Widok

MALUSZKI I MAMUSIE LISTOPADOWE I GRUDNIOWE CZ.57 (18)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Lista mamuś i bąbli :)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Megi1 07.11 - KONRAD - 3580g,56cm, szp. Wejherowo
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kasia - u nas tez mała się niczego nie wstydzi, jak ją ktoś zaczepia w sklepie i cos do niej powie to ona usmiech od ucha do ucha i po swojemu gada :-) a tak już fajnie gada :-) jezyczek tez byl swego czasu wystawiany na zewnątrz ale chyba juz ten etap zakończyła
no własnei ja jak wychodze od małej to np głosno jej bajke opowiadam ale nie wiem jak prawidłowo się zachowac zeby mała nie odczuła że ją zostawiamy ani tez zeby nii nauczyła się robic wszystkiego po mojej mysli
z mamusią :-)
pod koniec sierpnia mamy wizyte u psychologa w OWI i jestem ciekawa czy ta druga wizyta przyda sie na coś (bo pierwsza to nie wiem co miala na celu)

Biedronka - podaj linka do sesji małego :-)
Liwka tez placze jak sie oddalam i musze jej sie pokazac o i leci do mnie...pozatym z tym wstawaniem jest masakra,wszedzie sie wspina,najczesciej przy lozku ,robi tez czasem kroczki w bok jak chce cos siegnac ,ja i moj mąż mielismy po niecale 9 i juz chodzilismy wiec sadze ze Liwia tez tak bedzie....wczoraj byli goscie a mała pokazywała im taty gatki ,wszystko powycigała.
sara czemu do psychologa???
Dziewczyny czy Wasze maluchy zasypiaja same?
ja karmie cycusiem jeszcze i do tej pory Miska albo zasypiala przy cycku albo niestety na rekach(tak wiem,moj blad): )Kregoslup powoli mi wysiada i postanowilam nauczyc ja zasypiania sama.Dwa dni temu p cycusiu polozylam Mala do lozeczka(na 3min) a ta w ryk,przyszlam do niej za 3min,wzielam na rece zeby sie uspokoila(nie bardzo skutkowalo),polozylam znowu na 3min,znowu wzielam itd.Robilam tak przez niecala godz,zaczela sie krztusic z placzu a ja juz nie moglam sluchac jak sie meczy i w koncu wzielam ja na swoje lozko(po zasnieciu przenioslam ja do lozeczka),poglaskalam po glowce,puscilam kolysanki i po 1h SAMA bez noszenia na rekach zasnela.Wczoraj tez trwalo to godz ale tez sama zasnela.Nawet w dzien udaje jej sie zasnac samej(ze mna obok oczywiscie).
I teraz pytanie,mam ja znowu meczyc tym placzem w lozeczku czy zostawic tak jak jest,moze z czasem to zasypianie na moim lozku sie skroci a pozniej takim sposobem zasnie w swoim lozeczku?
Ja w sumie i tak sie ciesze,ze nie musze jej nosic,wole sobie spokojnie polezec:)
Zabulka, my ciągle Jaśka usypiamy w nosidle bujając :/ wiem, to nasza wina, ale niestety. Jak go kładę do łóżeczka, to zaczyna zabawę, czyli wstaje i nici ze spania, też nie wiem co robić, bo i kolana i kręgosłup mi wysiadają :/ Czasami zaśnie z nami w łóżku, potem go przenosimy, ale to raz na 20 razy :/ no i też nie wiem jak go nauczyć samodzielnego zasypiania. Jeszcze ze 2 miesiące i nie uradzę go, bo on + nosidło to jakieś 14kg pewnie :/

Kasiu, napisałam pare dni temu maila do Ciebie z prośbą o wyjaśnienie pewnych rzeczy związanych z opieką na dziecko, ale nie wiem czy dostałaś, bo czasami moje maile w spam wchodzą :) Jakbyś miała chwilkę to zerknij :)
Odnośnie firmy leasingowej to nie pomogę, bo nie mam kompletnie takich znajomości, ale słyszałam tylko kiedyś że niezłe prowizje tam mają, ale ile w tym prawdy to nie mam pojęcia.
Miska na szczescie od jakiegos czasu juz troche dluzej umie zajac sie sama soba,ale jak za dlugo to trwa to wrecz krzyczy,zeby do niej przyjsc:)Jak wiem,ze bede robila cos dluzej w kuchni,to zostawiam ja na troche w pokoju ale pozniej albo biore puzzle piankowe do kuchni albo sadzam ja w leczaku,a ona sie bawi przy lodowce magnesami,zwisa z lezaczka,wcina cos,wiec nie jest zle:)
Ale najlepiej zeby mama caly czas byla na widoku,zawsze mozna dac jej oblinionego calusa,zrobic a kuku albo wyrwac garsc wlosow(to jej ulubione zajecie ostatnio):)
Jeszcze odnośnie zostawania w innym pomieszczeniu, to kiedyś był ryk, ale teraz potrafi się sam pobawić czasami u siebie w łóżeczku, a jak mu nie pasi, to daje znać, ja czasami od razu idę, ale czasami tylko gadam do niego z innego pokoju i tak pare minut jeszcze potrafi przesiedzieć wtedy sam. Kiedyś właśnie słyszałam że trzeba z innego pokoju do dziecka mówić, albo tak jak Kasia jak wychodzi to rozmawiać itp podobno pomaga.
ja to czasami nawet mojej spiewam,jak wychodze z pokoju:)
u nas 2 ząbki już tez są :)
Maksio też czasem się sprzeciwia jak ja znikam mu z oczu, ale ja się tym nie przejmuję, jak chwilę postęka to nic mu sie nie stanie, nie mogę być ciągle przy nim.. ale generalnie jest grzeczny i potrafi się sam sobą zająć
też bardzo chętnie nawiazuje kontakty z obcymi i lubi przebywać w tłumie, codziennie gdzieś jesteśmy, bo przyjechała tydzień temu z Włoch siostra Arta ze swoim włoskim narzeczonym, więc jeździmy z nimi w różne miejsca i siedzimy do wieczora gdzieś, także z Małym po 21 wracamy do domu, ale podoba mu się to zwiedzanie nowych miejsc :)
wczoraj pierwszy raz przespał całą noc, chyba od tych wrażeń, spał od 21.30 do 8 rano (o 6 go karmiłam, ale nawet się nie obudził, jadł przez sen :) ) co prawda spał ze mną w łóżku (a tata na kanapie), więc miał dużo miejsca dla siebie (bo w łózeczku się częściej budzi bo np. uderza się o szczebelki rączką, nóżkami albo główką)

jutro o 11 mamy chrzest w Okrąglaku :)) a obiad u moich rodziców w pubie, także prawie po kosztach robimy imprezę, tort robi mojej przyjaciółki koleżanka, więc też tanio... dziś mamy nauki przedchrzcielne - miałyście tez coś takiego? bo podobno tylko w nielicznych parafiach to się przeprowadza..
oczywiście też gadam do Małego z innego pokoju czy z łazienki ;)) (jak się kąpię to zawsze zostawiam otwarte drzwi żeby słyszał jak leci woda, jak do niego mówię z prysznica.. a czasem biorę go na bujaczku do łazienki (oczywiście wtedy gdy jestem sama)

o leasingu też nic nie powiem

Maksio czasem sam zasypia w łóżeczku, ale najczęściej ze mną w łóżku: albo już przy butli, albo przy piersi (bo zawsze wieczorem daję 180ml kaszki i na dokładkę pierś), albo jeszcze sie pobawi trochę po jedzeniu i dopiero zaśnie, jak się przytulę ja albo Art do niego... ale często po jedzonku jak zaśnie, nawet lekko, przenoszę go do łóżeczka i sam się przewraca na lewy bok i zasypia mocno ;)))
ja tu piszę, a moje chłopaki zasnęli przy muzyce na kanapie, hhehehe, nawet nie wiem kiedy, a jestem dwa kroki od nich :))
to przez tą senna pogodę..
i w takich chwilach chwalę sobie moją żelazną konsekwencję :)
Emi od skończenia 3 miesiąca zasypia sama w łóżeczku, nie ma żadnego noszenia na rękach, bujania i spania w moim łóżku,
sama zostaje w pokoju i potrafi się zająć zabawkami
w ogóle jest niesamowicie grzeczna
teraz sobie siedzi w krzesełku i wsuwa piętkę z chleba :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
mała ciężarówka - w OWI tak rutynowo umawiają oprócz cwiczen mamy i logopede raz na 2-3 mce i psychologa raz na kilka mcy

zabulka - ja nie pomoge tzn moja od poczatku na butli wiec od poczatku była po odbiciu i troszke ja zawsze przytulalismy po jedzeniu i potem sama zasypiala i tak jest do tej pory tylko ze jak widze ze jest spiaca odkladam ja do lozeczka jak marudzi to wyciagam i jeszcze sie z nia bawie i czasami przy zabawie widze jak usypia i wtedy znowu do lozeczka tylko nie wiem czy dobrze robie z tym wyciaganiem jak nie chce az tak bardzo spac, ale za drugim razem juz sama chwyta szmatke przytulanke i obraca sie na boczek i usypia bez płaczu
a co do spiewania to ja takiego talentu nie mam wiec tylko bajki
cytuje :-)

to u nas chyba jeszcze potrwa zanim mała sie zajmie soba bo najlepiej abym sie z nia bawila...
i najlepsza zabawa to rzucanie pileczki naszemu pieskowi :-)

Natalia - u nas bylo takie spotkanie co i jak - chyba z 15 min i po sprawie było

Salambo - my tez nie przyzwyczjalismy ja do bycia tylko i wyłącznie z nami czy na rekach a teraz chyba po prostu tego potrzebuje, no nie wiem...
a co do kromki chleba to tez właśnie moj sposób na zajecie jej przez jakis czas :)
Sara,wg mojego meza to ja talentu na pewno nie mam:)ale Miska na razie nie wyraza zadnych sprzeciwow heh
zabulka - a tak apropo fotki to ten kapelusik co ma Maja to juz dawno kupowałas? bo moja ma tylko chusty a teraz jakis kapelusik znalezc mi cięzko dla niej... a ten wasz mi sie podoba
ja miałam fajne dwa kapelusiki ale małej za szybko główka rośnie :/ i znów muszę czegoś szukać, najlepiej właśnie sprawdza się chustka bo wielorozmiarowa :)
co do śpiewanie to mi jakoś nie idzie, talentu brak a i tekstów dziecięcych piosenek nie znam, podpowiedzcie co Wy śpiewacie maluchom :)
byłyście ze szkrabami na plaży ? my w końcu jedziemy do Gda i zamierzam się z małą wybrać nad wodę, obawiam się jednak że będzie chciała jeść piasek albo spić wodę z morza :) w kąpieli podpija wodę z wanny i nijak nie mogę jej odzwyczaić od tego
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Sara no wlasnie dawno:/sama szukam jeszcze jakiegos,no ale jak juz cos znajde to sa za duze.Ale widzialam na allegro takie same,tylko oczywiscie troche drozsze niz w h&m
Nasza ulubiona piosenka to "byla sobie zabka mala"ale juz powoli jej sie nudzi(tyle jej spiewam);) a inne piosenki,ktore"spiewam"-przewaznie sa to refreny;)to sciagnelam z tej strony http://sciagaj.org
a my spiewamy:"niby nic....a tak to sie zaczeło..niby nic...zwyczajne papapa...." hahaha
no to ja z moim beztalenciem do spiewu (własnie mi sie przypomniało że jednak śpiewałam!!! małej) to piosenke o stokrotce - stokrotka rosla polna a nad nia szumiał gaj...ale nie znam tego sporo wiec w sumie w kołko 2 zwrotki :-)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry