Widok

MAJOWE MAMY Z MALUSZKAMI 2010 CZ.16(45)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
MARZEC

15.03 MajowaMaja - Maja - 1760g 41cm - szpital Zaspa
30.03 Aya - Dominika - 1400g 41cm

KWIECIEŃ

09.04 neissi - Kubuś 2880, 53cm - szpital Zaspa
10.04 MamaMarty- Marysia 50cm 2400g Małgosia 49cm 2320g- Kliniczna
25.04 izaqueen- Adaś 3320g, 56cm - szpital Lębork
26.04 petra-Wojtuś 3120g,51cm-szpital Kliniczna (cc)
28.04 Tris_- Dziewusia- 51 cm, 3250 g- szpital Zaspa

MAJ

01.05 sauterelle- syn :) Jakub Paweł / szpital Kliniczna
03.05 Anik21 Philip 51 cm 3450 g
06.05 Demi - Filip 55 cm, 4010 g - Swissmed
07.05 Ola08 - Piotruś :)))), 54 cm, 3450 g, godz 12:00 - Zaspa
08.05 Agnieszka1303,Dominik 4000g i 61cm ,Szpital Wejherowo
08.05 natalia87 Julia 3850g i 57cm , szpital Wejherowo
09.05 Azja - Ula 57 cm - 3120 g - szp. Wejherowo
10.05 Madzia_Mika- Anastazja 3300g 57cm, szpital wojewódzki
12.05 agag_agag - córcia Emilka 4140 szpital Zaspa
13.05 Kamilisia - Maksymilian 3660g, 55cm
13.05 Ewelina80 - synuś Bartosz,3750 56cm szp Zaspa
13.05 Malutka22 -synek Oskarek 4420g szpital Zaspa
14.05 Słonko69 - Maja,3500g, 54cm, szpital Kliniczna
15.05 Patkagda - Patryk, 3820g, 59cm, szpital wojewódzki
15.05 Ulkam27 - Oskarek 3940g, 57cm , szpital kliiczna
26.05 Jagoda. - Zuzanna 3430g, 58cm, Kliniczna, CC
27.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, 4030g, 61 cm, szpital wojewódzki
27.05 majowa - synuś Kamil, 3930g,58 cm, szpital wojewódzki
28.05 Aniami- Mikołaj 3300g, 56 cm, Madryt
28.05 Cytrusowa_607 - Oleńka 2970, 52cm, Zaspa
28.05 sanszajn - Sandra 3300gr, 56cm, Redlowo
29.05 Mimii - Borys 3750g, 54cm, szpital Kliniczna
31.05 hanka102 - Maciuś 3865g, 57 cm, szpital Kiniczna

CZERWIEC

07.06 **emi- Milenka 3870g, 57cm, szp.wojewódzki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki za wsparcie naprawdę duzo to dlamnie znaczy... moja mama lezy na zaspie

a co do tego kombinezonka to chyba sie nie opłaca kupować nowego przynajmniej ja tak uważam lepiej kupić butki malej

ja tak moją małą ubierałam mamy takie skórzane butki na rzep z kożuchem w środku moja siostra kupiła nam latem w zakopanym po 15 zl a Zuzi wygodniej w spodniach i w kurtce niż w kombinezonie wiec nam te butki to spadły z nieba...

ja mam jeden kombinezon w calosci a jeden bez stopek tylko z tego samego ma takie butki szmaciaki i niestety z tego calego wyrosla tez,
o np takie http://allegro.pl/cieplutkie-buciki-kapcie-dla-niemowlat-13-kol-i1432564963.html tylko lepiej wieksze bo dzieciak przy ubieraniu podwija paluszki ;)
zawsze mozesz kupic takie zimowe sniegowe rekawiczki na jeden palec i malej zakladac ;)
Hej dziewczyny!
Zastanawiam się jak śpią w nocy Wasze mal,uchy bo Nastka zaczeła się budzić często nawet co godzinę:/
Nie wiem jaka może być przyczyna bo w dzień jest grzeczna..
I pytanko jak karmicie dzieciaczki??
Ile razy dziennie jedzą i jakie nowości ostatnio wprowadziliście?

Nastka je tak:
6- 180ml mleczko
11-jogurcik
14-obiadek/zupka 190ml
17-deserek
20-kaszka mleczno ryżowa 150ml
24-180ml-mleczko

zdarza sie o3-4 mleczko:)
No właśnie ja myślałam żeby nie kupować nowego kombinezonu tylko jakiś używany bo nowego to na pewno się nie opłaca na kilka miesięcy. Szukałam nawet na allegro i były dwa fajne i tanie bo z przesyłką wychodziło ok 20-25zł ale niestety jak zmierzyłam obecny kombinezon Majki to róznica tylko 5 cm. Maja nosi rozmiar 80-86.

Maja je
rano 120 ml mleka,
ok 10.00 120 ml kaszki,
11.30 deserek i biszkopty,
ok 13.00 mleko 120 ml
ok 16.30 obiadek i
o 19.00 mleko 150 ml
i raz w nocy mleko 150ml.
A co do spania to u nas jest tragedia bo Maja niby zasypia ok 19.00-19.30 czyli jak przedtem ale po pewnym czasie budzi się i to co chwilę aż w końcu przekładamy ją do łóżeczk (bo zasypia w wózku) i od kilku dni budzi się znów z krzykiem między 22.00 a 23.00 i wtedy znów godzina usypiania i nie da się już odłożyć do łóżeczka tylko śpi z nami. Potem budzi się ook 3.00 na mleko i albo śpi dalej do ok 6.45 albo tak jak tej nocy nie mogła zasnąć przez 2 godziny i zasnęła dopiero o 5.30 i spała do 7.30 przebudzając się co chwilę.
Więc u nas tragedia ze spaniem w nocy, a w dzień ma dwie ok godzinne drzemki. Pierwszą ok 10.00 i druga ok 13.30.
Madzia od 6 do 14 na mleku i jogurcie ?? Nie domaga się jedzenia ? Strasznie długa przerwa jak dla mnie :P

U nas jest różnie, zależy jak śpi itd. Mniej więcej tak:

8-9 kaszka 120ml
13 - mleko 200ml
16 - obiadek 190ml
18 - kanapeczka z masełkiem
20.30 mleko 240ml

W nocy nie je.
u nas sie mala troszke przestawila ... budzi sie razem z tata do pracy :)
4.30 mleczko -250ml
9-10 kanapeczka lub dwie z almette
13 obiadek
16 deserek
21 mleczko 200 czasem nawet mniej ale wtedy sie budzi kolo 23 i chce pic
a moze zobacz jak według siatki centylowej mniejwiecej bedzie miala na luty przyszlego roku i taki wiekszy kup, tylko ze to wtedy z otwartymi nogawkami, ale teraz zawsze mozesz zaszyc i miec taki z calymi nogawkami.

moja spi roznie dzis np ladnie bo od 20 do 1, potem o 4 i do 6 no i o 1i4 je mleczko o 6 juz nie chce(cyca)
w dzien ok 8-9 kaszki miseczke,
12-13 zupki miseczke(ale takiej z ziemniakami albo kasza) potem podjada rozne takie
15-16 ziemniaczki plus jakies miesko, w zupce tez czasem cos plywa
no i o 19.30 kaszka tez miseczka
potem cycoch
ale noce sa przerozne i zeby i niewiadomo co .tez mi sie potrafi budzic co godzine, wczoraj np z tesknoty za bratem co chwile sie budzila i chciala spac tylko ze mna/na mnie
Zuzia je chyba zadziej niż wasze dzieci
o 6-7 rano 150ml mleka
10-11 kaszka mleczna z owocami pół miseczki
14-15 3/4 słoiczka zupki + 60ml soczku
17 jogurt
19 180ml mleka z kasza
w nocy jak się przebudzi dostaje bardzo słabą herbatkę

Okolo 10 owsianka na sniadanie lub kaszka
wtedy spacerek
okolo 13 obiadek
okolo16-17 piers bo przed drzemka
okolo 20 jakies tarte jablko lub jogurcik(czasem )
ok 21 staram sie dac sztuczne raczej wypije lub mu pomoge choc czasem ciazko jest okolo180ml albo dopija piersia albo nie
i 2 razy wtedy w nocy wstaje
A Majka je sobie tak:
6 -50 ml sinlacu + słoiczek owoców
12 - obiadek (dynia z indywkiem) róznie od 100 do 190gr
15 - albo mleko albo deserek, zalezy jak nie chce jesc to daje deserek, bo to zawsze wciagnie
18 - 120 ml mleka z kleikiem kukurydzianym

Pilnujemy stałych pór karmienia, w nocy nie, dostaje wode, czasem herbatke rumiankową jak nie robila dzien wczesniej kupki, ale to tylko 100ml herbatki

Noce tez u nas tragiczne, w sumie coraz gorsze, ale u nas zaczelo sie psuc juz w sierpniu, ostatnio spie od 2-3h do 4-5, chyba mozna sie pryzywczaic, choc jest ciezko nad ranem jak wstaje o 6stej, no ale najgorsze to chyba bedzie jak przez 5ta trzeba bedzie wstac do pracy:(
Slonko,

daj znac jakie wymiary musialby miec kombinezon dla małej, mam jeden w zapasie, niby 74 ale dla mnie to na pewno 86 conajmniej, z doczepainymi bucikami wiec jak cos mozna zrobic otwarte nozki, moglabym ci pozyczyc, tylko podaj w centymetrach od karczku to sprawdzimy czy sie nada
Oj u nas też noce ciężkie. Z początku usiłowałam znaleźć przyczynę, ale na to nie ma reguły. Jedną noc śpi ładnie i nie wymaga dokarmiania, a innej nawet jedzonko nie pomoże. Trzymałam się mocno nie karmienia w nocy, bo bardzo szybko zrezygnował z jedzenia nocą i nie chciałam tworzyć złych nawyków. Jednak po kolejnej nocy, kiedy wypił 200ml wody, zdecydowałam się ułatwiać mu zaśnięcie jedzonkiem. I pomaga. Kiedy widzę, że chce za dużo pić to nie czekam aż będzie straszny płacz i daję jeść. Też byłam skołowana, bo w dzień był spokojny, a w nocy płacz. Ale to przez zęby. Teraz idą 4 naraz i dają mu tak popalić, że nawet w dzień jest rozpacz. Śmieje się i płacze na zmianę.

Dodatkowym utrudnieniem jest mega-zatwardzenie. Ponoć przy ząbkowaniu jest rozzwolnienie, a Kuba jak raz odwrotnie.

Miałam Was właśnie zapytać jakie dajecie przekąski. Chodzi mi o takie bezglutenowe i bezmleczne. Ja daję chrupki kukurydziane, biszkopty, jak upiekę to ciasto bananowe, kanapeczki ze zmiksowanym indykiem z zupy (jest jak pasztecik i trzyma się chlebka), czasem robię kisielek owocowy lub galaretkę. Oczywiście wszystko bezglutenowe i bezmleczne. Mam też pomysł na ciasto marchewkowe na deserek i kanapeczki z konfiturą słodzoną fruktozą na lunch. Może macie jakieś inne pomysły?

Kubuś je:

6:30-7:00 210ml mleka zagęszczonego kaszką ryżową
10:00-11:00 dwie tycie kromeczki z mięskiem lub musem owocowym i 100ml soku (jak nie ma nastroju to 120ml kaszki kukurydzianej z połową małego słoiczka owocowego)
13:00-14:00 obiadek - np. ziemniaczki, szpinaczek, pół żółtka i łyżeczka oleju kukurydzianego
16:00-17:00 deserek - jabłko z banankiem, owocki z kompotu lub prażone jabłko z suszonymi śliwkami
19:00 240ml mleczka zagęszczonego kaszką ryżową
jak w dzień nie jadł to o 23 jeszcze 210ml mleczka i wiem, że o 2 w nocy nie obudzi się z głodu
Hej!
I u nas nocki beznadziejne;/
Slonko chcesz ot i ja mam kombinezon moge Ci pozyczyc jest granatowy 80-86 ale dos duzy. \zmierz od karczku do nozek jak juz dziewczyny wczesniej pisaly moze sie nada ktorejs z nas formek zapas kombinezonów:)
Borysek tez w sumie je podobnie jak wasze szkraby:
oczywiscie zalezy kak sie obudzi...
5 mlesio
9-9.30 mleko z owocami
13 obiadek ok poltora sloika lub micha moich zupek ( rosolek z manna i warzywkami, ogorkowa,jarzynowa, pomidorowa, pulpety w sosie pomid z ziemniakami)
18.30 mlesio

Przy dobrych nocach sie nie budzi w nocy dopiero o 5 ale niekiedy nawet 2-3 chce ama ;>
Dziewczyny opadam juz z sil :( Malutka jest juz poraz drugi chora i to przez partnera .... do niego mozna mowic jak grochem o sciane .
za pierwszym razem byla chrypka z katarem tydzien czasu sie meczylismy , tydzien byl spokoju i wzielo mnie i mala teraz na kaszel ja mam tak zawalone gardlo ze mowic nie moge a mala lekki kaszelk dzis rado dostala gorczki myslalm ze moze na zabki dostala czopka i zeszlo sniadania tez niechciala jest teraz obiadek jadla i zwrocila wszystko ... niewiem czy cos jej lezalo na zoladku czy co :( co podawac takiemu maluszkowi procz picia by sie nie odwodnilo
natalia mozesz podac hydronea do picia - to sa elektrolity zeby wlasnie sie nie odwodnic
u nas goraczka od dwoch dni, co ja zbije to znowu rosnie, litry sliny z buzi leci i co tylko sie da ugryzc to w buzi laduje a noce kompletnie bezsenne :(
Bardzo dziękuję dziewczyny za chęci pożyczenia kombinezonu, ale już w tym tygodniu będę miała kombinezon dla Majki. Okazło się że moja bratowa ma jakiś po swojej córci, a że mój brat będzie w tym tygodniu w Gdańsku to mi go podrzuci (mieszkają za Grudziądzem), więc mój problem się rozwiązał. Ale jeszcze raz bardzo Wam dziękuję!!!

U nas nocki nadal koszmarne. Mała dalej budzi się z płaczem a po mleku ok 2.00 nie chce już spać w swoim łóżeczku, budzi się z płaczem aż w końcu bierzemy ją do siebie i śpi z nami. A pomimo tego popłakuje przez sen :( Nie wiem już o co chodzi czy o spanie z nami i czy o coś innego.

No i dalej mało je :( Często nawet 120 ml mleka nie zjada :( Na szczęście chociaż deserki zaczęła jeść w całości, bo i z obiadem to różnie bywa :(
A ... chciałam was jeszcze spytać pod czym śpią wasze maluszki w nocy? Maja do tej pory spała przykryta kołdrą i rozkopywała się tylko jak już się dobrze obudziła a teraz nawet przez sen się rozkopuje i przez to też budzi. A jak śpi z nami to kopie kądrę żeby ją zwalić. Jak zasypia to nawet jej nie da się w ogóle przykryć bo od razu oczy jak 5zł, więc czekam aż zaśnie i dopiero przykrywam. I taka walka z przykrywaniem trwa całe noce. Chcę kupić jej śpiworek żeby spała w końcu przykryta i zastanawiam się na jaką długość? Ciuszki nosi na 80-86, ale jak ją dziś próbowałam zmierzyć to wychodziło mi że ma ok 76cm "wzrostu". Myślałam o takim długości 90 cm - nie będzie za duży albo za mały?
mamy przescieradlo i poszewke od kolderki z zamkami po bokach ... ale i tak dziecko potrafi sie rozkopac
Słonko od dziś w Lidlu są śliczne śpiworki po niecałe 40zł. Kup większy. Ja zawsze mam większe o dwa numery nawet i to się sprawdza, bo na styk krępuje ruchy za bardzo.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry