinii więc każda z nas i tak zadecyduje wg swojego uznania i konsultacji z lekarzem :)
wy piszecie tu o ekokulach a ja cały czas czytam zamiast ekokulki to "ekoludki" i się zastanawiam o co Wam chodzi :> :)) dopiero jak o orzechach zaczęłyscie pisac to się zorientowałam, że coś jest nie tak. :) Swoją drogą to prałam w orzechach i sama nie wiem co o nich sadzic, nie wiem czy np z plamami by sobie poradziły
hehe mrowka ekoludki:D
tak fasolek ekoludki :) takie mały stworki, które wrzucamy do pralki z ubraniami i one nam piorą ciuszki:)
i sa takie magiczne,dopieraja wszystko i w ogole sa super:) znam takie:)
na prawdę? a podzielisz się? :)
:) jak sobie je mocno wyobrazisz to wtedy z Toba zamieszkaja:)
Ja właśnie wróciłam z Akpolu, kupiłam moskitierę do wózka, a moja mama jak zwykle oszalała i kupiła 3 sukieneczki :) Ale w końcu pierwszy raz zostanie babcią. Moja malutka dziś strasznie aktywna, ale to pewnie przez mój stres, bo padł mi system w komputerze i najadłam się strachu, ale już wszystko naprawione, obeszło się z niewielkimi stratami.
Dzisiaj rozmroziłam sobie truskaweczki i wciągnęłam mus - całą michę musu własnej roboty- pycha. Oby mój szkrab mały nie miał na nie uczulenia, bo nie powstrzymam się przed zajadaniem świeżych, jak już będą.
Miłego wieczoru, ja uciekam do znajomych na spotkanie :)
moi rodzice też czekają na pierwszego wnuka :) a tak właściwie wnuczkę heheh więc szaleństwo jest niesamowite :) niedługo pójdę na targowisko sprzedawać ciuszki :) na szczęście 80% jest na 62 więc może mi się uda wszystkie małej założyć :)
koleżanka urodziła kilka dni temu - chłopca - a całą ciąże na 100 % mówili że dziewczynka :) 3D też miała w 22 tc heheh aż się boję... :)
A ja sie zdolowalam...Bylam dzis u lekarza ost mialam wizyte 3tyg temu..Ostatnimi czasy pisalam,ze bardzo puchna mi rece i nogi...Robilam badania i wyniki mam dobre...Myslalam ze to mzoe zatrucie ciazowe, ae ani bialka w moczu, cisnienie w normie....A jak weszlam na wage u lekarza to wyszlo na to ze w czyzby aciagu 3tyg przybylo mi 7kg...Zdolowalam sie, bo sama nie wiem czemu...Czyzby az tak duzo wody mi sie zebralo w organizmie??
moniczka22 nie wiem jak to jest. ja też tyję w oczach i puchnę jak balonik. obrączka nawet do kostki na palcu mi nie dochodzi - masakra jakaś. pewnie stąd też wyższa waga bo nie wierzę żebym tak strasznie tyła ostatnio - na pewno przybrałam, ale bez przesady... myślę że woda robi swoje. pojęcia nie miałam że opuchlizna "waży" :)
hej hej:) ja wczoraj odpoczywałam od komputera i poczytałam trochę gazetek dzieciowych, i wyczytałam w jednej, że fotelik z tyłu powinien być po środku, a jeśli nie ma takiej możliwości to za pasażerem, a mąż mówi ze to bzdura bo najbezpieczniej jest za kierowcą, jak to wreszcie jest??
Witam, u nas nocka spokojna.
Mamuśka, fotelik powinien być po środku bo najbezpieczniejsze miejsce przy zderzeniach bocznych. Z drugiej strony jak masz fotelik z bazą to tylko na bokach możesz zamontować.
U nas Adaś nadal jeździ za pasażerem a wynika to z tego że najczęściej ja go wożę i jako kierowca łatwiej mi zobaczyć co się z nim dzieje jak siedzi po przekątnej do mnie.
Teraz Adaś przeskoczy za fotel kierowcy a mała będzie jeździć za pasażerem.
hej hej, u nas jak ja będę prowadzić to mały będzie za pasażerem z tych samych względów co u Ciebie Effcia ;-) Mówią że najbezpieczniej za kierowcą bo w razie co, kierowca instynktownie broni siebie.

A ja dostałam jakiegoś uczulenia. Na stopach i dłoniach mam pełno malych, swędzących krostek. No szlag mnie trafi. Wczoraj pożarłam loda, moze to od tego....ech..
Assegai ja tez ma pełno takich krostek od dawna, położna mówiła ze to hormonalne i po porodzie powinny zniknąc, więc już nie długo ;)

Natomiast ja wczoraj odebrałam wyniki wymazu i mam kilka bakterii w kanale rodnym wiec biore antybiotyk :/
dostałam link na meila !!!

książka opracowana ze współpracą instytutu matki i dziecka. w sprzedaży w dobrych kioskach - cena nie znana...

http://babyonline.pl/twoje_dziecko_ekstra_strony_artykul,8715.html
Moniczko, ja w 22-25 tygodniu przybrałam 5 kg, brzuch nagle mi urósł. Ale od 33 tygodnia tylko 1 kg na plusie. Każda ciąża przebiega inaczej, ja byłam przerażona, że za dużo przytyję, zwłaszcza, że w zeszłym roku luty-maj schudłam 14 kg i bałam się jojo połączonego z ciążą. Ale teraz waga stoi jak zaklęta i oby tak pozostało :) Także nie przejmuj się, bo może też teraz staniesz na dłużej na wadze. Z tego, co wiem, puchnie się najbardziej w ostatnim miesiącu ciąży. Choć mi trochę puchną nogi, ale nie jakoś szczególnie, obrączkę mogę zdjąć bez problemu. Uciekam na pocztę
Miłego dnia
hej,
ja odpukac nic nie puchne,obraczka tak jak byla mi luzna tak nadal jest,wizyta teraz we wtorek,ciekawe czy przez 2 tygodnie przytylam wiecej niz przez ostatni miesiac,a w piatek musze jechac na kwalifikacje do porodu,w sumie to powinnam juz teraz,ale poczekam na meza,jeny to naprawde juz coraz blizej..swoja droga nie moge sie tego mojego brzdaca doczekac:)
heja
a ja tak z innej beczki ;)
Co sądzicie o takich ubrankach dla maluchów? (pytam zawodowo ;)

image

image

Olcia, a mogę prosić linka do tej Pani od króliczka?
Magda, ubranka super :)
Adaś miał kilka koszulek/bodziaków z rockowymi napisami
a ja nadal zapakowana chociaż wczoraj miałam przeczucie, ze to już tej nocy... lekarz potwierdził rozwarcie na jeden palec a po 22 odszedł mi czop.... skurcze nadal nieregularne

Assegai ja też mam takie krostki na dłoniach, smaruję je fenistilem w żelu i wtedy mniej swędzą

co do opuchlizny to pod koniec pierwszej ciąży a w sumie najbardziej przez pierwsze 3-4 dni po porodzie byłam tak spuchnięta, że nie założyłam nawet skarpetek i wychodziłam, że szpitala w klapkach męża :)) teraz też jestem spuchnięta i przytyłam przez niecałe dwa tyg 3 kg

marzę już o rozpakowaniu......
U mnie zero oznak zbliżającego się porodu. Poza tym fajny weekend się zapowiada więc szkoda czasu na szpital.

Kamcia spokojnie czekaj :)

JA też napuchłam dopiero po porodzie i 5 litrach kroplówek :D
Obrączkę zdejmowałam jadąc na sale operacyjną.
Znikam na kolejną wizytę u dentysty
a no to mnie pocieszyłyście że te krostki to coś "normalnego", bo juz myślałam ze mam jakieś uczulenie.

Effcia- u mnie też nic. Zero skurczy, bóli no zupełnie nic. Nawet nie wiem czego się spodziewać.

Moja ginka ma dyzur na Klinicznej od 8-14 codziennie, więc oooo jakże bym pragnęła urodzić w tych godzinach ;-) a dzisiaj taka ładna data 6 maj ;-) Ja mykam na spacerek z piesem. Może spacerek coś ruszy ;-)
Magda ubranka super:) swoja droga skoro nie urodzilas to czas jeszcze na kawe:)

a linka podaje:
http://www.artillo.pl/shops.html?q=asica
mi dziś obrączka nie dochodzi nawet do kości na zgięciu palca !! o wciśnięciu nie ma w ogóle żadnej mowy...
Ja mam paluchy tak napuchnięte,że obrączki nie noszę od 3-miesięcy.
Assegai- jak nazywa się Twoja gin?moja niestety w wojewódzkim przyjmuje a tam wolałabym nie jechać bo nie słyszałam od rodzących tam ani jednej pozytywnej opinii
Kamcia- ja też myślałam, że tej nocy urodzę i nic.. teraz ledwo siedzę, brzuch boli jak na @, od nocy mam biegunki, skurcze nieregularne 8-15 min i czekam.. no i mi też odszedł czop, w sumie to już drugi raz, większy w poniedziałek wielkanocny dziś rano mniejszy kawałek ale to na pewno to.. ciekawe która z nas będzie pierwsza:P lecę się położyć
dziewczyny jeszcze zapomniałam zapytać, czy wiecie coś na temat studentów na klinicznej? słyszałam od kumpeli,która robi staż na klinicznej na noworodkowym, że na porody wchodzą po 5 osób i nawet jak kobieta nie wyraża zgody.. wolałabym nie mieć tylu gapiów, chociaż może potem będzie mi to obojętne:D
Czarna, decydując się na Kliniczną musisz mieć świadomość że to szpital uniwersytecki i są studenci i stażyści bo gdzieś muszą się nauczyć.
Poza tym przy bólach bez różnicy będzie Tobie ile osób jest na sali. Chcesz jak najszybciej urodzić i koniec.
Ja rodziłam nocą i było ok, ale byłam zadowolona że wiele osób mi pomogło w ciągu dnia(studentek położnictwa ).

