Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 I DZIECIACZKI ( 29 )

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam w kolejnym wątku. :-)

Kamcia79 - 8 maja - SYN Adaś, 4300g, 60 cm Kliniczna SN
Assegai - 12 maja (11 maja) - SYN Olek 2850, 54 cm Kliniczna SN
Effcia - 13 maja (8 maja) - CÓRKA Urszulka, 4250, 59 cm Kliniczna SN
Marciocha - 16 maja (11 maja) - CÓRKA Oliwka 4250 g, 59 cm Zaspa CC
Madzia83 - 16 maja ( 17 maja) - CÓRKA Nastka 3400, 56cm Wojewódzki SN
Moniczka22 - 16 maja (30 maja)- Syn Dominik, 3580, 52cm Zaspa SN
Maga79 - 17 maja (18 maja) - SYN Jasiu, 4315 g, 62 cm Wejherowo SN
Gaba- 23 maja (13 czerwca) - SYN Borys, 3070g. 52 cm Wojewódzki SN
kasiulkaa -27 maja (24 maja) - CÓRKA Wiktoria, waga 2940g 53cm SN
fasolek -30 maja (6 czerwca) - SYN Marcelek, waga 3490 g 58 cm, Swissmed CC
Mamuśka 30 maj (1- 2 czerwca) - CÓRKA Iga waga 3310, 56 cm CC
Lalinek - 31 maja (30 maja) - CÓRKA Julia, waga 3440g 58 cm,Wejherowo
Anula3M - 2 czerwca (14 czerwca) - CÓRKA Oleńka, waga 3.09kg 53cm, Zaspa SN
Mrówkaa - 5 czerwca (1 czerwca) - SYN Filipek waga 3880 58 cm, Wejherowo SN
Agusiaa - 7 czerwiec (19 czerwiec) - CÓRKA Laura waga 3670 54 cm, Kliniczna SN
Dalka - 10 czerwiec (28 czerwiec) - SYN Szymon, waga 2730, 48 cm
- SYN Filip, waga 2710, 51 cm
magdaxv - 10 czerwca (16 czerwca) - SYN Kubuś, waga 3170, dł 55cm, Wojewódzki SN
aga87 - 12 czerwiec (26 czerwca) - SYN Marcelek Waga 3450g i 55cm
tangerine - 16 czerwiec (24 czerwca) - SYN Wojtuś, waga 3200 51 cm, Zaspa
agawierzbowska - 18 czerwca (15 czerwca) - CÓRKA Alicja
ryba_gda - 19 czerwiec (27 czerwca) - SYN Adaś waga 3200 g i 54 cm Szpital wojewódzki SN
Paulina1010- 20 czerwca (23 czerwca) - SYN Michał 4180 g i 59 cm, Zaspa
kordi-21 czerwca (11 czerwca)- CÓRKA Iwonka 4000g i 55 cm Swissmed
Gosiks1 - 23 czerwiec (28 czerwca) Córka Gabriela waga 3700 dl 50 cm
Grosik- 1 lipca (23 czerwca) - CÓRKA Lena waga 4300g, 58 cm, Szpital Wojewódzki, CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas posiłki takie jak u Was Magda - tylko, że Misiek właśnie lubi marchew, inne warzywa mniej, a z owoców to wszystkie ;), najczęściej dostaje jabłko - mam jeszcze ostatnie od rodziców z ogródka.
Tata też czeka na wyprowadzkę Młodego :P
Dalka, z glutenem jest mnóstwo możliwości - są gotowe słoiczki (obiadki, owocki), można kupić kaszkę - ja mam holle orkiszową i robię zmieszaną z kleikiem ryżowym, bo sama to na początek by było za dużo glutenu. A jeśli sama gotujesz to możesz też użyć zwykłej manny, bo ją trzeba pogotować, więc podając słoiczki to za dużo zachodu.
My wciąż ćwiczymy rozszerzanie diety, pierwsza w ruch poszła marchewka i zupka jarzynowa. Dziś Lenka po raz pierwszy zjadła całą porcję, którą dla niej przygotowałam, czyli pięć łyżeczek. Chyba zaczyna załapywać, sama rozdziawia już dziubek, chociaż się krzywi na te smaki, zobaczymy, jak pójdzie z owockami.

Co do rozwoju fizycznego, Lenki ulubionym zajęciem jest teraz przekręcanie się z pozycji wzdłuż łóżeczka do leżenia w poprzek, i wystawiania nóżek poza szczebelki. Przyłapałam ją już na tym kilka razy w nocy, dziś zakładam ochraniacz. Ale to samo robi na macie czy naszym łóżku.

Co do spania, Lenka generalnie śpi w swoim łóżeczku, zarówno w dzień, jak i w nocy. Po pierwszym nocnym karmieniu zostaje jednak z nami.
ja mam Nestle kaszkę manną, a wczoraj podałam Hippa przysmak na dobranoc( kaszka manna waniliowa), pierwsze 30 ml wypiła z butli ze smakiem, więc dorobiła kolejne,ale niestety już kolejnej porcji tak ochoczo nie wypiła, także skreśliłam to z listy zakupów:)

u nas wczoraj 1 zupka jarzynowa, smakowała, dziubek otwierała szeroko, że aż miło:)
hej,
u Nas z jedzeniem nie ma problemu, zupki jarzynowe(marchewka,dynia, ziemniaczek, brokuł,kalafior małe ilości pietruszki i pora) z owoców to jabłka, gruszki, banany wszystko zrobione na gotowo lub pasteryzowane oraz kleiki ryżowe i kukurydziane no i wprowadzany gluten.
Ostatnio się skusiłam i kupiłam kleik ryżowy o smaku bananowym ale to słodkie jest i chyba zrezygnuje z takiego rodzaju udziwnień.
Na szczęście my mamy łóżko dla nas, Nastka śpi u siebie, teraz jak pełza, to w ogóle nie wyobrażam sobie, żeby mogła leżeć na łóżku, a ja np spać, bo "gleba" murowana. Jak rano biorę ją na chwilę do łóżka, zanim definitywnie wstaniemy, to muszę ją łapać, bo wędruje gdzie chce, z reguły wiąże się to z krawędzią łóżka
Moje dziecko wcina chrupki, aż miło, już doskonale wie, do czego służą i zębolami skutecznie je gryzie. Wczoraj dorwała się do herbatnika bebe, bo tatuś jadł i dał posmakować córeczce, straszny z niej żarłok, mało ojcu palca nie odgryzła. Ale za to jednorazowo zjada teraz 90-100ml, a wcześniej zjadała 150, więc te jej pobudki w nocy pewnie z tego wynikają :(
Nadal oszukuję ją w nocy wodą/herbatką, wtedy pociągnie 2 razy i śpi dalej - ok godziny, później już pobudka na jedzenie.
Też w nocy czasem budzi się i godzinę, półtorej gada sama do siebie, później zasypia.
U nas na początku Ola nie chciała za bardzo jeść innego jedzenia niż mleko (7 łyżeczek było max) ale teraz od trzech dni wciąga już cały słoiczek :))

co do spania to w nocy na razie ładnie śpi, za to w dzień (oprócz spaceru) różnie to bywa :)
Byłam dzisiaj w kinie na Listy do M. i szczerze polecam
Mamuśka podawałaś słoiczek Hipp przysmak na dobranoc przez butelkę? czy jest jakaś wersja do samodzielnego rozrabiania? moja Córka to by wciągnęła cały słoik w pięć minut (podaję łyżeczką). w sumie ten przysmak na dobranoc to jedyne, co jej smakuje, bo na inne rzeczy to się krzywi i zjada ze 3 łyżeczki i to z bólem.
gdzie można kupić kaszkę manną błyskawiczną? bo ja kupiłam jakąś błyskawiczną, którą trzeba gotować...
Marta, Bobovita ma kaszkę manną bez gotowania.

Madzia a karmisz dalej swoim mlekiem, czy butlą?
Ja mam wrażenie, że od jakiś dwóch dni mamy kryzys, Młody ściąga do zera wszystko, chyba mu się znowu zmienia zapotrzebowanie. W nocy je długo i spokojnie, w dzień ma ciekawsze rzeczy do roboty, pociągnie parę razy i chce się bawić.
Marta- podawałam ten przysmak Hippa pierw łyżeczką,ale więcej lądowało na śliniaku niż w buzi, więc spróbowałam butlą podać i lepiej.

ja mam wrażenie, że moja mała jest mega opóźniona w porównaniu do Waszych dzieciaczków:( ani nie pełża ani się nie obraca na boki, w sumie nic nie robi:((( idę dziś do pediatry ciekawe co mi powie:(

czy podajecie już mleko nr 2, czy nadal nr 1??
Madziu, karmię swoim, dziś w nocy na 6 godzin spania miałam 5 pobudek :(
jestem wykończona, a najgorsze jest to, że niezależnie, o której się położę, zasypiam koło 2-giej
Maga Ty masz kryzys ,a ja nadmiar mleka .Mały bardzo mało je od paru dni ,mojego mleka nie spija tak więc muszę ściągać butelka też odpada,a o innym jedzeniu nie ma mowy. Wszystko jest be… Nie wiem dlaczego się budzi w nocy ,na jedzenie na pewno nie ,od 24-tej co godz. pobudka nie licząc dwugodzinnej zabawy w łóżku jak nie pozwoliłam mu ściągać firanek to krzyk .Pobudki również z krzykiem nawet sąsiadów obudził dziś o 4 rano.
Dzisiaj mój mały terrorysta kończy 6 miesięcy :)
Gaba to dla Twojego malego,kochanego terrorysty buziaki z takiej waznej okazji!

Moj maly w nocy spi roznie,raz sie w ogole nie obudzi,tzn je,ale pozniej dalej spi,a czasami sie obudzi i fika:) ale nie jest zle,dzisiaj sie obudzil jakos o 5 albo wczesniej,ale mi we snie nie przeszkadzal,a pozniej zasnal i wstalismy przed 10.

Co do jedzenia to dzisiaj po podawaniu samej marchewki albo marchewki z ryzem podam zupke jarzynowa,a za pare dni sprobujemy znowu glutenu.
Gaba, ja tak miałam jeszcze kilka dni temu, ciągle pełne cycki mleka. A teraz pusto, wyraźnie więcej je.
W nocy pobudki non stop były, a nawet nie pobudki tylko niespanie po prostu.
Buziaki dla kolejnego półroczniaka :)

Janek ma nową zabawę. Od jakiegoś tygodnia kładziony w łóżeczku jak akurat się nie przekręci to bawi się ciągnięciem zwierzątek na karuzeli. Łapie z całej siły i nie chce puścić, przez co zatrzymuje cały mechanizm. Zdjęłabym już tą karuzelę, ale on ją bardzo lubi i nieraz przy niej zasypia.
Bobi ma dziś swoje "święto" :)
Dzisiaj w nocy NAstka od 4 do 5 nie spała, rozrabiała jak pijany zając, może coś wisiało w powietrzu, skoro nie tylko ona tak dziś spała
Moja Oliwka nawet ładnie śpi :)
Koło 3 zaczyna sie wiercic ale wtedy na chwile biore ja na rece i sie uspokaja i spi dalej, później koło 5 niby sie budzi ale jak ja biore do nas do łożka to od razu zasypia ;) cwaniara.
Co do jedzenia to wcina juz wszystko, chyba wszystkie obiadki Gerbera ma przerobione :) No i przechodzimy wlaśnie na Bebiko 2 :)
Buziaki dla kolejnego półroczniaczka :))

My już podajemy Bebilon 2 (pediatra nam mówiła że już możemy i nawet się udało zmienić bez problemu),

U nas pojawił się mały problem. Ola dostała takich krostek przy łokciach, dziś byliśmy u lekarza i niestety może to być początek atopowego zapalenia skóry :(( na razie mam kąpać w emolium i obserwować,,, raczej od mleka to nie jest także muszę uważać na słoiczki,, póki co mam dawać same marchewkowe specyfiki :))
Polecam przepisy z których korzystam i Adasiowi bardzo smakuje:
http://www.przepisy-dla-dzieci.pl/Users/Details/583eba29-c4c8-49cf-8e29-1e7c2ebb672a
My już przerobiliśmy: indyka, łososia, marchewkę, dynię, cukinię, seler, pietruszkę, ziemniaka, nać pietruszki, buraka. Z deserkami troszkę gorzej: własne mam jabłuszka, jabłuszka z gruszką i samą gruszkę i aby czasami urozmaicić Adasiowi podaje słoiczki w których są jagody, brzoskwinie i morelki.

Gluten podaję w formie kaszek błyskawicznych a do zupek dodaję ugotowaną kaszkę manną (po ugotowaniu przelałam do kostkarki do lodu i po zamrożeniu przełożyłam do woreczka).

Mi narazie jeszcze udaje się karmić piersią i nie ma potrzeby podawania mleka modyfikowanego.
Wow, Kamcia, imponujący jadłospis. My oficjalnie jesteśmy na etapie zupki jarzynowej bez mięsa ;)

Janek co prawda otwiera buzię do wszystkiego więc dziś dostał np. naleśnika z serkiem do pociamkania. Inaczej ja bym chyba nie zjadła ;D
A za bułkę to da się pokroić...

Byliśmy na szczepieniu. Młody waży 9400, zaczął na szczęście już trochę wolniej przybierać. A tak w ogóle to jestem dumna z mojego synka, całą wizytę u lekarki uśmiechnięty, gadał, bawił się, przy wkłuciu nawet nie zapłakał. Jak przypomnę sobie histeryczny ryk Marysi przy takiej okazji to nie mogę wyjść z szoku ;p

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry