Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 I DZIECIACZKI ( 29 )

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam w kolejnym wątku. :-)

Kamcia79 - 8 maja - SYN Adaś, 4300g, 60 cm Kliniczna SN
Assegai - 12 maja (11 maja) - SYN Olek 2850, 54 cm Kliniczna SN
Effcia - 13 maja (8 maja) - CÓRKA Urszulka, 4250, 59 cm Kliniczna SN
Marciocha - 16 maja (11 maja) - CÓRKA Oliwka 4250 g, 59 cm Zaspa CC
Madzia83 - 16 maja ( 17 maja) - CÓRKA Nastka 3400, 56cm Wojewódzki SN
Moniczka22 - 16 maja (30 maja)- Syn Dominik, 3580, 52cm Zaspa SN
Maga79 - 17 maja (18 maja) - SYN Jasiu, 4315 g, 62 cm Wejherowo SN
Gaba- 23 maja (13 czerwca) - SYN Borys, 3070g. 52 cm Wojewódzki SN
kasiulkaa -27 maja (24 maja) - CÓRKA Wiktoria, waga 2940g 53cm SN
fasolek -30 maja (6 czerwca) - SYN Marcelek, waga 3490 g 58 cm, Swissmed CC
Mamuśka 30 maj (1- 2 czerwca) - CÓRKA Iga waga 3310, 56 cm CC
Lalinek - 31 maja (30 maja) - CÓRKA Julia, waga 3440g 58 cm,Wejherowo
Anula3M - 2 czerwca (14 czerwca) - CÓRKA Oleńka, waga 3.09kg 53cm, Zaspa SN
Mrówkaa - 5 czerwca (1 czerwca) - SYN Filipek waga 3880 58 cm, Wejherowo SN
Agusiaa - 7 czerwiec (19 czerwiec) - CÓRKA Laura waga 3670 54 cm, Kliniczna SN
Dalka - 10 czerwiec (28 czerwiec) - SYN Szymon, waga 2730, 48 cm
- SYN Filip, waga 2710, 51 cm
magdaxv - 10 czerwca (16 czerwca) - SYN Kubuś, waga 3170, dł 55cm, Wojewódzki SN
aga87 - 12 czerwiec (26 czerwca) - SYN Marcelek Waga 3450g i 55cm
tangerine - 16 czerwiec (24 czerwca) - SYN Wojtuś, waga 3200 51 cm, Zaspa
agawierzbowska - 18 czerwca (15 czerwca) - CÓRKA Alicja
ryba_gda - 19 czerwiec (27 czerwca) - SYN Adaś waga 3200 g i 54 cm Szpital wojewódzki SN
Paulina1010- 20 czerwca (23 czerwca) - SYN Michał 4180 g i 59 cm, Zaspa
kordi-21 czerwca (11 czerwca)- CÓRKA Iwonka 4000g i 55 cm Swissmed
Gosiks1 - 23 czerwiec (28 czerwca) Córka Gabriela waga 3700 dl 50 cm
Grosik- 1 lipca (23 czerwca) - CÓRKA Lena waga 4300g, 58 cm, Szpital Wojewódzki, CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja siedzę z maluchami w domu – chore te moje dzieciaczki.Z Filipem już lepiej ale Bobi ma całe oczka czerwone i zalepione, nie wiem czy to ropa czy tylko od kataru, oczywiście standard katar i uszy.
Mam nadzieję, że szybko wyzdrowieją ,za tydzień Bobi ma swoją wielką rolę zagrać razem ze mną przedstawieniu . Jasełka u Filipa w przedszkolu (od czegoś trzeba zacząć) :)))

Jeżeli chodzi o porządki to już połowa zrobiona, właśnie dzisiaj myję okna. Zostanie mi kuchnia i dwa pokoje do posprzątania. No i prezenty większość kupiona
Maga 79 dziękujemy:)

U nas wszystko dobrze, czekamy na tatusia, który wraca około 22 grudnia.

Dziś podałam chłopcom mięsko z kurczaczka:) następnie w planie mam cielęcinkę.

ps. jak u Was przygotowania do świąt u nas na razie jesteśmy daleko w polu:(
Agusia maluszki później już tak szybko nie rosną, fotelik 9-18 kg starczy Tobie do ok. 4 roku życia. Najważniejsze aby był bezpieczny i wygodny, dzieci często zasypiają podczas jazdy i wtedy ważne jest aby dobrze podtrzymywał główkę tak aby nie latała i nie wisiała w dół.
Agusia, dzieci do roczku powinny bezwzględnie jeździć tyłem do kierunku jazdy, bo mają za słaby kręgosłup (w krajach skandynawskich jest norma, że do 4 lat). Z kolei te foteliki z przedziałem 9-36kg są słabo dostosowane dla maluszków. Jeśli chcesz już zmieniać to może warto rozważyć montowany tyłem z przedziałem 9-25 (np maxi-cosi moby).
Agusia, ja osobiście będę zmieniać fotelik na ten 9-18 kg, na razie mamy jeszcze trochę czasu bo Ola ma dopiero 6,5 kg :))

Maga podaję Ci namiar na tą drugą "dermatolożkę" :)
dr Wilkowska ul. Kraśnięta 34 Gdańsk tel. 609 093 482
Agussia -jeżeli chodzi o foteliki to nam Pan w Mama i ja powiedział ,że maluchy powinny jeździć w tych które mamy od urodzenia do roczku, ponieważ są one dobrze wyprofilowane dla takich maluchów i w razie jakieś stłuczki chronią klatkę piersiową malucha. My też wymieniliśmy starszemu w 8 -miesiącu ale wtedy tego nie wiedziałam mamy taki 9-25 kg.: http://aukcjewp.wp.pl/fotelik-coneco-zenith-9-25kg-wysylka-gratis-5kolor-i1979927331.html Jesteśmy zadowoleni z niego
Bobi na pewno będzie jeździł do 12- miesiąca w tym co teraz.

Kamcia super dzieciaczki, a Adaś jaki poważny :)
Hej Dziewczyny :)

Ja znowu mam niezłe zaległości na forum.
Mam do Was pytanie orientowałyście się może już w temacie zakupu następnego fotelika?
Ja kompletnie nie wiem na co się zdecydować :(
Laura jest duża i wyrasta mi z tego 1 fotelika i nie wiem czy jest sens kupować 9-18 kg jak zaraz mi z tego wyrośnie, bo nie należy do małych dzieci :) a znowu foteliki 9-36 mają kiepskie pozycje do spania ehhhhh już kompletnie nie wiem co wybrać...

Miłego weekendu :)
Anula dzięki :) Zapiszę sobie i jak się to zacznie powiększać to się umówię z którąś z Pań.

Madzia, bo my byliśmy inaczej chowani :) Teraz są schematy, ograniczenia itd. Kiedyś nie było tyle alergii. Teraz połowa maluszków pije nutramigen.

Kamcia, super dzieciaczki :)
Adaś ma taką poważną minę jak Janek na zdjęciach :)

Byliśmy dzisiaj w Ikei, matko, jakie tłumy, cudem udało się miejsce na parkingu znaleźć. A młody przespał ponad 2,5 h, taki miał deficyt snu.

U nas poza tym początki pełzania. Rzuca sobie zabawkę i szura po podłodze za nią :) Ale jak ma cel za daleko to się złości strasznie ;p

Dalka, buziaki dla twoich półroczniaków :)

Spadam prasować....brrr, cały wielki kosz czeka :/
Kamcia super dzieciaczki. Adaś to mały przystojniak :)

Maga jeżeli chodzi o lekarzy dermatologów to jedna to dr Elżbieta Grubska-Suchanek (przyjmuje w Sopocie na Armii Krajowej 116/5, a druga to dr Wilkowska (ale namiary dam Ci później bo czekam aż mi koleżanka prześle (ale ta przyjmuje gdzieś w Gdańsku)
Obie lekarki polecała mi pediatra (jak byłam z Olą prywatnie) i u mnie w przychodni też babka je polecała. Może warto się tam wybrać.
moja mama mi podała odrobinkę truskawek - akurat był sezon, jak miałam 2 tygodnie i nic mi nie było :) Pewnie dlatego teraz tak je uwielbiam :)
Poza tym te wskazania co i kiedy podawać co rusz się zmieniają, kiedyś wprowadzano już od 3-go mies, później 4, więc tak do końca nie należy w to wierzyć :)
witamy,
z tymi malinami to było tak, że zadzwoniłam do mamy i zapytałam się, ona mi powiedziała, że pewnie upewniłam się od którego miesiąca są i stwierdziłam skoro chłopcy mają zaraz skończone 6 miesięcy i jedzą naprawdę wiele produktów to dlaczego nie, było to zaledwie 6 malinek zagotowanych w wodzie do tego dodałam kleik ryżowy i odrobinę glukozy, nic chłopca nie było.
Ogólnie przy wprowadzaniu nowych produktów jestem bardzo ostrożna, niektóre rzeczy robię tak intuicyjne matka wie co najlepsze dla dziecka:) oczywiście nie przesadzam. Sprawdzam w tabeli co nowego można podać w danym miesiąc i miesiąc szybciej.
agawcia dzięki ;))

Adaś w rzeczywistości nie jest aż tak duży, waży 8 kg i mierzy 76 cm

puzzle kupiłam na allegro, ale musisz uważać bo takich puzzli jest bardzo dużo i jest też dużo tanich puzzli na allegro (najpierw kupiłam 66 puzzli tańszych i jak przyszły to po rozłożeniu strasznie śmierdziały i były jakieś brudne od smaru )
ja kupiłam takie:
http://allegro.pl/bezpieczne-wytrzymale-puzzle-piankowe-gratis-i1957220641.html
Kamcia ale masz fajne dzieciaczki:) i jaki duzy Twoj Adas sie wydaje w porownaniu z moimi bablem. a gdzie kupilas taka fajna mate?
no może teraz się uda

image

Uploaded with ImageShack.us
coś mi nie wychodzi wklejanie zdjęć, ucina mi je w połowie

image

a to moje pociechy:

image

My po kolejnej wizycie u okulisty i z oczkami Adasia jest OK, kolejna już kontrolna wizyta dopiero w lipcu. Tak więc opadająca powieka nie przysłania jemu pola widzenia.
Adaś teraz się rozszalał, przemieszcza się dość szybko po macie (mam matę piankową z puzzli 2x2m), czołga się z jednego końca na drugi i wyrywa sobie końcówki puzzli i je namiętnie gryzie... a miesiąc temu nie chciał nawet leżeć na brzuszku.

Fasolek możesz tez spróbować posmarować dziąsełka paracetamolem, przynosi ulgę miejscowo lepiej niż dentinox i dość szybko działa. Ja smaruję nurofenem.
Mamuska zapodawaj,zebys nie miala sajgonu:)

Ja Marcelinowi smaruje przed snem, a dzisiaj jeszce w nocy, obudzil sie o 3 i troszke stekal,ale i tak ta noc byla rewelacyjna w porownaniu do poprzedniej:) Rano zauwazylam,ze na gornych dziaslach pojawila sie kropka biala, wiec idzie kolejna jedynka i pewnie to go tak bolalo poprzedniej nocy.
hej hej!

zdrówka dla dzieciaczków! u nas też też srednia noc, mała się obudziła o 23, 2.30 i o 2.30 dałam cycka,ale że nie leciało od razu to zaczeła tak płakać, dosłownie drzeć się, że męża szybko obudziłam zeby robił butle z mlekiem i po tym zasneła. Nie wiem czy to zeby czy co? nie umiem rozpoznać czy dziąsła są napuchniete, jak na moje oko są normalne.w dzień też jest marudna, nie wiem co robić? byście zapodały tak profilaktycznie tą maść na żeby??
Kamcia, Filip miał wysypkę jakieś 2 tygodnie po smarowaniu maściami przeszło. Pediatra zapisała nam maści robione w aptece specjalnie do skór atopowych.
Poradzisz sobie z obowiązkami (jak to Maga napisała) wkońcu jesteśmy kobietami:) , gorzej może być z rozstaniem.
Ja sobie nie wyobrażam rozstania z Bobim i do tego te nie przespane nocki, ale wiem z własnego doświadczenia pierwsze parę dni i potem jest OK.:)
GrosikBobi też w 4 miesiącu strasznie się burzył jak jeździł w gondoli, jeździliśmy w foteliku póki było ciepło, jak się ochłodziło zamontowałam spacerówkę i teraz jest Ok. Oczywiście jak jest głodny to nic nie pomorze wyje wniebogłosy:)
Marciocha zdrówka dla Oliwki

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry