Widok

MAJOWE MAMY z MALUSZKAMI cz.3 (32)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mamusie i ich Dzieciaczki:

MARZEC

15.03 MajowaMaja - Maja - 1760g 41cm - szpital Zaspa
30.03 Aya - Dominika - 1400g 41cm

KWIECIEŃ

09.04 neissi - Kubuś 2880, 53cm - szpital Zaspa
10.04 MamaMarty- Marysia 50cm 2400g Małgosia 49cm 2320g- Kliniczna
25.04 izaqueen- Adaś 3320g, 56cm - szpital Lębork
26.04 petra-Wojtuś 3120g,51cm-szpital Kliniczna (cc)
28.04 Tris_- Dziewusia- 51 cm, 3250 g- szpital Zaspa

MAJ

01.05 sauterelle- syn :) Jakub Paweł / szpital Kliniczna
03.05 Anik21 Philip 51 cm 3450 g
06.05 Demi - Filip 55 cm, 4010 g - Swissmed
07.05 Ola08 - Piotruś :)))), 54 cm, 3450 g, godz 12:00 - Zaspa
08.05 Agnieszka1303,Dominik 4000g i 61cm ,Szpital Wejherowo
08.05 natalia87 Julia 3850g i 57cm , szpital Wejherowo
09.05 Azja - Ula 57 cm - 3120 g - szp. Wejherowo
10.05 Madzia_Mika- Anastazja 3300g 57cm, szpital wojewódzki
12.05 agag_agag - córcia Emilka 4140 szpital Zaspa
13.05 Kamilisia - Maksymilian 3660g, 55cm
13.05 Ewelina80 - synuś Bartosz,3750 56cm szp Zaspa
14.05 Słonko69 - Maja,3500g, 54cm, szpital Kliniczna
15.05 Patkagda - Patryk, 3820g, 59cm, szpital wojewódzki
26.05 Jagoda. - Zuzanna 3430g, 58cm, Kliniczna, CC
27.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, 4030g, 61 cm, szpital wojewódzki
27.05 majowa - synuś Kamil, 3930g,58 cm, szpital wojewódzki
28.05 Aniami- Mikołaj 3300g, 56 cm, Madryt
28.05 sanszajn - Sandra 3300gr, 56cm, Redlowo
29.05 Mimii - Borys 3750g, 54cm, szpital Kliniczna
31.05 hanka102 - Maciuś 3865g, 57 cm, szpital Kiniczna

CZERWIEC

07.06 **emi- Milenka 3870g, 57cm, szp.wojewódzki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jagódka dzięki :* Uspokoiłaś mnie baaardzo:) Szkoda tylko,że to bad trzeba tyle razy powtarzac ;/ no ale jak trza to trza:) Dobrze ze w razie co furaginu mam w bród:)
mimii przy zakażeniu układu moczowego robia cum na refluks pęcherzowo-moczowodowy. Zuzia ma refluks pęcherzowo-moczowodowy 2 stopnia i musi przyjmować furagin codziennie na noc 2mg/1kg przez 1,5 roku do następnego barania cum i co 5 miesięcy usg nerek
u takich maluszków z niskim stopniem (jest ich 5 z czego piaty jest najpoważniejszy) czesto sie jeszcze samo wykształca
Mimii nie martw sie to nie jest takie straszne na jakie wygląda....

my chyba tez w kier pecherzowo moczowego bedziemy miec. Zobaczymy oby nic nei wyszło...oby to bylo tylko zapalenie pecherza;/
Mam nadzieje, ze Wasze Maluszki szybko wyzdrowieja. Ja mam to szczescie,ze moja Mala jest zdrowa (odpukac:) tylko mamy mala asymetrie ale cwiczymy i jest duzo lepiej. Za tydzien kolejne szczepienie. Tylko ten moj Szkrab taki chudziutki mi sie wydaje, wazy gdzies 5200-5400gr ale jest dosc dluga bo ma 62cm :)
Jednak zdrowie jest najwazniejsze i tego zycze waszym maluszkom.

Mimii wydaje mi się że to czy da się wleczyć refluks zależy też od tego jaki to jest refluks - moja Maja miała badania w kierunku refluksu pęcherzowo - moczowego, a np. kuzynka ma refluks jelitowo - żołądkowy czy jakoś tak - nie pamiętam i ona go ma do teraz a jest już dorosłą kobietą.
Na badanie czekaliśmy czyba nie całe 2 tygodnie, bo takie maluszki jak nasze wciskają na wczesne w miarę terminy bo one nie moga tyle czekać.
Och też mam nadzieję że nie będziemy jednak musiały tego powtarzać. Takie małe te nasze skarby a ciągle jakieś choroby, lekarstwa, szpitale :(
Slonko a orientujesz się jak to jest z tym refluxem?? Czy on da sie wyleczyc?? Biedna Maja/...kurcze oby jej powtórne badanie jednak nie czekało....och te naasze dizeciątka.... Muszą być dzielne :)

Slonko długo czekałaś tu na to badanie cUM??
MajowaMaju te body na ramiączkach kupiłąm w Akpolu - takie zwykłe białe wyglądają jak koszulka tylko że to body.

Mimii moja Maja też dostawała Zinnat dożylnie i po wyjściu do czasu badania CUM też go jej dawaliśmy tylko że strzykawką minimalną dawkę.
Majka też miała to badanie CUM na zaspie więc moge Ci opisać jak to u nas wyglądało: przyjęli nas na tzw. pobyt dzienny, Maja została zbadana przez lekarza, potem założyli jej cewnik (ja ją musiałam trzymać a zakładali jej 3 razy bo się zawijał, ale Panie bardzo miłe i sympatyczne próbowały ją rozbawić - trochę płakała ale krótko), potem z tym cewnikiem zanieśliśmy małą na rtg, tam po położeniu rączki unieruchomiły Panie woreczkmi a ja trzymałam jej nóżki (nie karmię piersią więc mogłam to być ja), wykonano jej 1 zdjęcie potem Pani wyjęła cewnik i drugie zdjęcie i koniec - Panie też bardzo sympatyczne - na rtg mała w ogólnie nie płakała. I do domu.
W piątek mąż odebrał wyniki naszego CUM i wygląda na to że będziemy musieli powtórzyć badanie :( Opis nie jest jednoznaczny ponieważ jelita były w części zapełnione a pęcherz nie był pełen ale nie ma jednoznacznych cech refluksu. Idziemy w tym tyg do naszego pedatry z tym wynikiem i zobaczymy co dalej.
Jagoda a jak po tym bad CUM?? Bolało to Zuzie?? Juz sie zaczynam martwić tym CUM-em. I co u Zuzi stwierdzili ten reflux, bo juz nie pamietam a napewno pisałaś. Cos kojarze,ze tak i co Ci zalecili przy tym refluxie??
Izaqueen,

objawy podobne jak przy reflukcsie żoladkowow-jelitowym, Majka to ma, nam starczylo zagescic pokarm i do tego bierze Bioprazol na zobojetnienie kwasow zoladkowych, a tak strasznie plakal, a jak jadla to jakby do studni pustej ktos wlewal taki odglos byl, meczyla sie tak 1,5 m-ca, ateraz jedzenie to czysta przyjemnosc, wyginala sie wtedy strasznie, ryczala ale bylo widac ze jesc chce bo ciagnela a za chwile sie wyginala i wyla. Stosujemy do tego klin w w ozku i do spania. Ale objawy sa podben bardzo, koleznaka miala pratycznie identycznie, a okazalo sie ze to to zapalenie gardla, pokonali w 5 dni (wczesniej dziecko widzialo 3 lekarzy i nikt nie wiedzial co jest). Nasza mala tez 2 lakarzy wczesniej widzialo a dopiero trezeci wpadla ze to moze byc refluks (zrobilismy usg brzuszka ze wskazaniem na refluks). Ja bym poszla do lekarza, jak splawi to do innnego, to nie jest normalne, i jak ktorys z lekarzy powie ci ze masz takie dziecko (nam tak wlasnie powiedziano) to nie sluchaj idz do innego.
mimii ja tez z Zuzia leżałyśmy na zaspie z zum, pewnie tez zleca wam badanie cum....
my dostawałyśmy augmentin dożylnie, 10 dni to u nich standard

Iza jak adas ciągnie to pracuja mu jelita są wtedy bardziej aktywne i może to burczenie rto ruchy jelit?? Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy. A moze inna butlą spróbuj armic, może smoczek za duza ma dziurke i wraz z mlekiem wpada powietrze??
Mam nadzieje,że niedługo skonczy si eu Was ten problem :))Trzymajcie się ciepluśko :)

Slonko a jaki antybiotyk podawali Twojej dzidzi?? Moj ma chyba Zinnat. Nie spiesze sie do domu,chce by go wyleczyli raz a dobrze!!!bysmy nie musieli tu juz wracac....
Dziewczyny moze Wy bedziecie wiedzialy co dolega mojemu dziecku.
Przy karmieniu jak sie zakrztusi mleczkiem albo szybko pije to slysze jak mu burczy w zoladku, tak mysle, ze powietrze sie dostaje i wtedy zonk Adas zaczyna tak mocno plakac, widac, ze cos mu dolega.
Nie ma znaczenia czy karmie z butli (swoim mleczkiem) czy z piersi. Tylko tak sie nie dzieje jak karmie sztucznym, ale moze to tylko przypadek bo placze i wygina sie tak od niedawna. Wczesniej nie zaobserwowalam aby tak mocno plakal choc tez slyszalam jak jezdzi mu w brzuszku.

Strasznie mi go szkoda, ale nie wiem co zrobic aby zapobiec. JUz nawet go nie klade do karmienia tylko na siedzaco jemy- tak mniej sie zachlystuje.
To pisalam ja MajowaMaja o tych butlach, cos mnie zablokowalo z logowaniem.
MamoMarty,

my jedziemy na 7 butlach, 5 na mlleko plus dwie a wode i herbatke, z racji tego ze niemal codziennie gdzies latamy (lekarze, rehabilitacje, czy dlugie spacery na bulwarze) i minimum jeden posilek wychodzi na miescie, mamy zapas, zeby o czyszczenie sie nie martwic. Czyscimy zatem raz, wieczorem, sterylizuje caly czas, ale to chyba raczej z przyzwyczajenia, no ale na razie puki starczy sil, choc przy tych ilosciach wieczek, gumek nakretek fiola czasem dostaje, a mam tylko jedno dziecko:P

MamoMarty, zalozylam watek o butelkach MAM, poszla nam w jednej uszczelka, bradzo sie wygiela i wydaje sie ze puszcza wode, ze nie dosciska do konca, bo z butelki leci ciurkiem wszystko, jedna dziewczyna pisala ze gdzies widziala luzem do kupienia, ale nie moze sobie przypomniec gdzie, moze ty gdzies natrafilas?

Pozdrawiam, juz dzis po wyparzaniu:):)
Słonko,
a gdzie kuopiłas body na ramiaczkach? szukam takich i nigdzie nie moglam trafić.

MamoMarty, u nas z ta witamina D bylo podnie, krzyczeli zeby dawac, bo potylica miekka, dawalismy Vigantol, mimo ze w Nutramigenie ejste wit D a mloda zjada raczej cale porcje, ze lato, nikt nie chcial sluchac po dwoch tyg zrobikismy badania i okazalo sie ze ma przedawkowana D, juz po 2 tyg, nurolog kazala odstawic, druga neurolog - dr Reif kazala dawac, ze niby wczesniaki nie przyswajaja wit D tak jak inne dzieci, w srode idziemy do pediatry, ciekawe co ta powie. Na razie sami z siebie nie dajemy, je mleko, na sloncu bezposredio nie przebywa ale zawsze jak ide z wozkiem to chwilel na sloncu jestem jak skrecam lub co. Pewnie nas ochrzani i tyle.

Niestety dzis doszly kolejne plamki a nozkach, takie krwiste jak przy marchewce, dynia z ziemniakami chyba na stale wylatuje z jadlospisu, no czekamy na ta wizyste u pediatry, czkemay.
Mimii trzymamy za was kciuki żebyście szybko wyszli do domku!!!
Jak my byłyśmy w szpitalu z bakterią to też nam mówili na początku że 10 dni minimum będziemy ale antybiotyk bardzo szybko zadziałał i już w 5 dobie nie było po nim śladu więc mała dostała jeszcze antybiotyk przez 3 kolejne dni i w 8 dobie puścili nas do domku - i tego też wam życzymy!!! Trzymajcie się!!!
MamoMarty karykatura Twoje córci świetna :)

My w końcu kupiliśmy małej całe ubranko na chrzest, bo to w końcu już za tydzień :) No brakuje nam skarpetek białych ale to już najmniejszy problem :) Chciałam na początku kupić taką typową sukienkę do chrzu ale stwierdziliśmy że tak a zwykła prosta biała będzie bardziej praktycznia i tak kupiłam wszystko w Akpolu: białą sukieneczkę z różowym wykończeniem, opaskę na główkę, buciki, body na ramiączkach - nigdzie nie mogłam takich dostać i rajstopki, a w H&M kupiłam biały sweterek. Jestem mega zadowolona bo już się zaczęłam bać że nie zdążę wszystkiego kupić :)
Mimii trzymamy z dziewczynkami kciuki za urwiska Twojego :)

Poniżej moja najstarsza w karykaturze wykonanej przez jednego z Sopockich karykaturzystów wczorajszego wieczora :)

image
Ja byłam w piątek u dr. Bałandy na oddziale na Polankach na konsultacji Maryśki wyników.

Dodam ze w ubiegłym tygodniu byłam z nimi na szczepieniu i nie było nasze pediatry. Lekarz który ją zastępował obejrzał ją i powiedzial że podwyższyłby dawke wit. D bo potylica, bo ciemiączko itd...

Wiecie co mam w wypisie po badaniach na Polankach? Ze ma nadmiar i bezwzględny zakaz przyjmowania wit. D na 6 miesiecy. A ponowne włączenie tylko po powtórnych badaniach.

Nadmiar grozi kamicą niestety...

Czasami lekarze na przychodniach są z przypadku chyba...
Majowa moim sposobem sa 4 sztuki butelek na jedną pannicę :)
Ja po prostu myję i wkładam na suszarkę. Butelki wiadomo gdzie, dna butelek między butelki, górę i uszczelki jedno nad drugim a smoczki na samych góach :)

Ach, i już nie sterylizuję od tygodnia. Ułatwia życie. Szczególnie przy takich ilościach sprzętu :p
Mamomarty mowilam o brzuszku ze boli,o zielonych kupah ze sluzem, niespokojnosci dziecka to mowily wina ukl. pokarm bo sie dobrze niewykrztałcil... a to wina bakterii w moczu, pojawila sie goraczka i dreszcze. Podaja antybiotyk przez min 10dni...zobaczymy czy tylko 10. A ten pediatra jakbym nie chciala posiewu moczu to by dawno zaszczepil aBoryska i tyle....naprawde szok.... ile to trzeba gadac do tych lekarzy, prosic o badania i leki...masakra.
W szpitalu powiedzieli,ze maly jest za maly by byly 2 zakazenia ukl. moczowego w tak krotkim czasie.
W szpitalu lek powiedzial ze nie musze dawac wit D bo jest ona w mleczku.

Jagoda oki bede trabić :) Tylko nie wiem kiedy bede jezdzic autem bo poki co kiblujemy w szpitalu.

Dzieki za wsparcie :*

Pozdrawiamy z zaspy :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry