Widok

MAMUSIE GRUDNIOWE 2010 ... CZ 6

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mamusie grudniowe cz 1

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

Mamusie grudniowe cz 2

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 3

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-3-t164468,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 4

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=168770&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 5

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-5-t171915,1,130.html

Lista grudniowych mamuś :)

Aniak - 03.12
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Asienkaj -06.12 - dziewczynka
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
misica3 -07.12- dziewczynka
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - chłopczyk Szymon
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - córeczka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12 - dziewczynka
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
ola_h - 28.12
Trotka - 29.12 - dziewczynka
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
po kilkudniowym urlopie- lało jak cholera niestety...
zmienilśmy imię naszej malej... z Natalki zrobiła się Zuzia - Natalka dostanie na drugie - o ile nic się znów nie zmienim;)
mi przybyło od początku ciąży jakieś 5kg...a sugerowany termin porodu przesunął sie niby na 27 grudnia - zobaczymy co będzie dalej.....
Jeśli chodzi o cokolwiek dla naszej małej narazie nic nie kupowałam - czeka nas odbiór mieszkanka i przeprowadzka na Wiszące ogrody pod konieć września/pierszy tydzień października - więc dopiero wtedy będę cokolwiek myśleć o zakupach ;)... Nasza mała dostała od prababci mięciutki kocyk w prezencie ;)
Co do wózków - byliśmy pierwszy raz w sklepie z takimi akcesorjami i wchodząc tam miałam wcześniej upatrzony Mutsy Urban Rider ale po przejechaniu się kilkoma wózkami w tym nim okazało się że lepiej się prowadzi i łatwiej podnosi jeśli chce się wjechać na krawężnik Mutsy 4Rider ... ale jedno mnie w tych wózkach zastanawia bo wszystkie Mutsy mają tak samo montowaną gondolę - ona się jakby chwieje do przodu i tylu..hmm i nie wiem o co tym sądzić... narazie wiem tyle ze cały zestaw jest strasznie drogi- sam stelaż 1250zł.. - więc jeszcze się wstrzymaliśmy z zakupem ;)

Aniak - 03.12 - chłopczyk
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk Filipek
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Asienkaj -06.12 - dziewczynka
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
misica3 -07.12- dziewczynka
Anka165 - 09.12
Aniewa - 9.12 - dziewczynka
Michalowa -10.12 - dziewczynka
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - dziewczynka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12 dziewczynka Madzia
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 12.12 - dziewczynka Laura
Mamka - 12.12 - chłopczyk
Linaa - 17.12 - dziewczynka
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
queen- 25.12 - chłopczyk
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś
Justyna - 28.12
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola
Ania1979 - 30.12-chłopczyk
Ania-Gd - 30.12 - dziewczynka Nikola
BlueBell - 31.12 - dziewczynka Natalka
Muszelka w sklepie http://www.4kids.com.pl/sklep.php jest promocja na wózki Mutsy kosztują 2500zł razem z fotelikiem Maxi Cosi cabrio Fix myślę, że to dobra cena. Ja miałam Urban Rider byłam zadowolona choć jak to każdy wózek ma kilka wad :(
Jak już o wózkach dyskutujecie to podpytam :)
Agusia:) czy te gondole w Mutsy są rzeczywiście małe ??
bo wstępnie też zastanawiałam się na tym wózkiem tylko trochę ta gondola mnie martwi bo chciałabym żeby mały całą zimę przejeździł a zapowiada się spory chłopak...hmmm
Aniak gondola w Mutsy jest bardzo podobna do wielu na rynku. Nie uważałam, że była bardzo mała moja córka jeździła w niej do końca kwietnia ale to tylko dlatego, że już jeździć w niej nie chciała więc spokojnie do 6 miesięcy by przejeździła. Duże gondole maja wózki typu Emmaliunga czy Bebecar inne są bardzo zbliżone do siebie. Oczywiście jeśli dziecko będzie duże to pewnie 6 miesięcy nie przejeździ ale ja uważam, że byle do wiosny, spacerówka w Mutsy jest rozkładana zupełnie na płasko więc nie widzę problemu aby dziecko na wiosnę przesadzić do spacerówki :)
Agusia:) - dzięki za stronkę... juz zerknęłam do niej ;).... nie wiem dlaczego ale zauwazyłam ze nawet kazdy kolor wózka to inna cena - trochę to dla mnie dziwne bo to ten sam materiał przecież..ale cóz może zaczną się na jesień właśnie jakieś ciekawe promocje Mutsy ;)

dziewczyny czy zastanawiałyście się już nad wanienką? mnie zaciekawiła taka anatomiczna Onda evolition
http://www.jakkupowac.pl/vars/upload/fckeditor/image/wanienka_dla_dzecka/16_okbaby_onda_evolution.jpg

bo raczej sami z Mężem będziemy musieli sprostać temu wyzwaniu ...
Muszelka mutsy na pewno róznią się ceną ze względu na:
-rodzaj stelaża(4 Rider, Urban Rider, Slider)
-rodzaj kół (pompowane lub piankowe)
-rodzaj rączki (skórzana, piankowa)
-rodzaj serii m.in materiały ( Active, Cargo, Joey, Team)
Ja już dawno upatrzyłam sobie wózek Roan Marita co prawda nie miałam czasu jechać i zobaczyć go na żywo i popróbować ale w najbliższym czasie się wybiorę:)
a propo kombinezonów... tak się zastanawiam czy jest sens kupować kombinezon, skoro chce się zaopatrzyć w taki wózkowy... bo wychodziłoby, że pakuję dziecko w dwa... a temperatura jak to spadnie do -3 to będzie dobrze...
Marchew ja to mam i do wózka i do fotelika i mam również zwykłe zakładane dziecku, nie wiem mnie akurat wszystkie trzy się bardzo przydały :)
ze sie wtrace
Mar-chew, ja mialam jeden kombi z PL taki cieply, i z dwie kurtki zimowe bodajze next, gap czy cos takiego, i spiworek do wozka, jak mala w gondoli juz nie jezdzila, pamietaj o tych wiatrach, ale akurat w gondolce to nie problem...i wystarczylo, czapy tez z pl, bo miala wiazania i mlodej nie spadaly...

pamietaj, ze takiego maluszka lepiej ubrac w kombi itp...tzn.wygodniej...

ps.pisalam w watku dla zapracowanych o chuscie...
Dziewczyny, napiszcie proszę czy liczycie ruchy maleństwa.

Mi lekarz nic na ten temat nie powiedział wiec nie licze i nawet nie wiem jak...bo chyba nie przez cały dzien??
Podobno dopiero liczy się ruchy po 36tc
Tu jest o metodzie liczenia ruchów płodu:
http://mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=660
Hej Dziewczyny, znacie może jakieś domowo - babcine sposoby na skurcze łydek? Mi już nic nie pomaga, biorę magnez z wit B6, żelazo, witaminy, śpię w grubych skarpetkach a i tak w nocy zwijam się z bólu :(
skurcze łydek przestały mnie nękać gdy zaczęłam jeść banany i kilka- min 2 pomidory dziennie ;)- pewności nie ma że wszystkim pomorze ale warto spróbować z tymi pomidorkami ;)
Również słyszałam, że pomaga sok pomidorowy :)
przepraszam za błąd...ale jednoczesnie szkicowałam e-maila do dewelopera ;P i mam nadzieję, że te pomidorki choć troszkę ulżą i pomoże rada ;)
jak dostaje już skurczy to ciągnę palce u stóp ku sobie... i przechodzi... mi już pomidory ni pomagają... może za mało ich wcinam...
To podrzucę Wam rozpiskę zawartości żelaza w produktach, może spróbować trzeba jeść takie rzeczy :)
PRODUKTY SPOŻYWCZE BOGATE W ŻELAZO (zawartość podana w 100 g)

PRODUKTY ZBOŻOWE:
- płatki zbożowe (2 mg)
- pieczywo ciemnie (2,5 mg)
- pieczywo graham (2,3 mg)
- chleb żytni pełnoziarnisty (3,3 mg)

SUCHE OWOCE
- suszone śliwki (2,9 mg)
- suszone figi (3 mg)
- rodzynki (2,2 mg)

MIĘSO/WĘDLINY
- polędwica wołowa (3,1 mg)
- zając (3,8 mg)
- salami (2,7 mg)

PODROBY
- wątróbka (8 mg)
- kaszanka (6,4 mg)

RYBY I OWOCE MORZA
- małże (24 mg)
- sardynki (3,2 mg)
- łosoś (3,8 mg)

WARZYWA
- buraki (3 mg)
- szpinak (4 mg)
- pietruszka korzeń (3,5 mg)

INNE
- kakao (10,7 mg)
- czekolada (2,2 mg)
- migdały (4,2 mg)
- orzechy pistacjowe (7,3 mg)
- orzechy ziemne (2,2 mg)

WCHŁANIANIE ŻELAZA:
UŁATWIA:
-witamina C
- soki owocowe
- obecność mięsa w posiłku
UTRUDNIA:
- kawa
- herbata
- napoje typu coca cola
- mleko
- produkty bogate w błonnik

DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE KOBIET NA ŻELAZO:
-pomiędzy 16-51 r.ż 15 mg
- po menopauzie 10 mg
- w ciąży 30 mg
- karmiące piersią 15 mg
Super, dzięki za wszystkie cenne rady, niestety u mnie nic nie działa. Jem dużo bananów co raczej pomaga ale na rozmiar tyłeczka, sok pomidorowy też piję i pomidorki jem. A co do przyciągania stóp ku sobie - jak już mnie chwyci skurcz to nie ma możliwości przyciągnięcia, jedynie mój mąż ma tyle siły a nie zawsze jest przy mnie. Chyba pozostaje mi się z tym pogodzić i pomęczyć :)
witajcie Mamusie. Przeżyłam dziś obciążenie glukozą, warto zabrać męża... Wesoło mi po wypiciu tego świństewka nie było. Co do wózka... Mi się zawsze marzył Mutsy... Zaczeliśmy szukać po sklepach i Panie przedstawiały nam różne wózki a ja i tak myślałam, że produkują się na marne bo ja chce Mutsy i koniec. Jednak jeden z nich miał w sobie wszystko, jest lekki stelaż aluminiowy, gondole ma dużą ( nie wiem czemu ale te Mutsy faktycznie sprawiają wrażenie mniejszych), spacerówka ok, fotelik też, wszystko łatwo się montuje i składa itd. Cena kompletu: 1250 zł. Przemyśleliśmy z mężem, że za tą cene Mutsy oferuje jedynie stelaż, a na forum o tych wózkach minusów Panie podają nie mniej niż o tym który kupiliśmy. Za różnice w cenie można duuużo kupić dziecku... Ostatecznie od paru tygodni w pokoju czeka na Malutką Babyactive jet. Może nie jest tak urokliwy ale nie jest źle bo jest masa wersji jeśli chodzi o kolor a Małej kupimy za to dużo więcej. Powodzenia w wybieraniu!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Czy zostawiacie wasze 7-latki w 1 klasie? (22 odpowiedzi)

Chodzi mi o dzieci z rocznika 2009

do góry