Widok

MALUSZKI LISTOPADOWE I GRUDNIOWE 2009 CZ.47 (2)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lidka, ja mam z Mothercare ale kosz wiklinowy bez stojaka.

Kasiu, ja za jedną dawkę 6w1 płaciłam 190zł a dawek jest 4.
witam dziewczyny w nowym watku :)
rety ale lecicie w tymi wątkami, nie nadążam :)
Filip śpi mi po 30 min, więc po przeczytaniu Was brakuje mi czasu na wpis.
Mały, a raczej mój słodki klocek - bo waży 6200, spi mi w ciągu dnia max 30 min i nie wiem w co ręce wlozyc. Obiad, pranie itd- podziwiam Was, że macie czas na kompa. My szczepilismy 6 w 1 i na rota wirusy. Pneumokoki chxemy dopiero po 2 roku zycia.

Pisałyście, że macie nadprogramowe kg. Ja tez :( co prawda 2 kg,ale mam brzuch... jestem wściekła, bo wisi mi taka luźna skóra. Ćwiczę, masuję i nic :/

Co do kupek, to Gucio robi do 4 kupek dziennie. Mniej jak zje więcej sztucznego mleczka. Niestety moje cycki nie nadążają z produkcja mleka, brakuje mi tak ze 100ml dziennie. Podaje mu bebilon zawsze po kąpieli i spi mi z 6 godzin.

Dziś piękny mroźny dzień. Bylismy 1.5 godz. na spacerku i Filipek spał mi z 2 godzinki, ale byłam szczęśliwa :))))

Ciężarówko bardzo mi przykro, że córeczka Wam tak płacze. Nie ma nic gorszego jak płacz dziecka a Ty nie wiesz jak mu pomóc :(((( Nawet nie wiem co poradzić, może suszarka, albo cicha muzyka pomoże ???? Współczuję...

Pozdrawiam Was serdecznie :)))) czytam Was prawie każdego dnia, ale tak mało piszę, że nie wiem czy mnie jeszcze pamietacie
Bogosiu, mogę napisać do ciebie na priv?
Natalia tak, dostałam chustę. Bardzo fajna sprawa, póki co uczę się ją wiązać. Mój młody taki ciężki że troszkę trudno mi dobrze naciągnąć chustę, ale podobno praktyka czyni mistrza ;)

Warbuziaczku a jak siebie i małą ubierasz jak wychodzicie w chuście?

Paulina jak byś chciała to też mam suknię ślubną do sprzedania :) Rozm.38
Lidka - pewnie :) Mój mail:
siostryzet@wp.pl

Aga111 - pewnie że pamiętamy ;-)
A my dzisiaj nie byliśmy na spacerze. Bałam się, że jest za zimno.

Miło słyszeć, że Wasi mężczyźni pomagają. Ja też nie mogę narzekać, ale na początku myślałam, że go utłukę. Bez przerwy patrzał mi na ręce i powtarzał: UWAŻAJ!! Ech, dobrze, że to już za nami.

Nasza Amelka dzisiaj strasznie płakała przez ponad godzinę. Zupełnie nie wiem co się jej stało. Podałam herbatkę koperkową i śpi już od 3h. Boję się, że w nocy będzie szaleć.
dziewczyny,
ile kosztują pieluszki z Lidla? ile jest sztuk?
Ja mam laktator ręczny medela, jestem bardzo zadowolona.

Jak Wasze dzieci podnoszą główkę leżąc na brzuszku?mój synek trzyma koło minuty, potrafi tez przewrocic sie z plecow na bok.
Czytam,że podajecie juz herbatki.Czy jest ktos kto karmi tak jak ja tylko piersia?
moj maly nie chce smoczka, czy jest mama, ktora tez nie korzysta.
Pozdrawiam
Czy Wasze dzieci trzymaja juz grzechotke w ręce? Moj synek wczoraj sie nauczyl, oczywiście jak włożę mu do ręki, to trzyma.
ja jak podam to trzyma ale boję się ,że się uderzy więc raczej czekam aż sama złapie
Moja dopiero wczoraj pierwszy raz zjadła mleko z butelki bo do tej pory nie umiała. Smoczek nie jest używany bo mała wypluwa. Spróbuje jeszcze kupić inny smoczek.
Ja na szczepienia z małą idę 19 stycznia. Biorę tą 5w1 albo 6w1 i szczepię na pneumokoki. U nas krucho z kasą a nie mam od kogo pożyczyć więc spytałam się lekarki na co by zaszczepiła swoje dzieci będąc na moim miejscu. Powiedziała,że mam zaszczepić na Pneumokoki. Niestety na Pneumokoki i Rotawirusy nie mogę zaszczapić...a szkoda :-(((

Eve ja karmię małą tylko piersią. Jedyne co daje jej z takiej małej buteleczki ze smokiem to płynne leki. Bo mam taką małą specjalną buteleczkę do aplikacji lekarstw i się sprawdza znakomicie.
Co do smoczka to moja mała też nie chce i od razu go wypluwa, a jak wypluje to się wkurza i od razu się budzi, więc wolę jej w ogóle go nie dawać.

Mała ciężarówko ja z tego grip water jestem bardzo zadowolona, mała ma kolki owszem ale nie o tak dużym natężeniu jak miała dotychczas.

Dzisiaj moja mama z Dominikiem pojechali na Partyzantów odebrać małej Pesel i od razu zachaczyli o Majewskich i wyrobili Marcelinie książeczkę zdrowia :-))

Marcelinka dostała od babci karuzelkę nad łóżeczko z Fisher price takie misie. słodka jest, mała leży i gapi się na nie i śmieje się całą buźką.

Zostało mi do załatwienia tylko becikowe, ale to pewnie pod koniec miesiąca mój M pojedzie do Mops i załatwi. Ja niestety nie mogę pojechać bo moja mama boi się z małą zostać sama w domu. no cóż...ja do niczego jej nie zmuszę.

Wczoraj byłam u gina i zamiast cerazette dostałam Azalie. pobrał cytologię i jak będzie wynik i będzie wszystko ok to zdecyduję się na wkładkę wewnątrz maciczną. podobno działa przez 5 lat. Dla mnie si bo jak narazie więcej dzieci nie planuję :-)))
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
Ja karmie tylko piersią nie podaje zadnych herbatek ani nic innygo. Smoczka tez nie dajemy raz próbowałam ale wypluła i wiecej nie nalegam! Nie daje tez żadnych kropli na kupke, na kolke itd i jak do tej pory jest wszystko ok. I jak dzien czy dwa nie ma kupki tylko pirdziawki to nie panikuje i niesZukam dziury w całym tylko pomagam jej masujac brzuszek :-)
Ogólnie podchodze na spokojnie do wszystkiego nie ogladam przez lupe każdej kupki :-) jak nie za duzo chce jesc to jej nie wmuszam no inie dopajam niczym tylko cyc cyc cyc :-)
a mój Kasjanek nadal się nie śmieje... a ja tak czekam... wczoraj zasmiał się na głos przez sen;) słodki;)
a wiecie pochwale sie, wczoraj Lena pierwszy raz sie usmiechnela, smyralam ja po brodce i nagle taaakiego banana zrobila, policzki miala takie sliczne, tak wysoko, az sie mi lezka zakrecila w oku, ehh taki maly ludzik i takie wrazenia

tez mam medele mini electric i jest swietna, polecam

bogosia ostatnio sie pytalam pediatry co brac na przeziebienie, to mowila wlasnie ze paracetamol i rutinoscorbin, polopiryne to raczej nie, mozna tez pic wapno, podobno tez pomaga i mowila, ze cherbate z miodem i cytryna. Tu sie zdziwilam, mowie, ze miod podobno uczula, a cytryna to cytrus... a nasza Pani dr powiedziala, ze jeszcze nie miala przypadku by miod uczulil, tylko ze kiedys miody byly zanieczyszczone, a teraz juz sie to nie zdarza, a z cytrusow, ze raczej mandarynki i pomarancze uczulaja, wiec cherbatke sobie taka zrobilam i u nas bylo wszystko ok
hejka, dopiero miałam czas wejść dziś.. nawet nie zdążyłam jeszcze przeczytać, jeden dzień bez kompa i już są kolejne zaległości, tak szybko piszecie, heheh :)

my dziś o 17.30 bylismy na wizycie u ped z Maksiem, dopiero drugi raz od urodzenia :) waży 5kg, czyli tyje ok.200g na tydzień, to chyba ok ;)) ma b. silną główkę, lekarce dał taki popis, sam trzymał wysoko główke przez dobre półminuty i krecił na lewo i prawo, aż ped była zdumiona :) ogólnie wszystko dobrze, tylko dostalismy jakieś plastry na przepukline pępkową, mam mu zaklejać tym pępek żen=by sie do końca wchłonął, bo troche odstaje jak Mały napina brzuszek..
a tak w ogóle to byliśmy na szczepieniach dziś, wzięliśmy tylko 5w1, miał dwa ukłucia (bo drugie to p/żóltaczce) i b.dzielnie to zniósł, jestem z niego dumna, bo nawet nie zapłakał ;)) mój robaczek dzielny.. jak do tej pory to tez jest spoko.. wykąpałam go sama i sobie teraz spi.. przebudza się co chwilę, zeby go przytulic, ale po szczepionkach narazie nie ma objawów.. oby nocka była spokojna!!
a my dzis cały dzionek od lekarza do lekarza

najpierw pediatra - no i z pekiem ok tylko mam zaklejac plasterkiem zeby sie "schował" ale za to mamy problem z waga :-(
mała wazy 4220 i przez 4,5 tyg przytyla 1565 gram (ok 65 gram na dobe - max powinno byc 40 gram)

mozecie podac ile waza wasze maluszki? tez juz prawie podwoily swoja wage urodzeniowa????bo pediatra mowila ze ok 4600 powinna wazyc w 4 m-cu... a mala ma zaledwie 2 m-ce
w nocy mam mala oszukiwac herbatka (ale wiem ze sie nie da bo juz czasami probowalam w dzien tak robic bo przy mleczku sztucznym powinno byc ok 3 godz przerwy a jej czasami czesciej chcialo sie jesc)

Kasia - ja dzis pytalam sie o cene i u mnie na Żabiance 6w1 - 190 zł, 135 zl i 113 zł. (chyba pani mi cos zle podala bo tak jak pisze bogosia sa 4 dawki a ona wspomniala 3 ceny...)
i tu jest fajna stronka nt róznic szczepionek

http://obejmijmnieszczepieniem.szczepienia.pl/kalendarz_szczepien.aspx

ojjka - ja własnie dzis kupilam sobie ta mala butelke do leków i mala w koncu wypila witaminki i nic nie wyplula (tak jak przy podawaniu strzykawka)

Lidka - Amalka to jest taka wioska na Kaszubach, a w niej prywatna górka jakiegoś rolnika, ale normalnie zrobił wyciąg i zbiera kaskę :) chyba 20zł za 10 wjazdów w weekend, niższa od Wieżycy, ale ma podobne nachylenie..
to jest na trasie między Sierakowicami a Sulęczynem (około 20km za Kartuzami, chyba..) zresztą masz tu link http://www.nartyamalka.pl/

Maksiu rozpłakał sie później jak Wam napisałam że jest ok po szczep... aż się zanosił, taki inny płacz to był niż wcześniej bywały.. inna intonacja.. ból zmeszany z żalem jakby.. dałam mu paracetamol w czopku (ciężko trafic w tą małą dziureczkę w pupci) i teraz śpi od 2 godzin.. mój kochany szkrabek, tak pięknie śpi teraz na rączkach tatusia..

dziś ped mi powiedziała że jak się karmi tylko piersią to nie ma potrzeby dawać koperkowej herbatki, wystarczy woda.. ale ja i tak bede dawać, tak jak do tej pory 100ml dziennie, chociaż kolek nie ma (tfu tfu!)

dziś faktycznie piękna pogoda była.. słoneczko i chyba -6 st. ale Maksiu był godzinke na spacerku z moją mamą.. ja w tym czasie stałam w kolejce 40min aby wyrobić Młodemu książeczkę RUMowską, tyle ludzi!!! a 80% to emeryci ;-))
a z tymi chodnikami to macie rację że nie odśnieżone i wózek grzęźnie.. ja mam niestety małe kółka podwójne i do tego przednie jakies już wyrobione (bo dostaliśmy używany wózek) i tak się męczyłam wczoraj i przedwczoraj że dziś mnie krzyż boli!!

Basia, fajnie że już masz chuste.. ja w sumie zaczełam sie dziś jeszcze zastanawiać nad nosidełkiem, bardziej sztywny od chusty jest.. hmm.. tyle że w nim można nosic tylko dziecko które dobrze sztywno główkę już trzyma..

Eve, ja karmie tylko piersią, ale smoczka uspokajacza uzywamy już niestety od 3 tygodni chyba.. a chciałam bez smoka, ale nie dało się..

Kiccek, a jaki kształt smoczka masz? kup taki symetryczny (cały okrągły, nie profilowany tak jak anatomiczny), one bardziej sutka przypominają.. mój Maks tylko ten lubi, a tamten tez wypluwa..

ja sie zdecydowałam na 5w1 bo od tej 6w1 różni się tylko tym że 2 razy ma dodatkowo podawaną szcz. p/żółtaczce, a różnica w cenie 60zł.. dzis miał 2 wkłucia, za 6 tyg. ma 1, poxniej też 1 i chyba dopiero w 6.mż. ma znów dodatowo p/żóltaczce.. a tak to jest to samo co 6w1, a po co przepłacać.. pneumo i rota nie bralismy bo jeszcze nie jestem zdecydowana.. słyszałam że rota dość często się mutują i te szczepionki są krótkotrwałe..

Crazy, masz super podejscie do karmienia ;)) gratuluję optymizmu ;-D

a co do miodu i cytrusów.. ja wierzę bardzo w to że miód uczula i nie piję.. a mandarynki to jem nawet 2-3 dziennie, innych cytrusów właśnie nie, bo kwaśne mogą uczulać a słodkie nie.. ale generalnie to zaczynam jeść więcej rzeczy.. smażone już jem (przez pierwszy miesiąc tylko gotowane i pieczone jadłam), pomidorową jem, czekoladę już jem.. Młody narazie nie ma nic a nic.. (tfu tfu! znowu!! aby nie zapeszyć), chcę już go przyzwyczajać do "trudniejszych" potraw do strawienia..
Sara, Kasja urodził się z wagą 3715, teraz ma półtora miesiąca i wcziraj ważył 5800, czyli przybrał 2085. pamiętaj, że wcześniaczki więcej przybieraja, nawet 1,5 kg miesięcznie, bo muszą z wagą nadrobić. ja byłam wcześniakiem i mój brat też. i też na początku przybieraliśmy 1,5 kg miesięcznie. moja mama mówi, że to jak najbardziej prawidłowo (służba zdrowia). u nas mały zjada 7 (czasem 8) po 120 ml na dobę. dostaje też 2-3 razy po 100 ml herbatki lub wody. średnio jedzonko co 2,5 - 3 godziny. w nocy co 4. (od paru dni;)
niech cię nie straszą... bez przesady

u nas Kasjanek po szczepieniu OK. nie gorączkował, spał ładnie, parę razy tylko zapłakał jak go źle na rączki wzięłam i za mocno dotknęłam miejsca po szczepieniach....

dla odmiany dziś mamy mgłę;(

i jeszcze jedno... zaspałam rano i moja Kornelka do przedszkola nie poszła... troszkę umęczę się dzić. uhm.... ten brak snu;(
Witam z rana :-) Za oknem masakra,mróz ściska,zastanawiam się czy wychodzić z małą na dwór??

Lidia ile razy Kasjan był kuty (kłuty???), bo o ile dobrze pamiętam brałaś te szczepionki na NFZ. Bo zastanawiam się nad rezygnacją z 6w1 na rzecz Rota bo na Pneumo na pewno będę szczepić.

A Dominik dzisiaj od rana płakał bo zaczął chodzić do ogniska przedszkolnego i strasznie się boi sam tam być. Więc koncert miałam od rana:_(
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
myśmy wzieli hexe szczepienie, każda dawka 180 zł a tego będzie kilka, nie pamiętam ile, bo to samo było z krystianem. wolę skojażone dawać.

Nasza mała dalej aniołek. odkaładam ją wieczorem do łóżeczka jeszcze nie śpiącą, a ona sobie pół godzinki poleży pomacha i zasypia sama, bez smoczka nadal :)
I tu oczywiście nie moja zasługa tylko dziecko takie. Śpi sobie ładnie z przerwą na karmienie do około 9.
W dzień nadal je co 2-3 godziny ok. 10 minut i się najada. Jeszcze dużo śpi ale ładnie interesuje się otoczeniem. jak trzymam ją tak na półleżąco to wyciąga się do siedzenia normalnie ale na brzuchu nie bardzo jeszcze głowę podnosi jak leży.
Waży około 6 kg i wyrasta nam z ubranek na 62, robi się z niej pulpecik.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry