Widok

MAJOWE MAMY z MALUSZKAMI cz.3 (32)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mamusie i ich Dzieciaczki:

MARZEC

15.03 MajowaMaja - Maja - 1760g 41cm - szpital Zaspa
30.03 Aya - Dominika - 1400g 41cm

KWIECIEŃ

09.04 neissi - Kubuś 2880, 53cm - szpital Zaspa
10.04 MamaMarty- Marysia 50cm 2400g Małgosia 49cm 2320g- Kliniczna
25.04 izaqueen- Adaś 3320g, 56cm - szpital Lębork
26.04 petra-Wojtuś 3120g,51cm-szpital Kliniczna (cc)
28.04 Tris_- Dziewusia- 51 cm, 3250 g- szpital Zaspa

MAJ

01.05 sauterelle- syn :) Jakub Paweł / szpital Kliniczna
03.05 Anik21 Philip 51 cm 3450 g
06.05 Demi - Filip 55 cm, 4010 g - Swissmed
07.05 Ola08 - Piotruś :)))), 54 cm, 3450 g, godz 12:00 - Zaspa
08.05 Agnieszka1303,Dominik 4000g i 61cm ,Szpital Wejherowo
08.05 natalia87 Julia 3850g i 57cm , szpital Wejherowo
09.05 Azja - Ula 57 cm - 3120 g - szp. Wejherowo
10.05 Madzia_Mika- Anastazja 3300g 57cm, szpital wojewódzki
12.05 agag_agag - córcia Emilka 4140 szpital Zaspa
13.05 Kamilisia - Maksymilian 3660g, 55cm
13.05 Ewelina80 - synuś Bartosz,3750 56cm szp Zaspa
14.05 Słonko69 - Maja,3500g, 54cm, szpital Kliniczna
15.05 Patkagda - Patryk, 3820g, 59cm, szpital wojewódzki
26.05 Jagoda. - Zuzanna 3430g, 58cm, Kliniczna, CC
27.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, 4030g, 61 cm, szpital wojewódzki
27.05 majowa - synuś Kamil, 3930g,58 cm, szpital wojewódzki
28.05 Aniami- Mikołaj 3300g, 56 cm, Madryt
28.05 sanszajn - Sandra 3300gr, 56cm, Redlowo
29.05 Mimii - Borys 3750g, 54cm, szpital Kliniczna
31.05 hanka102 - Maciuś 3865g, 57 cm, szpital Kiniczna

CZERWIEC

07.06 **emi- Milenka 3870g, 57cm, szp.wojewódzki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mimii trzymamy za was kciuki żebyście szybko wyszli do domku!!!
Jak my byłyśmy w szpitalu z bakterią to też nam mówili na początku że 10 dni minimum będziemy ale antybiotyk bardzo szybko zadziałał i już w 5 dobie nie było po nim śladu więc mała dostała jeszcze antybiotyk przez 3 kolejne dni i w 8 dobie puścili nas do domku - i tego też wam życzymy!!! Trzymajcie się!!!
MamoMarty karykatura Twoje córci świetna :)

My w końcu kupiliśmy małej całe ubranko na chrzest, bo to w końcu już za tydzień :) No brakuje nam skarpetek białych ale to już najmniejszy problem :) Chciałam na początku kupić taką typową sukienkę do chrzu ale stwierdziliśmy że tak a zwykła prosta biała będzie bardziej praktycznia i tak kupiłam wszystko w Akpolu: białą sukieneczkę z różowym wykończeniem, opaskę na główkę, buciki, body na ramiączkach - nigdzie nie mogłam takich dostać i rajstopki, a w H&M kupiłam biały sweterek. Jestem mega zadowolona bo już się zaczęłam bać że nie zdążę wszystkiego kupić :)
Słonko,
a gdzie kuopiłas body na ramiaczkach? szukam takich i nigdzie nie moglam trafić.

MamoMarty, u nas z ta witamina D bylo podnie, krzyczeli zeby dawac, bo potylica miekka, dawalismy Vigantol, mimo ze w Nutramigenie ejste wit D a mloda zjada raczej cale porcje, ze lato, nikt nie chcial sluchac po dwoch tyg zrobikismy badania i okazalo sie ze ma przedawkowana D, juz po 2 tyg, nurolog kazala odstawic, druga neurolog - dr Reif kazala dawac, ze niby wczesniaki nie przyswajaja wit D tak jak inne dzieci, w srode idziemy do pediatry, ciekawe co ta powie. Na razie sami z siebie nie dajemy, je mleko, na sloncu bezposredio nie przebywa ale zawsze jak ide z wozkiem to chwilel na sloncu jestem jak skrecam lub co. Pewnie nas ochrzani i tyle.

Niestety dzis doszly kolejne plamki a nozkach, takie krwiste jak przy marchewce, dynia z ziemniakami chyba na stale wylatuje z jadlospisu, no czekamy na ta wizyste u pediatry, czkemay.
MamoMarty,

my jedziemy na 7 butlach, 5 na mlleko plus dwie a wode i herbatke, z racji tego ze niemal codziennie gdzies latamy (lekarze, rehabilitacje, czy dlugie spacery na bulwarze) i minimum jeden posilek wychodzi na miescie, mamy zapas, zeby o czyszczenie sie nie martwic. Czyscimy zatem raz, wieczorem, sterylizuje caly czas, ale to chyba raczej z przyzwyczajenia, no ale na razie puki starczy sil, choc przy tych ilosciach wieczek, gumek nakretek fiola czasem dostaje, a mam tylko jedno dziecko:P

MamoMarty, zalozylam watek o butelkach MAM, poszla nam w jednej uszczelka, bradzo sie wygiela i wydaje sie ze puszcza wode, ze nie dosciska do konca, bo z butelki leci ciurkiem wszystko, jedna dziewczyna pisala ze gdzies widziala luzem do kupienia, ale nie moze sobie przypomniec gdzie, moze ty gdzies natrafilas?

Pozdrawiam, juz dzis po wyparzaniu:):)
To pisalam ja MajowaMaja o tych butlach, cos mnie zablokowalo z logowaniem.
Dziewczyny moze Wy bedziecie wiedzialy co dolega mojemu dziecku.
Przy karmieniu jak sie zakrztusi mleczkiem albo szybko pije to slysze jak mu burczy w zoladku, tak mysle, ze powietrze sie dostaje i wtedy zonk Adas zaczyna tak mocno plakac, widac, ze cos mu dolega.
Nie ma znaczenia czy karmie z butli (swoim mleczkiem) czy z piersi. Tylko tak sie nie dzieje jak karmie sztucznym, ale moze to tylko przypadek bo placze i wygina sie tak od niedawna. Wczesniej nie zaobserwowalam aby tak mocno plakal choc tez slyszalam jak jezdzi mu w brzuszku.

Strasznie mi go szkoda, ale nie wiem co zrobic aby zapobiec. JUz nawet go nie klade do karmienia tylko na siedzaco jemy- tak mniej sie zachlystuje.
Iza jak adas ciągnie to pracuja mu jelita są wtedy bardziej aktywne i może to burczenie rto ruchy jelit?? Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy. A moze inna butlą spróbuj armic, może smoczek za duza ma dziurke i wraz z mlekiem wpada powietrze??
Mam nadzieje,że niedługo skonczy si eu Was ten problem :))Trzymajcie się ciepluśko :)

Slonko a jaki antybiotyk podawali Twojej dzidzi?? Moj ma chyba Zinnat. Nie spiesze sie do domu,chce by go wyleczyli raz a dobrze!!!bysmy nie musieli tu juz wracac....
mimii ja tez z Zuzia leżałyśmy na zaspie z zum, pewnie tez zleca wam badanie cum....
my dostawałyśmy augmentin dożylnie, 10 dni to u nich standard

Izaqueen,

objawy podobne jak przy reflukcsie żoladkowow-jelitowym, Majka to ma, nam starczylo zagescic pokarm i do tego bierze Bioprazol na zobojetnienie kwasow zoladkowych, a tak strasznie plakal, a jak jadla to jakby do studni pustej ktos wlewal taki odglos byl, meczyla sie tak 1,5 m-ca, ateraz jedzenie to czysta przyjemnosc, wyginala sie wtedy strasznie, ryczala ale bylo widac ze jesc chce bo ciagnela a za chwile sie wyginala i wyla. Stosujemy do tego klin w w ozku i do spania. Ale objawy sa podben bardzo, koleznaka miala pratycznie identycznie, a okazalo sie ze to to zapalenie gardla, pokonali w 5 dni (wczesniej dziecko widzialo 3 lekarzy i nikt nie wiedzial co jest). Nasza mala tez 2 lakarzy wczesniej widzialo a dopiero trezeci wpadla ze to moze byc refluks (zrobilismy usg brzuszka ze wskazaniem na refluks). Ja bym poszla do lekarza, jak splawi to do innnego, to nie jest normalne, i jak ktorys z lekarzy powie ci ze masz takie dziecko (nam tak wlasnie powiedziano) to nie sluchaj idz do innego.
Jagoda a jak po tym bad CUM?? Bolało to Zuzie?? Juz sie zaczynam martwić tym CUM-em. I co u Zuzi stwierdzili ten reflux, bo juz nie pamietam a napewno pisałaś. Cos kojarze,ze tak i co Ci zalecili przy tym refluxie??
MajowaMaju te body na ramiączkach kupiłąm w Akpolu - takie zwykłe białe wyglądają jak koszulka tylko że to body.

Mimii moja Maja też dostawała Zinnat dożylnie i po wyjściu do czasu badania CUM też go jej dawaliśmy tylko że strzykawką minimalną dawkę.
Majka też miała to badanie CUM na zaspie więc moge Ci opisać jak to u nas wyglądało: przyjęli nas na tzw. pobyt dzienny, Maja została zbadana przez lekarza, potem założyli jej cewnik (ja ją musiałam trzymać a zakładali jej 3 razy bo się zawijał, ale Panie bardzo miłe i sympatyczne próbowały ją rozbawić - trochę płakała ale krótko), potem z tym cewnikiem zanieśliśmy małą na rtg, tam po położeniu rączki unieruchomiły Panie woreczkmi a ja trzymałam jej nóżki (nie karmię piersią więc mogłam to być ja), wykonano jej 1 zdjęcie potem Pani wyjęła cewnik i drugie zdjęcie i koniec - Panie też bardzo sympatyczne - na rtg mała w ogólnie nie płakała. I do domu.
W piątek mąż odebrał wyniki naszego CUM i wygląda na to że będziemy musieli powtórzyć badanie :( Opis nie jest jednoznaczny ponieważ jelita były w części zapełnione a pęcherz nie był pełen ale nie ma jednoznacznych cech refluksu. Idziemy w tym tyg do naszego pedatry z tym wynikiem i zobaczymy co dalej.
Slonko a orientujesz się jak to jest z tym refluxem?? Czy on da sie wyleczyc?? Biedna Maja/...kurcze oby jej powtórne badanie jednak nie czekało....och te naasze dizeciątka.... Muszą być dzielne :)

Slonko długo czekałaś tu na to badanie cUM??
Mimii wydaje mi się że to czy da się wleczyć refluks zależy też od tego jaki to jest refluks - moja Maja miała badania w kierunku refluksu pęcherzowo - moczowego, a np. kuzynka ma refluks jelitowo - żołądkowy czy jakoś tak - nie pamiętam i ona go ma do teraz a jest już dorosłą kobietą.
Na badanie czekaliśmy czyba nie całe 2 tygodnie, bo takie maluszki jak nasze wciskają na wczesne w miarę terminy bo one nie moga tyle czekać.
Och też mam nadzieję że nie będziemy jednak musiały tego powtarzać. Takie małe te nasze skarby a ciągle jakieś choroby, lekarstwa, szpitale :(
Mam nadzieje, ze Wasze Maluszki szybko wyzdrowieja. Ja mam to szczescie,ze moja Mala jest zdrowa (odpukac:) tylko mamy mala asymetrie ale cwiczymy i jest duzo lepiej. Za tydzien kolejne szczepienie. Tylko ten moj Szkrab taki chudziutki mi sie wydaje, wazy gdzies 5200-5400gr ale jest dosc dluga bo ma 62cm :)
Jednak zdrowie jest najwazniejsze i tego zycze waszym maluszkom.

my chyba tez w kier pecherzowo moczowego bedziemy miec. Zobaczymy oby nic nei wyszło...oby to bylo tylko zapalenie pecherza;/
mimii przy zakażeniu układu moczowego robia cum na refluks pęcherzowo-moczowodowy. Zuzia ma refluks pęcherzowo-moczowodowy 2 stopnia i musi przyjmować furagin codziennie na noc 2mg/1kg przez 1,5 roku do następnego barania cum i co 5 miesięcy usg nerek
u takich maluszków z niskim stopniem (jest ich 5 z czego piaty jest najpoważniejszy) czesto sie jeszcze samo wykształca
Mimii nie martw sie to nie jest takie straszne na jakie wygląda....

Jagódka dzięki :* Uspokoiłaś mnie baaardzo:) Szkoda tylko,że to bad trzeba tyle razy powtarzac ;/ no ale jak trza to trza:) Dobrze ze w razie co furaginu mam w bród:)
no my juz przywykłam do tego... na poczadku tez byłam przerażona no i te kolejki do nefrologa ja rejestrowałam nas w lipcu i mamy na 20 października ale poszlam prywatnie na konsultacje żeby wdrożyć leczenie i naprawdę lekarz mnie uspokoił
a furagin nam robia w aptece wiesz trudno odmierzyć z tabletki 2mg/1kg no my teraz mamy 13mg

Jakby Borysek mial tez Furagin to tez taka dawke bo dzis juz wazy 6300 :)
witam po dlugim czasie,
nasz maluszek tez ma refluks zoladkowy ktory stwierzdili u niego juz w 2 tygodniu w szpitalu. my zageszczamy tez mleka i raz jest gorzej raz lepiej czasem mam wrazenie zalezy od jego humoru :) ale woda czy herbatka to dla maleego to masakra, wszytsko wypluwa, ogolnie przestalam mu juz dawac wode bo normalnie wszytsko wymiotuje.za tydzien mam termin dio pediatry to zobaczymy co na to powie, ze cala herbate i wode calkiem wypluwa :/ogolnie polozna mowila ze dopoki je dobrze mleko to nie potrzeba dawac herbatki...zobaczymy....
acha co do tych przelewow w zoladku to tez tak mamy :) takze moze przy refluksie to normalne :)
pozdrawiiamy
hej dziewczyny :)
wracacie do pracy po macierzynskim czy planujecie pojsc na wychowawczy?jak tak to na jak dlugi?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry