Widok

MAJOWE Mamy 2010 :)) cz. 4

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
No to mamy juz część 4 :)

Słuchajcie mam takie niedyskretne pytanie...

Czy chodzicie częsciej siusiu niż przed ciążą??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Widzę Dziewczyny, że to chyba taki okres na smutki i problemy, bo każda z nas na coś się skarży. Ale wydaje mi się, że po tym wszystkim będzie tylko lepiej, a co nas nie zabije to nas wzmocni:) Więc uszy do góry, bo nasze Maleństwa odczuwają nasze nastroje.
Macie rację nie ma co się denerwować, muso byc dobrze :) Za nie całe 3 tygodnie święta, a ja wczoraj na poprawę humoru umówiłam się na USG 4d na 22 grudnia i już się nie moge doczekać żeby zobaczyć buziuńkę mojego dzidziusia :) Wczesniej jeszcze 18 grudnia mam usg połowkowe u mojej gin, więc może już wtedy chociaz poznam płeć i będę wiedziała czy będzie Alex czy Maja :)
Ojej Iza strasznie Cię przepraszam :( Na śmierć zapomniałam zapytać o tego laryngologa :( Już naprawiam błąd! Dzwonię do kumpeli :)
Już załatwione. Jutro jedzie do rodziców to dowie się o tego lekarza :)

A ja mam dzisiaj imieninki i dostałam od mężusia przecudowne życzonka :D Aż mi się łezka z rozczulenia zakręciła w oku :)
Hej Dziewczyny!
oniec z tymi smutkami, dzieciaczki bardzo czuja nasze emocje, wiec musimy byc pozytywnie nastawione i nie denerwować się. Trzymam kciuki za pogne nastroje.
W piątek bylam u lekarza, i powidział ,że jajek nie widzi:) Dziewczyny tylko sie hnie nastawiajcie (ja przed izyta prawie całą noc nie spałam z wrażenia), lekarze sa bardzo sceptyczni i nie chca potwierdzac, czegioś czego nie są pewni, wiec jak zapytalam czy to znaczy ze dziewczynka, pwoedział jajek nie widzę:):) wiec poszłam z moja mama opijać czekoladą Naszą Majeczkę:) najwazniejsze, że dzidzius zdrowy, ja tez caly czas czuje sie bardzo dobrze. O 24 11. czuje pierwsze ruchy, choc czasem ciężko się bylo domyśleć, że to nie przelewanie w brzuchu,a le w ten weeeknd to juz wyraźne kopniaczki, nawet mąż pod reką czył że coś sie dzieje, mysle, że teraz to dopiero do anszych facetów bedzie docierać, bo nie ma się co oszukiwać to kobiety w tym momemcie maja lepiej z poczuciem dzidziusia:) ale mysle, że wszytko co najpiekniejsze jeszcze przed nami. W czwartek idę na usg polówkowo i test obciążenia glukoza 750 (miałyscie już tez skierowanie?), a tak jak niektore z was zapisalam sie także na usg 4D na 22 grudnia, akurat niepodzianka na świeta, zamierzamy nagrac plyte dziadkom w prezencie. Wiecie Dziewczyny, ja zabralam na to piatkowe usg mamę, nawet sobie sprawy nie zdawalam jaką przyjemność jej tym sprawię, płakala jak bóbr, oczywiście ze szczęścia. nawet nie wiedzialam że za czasów kiedy my byłysmyn w brzuszkach nie było usg i ansze mamy wiedziały tylko cos o ans na podstawie badania krwi i mierzenia brzuszka, to dopiero była niepewność. Szczęsliwie się zlożylo, że w czwartek ide na te połówkowo, więc mąż nie stracił praktycznie wizty, co by popatrzec na córcię, a jeszcze raz zaznaczę, niesamowite przezycie dla mojej mamy.
Dziewczyny, pamietajcie o usg połówkowym, to bardzo ważne badanie, trzeba wykonac między 20-24 tyg (skończony 20 nieskończony 24), badanie bardzo wiele mówi lekarzowi na temat narządów dzidziusia.
Trzymam kciuki za wasze maleństwa!
Pogody ducha Kochane!

hej mamuski,
ja dalej sie mecze z przeziebieniem, nie moge sie pozbyc kataru i nocych bolow gardla, proboje wszytskiego i nic :( moze kiedys wkoncu samo przejdzie.... :(
Czy zapisujecie sie na badania penetralne??

No niestety jest taka pogoda i cały czas coś się łapie :(

Nie możemy się smucić racja,wiem że czasem jest cieżko ale to dla zdrowia naszych dzieciatek:)

Ja w czwartek do lekarza ide,już niemogę się doczekać :)
Witajcie mamusie, u mnie pogoda beznadziejna, pada ble. Ale musze sie zebrac bo umowilam sie na pazurki.
Ja tez mam USG polowkowe przed swietami i to bedzie najlepszy prezent swiateczny.

Agnieszka jakie badania masz na mysli?

neissi spokojnie, za jakis czas bym sie upomniala o namiary do tego lekarza, ale tez mi sie nie spieszy bo w ciazy to oni mi nic chyba robic nie beda.

Dzisiejszy dzien musze sobie zapisac bo pierwszy raz poczulam takie wyrazne kopniaczki, a w zasadzie jeden mocny i kilka slabszych, takze rano zostalam "skopana".
Prawde mowiac zaczelam juz zakupy ciuszkowe, kupilam jedne spiochy, mam do odebrania w Trojmiescie kilka uzywanych a do tego dzis zrobilam przelew i Pani mi wysyla paczuszke, takze ja juz zbieram mala kolekcje.
Mam nadzieje, ze zostanie chlopczyk bo wiekszosc jest w odcieniach niebieskiego, zieleni i typowo chlopiecych kolorach.

Mimo pogody, zycze wielu usmiechow bo tak jak ktos napisal, dzieciaczki odczuwaja nasze emocje :))))))
Ja usg połówkowe mam 18 grudnia.
Zastanawiam się nad kopniakami naszych dzidziusiów. Ja co prawda czuję moje maleństwo jak się wierci (szczególnie jak zjem coś czekoladowego), ale takiego prawdziwego kopniaka jeszcze nie dostałam :( Albo nie wiem że to TO. Chociaz z tego co piszecie, to nie da się tego pomylić. Myśle że może dla tego nie czuję bo nie należe do szczupłych dziewczyn, raczej do takich z małą nadwagą a czytałam, że taki osob mogą troszkę później zacząć odczuwać kopniaczki.
Slonko jest tak jak mowisz, osoby z nadwaga moga poczuc ruchy pozniej. Zreszta ja tez do takich osob naleze i zawsze te ruchy przypominaly babelki w jelitach, ale dzis kopniak byl mocniejszy wiec jestem pewna ze to moj maluch. Ale wiesz nie ma co sie przejmowac, moja gin powiedziala, ze mam zapisac pierwszego zdecydowanego kopniaka choc dodala, ze do nastepnej wizyty on wcale nie musi sie pojawic a gdy przyjdzie czas na nastepna wizyte powinnam byc w 21 tygodniu. Wiec widzisz u kazdej jest to inaczej.
Hej dziewczyny, ale wam zazdroszcze tych babelkow i kuksancow w brzuchu :) Czekam na nie z niecierpliwoscia! Mi badania polowkowe wypadaja w 2gim tygodniu stycznia ale wybieram sie do gina w polsce zaraz po swietach. Bedzie juz 18ty tydzien. Mam nadzieje ze dostaniemy poswiateczny prezencik i powie nam czy to chlopiec czy dziewczynka. Pogoda kiepska ale ida swieta (nareszcie urlop, cudowne 2 tygodnie)! No i juz mi slinka cieknie na mysl o pierogach i kompocie z suszu :)
a u mnie zaczynaja sie chyba pierwsze kopniaczki,heh jakie fajne uczucie :) mam nadzieje ze to kopniczki bo od 3 dni czuje czasem takie lekkie pykniecie w brzuszku
To napewno są kopniaczki :)

Taki motylek w brzuchu:)
Hej Mmuśki :)
Tu ja Mimii, dawno mnie nie było, ale jestem w trakcie remontu i przeproadzki, że normalnie sił nie mam...Biegam wybieram meble, dywany itd i juz mam dośc.Ale dziś usiadłam i nadrobiłam zaległości. Widzę, ze troszke zdołowane to nasze towarzystwo się zrobiło... Głowy do góry, jest zle wiec musi już być tylko lepiej!!!!
Wczoraj byłam u lekarza, spotkałam mojgo Ludka i okazało się, że ten Ludek to ON- chyba Borys:) Dr na 90% określił płeć ale dodał, ze do potwierdzenia na przyszłej wizycie za 4 tyg:) Ale ja widziałam jajeczka takze moja podświadomość się nie mylił,że to będzie chłopaczek, choć tak chciałam by to była dziewuszka... No ale najważneijsze, by zdrowe było!!!
Ja jeszcze nie czuję kopniaków, dr mówił, że mogą się pojawić ok 19-20tyg ale już się nie mogę doczekać, tak wam zazdroszczę... Ale podobno w pierwszej ciąży ruchy te, znaczy bulgtania czuje się póżniej tak jak i brzuszek rośne później:) No ale teraz się doczekać nie mogę, ale jak zaczną się koksańce po zebrach to pewnie będę miała ich dość :D

Posttaram się teraz być częsciej i nie zanidbywać nazego klanu ;)

Nie mam niestety przepisu na cistaeczka bez mleka, masła itd. :( ale może coś w necie będzie.

Dokucza mi zgaga więc może macie jakieś sprawdzone sposoby by ją załagodzić??

Pozdrowionka :))
cześć dziewczyny :)

jak macie sprawdzone sposoby na zgage to ja tez poprosze.

Wczoraj byliśmy u lekrza, zdziwiłam sie jaki nasz Syneczek jest już duzy :0)) Ma 24 cm (całowita długość) i waży 239 g. Ale kopac jeszcze nie kopie tak mocno abym mogła poczuc.Pewnie niebawem zacznie;)
Po świetach chcemy sie wybrac na usg 4d, bedzie cudna pamiątka dla nas i dla Malca, no i rodzice zobacza wnuka w brzuszku :)

Zapomniałam wczoraj zapytac lekarza, czy usg połowkowe robi sie normalnie podczs wizyty , czy trzeba miec inny/specjalny sprzet i lekarz prowadzacy moze go nie miec, i wtedy idzie sie do innego lekarza?

p.s. juz za 2 tygonie świeta:)))) ale sie ciesze, UWIELIAM BOZE NARODZENIE!!!Zeby tylko spadł śnieg...

trzymajcie sie

Ja też się wczoraj byłam na wizycie,nie wiem,jak nasze mamy mogły żyć bez usg :-) u nas wszystko ok,i na 90% będzie drugi synek hehe ja się bardzo cieszę,chociaż wszyscy się spodziewali,że będzie dziewczynka. Mój mąż marzył o córeczce tatusia,a będzie dwóch syneczków mamusi :-) na wiadomość o synku powiedział,"do trzech razy sztuka :-)" uhh może za kilka lat hehe najważniejsze,że zdrowe :-) trzymajcie się cieplutko mamuśki:-)
ze zgagą nie pomogę, nigdy nie miałam.
Ja ciążę prowadzę na nfz,w gabinecie w przychodni jest usg i mam robione na każdej wizycie.Ale na połówkowe umówiłam się do mojego lekarza do prywatnego gabinetu,sprzęt zdecydowanie lepszy.Ale jeśli chodzisz do dobrego lekarza,masz do niego zaufanie i ma w miarę dobry sprzęt to myślę,że nie trzeba jeszcze gdzieś tam latać specjalnie na połówkowe.
Najlepsze na zgage jest mleko, to taki naturalny sposob. Z innych to Renni, czytalam, ze mozna go brac ale i tak radzialabym najpierw zapytac lekarza. W aptece nie ma co bo juz zauwazylam, ze na haslo "ciaza" to farmaceuci nic nie chca doradzic.

Ola juz 24cm, no prosze jaki duzy chlopaczek.
Ola,

no to zuch chłop! Chyba drugi Gortat:) wyrośnie.
nasza majeczka w 19 tyg i 3 dniu miala 16 cm, tak ksiązkowo jak potem zjrzalam do literatury, ja jestem nieduża 164cm, mąż też 173 wiec pewnie żadna modelka nam nie wyrośnie:) nawet pod ziadkach nie ma skąd zaczerpnąć wzrostu:):)

Jeżeli chodzi o usg połówkowe.
ja chodze do dobrego lekarza który ma nowy sprzręt, jednak na połowkowe skierował mnie do innego, powiedział że to zwykłe usg jest za malo dokładne i on na skali nie może powiększać w wsytarczający sposób narządów wewnętrznych, a to głownie na celu ma badanie połówkowe, aby sprawdzic czy z dzidzią w środku u niejw szytko ok. Najlepiej zapytac swojego lekarza czy sprzet jest wystarczający na usg połówkowo, pamietajcie, to jedno z anjważniejszych badań w ciąży, jesli (odpukać) bedzie jakaś wada narządów mozna leczyc to jeszcze w brzuszku, więc naprawdę warto. USG połówkowe trwa ok 15-20, samo badanie, więc umawiając sie na wizyte warto zaznaczyć ten fakt aby nie umowili nastepnej pacjentki po 10 minutach.

MajowaMamo dzieki za wyjasnienie, zadzwonie do lekarza i zapytam

jezeli chodzi o długość dzidzi, to Ty chyba pisałaś o długości ciemieniowo-siedzeniowej, mój Synuś dł. ciemieniowo-siedzeniowej ma ponad 13 cm, a 24 to długosć całkowita

lekarz tez mi powieział, ze wszytkie wymiary i waga prawidłowe na tym etapie cąży :))

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry