Widok

MAJOWE MAMY Z MALUSZKAMI 2010 CZ.16(45)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
MARZEC

15.03 MajowaMaja - Maja - 1760g 41cm - szpital Zaspa
30.03 Aya - Dominika - 1400g 41cm

KWIECIEŃ

09.04 neissi - Kubuś 2880, 53cm - szpital Zaspa
10.04 MamaMarty- Marysia 50cm 2400g Małgosia 49cm 2320g- Kliniczna
25.04 izaqueen- Adaś 3320g, 56cm - szpital Lębork
26.04 petra-Wojtuś 3120g,51cm-szpital Kliniczna (cc)
28.04 Tris_- Dziewusia- 51 cm, 3250 g- szpital Zaspa

MAJ

01.05 sauterelle- syn :) Jakub Paweł / szpital Kliniczna
03.05 Anik21 Philip 51 cm 3450 g
06.05 Demi - Filip 55 cm, 4010 g - Swissmed
07.05 Ola08 - Piotruś :)))), 54 cm, 3450 g, godz 12:00 - Zaspa
08.05 Agnieszka1303,Dominik 4000g i 61cm ,Szpital Wejherowo
08.05 natalia87 Julia 3850g i 57cm , szpital Wejherowo
09.05 Azja - Ula 57 cm - 3120 g - szp. Wejherowo
10.05 Madzia_Mika- Anastazja 3300g 57cm, szpital wojewódzki
12.05 agag_agag - córcia Emilka 4140 szpital Zaspa
13.05 Kamilisia - Maksymilian 3660g, 55cm
13.05 Ewelina80 - synuś Bartosz,3750 56cm szp Zaspa
13.05 Malutka22 -synek Oskarek 4420g szpital Zaspa
14.05 Słonko69 - Maja,3500g, 54cm, szpital Kliniczna
15.05 Patkagda - Patryk, 3820g, 59cm, szpital wojewódzki
15.05 Ulkam27 - Oskarek 3940g, 57cm , szpital kliiczna
26.05 Jagoda. - Zuzanna 3430g, 58cm, Kliniczna, CC
27.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, 4030g, 61 cm, szpital wojewódzki
27.05 majowa - synuś Kamil, 3930g,58 cm, szpital wojewódzki
28.05 Aniami- Mikołaj 3300g, 56 cm, Madryt
28.05 Cytrusowa_607 - Oleńka 2970, 52cm, Zaspa
28.05 sanszajn - Sandra 3300gr, 56cm, Redlowo
29.05 Mimii - Borys 3750g, 54cm, szpital Kliniczna
31.05 hanka102 - Maciuś 3865g, 57 cm, szpital Kiniczna

CZERWIEC

07.06 **emi- Milenka 3870g, 57cm, szp.wojewódzki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja nie chce na razie pić z niekapka. A wasze maluszki próbują już same trzymać sobie butelkę? Bo mój mały leniuch sama trzymać też nie chce.
moja pije z niekapka, najpierw ukradla takiego zdezelowanego nocnego kapka-niekapka z mieciutkim ustnikiem,a teraz ma taki ni to miekki ni to twardy lovi i tez pije ladnie, nawet mi podaje zebym ja napoila.
MajowaMaju, a ile razy robiliście na lamblie? Bo one mają okresy utajenia i trzeba zrobić badanie 3 razy w odstępach 5 dni. A bad. ogólne na pasożyty częśto wychodzi ujemne mimo ich obecności.

Nam wyszła nawet krew utajona, co tym bardziej potwierdzało alergię, ale mądry lekarz zlecił zbadać lamblie i wyszły. Nie przewidział tylko, że z lambliami idą w parze owsiki lub glista, które często nie wychodzą w badaniu. Mieliśmy już dwie kuracje na lamblie, ale się nie powiodły, bo widocznie Kuba ma któreś z tych pasożytów obłych, a wtedy trzeba najpierw zastosować leczenie na obłe i dopiero potem leczyć lamblie. A przy każdym tępieniu pasożyty wypuszczają do organizmu toksyny powodując coraz to nowsze i dokuczliwsze objawy i wtedy może dojść do marszu alergicznego. Dlatego teraz idziemy do parazytologa żeby wytępił je umiejętnie.
Te problemy z przybieraniem na wadze i zaparcia mogą wskazywać na zespół złego wchłaniania. Pasożyty mogą spowodować taki stan w zależności od ich umiejscowienia, a kiedy jelita są już tak zniszczone, może wtedy objawiać się to alergią na wszystkie produkty, których nie może wchłonąć. Te problemy z kupką to bardzo poważna sprawa. Przecież to może skończyć się hemoroidami, a wtedy dziecko będzie miało zaparcia nawykowe z obawy przed bólem. A robiliście jej kiedyś lewatywę żeby zobaczyć co siedzi w jelitach? A rosną jej włoski ładnie czy raczej nie bardzo?

Pytanie do Was mamusie: jak u Was idzie z nauką picia z niekapka? Bo Kuba od razu umiał z niego pić, ale przez zęby nie chce oglądać go nawet na oczy. Prędzej piłby prosto z kubka :/

Macie już zabezpieczenie do płyty kuchennej? Jeśli tak, to jakie? Szukam właśnie, bo to już najwyższy czas żeby potem uniknąć nieszczęścia.

Wczoraj przeżyliśmy chwilę grozy. Mamy betonowe nie wykończone schody bez poręczy, robione przez jakiegoś pijanego chyba, bo stopnie są za wysokie i za krótkie. Mąż niósł Kubusia z kąpieli, zawinął mu się kapeć i potknął się tak, że wylądowali na półpiętrze :/ Strachu się najedliśmy co nie miara. Na szczęście mąż wysunął ręce do przodu żeby nie przygnieść Kuby i nic złego się nie stało. Ale nerwy były.

Dużo zdrówka dla chorusich Maluszków i Mam :)
a u nas Zuzia chora. temperatura 39 wczoraj bylismy u lekarza i to jakies wirusowe zapalenie drug oddechowych..
Biedactwo caly czas placz. teraz od godziny spi.

Neissi no w koncu sie odezwalas......

Piękna zime mamy tylko na sanki z maluszkami wyjsc trzeba :)

Miłego dnia i duzooooooooooooooooo zdrowkaaaaaaaaaaaaaaa
Neissi,

robilismy lablie, pasozyty, grzyby, krew utajona, posiew ogolene, wszytko co tylko mozna bylo znalezc w spisie laboratoryjnym, mocz ogolne i posiew tez wszytko czyste.

Dzis lekarka zdecydowala ze podnosimy dawke Dicomanna, teko leku an zaparcia, ale jak powiedziala ze nie da rady to nie mozna dac juz wyzszej dawki, pwoiedziala ze slyszala o jakims nowym leku ale musi jutro sprawdzic co ma w skladzie czy Majka moze.

Neissi co do badan, my robimy Mai badania mniej wiecej co mic, zawsze jak dzownilismy do laboratorium przyszpitalnego mowili ze takie male dzieci nie musza byc na czczo no bo jak, wiec my zawsze szlismy tak 2,5 h po karmieniu, zeby po pobraniu dac jej butle z mlekiem na pocieszenie. Morfologia, jak morfologia zawsze byla troszke odjechana, jak to u wczesniakow, ale musielismy robic innne badania, elektrolity, wapn (to przy malej ilosci mleka, pewnie wy tez), fosfor, sod, potas i inne dziwactwa, wszytko duzo ponizej lub powyzej normy, juz jeje nerki kiedys chcieli przeswietlac, nastraszyli az jednej madry lekarz zapytal czy byla na cczo, to ja mowie jak chodzilismy, to on na to to 2-2,5h po jedzeniu ejest najwieksze wchlanianie z mleka i ze wszystkie wyniki sa zafalszowane, zrobilismy na czczo, min 12h, ok 2 w nocy dalismy jej wode ale bez glukozy, pobranie o 7 rano, wszytkie wyniki poza morfologia, wzorowe iwec uwazam ze warto tak zrobic jak mowia lekarze, nasze dzieci juz dadza rade wytrzymac bez jedzenia, a ile nas nerwy kosztowaly jak zobaczylismy takie wyniki.

Hehhe, pewnie fajnie to wyglada jak maly udaje pieska, z opisu rewelacja:):)
natalia widzę, że Julcia jeszcze pupci nie podnosi, ale już niedługo :D U nas to była kwestia może 2 tygodni jak od nieporadnego raczkowania i problemów z pokonaniem progu przeszedł do ścigania się do schodów. Jedna z jego ulubionych zabaw to gonienie mnie i udawanie pieska. Robi groźną minkę, wydaje straszne okrzyki i gryzie mnie w łydki albo stopy w zależności z której strony mnie "złapie" :)
Hej :) Petra nie martw się. Niektóre dzieci zamiast raczkować właśnie jeżdżą tak na pupci. A to, że raczkujące dzieci są niby zdolniejsze to bzdura. Ja nie raczkowałam i mam talent plastyczny, a moja siostra za grosz :)

MajowaMaju strasznie mi Was żal :( A robiliście Małej badania na pasożyty? Kuba strasznie męczy się z brzuszkiem przez lamblie, których nie dało się jeszcze wyleczyć. Pasożyty często powodują reakcje alergiczne. Kuba ma przez nie nietolerancję laktozy i białka mleka. Jest na diecie ale i tak strasznie cierpi od bólu brzuszka i na buźce okresowo wychodzą mu czerwone wypieki na policzkach, a skóra na nich jest szorstka i błyszcząca. Wcześniej wiecznie robił po 4 kupki dziennie, a teraz walczymy z zaparciami. Bywa, że dwa tygodnie nie może zrobić kupki bez czopka, mimo że wcale nie jest jakaś szczególnie twarda.
Sprawdźcie lamblie, bo możliwe, że Kuba został zarażony na oddziale wcześniaków, a rodziłyśmy w tym samym szpitalu.

A Kubuś ma 10 miesięcy, waży 10,4kg, mierzy 80cm i szaleje po całym domu :) Na razie jeszcze raczkuje, staje przy wszystkim, przy czym się da, a nawet nie da. Uwielbia wieszać się na stole, stawać na paluszkach i patrzeć co tam jest. Otwiera też szafki i grzebie :) A od wczoraj posiaduje sobie pięknie. Wcześniej siedzenie wcale nie było mu w głowie.

Jutro jedziemy na pobieranie krwi, bo Kuba je mleko tylko dwa razy dziennie i musimy sprawdzić czy nie potrzeba mu dodatkowych witamin. I właśnie się zastanawiam czy takie dziecko ma być jakoś na czczo :/
Maja jakieś 3 tyg. temu ważyła 9kg a mierzyliśmy ją sami w domu i wyszło 76cm.
Hej dziewczyny,
my wczoraj byliśmy na kontroli u pediatry, "mała" waży 9,5kg;D
Jak na 9miesięcy to całkiem pokaźna waga:P
Wzrostu ma 72cm, a obwód główki zaledwie 42cm.

Pediatra zaleciła zamiast wid d podawać tran norweski który zawiera omega3, wid a,e,d i jakieś tam kwasy.

ząbki mamy od dwóch tygodni narazie 2, to dlatego wcześniej pisałam i się zastanawiałam dlaczego nastka marudzi nie chce jeść i spać.

a z ciekwości ile ważą i mierzą Wasze maluchy?

pozdrawiam mamy i maluszki;)
No pieknie pełza ale za tego papierosa tata na dupke powinien dostac chyba :)
a tu link jak malutka pelza
http://img337.imageshack.us/i/xzr.mp4/
MM dziekuje za pamiec!!

No juz niecaly m-c do roczku, zlecialo bardzo szybko, oj bardzo.

Wczoraj na ansze 11 m-cy dostalismy zgode na pierwsze szczepienie, wiec mloda dostala hexe 6w1, znisola dzielnie, placzu z dwie minutki bylo, bez pocieszania mleczkiem , tak wiec zuch dziewczyna.

Nam wyszlo ze na 11 m-cy wazymy 6.850kg, 66 cm.
Maja teraz przybiera bardzo slabo, na mc- teraz miala 120gr niecale, ostni kg robilismy w 6 m-cy, ale chyba tak jest ze jak dzieciaczki zaczynaja sie ruszac to spalaja to co mialy nagromadzone, choc zdarzaja sie dzieciaczki ktore tyja jeszcze sporo.

Majka od 3 m-cy raczkuje na calego, od 2,5 stoi przy meblach, od 2 m-cy chodzi przy kanapie i lawie boczkiem, mama nadzieje ze niepredko zacznie chodzic bo i tak urwisa wszedzie pelno, nie usiedzi sekundy na mijscu, a ze mala wciska sie w kazda szczeline:)

U nas noce nadal tragiczne, jak wydaje mi sie ze juz gorzej byc nie moze, nastepnego dnia zminiam zdanie bo moze, generalnie od od ok 23 juz nie ma spania, nawet branie do ans do lozka niewiele pomaga.

latamy po lekarzach nadal, maja nie robi sama kupek, bylismy juz an dwoch srodkach dla dzieci od 3go roku zycia i nic, nie wspominajac o lactulosie ktora dawno przestala dzialac.

Nasza dieta nudana jak flaki z olejem za przeproszeniemn, mleko, sinlac z gruszka lub sliwka, dynia z indykiem.
Na wszytko alergie,

ostatnio probowalismy ziemniaka ale po sensacjach jakie sie pojawily stwierdzono nietolerancje skrobi.
Glutenem i jajkiem mamy czekac do 2 roku zycia.
Od kilku dni testujemu brokula, narazie tylko wysypka na buzi.

maja tak chetnie proboje nowych rzeczy, taka zajada oczkami, wszytko jeje smakuje, tylko ten brzuszek nie daje sobie z tym rady, szkoda mi jej bardzo, ze tak malo rzeczy moze probowac.

Wyladowalismy w koncu prywatnie u logopedy, generalnie mamy mase cwiczen, asymetria buzi juz sie bardzo ujawnila, Maja ma zamiany w czesci rzujacej, dwieczenia moga tylko pomoc, amsaze, ale ona tak placze jak ja amsuje ze serce sie kraja.

lece Kochane bo Maja bardzo placze, ale pozdrawiam bardzo, Mamy i KOchane szkraby.
Majowa zdrówka dla córeńki :)
100 lat :)

Matko to już 11 miesięcy..........

Moje gwiazdki raczkują oj raczkują :p
Łażą po całym domu, Marysia staje przy meblach i tak delikatnie przechodzi, Małgosia woli na czworaka ale w łóżeczku stoją obie twardo i wkładaja sobie ręce do ust, oczu, uszu itd, tudzież zabierają sobie nawzajem smoczki :)
No ja bym chciała, żeby mój jeszcze trochę leżał albo chociaż usiedział na pupie dłużej niż 10 sekund :) Od razu przerzuca się na brzuszek i raczkuje albo pełza. Jak mu wygodniej. No i wstaje przy wszystkich meblach i potrafi przejść kawałek. Dzisiaj zaliczył sporo upadków, chyba kupię mu kask :D
Uffff my jestesmy po praskudnej grypie, padam z nog bo przez weekend mialam ostry dyzur w domu. I maz i Mikus, a potem i mnie dopadlo tak wiec bylo fatalnie! Najbardziej mi szkoda malenstwa, temp podskakiwala mu az do 39 stopni :( No ale dzis lepiej, juz mu apetyt wrocil tak wiec ulga.

Wazylam go w ciuszkach wczoraj u lekarza i wyszlo 9.400. Przez ostatni miesiac przytyl ponad 0.5kg mimo tego ze straszny wiercipietek sie z niego zrobil. Czolga sie po calym salonie, buja na nozkach i wydziwia jak by cos siegnac, kiedy tylko cos go zainteresuje.

Aga, u Mikolajka trzydniowka tez skonczyla sie wysypka, ale byla juz wybawieniem od tej paskudnej goraczki, raz w nocy mial 40 stopni. Faktycznie tez byl wysypany od stopek po czubek glowki ale nic go nie swedzialo i kilku dniach wysypka poprostu zbladla.

No nic, duzo zdrowka dziewczyny dla was i maluszkow. Pzdr.
to była 3 dniówka Dopytywałam, czy to czasem nie różyczka, bo ja pracuję w grupie ryzyka, ale on uparcie twierdził że trzydniówka. A ja doczytując w necie co prawda zdjęć nie znalazłam, ale opis pasuje.

Ja też coś chyba łapię, a mała tylko katar
a u emilki na pewno to byla trzydniowka? a moze różyczka, bo u nas nic sie nie zlewalo , choc bylo widac wysypke pare dni az zbladla.ale wiadomo co organizm to inaczej przechodzi

Gosia to juz dlgo raczkuje a teraz juz po 2 kroczki bez trzymanki robi, wy szczesciary, jak ja bym chcila sie zamienic zeby moja sie nie ruszala, a tak to cala posiniaczona bidla.

u mnie dzieciaki jeszccze zakatarzone ale juz lepiej, gorzej ze mna, dawno tak zle sie nie czulam, podjelam zmasowany atak czosnkiem ale chyba bede musiala sie przejsc do lekarza.choc ieczorem nastala mocna poprawa.
mloda znow maudzi na zabki, zobacze jak dzis pospi,

a ja musze cos ze soba zrobic, mysle nad zmiana fryzury, teraz mam poprostu dlugie (blond)
Biedna Emilka ale juz zdrowa na szczescie :)
hehe ale nosi tez bodziaczki 0-3 mcy :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry