Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 I DZIECIACZKI ( 29 )

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam w kolejnym wątku. :-)

Kamcia79 - 8 maja - SYN Adaś, 4300g, 60 cm Kliniczna SN
Assegai - 12 maja (11 maja) - SYN Olek 2850, 54 cm Kliniczna SN
Effcia - 13 maja (8 maja) - CÓRKA Urszulka, 4250, 59 cm Kliniczna SN
Marciocha - 16 maja (11 maja) - CÓRKA Oliwka 4250 g, 59 cm Zaspa CC
Madzia83 - 16 maja ( 17 maja) - CÓRKA Nastka 3400, 56cm Wojewódzki SN
Moniczka22 - 16 maja (30 maja)- Syn Dominik, 3580, 52cm Zaspa SN
Maga79 - 17 maja (18 maja) - SYN Jasiu, 4315 g, 62 cm Wejherowo SN
Gaba- 23 maja (13 czerwca) - SYN Borys, 3070g. 52 cm Wojewódzki SN
kasiulkaa -27 maja (24 maja) - CÓRKA Wiktoria, waga 2940g 53cm SN
fasolek -30 maja (6 czerwca) - SYN Marcelek, waga 3490 g 58 cm, Swissmed CC
Mamuśka 30 maj (1- 2 czerwca) - CÓRKA Iga waga 3310, 56 cm CC
Lalinek - 31 maja (30 maja) - CÓRKA Julia, waga 3440g 58 cm,Wejherowo
Anula3M - 2 czerwca (14 czerwca) - CÓRKA Oleńka, waga 3.09kg 53cm, Zaspa SN
Mrówkaa - 5 czerwca (1 czerwca) - SYN Filipek waga 3880 58 cm, Wejherowo SN
Agusiaa - 7 czerwiec (19 czerwiec) - CÓRKA Laura waga 3670 54 cm, Kliniczna SN
Dalka - 10 czerwiec (28 czerwiec) - SYN Szymon, waga 2730, 48 cm
- SYN Filip, waga 2710, 51 cm
magdaxv - 10 czerwca (16 czerwca) - SYN Kubuś, waga 3170, dł 55cm, Wojewódzki SN
aga87 - 12 czerwiec (26 czerwca) - SYN Marcelek Waga 3450g i 55cm
tangerine - 16 czerwiec (24 czerwca) - SYN Wojtuś, waga 3200 51 cm, Zaspa
agawierzbowska - 18 czerwca (15 czerwca) - CÓRKA Alicja
ryba_gda - 19 czerwiec (27 czerwca) - SYN Adaś waga 3200 g i 54 cm Szpital wojewódzki SN
Paulina1010- 20 czerwca (23 czerwca) - SYN Michał 4180 g i 59 cm, Zaspa
kordi-21 czerwca (11 czerwca)- CÓRKA Iwonka 4000g i 55 cm Swissmed
Gosiks1 - 23 czerwiec (28 czerwca) Córka Gabriela waga 3700 dl 50 cm
Grosik- 1 lipca (23 czerwca) - CÓRKA Lena waga 4300g, 58 cm, Szpital Wojewódzki, CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wszystkiego naj w Nowym Roku, zdrowia przede wszystkim!!!!

U nas szpital, maluchy obie sztuki chore, kaszlą i z nosa kranik, ale nocka niezła :)
Janke rano dorwał butlę z resztką mleka Marysi i zaczął popijać :D
Grosik a gdzie zapisujecie do żłobka? i kiedy?
mrówka czemu siedzici sami?

oczywiście Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

poszliśmy spać z mężem po 2, wstawałam z 8-9 razy w nocy, dosłwonie co 30 min, mąż liczył że mała da nam posapć dłużej niż standardowa 6.20,ale się przeliczył:)
Również życzę Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku.

Już mi sie ten sylwester nie podoba, siedzę sama z Filipkiem :( i mi smutno...
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Niech będzie lepszy od tego co się kończy :)
Fasolek troche mnie uspokoilas opisem postepow Marcelka, bo moje dziecie jest mniej wiecej na tym samym etapie... a juz sie martwilam troche ze za malo go stymuluje. wiem w prawdzie ze kazde dziecko rozwija sie we wlasnym tepie ale czasami boje sie ze przez to ze nie chce przesadzac, przeocze cos niepokojacego...;]
dziewczyny, w nowym roku zycze Wam duzo szczescia, zdrowia i samych radosnych dni.
Szczęśliwego Nowego 2012 :)
Aha, i oczywiście udanego Sylwestra i wszystkiego naj w Nowym Roku, oby Nam dzieciaczki zdrowo rosły i były nieustanną pociechą!
Mamuśka, Lena też na razie wszystko pcha do buzi,dostała dużo zmyślnych zabawek, ale na razie nie korzysta z ich funkcji za bardzo. Lubi też przesuwać paluszkami fragmenty zabawek np. takie wiszące albo kółeczka.

Dziś podałam małej pierwszy raz kaszkę, ale nie wiem, na moje oko jakaś duża porcja wyszła,nie zjadła nawet połowy, więc mam pytanie, na ilu mililitrach wody bądź mleka przygotowujecie kaszki dla dzieciaków, żeby wszystko wcinały?

Poza tym przemieszczanie Leny na razie tylko wokół własnej osi kręcąc się albo przy obrotach, ale potrafi już się sama znaleźć poza matą.

Dziś byliśmy z mężem obejrzeć żłobek, do którego prawdopodobnie zapiszemy małą za parę miesięcy,warunki spoko, opiekunki bardzo miłe, ale ścisnęło mnie w gardle jak pomyślałam o zostawieniu jej :-(
Marcel bierze do buzi wszystko co znajdzie sie w jego zasiegu, a telefony uwielbia:) dostal swoj zabawkowy, ale on nei robi na nim takiego wrazenia,chyba jest zbyt dziecinny :D

Moniu my w przyszlym tygodniu bedziemy na pare dni w domu,bo tatus jedzie do pracy:(

Malemu wychodzi chyba gorna dwojka,bo ostatnio wisial kawalek dziaselka,a pod nim cos sie przebijalo i nie wiem czy w zwiazku z tym, ale od 3 nocy budzi sie kolo 24-1 i nie spi przez 2-3h, a pozniej wstaje kolo 7-8,dobrze,ze jeszcze daje nam polezec i pospac tak do 9,no ale nie ukrywam,ze zaczelam sie denerwowac,wczoraj bylismy na imprezie i maly dal niezle popalic mojej siostrze, po polnocy przyjechalam,myslalam,ze na chwilke i wroce,a tu do okolo 2 Marcel ani myslal spac,pojechalam odebrac tatusia,po powrocie zdazyalam sie wykapac i maly zasnal dopiero kolo 3, a wstal o 7. Dzisiaj dostal na noc czopek, a i tak zanim dobrze zasnal obudzil sie kilka razy. Ach te zebole:(

My juz niebawem zaczynamy znowu walke z mm,mam nadzieje,ze mleko zwyciezy:)

Kurcze po tych Waszych opisach jak dzieciaki sie przemieszczaja to zaczelam patrzec na Marcelina i on sie przemieszcza tylko krecac albo obracajac,ale tylek podnosi choc reszta jeszcze jakby za ciezko,aby poszedl w dluga:) Poczekamy :)

Pozdrowienia i udanego sylwestra:)no i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!
Janek też wszystko do buzi bierze, ale nauczyłam go rozumienia słowa "nie wolno", wtedy od razu wyciąga, szczególnie moją komórkę ;) Chociaż jedno dziecko chwilowo się mnie słucha ;p

Mamuśka, na sortery przyjdzie czas znaaacznie później, tak po roczku nawet.

U nas ząbek już prawie stuka, ale jeszcze ciągle pod skórą.

Monia, w domu zaraza...Maryśka nadal chora, Janek zaczął pokasływać, mężu kaszle, więc musimy się wyleczyć. Niestety przez to sylwek w domu :/ a mieliśmy do znajomych jechać...ech

Kamcia, fajnie, że Adaś pije mm, ja spróbuję znowu niedługo podać bebiko, może załapie tym razem, chociaż wątpię.

Młody tylko pełza, nie przejawia chęci wstawania. On jest zresztą bardzo ostrożny, zawsze jak się przewraca to kładzie delikatnie główkę na podłodze.
Mamuśka, Nastka też wszystkiego musi posmakować :)
ale na szczęście bawi się, najczęściej tym, co wydaje odgłosy, a teraz dodatkowo zwiedza dom w chodziku i bawi się zabawkami na blacie chodzika :)
hej hej:)

gratulacje zabków!
u nas nic sie nie kroi, mimo potwornego marudzenia.
czy wasze dzieci interesuja się zabawkami, jakimis sorterami? u nas nic, tylko wszytsko idzie do buzi,a tak to zero zainteresowania , zabawy
a i gratulacje z okazji kolejnego ząbka :)) ciekawe kiedy u nas się pojawi choć jeden :))
Kamcia u mnie było podobnie. Na początku jak karmiłam tylko piersią to Oli nic nie było (a też się nie oszczędzałam z jedzeniem). Potem przeplatałam pierś z MM bo miałam niewystarczająco pokarmu i też nic nie było. Na dobrą sprawę problem pojawił się jak zmieniam mleko MM na 2, zaczęłam wprowadzać stałe pokarmy i skończył mi się mój pokarm. Ola zaczęła jeść więcej MM i widocznie coś nie wytrzymało. Wysypkę miała i to dość długo i te objawy co u Ciebie. I to się pojawiło przed skończeniem 6 miesiąca życia. Teraz od początku grudnia dostaje tylko nutramigen (żadnych innych pokarmów), skórka nie jest już taka zaczerwieniona ale niestety wysuszona. Staram się ją często smarować i kąpię w emolium.

Pani w aptece mi mówiła, że bardzo dużo dzieci właśnie w tym okresie zaczyna mieć problem ze skórą, bo skóra traci barierę ochronną którą jeszcze dostawała od matki i musi się zacząć bronić sama (czy jakoś tak :)) )

Dziś dałam Oli pół słoiczka jabłuszka ze słodką marchewką,, oby jej znowu nie wysypało :/
Maga, też mi się tak wydaje, że nie trzeba się tak sztywno trzymać tabelek i wykresów, ale dla spokoju sumienia zrobimy te zlecone badania.

Kamcia, problem w tym, że moja mała niespecjalnie chce pić coś poza moim mlekiem, choć codziennie próbuję jej podać chociaż wodę. A piersi mam często twardawe i jak się oderwie czasem to mleko mocno leci, więc kurcze wątpię czy to to. Wręcz przeciwnie, czasem mam wrażenie, że Lena nie eksploatuje moich piersi wystarczająco :-D Ale też wprowadzę coś jeszcze poza słoiczkiem, może kaszka bardziej jej zasmakuje niż sztuczne mleko.
Anula a u Oli pojawiała się wcześniej jakaś wysypka, tzn. od początku ją wysypywało? Mnie to strasznie dziwi bo ja mogłam jeść wszystko: orzeszki, czekoladę, miód, ryby, jajka, nabiał i inne uczulające produkty i nawet Adaś dostawał rybę w zupce od piątego miesiąca i nagle go wysypało jak miał 7 m-cy- wcześniej nie miał wysypek.

A tak w ogóle to dzisiaj wyszedł w nocy Adaśkowi kolejny ząbek ;))
Kamcia, współczuję i zdrówka dla Adasia
u nas kolejny dzień "zwiedzania", dom objechany w chodziku kilka razy.
Kamcia u mnie też atopowe ale Ola je nutramigen,,też śmierdzący :))
Grosik u mnie to samo, Adaś nie podwoił wagi. Urodził się 4300 i na 6 m-cy ważył 8 kg i mało tego do zeszłego tygodnia (a więc przez 7 tygodni) nie przybrał ani grama. Wprowadziłam jemu mleko sztuczne na wieczór i przez ten tydzień przybrał 170 gr. Okazuje się więc, że mam już za mało mleka jak na jego potrzeby. A oprócz piersi dostawał obiadek, duże jabłko starte z 3 łyżeczkami kleiku i kaszkę na gęsto tj. 100 ml wody i 6 czubatych łyżeczek kaszki.

U nas dużo zmian, Adaś bardzo mocno wysypany od prawie 3 tyg. z paroma dniami ładnej skórki po sterydzie. Oglądało już jego dwóch lekarzy i stwierdzono atopowe zapalenie skóry. W zagięciach nóżek i raczek oraz pod paszkami i szyjką zaognione czerwone zmiany a skóra na plecach i brzuszku strasznie sucha i z plamami na których aż łuszczy się skóra. Do tego dołączyła ciemieniucha na główce. Z ciemieniuchą szybko sobie poradziłam kremem musteli ale z reszta ciała idzie trudno (po sterydzie widać poprawę ale steryd można stosować tylko miejscowo i to max 2 dni). Dlatego ja na diecie a dokarmiam Adasia bebilonem pepti.
Na domiar tego teraz Adaś złapał zapalenie oskrzeli i jest od dzisiaj na antybiotyku. Do wtorku będzie jego przyjmował i jak już wyzdrowieje to odstawie jego od piersi całkowicie... jest to dla mnie męczarnia z ta dietą a i tak jego dokarmiam.
Bebilon pepti jest bardzo śmierdzący ale i tak Adaś wcina całą butlę... co pokazuje jak on musiał być wygłodzony na mojej piersi.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry