Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI GRUDNIOWE 2012 (3)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mamusie z dzieciaczkami:
Miliani - 14.11.12/chłopiec - Antoni Jan/szpital Redłowo
KarolaMK - 30.11.12/dziewczynka - Laura/szpital Zaspa
Ewabaranek81 - 30.11.12/dziewczynka - Zuzia/szpital Kliniczna
Natoo - 05.12.12/dziewczynka - Aleksandra/szpital Zaspa
Ewa24 - 11.12.12/chłopiec - Wojtuś/szpital Wejherowo
Teresek - 12.12.12/dziewczynka- Marysia/ szpital Kliniczna
Muszyca - 13.12.12/dziewczynka/ szpital Redłowo
Czukcza - 14.12.2012 / chłopiec- Jan/ szpital Zaspa
Izkha - 15.12.12/dziewczynka- Nina Stanisława/ szpital Kliniczna
Justyna - 15.12.12/chłopiec - Nikodem/ szpital Wejherowo
Zabulka - 27.12.12/chłopiec Tomek/ szpital.....

Mamusie jeszcze oczekujące:)
Modern_Lady - 18.12.12/chłopiec/Maciuś/ szpital Kliniczna
Anna - 21.12.12/ dziewczynka/ szpital Kliniczna
Asia - 24.12.2012/chłopiec
Asior - 24.12.2012/chłopiec
Madzia_86 - 25.12.12/chłopiec/Antos /Redłowo bądź Wojewodzki
Zabulka - 27.12.12/chłopiec Tomek
Zocha_ma - 28.12.12/chłopiec
Kostkap - 30.12.12/dziewczynka Weronika
Carolajna - 01.01.2013/chłopczyk Adrian

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=428024
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Carolajna dla elastycznych chust te wiązania są zupełnie inne, nawet jeśli nazywa się tak samo to inaczej się wiąże bo jest inny materiał i inaczej przytrzymuje dziecko.
kieszonka jest dobra od urodzenia bo jeśli tylko masz dobrze zawiązaną chustę to główka dziecka jest bardzo mocno i sztywno przytrzymywana materiałem. ale tak jak pisałam ja mogę się wypowiadać nt chust tkanych bo z elastycznymi nie mam żadnego doświadczenia.

generalnie przy chustach tkanych bardzo ważna jest zasada że materiał musi ściśle i mocno otulać dziecko. jak ja zobaczyłam pierwszy raz takie wiązanie u profesjonalistki to byłam w szoku że tak ciasno trzeba wiązać chustę ale tak właśnie jest. Bardzo ciasno i ściśle aby zarówno główka jak i kręgosłup dziecka były prawidłowo podtrzymywane a dodatkowo ma to też duże znaczenie dla kręgosłupa mamy bo dobrze zawiązana chusta nie powinna być dla mamy ciężarem i nawet po kilku godzinach noszenia nie powinien boleć kręgosłup. podobna zasada jest z nosidłami ergonomicznymi, u nas nosideł używa tata bo nie nosi dzieci w chuście ale jeszcze do niedawna nosił Ulę w nosidle bondolino na długie spacery.

miliani cieszę się że się Anosiowi podoba chustowanie ;)

ogólnie dziewczyny polecam Wam wybrać się na jakieś spotkanie klubu kangura albo spotkać z jakąś doświadczoną chustomamą chociażby po to żeby tylko raz zerknęła czy dobrze się motacie albo pokazała dokładnie jak to ma wyglądać. sam internet czy książka to chyba trochę za mało jeśli nie dotykało się wcześniej na żywo prawidłowo zachustowanego maluszka.

a potem jak już się wyćwiczy wiązanie to chustowanie to już tylko czysta przyjemność:)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Carolajna zobacz tu:
http://www.youtube.com/watch?v=ZMxhFntRytg&list=UU1mKcc3w0r5qWcVkc34MrIg&index=24

http://www.youtube.com/watch?v=JIwNeRT0fNk&list=UU1mKcc3w0r5qWcVkc34MrIg

http://www.youtube.com/watch?v=tLm0Nsjgpb0&list=UU1mKcc3w0r5qWcVkc34MrIg

Ja miałam Antosia tak zachustowane ze dwa razy jak na tym filmiku na leżąco, ale to jak był mniejszy, później już nie chciał być tak ściśnięty i się strasznie wiercił więc szukałam czegoś innego.
Twoje dziecię jest młodsze więc może mu się spodoba:)
Monia Er, a więc po kolei :)
Ja leżałam w dwuosobowej sali o podwyższonym standardzie (czyli jak to mówią na Klinicznej na sali komercyjnej)- sala fajna, przestronna, wyposazona w komplet mebli ( w tym 2 małe szafy, stół, rozkładane fotele, lodówkę), łóżka automatyczne, wspólna łązienka pomiędzy nią a jednoosobową. Jesli chodzi o obłożenie to ciężko powiedzieć, ja pytałam będąc już na porodówce, ale faktem jest, że praktycznie cały czas oba łóżka były zajęte i jdenoosobowa też.

Co do obsługi czyli lekarze, położne- ja nie narzekam, wszyscy mili, pomocni, czasami po prostu wchodzili, żeby zapytać czy wszystko jest ok :) co innego na Izbie Przyjęć, bo tam szczęścia nie miałam :/

W kwestii wejść osób odwiedzających to niezależnie na jakiej sali leżysz jest możliwość odwiedzin- oficjalnie na sali 1 osoba odwiedzająca w tym samym czasie do 1 mamy (odwiedziny są bodajże do godz 21). w różnych salach różnie to było przestrzegane- jak do mnie np. przyszli rodzice czy teście to wychodziłam do sali odwiedzin, żeby nie robić na sali zamieszania. Byo to dla mnie oczywiste, bo nie każdy dobrze się czuje po porodzie lub chce np karmić i nie ma ochoty na tłumy gapiów. Ale to pewnie kwestia dogadania się z innymi dziewczynami na sali. Zazwyczaj na sali siedział mąż/partner.
A w skrajnych przypadkach tłumów odwiedzin pewnie reaguje personel...

jakbyś miała jeszcze jakieś pytania pisz :)
Modern_lady dzięki Ci bardzo za informacje. Dla mnie po CC taka możliwość wejścia męża czy mamy to super wiadomość. A powiedz mi ile płaciłaś za pobyt na tej sali ? Jest jakiś datek na fundację szpitalną czy z góry określona stawka ?
jeśli chodzi o opłaty to w sumie taki dość śliski temat, bo oficjalnie to dobrowolna darowizna, ale jak przywożą Cię na salę to przychodzi położna, która zajmuje się funduszami i mówi, że pokój za dobę kosztuje 150 zł/os
A wpłacasz w jaki sposób ? Przelew czy do ręki i dają jakieś pokwitowanie ? No i kiedy ? W trakcie pobytu czy już po wyjściu, bo w sumie to przecież nigdy nie wiadomo ile będzie się tam leżeć ?
wpłacasz właśnie u owej położnej od finansów- nie wiem tak właściwie jakie jej stanowisko, ale tak ją ochrzciłyśmy :) i płacisz na koniec pobytu
Czyli jak ktos jest 3 doby to wtedy 450zl?
Zocha_ma - a od jakiego czasu można już maluszka próbować nosić w chuście? Też jeszcze w ciąży sobie zakupiłam chustę tkaną, ale jeszcze nie próbowałam jej wiązać. A teraz troche mam obawy przy moim synku, bo to takie drobne maleństwo. A ten klub kangura- to trzeba się tam jakoś zapisać? Czy kosztuje też uczestnictwo w takim klubie? Jak to wygląda z tym klubem? Spotkanie z mamą, która się zna na chustonoszeniu- też byłby fajny pomysł.
Modern_Lady
dzięki za wszystkie informacja o Klinicznej, pozostaje mieć nadzieję, że uda mi się załapać na miejsce w którejś z tych salonek ;)
Kamada maluszka można nosić już od urodzenia jeśli zastosujesz właściwe wiązanie, np. kangurek lub kieszonka. Ja swoje maluchy motałam w chuście w zasadzie od razu po powrocie ze szpitala, czyli 3 dni po urodzeniu :) ważne jest tylko by zwłaszcza przy takich maluszkach robić to poprawnie dlatego polecam pomoc kogoś kto się na tym zna :)

a spotkania klubu kangura są otwarte z tego co mi wiadomo. tutaj: http://klubkangura.com.pl/trojmiasto i http://klubkangura.com.pl/category/klub3city znajdziesz informacje o tym kiedy i gdzie odbywają się spotkania klubu. ja sama też pewnie się kiedyś wybiorę żeby poćwiczyć nowe wiązania ale to pewnie dopiero jak młody będzie starszy. czasem też można spotkać dziewczyny z kk np. na targach dot. artykułów dziecięcych i wtedy też pokazują jak wiązać dzieciaczki.

p.s. Borys w chuście jest bardzo spokojny i najczęściej momentalnie odpływa ;)
Zocha_ma - ja dostałam swoją chustę od znajomej i ... nie wiem czy jest tkana czy elastyczna - jak to rozpoznać? Jest ona dość sztywna, więc czy powinnam uznać, że jest tkana???
Znalazłam taką instrukcję wiązania: http://kangurkowo.pl/webpage/instrukcja-wiazania-chusta-tkana-kieszonka-2.html i zastanawiam się czy głowa miesięcznego Malucha (ten z instruktażu ma 3 m-ce) nie będzie się w takim wiązaniu zbytnio kiwać... :p
Izkha zasadniczo chusta elastyczna jest wykonana z miękkiego, mocno rozciągliwego materiału, dosyć cienkiego. Chusta tkana jest hmm jak by to opisać, dużo mniej rozciągliwa, w zależności od splotu, najczęściej po skosie a materiał jest trochę jak gruby obrus, taki mięsisty.

najlepiej byłoby gdybyś zapytała znajomej jaką podarowała ci chustę :)

kieszonka jest wiązaniem właściwym od urodzenia więc poprawnie zawiązana podtrzymuje dobrze głowę dziecka, a do tego jest możliwość dodatkowego przytrzymania główki naciągając bok materiału na malucha. spójrz sobie na te instrukcje do których linki przesyłałam wyżej. tam było to wiązanie.
hej hej mamusie :) i jak się miewają Wasze dzieciaczki??
jak ten czas szzybko leci, nasz malec już w czwartek skończy 3 tygodnie, a pamiętam jak dziś moje "boje" o jak najszybszy poród :)

Maciuś bardzo mało ostatnio śpi w dzień, co chwilę jest głodny, bo je krótko i łapczywie, przez co nawet jak uśnie to za chwilkę się budzi.
Nocki za to ok- co prawda budzi się co jakieś 2-3h, ale poje ładnie 10 min i od razu idzie dalej spać...
U nas mija dziś miesiąc :) Piszę jednocześnie uspokajając co jakiś czas Ninkę, która niestety męczy się z brzuszkiem :/ I tak ostatnio jest codziennie, więc kołyszę, masuję, robię okłady z ciepłej pieluszki, kładę na brzuszku (wszystko to pomaga tylko na chwilę), nawet zaczęłam podawać specjalne krople, ale nie pomagają :/ Dziś byłyśmy też na pobraniu krwi, żeby sprawdzić TSH Malutkiej (za względu na moją niedoczynność tarczycy), ale wyniki jutro poznamy. Dziś też byłyśmy na usg bioderek - okazało się, że musimy Niusię szeroko pieluchować, bo coś się z lewym bioderkiem dzieje... Ale są i dobre wieści - choć na mm - Ninka zaczęła w końcu tyć - poprzednio przez tydzień, jak pisałam, przybrała tylko 50 g, a teraz 400 g - dzięki temu waży około 4 kg :)
Ciekawa jestem jak u Was? I mam też pytanie czy któraś z Was była może już ze swoim Maleństwem w podróży (np. do rodziny poza Gdańskiem)?
Izkha ja słyszałam, że już się nie pieluchuje dzieci tylko szyna czy coś takiego. my usg mamy w czwartek w gdańsku a jedziemy z wejherowa także podróże są jak najbardziej. teraz mały leży w leżaczku bujaczku, oczywiście nie za długo, bo czytałam że max dwie godziny dziennie. ja już karmię tylko mm, nie wiem co u mnie nie tak jest z tą laktacją, robiłam chyba już wszystko. no ale tudno, przy mm Wojtuś pięknie przybiera na wadze, waży już 5440 także waga słuszna jak na miesiąc, no ale duży się urodził. w tym miesiącu czekają nas jeszcze szczepienia i nie wiem co wybrać, czypaństwowe a do tego rota i penumokoki pełnopłatne czy skojarzone. sama nie wiem a decyzję trzeba bedzie podjac nie dawno
Modern Ty piszesz, ze czas szybko leci a mi się wydaje, ze właśnie wolno ;) Nasz mały tez w czwartek będzie miał trzy tygodnie a ja czasami czuje jakby to już były trzy miesiące ;) Jestem trochę zmęczona kolka małego i taka zwykła codziennością. Nie ma męża mojego i sama muszę ze wszystkim "walczyć" ehhhhh... Mały waży cztery kilo a teraz w czwartek przyjdzie do nas jeszcze pielęgniarka i zwazymy małego znowu. Nie wiem tylko czy iść z nim do lekarza, tak o, pokazać się. Chciałam dopiero na szczepienia z nim iść w 6 tygodniu. No i jeszcze za jakiś tydzień na te usg z bioderkami.
a na to usg bioderek to trzeba mieć skierowanie od pediatry, czy to prywatnie się robi...bo dostać się do mojej pediatry to min. tydzien oczekiwania w kategorii dzieci zdrowe...a za dwa tyg. mamy szczepienie i wtedy mogłabym wziąć skierowanie tylko nie wiem czy 6 tydzień życia to nie za późno- co myslicie??
Muszyca - ja byłam, bo dostałam takie zalecenie już w szpitalu, bo Małej coś w tym lewym bioderku przeskakiwało, więc chyba nie musisz, jeśli takich wskazań u Was nie było... no ale tak tylko przypuszczam, więc może ktoś, kto bardziej się orientuje będzie lepiej wiedział i Ci coś doradzi :-)
Ewa24 - u nas na razie nie jest aż tak źle, więc lekarz zalecił szerokie pieluchowanie, pokazał jak Małą nosić, a jak nie i mówił, żeby kłaść na brzuszek. Za 6 tygodni mamy kontrolę i jak nie będzie poprawy to dopiero szyna, więc mam nadzieję, że uda się jej uniknąć...
A czy któraś z Was jeszcze podróżowała już z dzieciaczkiem? Pytam, bo zastanawiałam się czy na tydzień lub dwa nie pojechać do rodziców, ale to jakieś 4 godziny jazdy...
Marysia ma już ponad miesiąc i niewiele ponad 4 kg, ale przybiera i to najważniejsze :)

My już mamy za sobą usg - byliśmy prywatnie choć pediatra pytała czy chcę skierowanie ale już wcześniej umówiłam się prywatnie bo położna poradziła że nawet przed 6 tygodniem lepiej zrobić, na szczęście wszystko ok.

Modern_Lady dzięki za informacje o szczepieniach, też nas wkrótce czekają i chyba zdecydujemy się na 5w1 i pneumokoki, cały czas się jednak zastanawiam czy na rota szczepić.

Marysia nie ma jakiegoś bardzo stałego rytmu, generalnie w dzień ostatnio mało śpi, a w nocy średnio co dwie godziny się budzi na jedzenie.

Pozdrowienia dla wszystkich Mamuś i ich dzieciaczków:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry