Widok

MALUSZKI I MAMUSIE LISTOPADOWE I GRUDNIOWE CZ.57 (18)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Lista mamuś i bąbli :)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Megi1 07.11 - KONRAD - 3580g,56cm, szp. Wejherowo
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój synek nosi rozmiar 86- a to oznacza, że nie jest już moim małym niemowlaczkiem. W H&M np.kupuję mu już rzeczy na dziale chłopięcym. Jak ten czas leci. Waży ponad 10 kg. I wygląda na grubo ponad rok- opinia innych ludzi, którzy zagadują nas na spacerkach. Ale nie jest gruby, po prostu, to duży chłopczyk.
My tez nie mamy problemu z zasypianiem malego. Od urodzenia spal sam. Chyba tylko 3 pierwsze dni spal z nami, a potem przelozylam go do kolyski. I od 6 miesiaca spi sam w lozeczku.

Maly moze zostac sam w pokoju, ale tez nie za dlugo (kilkanascie minut), bo sie nudzi.

A to zdjecie z jego sesji :).
image

Uploaded with ImageShack.us
image

No i jeszcze jedno. Wiecej nie bede wstawiac, bo jest tego duzo.

image

super !!!!!!!!!!!
Biedronka - a mały to chyba urodzony do modelingu :-) tak świetnie się uśmiecha :-) widac że i jemu się podobało
Oskar cudny!!!

Kasiu, dzięki za maila :)
Odnośnie pepti i jogurtów - Jasiek jest na pepti i ostatnio na wizycie u pediatry kazała mi zacząć podawać te jogurty,jak nic się nie będzie działo to podawać i wtedy w 9-10 miesiącu przejdziemy z pepti na normalne mleko. Jakby się coś działo to mam odstawić (na początku podawać po 1-2 łyżeczki). Podawałam, nic się nie działo, ale Jasiek za nimi nie przepada :) Ale kupuję już słoiczki w których jest zawartość mleka a nadal jesteśmy na pepti :) Pewnie teraz jak pójdziemy na kontrolę to już będzie chciała przejść na normalne mleko.

Mój ostatnio z jedzeniem po południu to masakra. Zje około 14 i potem już nic nie chce dopiero w nocy się obudzi.

A zjada około 500ml mleka (kaszek nie lubi) do tego duży słoik obiadkum mały słoik (albo mniej) owocka, czasami flips albo hipolitek. Generalnie wydaje mi się że mało je. Waży niewiele ponad 8kg a ubranka na 74 robią się za krótkie, bo jest raczej dłuższy niż szerszy :)
Biedronko, Oskar rewelacyjny jest :) Super taka sesja :)

Dziewczyny sprawdzam tylko, czy mi adres do zdjęć działa ;)
image
dzieki dziewczyny moja nadal nie chce cyca , i zaczynam sie martwic ze za malo je bo tak :
7.30 100-110 ml mleka
10.30 troszke malin
12-12.30 100 ml mleka a wlasciwie chyba mniej 80 ml
15 maly sloiczek moze nawet nie zupki
15-18 2 flipsy troszke chleba kilka lyzeczek zupki
20-20,30 jakies 100-130 ml kaszki

co do jedzenia to na poczatku ok je a po chwili pluje i robi brum brum w łyżeczkę i wszystko w okol upackane , buzie otwiera szeroko zeby dac lyzeczke z jedzeniem ale tylko po to zeby w nia dmuchac ;/

a z nowosci to powiedzmy ze od niecalego miesiaca jak widzi rece to chwyta sie ich i podciaga i stoi sobie i jest z siebie dumna , juz nie ma siedzenia teraz tylko niech sie czyjes rece znajda w poblizy to hop za palce i do gory na nogi :) ale raczej unikamy tego

bylysmy na zajeciach w owi i w sierpniu mamy 2 spotkania , pani stwierdzila ze nie potrzebna zadna rehabilitacja ale chce zebym z nia na wszelki wypadek pochodzila zeby nie przeoczyc nic i przedewszystkim nauczyc ja raczkowac , mowila ze jest juz na to gotowa bo ladnie szly jej cwiczenia i niedlugo powinna zaczac smigac ;] i jak na jej oko to zadnej szpotawej stopki nie ma tylko takie ulozenie wynikalo z asymetri i napiecia miesniowego no ale nie chce sie klocic z opinia ortopedy ;p
dziś Maksio miał podwójne święto: chrzest i 8 miesięcy :)

Kamila, ja karmię jeszcze piersią, ale tez coraz mniej, tylko w nocy i nad ranem, w ciągu dnia już nie, chyba że na kilka łyków... a co do mleczka, ja miałam NAN2R bo dostałam paczke od Nestle (z tej ankiety ze szpitala) i dawałam czasem Maksiowi w ciągu dnia, albo mieszałam z kleikiem i dodawałam do owoców.. to jest mleko z kleikiem ryżowym (dlatego ma w nazwie R), Maksiu nie narzekał, wypijał jak się patrzy, ale on zauważyłam że wogóle nie jest wybredny - ma to po mnie! ;) je praktycznie wszystko (do tej pory tylko szpinaku nie chciał!)
a co do numeru mleka to z tego co wiem to 1 jest do pół roczku, potem 2 a od 10.mies jest 3...

my już dzis po chrzcinach, wyszło wszystko super, ja tylko z zamieszania porannego zapomniałam do kościoła wziąć szatkę i świecę, hehehe, na szczęście moja mama poleciała do mojego mieszkania i przyniosła w trakcie mszy i było ok :)) Maks był super grzeczny, zaczepiał księdza jak lał go wodą i namaszczał na czółku :))
obiad tez dobrze wyszedł, rodzina pierwszy raz się spotkała w tak licznym gronie, tort zrobił furorę.. dużo kasy dostalismy i kilka fajnych zabawek FP ;)))
od jutra będziemy się bawić, a z kasą chyba do banku pójdę bo nawet sporo Euro dostał! ;] dobrze że niedługo pierwsze urodzinki to bedzie kolejna okazja żeby się spotkać z rodziną...

Biedronko, super fotki ;))

Mała C. wszystkiego naj dla Liwki, bo pamietam już, że jest równo miesiąc młodsza od Maksa :) z 25-ego ;))
naj dla Maksia z obydwu okazji :)
no i oczywiscie dla Liwii rowniez :)
Gratuluję nowych ząbków i wszelakich postępów u dzieciaczków. U nas trzeci ząbek na horyzoncie. I w związku z tym Amelia trochę marudna. Ostatnio budzi się też w nocy i jakoś bardziej rozbita jest. Mam nadzieję, że to chwilowe.

Dziewczyny, kiedyś wspominałyście coś o biszkoptach dla dzieci. Możecie przypomnieć co i jak. Chcę podawać zamiast kaszki.
U nas tez pół nocy płacz- idzie dolna prawa dwójka. Biedne te nasze dzieci, tak cierpią :(((
Poza tym Filip z każdym dniem większy rozrabiak :) Sprytny sie robi, gada jak najęty, otwiera szuflady, wyciąga ubrania. Smieszny jest :)
ojej ale te dzieci nam rosną. tój synek biedronko taki "dorosły" wygląda:) Moja wreszcie nauczyła się siedzieć i zaczyna się troszkę już podciągać. Dalej pełza nie raczkiuje. Zęby są sztuki 3 ale j zaczyna kolejna 1 górna wychodzić. to tyle u nas.
Gratulacje z okazji 8 miesięcy! u nas już niedługo 9 będzie.
dziekujemy....i wzajemnie... biedne te dzieci z tymi zabkami,my jeszcze ani jednego nie mamy!!!!!

a ja czekam....ciekawa jestem czy Liwka zarazila sie ospą,jeszcze tydzien.....a akurat mamy wyjazd na domek :/:/:/

Wczoraj Liwce dałam ziemniaczka z masłem i zoltkiem i surowe owoce z kaszka manna i wcinała,z tym ze miala po brzoskwinie kupke ze heeeeejjjjj taka wodnista.to juz niewiem czy dobrze czy nie.Dzisiaj gotuje jej zupke.ciekawe czy zje.Bo te sloiczki mnie juz przerazaja a raczej ich ceny.

Liwka daje pierwsze kroczki przy rozlozonym łózku ,w bok.ale troche sie boje ze za szybko.
Czesc z rana,

ja jestem z Mala obecnie drugi tydzien u rodzicow - taki wakacyjny wyjazd z Gdanska do Gdyni i Niunia u dziadkow sie rozkrecila.

Przebila sie prawa dolna jedyneczka, nauczyla sie siadac z pozycji raczkowania, pelza po podlodze az podloga lsni no i wstawanie - tylko podac rece albo jak podpelznie do krzesla lub czegos gdzie sie mozna zlapac to juz hop do gory. Tata jej nie pozna...Moze zacznie smigac jak mamusia w 10-tym miesiacu,heheh

Gratulacje dla malych solenizantow:-)
Co do nauki samodzielnego zasypiania polecam książkę Tracy Hogg - Język niemowląt. Głównie chodzi o to, żeby wieczorem mieć stały rytuał, tzn. np. po kąpieli, dobranocce, kołysankach, przytulaniu lub coś w tym stylu nakarmione dziecko odkładać do łóżeczka. I wychodzimy z pokoju. Gdy dzieccko zaczyna płakać, przychodzimy, bierzemy na ręce, przytulamy i jak tylko się uspokoi, odkładamy do łóżeczka i znów wychodzimy i tak w kółko, ja tak nauczyłam swojego synka zasypiać od urodzenia i po 2 tyg. zatrybił :) Dzięki temu (odkąd skończył 2 tygodnie życia ) wieczorem nakarmionego po kąpieli kładę do łóżeczka, daję buziaczka i wychodzę z pokoju. Mija 5 min. i mały śpi jak smok :) Pozdrawiam i życzę powodzenia!! :)
Aha dodam że początki są zawsze trudne!! Mój przez pierwsze 2 tyg. płakał bardzo, także trzeba się uzbroić w cierpliwość. W pewnym momencie jak nie wytrzymywałam to robiłam w ten sposób, że czekałam 2 min. aż się wypłaczę na maxa i jak się zanosił to dopiero przychodziłam i pomału wydłużałam ten czas płakania coraz bardziej, ale teraz tego żałuję i drugi raz na pewno bym tak nie uczyła, najlepsza metoda to jest właśnie taka, że odkładamy i wychodzimy, a jak płacze to wracamy, przytulamy itp. i znów odkładamy i tak w kółko :)
Dziewczyny mam pytanie: czy znacie jakiś fajny mięsny sklep w którym można dostać świeżego królika lub cielęcinkę oraz warzywny w którym jest szansa dostania niepryskanych warzyw na zupkę dla dziecka? Najlepiej w okolicach moreny, ew. przymorza:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

catering w przedszkolu (66 odpowiedzi)

Kochani , Proszę Was o opinię dotyczącą jakości cateringu w przedszkolach Waszych dzieci. Moja...

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

do góry