Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 I DZIECIACZKI ( 28 )

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Tamten watek juz zdecydowanie za dlugi,witam w nowym:)
image
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nastka opanowała pełzanie do perfekcji, wędruje już gdzie jej się tylko podoba :) Robi to już na tyle zwinnie, że nie mogę wychodzić do drugiego pokoju, bo mały pełzak podąża za mną, co prawda powoli, ale konsekwentnie :) Dziś poczułam na palcu ostrość jej ząbków, nie ukrywam, że palec zabolał.
Ja dziś baluję na panieńskim przyjaciółki, Nastka zostaje w domu pod czułą opieką taty. Ostatnio więź między nimi zrobiła się silniejsza i bardziej widoczna, co mnie ewidentnie cieszy :)
image
image
hej hej:)
jak czytam o Waszych dzieci postepach to się zastanawiamy co z nami? u nas nic nowego, kaszki nie chce jeść, kupiłam soczek Bobfruta i też z butli nie pije, na lyżeczce podany raz ok raz wypluwa.

Nie wiem może ja coś zaniedbuje??:(
Anula u nas marchewka chyba nawet smakowała, jedna łyzeczka do buzi druga po buzi spływała,ale nie najgorzej było. Wczoraj kupiłam kaszkę manną i zupke jarzynową, w tym tyg bedziemy robili podejście :)

aha, dajeci coś do picia ?? herbatki? wodę ? co polecacie??
Hejka, Spamalot super, świetnie się bawiliśmy:-) A Lenka pod opieką dziadków przespała 6 godzin, także niepotrzebnie się obawiałam. Kochane dziecko,dało rodzicom wychodne :-)
hejka,
ja podaje chłopcom herbatki (malinowa z dziką rożą nie na leży do ulubionych, koper, rumianek piją chętniej).Jeszcze nie podawałam soczków gotowych.
Zamierzam sama utrzeć sok z marchewki i jabłka świarzego.
Z jedzeniem na razie nie mamy problemów.
Deserki wcinaja aż dziubki im się nie zamykają (jabłko,gruszka, jabłko z dyną czasami dodaje do tego kleik ryżowy i po malutku kaszkę manną błyskawiczną) staram się aby chłopcy dostawali stałe pokarmy tak na głodny brzuszek, czyli np. dostają mleczko idą na drzemkę wstają i wtedy podaje im deserek czy obiadek.
image

image
U nas herbatki ani bobofruty podane przez butle nie przechodza,w sumie nie podawalam lyzeczka,a kubeczkiem jeszcze sie boje,ostatnio w gazecie przeczytalam,aby nie podawac dziecku do roczku kubeczka,bo moze sie latwo zakrztusic,a to,ze pisza na niektorych niekapkach,ze sa od 4 miesiaca to nieodpowiedzialnosc. Zglupialam,bo mam kubeczek tt i jest niby od 4 miesiaca,no ale po tym artykule schowalam go narazie do szafki.

U nas dzisiaj kolejna porcja zupki,rosolek drobiowo-wieprzowy z kaszka manna,no i jadl jabluszko podane przez babcie wydrazane lyzeczka.

Musimy sie pochwalic,pierwsza kupka wyladowala w nocniku:)
image
image

Gratulacje dla Marcela :)
image
image
widać że Marcelek to zdolna jednostka :))

my robiliśmy kolejne podejście do marchewki i było trochę lepiej. Dziś Ola zjadła z 3 łyżeczki :))
image
Bobi też przesuwa się albo boczkiem, albo pełza do tyłu.

Mamuśka nie martw się początki bywają trudne, Młody na początku też nic nie chciał. Wiem ,że z butli nic nie wypije, oprócz mojego mleka, zauważyłam że jedzonku mu smakuje z jabłkiem. Dużo nie wprowadzałam zaczniemy porządne jedzonko jak skończy 6 miesięcy, na razie od czasu do czasu coś smakujemy.

Muszę się pochwalić mały w końcu od 1,5 miesiąca przespał 4,5 godz. oby tak dalej może byśmy wrócili do starego trybu życia .Ale by było super:))
Ola, ja się już nauczyłam nie ufać jednemu źródłu informacji. Wydaje mi się, że czekanie do roku z piciem z kubeczka to zbędna zwłoka, potem może być trudniej dziecko odzwyczaić od butelki. Szymon jak miał pół roku to już z butli nie chciał pić tylko ze zwykłego kubeczka (żadnego niekapka nie używaliśmy) - pamiętam, bo akurat gdzieś wyjeżdżaliśmy, wzięliśmy butelkę, żeby było wygodniej i kicha - trzeba było odkręcić smoczek i używać butelki jak kubka.
Ja też próbuję oduczyć Miśka od nadmiarowych pobudek w nocy. Niestety, wody ani nawet herbatki nie bardzo chce pić, smoczka nie chce albo nie umie ssać, więc nie mam pomysłów, co z nim robić - trochę go bujam w kołysce, trochę daję pieluszkę do possania, ale i tak trochę marudzi nim znów zaśnie.
A do picia najchętniej dawałabym wodę, bo jak się nauczy pić słodkie, to wody nie będzie chciał, ale na razie woda i tak nie wchodzi. Kupiłam herbatkę ułatwiającą trawienie hippa, ale też nie chce.
image
image
No wlasnie Paulina mi sie tez wydaje,ze czekanie do roczku z nauka picia z kubeczka jest dosc dziwne,ten tt schowalam,ale mysle,ze za jakis czas bedziemy probowac stopniowo i moze sie uda,butle juz sobie calkowicie odpuscilam.
U nas wczoraj jeszcze siuski w nocniku i dzisiaj tez kupka :)ale ile rozbierania :D
image
image

Fasolek no to gratulacje dla Marcelka ;) z tym rozbieraniem to jest troszkę zabawy.

Mi coraz ciężej wyłapać jak Adaś robi kupkę, bo robi ją nawet 3 razy dziennie bez stękania więc ostatni kupka w nocniku była ponad tydzień temu ale i tak sadzam jego na nocnik codziennie po kilka razy aby się przyzwyczajał. Teraz częściej udaje się z siuśkami... prawie zawsze po śnie jest siusiu.

Adaś od kilku dni jest bardzo nerwowy przy ssaniu piersi, wierzga nogami, co chwilkę się odrywa i przygryza dziąsłami... myślę że to na ząbki? U Was też tak było? Inne pokarmy wcina łyżeczka i nie ma takich scen.
image
image
U nas niezbyt dobrze z tym zabkowaniem,maly marudny jest strasznie popoludniami,slini sie potwornie,dziaselka opuchniete,ale nic nie chce wyjsc.Ciagle by byl rekach,ciezko mu sie ssie,ale lyzeczka tez je ladnie.Pare razy dziennie musze mu smarowac dziaselka i podawac Camilie. Prosze juz ladnie te zebolki,zeby wyszly :)
image
image

Kamcia u mnie Ola podobnie reagowała jak miałam mało pokarmu w piersiach (albo za wolno jej leciało),,
image
Anula raczej to nie brak pokarmu, jak Adaś się odrywa to mi cieknie po bluzce i Adaś ma pół bluzeczki mokrej... nie sądzę aby to było za mało pokarmu. Zresztą on często się krztusi na początku ssania jak mi napływa mleko.

Fasole a co to jest to Camilie?
image
image
Jutro mój Adaśko kończy pół roku... ale to zleciało ;)
image
image
Jeny szok,ze juz dzieciaczki powoli staja polroczniakami:) brzmi dorosle:)

Camila to takie minimsy na zabkowanie,homeopatyczne,u nas pomagaja.

http://www.boiron.pl/homeopatia-camilia-zabkowanie/
image
image

Kamcia to faktycznie,,widać że z pokarmem wszystko gra, u mnie było troszkę inaczej,,
gratulacje dla Adasia, chyba jako pierwszy kończy pół roczku co??
image
Fasolelk, Ty lepiej nie błagaj tak tych ząbków, ja już je odczuwam na sutku przy każdym ssaniu :( Nie polecam
Nastka robi 5-6 razy dziennie kupkę, więc na razie nie nocnikowałam, ale od jutra zaczynam, niech się przyzwyczaja :)
image
image
u nas coś nie widać ząbków.

A jak u Waszych maluchów z siadaniem??
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (79 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

Pompa ciepła (25 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

do góry