Assegai, mój gin też codziennie do 13 w pracy i ma wolne popołudnia w piątki i poniedziałki :) Ja bym chciałam 9 urodzić, bo Adaś też z 9. W sumie nawet mocno mi nie zależy na moim ginie przy porodzie, chyba że będzie cc to poczekam na niego :)
Czarna, moje koleżanki w większości rodziły w wojewódzkim i żadna nie narzekała, każda była bardzo zadowolona. Ja planuję poród w woj, byłam tam w szkole rodzenia i porodówka wygląda na prawdę dobrze :)
Ja chodzę do dr. Katarzyny Ciach.

Ja słyszalam że przy porodzie lekarza nie ma, dopiero na partych ktoś się pojawia, a tak to caly czas położna.
Właśnie przechodzilam dzis koło klinicznej z piesem i akurat zatrzymał sie obwąchać trawkę kolo jakiegoś znerwicowanego tatusia rozmawiającego przez telefon który ewidentnie albo zaczął poród albo właśnie skończył ;-) i tak sobie pomyślałam "no dobra, to kiedy ja??" ech..
No dziewczyny bo zaraz termin Wam minie :), więc już na was powoli czas, ciekawe która pierwsza :)
Dokładnie lekarz przyjmuje, potem na początek przychodzi i jak chcesz zzo znowu jest. A tak to albo położna jest ciągle jeśli nie ma innych porodów, albo przychodzi co jakiś czas. Woła lekarza jak coś się dzieje lb na sam koniec
Z tego, co wiem, to jeśli poród postępuje prawidłowo, to lekarz jest dopiero na ewentualne szycie. Wszystko poza tym robi położna :)
A ja właśnie wróciłam z zakupów na wieczornego grilla, brzucho dziś się stawia, jakaś taka zmęczona się czuję. Chyba skorzystam z 20 min drzemki i wrócę do normy. Ale tak to jest, jak zarywam noce. Kupiłam wczoraj moskitierę do wózka, zastanawiam się i ponowię pytanie, czy można przy noworodku stosować coś typu raid elektryczny przeciw komarom? Bo mnie zeżrą normalnie :)
hej,
Madziu ja wlasnie tez musze kupic moskitiere,Ty kupilas tej samej firmy co wozek czy jakas uniwersalna??
a jesli chodzi o raidy i itp to ja tak naprawde nie mam pojecia,ale u nas to tez przez cale lato w kontaktach siedzi,wiec tez jestem ciekawa
ja też się zastanawiałam nad czymś na komary itp, ale pewnie kupie lep na muchy i powiesze bo u mnie już teraz widze, ze jak balkon otwarty to wpadają do pokoju. A z tymi raidami to hmm może niech któraś popyta na szkole rodzenia a nuż ktos będzie coś wiedział :-)
ale mi głupio aż musiałam w googlach sprawdzi co to jest ta moskitiera i widze, że też muszę się w to zaopatrzyc bo na pewno się przyda w szczególności w lesie na spacerku (i nie tylko). no a z tego co widze to one nie są jakieś drogie (takie uniwersalne do wszystkich wózków)
Hej Dziewczyny :)

Tyle dziś piszecie o tych kilogramach, ze aż boję się wejść na wagę, która u mnie ostatnio mocnooo pnie się w górę wrrr
A dziś jest to nie do uniknięcia, bo idziemy na wizytę więc ważenie będzie jak nic strach się bać.
Jeszcze na to wszystko upiekłam ciasto drożdżowe a co tam będe sobie żałować ostatni miesiąc co się człowiek porządnie może najeść :)))
Mała od rana tak fikała przez godzinę, że brzuch mi się stawiał a to z prawej strony a to z lewej strony.
W nocy natomiast robiło mi się w lewej nodze tak jakby krew przestawała płynąć i zaraz takie pulsowanie intensywne do tego doszły kopniaki małej więc znowu niewyspana.

Madzia83 nie mam pojęcia czy te raidy można używać wygoogluj najlepiej :)

Miłego i ciepłego popołudnia zyczę!!!
czarna jesli chodzi o wojewódzki szpital to ja rodziłam tam dwa razy i nie żałuje, wszystko było ok :)

a jesli chodzi o obecnosc lekarza przy porodzie to jesli nie ma komplikacji to lekarz przychodzi dopiero na sam koniec lub na szycie a tak rodzi z toba położna.
UUU wlasnie mi kolezanka napisala smsa, ze na Zaspie jakies swinstwo panuje na porodowce, dzis urodzila jakas jej znajomoa z pracy i dzieciaczek jakiegos wirusa zalapal....

A u mnie dzis pracowity dzien....Mama przychodzi i mi sprzata chatke, bo niedawno sie wproawadzilismy na swoje M i nie bylo generalnych porzadkow robionych.A koncze 37tydz takze trza sie szykowac na przyjscie Synusia...Poki co pokoik, sypialnia i kuchnia na blysk:))
Kupiłam moskitierę uniwersalną, w Akpolu zapłaciłam 8,5 zł :)
CO do "komarozoli", to w razie co dopytam położnej w szpitalu, albo mojej środowiskowej. Moja córcia dziś tańcuje jak oszalała, chyba jej ta pogoda sprzyja :)
jejq dziewczyny czy Wy też tak macie ????? wypieki mam jakbym w piecu siedziała, gorąco mi i zimno jednocześnie, twarz mnie pali... temperatura ciała 36,1... mierzyłam 3 razy... takie skoki w dół też są normalne w ciąży ??? bo ja już głupieje..
Alina z ta temperatura jest ok,ja tez kiedys myslalam,ze jestem chora,czulam sie fatalnie,wydawalo mi sie,ze mam temperature,a ona tylko spadala i mialam 36
ja jak leżałam w szpitalu ( w domu temp raczej nie mierze więc cięzko powiedziec jaka jest) to tez miałam stale ok 36,1 36,2 więc myśle, że to normalne
dzieki :) może to związane z hormonami jest bo się przestraszyłam już... od 1,5 godziny mierze i wciąż tak nisko
Dziewczyny. Ja jeszcze raz Wam napisze.
Cykl kobiety jest dwufazowy: składa się z fazy niższych temperatur (do owulacji) i wyższych temperatur (po owulacji), po czym znowu spada w dniu @ lub chwilę po niej. Jeżeli dojdzie do zapłodnienia temperatura nie spada ale utrzymuje się na poziomie wyższych temperatur do ok. 12 tyg ciąży i od tego momentu sukcesywnie spada aby znowu osiągnąć poziom niższy pod koniec ciąży, co jest związane z ukształtowaniem sie łożyska. Także niska temp. jest całkiem normalna. Zresztą, nie wiem czy wiecie, temperatura waha się w ciągu dnia o parę stopni więc najlepiej (jeżeli nie macie zarazy jakiejś) jeżeli mierzy się ją do 8 rano, po co najmniej 3 h snu. I prawidłowo powinna być niska. Tyle ze żeby ocenić czy jest niska wypadałoby znać swoją fazę nizszych i wyższych temp. ale statystycznie niskie są właśnie takie jak u Ciebie Alinko. Takze odłóż termometr i się nie strachaj ;-)
Assegai dziękujemy za wyczerpujące informację :).

Jak myślicie kiedy (zakładając, ze będę karmić piersią) będę mogła zjeść kiełbaskę z grilla (lub jakieś mięcho albo chociaż ziemniaka)?
jak dziecku nic nie bedzie dolegalo to ja bym probowala dość szybko.
Ja długo karmiłam i uważam że można jeść wszystko ale z umiarem.

U mnie ok 18 zaczęły się skurcze ale bardzo nieregularne. Zobaczymy co z tego będzie :)
Ale pędzimy z postami!
Ja też jestem zdania, że jeśli dziecko nie będzie szczególnie wrażliwe, to nie ma co się specjalnie ograniczać w diecie. Na początek może nie koniecznie kiełbaskę z grilla, ale warzywka czy szaszłyk z kurczaka to już owszem.
Agusia, to nie musi być ostatni miesiąc objadania się. Ja karmiąc piersią najadałam się do woli bardziej niż w ciąży - zapotrzebowanie na kalorie jeszcze wzrasta, a nie ograniczała mnie już cukrzyca ciążowa. A kilogramy ubywały... (w ciąży martwiłam się, że mi kilka zostanie)
dziewczyny to mnie pocieszyłyście :-) effcia w razie czego to jestesmy z Tobą i oby to było już to :)
cześć dziewczyny:) ja dziś jestem po usg i moje chłopaki mają się dobrze, wszystko w normie:) jeden ten po lewej stronie brzuszka jest ułożony główkowo i ma wagę 1781g, drugi po prawej stronie jest ułożony miednicowo z wagą 2171g. Jest mi już coraz bardziej ciężko ale trzeba jeszcze dać rade. Wczoraj złożyłam prace mgr w dziekanacie i czekam na telefon z terminem obrony. U mnie termin porodu uległ zmianie z 28 czerwca na 19 czerwca. Miłego wieczorku. :)
Effcia trzymam kciuki!!!
Dalka wierze,ze Ci ciezko,mi jest ciezko z jednym babelkiem,a Ty masz dwa skarbki.
Trzymam kciuki za obrone!!!
a teraz ide juz spac:) kolorowych snow dziewczyny!!
Hej Dziewczyny :)

Ja dziś po wizycie u lekarza załamka totalna +19kg na plusie :((( a tu jeszcze dobry miesiąc ciąży więc nie wiem kiedy później ja to dam radę zgubic.
Orientuje się któraś z Was ile kosztuje badanie WR i HBS na Morenie w przychodni albo gdzie indziej?
Effcia trzymaj sie dzielnie !!!
effci nie ma ma więc pewnie już w szpitalu :) i fajnie - terminowy ten jej maluch :)

Assegai - dzięki - zapomniałam o tym że o tym pisałaś :) dziś rano znowu 36,1, zawroty głowy, palenie policzków, słabość itd... od wczoraj tak jest i powiem że to nic fajnego - człowiek czuje że zaraz padnie, ale leżę sobie i czekam...

miłego weekendu :)
alina moja córka tylko dała znać ze się szykuje. W nocy skurcze przeszły ale spać nie mogłam. Na szczęście mąż już w domu więc sama nie jestem. Poza tym syn już szaleje. miłego weekendu
Agusiaa nie przejmuj się W pierwszej przytylam 22kg. a schudłam w niecałe 6 miesięcy 30kg. bez ćwiczeń,trochę ograniczyłam jedzenie +karmienie+spacerki.
W tej ciąży przytyłam już 17kg i mam jeszcze ponad miesiąc,a dotego ciągle słyszę,że w drugiej ciąży cieżko zrzucić te kg.
ALE CO TAM NIE PRZEJMUJĘ SIĘ
M.pojechał po 6.00 na gielde kwiatową po kwiatki balkonowe za jakieś pół.godz. będzie i czeka mnie wsadzanie kwiatków.
moniczka22 - Ty nie strasz z tymi wirusami na Zaspie, ja tam będę rodzić, co prawda nie spieszy mi się, więc mam nadzieję, że to będzie za jakieś 3-4 tyg,ale mimo wszystko. Gdybyś wiedziala więcej o tych bakteriach czy też wirusie to pisz mimo wszytsko, bo dobrze wiedzieć.
u mnie też brzuch się stawia co chwila, ale coraz mnie biorę nospę, nie wiem może źle robię? wczoraj tak się najadłam w nocy przy filmach chipsów, że bałam się, że nie będę mogła spać, ale jakoś bez problemów się obyło :)
Effcia :) no to korzystaj z pogody i czasu z rodziną :)

mi tez się stawia często - czasem co kilkanaście minut, ale to podobno normalne :)
hej hej. Mi też sie brzuszek stawia i twardnieje co chwila ale akurat u mnie to jak najbatdziej wskazane bo moze w końcu doprowadzi do rozwarcia i porodu ;-) A tak to kolejna spokojna noc. Gdyby nie te swędzenie to byłoby bosko.
effcia- no szkoda, myślałam ze pierwsze majowe dziecie nam się urodzi ;-) No ale u Ciebie chociaż coś się dzieje, więc moze na dniach ;-)
ja znalazłam dziś zdjęcie mojej fasolki :) 15 mm :) cudowne to było i jakby wczoraj ???? a teraz... jak dostanę kopniaka to ehhh :)

tak sobie dumam dziś od rana i wiecie co ??? mam piękny brzuszek po którym mogę się pogłaskać, mam cudownego Wierciucha w środku, który nie daje o sobie zapomnieć.. ale jakoś nie dociera do mnie że już za chwilę nadejdzie ten dzień że położą mi dziecko na piersi.. czasem jest to dla mnie tak odległe, tak mało realne i tak dalekie do uwierzenia że wydaje się jakbym miała jeszcze dużo czasu do tej chwili. czekam na ten dzień a z drugiej strony gdzieś tam w głowie jest on tak abstrakcyjny :)
ojjjj Maga79 - odezwij się do nas :) od 24 godzin nie było cię na forum... :) czyżby...... któraś z nas musi być pierwsza :)
Ależ się rozbujałyśmy z postami :)
u mnie temp 36.1 to standard od ponad tygodnia. Mój brzuch stawia się czasem co 2-3 minuty, później np godzina przerwy. Lekko opadł, więc może powoli córcia szykuje się na świat. Chyba w końcu wybraliśmy imię dla naszej małej - Nastka. Mój mąż o innym nie chce nawet słyszeć. Także będzie po praprababci Anastazji.
Z tymi kg to jest różnie. Moje 2 koleżanki po porodzie wróciły do wagi sprzed ciąży, ale teraz 2-3 miesiące karmią i waga poszła w górę o 6-8 kg, więc generalnie obie są na plusie. Ja mam nadzieję, że letnie spacerki załatwią to, co ewentualnie pozostanie. Dobra, biorę się za ogarnięcie chałupki, bo pospałam dziś dłużej, ale za to zaliczyłam kolejną domówkę :) Pewnie już ostatnią przed porodem.
Udanego weekendu :)
hej,
no z postami to pedzimy:)

Magda obiecala,ze napisze mi smsa jak urodzi,wiec jakby co czekam i dam znac:)

Ja dzisiaj tez sprzatanie,a pozniej urodzinowa kawa u kolezanki,tylko musze sie doturlac do gdanska:P a juz coraz ciezej jezdzi mi sie samochodem,no ale coz,trzeba sobie radzic,a za pare dni juz maz wraca,choc po paru dniach znowu na 2 dni musi mnie zostawic,ale pozniej bedzie z nami baaardzo dlugo,juz sie nie moge doczekac:)
Nie wkręcajcie sobie babeczki ;p

Boli mnie dosłownie wszystko w okolicy brzucha, ale nie urodziłam jeszcze, chociaż usilnie nad tym pracuję...przed chwilą wróciłam ze sprzątania garażu i mycia wózka...od dwóch dni dużo spaceruję, prasuję, szoruję łazienkę i nic :( uparł się mój syn, żeby zostać w brzuchu na wieki ;)
Widzę,że pracowity dzien Wszystkie mamy. No u mnie kwiatki posadzone taras ogarnięty i nawet mieszkanko wysprzątane.No a teraz muszę się zbierać bo ten młody chce iść na rower (nie uśmiecha mi się bieganie za nim) Ale czego się nie robi dla dzieci :)
Czekam do piętnastej może slonce tak bardzo nie będzie świecić,od tygodnia smaruję się 50 a przebarwienia już mam.Co to będzie dalej :(
Magda, proszę czekać w kolejce. Synek ma czas :)
My po drzemce we trójkę, obiad dochodzi w piekarniku a później jadę na spotkanie Klubu Kangura ostatnie chyba przed porodem.
Skurcze czasem są ale chyba jeszcze trochę przede mną :)
ja dzisiaj też po aktywnym dniu, rano młodą zawiozłam na basen i międzyczasie zakupy a po powrocie robienie obiadku, spacerek i tak dopiero teraz mogłam usiąść i odsapnąć...
wczoraj męczyły mnie skurcze przez 3/4 dnia a jak położyłam się aby odpocząć to się skończyły a dzisiaj cisza... może ze trzy skurcze od rana

ale w sumie taka fajna pogoda, że dzisiaj nie chciałabym rodzić, wypada jeszcze możne ostatniego grilla przed porodem zaliczyć :))

effcia trzymam kciuki... czytając posty wczorajsze już byłam pewna, że urodziłaś... jak trafisz na Kliniczna i będziesz już po daj znać
a i jeszcze mam pytanko, czy któraś z Was wie czy można już po odejściu czopa chodzić na basen? mam ogromną ochotę popływać a nie wiem czy nie zaszkodzę dzidziusiowi?
No widze, że powoli coś się zaczyna dziac, ja będę chyba do poniedziałku bez neta, wiec żeby sie nie okazało, ze do tego czasu będą już wsród nas rozpakowane :-). W razie jakby mnie nie było to miłego weekendu
kamcia z tego co ja wiem to nie można... można tylko brać prysznic - nawet kąpiel zabroniona. gdzieś kiedyś czytałam na ten temat.

mrówka - kto wie - może Cię dużo ominąć :) miłego
witajcie
ja sie dzis czuje jakbym 100km przebyla piechota.. stopy mnie dzis tak bola ;/ do tego jeszcze od wczoraj brzuch mi ciagle twardnieje jestem jakas taka "pelna" jem bo musze co zjesc.. .mala tez czasem mnie nie oszczedza, och cudnie byc w ciazy ;D
U mnie też weekend aktywnie :)
Od rana wyprawki w malowaniu i mycie okna, później musiałam zrobić się na bóstwo i śmignąć do fotografa, bo dowód trzeba przed porodem jeszcze wymienić :) W poniedziałek czeka mnie latanie po urzędach wrrr
Popołudnie spędzone na zakupach się nachodziłam, że nogi mnie bolą.
Zakupiłam komodę dla małej teraz trzeba będzie jeszcze ją skręcić, firanka wyprasowana już wisi na oknie także prace idą pełną parą :)
Uciekam pracować dalej :)

Miłego i spokojnego weekendu życzę :)
U mnie dzień równie aktywny, choć samopoczucie słabe, chyba ciśnienie robiło swoje, bo męczyło mnie nawet siedzenie, zeszłam 3 schodki i już nie mogłam tchu złapać. Ale chałupka odkurzona, pamiątka Komunii zakupiona, prezent zapakowany, pranie zrobione. Ale było ciężko. Teraz marzę już tylko o spaniu. Jutro w końcu znowu trudny dzień, oby pogoda dopisała :)
hej hej:)

widzę, że aktywnie spędzacie czas, ja za to się bujam po mieście, spaceruję, jeszcze wczoraj u nzjaomych byliśmy prawie do północy, a od 4.40 miałam problem z ponownym zaśnięciem, co się budzę z rana to mam nos zapchany, że aż cieżko mi oddychać, ale w ciągu dnia kataru nie mam, wczoraj do tego łydki mnie bolały, jakby nie wiem ile przebiegła km :)
dziewczyny tak z ciekawości chciałam zapytać po ile latek mamy tutaj? ja mam 28 :)
hej:) ja w lipcu 28:)
mam pytanie pamiętam, że pisałyście w którymś wątku o termometrach dla dzieci czy możecie przypomnieć w którym:) dziękuje
miłej niedzieli
hej,
ja wczoraj po kolezanki urodzinkach,bylo bardzo fajnie,ale samochod to juz mi sie bardzo ciezko prowadzi:( no,ale co zrobic jezdzic trzeba:)

Mamuska ja ostatnio skonczylam 27:)
dalka ja pytalam:) effcia polecila mi braun IRT 4520,juz przyszedl do domku:)
dzięki :)
Witam z rana.
Synowi coś się poprzestawiało i wstaje przed 6 :/
Rano ja z nim siedziałam, potem mąż a ja jeszcze odsypiałam.
Nad ranem miałam kilka skurczy, ale nic regularnego.
Teraz chłopaki pojechali załatwiać jakieś sprawy a ja odpoczywam w domu.

Co do wieku to w tym roku będę mieć 28 lat :)
Ewa, Maryśka dziś 6.30 wstała :/
Normalnie wstaje z godzinę później...

Moje skurcze też przychodzą i mijają.

Ja 30 maja kończę 32 lata :) Czy ktoś mnie przebije wiekiem ;)?
ja jestem niedaleko bo mam 31 lat :)
Ja jestem chyba wśród większości, bo też mam 28 lat :)
to ja pomiędzy :) 30 na jesień :)
to ja póki co jestem najmłodsza :P w lipcu skończe 25 :)

Moja mała mnie wczoraj prawie wykończyła swoim rozpychaniem sie, tak mnie to zmęczyło że ledwo przyłożyłam głowe do poduszki i odleciałam ;)
o jej to ja najmlodsza jak narazie, w kwietniu skonczylam 23 :)
Ja w sierpniu skoncze 25:)
Ale dzis sie slabo czuje, od kedy wstalam mam bole takie jak na okres, dlugo lezalam w wannie i niby przeszlo, ale teraz znowu mnie pobolewa..W sumie co sie dziwic, macica szykuje sie do porodu dlatego boli...A od jutra 38tydzien rozpoczynam...Nogi i rece jeszcze puchna niestety, a najgorzej kucac bo kolana tak bola, ze hej:(
ojjj dziewczynki... czasem chciałabym zatrzymać brzuszek na dłuuugi czas a czasem chciałabym żeby było już po wszystkim... mam dziwny ból brzucha - pulsacyjnie mnie boli tak jak tętno... i tak boli chwilę i przestaje... i znowu boli i przestaje,.. ale zawsze tak samo - pulsacyjne, mocno i w rytm mojego tętna - dziwactwo :)
monsz fraca w piontek :D super wiadomość :)
effcia mam nadzieję że to Ty na facebook :) bo zaakceptowałam :P śliczny synek !!!! :D
Tak to ja :)
U nas nadal cisza, ja cały dzień na kanapie bo coś sił nie mam.
No to do piątku szybko zleci i możecie rodzić :)
ojjj ja mam jeszcze czas :) Twoja córcia się nie spieszy a co dopiero moja...
swoją drogą fajnie znać Wasze twarze - my się akurat widziałyśmy więc jeszcze fajniej :) tyle o sobie wiemy a w większości nie mamy tak na prawdę pojęcia z kim rozmawiamy :) to urok a zarazem klątwa forum :)
hejka wszystkim,
ja z powrotem w domu, małego zostawiłam na tydzień u dziadków, już za nim tęsknie :(
ale muszę sporo rzeczy pozałatwiać w tym tyg, pranie, prasowanie, sprzątanie, zakupy. stąd ta decyzja.
dla pocieszenia Jaś od tygodnia wstaje o 5. wszyscy chodzimy nieprzytomni.
a co do wieku to 32 na karku :)
Co do wieku ja w lipcu 28 też skończę :)
U mnie dziś znowu pracowicie ale już coraz to ładniej się robi i to mnie mobilizuje do dalszych prac.
Dziś w nocy miałam taką zgagę, że spać nie mogłam :(
A teraz zakupiłam łóżeczko i mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu przyjdzie zamówienie.
Jeszcze dokonam kilku zakupów na allegro potrzebnych do szpitala.

Miłej i spokojnej niedzieli dziewczyny!!!!
Widzę,że ja jestem najstarsza 34 na karku (może ktoś mnie przebije???)
Mieliśmy dzisiaj objazdówkę po sklepach i udało się kupić wózek i calą reszte dla maluszka.Jestem mega zmęczona ,a na koniec jeszcze na rowerek z młodym na dwie godz.
A teraz siedzę ledwie mały tak fika w brzusiu,ze masakra.
ja 26 ;-) dziś chyba miałam pierwsze skurcze przepowiadające ;-) a jutro wizyta u gina i zobaczymy jak tam postępy ;-)
Ale Wy młode jesteście laski ;p

Ja dziś cały dzień skurczy, niestety nieregularnych ale mam nadal i liczę na rozwój akcji - może już w nocy :)
No to ja trzymam kciuki za Was dziewczyny,moze w nocy sie cos rozkreci:)
a ja czekam na nowy wątek. Jutro jeszcze na kawę się umówiłam a potem mogę rodzic.
Magda i jak na kliniczna jedziesz?
ja też 3mam :)
potem będzie wasza kolej trzymania za nas :)
nie wiem jak to jest rodzić, ale czuję z dnia na dzień że to coraz bliżej i mam dziwne przeczucie że nie wytrzymam do końca... ale intuicja mówiła mi też że to będzie chłopak a jest dziewczynka - więc co ja tam mogę wiedzieć :)
Nie mam pojęcia. Rzucimy monetą po drodze ;)

Ostatnio chyba Moniczka pisała coś o jakimś świństwie na Zaspie panującym, nie ucieszyło mnie to zbytnio :/ Ja sobie poradzę wszędzie, byle maluch był bezpieczny.
Kciuki się przydadzą :)
Sama jestem ciekawa, która z nas pierwsza się rozpakuje :)
my czerwcowe mamy trzymamy kciuki za mamy majowe :))
ja za 9 dni skończę 28 lat, czyli jestem w większości :)
Komunię przeżyłam, choć ledwo wystałam w Kościele, nie mówiąc już o przyjęciu, tyle dobrego jedzonka, a tu żołądek uciśnięty i nie można zjeść :(
Brzuch napina się, w nocy pobolewa, ale skurczy nie odczuwam. Z jednej strony to fajnie, może dotrwam do swoich urodzin, ale z drugiej, chciałabym już mieć moją córcię na rękach.
witam. U mnie spokojnie, póki co. W nocy i teraz od czasu do czasu napina mi sie brzuszek, wtedy ciągnie szyjka i pachwiny, ból delikatny jak na @ przy tym... myślicie że coś zaczyna się dziać? że mogą to byc te przepowiadające? Kurcze, bo ja nawet pojęcia nie mam jak to powinno wyglądać... ech.
hej hej:)

czyli widzę, że jesteśmy w podobnym wieku :)
Lalinek mam tak samo jak Ty z przeczuciami, wydaje mi się z jednej strony, że do 1 czerwca nie wytrzymam, chociaż oprócz napinającego się brzucha innych oznak nie mam, nie wiem jeszcze co to jest skurcz, ale jakoś przeczuwam, że na koniec maja będę się rozdwająć, a z drugiej strony na początku też miałam przeczucie, że synka będę miała, a będzie córeczka:)
Witam
W końcu doszłam do siebie po ciężkiej nocy,obudziłam się strasznie napuchnięta i wszystko mnie boli. Ja bardzo chciała bym juz urodzić,mam już dosyć:)
ja też miałam średnią noc,ale bez skurczów, jakoś tak...

czy wiecie coś nowego o tych wirusach na zaspie? czy można coś o tym więcej poczytać w necie? kurcze troche się tym martwie!
a ja w końcu sie wyspałam, o 7:45 obudziłam się pełna sił do porządków domowych :)
Ja dziś również pospałam do 7 :)
Już po zakupach zaraz zabieram się gotowanie obiadków na kilka dni, pranie już zrobione.

Co do skurczów to te przed porodem mogą występować na dole brzucha lub krzyżowe. Co je charakteryzuje to to że są bolesne. TO nie jest samo napinanie się macicy tylko ból który trwa 30-50 sek i powoli odpuszcza.
U mnie dzisiaj mocne napieranie mam na spojenie łonowe, więc pewnie córa próbuje się wwiercić. No i coraz mniej się rusza, ale 10 ruchów w ciągu dnia nadal jest.

Fajna pogoda się robi.
Jak nie ma chętnych zakładam nowy wątek, bo coraz dłuższy się robi

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry