Widok

MAJOWE MAMY Z MALUSZKAMI 2010 CZ.16(45)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
MARZEC

15.03 MajowaMaja - Maja - 1760g 41cm - szpital Zaspa
30.03 Aya - Dominika - 1400g 41cm

KWIECIEŃ

09.04 neissi - Kubuś 2880, 53cm - szpital Zaspa
10.04 MamaMarty- Marysia 50cm 2400g Małgosia 49cm 2320g- Kliniczna
25.04 izaqueen- Adaś 3320g, 56cm - szpital Lębork
26.04 petra-Wojtuś 3120g,51cm-szpital Kliniczna (cc)
28.04 Tris_- Dziewusia- 51 cm, 3250 g- szpital Zaspa

MAJ

01.05 sauterelle- syn :) Jakub Paweł / szpital Kliniczna
03.05 Anik21 Philip 51 cm 3450 g
06.05 Demi - Filip 55 cm, 4010 g - Swissmed
07.05 Ola08 - Piotruś :)))), 54 cm, 3450 g, godz 12:00 - Zaspa
08.05 Agnieszka1303,Dominik 4000g i 61cm ,Szpital Wejherowo
08.05 natalia87 Julia 3850g i 57cm , szpital Wejherowo
09.05 Azja - Ula 57 cm - 3120 g - szp. Wejherowo
10.05 Madzia_Mika- Anastazja 3300g 57cm, szpital wojewódzki
12.05 agag_agag - córcia Emilka 4140 szpital Zaspa
13.05 Kamilisia - Maksymilian 3660g, 55cm
13.05 Ewelina80 - synuś Bartosz,3750 56cm szp Zaspa
13.05 Malutka22 -synek Oskarek 4420g szpital Zaspa
14.05 Słonko69 - Maja,3500g, 54cm, szpital Kliniczna
15.05 Patkagda - Patryk, 3820g, 59cm, szpital wojewódzki
15.05 Ulkam27 - Oskarek 3940g, 57cm , szpital kliiczna
26.05 Jagoda. - Zuzanna 3430g, 58cm, Kliniczna, CC
27.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, 4030g, 61 cm, szpital wojewódzki
27.05 majowa - synuś Kamil, 3930g,58 cm, szpital wojewódzki
28.05 Aniami- Mikołaj 3300g, 56 cm, Madryt
28.05 Cytrusowa_607 - Oleńka 2970, 52cm, Zaspa
28.05 sanszajn - Sandra 3300gr, 56cm, Redlowo
29.05 Mimii - Borys 3750g, 54cm, szpital Kliniczna
31.05 hanka102 - Maciuś 3865g, 57 cm, szpital Kiniczna

CZERWIEC

07.06 **emi- Milenka 3870g, 57cm, szp.wojewódzki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny ja dzis to normalnie umieram padam ... choroba niechce mnie opuscic a jest coraz gorzej ... gardlo boli jka bolalo tylko teraz bynajmniej moge odkaszlec ale namacham sie przytym do tego wczoraj katar doszedl porazka jakas cala noc nieprzespana ... do tego myslal ze rano wymiotowac.
malo naszczescie tylko lekko pokasluje , niewiem jak dlugo tak dam rade
ja mam jakies spiworki ale ich kompletnie nie uzywam, mala spi na brzuszku czasem na boczku i sie nie rozkopuje, teraz spi pod kolderka, bo nie wlączam ogrzewania zeby nie bylo za sucho,

mama mi kiedys mowiala ze bratu przyszyla tasiemki do rogow kolderki i przywiazywala do szczebelwk, mogl sie krecic ile wlezie a kolderka brzuszek przykrywala.

u nas lepiej w nocy, ale to jeszcze i tak nie wystarcza na pozadne wyspanie, bo jak gosia lepiej spi to gabrychu ma gorsza noc i tak w kolko...
U nas ze zdrówkiem też ok :) Dlatego tak boję się że przez te odkrywania się małej znów się coś przyplącze.

Mąż wpadł na chwilę do domku więc mam już śpiworek :) Jest średniej grubości ale myślę że wystarczy - kupił długości 90cm.
No ja już na szczęście zdrowa, małe też odpukać :)

Zaraz polecę trochę w Gdańsku poszukać tych pampków w Lidlach.

Co do śpiworka. Ja kupiłam jak były poprzednio w Lidlu na zamek po boku. Kupiłam ten do 110 cm. Jest za duży ale małe mają dużo miejsca żeby ruszać nogami, są cieplutkie rano no i przede wszystkim mogą swobodnie stanąć w łóżeczku będąc w śpiworku :)
No spiworki byly jeszcze ale pampersy przed 10 wszedzie wykupione :(
ja kupilam rajstopki i sliniaczki
U nas naszczescie nie ma tego problemu,maly sie nie rozkopuje
A jak ze zdrowkiem Waszym i Maluchow??
U nas oki
no to chyba i ja sie przejde do lidla
Mąż był własnie w Lidlu i kupił małej ten śpiworek - mówił że bardzo fajny. Więc dziś wypróbujemy :)
Karolinka ja się dokładnie tego samego obawiam, ale stwierdziłam że póki nie spróbuję to sie nie przekonam, a nie widzę innego wyjścia. Próbowałam juz przykrywać ją (a dokładnie jej plecyki i brzuszek bo to najważniejsze) malutkim cieniutkim kocykiem i to tak bardzo delikatnie ale ona i to to po chwili wyczuwała i zwalała. Jak mąż kupi ten śpiworek powkładam Majkę w niego trochę przed kąpielą żeby się oswoiła ale i tak boję się jak to będzie. Teraz trochę żałuję że od początku Maja nie spała w śpiworku bo nie było by teraz tego problemu.
Filip ma dokładnie jak Maja, ze nie da sie go przykryc dopoki nie zasnie a w nocy sie rozkopuje. Kupiłabym mu tyez spiworek ale boje sie ze jak juz go w niego zapne to dostanie szału
Włąśnie widziałam w gazetce - jak mąż znajdzie chwilę to podjedzie do Lidla bo blisko nas żadnego nie ma żebym ja mogła z małą iść.
Słonko od dziś w Lidlu są śliczne śpiworki po niecałe 40zł. Kup większy. Ja zawsze mam większe o dwa numery nawet i to się sprawdza, bo na styk krępuje ruchy za bardzo.
mamy przescieradlo i poszewke od kolderki z zamkami po bokach ... ale i tak dziecko potrafi sie rozkopac
A ... chciałam was jeszcze spytać pod czym śpią wasze maluszki w nocy? Maja do tej pory spała przykryta kołdrą i rozkopywała się tylko jak już się dobrze obudziła a teraz nawet przez sen się rozkopuje i przez to też budzi. A jak śpi z nami to kopie kądrę żeby ją zwalić. Jak zasypia to nawet jej nie da się w ogóle przykryć bo od razu oczy jak 5zł, więc czekam aż zaśnie i dopiero przykrywam. I taka walka z przykrywaniem trwa całe noce. Chcę kupić jej śpiworek żeby spała w końcu przykryta i zastanawiam się na jaką długość? Ciuszki nosi na 80-86, ale jak ją dziś próbowałam zmierzyć to wychodziło mi że ma ok 76cm "wzrostu". Myślałam o takim długości 90 cm - nie będzie za duży albo za mały?
Bardzo dziękuję dziewczyny za chęci pożyczenia kombinezonu, ale już w tym tygodniu będę miała kombinezon dla Majki. Okazło się że moja bratowa ma jakiś po swojej córci, a że mój brat będzie w tym tygodniu w Gdańsku to mi go podrzuci (mieszkają za Grudziądzem), więc mój problem się rozwiązał. Ale jeszcze raz bardzo Wam dziękuję!!!

U nas nocki nadal koszmarne. Mała dalej budzi się z płaczem a po mleku ok 2.00 nie chce już spać w swoim łóżeczku, budzi się z płaczem aż w końcu bierzemy ją do siebie i śpi z nami. A pomimo tego popłakuje przez sen :( Nie wiem już o co chodzi czy o spanie z nami i czy o coś innego.

No i dalej mało je :( Często nawet 120 ml mleka nie zjada :( Na szczęście chociaż deserki zaczęła jeść w całości, bo i z obiadem to różnie bywa :(
natalia mozesz podac hydronea do picia - to sa elektrolity zeby wlasnie sie nie odwodnic
u nas goraczka od dwoch dni, co ja zbije to znowu rosnie, litry sliny z buzi leci i co tylko sie da ugryzc to w buzi laduje a noce kompletnie bezsenne :(
Dziewczyny opadam juz z sil :( Malutka jest juz poraz drugi chora i to przez partnera .... do niego mozna mowic jak grochem o sciane .
za pierwszym razem byla chrypka z katarem tydzien czasu sie meczylismy , tydzien byl spokoju i wzielo mnie i mala teraz na kaszel ja mam tak zawalone gardlo ze mowic nie moge a mala lekki kaszelk dzis rado dostala gorczki myslalm ze moze na zabki dostala czopka i zeszlo sniadania tez niechciala jest teraz obiadek jadla i zwrocila wszystko ... niewiem czy cos jej lezalo na zoladku czy co :( co podawac takiemu maluszkowi procz picia by sie nie odwodnilo
Hej!
I u nas nocki beznadziejne;/
Slonko chcesz ot i ja mam kombinezon moge Ci pozyczyc jest granatowy 80-86 ale dos duzy. \zmierz od karczku do nozek jak juz dziewczyny wczesniej pisaly moze sie nada ktorejs z nas formek zapas kombinezonów:)
Borysek tez w sumie je podobnie jak wasze szkraby:
oczywiscie zalezy kak sie obudzi...
5 mlesio
9-9.30 mleko z owocami
13 obiadek ok poltora sloika lub micha moich zupek ( rosolek z manna i warzywkami, ogorkowa,jarzynowa, pomidorowa, pulpety w sosie pomid z ziemniakami)
18.30 mlesio

Przy dobrych nocach sie nie budzi w nocy dopiero o 5 ale niekiedy nawet 2-3 chce ama ;>
Oj u nas też noce ciężkie. Z początku usiłowałam znaleźć przyczynę, ale na to nie ma reguły. Jedną noc śpi ładnie i nie wymaga dokarmiania, a innej nawet jedzonko nie pomoże. Trzymałam się mocno nie karmienia w nocy, bo bardzo szybko zrezygnował z jedzenia nocą i nie chciałam tworzyć złych nawyków. Jednak po kolejnej nocy, kiedy wypił 200ml wody, zdecydowałam się ułatwiać mu zaśnięcie jedzonkiem. I pomaga. Kiedy widzę, że chce za dużo pić to nie czekam aż będzie straszny płacz i daję jeść. Też byłam skołowana, bo w dzień był spokojny, a w nocy płacz. Ale to przez zęby. Teraz idą 4 naraz i dają mu tak popalić, że nawet w dzień jest rozpacz. Śmieje się i płacze na zmianę.

Dodatkowym utrudnieniem jest mega-zatwardzenie. Ponoć przy ząbkowaniu jest rozzwolnienie, a Kuba jak raz odwrotnie.

Miałam Was właśnie zapytać jakie dajecie przekąski. Chodzi mi o takie bezglutenowe i bezmleczne. Ja daję chrupki kukurydziane, biszkopty, jak upiekę to ciasto bananowe, kanapeczki ze zmiksowanym indykiem z zupy (jest jak pasztecik i trzyma się chlebka), czasem robię kisielek owocowy lub galaretkę. Oczywiście wszystko bezglutenowe i bezmleczne. Mam też pomysł na ciasto marchewkowe na deserek i kanapeczki z konfiturą słodzoną fruktozą na lunch. Może macie jakieś inne pomysły?

Kubuś je:

6:30-7:00 210ml mleka zagęszczonego kaszką ryżową
10:00-11:00 dwie tycie kromeczki z mięskiem lub musem owocowym i 100ml soku (jak nie ma nastroju to 120ml kaszki kukurydzianej z połową małego słoiczka owocowego)
13:00-14:00 obiadek - np. ziemniaczki, szpinaczek, pół żółtka i łyżeczka oleju kukurydzianego
16:00-17:00 deserek - jabłko z banankiem, owocki z kompotu lub prażone jabłko z suszonymi śliwkami
19:00 240ml mleczka zagęszczonego kaszką ryżową
jak w dzień nie jadł to o 23 jeszcze 210ml mleczka i wiem, że o 2 w nocy nie obudzi się z głodu
Slonko,

daj znac jakie wymiary musialby miec kombinezon dla małej, mam jeden w zapasie, niby 74 ale dla mnie to na pewno 86 conajmniej, z doczepainymi bucikami wiec jak cos mozna zrobic otwarte nozki, moglabym ci pozyczyc, tylko podaj w centymetrach od karczku to sprawdzimy czy sie nada
A Majka je sobie tak:
6 -50 ml sinlacu + słoiczek owoców
12 - obiadek (dynia z indywkiem) róznie od 100 do 190gr
15 - albo mleko albo deserek, zalezy jak nie chce jesc to daje deserek, bo to zawsze wciagnie
18 - 120 ml mleka z kleikiem kukurydzianym

Pilnujemy stałych pór karmienia, w nocy nie, dostaje wode, czasem herbatke rumiankową jak nie robila dzien wczesniej kupki, ale to tylko 100ml herbatki

Noce tez u nas tragiczne, w sumie coraz gorsze, ale u nas zaczelo sie psuc juz w sierpniu, ostatnio spie od 2-3h do 4-5, chyba mozna sie pryzywczaic, choc jest ciezko nad ranem jak wstaje o 6stej, no ale najgorsze to chyba bedzie jak przez 5ta trzeba bedzie wstac do pracy:(

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry