Widok

MAJOWE MAMY Z MALUSZKAMI CZ.7(36)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
No to nowy wątek :)

MARZEC

15.03 MajowaMaja - Maja - 1760g 41cm - szpital Zaspa
30.03 Aya - Dominika - 1400g 41cm

KWIECIEŃ

09.04 neissi - Kubuś 2880, 53cm - szpital Zaspa
10.04 MamaMarty- Marysia 50cm 2400g Małgosia 49cm 2320g- Kliniczna
25.04 izaqueen- Adaś 3320g, 56cm - szpital Lębork
26.04 petra-Wojtuś 3120g,51cm-szpital Kliniczna (cc)
28.04 Tris_- Dziewusia- 51 cm, 3250 g- szpital Zaspa

MAJ

01.05 sauterelle- syn :) Jakub Paweł / szpital Kliniczna
03.05 Anik21 Philip 51 cm 3450 g
06.05 Demi - Filip 55 cm, 4010 g - Swissmed
07.05 Ola08 - Piotruś :)))), 54 cm, 3450 g, godz 12:00 - Zaspa
08.05 Agnieszka1303,Dominik 4000g i 61cm ,Szpital Wejherowo
08.05 natalia87 Julia 3850g i 57cm , szpital Wejherowo
09.05 Azja - Ula 57 cm - 3120 g - szp. Wejherowo
10.05 Madzia_Mika- Anastazja 3300g 57cm, szpital wojewódzki
12.05 agag_agag - córcia Emilka 4140 szpital Zaspa
13.05 Kamilisia - Maksymilian 3660g, 55cm
13.05 Ewelina80 - synuś Bartosz,3750 56cm szp Zaspa
13.05 Malutka22 -synek Oskarek 4420g szpital Zaspa
14.05 Słonko69 - Maja,3500g, 54cm, szpital Kliniczna
15.05 Patkagda - Patryk, 3820g, 59cm, szpital wojewódzki
15.05 Ulkam27 - Oskarek 3940g, 57cm , szpital kliiczna
26.05 Jagoda. - Zuzanna 3430g, 58cm, Kliniczna, CC
27.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, 4030g, 61 cm, szpital wojewódzki
27.05 majowa - synuś Kamil, 3930g,58 cm, szpital wojewódzki
28.05 Aniami- Mikołaj 3300g, 56 cm, Madryt
28.05 sanszajn - Sandra 3300gr, 56cm, Redlowo
29.05 Mimii - Borys 3750g, 54cm, szpital Kliniczna
31.05 hanka102 - Maciuś 3865g, 57 cm, szpital Kiniczna

CZERWIEC

07.06 **emi- Milenka 3870g, 57cm, szp.wojewódzki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny na dobry początek dnia wysyłam świeżutkie zdjęcie z dzisiejszego poranka :)

Tak mam za oknem w Zakopanem :)))

image
U mnie się zdjęcie nie otwiera :(

Witam nową koleżankę :) Bardzo możliwe że się gdzies minęłysmy na korytarzu na Klinicznej bo ja urodziłam 14 maja :)

Nas niestety na spotkaniu nie będzie bo w czwartek mamy szczepienie :(

Ja tez ze wzgledu na zmianę czasu kładę Majkę spać codziienni troszkę póżniej.

Moja Maja w ogóle nie chce sie przekręcać ani z brzuszka ani na brzuszek. Bawię się z nią tak codziennie alle sama nie chce tylko piszczy zaraz.
całkiem możliwe, tym bardziej, że ja dwa tygodnie na patologii leżałam :)
z nudów łaziłam gdzie się dało :)
mój się przekręca, tyle, że jest tak leniwy, że woli pokrzyczeć, żeby go wziąć, chyba, że go przebieram, wtedy jakoś od razu mu to żwawiej idzie :) może z Twoją Mają jest podobnie :)
No to jeszcze jedna próba z innego serwera :)
Zdjątko małe ale z komórki a ja nie wzięłam aparatu...

image
widok fajny ... też bym sobie gdzieś wybyła ... :) już piszę adres :)
co to za wybycie :)
Praca, praca, praca :)
Ale zmiana klimatu zawsze dobrze robi bez względu na cel w jakim się jedzie:P
Taaaaaa:)
I okazuje się, że mamy koniec o 16.00 a o 19.00 mam pociąg dopiero więc na Krupówki hej ! :)))
Malutka tylko ze ja nie mialam do teraz zadnych problemow z ulewaniem .... do czasu jak mi sie zachcialo zmiany mleka :(
a może spróbuj dawać jej tylko bebilon i zobacz czy coś się zmieni. Jak znowu będzie ulewać to może nie odpowiada jej to mleko ?? Ja kiedyś zapomniałam kupić małemu mleko a dawałam wtedy bebiko to mąż kupił Nan, Oskar zwracał wszystko co zjadł ...
MamaMarty to masz czas na pamiątki :D heh
MamoMarty ale ja Ci zazdroszcze :) czy mi sie wydaje czy tam jest śnieg..
Ja lece z Małym do Angli chyba 4 listopada i juz sie nie moge doczekac samego wyjazdu pomimo iz bedziemy siedzieli u znajomych na wsi to własnie potrzeba mi zmiany klimatu.
Filip własnie spi a jak sie obudzi to idziemy na spacerek pomimo tej pochmurnej pogody.
Jaki piękny widok...
Jestem zaskoczona że mala budzi sie w nocy tylko raz na jedzonko i pozniej rano.. przyzwyczaja się już w pelni do mm i daje mamie spać super!
Od dziś zaczynam diete z dukanem i mam zamiar pozbyc sie tluszczyku z czasów ciąży:)
Mamomarty masz jakieś ciekawe przepisy bo pamiętam że się odchudzalaś prez pewien czas:P
image

Uploaded with ImageShack.us

No to jeszcze jedna fota na nowy wątek;)
ANASTAZJA:*
Oj tak, odchudzałam...Ale powiem Wam, że potrzebowałam powrotu do pracy. Jestem dwa dni tu i mam płaski brzuch :)
Nie żre tylko zajmuję się pracą :P
Fajnie nowy wątek, bo nie wyrabiam tu w szpitalu na 2 baty;/ a tam galop straszny w tym poprzednim.
Mamomaerty cudowne zdjecie i cudownie pewnie tam tak jest jak na foto. Zazdroszczę. Widac do zakopanego zima juz przybyła...u nas słonko zza chmurek:))Milego pobytu i szybkiej drogi powrotnej z jednego końca Polski na drugi :) Karoliniaku ty z małym w samolocie?Nie boisz się? Chyba ze autemjedzecie:)
Ale fajna niunia :) aż się chce wyściskać :D Tak się dzisiaj zastanawiam nad jedzonkiem mojego synka, straszna rutyna i .. nuda ! 4x mleko i jeden obiadek ... Jak wy karmicie swoje maluchy? ja daje tak:

7.00 - mleko 180ml
11.00 - mleko 180ml
14.00 - obiadek mały lub duży słoik. Jak kupny to duży jak własnoręcznie robiony to mały.
16.00 - mleko 180ml
19.00 mleko 220ml :P

przerwa nocna w karmieniu 12h

Myślałam nad wprowadzeniem kaszek ale nie wiem czy to nie za szybko. Gdzieś czytałam, że od 7 miesiąca najlepiej .... mieszałabym mu z owocami ze słoiczka to byłoby jakieś urozmaicenie. Sama nie wiem.
Moja mala je częściej ale po 150ml i jest to u niej różnuie niestety nie mamy stalej pory posilkow.. Daje maly sloiczek obiadku i sloiczek deserku codziennie. Pare razy dawalam kaszke po 4m-cu waniliowa ale moim zdaniem to ona za gest jest dla takiego maluszka wg tego jak podaja ilosc lyzek na opakowaniu
Mimii tak samolotem i wsumie boje sie troche tym bardziej ze sama z nim lece. Pobiegne jeszcze do pediatry zeby go obejzala noi zobaczymy.
A jak tam w ogole sie czuje Borysek??
Madzia_Mika podaj @ to Ci przesle przepisy i ksiazki dukana bo mam na komputerze
mój mały je praktycznie tak samo jak Twój malutka tyle, ze na noc 240 :) wiesz co ja mu daje kaszki czasem w poludnie zamiast mleka i wcina az mu sie uszy trzesa :)
Może jutro kupię mu jakąś kaszkę i zobaczymy, boję się tylko, że przy tym ulewaniu i tak wszystko się cofnie ... :|

My już dzisiaj po spacerku :) trochę mroźno ale słoneczko świeci i miło się chodzi :) Oskar dzisiaj podrywał dziewczynkę w podobnym wieku :D
dobra cześć dziewczyny dopiero teraz bo miałyśmy dzis jadke...
Zuza wczoraj zasnęła o 21.30 myślałam ze będzie ładnie spala do rana a jakie było moje zaskoczenie jak o 01:30 usłyszałam jej śmiech no i sie bawiła wygłupiała do 3 w końcu nie wytrzymałam dałam jej mleko i znowu zdziwienie moje było wielkie jak odpłynęła przy mleku za to 6.30 pobudka i do teraz spala tylko 30 min. mam nadzieje ze to byl tylko jednorazowy wyskok bo ja dzis na 3 kawie odzwyczaiłam sie od wstawania w nocy....

Maja je mniej więcej tak:
ok 7.00 mleko 120ml (ale często nie zjada całej butli)
ok 10.00 kaszka mleczno ryżowa owocowa zrobiona na 120ml jej mleka - zajda całość aż jej się uszy trzęsą
ok 12.00 deserek owocowy
ok 13.30 mleko 120 ml
ok 16.30 obiadek mały słoiczek
o 19 kąpiel i po niej mleko 120 ml
w nocy ok 2.30-3.30 120 ml mleka

Zawsze staram się dawać jej mleko na przemian z obiadkiem/deserkiem. Jak gdzieś wychodzimy to najczęsciej omija ją deserek lub obiad. Jak przespi porę karmienia i wstaje bardzo głodna to zawsze daję mleko a obiadek przepada. Nigdy na pusty brzuszek nie daję jej deserku czy obiadku.
moja mala dzis strajkuje rano o 6 ladnie mleczko wypila ale kolejne karmienie nic prawie nie wypila obiadek lyzeczka jako tako zjadla ale popic nic na widok butelki ze smoczkiem ryk ze szok
my karmimy Zuzie tak :
godz: 4-5 160ml mleka
godz: 9 170ml mleka
o 12 pol sloiczka obiadku i 60 ml soczku
o 16 170ml mleka
o 19.30 190 ml mleka z kaszka

jejciu dużo jedzą wasze dzieciaczki...
u nas pobudka o 7.00 i mleczko (pierś)
9.00-10.00 kleik ryżowy 90 ml na moim mleku, ewentualnie dopija cyckiem
12.00-14.00 (bo często wcześniej nie chce) obiadek pół słoiczka i czasem dopije cosik
15-16.00 cycek
17.00-18.00 deserek pół słoiczka
19.00-20.00 cycek na dobranoc

w nocy różnie 1-3 karmienia

Choćbym stawała na głowie, to więcej nie zje...
A w ogóle jakie ma miny i jakie kaprysy jak nie chce jeść ... NOrmalnie jak dorosła sie targuje że juz nie i koniec...

A walczymy teraz jeszcze z czymś innym. Często ona niema ochoty jeść wcale i uciekam się do roznych sposobów, żeby jej coś wcisnąć ... i ona nieprawidłowo połyka: w sensie, że bardzo często bierze jedzenie z łyżeczki pod język a nie na.. Jedynie deserki idą jej jak należy bo jak jej bardzo smakuje to sama rozdziawia szeroko paszczękę i luzik.
Musze bardzo uważać, żeby jej tego złego nawyku "pod język" nie utrwalić. Sama zresztą tak mam że jak piję coś, to pod językiem...
Próbowałam sama się oduczyć, ale to nie takie proste... a jestem logopedą :P
czyli mniej więcej podobnie karmimy, z tym że ja nie podaję owoców, to duży błąd ?
a jeszcze dopowiem, zę u nas soczek czy woda to wcale nie weźmie.. nawet łyka czy dwóch..

malutka: ja musiałam tak ustalić pory posiłków ze względu na powrót do pracy. Musiałam jej ustalić grafik jedzenia na czas mojej nieobecności żeby nie była głodna bo ja nie wiem na ile będe miała możliwość ściągania pokarmu w pracy i czy mi się laktacja utrzyma...
A śpi w miarę więc na siłę jej kaszki wieczorem nie będę dawać, tym bardziej że dla mnie to więcej zachodu żęby siedziec z laktatorem (który i tak nie chce zbytnio ściągać - a raczej moje piersi nie chcą być ściągane) po to żeby podać jej to mleko z butelki z kaszką
to może zacznij mu podawać trochę deserków dla urozmaicenia
Podziel sobie mały słiczek na 3 dni i dawaj przed mleckziem np po południu
no mój dużo je ale nie wstaje w nocy więc upomina się o to w dzień. Jak raz nie dopije swojej porcji to bardzo głośno o tym przypomina :) W ciągu dnia dostaje 180ml mleka bo niej się nie da, tak się drze, że boję się, że któregoś dnia jakiś życzliwy sąsiad napuści na mnie opiekę społeczną:D
Witamy w nowym wątku,postaram się wkleić dzisiejszą,urodzinową fotkę (no,takie pół-urodzinki) :-) wojtek waży 8,5kg,urodzeniowa 3120g,nadal karmiony piersią (ale je już owoce,zupki i kaszki) nie wiem,czy robimy jakąś tabelkę,czy dopiero jak więcej dzieciaczków skończy 6m-cy to zbierzemy wszystko razem.

image

mam jakiś deserek w domu to dam mu jak wstanie:) w sumie powinnam trochę urozmaicić. Sama nie chciałabym jeść ciągle tego samego:) Petra Twój mały jest świetny !!
oooo agag_agag to ja mam pytanie dot.logopedii :-)Przemek w zasadzie mówi od niedawna,ok.drugich urodzin się rozkręcił ,i wiele wyrazów mówi całkiem po swojemu,ale zauważyłam,że zamienia literki (na początku wyrazu zawsze zamiast k jest t, zamiast c jest k, zamiast r jest l )i ma dziwaczny szyk zdania ("nie"zawsze na końcu,np. Umie Przem szafok donk nie- przemek nie umie zdjąć szlafroka-i na to NIE pada akcent,zabawnie to wychodzi).Jak myślisz,czy on sam zacznie poprawnie mówić, czy dziecko trzeba poprawiać za każdym razem.wiadomo,my do niego mówimy normalnie.Do kiedy maluch powinien nauczyć się mówić prawidłowo,a kiedy trzeba iść z nim do logopedy?
wreszcie po ponad rku siedzenia na forum postanowilam zrobic sobie suwaczek :) takze własnie jest proba :)
Petra bardzo ciężo jest ocenić stan mowy dziecka nie widząc go...
Jeżeli masz wątpliwości to pójdź do jakiegoś logopedy i się upewnij... może zaproponuje Ci ćwiczenia, które pomogą rozwijać mowę.
Poprawiać trzeba, ale umiejętnie... Długo by pisać...
A może chcesz przyjść do nas na spotkanie w czwartek ze swoim synkiem? Gdybyś przyszła trochę wcześńiej albo została trochę dłużej to mogłybyśmy spokojnie pogadać na ten temat
Mamomarty dzięki wysylalaś mi już te przepisy, tylko że tam jest większość przepisów z warzywami a nie wiem co jeść w dni w które można tylko same proteiny, myślalam po prostu że znasz jakaś stronkę czy coś:) bo ja nie mogę znaleść..
Widzisz Aguś Twoja jest drobniutka i nie chce specjalnie jeść a mój pewnie chętnie zjadłby to co Emilka by zostawiła :D I tak bardzo pilnuje jego jadełka, żeby nie przesadzić i jak dam 160ml mleka to będzie wrzask a jak dam 180ml to odpuszcza :)
Jagoda. Policzyłam dzisiaj wszystkie dzieciaczki które mają więcej głosów niż Oskar ... jesteśmy na 132 miejscu :D:D hehe
za to mój ile dostanie tyle zje :) wiec trzeba wydzielać :)
Malutka22 to chyba ty pisalas o zakupie kaszki-nie dostalas zadnej próbki bezplatnej?? Jak wypelnialas w spzitalu to pewnie dostalas tylko ja gdzies tam wcisnelas i zapomnialas:)
Ja mialam Ducana diete zastosowac ale g..z tego wychodzi-nie umiem sie odchudzac...
Borys zdrowieje,podobno dobre ma wyniki -podobno bo lekarz akurat byla jakja mialam wychodne i z tesciowa rozmawiała:)Jutro się dowiem wszystkiego:)
Petrra całuski dla syncia:)
Moj Borysek je podobnie tak jak Wasze- nei podaje mu jzu zadnych obiadkow ani deserkow-ze wzgledu na ten szpital. U niego wszystko musi byc wprowadzane pod okiem lekarza...Ale mleczk aje podonie jak Wasze, ostatnio nawet 200ml na noc;/ aqle tu w szpitalu zaczal si ebudzic o 2-3 na jedzenie... och ten moj chorowitek kochany. Jeszcze on nei spi niestety bo sama bym padła...
Do jutra, dobranoc, mam nadzieje,ze zaraz pojdziemy spac:)
Mimii wypełniłam co było można wypełnić i nic nie dostałam:( na bebilonie wiem że można dostać próbkę kaszki ale mi się ciągle jakiś błąd pojawia. Dwie kaszki już oddałam których nie chciał pić więc 3 najwyżej też oddam :P Współczuję Ci z tym karmieniem, bo jeszcze pewnie trochę potrwa zanim wszystko zacznie tolerować i będzie oki.

Buziaki dla choruska
no dzis obylo sie bez cyrkow :) zasnela o 19.30 :) spala 3 razy raz godzinke i 2x po 30 min i od 15 nie spala wiec padla przy mleku :P

jak piszecie, że tak szybko Wam zasypiają Wasze skarby to zazdroszczę, mój wcześniej, niż o 22 nie zaśnie, oczy jak pięc złoty i zabawa na całego :)
Hej mój padł o 18.50 też przy mleku, prawie cały dzień nie spał ale był wyjątkowo grzeczny :) jak nie on :P
my dziś po szczepieniu-trzecim - Mały jak zawsze nawet nie zapłakał , jakoś nie reaguje on na te wkłucia :) oby tak dalej- takze teoretycznie na rok mamy spokój, a praktycznie chyba sie na pneumokoki zdecydujemy.

Mały wazy 7270 (ma 5,5 miesiaca), pediatra powiedziała ze ksiązkowo powinie wazyc około 7200 wiec jest git !:)

mój Piotruś zjada około 3/4 małego deserku i 3/4 małego obiadku +
5-6 razy po 135 ml mleka lub mniej :) Podobnie jak Słonko jak nie ma nas w porze obiadku lub deserku to przepada posiłek

ogólnie wstajemy ( ja z checą pospałabym dłuzej...:)około 6:30 /7:00, w ciągu dnia mały ma 3 drzemki po 30-40 minut, dzis szok!!spaliśmy do 8:45, ale sie WYSPAŁAM

Mimii Zyczym powrotu do zdrowia Boryskowi

a to moj Skarbek
image

image

Jaki uśmich świetny:)
Ale słodziak :) widzę, że masz tą matę co my :)
Ale fajosko :)
No to dziewczyny zadanie:
Każda cyka zdjęcie i waży swoją kruszynkę na równe 6 mcy a potem zrobimy całą galerię ze zdjęciami początkującą wątek :)
O tak sobie wymyśłiłam :)
Ta z nas która będzie otwierała kolejny wątek na początku "zbiera" wszystkie powstawiane zdjęcia "półroczkowe" i robi listę początkową ze zdjęciami i wagami. Przy kolejnym wątku odświeżymy listę o nowe zdjęcia.
Ale żeby to wyszło to trzeba wpisać trochę "niepoprawny" link-kod do zdjęcia np bez tego początkowego http, bo zdjęć się potem nie da skopiować
Trochę to zagmatwane ale będzie fajnie :)
np zdjęcie
image

i niepoprawny kod:
nie wpisałam URL
image

ee... nie wyszło..

to teraz nie wpisałam http:

image

ale beka...
to teraz cały kod bez nawiasu z przodu
URL=http://img521.imageshack.us/i/img1564t.jpg/]image

ale jaja :) zasypałam was Emilką i niepoprawnymi kodami które okazują się poprawne :)
Wybaczcie...
Mój niecny plan spełzł na niczym...
połowinkowej listy zdjęciowej nie będzie
hehehe no to narobiłaś :D:D może być przecież. Po prostu przy nowych watkach będzie jednak osoba wstawiać zdjęcia wszystkich maluchów po kolei i jakoś to będzie :) Pomysł fajny :)
nie da rady bo nei skopiujesz cudzego zdjęcia...
skopiowałam sobie zdjęcia Emilki więc chyba da radę:P czy nie o to chodzi ?
a może spróbujcie wpisać link ze spacjami?

dopiero niedawno mały poszedl spac, szybki spacer z psem i wreszcie mam chwilke dla siebie :) maz wyjechal i teraz podziwiam te dziewczyny co do tej pory radzily sobie same z dziecmi bo faktycznie jest zupelnie inaczej jak nie ma meza.
Malutka ty chyba ostatnio pisalas w jakich proporcjach zageszczsz mleko, jak mozesz napisz jeszcze raz.
Mimii super ze Borys juz ma sie lepiej :)
Ja pisałam o kleiku na mleku modyfikowanym ale nie pamiętam czy to było w tym wątku:P
Na 180ml mleka robiłam 6 miarek mleka i 3-3.5 miarki kleiku. Przechodziło przez smoczek do kaszek.

Innego mleka nie zagęszczam bo podaje synkowi bebilon A.R a on sam w sobie jest gęsty.

Dziewczyny pisały o diecie dukana. Dzisiaj na wp jest artykuł:
http://kuchnia.wp.pl/index.php/health/prop/id/650
Karolinka ja mogę się zaliczyć do dziewczyn które same zajmują się dzieckiem. Mój mąż wraca do domu późno w nocy. Z reguły już śpimy więc cała opieka nad dzieckiem spada na mnie. Nie narzekam, daję sobie radę choć z mężem pewnie byłoby mi łatwiej. Na długo mąż wyjechał ?
teraz sobie zdalam sprawę że Nastka nie lapie się jeszcze za stópki..
Za to jak jak kladę na przewijak to wygina do tylu glówkę i próbuje zlapać pampersa lub chusteczki do pupy:) a jak chce jej zabrać to protestuje i krzyczy:)
mój plastuś :) Uwielbiam jego śmiech :)

image

o rany... oczy to ma zabójcze!!!
Bójcie się młode laski bo ten facet niejednej z Was zawróci w głowie :)
agag_agag ja niestety nie dam rady wpaść na spotkanie,Przemek jest trochę przeziębiony,a w tym tygodniu nie mam go z kim zostawić w ciągu dnia.Ale porozglądam się za jakimś logopedą w pobliżu(chociaż on jak jest w nowym otoczeniu to w ogóle nie chce się odzywać,więc nie wiem,czy coś z tego wyjdzie :/ )
kurcze wojtek zaczął sypiać na brzuchu(cały wieczór się wiercił i co chwilę budził z płaczem,a jak go w końcu położyłam na brzuchu,to śpi i śpi),trochę mnie to stresuje,co chwila zaglądam czy tam dobrze oddycha,jak u noworodka :-) a wasze dzieciaki lubią spać na brzuchu?
Madzia a moja też dopiero niedawno zaczęła się interesować stópkami... dotąd raczej je mocno prostowała...
A zaczęła się interesować znacznie bardziej jak dostała pajaca z aplikacją na stopach właśnie, późńiej znowu nie bardzo jak był w praniu
Od tygodnia za to hitem są takie skarpetki podkolanka z rossmana (12-13 zł) z naszytą główką zwierzaczków - grzechotek Szał normalnie! tak jak wcześńiej swoje stopy miała w poważaniu, tak teraz są na drugim planie jej aktywności (zaraz po turlaniu się)
MOja miała taki okres że w dzień spała tylko na brzuchu
Na noc też zasypiała na brzuchu a my ją przekręcaliśmy na plecy późńiej
Aguś ja już wyżej pisałam, że dzisiaj Oskar podrywał jakąś dziewczynkę. Trzymałam go na rękach na poczcie i jednej Pani córeczka też trzymana na rękach spojrzała na Oskara i wydała z siebie takie radosne "oooo" :D A Oskar złapał ją rączką za bluzkę i tak się wyginał do niej że w rezultacie była cała opluta bo mały zapomniał zamknąć buźkę :D:D Ubaw był, wszyscy się na nas patrzyli :)

Mój nie uznaje leżenia na brzuchu. 2 min ok. Ale spać? raz zasnął jak miał może z miesiąc, położyłam go na brzuszku i klepałam po pupie :D
Moja mala też nie przepada za leżeniem na brzuszku, a zasnąt tak nawet by nie miala jak bo niestety muszę ją bujać, inaczej jest krzyk i nici ze spania:( a ja serca nie mam żeby tak krzyczala i ze zmęczenia w końcu padla więc lulam
Na poczatku na brzuchu u nas to tylko przez moje kolana i potrzasana :) tak jej sie podobało najbardziej i pomagało przy kolkach
Ale cudne te wasze maluszki :)

Moja też nie lubi leżenia na brzuchu a o spaniu to juz nie ma mowy. Jak miała niecały miesiąc to jednyną metodą żeby pospała chociaz chwilę i w końcu nie płakała było własnie polozenie jej na brzuszku na moim brzuchu i lekki bujanie - na a potem okazało sie ze to przez ta bakterie tak płacze.

Dziewczyny jak ubieracie na spacer maluchy w taka pogodę?
Moja ma najczesciej body kr. rekaw bluzke bluzę kurtkę, rajstopki spodenki i buciki, na główkę niezbyt gruba czapka i kaptur. w wózku ma albo kocyk albo spiworek (jak było ok 5stopni) i osłonkę - jeżdzimy jeszcze w gondoli. Bo nie wiem czy ją dobrze ubieram?
Malutka Twoj Synek na oczka mnie ma :)

No cudowne macie te dzieciaczki :) jakie one slodkie i cudowne!!!!
słonko ja ubieram podobnie tylko nie lubię z zasady bodziaków z krótkim więc ubieram body z długim i bluzę a na to kurtkę...

A wczoraj ona marudziła a mi nie pasowało żeby akurat w tej chwili iść na spacer więc w samych rajstopkach skarpetkach i bodziaku wrzuciłam ją w kombinezon (pierwszy raz) i wystawiłam w wózku na balkon Spała jak ta lala 1,5 godziny i tylko nosek miała zimny :)
Ja najczęsciej ubieram malą tak: body z dl rękawkiem, pajacyk, kurteczka jesienna, spodenki, gube skarpetki, czasem śpiworek, gruby koc i oslona od gonddoli:)
Wiecie co ja najczęściej ubieram malej pajacyk lub śpiochy nie tylko do spania nawet w dzień, myśle że malej jest tak wygodnie nic jej sie tam nie podwija do góry i ma wszystko osloniętę:)
pewnie ja tez lubie pajacyki, zwąłszcza do chusty...

A powiedzcie mi dziewczyny taką rzecz:
Czy gdybyście miały jeszcze raz wybierać imiona dla swoich dzieciaczków, to wybrałybyście tak samo?
Teraz to już się wszyscy przyzwyczailiśmy że nazywają się tak a nie inaczej, ale czy myślicie, że imiona wpasowały się do tego konkretnego dziecka? Czy może do TEGO akurat charakterku czy typu urody bardziej pasowałoby inne imię?
u mnie było tak, że to mój mąż się uparł na imię Oskar, a ja na początku nie chciałam:) ale potem się przyzwyczaiłam i teraz już bym nie zmieniła na żadne inne.
Ja bym wybrała to samo imię. Z tym że u nas ja od dawna marzyłam o tym żeby moja córeczka miała na imię Maja więc imię było wybrane zanim jeszcze staraliśmy się o Majkę.

Ja w domu ubieram małej body, cienką bluzeczkę i rajstopki, a na noc ma body i pajacka cienkiego.
a wiec tak o spaniu na brzuszku u nas nie mam mowy ...
mala spala jedynie gdy nie miala skazy czyli jak miala jakis miesiac.
o turlaniu sie to tylko jedynie na boki by przeturlac sie cala niechce ...
siadanie to roznie wyglada najlepiej wychodzi gdy ktos ja trzyma za reke lub gdy siedzi na kolanach.
a swoimi stupkami to najczesciej tylko przy zmianie pampersa sie interesuje ....
Ja już sobie nie wyobrażam, żeby chłopaki mieli inne imiona (chociaż też nie byłam do nich na początku zbytnio przekonana).I myślę,że do nich pasują (zresztą najczęściej na Przemka mówimy Przem-bo tak mówi sam o sobie, a na Wojtka-Tusio,bo tak mówi na niego Przemek:-)
Ja młodego w domu ubieram tak: body na krótki rękaw i grubsza bluza,albo body na długi rękaw i cienka bluzka,albo koszulka na krótki rękaw(jak się cały zaślini,to zmieniam tylko wierzchnią warstwę:-) i do tego rajstopy.Nie przepadam za pajacami i śpiochami,bo on tak majta nogami że mu wiecznie wychodzą z nogawek nawet w skarpetkach (nawet w nocy,a co dopiero w dzień!:-) a na dwór to po prostu w tym co ma na sobie wkładam go w kombinezon i już (mamy taki jesienny,polarowy)+niegruby koc i okrycie z gondoli albo śpiworek i do spacerówy.
Oglądałam właśnie zdjęcia Przemka jak miał pół roku i był sprytniejszy niż brat.Jak tylko miał się za co złapać to od razu podciągał się i sam siadał(głównie w łóżeczku).Tuśkowi jeszcze trochę brakuje do siedzenia,ale za to fajnie się przekręca,czego Przemek nigdy nie robił :-) każde dziecko inne,niby wiem,że nie powinno się porównywać,ale chyba trudno tego uniknąć :-) zresztą od tego też jest forum,żeby sobie porównać,czy nasze maluchy za bardzo w tyle nie zostają :-)
dopiero udało mi sie usiasc do komputera, dzisiaj nocka nawet nam minela, wstalismy ok 9 (oczywiscie z nocnymi pobudkami), ubralismy sie i przyjechalismy do dziadkow.
Malutka to ja cie podziwiam, moj maz nie wyjechal na dlugo bo na tydzien a jeszcze mamy zawsze moich rodzicow do pomocy.
Jutro jeszcze przed naszym spotkaniem jade rano do alergologa ze soba i zeby rano nie budzic Filipka przyjechalam wlasnie do rodzicow. niedawno wrocilismy ze psacerku, super dzisiaj jest pogodaprzynajmniej mi sie podoba a jeszcze w parku te zlote liscie - rewelacja.
Jesli chodzi o lezenie na brzuchu to jesli Maly sam sie nie obroci to nie lubi jak ktos go kladzie na sile, ale jak sam sie polozy na brzuchu to jest ok, stopami swoimi tez sie od niedawna zaczal interesowac i albo sciaga sobie skarpetki albo je rajstopy.
Imienia bym mu nie zmienila, zawsze chcialam miec synka Filipka :) noi mam .
Haalloo, hallloooo. Wracam do domu, a tu cichoooo

MamaMarty, o której jutro u mnie będziesz ??

Karolina mi mama też pomaga ale w dni kiedy jestem w pracy, wtedy siedzi z Oskarem. Nie zamieniłabym tego imienia na żadne inne :) Mój lubi swoje stópki. Najczęściej wieczorem po kąpieli ssie sobie dużego palca:P Ale okręcać się nie specjalnie chce ... leniwy jest trochę :D
moja być może taka wyturlana, bo ćwiczyłyśmy sporo jak to się robi to raz, a dwa to ona chudzinka jest i pewnie jej łatwiej :)
Ja i mój chlopak przez calą ciążę licytowaliśmy się jak będzie miala na imię córcia, w końcu ja wygralam:) i nie zamienilabym na żadne inne:)
Czy już wiadomo ile jutro osób będzie u Agi;>
Ja z dwójeczką :)
dziewczyny w końcu jestem ale dziś zwariowany dzień....
wlazł nam jakiś robal do kompa i nic nie mogliśmy zrobić wiec ja wszystko co potrzebne zgrywam na płyty i format tak tylko jedna plyta ze sterownikami do kompa sie nie nagrała i nie mogliśmy nic zrobić w dodatku zgubiłam płytę instalacyjna do internetu no jakiś istny sajgon ale jakoś udało mi się do was dotrzeć

Spotkanie jutro
agag
Malutka
MamaMarty
Jagoda
Karolina

Nikt więcej póki co się nie zgłosił
Adres wszystkim Wam podałam
O któej godz mogę się Was spodziewać?

PS jabłęcznik już w piekarniku :D
agag ja bede tak kolo 11 :)

ja mam na 9:45 alergologa i potem tylko po filipka do moich rodzicow i do was, ale z siedlec to raz dwa bedziemy, wiec mysle ze tak po 11 tez bedziemy
uuuuuuuuuuuu to nie jem śniadania :p

U nas jedno auto w warsztacie i mój P. musi na 9.00 jechac po części ale mysle ze koło 10.00-10.30 dam radę wyjechać :) Jadę z Rumi przez Gdynię bo po Malutką więc myslę że najpóźniej 11.30-12.00 będziemy :)
Musimy dotrzeć na 12 bo będzie meeega krzyk w drodze:P Oskar głodny =Oskar bardzo zły :D
Oglądaliście top model ?
Ja oglądałam :)
Ja tez :)

Z Oskarkiem damy radę :)
chciałabym mieć takie nogi do nieba !! eh :-)
ja powinnam tu makarony pochować a siedze w necie i stare skrzynki mailowe odświeżam - celuję z hasłami - co by małej i słonku jakieś głosy pooddawać...
Ale tu dzis cichooooo......
Dziewczyny udanego spotkania :)
kurcze ja tu wracam od lekarza z nadzieja ze ubieram Filipka i biegusiem na spotkanie a on dopiero co zasnal moim rodzicom.... :( zobaczmy, mam nadzieje ze uda nam sie jeszcze dolaczyc do Was a nie chce go budzic bo wtedy dzien do bani.
czekamy na relację ze spotkania i może jakieś fotki :-)
kurcze moj filip dopiero sie obudzil i kicha :( z naszego spotkania nici :( tez czekam na relacje
Nastka dziś marudna, nie bylyśmy na spacerze bo najpierw spala, pozniej kropil deszcz a poźniej marudzila.
Top model obowiązkowo co tydzień oglądam:P I zawsze po odcinku stwierdzam że jestem gruba:)
Hej dziewczyny :) jak mały zaśnie to wstawię jakieś fotki :) Oskar i same babki :D od małego wie w jakim kręgu się obracać :D
hej, a moj filipek albo przeziebiony albo ida gorne jedynki... caly czas marudzi i poplakuje
Szkoda, że Was nie było. Ale będzie jeszcze pewnie okazja do spotkania :) Aha wstawię fotki o ile dziewczyny nie mają nic przeciwko?:)
a wiec jak na dzien dzisiejszy pamietniczek skonczony czekamy na kolejne wydarzenia :)

http://www.bebilon.com.pl/pamietnik/#owner:juleczka2010;page:-1

miłego ogladania :)
następnym razem jako, że dopiero dołączyłam zapraszam do mnie :)
co do ząbków, mojemu dwie dolne wyszły jakiś czas temu a teraz od kilku dni pchają się górne, też marudzi, widać, że już tylko kawałek im został i nie chcą się przebić do końca ...;/
no my czekamy na zdjecia :)
Jako że dziewczyny wstawiały już zdjęcia swoich pociech, postanowiłam nie czekać i wstawić. Mam tylko 4 ale MamaMarty robiła też :)

image

image

image

image

Ostatnie zdjęcie ucięło :(
jak fajnie :) dzieciaczki jakie szczęśliwe :)
ale rewelacja :)
Emilka przespała w chuście najlepszą zabawę :P
Ale może MM będzie miała jakąś fotkę
Natalia musiałabyś wkleić te zdj w odpowiedzi na 1 post w wątku, wtedy nie obcina...

Swoją drogą: Dziewczyny bardzo dziękuję za odwiedziny :) Było mi bardzo miło gościć tak sympatyczne osoby i zobaczyć wasze dzieciaczki na żywo :) Jedno fajniejsze od drugiego!
Dziewczyny
Wróciłam z zakupów, ogarne się i wstawię :)
Mi też było bardzo miło :) Dziękujemy za zaproszenie ! Jabłecznik .... pychota ! chcę przepis. Ula mam nadzieję, że masz dużo zabawek na takie spotkanie bo mój synek niestety chce mieć wszystkie dla siebie:)

MamaMarty ja poproszę zdjęcia na maila mala48@wp.pl :) Będzie co wstawić w fotoksiążkę:D
mamomarty ja również poproszę o fotki :)
spotkanie super :) jabłecznik pychota kawusia przepyszna :)
Zuzi się bardzo podobało bo do wieczora piszczala i się cieszyła :)

Tu z kolei brakuje Zuzi która spałą w chuście :)
image

image

image

ale super sa Wasze pociechy, extra naprawde. oj moja mała, moze nie waga ;) ale rozwojem daleko jeszcze od Waszych ;)
dzisiaj było pięcioro dzieci i każde było inne , ale nie sposób powiedzieć które z nich było bardziej do przodu, czy do tyłu z rozwojem...
A wszystkie były urocze i kochane i zdziwiłybyście się, ale wszystkie były super grzeczne i popłakiwały tylko od czasu do czasu i tylko odrobinę :)
Dzisiaj pogoda nie była najlepsza i chyba trochę udzieliło się naszym małym. Oskar zasnął już w windzie:P Umęczyły go babeczki. Spotkanie bardzo fajne. Emi twój maluszek jest młodszy o miesiąc od naszych więc spokojnie ma czas :)
fajna impreze mieliscie. tak sie teraz zastanawiam jak moja by sie czula wsrod kolegi i kolezanek ;). kilka dni temu wzielam mala przed monitor i akurat bylo zdjecie jednej z Majeczek i odziwo zaczela do niej gaworzyc ;)
image

Żeby się o tym przekonać musisz przyjść z Małą na takie spotkanie :)
troszkę źle się chyba wyraziłam. Miałam na myśli, że żadne z dzieci nie odbiegało jakoś znacząco od pozostałych...
A zobaczyć swoją pociechę i jej zachowanie wsród innych dzieci to fajne doswiadczenie
Proszę :)

Nasze Gospodynie :)
image

image

image

image

image
image

image

image

image

Jagoda z Zuzanką :)
image

Malutka z Oskarkiem :)
image

Jako że sama foty robiłam- mnie zabrakło :)
Ale najważniejsze- córy- są w nadmiarze :p
Odwrotnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jagoda :))))))))))
image

Malutka (Natalia) :)))))))))))))
image
Super foteczki,fajnie ze milo sie bawilyscie,no mi niestety do Gdanska za daleko....

Milego dnia i wekeendu
MamaMarty ! ja mam jeszcze Twoją fotkę z córkami:) jak wrócę z pracy to wstawię :) Miłego dnia
świetne zdjęcia,widać,że dzieciakom się podobało :-)
Ale super te wasze maluszki :) Widać że się dobrze bawiły :)
Normalnie zazdroszczę :) Mam nadzieję że uda nam się uczesniczyć w następnym spotkaniu. Też jestem bardzo ciekawa jak Majka zareagowałaby na towarzystwo swoich rówieśników.

Niestety Maja wczoraj nie moglabyć szczepiona :( Okazało się że ma jeszcze czerwone lekko gardełko i za tydzień kolejna kontrol i mam nadzieję że szzepienie.
Natalia oglądałam pamiętniczek - super!!!!!
hej dziewczyny, normalnie nie moge sobie podarowac ze nie dojechalismy do was.... :( za nami ciezka noc, prawie bezsenna a to wina zebow (przynajmniej tak mi sie wydaje).
Mam nadzieje ze na nast spotkanie obojetnie gdzie uda nam sie dojechac, chociaz my od 5 do 17 wyjezdzamy wiec tez moze nas cos ominac
Dziewczyny pracujace jak wam sie wracalo do pracy bo ja strasznie sie tego obawiam i pomimo iz Filip bedzie zostawal z moimi rodzicami to strasznie mi ciezko nawet o tym myslec (naszczescie do polowy stycznia jeszcze mam wolne).
A! Natalia :) tez ogladalam album i mi rowniez bardzo sie podobal
Dziewczyny która z Was jeszcze nie ochrzcila malucha??
Ja w końcu muszę wziąć się w garść i iść do tego kościola bo jakoś tam trafi nie mogę..:)
Nie wiecie w którym kościele w rejonie przymorza ksiądz nie robi problemy jak rodzice nie mają ślubu?? I gdzie jest malo spotkań przed chrztem:P
Madzia moi znajomi nie mają ślubu i chrzcili swoje dziecko w okrąglaku na przymorzu i z tego co wiem to problemów nie było, a jak z naukami to juz nie wiem.
w Józefie jest tylko jedno spotkanie, ale za to nie wiem czy klopotow nie robia jesli chodzi o zwiazki. jak bym miala wybierac drugi raz poszlabym do Okraglaka, bo zawiodlam sie zachowaniem proboszcza w Józku ( poprostu ham, coz wiecej pisac)
Ja chrzciłam synka jak miał 8 tygodni, w Gdyni. Właściwie to ksiądz się nas nie pytał czy jesteśmy małżeństwem. Teraz już chyba tak surowo na to nie patrzą. Ważne jest, że chcesz ochrzcić dziecko.

Co do powrotu do pracy to ... poszłam bardzo szybko ! Kilka dni po chrzcinach więc był jeszcze malusi ale wtedy strasznie się z tego cieszyłam, że wyrwę się choć na trochę... A teraz ... Już rano jak wychodzę jest mi strasznie przykro, że go zostawiam. Uzależniłam się od niego :-)
Emi wiem wiem ten proboszcz w Józefie ma nie po kolei w glowie:)
Kuzynka tam chrzcila synka i też ślubu nie miala z chlopakiem i wiekie problemy miala, a ksiądz nie mily jak nie wiem...
Rzeczywiście zobacze w tym okrąglaku, albo w Jelitkowie jest jeszce taki fajny kościolek nad samym morzem..
co do chrztu, ja robiłam na przymorzu, w brata alberta, mamy tylko cywilny póki co i nie było żadnych problemów. wiem, że nie tylko ja tam robiłam, bo koleżanka u siebie też nie mogła i zrobiła tu.
jej ja wracam do pracy 5 grudnia, i normalnie sie boje, nic nie pamietam, musze sie wszystkiego od nowa nauczyc... masakra
Znalazłam biedronkę, którą ma Emilka :)

http://allegro.pl/trefl-vtech-biedroneczka-nuteczka-60079-i1296701357.html

Jak dla mnie świetna zabawka ! :)
hej dziewczyny, ale tu ciszaaaa :) pewnie korzystacie z pogody
Malutka ja wiem o czym mowisz z tym uzaleznieniem od dziecka i dlatego strasznie przezywam ewentualny powrot do pracy...
powiedzcie mi a co ta biedronka robi? bo tak sobie mysle ze moze bym kupila ja filipkowi na swieta :)
Karolinka kupuj w ciemno. Ona robi wszystko i to po polsku :p
A tak poważnie, jest superowa :)
musze wam sie przyznac ze ja sama lubie takie zabawki a moj maz to juz w ogole.. :) takie dzieci z nas sa
tu jest tak cicho jak by była awaria .... :P
długi weekend,nie ma czasu na forum :-) ja siedzę i szukam czegoś na prezenty dla maluchów,bo ciocie już się upominają o jakieś pomysły.Biedronka rzeczywiście fajnie wygląda (jak kupię dla młodszego to i starszak się chętnie pobawi :-) a jakie u was pomysły,tylko zabawki,czy też coś innego?
Chyba nikt nie sprzedaje tej zabaweczki więc trzeba kupić nową, w sumie warta jest swojej ceny.

Cicho na forum? hmm Aga pewnie siedzi w choinkowie, kiermasz się zbliża, wiele forumek deklarowało, że kupi choineczkę więc pewnie ma teraz pełne ręce roboty. My z Oskarem spędziliśmy dzisiaj bardzo miły dzień. Najpierw spotkaliśmy się z Ulką i jej Oskarkiem :) później byliśmy u babci i na zakupach :) a teraz usiłuję go uśpić :P

A reszta co ma na swoje usprawiedliwienie?? ;>
Ja kupię zabawkę, ciuszków ma dość :)
Usprawiedliwiam się :)

Moje gwiazdy śpią od pół godziny, ja zrobiłam własnie ziemniaki z dynia, warzywami, cielecina i kaszką :)

Pomrożone :)

Teraz zabieram się za konkrety- ciasta popieczone- bo mamy gości jak co roku 1-go :)

No i dyńkę wycinam :p
MamaMarty podziwiam Cię, że masz jeszcze na to wszystko siłę !! A robisz jakieś ciekawe ciacha ?? szukam pomysłu na coś nowego.

Agag jak możesz to prześlij mi przepis swojego jabłecznika, robiłaś może kiedyś z budyniem ? miałam kiedyś świetny przepis i gdzieś go posiałam :| a smakował cudnie. Eh jestem roztargniona :P Kiedyś zostawię gdzieś głowę i zapomnę gdzie:P
no właśnie jabłecznik piekłam :)
Wg mojego autorskiego przepisu :p
Mu też dziś zabiegane :) Rano duże zakupy, później wizyta u prababci i po całym dniu latania Majka padła o 19.30 zaraz po kąpieli :)

Za to wczoraj było ciekawie - zawsze kładę Maję spać ok 19.00-19.30 i tak też wczoraj położyłam, a ona obudziła się po 30 min i była wyspana! Próbowałam ją uśpić ale nic z tego więc dałam spokój i tak siedziała z nami i piszczała z radości do 22.45 aż w końcu zasnęła :) No tego jeszcze u nas nie było żeby do tak późnej godziny szalała :)

Co do prezentów to my kupujemy jakąś zabawkę, a od rodzinki wiem że ma dostać i zabawki i ciuszki, bo już pytali co kupić.
Dziewczyny macie już kombinezony dla dzieci na zimę?
Ja dostałam śliczny kombinezon do córeczce kuzynki ale okazuje się że jest jeszcze dużo za duży i muszę jej kupić jakiś inny na tą zimę. Gdzie kupowałyście i ile kosztuje mniej więcej taki kombinezonik?
Słonko ja mam tez taki problem bo odkupilam na forum kombinezon ale tez jest jeszcze duz\o za duzy i bede musiala na teraz cos kupic
Ja kupowałam w komisie dziecięcym. Fajny dwuczęściowy, w środku polarek dałam .... 26zł :P
ja właśnie oglądałam zdjęcia deserów w necie i dostałam ślinotoku :) Mam ochotę coś na jutro upichcić, rodzinka się zjeżdża :) może muffinki ... gotować nie znoszę, ale desery mogłabym robić non stop :D

Słonko mój dzisiaj po całym dniu wrażeń nie zamierzał iść po kąpieli spać. Położyłam go o 19 jak zawsze a ten się rozdarł .... ! zapaliłam światło dałam zabawkę i leżał do 20 i padł :D

Wstawiam zdjęcie z polu bitwy o zabawkę:D

image
:) a z kim on walczy o zabawke ?
Mój Oskarek kontra Oskarek Uli :)
fajnie maja ze maja siebie w jednym wieku bo z moim filipkiem to walczyla dzisiaj jego roczna kuzynka i niestety on nie mial szans
tylko mój się potem zazdrosny zrobił i się troszkę spłakał :) ale super, dzięki mała za wizytę :)
heheh no roczna kuzynka to poważny przeciwnik :D

Jak zorganizujemy jakieś następne spotkanie, zabierz Filipka to będzie miał godnych przeciwników w swoim wieku :)

Dziewczyny gdybyście widziały jaką Oskar Ulki robi podkówkę ... bomba:D
hahaha moze kiedys mi sie uda fote zrobic :)
Postaraj się cyknąć, bo wygląda to kapitalnie :D
no moj tez czasami robi podkowke na maxa ale wtedy to oznacza placz na calego (naszaczecie rzadko to sie dzieje)
:) widze ze spotkania ida w ruch :)

dziewczyny w czym karmicie swoje pociechy ??? ja karmie jeszcze w lezaczku ale robi sie to juz nie wygodne mysle nad kupnem krzeselka tylko powstaje pytanie jakie ???
ja tez jeszcze w leżaczku, chociaż ostatnio wcinał w chodziku bo nie chciał wyjść :)
to ja przedstawię mojego skarba największego:) zapraszam na bloga :)
http://oskarjunior.blogspot.com/
mleko daję na kolanach a obiadek w huśtawce bo ma podnoszone oparcie i tackę. Niedługo siostra mi przywiezie krzesełko. Najlepsze są takie z regulowanym podparciem bo na razie bezpieczniej jest karmić w pozycji pół leżącej. I z regulacją wysokości. Możesz wtedy mniej więcej dopasować do wysokości stołu jeżeli zależy Ci żeby maluch jadł przy stole razem z Wami :)
ja karmie Filipa w krzesełku bo dostalismy w prezencie FP i tam moze byc na pollezaco
Ula pracujemy w tej samej branzy..
no co Ty? a gdzie pracujesz?
polbank a ty?
nordea :) infolinia
ooo przynajmniej nie masz klienta przed soba :P
nic, uciekam spac bo Filip jeszcze nocy nie przesypia i czasami bywa ciezko
dobrej nocki
no to jest plus:) muszę tylko się nasłuchać, ale do tego można się przyzwyczaić :) właśnie dlatego się boje wrócić bo nie pamiętam dosłownie nic, pewnie nawet procedur :)
bo mały zostanie z moja bratowa przyszłą wiec tego się nie obawiam w ogóle, tym bardziej, że jak chcemy z mężem wybyć na kilka godzinek to już mały zostawał, wiem jak sobie radzi i się nie martwię, ale ten powrót ... ehhh
moj wyje bo zeby sie za cholere nie chca przebic wiec tez nocka z glowy;/ dobrej nocki:)
Mały reportaz z dzisiejszych zmagań z dyńką :p

Martek:
image

Nasza "straaaaaaaaszna" córa :p
image

Gotowa dynia na ganku :)
image
Teraz słyszę komentarze co chwilkę :p Miłe na szczęście :)
Bo my mieszkamy na tzw. imprezowej "przelotówce" :p
Niedaleko nas jest knajpa gdzie sie młodziez zbiera :)))

A w domku teściówka się smieje ze proboszcz jak będzie jeździł to zobaczy że takie pogańskie święto obchodzimy i nam w kartotece zaznaczy :p
hehehe :) dynia świetna :) są komentarze - praca nagrodzona :D
co do proboszcza to wcale bym się nie zdziwiła :)

Karolina mam szwagra w polbanku, na 90% znasz:P
to ty my sie juz obudzilismy nawet nie jest zle :)
Malutka a gdzie w polbanku? i jak sie nazywa napisz na prv jesli nie chcesz publicznie :)
Witajcie,
dopisuje się do listy, na poczatku byłam na niej , ale z czasem kiedy sie nie udzileałam zostałam z listy zgubiona :). Termin porodu był na 22 maja, Oleńka urodziła się 28 maja na Zaspie o 00.40, waga 2970, 52 cm. Co prawda nie udzielałam się na forum ale zawsze cicho obserwowałam i czekałam na urodziny kazdej dzidzi z listy :)
Postanowiłam napisać, ze względu na to że potrzebuję chyba towarzystwa innych mam maluchów i trochę pozytywnej energii, a śledząc wątki widzę ,że wszystkim jest czasem cięzko a czasem bajecznie, ale nie zrozumie tego nawet najwspanialsza przyjaciólka, jesli nie ma dzieci, tylko mama druga mame :). Żałuję tylko że tak późno do Was dołączam :)
Podpowiedzcie jeszcze jak wkleić zdjęcie, to również pochwalę się moją pociechą :)
przesyłam instrukcję którą napisała Aga :)

1 Otwierasz stronę
http://imageshack.us/
2 zaznaczasz opcję : obrazy /filmy
3 wybierasz swoje zdjęcie (browse)
4 zaznaczasz : zmiana rozmiaru obrazu na: 640x480 (dla pól wiadomości)
5 "prześlij teraz"
6 czekasz aż załaduje
7 kopiujesz "kod forum" - i wklejasz go w treść swojej wypowiedzi

żeby zdjęcia nie ucięło musisz wziąć odpowiedz na pierwszego posta.

Witam w naszym gronie :) mama mamę zawsze zrozumie :)
No próba ...

Moja Ola
image

I jeszcze jedno :))
[URL=http://img833.imageshack.us
Coś chyba nie wyszło
[URL=http://img833.imageshack.us
To jeszcze raz
[URL=http://img179.imageshack.us
hmmm ... coś mi się nie udaje :(((
ostatnia próba [URL=http://img179.imageshack.us
Ola

[URL=http://img179.imageshack.us
image

jaka słodka :)
ja dziś miałam sajgon, zęby dalej się nie wybiły a zasnęłam dopiero o 7 rano, całą noc był płacz, jęki... masakra:(
MamoMarty super ta dynia wyglada, co roku tez sie zabieram za kupno dyni ale zawsze cos ze wkoncu nie kupuje...
Malutka znam go bardzo dobrze, jeszcze nawet z czasow jak byl na kasie a poza tym to jest najlepszy kolega (tak przynajmniej mowia) kolegi z ktorym pracowalam i ktory zreszta powiedzial mi o tym forum :)
swiat jest mały
witaj nowa mamo, zapraszamy Ciebie z Twoja slodka dzidzia, a jesli chodzi o to zrozumienie to faktycznie nawet najlepsza kolezanka nie zrozumie jesli nie ma dziecka :)
a skad jestes?
MARZEC

15.03 MajowaMaja - Maja - 1760g 41cm - szpital Zaspa
30.03 Aya - Dominika - 1400g 41cm

KWIECIEŃ

09.04 neissi - Kubuś 2880, 53cm - szpital Zaspa
10.04 MamaMarty- Marysia 50cm 2400g Małgosia 49cm 2320g- Kliniczna
25.04 izaqueen- Adaś 3320g, 56cm - szpital Lębork
26.04 petra-Wojtuś 3120g,51cm-szpital Kliniczna (cc)
28.04 Tris_- Dziewusia- 51 cm, 3250 g- szpital Zaspa

MAJ

01.05 sauterelle- syn :) Jakub Paweł / szpital Kliniczna
03.05 Anik21 Philip 51 cm 3450 g
06.05 Demi - Filip 55 cm, 4010 g - Swissmed
07.05 Ola08 - Piotruś :)))), 54 cm, 3450 g, godz 12:00 - Zaspa
08.05 Agnieszka1303,Dominik 4000g i 61cm ,Szpital Wejherowo
08.05 natalia87 Julia 3850g i 57cm , szpital Wejherowo
09.05 Azja - Ula 57 cm - 3120 g - szp. Wejherowo
10.05 Madzia_Mika- Anastazja 3300g 57cm, szpital wojewódzki
12.05 agag_agag - córcia Emilka 4140 szpital Zaspa
13.05 Kamilisia - Maksymilian 3660g, 55cm
13.05 Ewelina80 - synuś Bartosz,3750 56cm szp Zaspa
13.05 Malutka22 -synek Oskarek 4420g szpital Zaspa
14.05 Słonko69 - Maja,3500g, 54cm, szpital Kliniczna
15.05 Patkagda - Patryk, 3820g, 59cm, szpital wojewódzki
15.05 Ulkam27 - Oskarek 3940g, 57cm , szpital kliiczna
26.05 Jagoda. - Zuzanna 3430g, 58cm, Kliniczna, CC
27.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, 4030g, 61 cm, szpital wojewódzki
27.05 majowa - synuś Kamil, 3930g,58 cm, szpital wojewódzki
28.05 Aniami- Mikołaj 3300g, 56 cm, Madryt
28.05 Cytrusowa_607 - Oleńka 2970, 52cm, Zaspa
28.05 sanszajn - Sandra 3300gr, 56cm, Redlowo
29.05 Mimii - Borys 3750g, 54cm, szpital Kliniczna
31.05 hanka102 - Maciuś 3865g, 57 cm, szpital Kiniczna

CZERWIEC

07.06 **emi- Milenka 3870g, 57cm, szp.wojewódzki
Oh biedny Oskar ! :(

Karolinka pewnie mówisz o Robercie ? Z tego co wiem to się przyjaźnią. Nie wiem co mój szwagier takiego robi ale wszyscy go znają :)

My dzisiaj byliśmy na grobach w Wejherowie i nie ma jeszcze 16 a ja już padam z nóg. Zmiana czasu wypadła fatalnie, co prawda wiedziałam, że młody wstanie godzinę szybciej ale pozmieniały się też pory posiłków i przez to też spania. I tak jak zawsze zasypiał po jedzeniu tak teraz odlatuje przed i czasami śpi tylko chwilę a po karmieniu już nie ma mowy żeby zasnąć choć widzę, że jest piekielnie zmęczony ... mam nadzieję, że jakoś to naprawimy :-)
laski co taka cisza :p
Grupa prawie w natarciu :p
image
aaaaaaa
Zapomniałabym :)
Moja 5,5 letnia córa oczywiście obżarta tymi zebranymi dziś słodyczami, bawi się własnie na Hellow-Party u kumpeli.
Kazała się kręcić na krześle obrotowym mówiąc przy tym: Ciocia, Ty mnie kreć tak długo az puszczę pawia :)))))))))))

Myślalam że sie zeszczam jak mi to mówiła :p
rewelacyjnie wygladaja, a apropo tekstu twojej cory to tez sie usmialam :)
ciszas tu na maxa, wszyscy swietuja
Mała śpi więc chwila dla siebie, jestem z Żabianki, czy któraś z Was tez zamieszkuje na Żabie?
Mamo Marty zdjęcia rewelacyjne...:)
masz córkę nie do przebicia :D:D A zdjęcie rewelacja :)

Nie wiem gdzie się wszyscy podziali ....

Ja zacznę świętować po swojemu jak mąż wróci z pracy :D:D:D
rewelka, sama bym się z chęcią przebrała:) właśnie dziś myśleliśmy o sylwestrze przebieranym, super :)
hehe dzieci mają super pomysły :) A zdjęcie super :)

My dziś byliśmy na cmentarzu na Łostowicach i koło Kartuz i jestem padnięta :( Potem pojechaliśmy do rodzinki która mieszka w pobliżu Kartuz na obiad i jak tylko weszliśmy chciałam Majce zrobić mleko bo jadła ponad 3h wcześniej i co?... zapomniałam pudełka z mlekiem :/ Na szczęście miałam przy sobie deserek więc jej dałam i potem zjadła troszkę ziemniaczków z sosikiem i szybko wracaliśmy do Gdańska. Chciałam jeszcze podjechać na zakupy do Auchan więc jeszcze u rodzinki wpadłam na pomysł że weźmiemy gorącą wodę i w hipermarkecie kupimy paczkę mleka :) Juz przed samym Gdańskiem zaczęła nam popłakiwać ale jakoś udało się ją zabawić i jak tylko dojechaliśmy mąż pobiegł szybko po mleczko i szybko na ławce je zrobiłam :) Majka przyssała się do niego jak nie wiem co :) Pierwszy raz zapomniałam mleka i to przez to że przed wyjściem jeszcze jej robiłam kaszkę. Od teraz najpierw do torby Mai będę wkładała cała paczkę mleka a jak nie zapomnę to na końcu dołożę to co mam otwarte - mam teraz nauczkę.
Szukałam dziś kombinezonu dla Majki i jest ciężko :( W 5-10-15 sa takie za 85 zł bez tych bucików i za 100 zł z bucikami i rękawiczkami ale szkoda mi wydac tyle kasy na kilka miesięcy :/ Na hali były nawet fajne ale dla dziewczynek zostały tylko 2 szt i to w dużym rozmiarze.

A jak wasze maluchy zniosły zmianę czasu? Maja obudziła się rano zamiast godzinę wcześniej niż zwykle czyli o 5.20:/ a za to spać poszła dziś o 17.45 :/ Chciałam ją przetrzymac ale się nie dało, za dużo dziś wrażeń i jeszcze ten czas :(

A co do prezentów dla maluszków (chodzi mi o zabawki) to może podamy swoje propozycje? Ja dziś szperałam na allegro i spodobały mi się:
http://allegro.pl/fisher-price-bawiskoczek-swinka-krakow-i1286395348.html
http://allegro.pl/kula-pelzak-fisher-price-do-raczkowania-gratis-i1299705554.html
http://allegro.pl/fontanna-z-pilek-playskool-reklama-tv-hasbro-i1282268695.html

Dobra zmykam spać bo jutro pewnie znów obudzi się po 5.00 a jutro czeka nas wyprawa do Tczewa :)
no mój też wstał dzisiaj godzinę wcześniej co było można przewidzieć :) ale poszedł spać normalnie więc myślę, że jutro wstanie tak jak zawsze o 7-8 :)
slonko a nie chcesz poszukać w jakimś komisie ?? ja dałam za swój komplet 26zł i chyba był bardzo mało noszony bo nie widać żadnych śladów użytkowania :)
my dziś byliśmy z Zuzią na cmentarzu, spala cala drogę do Tczewaw drodze powrotnej jak dawałam jej mleko zrobiła nam psikusa wypiła mleczko a zaraz po tym zwymiotowała wszystko na siebie w foteliku :/
jak wasze maluchy reagują na zmianę czasu? bo nasza po prostu tragicznie juz o 18 sie słaniała wkoncu usnęła mi na 20 min na rekach później ja wykąpałam i nakarmiłam i spi :)

Hej laski :)
Witam nową mamę :)

My byliśmy u dziadków w Starogardzie, więc teraz nadrabiam...
Biedroneczka - nuteczka vtech jest faktycznie rewelacyjna : ma kilka melodyjek i różne opcje do nauki i zabawy Myślę, że długo posłuży dzieciaczkom no i jest po polsku! Emilka dostała ją od moich koleżanek z pracy i był to strzał w dziesiątkę!

Co do naszych prezentów gwiazdkowych dla małej... to ja chyba jestem wyrodna matka... ale nic specjalnie nie planuję... Ona póki co wszystko ma, na bank dostanie mesę rzeczy od dziadków i cioć... myślę, że bez sensu w tym roku kupować jej tyle rzeczy bo ona i tak sobie z tego nic nie robi... jest jeszcze za mała... Jak już to kupimy jej coś praktycznego... (np dywan do turlania )
W przyszłym roku to już co innego :) ale na razie nie widze potrzeby kupna kolejnych zabawek...

A w piątek byłam pierwszy raz w parcy... No nienajgorzej to zniosłam musze powiedzieć, ale cały czas się trochę martwię: czy zjadła (bo je malutko) czy piła (bo nie chce pić wcale) czy robiła kupke (bo ma koszmarne zatwardzenia)... no i cały czas patrzę na zegarek: ile jeszcze zostało... i dlaczego ten autobus tak długo jedzie... I... wiecie co... mam tak fajną opiekunkę, że aż jestem o nią zazdrosna... Ża jak mała będzie z nią tyle czasu spędzać, to będzie wolała ją niż mnie... Bo od niej to wszystko je, a ode mnie nie chce...
No i jeszcze jeden duuuuży minus powrotu do pracy: strasznie mi niezręcznie bo nie bardzo mam gdzie ściągać pokarm z piersi... Takie to krępujące bardzo jest... zamelinować się gdzieś w toalecie żeby tą dojarkę włączyć... Tym bardzoej że u mnie trochę to trwa, bo piersi sie nie chcę poddać laktatorowi :/
łomatyzernoga! jakie ja byki robie na szybkiego... cóż... szkoda że na tym forum nie ma opcji edycji tekstów bostrasznie mi wstyd (niestety często)
ooo... jakąś okazję znalazłam :) jakby ktoś chciał (ja niezwiązana ze sprzedawcą)
http://allegro.pl/mw-vtech-mowiaca-biedroneczka-nuteczka-i1291672950.html
Tak ale ta nie po polsku.... A w tym cały pic :)
ajej faktycznie! nie zwróciłam uwagi...
Ale te biedroneczki widziałam w którymś z marketów real albo carrefour
hej dziołszki....
My nadal w spzitalu...nie nadąrzam za 2 wątkami :((bo Borysek ciagle chced mojej uwagi,a spi po 30-40min...Szkoda ze polaczenie naszych watkow nie wypalilo,ale podczytuje regularnie :)Wybaczcie,plizzz.... Fajne te Wasze pociechy:))Widzialam foty ze spotkania, mamyMarty blizniaczki od razu do rozpoznania;)Zalujemy ze i my nie dotarlismy :(ale mamnadzieje,ze to nic straconego :(a moze majowe z dzieciaczkami odwiedza Boryuska w domku:)Chetnie zaprosimy jak juz wyzdrowiejemy.
Witam tez nowa majową mamusie:)
Ja chce kupic Boryskowi-znaczy Mikołaj ;> Krokodyla Fisher price z wesolymi klocuszkami,mysle ze na dlugo mu wystarczy ta zabawka, nie moge chaty zagracic zabawkami bo przestrzen nie rozpieszacza.

Milego dnia wam zycze....Tu na zapie w szpitalu dochodzi jedynie zapach palących się zniczy.. Buziaki slemy dla wszytskich cioc i bobasków majowych;)
Dziewczyny mam pytanie do mam, które wracają niebawem do pracy.... Jaka opiekę macie nad swoim maluszkiem? My z mezem zdecydowaliśmy się na opiekunkę, ale nasza Mała płacze jak tylko pani opiekunka bierze ja na rece, zresztą moja corka zrobiła sie małym dzikuskiem i nie bardzo lubi jak ktoś nieznajomy bierze ja na rece. Ale martwi mnie to, że tak reaguje na opiekunkę, nie bardzo wiem jak podejść do tego żeby Mała sie przyzwyczaiła do niej.
Ja wracam za tydzień. Dokładnie za 7 dni bedzie mój ostatni dzień urlopu macierzyskiego :)

Dziećmi będzie opiekowała się teściówka :)
Zresztą powiem Wam że chętnych do opieki nad moimi skarbami nie brakuje :) A to sasiadka, a to koleżanka... No i cena opieki też super. A do tych osób mam zaufanie. Także jakby co to mamy alternatywę :) W razie wyjazdu teściowej do pracy .
nie ma to jak babci, w naszym przypadku obie babcie daleko wiec oprocz opikunki alternatywy nie ma
Tez widziałam tą aukcję z biedronką ale angielski nas nie urządza :P Ja biorę od Beti :)
Ja małemu też nic na święta nie będę kupować, wczoraj został zasypany worem zabawek ... na kilka miesięcy mu wystarczy. Aga błędami się nie przejmuj :P ja czasami tak piszę jakbym polskiego nie znała :)

Jagoda. Ja się wcale nie dziwię, że mała Ci zwróciła to mleko. W foteliku dziecko jest pozycji gdzie brzuszek jest ściśnięty i mimo woli zawsze coś pójdzie.

Ja jak jestem w pracy to maluchem opiekuje się moja mama. Był bardzo mały jak zostawał z kimś innym niż ze mną i teraz ktokolwiek z nim zostanie jest dobrze :)

Agag mój mały też lepiej je jak jest z moją mamą, jest w ogóle grzeczniejszy. Nie wiem od czego to zależy :) ja z początku chętnie wyrywałam się do pracy, nawet nie myślałam co robi itd za to teraz nie umiem się z nim rozstać :(
jesli chodzi o prezent swiateczny to mysle o tej biedroneczce co dziewczyny polecaja, widzialam ja ostatnio w carrefour i faktycznie jest fajna, musze jeszcze wymyslec prezent dla mojej rocznej bratanicy bo to chrzesniaczka mojego meza
ja mam wracac do pracy w polowie stycznia, ale prawdo podobnie zmniejsze sobie etat i wtedy Filip zostanie z moimi rodzicami
Malutka tak chodzilo mi o Roberta :) ale ten swiat jest maly
Dzisiaj dopadala mnie migrena i bol kregoslupa i nawet nie bylam w stanie na cmentarz pojsc, ale jutro to nadrobie
Karolinka dokładnie świat jest mały :-)
A w jakiej cenie są biedroneczki w carrefour ??
ceny nie p-amietam ale chyba 119
Monika ... dzieciaczki urocze :) Czyzby byla tam Emisia moja sasiadeczka ???
Taki Diabełek mnie nawiedzil po cukiereczki :)

A wic moja Malutka zmiena czasu zniosla jako tako obudzila sie o godz starej ale w ciagu dnia sie wszystko unormowalo ....
Dzis bylimy na tylu grobach Malutka nie spala od 10 do teraz prawie nic po mleczku odjechala jak nigdy chodz teraz troszke pomrukuje
Taaaaaak to Emiś mały :)

Nazbierały trochę tych słodyczy :)

Ale moherów u nas nie brakuje.... Ehhh.... Sąsiadka jak do niej zadzwonili od progu wołała co ksiądz na kazaniu mówił żeby tych przebierańców do domów nie wpuszczać... :/
cześć dziewczynki,
chciałabym pociagnać jeszcze temat powrotu do pracy, czy któraś z Was zostawić swojego maluszka z opiekunką ??
Ja mam opiekunkę i myślę, że lepiej trafić nie mogłam! jest rewelacyjna, złota kobieta!
Znalazłam ją z ogłoszenia, mieszka w tej samej klatce, kasuje 800 zł jest nonstop dostpęna i pokochała małą jak swoją wnuczkę (sama ma 2 wnuków aaaa i ma 60 lat). Jej mąż zresztą też. Trochę jest u nas w domu trochę u siebie... A mała od pierwszego wejrzenia ją pokochała :)

Wszystkim życzę takich opiekunek!
A gdzie mieszkasz agag agag?? I z jakiego ogłoszenia wziełaś tą panią ??
mieszkam na morenie ogłoszenie wywiesiłam tylko u siebie w bloku, w bloku obok i... ponieważ byłam akurat załatwiać chrzest - u księdza...
Pomyślałam (przynajmniej tak była u mnie w rodzinnej parafii) że księża znają różne osoby któe by taką pracę za nieduże pieniądze podjęły i jakoś tak sam fakt że te zgrupowania kościelne... no nie wiem... jakoś tak postanowiłam tam zostawić tą kartkę...
W każdym razie ta pani zadzwoniła do mnie 2-3 dni po wywieszeniu ogłoszenia i okazało się, że numer dała jej jakaś sąsiadka z bloku obok (bo u nas w bloku zerwano to ogłoszenie)
W zasadzei juz po pierwszych minutach rozmowy wiedziałyśmy że to jest to i dalej nie szukałam
(z kościoła nikt się nie zgłosił ;) ale nadal uważam, że spróbowac akurat tam to nie jest wcale taki głupi pomysł)
hej dziewuszki :)
u nas spokojnie, Zuzia spi :) wiec ja mam trochę czasu dla siebie :)
wiecie jaka jestem gapa? po sformatowaniu kompa nie pamiętam loginu do nk ani nie wiem na którego maila miałam tam rejestracje wiec d.... blada i musiałam założyć nowe konto :/
wiec dziewczyny które dostały jeszcze raz moje zaproszenie stare konto usuńcie ze znajomych a nowe zaakceptujcie

Hej dziewczyny!
Jeśli chodzi o kombinezon to ja kupilam go jeszcze jak bylam w ciąży:D Byly przeceny w cocodrillo i nie moglam się oprzeć:)
A teraz dostaliśmy w prezencie od rodziny drugi więc mam 2 na zmianę, a póki co Nastka na dwór ma kurteczkę jesienną..

Ostatnio jedzenie zupki lub deserku to dla mnie koszmar:)
Wszystko jest w zupce! Ja, Nastka(nie tylko na buzi), leżaczek, pobliskie meble:), podloga no wszystko!
Nastka wymachuje rączkami jak szalona i wytrąca mi lyżeczkę z ręki!
Tak samo jak chce jej zmienić pampersa wierci się i wygina, już się boje co to będzie jak zacznie chodzić...:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (435 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

do góry