Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO- SIERPNIOWO- WRZEŚNIOWE 2010 CZ. 42 (81)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI :

25.04 (termin 17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
12.07 (termin 28.06) - Misikaii - córeczka Michalina, 3810 g, 58 cm, szpital w Wejherowie
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
15.07 (termin 24.07) - mama Wiktora - synek Wiktor, 2950, 55cm, Wojewódzki
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
21.07 (termin16.07) - Annia - synek Filip, 4060g, 56cm, SN, szpital Kliniczna
23.07 (termin 23.07) - ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) - aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) - nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) - Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
29.07 (termin 09.08) - Zośkaa - córeczka Aleksandra, 3230g, 49cm, Nordfjord sjukehus
29.07 (termin 09.08) - malgo1981 - córeczka Natalia, 3540g, 58 cm szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) - majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) - Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
02.08 (termin 25.07)-czarnakawa-córeczka Milenka, 4040g,55cm, szpital Wejherowo
03.08 (termin 21.07) - sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) - basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
04.08 (termin 05.09) - agusia1394 - synek Krzyś, 3250 gram, 56cm,Szpital Wejherowo, poród SN
5.08 (termin 2.08) - Akacja 126 - syn Hubert 4315 i 62 cm, poród sn, Swissmed
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
07.08 (termin 05.08) - Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) - weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
13.08 (termin 17.08) Dzynka - synek Antoś, 3400 g i 56 cm
17.08 (termin 9.08) - przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) - Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) - Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
19.08 - (termin 20.08) - 88malutka88 - córeczka Antonina, 3250g i 56cm, Wejherowo
21.08 (termin 18.08) - Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) –caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) - Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) - Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin 27.08) - Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo
01.09 (termin 03.09) - Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
01.09 (termin 24.08) - Anita25323 - córka Lena, szpital na Zaspie
04.09 (termin 28.08) karolkaw- synek Jerzy, 3550 g i 55 cm, Szpital w Redłowie
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
17.09 (termin 10.09) Aniaa - córeczka, 4040g, 57cm, cc, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
19.09 (termin 12.09) Nilkaa - córeczka Eliza, 3350g, 55 cm, Redłowo
19.09 (termin 23.09) Sylwa - córeczka Laura, 3080g, 52 cm, Szpital Wojewódzki
24.09 (termin 23.09) Zuzko - córa Antosia, 3090g, 53 cm, Szpital na Klinicznej
25.09 (termin 16.09) Sylwia781122 - chłopczyk Szymon, 3050g, 54 cm, Wejherowo
7.10 (termin 29.09) piggy - synek Jaś, 3550g
7.10 (termin 27.09 ) Anettkaboss - córcia Amelka, 3680g, 56 cm, szpital na Zaspie

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=245962&c=1&k=160
image image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
melduję się w nowym :)

Aśku Mati może jest nieco większy, ale cięższy już niekoniecznie, z wagą jest w 50 centylu. Wyszczuplał trochę chłopak ;) Jego 4 miesiące młodszy kuzyn waży więcej niż on... Ale może być coś w tym co napisała Panna, nie mamy w domu dywanów i jest mu chyba wygodniej się czołgać, chyba muszę wypróbować Twój sposób :) Mat będzie na pewno wkurzony, ale co tam, przejdzie mu ;)
image
dziewczyny jaka noc za nami!!! nie pamiętam takiej od czasu kolek, Pati zasnęła ,ale jak po 1 obudziła się z żałosnym płączej tak 1,5 h płakała non stop - tak jakby ją coś bolało, przypomniałam sobie ze kiedyś kupiłam nurofen i jej zapodałam jakąs mini dawkę i po 5 min zasnęła, ale co się napłakała!! Ciekawe co to było, brzuszek, zęby?? nie jadła wczoraj nic co mogłoby jej zaszkodzić :(

Morela mu ćwiczymy pozycję do raczkowania i z tej pozycji siad, do tego masaże brzuszka i nóżek - bo tam ma osłabione napięcie. Dzynka ja bym go nie prowadziła jeśli tak się przechyla, ale jak chcesz mogę podpytać dziś rehabilitantki.

Panna a Kostek stawał do raczkowania i po prostu nie wychodziło mu na panelach? Morela nie przejmuj się Pati też pełza, przyjdzie i czas na nich. Aśku a Marcel pełza/ raczkuje? czy możę już chodzi?
image
image
A no widzisz nyzosiu, a ja myślałam, że znowu dostaniesz ciuszki w prezencie :-)

My ominęliśmy etap pełzania. Więc w tym temacie nie pomogę.

Za to teraz mamy fazę na książeczki. Mały w końcu się zainteresował. Oczywiście na początku od razu chciał każdą zamykac, ale teraz patrzy na nie z ciekawością. Polecam serię: http://www.empik.com/szukaj/produkt?qtype=basicForm&q=obrazki+dla+maluchĂłw&subQuery=&searchCategory=all&sort=&x=0&y=0

Jest boska. A książeczka o ciele rozśmiesza mnie do łez.
image
te książeczki są super!! Patrycja też jest nimi zainteresowana i przegląda je
image
image
Madziulka jeśli mogłabyś się dopytać to byłoby super. Możesz powiedzieć rehabilitantce, że mały wstaje już od jakiegoś czasu przy meblach itp., chodzi przy nich, ogólnie czuje się w tym już bardzo pewnie, tylko te prowadzanie za rączki, jest nie takie jak powinno (według mnie).
image
u nas książeczki też w ruchu, najlepsze są oczywiście te dorosłe i muszę cały czas tłumaczyć mojemu synkowi, że książki się szanuje a nie je :) Przy tych dziecięcych fascynacja jest kiedy sam je sobie wertuje, bo kiedy mu czytam bajki, to koncentracja trwa dwie minuty, a potem jest zabawa. Ja i tak twardo czytam dalej :)
Wścieknę się z tą pogodą. Rano chciałam wyjść na spacer, potem zauważyłam wielką chmurę, teraz znowu się przejaśniło... Wrr.

A my w końcu zadebiutowaliśmy na basenie! :) Kostek na początku był trochę wystraszony, ale po pięciu minutach się już śmiał i "pływał" z nami :) A potem tak jadł i spał, że hoho! :)
image image
w piątek właśnie zamówiłam na stronie empiku kilka z tych książeczek - nie mogę się już ich doczekać :).

Na razie czytamy bajki ale też tylko chwilę ją interesują .. Za to moje książki aż za bardzo :P - tylko że bardziej chce je rwać niż gryźć
my tez mamy od dawna te książeczki Liwia je uwielbia ;) najbardziej lubi Janka który płacze i hałasuje ;)

na 100% nie można prowadzać dziecka za raczki czy nawet mu pomagać stać jeżeli sam tego nie potrafi, przede wszystkim obciąża się bioderka i kręgosłup, my Liwie zaczęliśmy prowadzać jak sama stała bez trzymania i wyciągała do nas raczki, wtedy stawiała kroczki ale bardzo powoli np 2-3 razy i siadała a teraz zasuwa jakby chciała biegać ;)

u mnie świeci słoneczko ;) zaraz idziemy na spacer ;)
image
U nas rwanie znakomicie sprawdza się na gazetach, hehe

A te książeczki sa naprawdę super. Dziś przeglądaliśmy taką ze sprzętami domowymi i mały nie mógł się nadziwić, bo na obrazku był narysowany budzik i taki sam zegar stoi u nas w sypialni. Cały czas tylko patrzył na jeden albo na drugi :-) No i hitem jest oczywiście pralka, która pokazał z przejęciem paluszkiem na obrazku, bo to aktualnie jego ulubiona zabawka w łazience :-)

Mam nadzieję, że nie będzie padać, bo ja mam zamiar jednak dzisiaj wyjść na spacer. Czekam tylko az mały się obudzi.
image
Dzynka zapytam się - ale może faktycznie to dla niego za szybko :( A z tymi teściowymi to tak jest :/ moja znowu sadzała małą :/
image
image
Hela uwielbia książeczki więc może jej zakupię taką. Ona się książkami delektuje, przewraca kartki, ładnie pokazuje gdzie co jest i naśladuje dźwięki jak jest książeczka ze zwierzątkami:)

Madziulka współczuję nocy. może zęby?
imageimage
no też na zęby to zwalam ale kurcze ona nawet zaczerwienionych dziąseł nie ma
image
image
moja też nie miała :), nigdy :P
Lekarka powiedziała że ząbków na razie nie widać, a córce koleżanki że już wychodzą, Elizka miała pierwsze tydzień później a Michasia ponad miesiąc po wizycie dopiero, więc reguł nie ma ...

Ja dzisiejszą - już 3 kupę - też zwalam na ząbki ...
Tylko wiesz co mi pediatra mówiła? że zęby najbardziej dziecko bolą jak się wyrzynają z kości a nie jak się przebijają przez dziąsło. więc może Pati dopiero idą zębole z kości?
imageimage
to jak tak to ma wyglądać to masakra :( w nocy naprawdę cierpiała, płakać mi się z nią chciało :(( myslałam że przy kolkach się wycierpiała ehhh. W dzień uśmiechnięta bawi się , a w nocy - to juz druga taka noca ( tzn ta dzisiejsza była najgorsza )
image
image
Madziulka a może u Patrycji tez się zaczynają nieprzespane nocki ? właśnie ok 10 m dzieci najczęściej zaczynają "wariować" w nocy i trwa to nawet do 2 rz ;/
image
przyszła mamo:
nie strasz Madziulki, na razie to tylko jedna noc, tym bardziej że ewidentnie coś ją musiało boleć ...
Madziulka, najważniejsze, że po nurofenie pomogło. Bo to znaczy, że możesz jej pomóc.

U nas tak właśnie było przy wychodzeniu zębów. A dziąseł też nigdy nie mieliśmy zaczerwienionych. Teraz idą nam górne 3, albo hm 4 i mały znowu ślini się na potęgę. Pewnie zaliczymy niedługo zarwaną noc.

Nyzosiu, czuję, że Hela będzie niedługo mówić :-) Ja podobno też wszystko pokazywałam, a zaczęłam mówić jak miałam ok roczku.
image
dwie - dopiero teraz zauważyłam
ja jej wcale nie starsze, ale takie zachowania nie zawsze wskazują zęby, często się mówi " a to pewnie zęby" bo wiek dziecka wskazuje na to ale często bywa tak ze dziecko zaczyna np intensywniej przeżywać sny i budzi się z płaczem, bywa tez ze dziecko jest niespokojne bo ma dużo wrażeń itp, warto tez pamiętać o takich rzeczach, ja wczoraj tez Liwii podałam viburcol bo obudziła się z płaczem, ale ze u nas pobudki sa prawie co noc i śpi niespokojnie wiec to na pewno nie zęby, zęby nie bolą codziennie, co noc
image
Nie wiem czy nurofen by pomogl w takiej sytuacji, ja stawiam ze to jednak zeby albo cos innego ja bolalo. Nie wiem czy nurofen by tak podzialal jesli chodziloby tylko o za duzo wrazen.

To co, jutro o 12 u mnie?
Akacja też mi się tak wydaje:)))

Choć część jak chrześnica Karolkaw nie mówi:)))

Przyszła mamo nie strasz:))) choć faktycznie są dzieci które nie chcą spać ani w dzień ani w nocy. I faktycznie przechodzi im po 2 urodzinach. Ale wtedy nurofen nie pomaga:(
imageimage
no 2 roku?????!!!!!!! ooo nie , bo Pati zostanie jedynaczka :P:P mam wielką nadzieje że to zęby, no bo właśnie po paru minutach przestała płakać i zasnęła.

No nic zbieram się na rehabilitację, miłego dnia
image
image
ja mam madziulku takie noce....juz chyba od tygodnia://// dzis znowu histerycznie było...

a teraz skunksik odsypia nocke bo padł przed 10 i dalej śpi...

acha, nie marcel nie raczkuje...i nie chodzi...do perfekcji doszedł w swoim jezdzeniu na dupsku...zapierdziela szybciej niz niektóre dzieciaki na czworaka:p ale sam siada, i podnosi sie, staje w łóżeczku, choc chwiejnie ale staje...wiec dla mnie luzik:)

tak aniaa, o 12 u Ciebie...ja ostatnio mam jakis niedobor spotkań towarzyskich...wiec jestem za:)
image
jejć jak Was tak czytam to jeśli chodzi o spanie to naprawdę mam złote dziecko, noce przesypia całe od dawna, chodzi spać o 19 do 7 śpi, czasem się przebudzi żeby się napić ale rzadko, nawet jak zęby wychodziły to nie było u nas nocy zarwanych, bardziej w dzień był marudny w nocy żadnych oznak, w dzień śpi dwa razy po ok 2h, bez problemu odkładam go do łóżeczka wychodzę i on albo zasypia albo się trochę pobawi i wtedy zasypia :))) no to pochwaliłam, mam nadzieję że się nie popsuje :)) no ale my przez pierwsze trzy miesiące mieliśmy meksyk, głównie kolki i ciągły płacz.

Ja myślę że jak nurofen pomógł to raczej to ząbki.
Słuchajcie a macie jakieś zabawki w łóżeczku malucha?? my mamy przywieszonego takiego grajka, tzn. taka tablicę z przyciskami co gra i jak mały nie ma ochoty spać to się tym bawi, zmęczy się i idzie spać, tak samo rano jak się obudzi to jakieś pół godzinki zajmuje się zabawą a ja mam czas żeby się dobudzić :))
image
moja też się nauczyła przemieszczać siedząc :P, a ja jej tłumaczę że od tego hemoroidów dostanie :P
o nilkaa, moze ten argument trafi do M. :)))
image
nie popisalam się dzisiaj - Pati spadła mi z łóżka :(((((( odwróciłam się żeby torbę spakować dosłownie na pare skund i bach, krzyku co nie miara :(

Dzynka rozmawiałam z rehabilitantką odnośnie chodzenia, jeśli Antoś nie chodzi sam, to niech teściowa nie prowadza go za rączki, dlatego przechyla Ci się do przodu, to jest jeszcze za wcześnie. Poza tym, dziecko trzymając rączki do góry, coś tam ma z barkami - nie pamiętam coś o barkach mówiła - i może się to skończyć rehabilitacją -tzn gimnastyką korekcyjną.
Macie 3 możliwości
Niech teściowa trzyma go za biodra i naciskając na prawą/lewą stronę będzi powodować że mały będzie dreptał
Nie wiem czy masz, ale może kup pchacza, dzięki temu może nauczyć się chodzić, teściowa nie będzie musiała się tak schylać
Trzecia możliwośc to żeby trzymała go za brzuszek i też naciskając na mięsnie będzie powodować że mały będzie stawiał stopy, raz jedną raz drugą
Mam nadzieje że jakoś to opisałam - sama pokazywała mi jak to trzeba robić
image
image
Dzynka, a najlepiej, jak dzieciaka zostawi w spokoju. Mi też ciągle powtarzają na rehabilitacji:nic na siłę, dziecko musi w swoim czasie dojrzeć do różnych rzeczy. Wiadomo, że babcia by się chciała pochwalić wnukiem, że on już potrafi chodzić, ale to jej problem, niech tego nie przelewa na dziecko.
Czasem mi się wydaje, że niania to lepsze wyjście niż babcia ;)
image image
panna mi też!!!
image
image
a ja nie wiem :), wszystko zależy od babci - moja mama by się nie nadawała, z kolei teściowa jak najbardziej ...

Mam dość - moje dziecko jeszcze nawet pół godziny nie spało a teraz to wciąż trzeba ją pilnować ...
masakra :(
moja walczyła dzielnie ale śpi... z mamą jakoś inaczej, nie wiem posłucha jak się coś powie a z teściową już różnie :(
image
image
Madziulka wielkie dzięki. Pchacza nie mamy. Miałam sobie odpuścić ten zakup, ale może jednak to przemyślę. Muszę przeszkolić wszystkich domowników jeśli chodzi o prowadzanie małego za rączki z naciskiem na teściową:)

Nilkaa Antoś też jakoś dzisiaj pełen energii, dopiero co zasnął. Teściowa mówiła, że nie spał od 9, szok. Zawsze robi sobie dwie drzemki jak jestem w pracy, a dzisiaj tylko jedną.

A i mojemu synkowi chyba przejadły się zupki. W sumie to mu się nie dziwię, je ciągle te same zupki. Tylko teraz mam kłopot bo nie wiem co mu dawać jeść.
image
moja dziś jadła kalafiorową :) słoików to praktycznie nie chce jeść, papki jej się znudziły, za to takie normalne zupki wcina pięknie :)
image
image
Powiem wam, że jest mi coraz trudniej bo Antoś domaga się naszego jedzenia, a ja nie mogę mu dawać. Kiedyś nie zwracał uwagi na to co my jemy. Jestem na siebie zła bo czasami się łamię. Wczoraj dałam mu troszeczkę farszu z gołąbka jak byłam u cioci i mój synek m teraz piękną czerwoną krostę na policzku. Chyba to wina jakiś przypraw no bo ryż i mięsko jada i wszystko ok. Tak mi się marzy dać mu jakiś jogurcik, czy zwykły obiadek.
image
biedne są dzieciaczki, które przez alergię muszą się pilnować.. Ja lubię młodemu czasami dać troszkę bitej śmietany czy pianki z cappuccino :)
image image
Tez sie nei zgadzam ze niania lepsza niz babcia ;)
mamy babcie i nie zamienilabym na nianie - co niektore babcie potzrebuja tylko przyuczenia ;)

Tez mamy te ksiazeczki pt obrazki dla maluchow u chlopakow sie sprawdzily :) a wiec mamy chyba z 20 tytulow tych malych i duzych :)
No to dzisiaj teściowa będzie miała szkolenie!!!:))))
imageimage
witam mamusie muj synek tez mial dzisiaj zupke kalafiorowa,i ma juz 6 zabkow 4 u gory i 2 na dole,wiem ze niektore dzieci maja wiecej muj synek ma juz 10 miesiecy i 3 tygodnie,
Mi się wydaje że nie ma reguły, są ludzie którzy się nadają do opieki nad dziećmi i tacy co niestety nie.
No ale dziś mnie Elizka tak wymęczyła że zatrudniłabym kogoś od zaraz :).

Mam nadzieję że dzisiejsza rozmowa zakończy się sukcesem i od sierpnia Elizka będzie miała nianię :).
pyziol67 - u nas podobnie, z tym, że 7 i 8 powoli wychodzą ....
ja chwilowo bym przykula mala do kaloryfera wchodzi na biurka, proboje na regal z ksiazkami, zjada kredki itp
Pyziol - i tak macie dużo zębów, u nas tylko dwa i to rozstrzelone po całej szczęce ;)
image image
ale pilnowac go i tak musze musze lazic za nim bo jak tylko czegos sie zlapie np.drzwi lub lozka to chodzi i juz nawet zaczyna sie puszczac,ale upadek ma tyleczek,wiec miekkie ma ladowanie,i wszystko juz nasze je,alergii nie ma,
Nilkaa, idziesz dziś na fitness?

Panna, a gdzie byłaś z Kostkiem na basenie u Jezuitów? bo ja się zastanawiam, gdzie by tu chodzić z moim w wakacje, może masz jakieś inne miejsce.

Nyzosia, no niby 3/4 to też dużo, ale przy takim etacie mam przerwy na karmienie więc w rezultacie będę pracować 27,5 godz. tygodniowo, a przy 1/2 już nie ma przerw na karmienie. Na razie będę chodziła na 6 godzin dziennie, a potem pewnie będę miała wiecej godzin dziennie i jakiś dzień wolny

Jurek jedną książkę o słonikach podzielił na trzy części i zjadł, kilka moich książek musiałam posklejać taśmą bo ciągnął za strony i je porwał. najlepiej sprawdziłyby się książeczki w wersji gumowej, no ale one sa mało interesujące, a interesująchych nie produkują w takim wydaniu.
image
któraś z Was byłaby jutro blisko reala na przymorzu ? jutro będą huggisy po 34 zl i pewnie się szybko rozejdą a tak bym poprosiła o kupienie ich i odebrałabym je po południu ;)
image
Karolkaw - byliśmy w Cetniewie. Trochę daleko, ale przy okazji można pozwiedzać okolicę :)
image image
No to jutro o 12 u mnie wtedy:)
Dzisiaj tesciowa zostala kilka h z Mala wiec mialam chwile dla siebie;) A teraz lece na fitness, dzisiaj step, mam nadzieje ze wytrzymam i nie padne w polowie:P
Melduję że w Biedronce są Huggiesy w promoocji Jumbo paki po 39,99. Roz. 4 - 87 szt.

Ja dziś zbierałam truskawki ale mnie palce bolą od skubania...

Za to Iga wcina truskawki aż jej się uszy trzęsą ;D
jakis szalony kapelusznik szaleje na forum
karolkaw:
chciałam iść, ale rozmowa z nianią się przedłużyła, no ale mamy nianię :), wszystko już ustalone i jesteśmy umówieni :) na sierpień
u nas słoiczki tez nie przejdą, młody je to co my, dziś pomidorowa z makaronem, później naleśniki :))

nilkaa szybko Wam poszło, aż taka fajna ?? :)
image
Po przejrzeniu profili na niania.pl ta nam się najbardziej podobała, więc nie było co się zastanawiać skoro finansowo się dogadaliśmy.
Uff ja po stepie-ledwo zyje:) Ale bylo fajnie, bardzo energicznie zajecia z choreografia, naprawde sie zmeczylam. Nie bylo mnie chwile a tu juz jakas afera?
Nilkaa to super ze sie udalo z niania, oby w praniu tez wyszlo dobrze:)
Ami je glownie sloiczki, nie ma jeszcze zadnych zebow wiec nie wiem co moge jej dac, nawet bulke maslana chwile pomemla i tyle... Chyba ze zupki to czasem jakiejs naszej dostanie ale to by bylo na tyle
właśnie Ania tez miałam pytać o ten brak zębów - bo myslałam by małej jakieś kanapki dawać ale jak nie ma zębów to jak?? nie ma szans :/ z bułą, chlebem, biszkoptem, flipsem i wafelkiem sobie dobrze radzi, ale tak żeby kanapkę to tak? :)

Ja się dziś z Pati napracowałam :P zrobiłyśmy remanent w domu, pozatykałyśmy gniazdka i takie tam - po rozmowie z rehabiltiantką - rehabilituje dziecko po porażeniu prądem i napiciu się kreta :(( - ale jestem w sozku jak dziecko mogło kreta otworzyć, ja mam problem a co dopeiro dziecko , szok!! także dziewczyny pamiętajcie o chemikaliach i gniazdkach
A gdzie mozna kupić jakieś blokady do szuflad, szafek? Ikea?
image
image
my mamy z biedronki były 3 razy tańsze niż w ikei :)
ikea, leroy merlin, obi

z tym gniazdkiem to do niego musialoby dziecko wlozyc tak gleboko palce i znalezc uziemienie by prad kopnal no chyba ze zle zamontowane bylo ale strzezonego........

moja jadla kanapki bez zebow dzieci - jakos dziwne dla mnie jest czekanie z jedzeniem do gryzienia az pojawia sie zeby bo czasami dopiero roczniakowi wychodza ;)
Aniaa i ja bede:)

Karolkaw gratulacje:)

Komus jeszcze mial gratulowac ale zapomnialam bo czytalam na raty:P

Nyzosia BMC ma nowe biuro???? super ze Hela tak jest rozwinieta:) chcialabym to zobaczyc:)

Fifi dzis zerwal dmuchawca nie wiem kiedy i maz pyta sie mnie co on ma w buzi:P smakowal mu ale wyciagnelam ehhe. Na dworzu zasuwa niezle ciagle chce chodzic wybiera sobie z kim idzie za raczke ale bierze mnie i potem do taty i chce zebysmy razem go trzymali:P wczoraj 30min trzymal psa na smyczy a cieszyl sie:)

A i jestem mega zadowolona ze wybralam to autko bo mozna super rzeczy dokupic np.
1. http://allegro.pl/big-new-bobby-car-odbojnik-56481-do-autek-i1636388082.html
2.http://allegro.pl/big-garaz-tunel-na-jezdzik-bobby-car-56960-i1636388084.html
3.http://allegro.pl/big-new-bobby-car-stacyjka-dzwiekowa-56476-i1636388085.html
4.http://allegro.pl/big-new-bobby-car-syrena-policyjna-56476-i1661222342.html

no i jutro chyba bedzie.

teraz w lidlu sa te maty piknikowe po 39.99 chyba taka cena i dosc spore.

Co do jedzenia to fifi je i sloiki i nasze roznie. ale teraz nie wiem co zrobic. Ze sloikami wygodniej bo nie musze gotowac i czesto nas nie ma w porze obiadowej a tak biore i podgrzewam i obiad jest, a potem je jeszcze jak my jemy czyli po 16, po roczku chcialabym zeby jadl jeszcze wiecej to co my, ale wtedy chyba trzeba zrezygnowac z tego obiadku o 12, przynajmniej zaoszczedzimy:P ale co wtedy mu podawac?
image
image
No ale jak ona ma zjesc taka kanapke? Kroisz na male kosteczki i wtedy dajesz? Co jeszcze dajecie takiego "doroslego"?
ja z poczatku dawalam takie male kosteczki jak bylo zero zebow jak zmieli to dziaslami to slina to rozmiekczy to naprawde latwo idzie

co nasza je doroslego: nalesniki, zupy wszytskie, drugie dania zalezy co jest, wczoraj dalam bialko,
niektorzy odkrajaja skorke dla bezzebnych :)
teraz mloda gryzie albo z calej kanapki ze skorka albo daje jej ze skorka ale w kawalkach
A wedline taka sklepowa dajesz?
od samego poczatku sklepowa ale nei paczkowana kupuje np filet z indyka, chuda szynke itp daje z zoltym serem czasami lub kupuje bule maslana i maczam w serku waniliowym ;)
O wlasnie a takie serki homogenizowane mozna? Oczywiscie w malych ilosciach
mozna :) ja kupuje mackowy moja uwielbia je
mozesz dac chlebek z powidlami w carewfurze sa naprawde super bez zadnych polepszaczy itp brudu co nie miala jak nasza je ale zawsze cos innego
kto dzis widzial te hugissy biedronie one juz sa na stanie??
czy za wozek z dzieckiem w skm sie placi ??
o rety ale Emilka je, nic dziwnego ze taka duża ;))

my dajemy raczej słoiczki choć coraz więcej naszego jedzenia, Liwia tez dostaje kanapeczki z wędlina, głownie kupuje w bomi lub gzelli ale kroje je w kostkę, chociaż zauważyłam ze jak je cale to się nie krztusi

dziś kupiłam jej http://littlebaby.pl/pl/little-tikes-kon-na-biegunach-czerwony-1670lts.html ale ma frajdę, cały czas by na tym siedziała ;)))
image
nasza wcina tez platki kukurydziane czasami sypne jej garsc do pochrupania a czasami na mleku daje
przyszła mamo:
mojej też się ten konik podoba :)
ja dopiero zobaczyłam ze lubi takie rzeczy jak byliśmy na placu zabaw i bujała sie na koniku ze sprężyną ;)

macie jeszcze jakieś fajne pomysły co do zabawek ?
image
Mjakmamo nie wiem jak jest w skmce z wozkiem... Tzn ze bedziesz jutro?:)
Nilkaa, Ssabinka i Asku tez napisaly ze beda, ktos jeszcze?:)
tez mamy taki bujak z ikei ;)
nasza lubi tez zwierzaka smieszaka wklada mu paluszki do buzi i smeije sie jak on gryzie http://allegro.pl/fisher-price-spiewaki-slodziaki-new-white-blue-i1670097410.html

zaczela tulic lale i pokazywac jak robi aaa lala http://allegro.pl/fisher-price-przytulanka-szmaciana-milusi-laleczka-i1661578377.html
Raczej bede chyba ze bedzie padac lub nie poradze sobie z wozkiem na peronach hahhaah bo podobno perony s anie przystosowane do wozkow
mjakmama są są już pieluchy w biedronce u mnie w jednej już nawet cały zapas wykupiony ale na szczęście w drugiej jeszcze były...

No moja uwielbia jeść to co my, ziemniaczki kalafior brokuły i marchewka to jej przysmaki, daje jej "różyczkę" brokuły i ona sobie sama je ;D

No a na śniadanie kanapki - bułka obowiązkowo ja daje bez skórki ale powoli ją przyzwyczajam, no i hit to parówki tak jej smakują ;D
Hej,

Właśnie zrobiłam moim wykład o chodzeniu za rączki i oczywiście stwierdzili że wymyślam!!!! głównie mój mąż. mam ochotę go dzisiaj zastrzelić:)

Hela normalne jedzenie też nie za bardzo chce. chyba jednak słoiczki jej lepiej wchodzą:) Parówki dajecie dzieciom?? łoł!! ja jednak się wstrzymam z parówkami:)

Za to konsekwentnie odmawia zasypiania w swoim łóżeczku. biorę ją do nas kładę się z nią i po 2 min jej nie ma:)

Ssabinka mają biuro w batorym.
imageimage
Aaaa i co za afery bo nie wiem?:)
imageimage
Wróciłam z fitnessu, było naprawdę hardcorowo, zumba to nic w porównaniu z tbc. Po 15 minutach prawie się rozpłakałam, ale ostatecznie dotrwałam do końca co wiecej zostałam na drugiej godzinie, bo było mi głupio wyjść, bo instruktor powiedział, że robiimy zajęcia bez przerwy. Ostatecznie zajęcia oceniam super, a instruktor rewelacja.
image
nie parowek nie dajemy bo to najgorszy syf - wymiona, sciegna itp jeszcze ma czas na takie smakolyki
kurde - za tydzień będę - muszę wreszcie pójść :)
Karolkaw a byłaś w jowicie?? u mnie??:))))
imageimage
No ja mam ten luksus że sami robimy parówki ;D

Nie ja tylko nasz sąsiad jest "rzeźnikiem" i raz na jakiś czas robi nam "przetwory" wędliny mają zupełnie inny smak niż te kupne i dokładnie wiemy z czego są zrobione :D
Nyzosia u nas też tak jest, ja coś gadam, mąz oczywiście że wymyślam a potem sadzanie dziecka ehhh
No muszę też dawać kanapki - tylko za bardzo nie wiem gdzie je wcisnąc hehe chyba że na podwieczorek, jakl dam rano to kaszy nie zje
7- mleko
11 kaszka
14 obiad
20 mleko
image
image
Madziulka i Pati nic więcej nie je????? jak to możliwe????? Możesz zamiast kaszy dawać kanapki. A między 14 a 20 coś je??? może tam daj kanapki koło 17?

Weronika to zazdroszczę!!!! takie parówki to zupełnie inna historia:)
imageimage
miedzy 14 a 20 nie je nic - nieźle co , właśnie myslałam o podwieczorku, a jak nie to o tej 11? ale wtedy wyeliminować kaszkę?
image
image
Kanapki i kaszkę podawaj naprzemiennie na II śniadanie albo rozłóż to na II śniadanie i podwieczorek
Tak, w Jowicie.

Ten Artur ma też zajęcia w czwartki i jest stała grupa babek, z wszystkimi jest po imieniu i wprowadził taką atmosferę jakbyś byli starymi znajomymi.
image
ja bym spróbowała na podwieczorek, pati tak mało je że nie będzie miała siły na raczkowanie :P
Szkoda kaszkę, dość kaloryczny posiłek ,wyeliminować z diety.
Jutro z rana wybieram się na zumbę do gimnasionu, a wieczorem na płaski brzuch, o ile nie będę totalnie połamana po dzisiejszym.
image
Byłam u Artura w czwartek, też bardzo mi się podobało. O ile wreszcie nic mi nie wypadnie, a mąż wróci przed 19 do domu, to jutro w Jowicie będę.
Ja dawałam kanapki zanim mały miał jakiegokolwiek ząbka, normalnie do buźki żeby odgryzał sobie i dzięki temu uczył się gryźć, teraz ma ząbki w większość rzeczy gryzie sobie sam.

mjakmama a dajesz już takie zwykłe mleko? ja dziś robiłam naleśniki na zwykłym mleku i żadnych objawów nie ma póki co.

Madziulka jejć to malutko Pati je. W porównaniu z moim toć to prawie nic.
image
cocolinka wczoraj dalam nalesniki na zwyklym mleku ale ogolnie nei daje go - jeszcz ema czas na takie zwykly raczej poczekam do 2 roku zycia z nim
mjakmama jezeli chodzi o wozek w skm to musisz poprosic o bilet zerowy i tez go skasowac

a ja tez prosilam o rade co do posilkow:P

podziwiam was za te zajecia!!!!!! mi sie nie chce cwiczyc:P

madziulka ja tez bym dala te kanapki miedzy 14 a 20 az nie chce mi sie wierzyc ze ona nie jest wtedy glodna!!!!!!!
image
image
wczoraj moja kuzynka w anglii urodzila synka przez cc :( dzidzia w inkubatorze - nie dalo sie zatrzymac porodu
Ssabinka a o co ty się pytałaś odnośnie jedzenia??:)

I wczoraj napisałam że twój deweloper ma biuro w batorym co? nie w batorym tylko w kwiatkowskim:)

Madziulka to faktycznie Pati mało je!!! chyba trochę za długa ta przerwa między 14 a 20. coś warto chyba jej dać.

zazdroszczę wam dzisiejszego spotkania! chętnie bym się z wami spotkała bo mam dzisiaj wkur...

Mjakmama a w którym tygodniu?
imageimage
Teściowa przeszkolona:) tylko nie wiem czy coś to da bo jak jej to mówiłam to patrzyła na mnie jakbym gadała głupoty. Ale ogólnie to chyba się uczy bo dzisiaj się mnie zapytała czy może dać małemu herbatkę jabłkowo-miętową. Czyli jakiś sukces jest. Tak ogólnie to ona naprawdę dobrze się zajmuje i dogaduje z Antosiem, tylko te jej mądrości, ach trzeba to jakoś przeboleć.

Wczoraj Antoś stał przez jakieś 3 sekundy sam, bez trzymanki, ale byłam z niego dumna. Nigdy nie myślałam, że takie błachostki będą mnie cieszyć.

I wiecie co muszę częściej zabierać Antosia do małych dzieci. Ma taką frajdę, a ja spokój, jakbym dziecka nie miała, tzn. muszę zerkać czy czegoś na głowę sobie nie zrzuci ale tak to super.

Nyzosiu jest afera odnośnie płaczu dziecka w autobusie "Ale się dzisiaj wkurzyłam" czy coś takiego. Robi się naprawdę gorąco.
image
nyzosia w 6 mcu miala w lipcu wracac do polski bo jej mama jest polozna i miala rodzic tu i jakos tak wyszlo ze szybciej wody odeszly
Ojej to strasznie wcześnie.
image
no dobra to co Wasze więcej jedzą???? czego tu brakuje? ok 17 zawsze jej daje deser - ale ona nie chce jeśc, raz zjadla kisiel i na kolacje wypiła 10ml mleka :/ ona nie jest głodna

Dziś razem ze mną zjadła kanapkę , pokroiłam na małe kawałki, z kaszki nie chce rezygnować bo tak jak Nilkaa pisze jej kaloryczna a ona ją lubi.
image
image
nasza je
5-6 mm
8-9 kanapeczki
12-13 obiad
16-17 deser lub kasza
19-20 albo mm albo kasza - jesli wczesniej jadla kasze to teraz mm
ale teraz zauwazylam ze je mniej i zadziej czasami kaszy nie daje bo nie zjada do konca i jakos sie nie dopomina o wiecej no chyba ze widzi jak my jemy
Mjakmama to faktyczni słabo. trzymam kciuki żeby było dobrze:)

Dzynka u nas to samo ze szkoleniem:))) babcie się rozkręcają i na coraz więcej sobie pozwalają...dlatego czasami opiekunka jest lepsza niż babcie bo im łatwiej przetłumaczyć a jak się nie da wytłumaczyć to się ją zwolni:))) a babcie się obrażają:)

Ten temat z awanturą w autobusie widziałam. od początku było wiadomo że będzie kontrowersyjny:)
imageimage
Moja wg nowego rozkładu je tak:
5-6 - mleko
9 - jogurt z owocami lub kanapki - kaszy mówi zdecydowane nie:)
13 - pierwsze danie - zupa
16 -17 - drugie danie
18-19 - owoc, kisiel, budyń
około 21 - mleko
około 12- mleko
imageimage
a mi sie wydaje ze czasami takie anonimy podburzaja takie watki bo jak babki czasami sobie ostrzej cos pwoeidza to nic z tego nei wyniknie a jak taki no name wrzuci 3 grosze to od razu zaczynaja sie pyskowki - teraz sezon ogorkowy moze dlatego ;)
U nas z kolei jest tak:

4 - mleko
8 - kasza na mm
11 - obiad
14 - zupa
17 - owoce
19 - mleko

Chciałabym powoli Mata odstawic od piersi, tylko on za nic nie chce pic mm i tak sie zastanawiam czym go mozna zastapic. A tak w ogole ile powinno byc posilkow mleecznych w diecie naszych maluszkow? Dobrze kojarze, ze 3?
image
mjakmama kurczę bardzo szybciutko, mam nadzieję że z maluszkiem wszystko dobrze będzie.

mój ma od rana dzień marudy, dosyć już mam a to dopiero po 8.
image
Święta racja Nyzosiu z tymi babciami. Ja pewnie będę gorsza na starość:))))))))) Będą mieli ze mną przechlapane:))

Madziulka mój mały też robi sobie ostatnio taką długą przerwę w jedzeniu. Zje kaszkę ok 9:30 a później je dopiero jak wrócę z pracy czyli o 14:30. Nie chce jeść zupki. Muszę coś wykombinować bo wiem, że on chce jeść, tylko nie te zupki.
image
Morela ponoć 2-3. u nas jest kaszka, mm i jogurt.
image
Morela ty też jeszcze na placu boju z cyckowaniem? Niedługo będziemy chyba wyjątkami. Ja mam nakaz karmić do roku, a później stopniowo odstawiać, tzn. zmniejszać ilość karmień.
image
Mjakmama trzymam kciuki za kuzynke, taka dziewczyna z mojej dalszej rodziny tez urodzila dlugo przed terminem, chyba w 27 tc, ale z dzidzia wszytsko ok, wprawdzie chodza na rehabilitacje ale nic powaznego dziecku nie dolega.
Do tych co maja i zupke i obiadek, tzn ze dajecie dwa posilki miesne dziennie?
U nas jest mniej wiecej tak:
8-mm
11-obiadek
14-deserek, owocki ze sloiczka albo jogurt naturalny z owockami
17-kaszka z owocami
czasem kolo 19 jak jest glodna to kisiel albo cos takiego
po 20 mm
w nocy mm
z dzieckiem oki niby samo oddycha a to najwazniejsze ale to nei to samo co dziecko urodzone o czasie zawsze przy wczesniakach sa bieganiny po lekarzach itp

ja powiem dzieciom ze jak bede marudna, wtracajaca i taka jak te baby z watku o autobusie to maja mnie dobic ;)
z jedzeniem to ja sobie ustawilam juz tak jak w prezdszkolu jest by potem nie bylo klopotów - widze po chlopakach ze rytm dnia podobny do przedszkolnego im sluzy
U nas w sumie jest roznie z tym jedzeniem, a raczej z godzinami bo zalezy o ktorej ksiezniczka wstanie:P
A podajecie zawsze w tej samej kolejnosci jedzenie? W sensie ze najpierw kasza, potem obiadek czy cos takiego.
Oj, to straszny maluszek się urodził :-(

Nyzosia - u mnie to moja mama robi co chce. Wczoraj zawiozłam do niej małego, razem z obiadkiem i bananem na deser. No i oczywiście mama dała mu swoją zupę, na szczęście bez śmietany, potem poszły w ruch jakieś ciasteczka, krakersy, biszkopciki, wafelki itp. Mały był tak objedzony, że nie zjadł kolacji. Tak to jest z babciami ;-)

Karolkaw - no ta już wiem, po kim Jureczek ma taki temperament :-)

Aniu - my chętnie będziemy, ale się spóźnimy, będziemy ok 13:30. Czy to ok? Będziecie jeszcze? Jeśli tak, wyślij mi adres.
image
ja tak - chyba ze nie da sie np podgrzac obiadu bo jestesmy poza domem to biore cos w zamian lub przestawiam kolejnosc

kurde nyzosia twoja je wiecej niz moja a ma lepsza firure wrrrrrr ;)
ja wpadne ale na krotko bo miedzy 14 a 15 musze byc po chlopakow w przedszkolu
Dzynka na to wygląda, wcześniej myślałam, że też będę karmić do roku, ale mi się już odmieniło i chciałabym Mata odstawić, tylko on ma inną wizję... A nabiał typu twarożki, jogurty itp. podajecie już po 10 miesiącu? Bo w schematach są dopiero po 11. A i jeszcze jedno pytanie, ile żółtka dajecie?

Aniaa my zupkę mamy bezmięsną, tylko obiadek z mięsem.
image
daje twarozki jogurty itp
zoltka daje jak mi sie chce czyli czasami raz w tyg cale czasami co drugi dzien pol
ja juz z lekka olalam schematy za 3 tyg Emilka ma roczek wiec daruje je sobie ;)
No właśnie jak przeczytałam to co je Emilka to się zdziwiłam:))) Bo wychodzi na to że Hela je dużo:)

Akacja u nas to samo - ciasta, ciasteczka, bułeczki i inne cuda wianki:) ale najgorsze jest to że Helę później brzuch boli:((

Morela coś mi świta że mlecznych ma być więcej niż pozostałych:)))
imageimage
A to juz zalezy od dziewczyn czy beda jeszcze:) Ja jestem na 15 umowiona z przyjaciolka, wiec spoko, mamy czas:)
Ide sie zdrzemnac z Ami bo jakas padnieta jestem.
To do 12;)
w sumie sama tych schematów się średnio trzymam, bo Mati juz jadł różne rzeczy, ale tak się zastanawiam z tymi produktami mlecznymi, czy ukł. pokarmowy jest już wystarczająco dojrzały
image
bylam rano w biedronie i hugissow nei ma wczoraj nie przywiezli i dzis tez wrrrrr
Madziulka a Ty pisałaś że Pati to żarłok ;))

moja je tak
5-6 mm 210
10 mm 180 + kanapka, niestety kaszki nie toleruje ;/
12 deserek
14 obiadek 190
19 mm 210
w międzyczasie próbuje nowości i zjada flipsy i biszkopty uwielbia ;) jak jesteśmy w sklepie to już poznaje opakowania i drze się na cały sklep żeby jej kupić ;)

zazdroszczę Wam spotkania, bawcie się jak najlepiej ;))

my dziś jedziemy na "spacer" do GB obkupić małą w ciuszki ;)
image
Morela sto lat dla Mateuszka ;)

mi kiedyś pediatra mówiła ze jak chce mieć dziecko bez alergii to mam nie podawać mleka i produktów które zawierają dużo mleka do 2rz, mam za to wzbogacać jedzenie jak najbardziej mięsem gdzie jest dużo białka i rybami,
image
ja też się z mlekiem nie śpieszę u mojej alergiczki - zresztą ja też powoli rozszerzam dietę, nic dorosłego jeszcze nie je ...
Moja z kolei za biszkoptami, ciasteczkami nie przepada - tylko flipsy - ale już jest wybredna - najlepsze są z Wejherowa i wszędzie muszę tych szukać :P
przyszla mama myslisz ze nasze mamy tak pilnowaly by nie dawac mleka do 2 roku zycia?? napewno nie i co teraz wszyscy sa alergikami ??
alergie sa dlatego ze ludzie prowadza za sterylny tryb zycia i organizmy zamiast walczyc z bakteriami itp to walcza z marchewka, bananami itp
mjakmamau u mnie akurat to się nie sprawdza. Ja nigdy nie byłam pedantką i chyba nigdy nie będę. Na Antosia też nigdy szczególnie nie dmuchałam. Ciuszki mu wyprasowałam tylko raz przed porodem, lata po podłodze, która nie zawsze jest lśniąca i nie wyparzam co chwilę butelek, a i tak mam małego alergika.
image
jak tak patrze to wcale aż tak mało nie je, podobnie jak u Emilki , mało je ale swoje waży niecałe 8,8kg. Mjakmama ile Emilka waży??

Ja mleka normalnego nie podaję ale zupę ze śmietaną jadła, naleśników co prawda nie jadła ale jak zrobię to też jej dam. Na schematy aż tak nie patrzę, całe jajo tez już jadła, jajecznicę też dostała. Ale to raczej probowanie niż jedzenie
image
image
emilka miedzy 9 a 10 wazy bo dawno nie wazylismy
Madziulka:
Pati już wcale dużo nie waży, szczególnie że tylko na początku tak szybko rosła ...Moja ma w tej chwili 8200 - ale my od początku łapiemy się na 25 centyl i równo z nim idziemy - więc zgodnie z planem max do 9 kg na roczek Eliza dobije ...
a 8800 to chyba równo 50 centyl będzie?
co do mleka to się zupełnie nie zgodzę, kiedyś mleko było inne w smaku i zapachu, nie mówiąc już o konsystencji, ja sama używam tylko mleka do kawy czy ciast, w ostatnim czasie nawet mleko 3,2 to prawie sama woda, każde po otwarciu śmierdzi, nie dałabym czegoś takiemu tak małemu dziecku, tego samego zdania jestem o jogurtach ( chyba ze naturalny), serkach homogenizowanych itp, dla mnie to czysta chemia nie odpowiednia dla tak małego dziecka, uważam ze taki maluch powinien jak najwięcej prawdziwych smaków poznawać a nie sztucznych
image
nilkaa Liwia ma 10 m a wazy 7800 ;) może Patrycja już tak szybko nie przybiera na wadze
image
Aniaa- my jeszcze będziemy :) Tylko spóźnimy się pół godzinki, bo dopiero teraz mi młody padł :( W nocy wstał o 3 z delikatnym płaczem i było widać, że zęby, ale on, jak go w nocy bolą zęby to nie płacze głośno tylko marudzi i ma zajawkę na zabawę. Wzięliśmy go do siebie do łóżka (zazwyczaj to działa) a on od razu zabrać się za wspinaczkę po nas, po plechach łóżka i śmiechy.. Ech :) Ale lepsze toż niż godzina noszenia na rękach i płacz jak w czasach kolkowych :)

Mjakmama - trzymam kciuki za kuzynkę i maleństwo. Najważniejsze, że maluch oddycha sam, to jest naprawdę dużo!

Morela - wszystkiego najlepszego dla Matiego - próbowałaś już "golaska"?
image image
Aniaa, czy możemy też wpaść? Maly dopiero padł więc pewnie byśmy się spóźnili. Tylko nie wiem gdzie mieszkasz
image
hehe o kurde troche nas bedzie:P niezle:) ale ania ma chyba duzy dom? :P my sie chyba tez troszke spoznimy bo mlody jeszcze spi.

nyzosia a ja dzis do meza z pytaniem czy wie ze bmc ma nowe biuro a on ze tak w kwiatkowskim a ja ze nie bo w batorym hehe

co do jedzenia to mamy tak:
5-6 mleko 210ml
9 kaszka 150-180 na wodzie
12-13 obiad 190g
16 nasz obiad albo owoce albo deser
ok 18 troszke bulki czy owoc
20-21 mleko 210-240ml

no i w sumie tez mamy podobnie jak w przedszkolu ale nie wiem czy nie zrezygnowac po roczku moze tak od listopada z tego obiadku o 12 a zeby jadl juz z nami normalny po 16. Kasy idzie na te sloiczki a czesto nas nie ma w tych godz wiec zawsze musze gdzies podgrzac. a dwa razy nie chce gotowac. Co sadzicie?
image
image
mjakmama zdrowka dla maluszka:) oby wszystko bylo ok
image
image
a znacie moze jakis komis sukien slubnych?
image
image
Ssabinka to Fifi je prawie jak Hela:) i wagowo podobni są:))

Ja się jej staram przeciągać godziny przerwy żeby była bardziej głodna i więcej jadła na raz wtedy może w nocy nie będzie jadła mleka:)
imageimage
Moja je tak:
6 mm 120ml
9 mała kanapeczka
12 jogurt
15 obiad
18 owoc/budyń
21 pierś
ok 24 mm

Z kaszki już dawno zrezygnowała. A co do zwykłego mleka, to tutaj w Norwegii od 10 miesiąca każą powoli wprowadzać zwykłe mleko, a po skończeniu roku nie podaje się już mm, tylko właśnie zwykłe mleko.
image
Dziękujemy za życzenia :)

Panna sposobu na "golaska" probowalismy, ale niestety nie zadzialal :( Najpierw Mat się czołgał naciągając sobie skórę, a później się przykleił do podłogi i był płacz, po 2 minutach daliśmy mu spokój...

Dzynka ja myślę, że z tymi alergiami, to nie chodzi o sterylny tryb życia samych rodziców, ale ogólnie wszystkich ludzi w ostatnich latach...
image
Aha...moja też jak zaczęła sama siadać to robiła szpagat, przesuwała nogi do przodu i siadała, a teraz to już z każdej pozycji sama usiądzie.
image
Szukam dla małej jakiegoś jeździka/pchacza i zastanawiam się nad czymś takim:
http://allegro.pl/skuter-jezdzik-chodzik-playskool-w-24h-i1666649451.html

Co myślicie?
image
Morela wszystkiego naj dla Mateusza:)))

Zoskaa wygląda całkiem fajnie:) i cenę ma rozsądną. ja licytuje teraz jakiś na allegro:))) na razie za 1 zł jest.

Ssabinka byłam zobaczyć mieszkania i ceny inwestycji na witominie i jestem trochę zawiedziona:( ceny dość wysokie a mieszkania nie powalają:(
imageimage
wszystkiego naj dla Mateuszka :)

Aśku widziałam Cię dzisiaj :P
image
image
jak to? gdzie Ty mnie widziałas? moze to nie ja bo ja u ani na kafce byłam:p

własnie dobiłam do chałupy, dacie wiare?a wyszłam od ani 14.20! co za kory na to moje zadupie...mały tez juz grymasił...

aniaa, dziekuje za zaproszenie, kawa była naprawde pyszna:) super masz chatke..:)))
image
paniom i panom dziekujemy za spotkanie :)
super było :), ja też przed chwilą dopiero wróciłam ale myśmy jeszcze na zakupy poszły. Ledwo co wyszłyśmy to Elizka zasnęła, zmęczyła się tym spotkaniem :). Tyle flipsów trzeba było zjeść i zabrać innym :P

Zaprosiłabym do siebie, ale niestety nie mamy w ogóle tarasu, więc tak fajnie by nie było :(.
Aśku napewno to byłaś Ty :P ok 11.30 na Obłużu- Obuże ( nie wiem jak to się pisze heh ) spacerowałaś chodnikiem na dół, brązowa inglesina z jakimś przystojniakiem w wózku a Ty w brązowej kurtce bodajże - pewnie szłaś na busa/skm do Ani :)
image
image
Trójmiasto to jednak małe miasto - wszyscy się znają i spotykają na ulicy;)
My również dziękujemy za zaproszenie, Kostek zasnął, jak weszliśmy do domu. Super, mogłam przygotować coś do jedzenia :)
image image
jo:)))) to ja:) szłam w dół na estakade na busa na 11.46:) wiec zgadza sie:ppp
a co Ty na tym zadupiu robiłas?dobrze napisałas obłuże:D

Moj teraz padł..huraaa
image
jechałam z kosakowa :)))
image
image
eee ale wam zazdroszczę!!!!!!!!
imageimage
Nyzosia, w weekend się załapiesz. Mówiłam dziewczynom, że się wybieramy na to Śniadanie na Trawie na Polance Redłowskiej 2 lipca :)
image image
Ooo nie słyszłam o tym, ponadto 8 lipca planowana jest kolejna impreza.
W następny wtorek w godzinach wieczornych wstępnie umówiłyśmy się z Akacją na rower, więc jeżeli jest jeszcze jakaś chętna to zapraszamy.
image
w kosakowie moi rodzice maja chałupe:)
image
co jest 8 lipca?
image
Nie mam innego wyjścia po tym jak zobaczyłam dziś brzuch ssabinki, ech... Płaski jak deska :-)

A o tym śniadaniu na trawie też nie słyszałam, ale pomysł świetny :-)

Aniu jeszcze raz dziękujemy za zaproszenie!
image
no właśnie nic, więc to dobra data na imprezę:)
image
to dobre:DDD
image
Fajnie że Wam się spotkanko udało :)))
image
Ciesze sie ze sie Wam podobalo, wyslalam Wam zdjecia na maila:)
Ami po tych wszytskich wrazeniach zasnela duzo szybciej niz zwykle, wymeczyla sie chyba;)
aniaa, jeszcze tylko zapros mnie na ten "kacik w kuchni":)
aprops, własnie zrobiłam sobie pysznego drinka z malibu:)

panna, wciaz jestem pod smakowym wrazeniem tego jogurtu greckiego:p
image
a co to za spotkanie w weekend??
image
image
to śniadanie na trawie??? to taki piknik na świezym powietrzu na polance w gdyni....kocyki i baraszkujace dzieciaczki i rodzice:)
image
a my z karolkaw po fitnessie :)

Zapomniałam kartę wziąć, no ale jutro też będę, więc spoko :)

panna:
nic o tym pikniku jeszcze nie znalazłam na stronie Galerii Malucha :(.
aniaa dziekujemy za zaproszenie:) naprawde bylo super:) jak tylko wyszlismy po chwili mlody odlecial a ja przeszlam caly kack potem lasem na witawe w 35min ale tempo dalam jak na silowni:) cala mokra bylam hehe

panna chyba cos zgubilas na spotkaniu:P i faktycznie pierwszy raz cos takiego jadlam smaczne:)

akacja moze mam juz wkoncu mniejszy brzuch ale flak caly czas jest przydalyby sie miesnie albo chociaz go jakos do formy doprowadzic no i ten moj biust bleeeeeeeee

ja nie posiadam roweru ale mam rolki moze ktoras chetna?

moze i ja kiedys zaprosze do siebie:P tzn do tesciowej ale jak bedzie w pracy zeby sie nie przerazila iloscia maluchow hehe a potem jak juz bede na swoim tylko ze u nas nie ma tyle miejsca co u Ani. W nastepnym mieszkaniu pomysle o takim tarasie:) super sprawa.

Nyzosia a czemu mieszkania takie se? my chyba tez super nie bedziemy mieli a mozesz zdradzic cene na m?

no i co nikt mi nie doradzil co z tym obiadem mlodego o 12 zrobic:P
image
image
Ssabinko, to ty chyba brzucha nie widziałaś :-)

Ja rozwiązałam sprawę z jedzeniem tak, że mały ma o 12:00 swoją zupkę, a z nami je obiad o 16:00. I to się bardzo sprawdza. Gotuję zupkę na 3-4dni i mam spokój, a mały je uwielbia. Kupiłam nawet do niej takie małe makaroniki.

I naprawdę nie ma z tym dużo pracy, bo wrzucam tylko włoszczyznę, akurat to co mam w domu, i np kawałek kurczaka. Oczywiście wszystko drobno posiekane. Na koniec makaron. I gotowe.

Mam zdjęcia ze spotkania. Ależ te nasze dzieciaczki ładne :-)
image
Nilkaa - my też czekamy do przyszłego tygodnia, żeby wrzucić info na stronę, ale jeśli już musisz mieć podkładkę ;) to mam od nich w mailu:

"Fundacją BOMALIHU - Galeria Malucha zaprasza wszystkich rodziców z maluszkami na wspólne ŚNIADANIE NA TRAWIE . Termin 2 lipca / sobota/ godzina 11.00. POLANKA REDŁOWSKA. Prosimy o przyniesienie koców, poduszek i dobrego humoru. W programie konkursy dla dzieci i rodziców, teatrzyk na trawie, wspólne granie na instrumentach, nagrody i oczywiście śniadanie.

WSTĘP WOLNY. ZAPRASZAMY"

Więc oficjalnie 2.07 jemy śniadanie na trawie :) Zapraszamy wszystkie klubowe i nieklubowe mamy :)

Ssabinka - ja dłuższy czas dawałam młodemu rano mleko (7.00), po drzemce (11.00) kaszkę, potem jakąś przekąskę i po następnej drzemce okazywało się≤ że jest już 16-17. Może więc to jest sposób dla Ciebie? :) Wieczorem dostawał jeszcze 18.30 kaszka i 21 mleko i spanie. No i znowu 7.00 mleko :)
image image
akacja:
zapomniałyśmy spytać - jak kask? używacie go w ogóle?
dziś nie jestem z siebie zadowolona, bo po ćwiczeniach boli mnie to co nie powinno.

Sabinkaa, masz płaski brzuch jakbyś nie rodziła. jak wróciłam do domu to oblukałam swój i się zdołowałam, bo ja mam taki trzepocący na wietrze:(
image
boze ania co ja mam za zdjecie:P wyslalas wszystkim je hehe????

asku juz chciala dzis zostac w ym kaciku w kuchni hehe:)
image
image
moj brzuch jest dla mnie tak na 70% wie nie jest zle ale nie jest super za to biust na 20% totalna masakra nigdy nie mialam pieknego i jedrnego jak moje kolezanki ale teraz to katastrofa!!!!!! duzo z was ma sie czym chwalic
image
image
Panna Panna Panna a ja się pytam czemu informacja o śniadaniu nie jest jeszcze umieszczona na stronie klubu????:))) Zaraz ją tam wrzucę:)

Ssabinka cena 6-7 tysi za metr:((( dostałam ofertę mailem więc zaraz Ci podeślę.

Aniaa ja zdjęcia też dostałam - na adres klubu:) piękne maluchy i mamusie:)))

W sumie to ja was mogę ugościć na moim tarasie - rozmiarami podobny do Ani - trochę mniejszy ale byśmy dali radę. Musimy się jakoś umówić:))
imageimage
ssabinka:
biust to przede wszystkim dobrze dobrany stanik - innej filozofii w tym nie ma :)
nyzosia nono wyslij:) ale wiesz co na wiktorii tez takie ceny:(

to kiedy nas zapraszasz?:P
image
image
nillka ale bez stanika chce miec ladny :(
image
image
oj tam oj tam...fajne masz cycki a marudzisz jak nie wiem co:)
image
U mnie biust jest lekko załamujący, w staniku nie wygląda źle, ale już bez jest dużo gorzej.
image
mój brzuch i cycki to katastrofa :P co można w ogóle robić na brzuch ? oprócz ćwiczen? :))

nie doczytałam że to 2 lipca - wtedy mamy spływ :(((
image
image
nie mów ze kajakowy, jesli tak to ja tez jade:)
image
asku nastepnym razem pokaze ci bez to sie przekrecisz hehe:P i ktos wkoncu mi uwiezy:P
image
image
kajakowy :))) opeikę do Marcelka załatw i jedziemy :)) będziemy płynąc Wdą
image
image
ja tez chce!!!! bylam raz i bylo super!!!!! moja kolezanka w czwartek sie wybiera i sami uzbierali ekipe 25osob zazdroszcze
image
image
ja wciąż się łudzę że w sierpniu wrócę do swoich wymiarów ... Ale chyba coraz bardziej uświadamiam sobie że się łudzę :(.

Z biustem to słabo jest - bo ciężko cokolwiek w nim poprawić - nie da się go tak jak brzucha - wyrzeźbić.
czekam zatem na prezentacje i show:DDD

my tez zbieramy ekipe na spływ...ostatnio z Lipusza płyneliśmy do wdzydz chyba:)
image
a nyzosia co do ceny na wiktorii to troche przegielam:P
image
image
ja bylam raz na 7dniowym codziennie w innym miejscu ajc ale tesknie za takim czyms:P moze kiedys wybierzemy sie z fifim bo widzilam taki kajak dla 3 osob mlody by byl posrodku:P

asku dobra ale wczesniej musze czegos skosztowac:)

wlasnie przegladam allegro i pelno osob kupuje tabletki na biust hm..... pewnie niezle skutki uboczne maja ale moze dzialaja? ktos slyszal o takim czyms?
image
image
a smarujesz je czyms??? ja jak pamietam to wcieram eveline do biustu:) ale czesto tez zapominam...ostatnio cos ziołowego reklamuja w tv...jakies pixy tez własnie ze działa jak natura czy jakos tak:)
image
Ssabinka wysłałam Ci ofertę.

Zaprosić Was mogę zaraz tylko że musimy się jakoś zorganizować bo do mnie to możecie przyjść na wieczorną kawę albo w weekend:)

Ja mam brzuch słaby, flaczkowaty, choć widzę że po woli zaczyna trochę wracać do normy - w sumie jest mniejszy niż przed ciążą:))) cycki za to są bez zmian. zawsze były wielkie i zostały wielkie:)))) w moim wypadku stanik to podstawa - bez stanika zawsze wyglądają słabo.
imageimage
Nyzosia! Ale myślałam, żeby dać info dopiero w przyszłym tygodniu :) Staram się nad wszystkim panować ;)
image image
przejrzalam :) w sumie te duze nawet nawet ale ceny faktycznie duze ale Witomino niestety tak sie ceni:P

moze cos wyprobuje chyba sie nie zatruje:P no i krem tez kupie:)
image
image
ja tam wolę się nie zastanawiać co jest sflaczałe, bo wszystko jest :P

Ale biust mi się chyba też nie zmienił - ale przy rozmiarze 65G, to i tak znaczenia nie ma ...
ja też mam 65 G :( poczytałam i jakiś zabiegach wyszczuplających ujędrniających i takie tam i doszłam do jakiś specyfików Guam czy jakos tak
image
image
Panna dałam info na stronę. a niech sobie wisi:)

Ale wyszczuplające na co? na cycki??:)
imageimage
Nyzosia prześlesz mi też ofertę na maila?
Jeszcze nie kupiłam tego pchacza...nie wiem czy to dobry wybór?:(
image
Heheheh Asku, Ssabinka wystosuje do Was specjalne zaproszenie na "kacik w kuchni" :D
Ssabinka zdjecia poszly do wszytskich, ladnie wygladasz, nie marudz:) Cycki masz spoko, brzuch to juz w ogole zaj*bisty jak po ciazy wiec nie wymyslaj:)

wypowiedź zmoderowana ( 2011-06-22 16:44:52)

Nyzosia coś Ty!! cycki muszą zostać, mi chodzi o brzuch , jakieś power slim znalazlam jeszcze hehe idę spać bo wymyśle zaraz odsysanie tłuszczu :P
image
image
W temacie brzucha:
http://www.pudelek.pl/artykul/33229/czyj_to_brzuch/
więc nie tylko my takie mamy:))))
imageimage
aniaa, moze byc na kacik i na grila:)

jenyyy znowu zrec mi sie chce na noc:/
image
mimo wszystko fajnie jest mieć płaski brzuch :P
image
image
Hoho widze ze jestescie coraz bardziej wymagajace:D
Taki brzuch jak Holmes to bym chciala miec;P
a jak:D
image
EEe no co wy...bleee - ja tam wolę mieć trochę wypełniony niż taki wiszący. wygląda jakby się trzymał na pępku.
imageimage
ja tam też wole jej niż mój :)
image
image
No ale jak stoi prosto to tak nie ma, tylko jak sie schyli. Napewno wyglada lepiej niz moj walek, bez jaj...
Jak stoi prosto to też ma pomarszczone. ciekawe bo myślałam że wszystkie aktorki tego formatu się operują:) no bo aż się wierzyć nie chce że żadna nie ma rozstępów.

Nilkaa tak jeszcze w temacie kilogramów i powrotu do pracy - jak dla mnie masakra!! jak nie pracowałam to mniej jadłam i zdrowiej no i chodziłam na spacery. a teraz przed kompem to mi się tylko jeść chce:((( co tydzień sobie obiecuję że zaczynam dietę i co tydzień mi nie wychodzi:(
imageimage
ja na szczęście w pracy rzadko siedzę, no ale i tak wiadomo, to nie to samo niż codzienne dwugodzinne spacery :(
No i znów przejdę na pracowniczą kuchnię - fajnie że u nas jest stołówka, szkoda że nic niskokalorycznego nie ma :(, no ale może niania będzie gotować (na razie się deklarowała, ale ona nie zna jeszcze mojego psotnika :) ), więc może jednak tak źle nie będzie ...
mi pozniej tez zrobi sie taki brzuch jak nie wycwicze miesni!!!!!!

Fifi przedchwila przyszedl domnie zaprowadzil mnie do kuchni i tam tak mruczal jak jest glodny:P sam juz pokazal pierwszy raz w taki sposob zebym juz mu sniadanie zrobila:)

Hm dzis mam jeszcze golabki a jutro grill :)

wczoraj doszlo autko prezentuje sie super i kola fajne:) tylko mlody narazie woli pchac za kierownice moze mu minie.
image
image
Widze ze temat z dzieciowego przeszedl nam na bardziej kobiecy :)

Ech tez bym chciala inaczej wygladac, ale jakos silnej woli wciaz brak. Chociaz ostatnio przestalam brac kanapke do pracy, zamiast tego jakiś owoc, dzis mam arbuza :) Mi w sumie jest łatwiej jak pracuję, bo w domu więcej podjadałam, a do pracy biorę określoną niewielką ilość jedzenia i nic nie dokupuje. No z ruchem jest niestety trochę gorzej.
Czytając Was pomyślałam, że też musze gdzies isc sie posportowac :P Bo inaczej to kiepsko bedzie...
image
hehe te dzieciaczki cwane są :)

U nas ostatnio Mati siedział ze mną w łazience, ale jak usłyszał, że tata robi kaszkę to w sekundzie był w kuchni
image
schudlam 4 kg a nadal mam oponke flaka - u K. Holms to pomarszczone to jest od naglego schudniecia lale jak sie wyprostuje to wyglada oki
ja w 7 mcu ciazy bylam na kilkud niowym splywie ale na kanu super bylo
Weszłam w nasze archiwum i zaczęłam czytać posty z początków wątku :) Wzruszyłam się, jak czytałam o tym, jakie miałam wyobrażenia o dziecku np. w 10 tc :)) No i znalazłam swoją relację z porodu i jestem w szoku, że potrafiłam sklecić trzy zdania po takim wysiłku (no, parę dni po ;).

A przy okazji znalazłam posta Aśku z czasów, jak Marcel miał 4 tygodnie: "kurcze jak ja wam zazdroszcze ze macie takie aniołki tylko jeśc i spać...mój czorcik jest tak rozwydrzony już ze terroryzuje mnie po kilka godzin dziennie nie mam nawet jak do kibla skoczyć...czy do łazienki...a jak juz sie rozedrze to uuuuuu:p" Widać od początku dzieci pokazują≤ jakie są naprawdę ;)
image image
Morela:
właśnie sobie przypomniałam odnośnie raczkowania - może u Was by się sprawdziły te rajstopki do raczkowania? One mają ABS na kolankach więc byłoby trochę trudniej pełzać.
panna, i ja dalej nie moge skoczyc do kibla bez mojego małego terrorysty:DDD
image
dziewczyny co wy tu wypisujecie ??!!! powiem Wam że oglądając Was - boże jak to brzmi ;) każda z Was wygląda super, zerknijcie na foto ze spotkań pierwszych, jesteście zadbane, macie dobre figury, niejedna matka - co ja gadam dziewczyna by chciała tak wyglądać i to 10 miesięcy po porodzie a jaka forma ! ćwiczenia, Ssabinka pokonuje maratony ;)) mi się nie chce tyłka ruszyć ;) co do ciała to nie mogę absolutnie narzekać, mam brzuch ale wiadomo nie zrzucę go od razu, ciesze się tylko ze nie mam ani jednego rozstepa , tylko cycki jakieś opadłe ale da się przeżyć ;))

co do tabletek na ujędrnienie biustu to moja koleżanka brała jakieś tylko droga impreza jak dla mnie bo 80 zl chyba na miesiąc, i była baaardzo zadowolona po 6 miesiącach było widać efekty

w rekids są super ciuszki po 9-30 zl ! :)

macie jakieś pomysły co można jutro robić tzn gdzie jechać ? nie chce mi się siedzieć w domu ;/
image
aśku ja mam to samo z Liwia ;) ciekawe kiedy z tego wyrosną ;) może wcale...;))
image
Oj, Hubcio też chodzi za mną krok w krok :-)
Wczoraj próbowałam poczytać gazetę, więc, żeby zwrócić moją uwagę, najpierw podarł gazetę, a potem podszedł do kwiatka i patrząc się na mnie zaczął wyciągać ziemię z doniczki. Całkowicie świadomie.

Ale w tym tygodniu to nie mogę narzekać, bo znowu ładnie śpi i jest ogólnie grzeczny. Dziś go znalazłam w sypialni, jak sciągnął sobie książeczkę z półki, otworzył ją i sam sobie pokazywał pacem obrazki.

Nilkaaa - mąż jednak na spokojnie przemyślał sprawę i odwołał zamówienie. Przekazałam mu wasze komentarze i to chyba też pomogło w podjęciu decyzji ;-)
image
My jedziemy jutro do Krynicy Morskiej.
image
Sobieszewo, albo dalej Frombork i okolice :)
My się wybieramy na wycieczkę w drugą stronę - okolice Krokowej i Władysławowa :)
image image
ja tez kombinuje władysławowo/debki...ale nie wiem jaka pogoda bedzie
image
No my nie plażowo - Władek, bo planujemy skoczyć na basen :) Może jakiś spacer potem jeszcze. A wcześniej Groty Mechowskie :) Wybieramy się tam od pół roku i się wybrać nie możemy :)
image image
to teraz proszę Ssabinke by powiedziała nam o pogodzie ;) ja nic nie kumam z jej mapy ;)

ja mysle o Helu lub Toruniu ale boje się korków ;/
image
Dziewczyny nie wiem co mam zrobić. Otóż, Antoś ma przepisany taki lek na astmę (profilaktycznie) nazywa się Singulair. Dostawał go przez dwa miesiące bodajże od ukończenia 5 miesiąca, później zrobiłam mu przerwę bo akurat dla najmłodszych został wstrzymany w sprzedaży (nie wiem dlaczego). Po tych 2 miesiącach pojechałam do lekarki, która nam go przepisała i ona kazała mu dawać ten sam lek tylko dla dzieci od 2 do 5 lat.
Już piszę o co mi chodzi.
1. Nie lubię dawać leków, które nie odpowiadają wiekowo dla Antosia. Lekarka stwierdziła, że spokojnie można mu już go dawać.
2. Wczoraj coś mnie tknęło (ciągle szukam przyczyny częstego budzenia się w nocy małego) i weszłam na stronę o skutkach ubocznych tego leku. Włosy staneły mi dęba jak przeczytałam co piszą matki dzieci, które zażywają ten lek. Pisały o tym, że ich dzieci były bardziej płaczliwe, stawały się bardzo agresywne, często wpadały w histerię, były lękliwe, miewały koszmary nocne co powodowało problemy ze spaniem, omamy, dręwiały im nogi, miały problemy z kontaktem z innymi dziećmi, uważały, że nic im się nie udaje itd. Po odstawieniu leku dzieci stawały się pogodne, spokojne.
Na ulotce mam jeszcze napisane, że po tym leku mogą wystąpić stany depresyjne i myśli samobójcze.
Wystraszyłam się jak diabli. U Antosia nie zauważyłam tych zachowań, jedynie co to te ciągłe budzenie się w nocy. Nawet nie wiem czy ten lek działa. Nie wiem czy go odstawić czy dawać dalej i obserwować. Wiem, że leki zawsze moga powodować skutki uboczne ale o tym leku naprawdę naczytałam się dużo złego. Kurczę czasami jestem zła, że istnieje internet. Co wy o tym myślicie?
image
panna byłam tam kiedyś i wyglądało super tylko z tego co pamiętam byly tam nietoperzyki albo przewodnik nam wkręcał ;)
image
a co z kolezanka w ciazy nadal 2 w 1??
dzynka:
ja bym pogadała z innym lekarzem (co najmniej jednym)
dzynka singluar brałam ja, teraz wprowadzili jakiś lepszy - wydawało mi się że ten lek jest dla dorosłych :/ nie wiem co Ci poradzić
image
image
Madziulka a dobrze czułaś się po tym leku? Jak długo go brałaś?
image
Dzynka ja bym pogadała z innym lekarzem albo odstawiła ten lek....ja też nie lubię leków.

Przyszla mamo zgadza się pierwsze spotkania po porodzie to ja wyglądałam super bo miałam parę kg mniej niż teraz:))) hahhaha a teraz niestety kg wracają.

Morela do pracy bez kanapek??? nie dałabym rady. tyle że ja nie jem śniadania w domu a w pracy siedzę do 17:(

Co do figury , rozstępów itp to już się pogodziłam z tym że w pokazie victori secret nie wystąpię:))))
imageimage
Aaa majakmama jak zobaczyłam zdjęcia z wczorajszego spotkania to chciałam się zapytać czy Ty przypadkiem nie schudłaś:)
imageimage
Dzynka ten lek jest na noc, ja się dobrze po nim czułam
image
image
hahhaha nyzosia ja podejrzewam ze tego nei widac bo flaka mam nadal :(
Aaaa i jeszcze zapomniałam - haha skleroza nie boli - też kiedyś czytałam nasze wcześniejsze wpisy. ktoś powinien to zebrać i wydać - to są niesamowite opisy:)
imageimage
Dzynka ja też bym skonsultowała z jeszcze jednym lekarzem.

No ja w sumie jem śniadanie w domu, zawsze musli z mlekiem bo to najszybciej sie robi. Bez sniadania nie jestem w stanie funkcjonowac... Kiedys w pracy byla kanapka, teraz jest owoc, no a jak wracam do domu to o 17 obiad, jak maz zrobi ;) A ostatnio cos sie popsul i nie zawsze jest, ale moze to i lepiej dla mnie... hehe

No ale dzis przyjezdzaja do nas tesciowie, wiec i tak nic z moja diety nie bedzie przez nastepny weekend, bo oni zawsze tony pysznego jedzenia przywoza... Ech no i wez zadbaj o figure...
image
Ja po porodzie tez bylam bardziej zadowolona z siebie oprocz brzucha bo byl wiekszy ale za to fajniejsze piersi:P sami zobaczcie na FB ze slubu.

no to pogodynka zaczyna:) W nocy mozliwe opady w godz 23-2 do poludnia troszke chlodno i wieksze zachmurzenie od czasu do czasu pojawiajace sie slonce:) mocniejszy wiatr niz dzis. Popoludniu temp wzrasta zachmurzenie mniejsze wiatr slabszy. na plazowanie to chyba nie bedzie pogoda. Ale jeszcze moga zmienic:P
image
image
a i fifi przedchwila pierwszy raz wdrapal se na nasza kanape niezle bo wyzsza jest tak to tylko w sypialni udawalo sie. Kurcze co chwle mnie zadziwia:)
image
image
a właśnie dziewczyny - odnośnie fitnessu - jakby któraś chciała to mam do sprzedania: http://www.mydeal.pl/trojmiasto/newsletter/1472/1310/ - może być nawet taniej ...

Miałam go wykorzystać, ale skoro od lipca będę miała multisporta i darmowe wejście do Kolaseum to karnet się zmarnuje :(
chetnie bym kupila ale nie mam kiedy chodzic:(
image
image
tez bym chetnie poszla, ale dla mnie za daleko
image
witam serdecznie wszystkie mamusie,jutro dzien ojca jak tam przygotowania,ja mam jutro urodzinki ale fajnie.
Uff ja wlasnie wrcilam do domu, rano bylam u moich rodzicow ich pozegnac bo pojechali na wakacje i chwile u nich posiedzielismy. Teraz to mam lenia jakiegos i najchetniej poszlabym spac:D
Z tym lekiem to macie rację, muszę skonsultować to z innym lekarzem. Myślałam, że zapytam się alergologa, którego mi polecono jak byliśmy na testach alergicznych ale jak usłyszałam na kiedy moze być wizyta to zrezygnowałam - 26.09.2011, ja pitolę i mielibyśmy 30 numerek, a babka przyjmuje od 15:30, czyli wizyta 5 minut i do domu:/// Muszę przejść się do niej prywatnie. Szlag by to trafił. Ciągle chodzę na prywatne wizyty, po co ja płacę te składki?
image
Aniaa - Twoja Ami ma ciągle 9 miesięcy ;)

Dzynka - ja też bym się przestraszyła na Twoim miejscu, masakra z tymi skutkami ubocznymi..

Nyzosia - szukałam dziś na Skwerze tych balonów z literaturą, ale już się chyba zwinęły, albo ja ślepa jestem. Widziałam za to inny, urządzający się namiot ;)
Nasze wpisy wydać? Ale kto by je czytał? ;) Oprócz nas, oczywiście :)
image image
Panna, balony były koło pomnika j.conrada, a teraz pewnie namioty są rozstawiane na festiwal win.
image
Dziewczyny polecam Wam audiobooka rymowanki przytulanki marty bogdanowicz. My sciagnelismy sobie z "chomika". Sa tam takie krotkie wierszyki typu "idzie rak nieborak..." które można połączyć z masażykami maluszków. Mat je uwielbia:)
image
dzynka:
jak z małym tyle chodzicie po lekarzach to pomyśl może o jakimś pakiecie medycznym dla niego - ja dla mojej mam Pzu Polmed
Panna bo ja mam taki ubogi suwaczek ktory nie liczy dni tylko miesiace i tygodnie:P
A zapomnialam powiedziec ze Ami wsunela wczoraj normalny obiad razem z njami, tylko mniej przyprawiony a dzisiaj zjadla kanapke porkojona w kosteczki;) Oczywiscie jej smakowalo bardzo:)
Takie pakiety to fajna sprawa. Moja koleżanka korzysta w Lux Medzie i też jest zadowolona.

Ssabinko - świetne wieści z tą pogodą, bo wczoraj w panoramie zapowiadali, że może padać :-) A ja już się strasznie zapaliłam na tę wycieczkę. Nigdy np nie widziałam mierzei wiślanej.

Oj, temat dietowy się rozkręcił. Ja proponuję raz w tygodniu spotykać się ssabinką na oglądanie jej brzucha. Na mnie to znakomicie podziałało mobilizująco, hehe ;-)
image
O kurcze dziewczyny, patrzcie co znalazlam na forum przez przypadek:
http://forum.trojmiasto.pl/CZY-TO-CIAZA-t142252,1,16.html
Moj pierwszy dzien na forum Rodzina i dziecko hehehe:P
hehe u mnie bylo to samo, tyle ze najpierw nie bylo zadnej kreski, dopiero po kilku dniach byla bladziusienka... Ech jak ten czas szybko leci... I nasze kreseczki juz takie duze :)
image
Ale dzień wspomieniń, a to moje pierwsze mamusiowe udzielenie się na forum http://forum.trojmiasto.pl/Lipcowo-Sierpniowe-Mamusie-2010-2-t139135,1,16.html
Myślałam, że pisałam od razu jak zrobiłam test 28.12, no ale wpis jest jednak z 29.12, a ten wcześniejszy to chyba był w innym wątku, ale pewnie go nigdy nie znajdę.
image
Ale fajne te wpisy :)
image image
Karolkaw widzę że dołączyłyśmy w tym samym wątku:) wątek zaczął się dość tragicznie ale suwaczek Gosiar wskazuje na happy end:)

Aniaa ja miałam tak samo z testem:)
imageimage
Gosiar miała ekspresowy poród na początku lutego, a Mar-chew która też poroniła w naszym wątku urodziła w listopadzie czy grudniu:)
image
No to super że się dziewczynom udało:)))
imageimage
A co do namiotu który się rozkłada - ten co widziała Panna - to będę w nim siedziała w piątek. jakby któraś miała ochotę wpaść na kawę i ciasteczko i pooglądać mieszania to zapraszam:)
imageimage
hm..... fajnie ze im sie udalo!!!!:) juz nie wyobrazam sobie nie miec Fifiego:P ale jak go nie bylo ile sie leniuchowalo:P i zawsze pytania do meza co robimy? ale nudy? leci cos dzis w tv? a teraz nie ma czasu na nudy tv i cala reszte:P
image
image
co tu taka cisza?????????
image
image
long weekend beda pustki
eee super :/ jutro dzien ojca a ja nic nie przygotowałam. ani nie kupiłam. SUPER!!!!
image
image
Madziulka ja na dzień matki od męża-Heli też nic nie dostałam:) tak więc luz.

My jesteśmy u teściów ale jutro wracamy do domu bo ja w piątek idę do roboty - na skwer koło fontanny:))
imageimage
My jutro chcemy sie wybrac na Hel tramwajem wodnym o ile kursuja:)
ja dostalam kwiatka od fifiego na d,mamy a na jutro nic nie mam:P no i jedziemy na grilla:)
image
image
A ja nic nie dostałam ale dla męża mam...bodziaka z napisem "jestem klonem tatusia. Marcelek" niech sie uczy i mi tez zrobi kiedys jakas niespodzianke:)

ssabinka, u nas było to samo zanim młody sie pojawił..."co dziś robimy?, bilard, kino? zadzwoń moze do tych, do tamtych...., a moze gdzies sie przejedziemy?" :)))) fajne czasy, ale te lepsze:)
image
Aniaa może się jutro spotkamy tylko nie wiem jak wyglądasz ;P

ja tez nic nie mam na dzień ojca ;)

my mieliśmy tez tak - co robimy, co oglądamy, brak pomysłu na wolny czas, a teraz ;)) królestwo za chwile ciszy i nic nie robienia ;)))
image
aniaa to taka z*******a laska...z pieknymi włosami:) śliczna córeńka i przystojnym mezem (to akurat tylko ze zdjec wiem)

napewno sie poznacie:)
image
heheh mnie Aniaa poznasz po krzykaczu w wózku ;)
image
myślałyście nad tortami na roczek, skąd zamawiacie ?
image
Hahaha Asku, co jaralas?:) Aaaa widze ze po desperadosie:D
A tak serio to Cie nieco ponioslo ale dziekuje;)
Przyszla mamo my mamy bezowa emmaljunge, chyba najlatwiej po wozku poznac:) Ciekawe tylko czy beda jeszcze bilety na tramwaj wodny;)
Ty "szpionie" Ty jeden!!!
nic nie jarałam, a i tak Cie tu reklamuje, widzisz! taka jestem MIŁA:)
image
Jestes, jestes :* :*
przyszla mama ja chlopakom zamawialam zawsze tort z sowy byly super ale tym razem chce cos innego bo kazdy wzor prawie mielismy i z dekera lub delicji albo mama pomysl ze dla chlopakow zrobie sama dwa proste torty tzn pojde na latwizne i kupie biszkopt zrobie krem a na wierzch obkleje oba torty zelkami haribo chlopaki byliby szczesliwi a emi bym wziela jakis maly
Ech ja o torcie jeszcze nie myslalam, jakos odlegle mi to sie jeszcze wydaje, ale chyba czas zaczac...

Mat padl, jak sie obudzi wybywamy do ZOO, mam nadzieje, ze nie bedzie tlumow...

A gdyby ktos chcial to moge przeslac to ksiazeczke, o ktorej pisalam wyzej :)
image
ja kombinuje gdzie by tu sie udac:)
image
asku ja tez ale jak widze chmury to sie boje ze ledwo wyjade z domu i bedzie lac ;( czekam do 13
oczywicie miało być tą książeczkę :)

mjakmama wg pogody Ssabinki dziś nie będzie padać, więc się nie bój :)

A mój śpioch jeszcze się nie obudził....
image
ja poproszę książeczkę
dotkaa@gmail.com
Ja tez poprosze:
aneksd@gmail.com

My jednak na hel nie pojechalismy bo pogoda taka ze nie wiadomo, bylismy za to na spacerze w sopocie. Chcielismy wykorzystac drugi grupon z Mount blanc i isc na kawe i lody ale Panie stwierdzily ze dzisiaj juz maja rezerwacje zapelnione i nie mozmey wykorzystac kuponu. A w knajpie pelno wolnych miejsc. Powiedziala ze mozemy przyjsc w poniedzialek najszybciej a kupon jest wazny do wtorku. Ze oni maja juz duzo rezerwacji z grupona i nie wyrabiaja(sala pusta) ze sprzedali 1500 ofert. To ja sie pytam czemu nie dali oferty limitowanej, skoro nie moga tyle ludzi obsluizyc. Oczywiscie jak bysmy usiedli i zaqmowili normalnie bez grupona to nie ma problemu. Coraz bardziej mnie ten grupon wkurza:/
a ja mam urodzinki ale fajnie,jest muzyczka i sa goscie
Dziewczyny od czego moga byc lekko wodniste kupy? Bo Ami ma takie od paru dni, nie jakies bardzo wodniste ale na tyle ze podrazniaja jej pupe. A robi ich 3-5 dziennie, no ale u nas tyle kup to norma. POzatym apetyt i humor ma dobry wiec wlasciwie nie wiem o co chodzi.
moze cos dalas jesc rozluzniajecego kupe? slliwki itp?
No wlasnie nie, kupy sa takie od kilku dni a daje rozne rzeczy codziennie, akurat ani sliwek ani jablek nic takiego rozluzniajacego nie dawalam...
ja bym na razie sie nei przejmowala poki, je, pije itp to wsio oki

kto ma sprawdzony przepis na krem do tortu
Ja to nigdy tortu nie robilam:P Ale moja mam robila pyszny z biszkoptem przekladany, ale to bylo bardziej takie piankowe niz kremowe, wiem ze byly duuuzo truskawek swiezych zmielonych, galaretka truskawkowa i smietanka, naprawde pyszne i nie byl mdly, bo czasem kremy sa takie strasznie mdle i slodkie
ja dziś tort zrobiłam - bo gości miałam :) - rodziców i teściową - i prawie cały tort zjedzony :) - a w smaku 100 razy lepszy od zamówionego na chrzciny z Dekera ...
haha i pogoda sie sprawdzila co nie? :P

My dopiero wrocilismy 40min z dzialki smierdze grillem i ogniskiem trzeba sie umyc:P mlody juz wyszorowany najedzony spi mega zmeczony caly dzien na nogach bo nie ma jak tam raczkowac. Czy wasze dzieci tez czasem ida bardziej np, do babci niz do was?????
image
image
wszystko byle nie truskawki
zalozylam watek i jeden niby juz mam krem

doszlam do wniosku ze chlopaki na urodziny beda mialy prosty tort robiony przeze mnie - kazdy swoj czyli musze miec 2 rozne kremy a emi dostanie z cukierni
ssabinka moja czasami wyciaga rece do babci jak jest u mnei na rekach ale to efekt tego ze wrocilam do pracy
my właśnie wróciliśmy do domku;)) jezuuu jaki super dzień ;) najpierw pojechaliśmy na Hel, pogoda super tylko wiało, z Helu do muzeum obrony wybrzeża - bardzo fajne choć to głupie określenie do takiego miejsca, później do tych grot co mówiła panna - hmmm porażka ;) ale zawsze jakaś odmiana ;) później do Sopotu na spacerek i na obiad do Mexican coś tam - maja super jedzenie !:) Liwia była baaaardzo grzeczna i cały czas się śmiała i spała :) chyba tak bardzo się ciesze z tego dnia bo to nasz pierwszy tak aktywnie spędzony dzień po porodzie ;) i pierwszy raz od roku byliśmy coś zjeść na mieście ;)
image
no filip zawsze wyciaga rece do mojej mamy. dzis jak maz z nim lazil stalismy specjalnie obok siebie to nawet na mnie nie spojrzal:( nie wiem czy za czesto sie z mama widze czy co, dla mojego dziecka moglabym nie istniec jak jest moja mama:(
image
image
pogoda była z****iaszcza...bylismy we władku na deptaku, plazy i jedzonku...potem do rodziców....

maż bardzo sie ucieszył z bodziaka:) teraz sie pakujemy...bo z rana jedziemy 4 godziny na wesele do gorzowa...mały zostaje bez nas 2 dni...juz napisałam na 4 stronach instrukcje obsługi:)

martwie sie troche jak ja to zniose:ppp

aniaa, moj miał tez epizod z takimi kupkami jak mu sie zabek wyrzynał
image
o kurcze asku podziwiam:) ja bym sie nie odwazyla chyba zostawic mlodego na tak dlugo:P jedna nocka to chyba tak ale tylko u siebie:P tez bym sie pobawila na weselu ajjjjj ty to masz dobrze. Milej zabawy:) duzo % :P
image
image
O kurcze Asku to dobrej zabawy:) Teraz Ty wypij za mnie jakiegos dobrego drinczka;) A Marcelek napewno super to zniesie, wkoncu chyba rozumie ze matce tez sie cos od zycia nalezy!;)
młody zostaje u nas...mama tu z nim bedzie, bo nie chce mu takiego kiełbie we łbie robic...ma spac u siebie:)

hmmm dobrych drinczkow to pewnie nie bedzie tylko czysta...wiec za kazda z Was jednego kielicha:D

Ssabinka gdyby to nie było tak daleko to pewnie bysmy wczesniej wrocili, a tak...ehhh jakos to bedzie:)
image
ehhh - też powoli mam ochotę na jakiegoś dobrego drina :P
przynajmiej sie wyrwiesz odpoczniesz itp:) napewno dobrze Ci to zrobi:) ja chyba tez potrzebuje takiego chociaz jednego dnia oddechu :)
image
image
chyba kazdy potrzebuje:)
nilkaa, rozkrecasz sie:) mam nadzieje, ze to nie moj wpływ:p
image
Aśku - ja ukończyłam ETI - w piciu niewiele kobiet mogło się ze mną równać :P
ssabinka u nas jest etap tylko mama, i młody prawie cały czas koło mnie jest i wisi na mamusi, czasem nawet tacie się wyrywa byle iść do mnie.

aśku miłej zabawy :) odsapnie od małego to i się stęsknisz za nim bardziej ;)
image
No ja właśnie dokładnie taki tort mam zamiar zrobić w niedzielę Aniu :-) Wczoraj wydrukowałam sobie przepis. Nie wiem tylko, co z zrobić biszkoptem. Tzn, mój wychodzi mi taki sobie. Może któraś z was zna sprawdzony przepis na puszysty biszkopt?

A nie dało się Aśku wziąć małego na wesele?

My byliśmy dziś wKrynicy Morskiej. Wyjechaliśmy wcześnie rano, żeby się zgrać z drzemką małego. Po drodze minęliśmy 130 procesji, płynęliśmy promem, tak więc było ciekawie :-) Sama Krynica wygląda jak Hel, cyli cepelia na całego. Ale plaża była bardzo ładna i zalew wiślany też. Do Gdyni wróciliśmy o 17:00 i poszliśmy jeszcze na spacer. Tak więc moje chłopaki padły wieczorem prawie w jednym czasie, hehe

A pogoda oczywiście się sprawdziła :-)
image
Mmmm Akacja pychota:D
Kurcze troche sie zmartwilam bo Ami poszla spac normalnie o 20, teraz obudzila sie z placzem i miala znowu rozwolnienie i strasznie kwasnie smierdziala ta kupka... Czy to moze byc od zebow cos takiego?? Jak juz mowilam w ciagu dnia humor ma dobry, apetyt tez, dzisiaj jadla nasza zupe ale nie przyprawiona, to chyba raczej nie powinno jej zaszkodzic?
ciagnac go 4 godziny, zeby spał katem u znajomych gdzie nocowac bedzie 15 osob??? raczej nie....naszej rodziny tam nie bedzie...takze opcja taka w gre nie wchodziła:)
image
Aniaa czasami dzieci maja biegunki i luzne kupy po mlodych warzywach typu marchewka

ja przy zebach mialam z emi kupy normalne
No mnie najbardziej martwi ze ta kupa tak smierdziala kwasno strasznie. Narazie jest ok, wstala i ma dobry humor, za to ja prawie cala noc nie spalam, zab mnie boli strasznie, zaraz ide do dentysty bo oszaleje...
gdzie na matarni jest plac zabaw dla dzieci??
Filip juz na nogach yyyyy a ja nie moge dojsc do siebie jestem mega nie wyspana. Maz zaczal chrapac o 2 wkoncu przed 3 poszel spac gdzie indziej no i do 3 nie spalam a od 4 zaczely sie pobudki mlodego yyyyy :(

Aniaa my mielismy takie luzniejsze kupki przy zabkach w sumie to normalnej kupy juz dawno nie mielismy ale zapach nie wiem jaki ma bo staram sie wtedy nie oddychac:P

mjakmama tam za meblowymi kolo tych restauracji musisz przejsc prosto, nie wiem czy wytlumaczylam:P
image
image
ssabinka tam kolo C&A ?? polewej stronie?
wydaje mi się że przy zębach może być luźniejsza ale nie wiem czy też kwaśna ...
A tu dziś znów pogoda taka se - na razie mamy w planach tylko tenis, co z resztą dnia to jeszcze nie wiem ...
mjakmama no tam. tak cos mi swita po glowie:)
image
image
Książka wysłana

Ssabinka moj Mat to taki mamisynek, ze najlepiej mu u mamy. Oczywiscie u innych tez dobrze sie czuje i sie bawi, ale widac, ze z najwieksza radoscia przychodzi do mnie. No ale to może dlatego, że mamy rodzine daleko i dziadkow w dobrym ukladzie widzi raz na miesiac, tylko ciocie troche czesciej...

Kurcze mjakmama Ty to masz wyzwania przy tylu maluszkach. Ja poki co zadnego tortu nie pieklam i jak na razie raczej na to sie nie zapowiada... Ech cos malo ambitna jestem...

Aśku trzymam kciuki, obyś dobrze zniosła rozłąkę, no a przede wszystkim udanej zabawy. Ostatnio moja kuzynka zostawiła swojego półrocznego synka na ponad tydzień u babci i też jakoś dała radę, a nawet twierdzi, że dało jej to takiego powera, że sama siebie nie poznaje :) Chociaż ja też jestem z tych co jeśli już zostawiają komuś dziecko to najwyżej na kilka godzin.

Ssabinka nie wiem, czy Cię to pocieszy, ale u nas Mati wstał już o 5. Myślałam, że po wczorajszym dniu pełnym wrażeń i tylko jednej drzemce będzie dłużej spał, ale jakoś to odwrotnie na niego zadziałało.

Będąc wczoraj cały dzień w domu dopiero zobaczyłam jakie postępy moje dziecko zrobiło, już się wspina po szafkach do pionu, jak na razie tylko stoi na kolankach, nie na stópkach, no ale zawsze coś :)

Pogoda dziś nieciekawa, ale za to drogi... Chciałabym codziennie tak szybko do pracy dojeżdżać...
image
Aniu, może mała rzeczywiście coś zjadła. W takich wypadkach ja odstawiam wszystko, co nowe i czekam jak się sytuacja rozwinie.

Pogoda jest fatalna. I tak ma być podobno do poniedziałku. No zobaczymy.
Mieliśmy dziś w planach dłuuuugi spacer z małym. No nic. Chyba się wybierzemy na zakupy.
image
wogle w tym roku nie czuje lata dla mnie to jak jesien!!!!!! a dzis wogle nie mam sil na nic yyyyyy jeszcze mama napisala ze tata wrocil chyba stan przedzawalowy mial chcial juz wzywac karetke yyyy kurcze kiedy on sie wezmie za siebie a ma dopiero tzn bedzie mial 45

kurcze czemu moj synek tak do mnie nie gna :( a do mojej mamy jak najbardziej?????
image
image
Morela ja też bym poprosiła o tą książeczkę, no i pociesze Cię że teraz na drogach będzie do września podobnie :))) bede jechaął do prascy 10-15 min zamiast godziny :)))
image
image
możecie coś polecić jakieś dobre miejsca noclegowe w Krakowie ? o co muszę się pytać przy rezerwacji miejsca ? przyszło mi do głowy ze o czajnik ;P coś jeszcze jest ważne ?
image
My też byliśmy na krótkiej wycieczce - Groty Mechowskie, Rzucewo a na koniec ognisko u teściów :) No, te groty to faktycznie nic wielkiego, ja byłam na nie strasznie napalona - takie wielkie te tablice informacyjne, jakby to była co najmniej Jaskinia Niedźwiedzia ;) Ale ogólnie bardzo malowniczo, przeszliśmy się też na spacer po okolicy. Tereny są piękne, szkoda, że młody jest za młody na rower, bo jest gdzie tam pojeździć. W grotach młody był strasznie zdziwiony tym, dokąd my go zabraliśmy.

Aśku - baw się dobrze na weselu! Wypij za wszystkie mamuśki! :) Co do wyjazdu - zastanawiam się nad wyjazdem na 4-5 dni do Londynu (jak młody będzie miał 15 miesięcy) I też nie mamy specjalnie opcji, żeby go wziąć - tzn. na upartego by się dało, ale to będzie listopad, pogoda słaba, no i miasto... Nie wiem jeszcze, co zrobimy.

Cuda wianki jutro, wybieracie się?
image image
Chyba pokocham pracować w wakacje ;)

Madziulka książka w drodze... Nilkaa, Aniaa sprawdzcie czy dostalyscie bo przyszedl mi jakis mailer daemon, nie wiem czy nie za duzo zalacznikow bo zajmuja 52MB...
image
Morela a co to za książeczka ?

panna Liwia tez była bardzo zdziwiona ;) ale rzeczywiście miejsce super i dla nas przede wszystkim liczyła się cisza i spokój z dala od miasta ;)
image
zmiana otoczenia jest ważna :) My od maja prawie każdą niedzielę spędzamy poza miastem na wycieczkach, dobrze nam to robi :)
image image
Mysle dzis o czyms meksykanskim na obiad macie jakies fajne przepisy?
image
image
chili con carne :)
tortilla z mięsem - mięso na patelni smażysz w mniejszych kostkach jak na gulasz, fasola, papryka, pomidor do tego, zawijasz w tortillę i gotowe :) Ja robię do tego jeszcze kwaśną śmietanę - śmietanę 30 proc. + sok z połowy cytryny. Podaję jako osobny sos w miseczce do maczania :)
image image
oby dwie te same pomysly:P a jak zawijacie zeby sie nie rozwalila?\
image
image
Helo!!

My wczoraj wróciliśmy od teściów. padłam o 20 razem z Helą spać. jakaś wymęczona byłam.

Aniaa mi się wydaje że takie kupy mogą być od zębów. Hela ostatnio coraz częściej robi rzadkie kupy a je tak samo jak poprzednio.

Aśku baw się dobrze. 2 dni to nie jest tak dużo! dacie radę:)))

Panna jak masz z kim zostawić Kostka - i chcesz go zostawić - to myślę że na jesień śmiało możesz:) my też chcemy się wybrać na weekend do mojej psispsiuły ale my zabieramy Helę ze sobą:)

Na tydzień pół rocznego dziecka bym nie zostawiła.

Ssabinka możesz zrobić mięso mielone z fasolą i z kukurydzą, przyprawić po mex, dodać przecieru albo lepiej sosu mex i do tego naleśniki własne lub kupione fajitas, sałata i pomidor do środka i masz. ja jeszcze robię sos jogurtowy do polania na wierzch:)

Aaa i Hela ma etap tata tata!!! ale to dlatego że tata ją nosi, trzącha, podrzuca i ciągle wymyśla coś do zabawy :)))) No i pewnie dlatego Hela świadomie mówi już tata a mama jeszcze nie.

Świadomie mówi też papa i nie ma - przy czym pokazuje że czegoś nie ma:))) taka zdolna jest:)

Laski mam pytanie - jak było z waszą laktacją po zakończeniu karmienia? bo u mnie przez tydzień był spokój a dzisiaj ran obudziłam się brudna od mleka jak w ciąży:))
imageimage
Panna widzę że mamy te same pomysły:) ja nie zawijam tylko składam na pół.
imageimage
hm.... a z ryzem nikt nie je? :P a jak robisz ten sos jogurtowy?
image
image
kurcze Hela niedlugo czytac bedzie umiala:P ale zdolniacha z niej :)
image
image
hehe :) To takie najbardziej sprawdzone i proste danie ;)

Sabinka - ja zawijam tak, jak na opakowaniu i zdarza się, że się nie rozwalają ;) Nyzosia - będziesz w tym namiocie dziś? Ja mam zadanie bojowe, czekam na kuriera, ale potem chętnie się przejdę z młodym na spacer :) Do której będziesz?
image image
jeszcze dodalabym tam cebulke i papryke:) nyzosia o jakim sosie meksykanskim mowisz? wole cos sprawdzonego:P
image
image
Hehehe Panna ja mam takie samo zadanie bojowe:) czekam na kuriera w biurze a potem idę do namiotu. będę koło 13 bo kurier ma być w okolicach 12.

Ssabinka - do jogurtu daje przyprawy ziołowe i takie jak do sałaty. można dać łyżkę majonezu wtedy ma trochę inny smak. i jak lubicie to koperek.
Ryżu do tego dania nie ma co już dawać bo tak sycące jest.
imageimage
Ja dawałam sosy z lidla jak miałam z tygodnia mex i hellmansa jest dobry ale ostry:
http://www.e-commerce.pl/Hellmann-s-Sos-meksykanski-z-chili,35603.html
imageimage
ja lubie ostry :) maz bedzie musial przezyc:) dziekuje mysle ze polacze wszystko w calosc:)
image
image
miałam coś jeszcze napisać ale Pati zaczęła rozwalać wszystko z szuflad - łobuz mały!! teraz śpi więc mam chwilę

Aniaa mi się wydaje że taka kupa może być od zębów, skoro cały czas je to samo, a Wasza zupa - nawet jakby była przyprawiona myslę żeby jej nie zaszkodziła. Być może na dniach zobaczycie zębolka i wtedy tylko my zostaniemy szczerbolkami?????

Pati świadomie mówi mama, baba i dada - jak chce iśc na spacer :)) robi kosi, kosi, sroczka kaszkę ważyła, papa, pokazuje nie ma, bije brawo i przybija piątkę i to by było na tyle. Niestety tata mówi rzadkooooo :( i to raczej nieświadomie.

Ssabinka ja póki co nie zauważyłam żeby Pati jakoś garnęła bardziej do dziadków, ale może Twoja mama dużo się z Filipkiem bawi i dlatego. U nas był czas że jak Pati widziała babcię to od razu ręce wyciągała bo chciała na ręce, babcia ją ciągle nosiła, ale jej minęło.
image
image
Madziulka Hela dopiero niedawno nauczyła się mówić tata - chyba to jest trudniejsze od mama. ale tak słodko teraz wola tata że szok:)
Pati zdolniacha jest skoro już tyle mówi świadomie!!:))

Ssabinka a z tym ciągnięciem do babci to tak jest. babcia inaczej poświęca dziecku uwagę dlatego dzieci tak do nich lgną - u nas też tak jest ale ja się tym nie stresuje:)
imageimage
A mój kurier będzie 13-15, więc najpóźniej do 16 będziemy :)
image image
Ja pewnie będę do 17-18 w zależności jaki ruch będzie:)
imageimage
Pięknie się nasze dzieciaczki rozwijają :-)

Hubcio też dużo rzeczy robi, kręci głową jak czegoś nie chce, przybija piątkę, macha papa, przynosi różne rzeczy, jak się go poprosi. Mówi mama i taka, ale chłopcy przeważnie później zaczynają mówić niż dziewczynki, więc tu akurat nie nastawiam się na jakieś mega postępy.

Ale mi narobiłyście smaku tymi tortillami, mniam!

A pogoda chyba się poprawia, więc może jednak ruszymy na ten spacer, hm....

Karolkaw - mąż wyciągnął wczoraj mój rower z piwnicy. Ledwo go poznałam pod tą warstwą kurzu. Dziś mam zamiar go odgruzować i może wieczorem wypróbuję. Aż mi się miło zrobiło, jak go zobaczyłam :-)
image
ja nie dostałam książeczki - możliwe że jest za duża ...

Jeny - ale Wasze dzieci są zdolne - moja zdecydowanie nie wykazuje zdolności w takim kierunku - nawet papa nie robi ...
A szuflady od ponad miesiąca wszystkie mam poblokowane bo masakra z otwieraniem była ...
Przyszla mamo Rymowanki-przytulanki M. Bogdanowicz. Takie krótkie wierszyki, które można połączyć z masażem dziecka, o ile można to nazwać masażem :P Coś w stylu idzie rak nieborak... Nilkaa napisz jak dużego maila mogę Ci wysłać, to podzielę na kilka :)

Nyzosia ja nawet rocznego dziecka na tydzień bym nie zostawiła... Chociaż jak rozmawiałam z pewną p. psycholog to powiedziała mi, że jeśli mama jest przemęczona, to tydzień odpoczynku jej dobrze zrobi, a dziecku nie zaszkodzi, co innego gdyby to byłoby dłużej. Wtedy mogłoby to mieć nieodwracalne skutki. No a moja kuzynka już miała kryzys bo wciąż z małym sama, mąż całymi dniami w pracy, w końcu zaszalała i pojechała na tydzień do Egiptu. Ale mi i tak ciężko zrozumieć, bo mi to czasami ciężko nawet do pracy wyjść... Czasami się zastanawiam czy nie przesadzam, i czy nie będę zbyt zaborcza...

A co do tatusiów, to ostatnio czytałam, że oni z reguły pobudzają dzieci, a mamy dla odmiany uspokajają... No chyba, że mamy do czynienia z niewyspanym tatusiem... U nas chyba się sprawdza, bo ja to zawsze jakieś spokojne zabawy wymyślam, a mąż same szaleństwa :)
image
Myślałam, że jak było wolne to nic nowego w wątku nie będzie sie dziać, ale jednak trochę natworzyłyście.

My byliśmy wczoraj w zoo, ale chyba późnij niż Morela bo po 15.

Akacja, to super:)) mój mąż przygotował mi rower już ze dwa tygodnie temu, ale jeszcze nie maiłam okazji wyjechać. W środę jak wrócima z zumby chciał jechać na jakąś przejażdzkę, ale i tak byłam późno w domu i małego trzeba było położyć więc ostatecznie nie pojechaliśmy. Dziś wiecozrkiem wybieramy się w jakąś trasę, ale mam nadzieję, że nie w las.

Dziś w sklepie pan sprzedawca troche pojechał do mnie chamówką, bo powiedział, że nie ma spódnic w dużym rozmiarze, ma tylko dwie większe, ale pewnie i tak się w nie nie zmieszczę:( mistrz marketingu:)
image
max 25 mega...

Ja też na razie sobie tygodniowego rozstania nie wyobrażam, ale także dlatego że moja wciąż na piersi jest i poza mną i mężem z nikim bliższego kontaktu nie ma.
A my jutro jedziemy na wesele i mały zostaje do niedzieli z moją mamą, co prawda ma z nią stały kontakt, ale nie wiem co będzie jak będzie zapotrzebowanie właśnie na mamę i tylko na mamę. Na poprawiny mama dojedzie z małym więc, będzie beze mnie 24 godz., nie jest to aż tak długo, ale nie był jeszcze tak długo bez mamy.
image
karolkaw byłyśmy w tym samym czasie, my zajechaliśmy dopiero na 15.10...
image
poszło jeszcze raz, tym razem w 3 częściach :)
image
moja jeszcze jak jeść nie chce to pokazuje nie - kiwając głową, zrobiłysmy małe przemeblowanie, zrobiłam jej kącik do zabawy, z którego i tak ucieka ale przynajmniej zabawki są w jednym miejscu. Pogoda kichowata ale zaliczyliśmy spacer i byłysmy u znajomej na ciachu :P teraz maluchinda padła, obiad przygotowany, mam czas dla siebie :))
Dostałyśmy dziś worek zabawek więc pewnie dziś dziecka nie bedzie :))

Morela do mnie doszło, Dziękuję

Ja dziś mam niskokaloryczne danie :P
image
image
Morela hm, dziwną radę dostała twoja koleżanka. Tydzień dla takiego małego dziecka to bardzo długo. Tym bardziej, że dzieci nie mają poczucia czasu i nie wiedzą, kiedy mama wróci i czy w ogóle wróci. Dla takiego małego szkraba ukochana mama znika i tyle.

No to Karolkaw udanej przejażdżki :-)

My wróciliśmy właśnie z Klifu. Boże, co tam się dzieje. 10 minut szukaliśmy wolnego miejsca na parkingu. W każdym sklepie tłumy. W Zarze kolejki w kasie na 10 osób. Ale przeceny są fajne.
image
akacja zgadzam sie z toba - dla takiego maluszka tydz be zmamy to zdecydowanie za dlugo

ja swoich 4 latkow nei zostawiam dluzej niz na 24 godz - podjelismy decyzje ze zycie nam sie z powodu dzieci nei zmieni wiec jak impreza to z dziecmi albo wcale
A my dziś na tenisie byliśmy - trzeba wykorzystać babcię - ktoś mógł zabawiać Elizkę :).
Elizka od babci dostała edukacyjny stolik Leap Frog ( nowy kupiony za 30 zeta od jakiegoś faceta który przywozi zabawki z Anglii) i teraz cały czas nim jest zajęta ...

Morela - do mnie druga część nie dotarła :( niestety, proszę wyślij jeszcze raz.
a ja zaliczylam dizs ikee - chlopaki z tata basen
lapie mnei przeziebienie wiec jest do d......
A ja sie uczeee ciagle:( Dzien tez byl taki sobie bo bylam niewyspana przez ten nocny bol zeba, potem po dentyscie odespalam troche w ciagu dnia ale niewiele to dalo, wypilam red bulla i probuje cos tam wkuc:P Najgorsze ze 2 egz mam jeden jutro i jeden w ndz, za tydzien wielki egzamin z 4 semestrow z najtrudniejszego pzedmiotu wiec chyba padne, i jeszcze za 2 tygodnie 2 duze egzaminy. Jakas rozlazla ta sesja w tym roku...
Ami dzisiaj nie podawalam nic swojego, tylko sloiczki i te kupy dalej ma jakies dziwne. Zebow nie widac, w nocy spi ok, wiec jak to sie bedzie utrzymywac to w pon dla wlasnego spokoju pojde do pediatry.
Ami wlasnie nauczyla sie pokazywac jaka jest duza hehe:)
Gratulacje dla naszych zdolnych dzieciaczków :)

Akacja, moja kuzynka z nikim sie nie konsultowala, sama podjęła taką decyzję. To ja zbulwersowana sytuacją rozmawiałam ze znajomą psycholog z czystej ciekawości co ona na to, ale nie widziała w tym nic złego. Jako matka nie potrafię zrozumieć takiej decyzji, ale z drugiej strony nie wiem jak to jest, jak człowiek zostaje sam ze wszystkim na tak długo.

Nilkaa poszła 2. część

A muszę się pochwalić, mój syn wreszcie załapał, że mm też da się zjeść, a nie tylko nim pluć :) Wciągnął całe 180ml. Chyba wreszcie będę mogła się uwolnić od cyckowania :)))
image
super Morela trzymamy kciuki

słuchajcie jak Wasze dzieci spędzają czas?te raczkujące/ chodzące??? pytam bo Pati w ciągu dnia a jej dzień trwa od 12-13h to jakieś 9-10h spędza na pełzaniu ( odliczając drzemki, spacer) i efektem są siniaki na kolanach :] u Waszych tez tak jest? czy tylko moja takie adhd??
image
image
Moja na razie tylko jednego siniaka na nóżce miała.

A teraz delektuje się siedzeniem - podoba jej się świat z tej perspektywy, a poza tym pełza tylko po to aby się wspinać.

Morela - nadal nie doszło :( jednak ten gmail nie jest taki fajny i ma jakieś ograniczenia :(, może ta wiadomość ma coś powyżej 25 mega i dlatego ją blokuje?, nie wiem o co chodzi :(
nilkaa podzieliłam na dwa i poszło jeszcze raz
image
Oj moja to juz miala pelno siniakow. W tym tez na czole i malego guza. Wychodze z zalozenia ze moze sie nauczy jak zobaczy ze to boli. Narazie jest juz lepiej, widze ze jest coraz ostrozniejsza. Ide spac bo juz mi te wszytskie zabiegi d... wychodza za przeproszeniem. Ale o 6 pobudka i dalej zakuwam. Dobranoc;)
Moja też z dnia na dzień jest ostrożniejsza ...

Morela:
dzięki, tym razem doszło :)

Kurcze - kolejny weekendowy dzień i znów pada :(
No to powodzenia na egzaminach Aniu :-)

Ale pogoda. Mam nadzieję, że się rozchmurzy, bo mamy zamiar wybrać się z przyjaciółmi na jeden ze spacerów organizowanych w ramach Cudawianków. Panna nas natchnęła :-) No ale jak tak dalej pójdzie, to czarno to widzę.

Wczoraj też wybraliśmy się na długi spacer wieczorny. I nie był to najlepszy pomysł. Mały zaczął odpadać w połowie drogi. Mąż niósł go na baranach, żeby nie zasnął, ale i tak mały odleciał 5 minut przed domem. I to wystarczyło, żeby siedział z nami do 22:00. Co za dziecko :-) Natychmiastowa regeneracja.

Dziś wstał ze znakomitym humorem, najpierw dostałam buziaka na dzień dobry, potem nakrzyczał na mnie w kuchni, że za wolno robię mu kaszkę, a następnie wciągną jeszcze talerzyk truskawek i połowę mojego śniadania i cały zadowolony teraz sobie broi :-)
image
u nas jest też taka regeneracja, dlatego jak późno skądś wracamy to ja siadam z tyłu i ją zabawiam - czyli robie z siebie pajaca byleby tylko nie zasnęła :P

o siniakach nie wspomne i o guzach zawsze gdzieś głową przychaczy ale fakt robi się ostrożniejsza, jak sobie przycięła palce otwierając szuflady tak teraz wie że za uchwyt trzeba :P

jaka beznadziejna pogoda - chcieliśmy do szymbarku jechać
image
image
Akacja - natchnęłam Was, a sama nie skorzystam, bo F. ma dwa śluby w Gdyni i pomagałam mu z dekoracjami. postaram się wrzucić fotę, jak młody nam pomagał ;)

Karolkaw - masz rację, świetnie się zna na handlu ten pan.. Porażka.
image

Uploaded with ImageShack.us W robocie...
Ależ tu cichutko :)

Panna śliczny pomocnik :)

my dziś na placu zabaw byliśmy na Zaspie, fajnie tam tylko dla takiego malucha jak nasz to raczej mało atrakcji.
image
cocolinka a piaskownica i zjezdzalnie?? bujaki na sprezynach?? my uwielbiamy ten plac zabaw
piaskownice to mój średnio toleruje, woli zjadać zabawki do piasku niż się nimi bawić, poza tym jak wysypaliśmy w piaskownicy foremki to zleciało się tyle dzieci że małemu zostało tylko wiaderko :))) zjeżdżalni jeszcze chyba niezbyt kuma, bo jak go sadzamy to on się kładzie i niezbyt mu się podoba zjeżdżanie :)) na tych na sprężynach wytrzymał jakieś 2 minuty :))

mjakmama a wiesz jak tam można dojechać komunikacją?? byliśmy dziś autem z mężem i nawet myślałam żeby się z młodym kiedyś wybrać sama ale ode mnie to chyba cała wyprawa tam jest.
image
ja tez jezdze tam autem ale kolo falowcow staja rozne autobusy wiec napewno da sie dojechać - gdzies blisko staje autobus 199 a on jedzie przez suchanino, wrzeszcz, zaspe, przymorze i oliwe
to i tak mi nie po drodze bo ja z centrum :) no nic zostaną nam weekendy, ale to jak już młody bardziej załapie o co tam chodzi :)
image
:) mloda wspina sie na wszystko - a ja szalu dostaje bo wchodzi na krzeselko puszcza sie i tanczy i tak na kazdym taborecie, dzis zdjelam ja z pierwszej polki regalu
Dawid na kanapy włazi ciągle, wstaje i sobie chodzi po nich a mi serce staje że nie zauważy że kanapa się skończyła... ale jak nie patrzę na niego to schodzi ładnie tyłem, a jak tylko spojrzę w jego kierunku to idzie do mnie i nie patrzy że mu się grunt kończy.
image
Ale fajnie Fifi przedchwila poszedl sam z http://allegro.pl/fisher-price-wesole-klocki-muzyczny-krokodyl-4336-i1671080875.html a stabilny on jest:P ale szedl w ta strone jak pchacz :Pnie za soba jedna raczka trzymal i ladnie maszerowal hehe:) moze wkoncu niedlugo posci sie:)
image
image
ale ze niby filip za raczke tylko?? mi sie wydawalo ze on sam od awna - nasza to w domuu sama a przy ludziach jak niepelnosprawny cycek mamy
no lazi przy meblach i za palec a przedchwila poszedl z tym krokodylem w sumie jakby sam bo rownowage musial trzymac. No filip tak lazi i lazi ale jakos boi sie poscic nie wiem czemu:( a czuje ze juz dawno by mogl
image
image
to lada dzien cie to czeka - ale nie wiem czy to powod do radosci bo beda wyscigi miedzy toba a filipem ;) u nas sa kto pierwszy przy smietniku, kto szybciej wyrzuci z regalu ksiazki lubkto je pozbiera
teraz tez jest wszedzie szybko wlazi na kanapy umie juz schodzic:) otwiera wszystko i wyrzuca. Otwiera szafke gdzie jest radio i mruczy zeby ktos mu muzyczke wlaczyl i przy tym mruczeniu pokazuje tany tany:)

mjakmama ale wiesz te pierwsze kroki sa takie wyczekane oczywiscie te samodzielne:) przeciez widzialas nas ostatnio to nie zauwazylas ze sam nie lazi?

wczoraj wyczytalam takie cos "Niemowlęta mają tendencję do doskonalenia jednej czynności w danym okresie. Jeśli obecnie pochłania je stawanie czy chodzenie, może nie być skłonne do mówienia. Jeśli natomiast zajmuje się samodzielnym jedzeniem, może mało interesować się nauką chodzenia.

bo kurcze ruchowo u nas wszystko ok ale uczyc sie roznych rzeczy to nie ma czasu:P lepsze chodzenie, juz myslalam ze cos nie tak:P
image
image
często jest też tak że jak dziecko nabiera nowej umiejętności to zapomina o poprzedniej, np jak zaczęła pełzać do tyłu zapomniaął o obrotach i turlaniu.

Pati dostała dziś fontannę playskoola - super zabawa :)

Zabukowaliśmy spływ - tym razem extreme :))) będzie się działo http://www.youtube.com/watch?v=KlyhaQck30o
która ma ochotę? :))
image
image
wow - ja bym się bała :)
oo sabinka bo u nas tak samo, ruchowo mały bardzo szybko się rozwinął ale żeby coś innego go interesowało z nauki to słabo, umie pokazać jaki duży, sroczkę, brawo bić, buziaka dać, papa, tany tany, ale jak mu się chce i często nie wtedy jak go o to prosimy :) no ale mówi też sporo a do 9 miesiąca nie mówił nic, był krzyk, plucie i płacz jedynie. A jak chcę go czegoś nauczyć to się odwraca i idzie w drugą stronę :))
image
no u nas to samo az wkoncu zaczelam czegos szukac:P chce go uczyc koncentracji ale nie wiem jak ma ktos jakis pomysl?
image
image
a ja mysle ze to taki okres kiedy dzieci sa rozkojarzone i interesuje sie innymi rzeczami niz mama by chciala ;)
no ale mój ma ten okres odkąd zaczął chodzić czyli już jakieś 3 miesiące. sabinka a Filip co pokazuje bądź robi??
image
a co dziwiesz sie ?? ;) fajniejsze rzeczy ma w zasiegu wzroku :) nasza jak zaczela lazic tez troche olewa
Robi kosi lapki, jaki duzy, brawo, tany tany, papa, i przybija piatke nie wiem co jeszcze:P za nic nie moge go nauczyc gdzie oczko nosek itp wogle na mnie nie patrzy na ksiazeczkach tez nie chce sie uczyc tylko raz dwa przelatywac strony:P wie do czeo tel sluzy bo przyklada do ucha pilota do tv wchodzi i schodzi z kanapy, ogolnie jest cwany bo wiem ze sporo rozumie ale jest leniem do potegi co do nauki!!!!! Hela to chyba najmadrzejsza jest:):):) az zazdroszcze:)
image
image
ale np jak mowisz zrób kosi kosi to robi??:)
bo u nas wygląda tak ze mogę sobie mówić a on ma w nosie, a w pewnym momencie sam z siebie siedzi i bije sobie brawo, albo robi kosi albo papa. Gdzie len jak sporo umie. U nas książeczki to do rzucania są. Dawid uwielbia piłki i rzucać kulać itp. reszta zabawek mogłaby nie istnieć :)

mjakmama nie dziwię się, bardziej zastanawiam czy w końcu się nauczy :)
image
a jeszcze buziaka daje z otwarta buzia:) ale daje specjalnie:P ale tez jak mu sie chce za 100 razem jak go prosze:P
image
image
ma taki dzien ze jak powiem to robi pokazuje wszystko po kolei a jest taki dzien ze ma dosyc i nie chce mnie sluchac:P
image
image
Madziulka:
a jak Pati bawi się fontanną? Tylko patrzy czy coś już z nią robi?
Zastanawiam się czy ją kupić właśnie ...
naciska by piłeczki leciały, łapie piłki z rynny i musi każdą skosztować, aaa i jeszcze przytrzymuje jak wylatuja hehe a na początku wielkie oczy ale po pierwszej rpbie już sama naciskała.
image
image
eee ja sie tak jakos nie nakrecam zeby Ami robila niewiadomo co:) Widze ze sie dobrze rozwija, jest szczesliwa i to mi wystarczy;) Wszystko w swoim czasie:)
Ciekawe czy Asku zyje po tym weselu i po drinkach za kazda z nas hehe;)
czyli warto? chyba się skuszę :P
warto :)
image
image
Nadrobiłam:)) wczoraj po dniu w namiocie padłam razem z Helą:)

A dzisiaj wykorzyasłam brzydką pogodę na zakupy - ale takie na rynku:) Choć byłam w akpolu i kupiłam młodej kapcie befado i jestem z nich bardzo zadowolona. rozmiar 18 i jeszcze jest sporo za duży:)

A dzisiaj wygrałam na allegro pchacza:) dobzre że będzie bo Hela pcha wszystko co się da:)))) więc chyba się nam przyda.

Co do rozwoju to Hela była leń jeżeli chodzi o rozwój ruchowy ale teraz szybko nadrabia. chodzi przy meblach wszystkich, przechodzi z jednego na drugi, po woli zaczyna się puszczać jak stoi no i próbuje się wszędzie gramolić ale to na szczęście jeszcze jej dobrze nie wychodzi.
A jeżeli chodzi o rozwój psychiczny to faktycznie nieskromnie powiem że nieźle jej to idzie:))) ostatnio kombinuje jak wsadzić poszczególne kształty do garnuszka na klocuszek i co lepsze nawet wie który gdzie pasuje tylko nie umie jeszcze ich tak poobracać żeby dopasować:) no i powtarza słowa - na razie po swojemu ale intonacja jest właściwa:))) ale w dużej mierze to zasługa babć - tego że nie siedzi tylko ze mną - że są inne osoby które ją czegoś świadomie bądź nie świadomie uczą.

My chcieliśmy dzisiaj posiedzieć na koncercie ale po pierwsze za zimno a po drugie nie mamy słuchawek dla Heli:))) więc wróciliśmy koło 20 do domu.
imageimage
Ssabinko, masz super synka. Slicznego słodziaka. Na pewno niedługo ruszy w świat :-) Tylko w swoim tempie. Daj mu czas. Pamiętam, jak się zdziwiłam na spotkaniu licealnym. Okazało się, że naprawdę ci super piątkowi uczniowie, ci najbardziej do przodu, wcale ogromnej kariery nie zrobili. Więc nie się co przejmować :-)

A my mieliśmy wczoraj dzień piechura, obeszliśmy Gdynię w szerz i w zdłuż. Tylko darowaliśmy sobie ćwiczenia w ramach Cudawianków. Instruktorka, jak zobaczyła moją przyjaciółkę w 8 mc ciąży, przestraszona powiedziała, że nie bierze za nią odpowiedzialności :-) Więc poszliśmy się objeść do indyjskiej restauracji. I tak to właśnie kończy, hehe
image
Moja to też leń w rozwoju ruchowym :P Ale też się przestałam tym przejmować ... Moja siostra mi tłumaczyła że nie ma żadnej korelacji między tym jak szybko teraz dziecko się rozwija a przyszłością ...

A Hela to teraz wymiata :)
eeee moja to przecież największy leń :P i mówi juz tata :)) tatuś taki dumny :))
Czy Wam się wyświetla jak wchodzicie na nasz wątek "czy zatrzymać wykonywanie jakieś tam skryptu"?? na żadnym innym wątku tylko na tym :/

Aśku żyjesz?????? :)) jak Marcel zniósł rozstanie, jak się bawiłaś, opowiadaj
image
image
Madziula mi się nic nie wyświetla
image
mi też się nie wyświetla. My CudaWianki spędziliśmy na chodzeniu Bulwarem, do domu wróciliśmy ok 23 :) Ale zimno było! Brrr. ok. 23 13 'C. Super lato, nie ma co. Za to dziś pogoda piękna :)
ale mieliśmy masakryczną noc. od 23 Dawid budził się co jakieś 10 minut, pojękiwał, popłakiwał ale temperatury nie miał, od 1 miał takie ataki płaczu że nie szło go uspokoić przez 5-10 minut krzyczał normalnie, po czym na chwile się uspokajał i znów. o 2 postanowił że w ogóle już spać nie będzie i jak go wyciągnęłam z łóżeczka to w miarę się uspokajał a tak to aż się zanosił. do 3 nie spał później się kimnął trochę ale o 5 znów wstał. Od 3 do 5 i tak się budził co rusz ale leżałam na podłodze u niego więc jakoś się uspokajał. Dziś cały dzień marudzi, z nosa mu leci, trochę temperaturę ma podwyższona, dostał nurofen ale nie zbyt pomógł. Mam nadzieję że to tylko zęby, bo ma wielką gulkę tam gdzie 4 górna, z tym że on jeszcze jednej jedynki i jednej dwójki nie ma więc nie wiem.
image
z pierwszym dzieckiem to chyba jest tak ze rodzice chca bardzo uczyc je roznych rzeczy a potem sie okazuje ze niektore s amalo przydatne np moje do 3 lat umialy caly alfabet, liczyc, marki aut znaly, kolory, zwierzeta i ogolnie na tle rowiesnikow wypadaly lepiej - ale CO Z TEGO??!! Mialam czas to cwiczylam troche - z Emilka podchodze do tego jak z zabawa umie to umie nie to obejdzie sie bez papapa w koncu to nie malpka by na zawolanie machala ;)
Madziulka a gdzie kupiłaś fontannę ? ja widzę na allegro są dość tanie, Liwia ma taka ale podróbę i tez ja lubi tylko ona ma bardzo małe piłeczki ;/ a ta jak wygląda tzn jest duza i ma duże piłki ?

ja bym chętnie wysłała mojego męża na taki spływ by dostarczyć mu adrenaliny ;)

Aśku pewnie dziś odsypia po tylu ilościach alkoholu wypitego za nas ;)
image
ja kupiłam na allegro jakąś powystawową :P - połowę taniej :)
Mjakmama - a ja tak mam już przy pierwszym dziecku :P też wychodzę z założenia, że nie ma co przesadzać. To bardziej jest potrzebne nam mamom, niż dzieciom ;) Ostatnio na Bulwarze widziałam taką scenę, jak mama mówiła do córek (bliźniaczki): no zróbcie pani papa! No zróbcie! I tak ładnych parę minut. Pani starsza machała, a dziewczyny nie były w nastroju, ale mama nalegała na zrobienie papa. Nic z tego nie wyszło i tylko mamie było źle z tego powodu ;)

Za to mam frajdę, jak młody sam coś załapie, a zwłaszcza jak robi mi figle, z których ma radochę - np. budzi mnie całusem-dmuchaniem w ucho i się śmieje ;)
a wcale ze nie odsypiam:)

było super....jedzonko pyszotka, zimna wodka, fajny zespoł...ogolnie megaaa...w piatek wyjechalismy o 10 dojechalismy na 14...u młodych spala ekipa juz od wtorku...wszyscy juz mieli byc ogarnieci jak przyjedziemy wiec łazienka była nasza:) na 16 kjosciół...ja po mszy nie czułam juz nog...wiec w drodze do sali weselnej dosłownie pobiegłam do ccc i kupiłam klapeczki:pppp

słuchajcie bedziecie zdrowe jak rydze, za kazda wypiłam kielona:) i cholera nie dało mi sie upic:pppp poprawiny byłyt na działce z grilem tez fajno...i o 17 w sobote wyjazd o 21.30 w chałupie a o 22.30 juz densiłam pod sceną na cudawiankach:)))))

młody oczywiscie bawił sie pieknie, a moja mama juz miała mnie i moich telefonów dość:DDD wkońcu jak dzwoniłam o 22 z wesela to mówi do mnie "wez Asia upij sie juz wkońcu i daj nam spokoj:)"
image
Madziulka mnie się tak kiedyś wyświetlało. ale samo przeszło.

U nas jakiś słaby dzień. Hela nie chciała spać w dzień w związku z tym darła się cały spacer od brzeźna do jelitkowa!!! masakra. zasnęła w samochodzie spała godzinę i tyle. teraz dopiero padła ale cały czas byłam nie w humorze. do tego nie za bardzo chciała dzisiaj jeść. nawet flipsów nie chciała. jakiś skok rozwojowy czy co??

Cocolinka współczuje takiej nocki!! nie wiadomo co z takim maluchem robić.

Żadna nie odpowiedziała mi na pytanie dot. bólu w piersi po skończeniu karmienia więc pewnie żadna nic nie miała. a ja mam chyba jakiś mini zastój i nie wiem co mam robić. czy samo przejdzie czy nie...nie chce ściągać bo boje się że rozkręcę sobie laktację na nowo tym bardziej że jak nacisnę pierś to z niej tryska!
imageimage
No ja nie miałam tak - jak skończyłam karmić to tak naprawdę, mój biust się dostosował ;) Może zadzwoń do Iwony?
nyzosia:
widziałaś? z wczoraj: http://forum.trojmiasto.pl/do-Nyzosi-t248810,1,16.html
wszędzie Cię znają :)
Trójmiasto to nie Tokio, wszyscy się znają ;)

Aśku - fajnie, że się tak dobrze bawiliście. Dziękujemy za toasty, ja już czuję się zdrowsza :)
nyzosia jak boli to troche bym wycisnela, ale mi latwo poszlo odstawienie bo na koncu karmilam tylko raz a i tak wydawalo mi sie ze malo leci.

asku to ty jeszcze wczoraj poszalalas o kurcze ty to masz zdrowie 3 dni :):):)
image
image
Ha haha widzisz Nilkaa:)))) Ale niezły numer bo z Moniką co tydzień gadałyśmy w szatni po basenie:))))

Panna na razie jeszcze poczekam bo da się z tym żyć. czytam w necie że laski tak mają. chyba napije się szałwii.
imageimage
a gdzie mam wyslac zdjecie co byly robione u Ani?

nyzosia wysylam wkoncu z ostatniego spotkania:P
image
image
ssabinka dwa dni... piatek i sobota:)

powiem Wam, ze teraz mam cały czas bawic sie z młodym, jachetniej nie dałabym mu spać...tak sie steskniłam:)

a na wiankch byłam tylko do 24...posłuchałam kayah i lulu:)
image
OOo Asku zyjesz!:) Ja tez czuje sie od razu zdrowsza;) Zazdroszcze tego weselicha, tez bym chciala taka odskocznie na 2 dni, ale nie wiem czy bym mogla Amelke zostawic, troche bym sie bala;)
jedzie ktos jutro na plaze?
image
image
Aśku ja też zazdroszczę zabawy:))) no i super że za nas wypiłaś:))))

Dziewczyny chcecie żebym wrzuciła zdjęcia ze spotkania u Ani na stronę klubu?
imageimage
ja bym sie zgodzila ale nie to jedno moje :P ale niech ania powie wkoncu to jej mieszkanie:P
image
image
Ja też ci nie pomogę Nyzosiu. U mnie też to jakoś gładko poszło, ale wydaje mi się, że u mnie już na samym końcu mały przez kilka dni tylko ciumkał, a nie jadł. U ciebie pewnie inaczej, bo ty rzeczywiście ściagałaś pełną porcję.

A ja właśnie wróciłam z roweru. Zmotywowałam się po przepysznym grillu, który mieliśmy dziś okazję wciągnąć :-) Jazda na rowerze po prawie dwóch latach może nie jest najłatwiejsza hehe, ale i tak było super. Przymniały mi się stare czasy. Objechałam całą Gdynię, wszystkie nowe ścieżki rowerowe, obok stadionu arki natknęłam się na lisa i tak godzina minęła.
image
Ssabinka te zdjęcia z GM postaram się wrzucić jutro:) dzisiaj idę spać bo mnie Hela wymęczyła:)
imageimage
Ssabinko, my na pewno będziemy jutro na spacerze. Jest szansa, że się spotkamy na trasie ;-)
image
Hmm mysle ze te zdjecia ze spotkania u mnie to moze nie, wkoncu wszytskie zainetersowane dostaly je na maila:) Ale ja tez wysle zdjecia ze spotkania w GM, chyba tego ostatniego, ale to jutro bo dzisiaj juz nie mam sily:)
Nyzosia miło się "spotkać" na forum :)
Może zobaczymy się na spotkaniu w klubie mam jak bedzie w Gdańsku lub 02 lipca na polance.
Jak będe sama z Martynką to mogę się wybrać na spotkanie z Wami dziewczyny ale z Kubuśkiem to nierealne bo wariat mały i ma już 3 latka skończone więc sie nie łapie i pewnie by się zanudził z maluszkami.
image
image
ja sienie zgadzam umieszczania zdjec gdzie ja jetsem z moim wielkim kolem ratunkowym hhahah

ssabinka podejslij mi fotki :)

nyzosia ja pilam zalwie boli nie mialam ale jak nacisne piers to mleko leci ale samo nie

musze zainwestowac w blokady dzis rano emilka wysypala mi 2 kg ziemniakow w kuchni - zabawki sa do d.... ale ziemniaki super zabawa
Wczoraj trochę upuściłam mleka ręką i jest lepiej.

Monika super że jesteś u nas. 2 lipca na pewno się spotkamy - wcześniej nie planujemy spotkania Klubu ale 2 na polance będziemy obecne:)))

Ok czyli czekam na fotki z GM i wrzucam na stronę.

Helka dzisiaj spała super - aż dziwne po takim upierdliwym dniu. ale chyba potwierdza się to że ona lepiej śpi jak jest zimno w pokoju:)

Ja za to mam wkur... od samego rana na mój wielki bebzon więc koniec tego dobrego biorę się za dietę!!!
imageimage
a ja przez 3 dni znowu sama maz w Beligi :((( zwarjuje

nyzosia ty nie masz na co narzekac ?? ;P
Oj mjakmama dawno mnie nie widziałaś!!!! wszystko robi się na mnie ciasne w zastraszającym tempie:(((
imageimage
ciezko uwierzyc ;) ja odstawilam slodycze i mam jak pies 2 posilki dizennie i fajnie jest ;)
Ja też muszę odstawić słodycze. no i jeść normalnie a nie podjadać w pracy. i chyba zastosuje dietę 1500 kcal bo będę miała kontrolę:)
imageimage
Ja nie sądziłam, że będzie mi tak ciężko zrzucić wagę po ciąży.
Wcześniej to mi jakoś łatwiej szło. Ale to jest w moim przypadku efekt całkowitego rozpasania podczas ciąży i karmienia. Nigdy wcześniej nie pozwalałam sobie na takie szaleństwa jak teraz, hehe

No ale nie ma tego złego, powoli bo powoli, ale waga leci w dół, wię Nyzosiu trzymam kciuki!
image
ja wiedzialam ze u mnie wesolo nie bedzie bo w ciazy z emi przytylam tyle samo co z chlopakami a to cos znaczy :(
łatwo powiedzieć, ale jak masz pod ręką karton takich pysznych precelków, to nawet święta by się skusiła ;)

A mój biust jest wyjątkowo empatyczny i do tego czyta forum - po Twoim wczorajszym wpisie, Nyzosia, mam jakieś kłucia w piersi. Ale nie wierzę, że to laktacja, bo naciskam i nic nie leci.

Mjakmama - no to nieźle będziesz miała, życzę Ci, żeby te dni jak najszybciej minęły ;)
Powrót do pracy i powrót na forum. Cześć wszystkim.

Madziulka mi też się wyświetla informacja o jakimś skrypcie i się wkurzam bo mi strasznie komp zamula. Kiedyś też już tak miałam.

Ssabinka u mnie Antoś ma odwrotnie. Dla niego to tylko mamusia się liczy. Ostatnio nawet płącze jak wychodzę do pracy, a mi serce pęka. Wczoraj to mój mąż był nawet zły, że Antoś tylko do mnie chce i do mnie się przytula. A jak przytulam się z mężem to uwiesi mi się na nodze i czeka aż go wezmę, a później odpycha męża. Taki cwaniaczek.

Wiecie co odstawiłam Antosiowi ten lek, o którym wcześniej pisałam. Stwierdziłam, że zobaczę jaka będzie reakcja, no i nocki są o niebo lepsze. Może nie rewelacyjne, ale naprawdę ok. I jeszcze co.... ostatnio zgadałam się z moją siostrą i ona też bierze ten lek. Co najgorsze jakiś czas temu miała co noc przez ok 2 tygodnie koszmary, sniły jej się pająki. Ciągle zastanawiała się dlaczego jej się to śni. Nigdy nie pomyślała, że może to być skutek uboczny tgo leku. W sumie to ja pewności nie mam ale....Teraz ma takie dni, że potrafi ciągle płakać z byle powodu.

Jeśli chodzi o naukę, to już wcześniej pisałam, że mój synek orłem nie jest - narazie. Zobaczymy póżniej.
image
Panna precle zamknięte na 3 spusty. ja się już do nich nie dobieram.

Ja jestem zła że pozwoliłam na przybranie wagi po tym jak po ciąży mi pięknie zleciała. ale było super mieć te 5-6 kg mniej. tak więc mam do czego dążyć. plus jest taki że jeszcze nie ważę tyle ile przed ciążą:))))

Wylicytowałam pchacza na allegro i dzisiaj mój mąż go odbierze. ciekawa jestem jak Hela zareaguje:)
imageimage
Nyzosia, mówisz, że ciąża to dla Ciebie najlepsza dieta? Wiesz.. Można coś na to poradzić ;)
Hehehe Panna coś w tym jest. pewnie w 2 ciąży znowu będę miała cukrzycę więc znowu będzie dietka:) ale na razie nieee i długo długo nieeee
imageimage
weźcie mi lepiej nie mówicie o wadze ...- planuję dietę już od tak dawna i nic nie wychodzi, kurde ...
A waga wciąż na plusie w porównaniu z sprzed ciąży :(.

Dziś idę znów na fitness - mam nadzieję że wreszcie zacznę regularnie chodzić tak jak kiedyś ...
Hej :) U nas też Pati lepiej śpi jak jest chłodniej w pokoju i śpi bez nas, dlatego my już dawno się od niej wyprowadzilismy :P dziś bez pobudek i mało tego wchodze ona ze smokiem więc znajduje go sobie w nocy sama - jakiś cud, czyżby nie będzie już nas budzić w nocy :)) Ale wojowała wczoraj do 22!! choć w dzień spała tylko godzinę i oczywiście wstała o 7 - niewyspana=marudna! Czy u Was też tak jest? jak pójdą spać później to i tak o tej samej porze wstaja????

Aniaa jak z kupami Amelki?

Nyzosia to jak przestałaś karmić to waga Ci wróciła?? ja o dziwo z wielkim wysiłkiem nie musiałam zrzucać zbędnych kg......... ale brzuch :/ chyba liposukcja mnie czeka :P
image
image
Ja tez swoja waga nie jestem zachwycona, ale nigdy chuda nie bylam wiec dla mnie to jakis szok nie jest. Ja trzymalam diete jakis czas i te 4-5 kilo zlecialo, potem sobie pofologowalam troche, ale teraz znwou mam zamiar wprowadzic wiekszy rygor:P No i bylam juz na kilku fitnessach, glownie na tych fat burnerach i chyba to dziala bo mi nastepne 1,5 kg zlecialo;)
Takie podsumowanie prezentów na roczek chciałabym zrobić. Z tego, co pamiętam, planujecie:
namiot edukacyjny,
samochodzik - jeździk
pchacze
stoliki edukacyjne

co pominęłam? :)
ja sie zastanjawiam nad ta fotnanna playskool. A co to jest ten namiot edukacyjny?
stolik mam ( w weekend teściowa nam przywiozła - kupiła za 30 zeta jakiś powystawowy :) ) - wg mnie jest dla dziecka w tym wieku a nie starszego ...

Ja myślałam jeszcze nad odkrywczym domkiem i arką noego kiddielandu
Chyba Nilkaa wrzucała linka - to jest taki namiot-domek do zabawy z bajerami ;)
Madziulka z kupami juz lepiej, ale dalej jest ich z 3-4 dziennie. W kazdym razie juz akcji "kwasna kupa" nie bylo:P
Namiot fajny ale jak dla mnie za duzy, juz nie mam miejsca zeby rozstawiac te jej zabawki:P Zwlaszcza ze i tak woli gazete i pilota. Ten odkrywczy domek mi sie podoba:)
Ja polecam krzesełko uczydełko Fisher Price moja Martynka jeszcze nie raczkowała a już się na nie wspinała.
Mam ten plus że dużo zabawek mam po Kubusiu.

Jeśli chodzi o dietę to ja przytyłam 20 kg z Kubuśkiem i z Martynką też 20 i jakoś samo poszło.
Choć Kubuś miał kolki więc na poł roku wyeliminowałam wszystko co ma choć śladowe ilości mleka. Rodzina mówiła że wyglądam jak cień człowieka. Jednak opłaciło się bo kolki ustąpiły i miał juz piękną skórę.
Z Martynką od razu miałam dietę ale krótko i dłużej waga schodziła ale jedyne co robiłam to ograniczałam ilość jedzenia na talerzu a jadłam normalnie wszystko.
image
image
właśnie mjakmama 2 posiłki to nie jest dobrze, lepiej mniej a częściej

Przyznam szczerze że na roczek pomyślimy o jakiejś zabawce ale nie wiem jeszcze co, dostałą tą fontannę bawi się nią chwilę, po czym i tak dopełzie to jakiegoś kartonika, do stołu, do kuchni, do pilota, kabli - to jest najlepsza zabawa :)
image
image
u nas krzesełko uczydełko się nie spawdzi - z prostej przyczyny, mała nie usiedzi na tyłku w jednym miejscu nawet 5 sekund!!!!
image
image
No właśnie od nas młody na pewno nie dostanie zabawki, ale nie wiem, jak przekonać teściową, żeby nie kupowała niczego niepotrzebnego... Ja bym wolała kurtkę na jesień albo buty, ale jej się nie wytłumaczy, że to też prezent... A młody ma zabawek aż za dużo jak na mój gust. Tak, jak piszesz Madziulka, najlepsze są nie-zabawki.
fontannę dostała od wujka - my byśmy jej nic nie kupili, bo to nie ma sensu :P
image
image
Tzn ja tez mysle o zabawkach raczej od rodziny, my tez jej kupimy pewnie co innego. Ale wole im powiedziec co dokladnie maja kupic bo potem dostaje jakeis zabawki 3+ od tych co sie nie znaja:) Moi rodzice i dziadkowie po prostu dadza kase wiec kupie jej co potrzebuje, jakies buty wlasnie czy cos
Mały dopiero się obudzil, więc udało mi się w ekspresowym tempie posprzątać całe mieszkanie. Z Hubciem ostatnio jest to niemożliwe, bo on chce robić to samo co ja. Ja myję podłogę, on bierze ściereczkę i wyciera. Ja odkurzam, on macha miotłą. Śmiesznie to wygląda, ale tempo mamy żółwie.

U nas zabawki jak najbardziej się sprawdzają, ale na 5 minut :-) Tak wiec musimy mieć duży repertuar. Codzinnie rano mały obskakuje - najpierw krzesełko uczydełko, potem jeżdzik, potem odkurzacz, następnie książeczki, potem pralka, potem trochę się pobawi piłką i tak w kółko :-)

No nic, lecimy na spacer. Czy wy widzicie jaka jest pogoda? :-)
image
Ja po ciąży w czasie karmienia schudłam 10kg. teraz wróciło mi już 5. i to wcale nie jak skończyłam karmić a jak wrócił okres.

Hela ma dużo zabawek ale ma swoje ulubione. garnuszek na klocuszek jest wg. genialny - Hela ciągle odkrywa nowe funkcje. ostatnio trzymała w rączce ołówek i co chwila go wkładała żeby garnuszek grał:) tak jak pisałam zaczyna dopasowywać kształty więc myślę że jeszcze trochę się nim pobawi. Ja bym była właśnie za takimi zabawkami gdzie trzeba coś pokombinować i co ma wiele funkcji. no i u nas książeczki.
imageimage
A jeszcze co do prezentów na roczek. to ja młodej nic specjalnego nie kupuje - teraz dostanie pchacz parę dni temu zapłaciłam za jej ciuszki z angli no i jeszcze muszę zorganizować imprezę:) ale wszyscy będą chcieli jej coś kupić i ja akurat wole zabawki niż ciuchy bo ciuchy kupuje jej sama:))

Madziulka u nas ze spaniem to samo - Hela wczoraj spała godzinę w dzień, poszła spać o 21 - czyli tak jak codziennie - i wstała po 6 czyli normalnie.
Muszę robić eksperyment z wyprowadzką z sypialni ale nie wiem czy to coś ta.

A w ogóle to jestem przerażona ilością mleka jaka idzie a właściwie tempem - Hela je 3 razy na dobę mleko i to nawet nie zalecane 210 ml tylko mniej niż 180 a karton 800 gram idzie w tydzień!!!! masakra!!!!
imageimage
Dziewczyny PODRZUĆCIE pomysł na jadłospis dla prawie 10miesięcznego malca. DZIĘKUJĘ
image
no coś Ty Nyzosia 800g idzie Ci w tydzien????????? hmm u nas chyba z z 3 tygodnie a może nawet miesiac
image
image
u nas na 3 tyg starczy 800g strasznie duzo mleka ci idzie!!!!!!!

Filip tez ma sporo zabawek ma pchacza jezdzik laptopa krokodyla slimaka ksiazeczki i pelno innych bajerow. dostal na chrzest auto wadera i od 2 miesiecy codzinnie sie nim bawi http://allegro.pl/wader-65000-zabawki-gigant-auto-truck-wywrotka-i1665733676.html my zrobimy mu sesje zdjeciowa:P a od innych chcialabym albo pieniazki albo klocki b.duze wadera i lego.

dzis nie poszlismy na plaze jutro moze sie wybierzemy:P
image
image
U nas 350 idzie w 4 dni
tak duzo???????????????????????
image
image
Tak, Ami dostaje 3 razy mleko, rano 150, na wieczor 150-180 a w nocy 180. A u Was ile mleka idzie?
Madziula wiem ze dwa posilki to malo ale u mnei dziala i jak na razie tego bede sie trzymac

Nasza dostanie na roczek wozio i zastanawialam sie nad http://allegro.pl/domek-namiot-edukacyjny-tomy-discovery-deluxe-i1667906229.html

http://allegro.pl/kiddieland-odkrywczy-domek-kurier-i1666312350.html

ale wg mnei obie zabawki sa raczej dla starszych dzieci
No właśnie u nas idzie tak dużo. Hela je 2x po 180 ml i raz 120 na dobę czyli 16 miarek na dobę. No i tak wychodzi że 800 gram schodzi w tydzień. też jestem w szoku że aż tyle:))

Oo właśnie ja też chciałam zrobić sesje!!

A co do jedzenia to ja wczoraj ugotowałam młodej warzywa i dzisiaj zrobię jej zupy i spagetii z pomidorów od teściowej. młoda uwielbia makaron a nie przepada za ziemniakami - ma to po mnie:))
imageimage
rano kolo 200 ml a wieczorem czasami 250 mm lub ostatnio co ktorys dzien ta kaszke do picia tez 250
Nyzosia to dziwne, bo Ami pije odrobinke wiecej niz Hela a u nas 350 starcza na 4 dni, czasem na 5. Moze zbyt hojnie sypiesz hehe;)
Ja Filipowi robie wieczorem 240 ale nie wypijja a nad ranem 180 i tez zostawia. Moze macie jakies wielkie miarki:P bo nam wychodzi 14
image
image
ja zauwazylam ze bebilon ma wieksza miarke niz gerber
my mamy nan
image
image
Nie mogę sypać więcej bo mam taką miarkę i takie coś do odsypywania górki:) dajemy Heli bebilon. może faktycznie mają duże miarki ale co zrobię?;) teraz dopiero widzę ile zaoszczędziliśmy na mojej dojarce:)))
imageimage
Nie no zartowalam z tym hojnym sypaniem hehe;) Nan ma taka sama miarke jak gerber;) Nyzosia mysle ze teraz powinnas sobie zaszalec za ta kase co zaoszczedzilas na cyckowaniu hehe;)
NAm też idzie bardzo dużo mleka. Kostek je 210-240 dwa razy dziennie (rano i na noc) i opakowanie 350 idzie nam na 4-5 dni. Masakra.

Przepisy dla dzieciaków:
http://www.klubmamgdynia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=121:sprawdzone-przepisy-dla-maego-smakosza&catid=904:poradnik&Itemid=60
Karmienie piersią to przede wszystkim oszczędność :)

Namiot jest dla starszego dziecka - choć moją już teraz bardzo interesuje - no ale to ja muszę jej wrzucać piłeczkę - ona sobie otwiera klapkę z której ma wypaść :). No ale myślę że spokojnie moja za 3 miesiące będzie już kumała o co chodzi ...

No i moje dziecko wreszcie pięknie raczkuje - co prawda zdarza się jej jeszcze zapominać i pełza, ale już większość odległości pokonuje na 4 łapkach :).
Mojej też garnuszek na klocuszek baaardzo się podoba - zresztą stolik edukacyjny też - sporo się nimi bawi, naprawdę.
Kable mam wszystkie już dawno pochowane więc to odpada :P
A kartony i butelki powoli ją nudzą - ma wielką ochotę na garnki ale nie daję :P
Nilkaa - a ja ostatnio dałam młodemu garnek i łyżkę drewnianą :)
ja daję pokrywkę i łyżkę drewnianą i razem gotujemy :)))

Nyzosia my też dajemy bebilon i na miesiąc nawet nam pucha starcza, jesli kaszkę mamy mleczną. Młoda je rano i wieczorem 150ml tzn tyle jej robie ale tyle nie zje.
image
image
MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI :

25.04 (termin 17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
12.07 (termin 28.06) - Misikaii - córeczka Michalina, 3810 g, 58 cm, szpital w Wejherowie
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
15.07 (termin 24.07) - mama Wiktora - synek Wiktor, 2950, 55cm, Wojewódzki
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
21.07 (termin16.07) - Annia - synek Filip, 4060g, 56cm, SN, szpital Kliniczna
23.07 (termin 23.07) - ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) - aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) - nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) - Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
29.07 (termin 09.08) - Zośkaa - córeczka Aleksandra, 3230g, 49cm, Nordfjord sjukehus
29.07 (termin 09.08) - malgo1981 - córeczka Natalia, 3540g, 58 cm szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) - majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) - Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
02.08 (termin 25.07)-czarnakawa-córeczka Milenka, 4040g,55cm, szpital Wejherowo
03.08 (termin 21.07) - sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) - basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
04.08 (termin 05.09) - agusia1394 - synek Krzyś, 3250 gram, 56cm,Szpital Wejherowo, poród SN
5.08 (termin 2.08) - Akacja 126 - syn Hubert 4315 i 62 cm, poród sn, Swissmed
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
07.08 (termin 05.08) - Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) - weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
13.08 (termin 17.08) Dzynka - synek Antoś, 3400 g i 56 cm
17.08 (termin 9.08) - przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) - Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) - Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
19.08 - (termin 20.08) - 88malutka88 - córeczka Antonina, 3250g i 56cm, Wejherowo
21.08 (termin 18.08) - Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) –caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) - Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) - Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin 27.08) - Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo
01.09 (termin 03.09) - Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
01.09 (termin 24.08) - Anita25323 - córka Lena, szpital na Zaspie
04.09 (termin 28.08) karolkaw- synek Jerzy, 3550 g i 55 cm, Szpital w Redłowie
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
17.09 (termin 10.09) Aniaa - córeczka, 4040g, 57cm, cc, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
19.09 (termin 12.09) Nilkaa - córeczka Eliza, 3350g, 55 cm, Redłowo
19.09 (termin 23.09) Sylwa - córeczka Laura, 3080g, 52 cm, Szpital Wojewódzki
24.09 (termin 23.09) Zuzko - córa Antosia, 3090g, 53 cm, Szpital na Klinicznej
25.09 (termin 16.09) Sylwia781122 - chłopczyk Szymon, 3050g, 54 cm, Wejherowo
7.10 (termin 29.09) piggy - synek Jaś, 3550g
7.10 (termin 27.09 ) Anettkaboss - córcia Amelka, 3680g, 56 cm, szpital na Zaspie

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-I-DZIECIACZKI-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-CZ-42-81-t247374,1,16.html
image
ups nie w to okno wkleilam :P Teraz wyskakuje mi powtarzanie wypowiedzi, niech ktos zalozy nowy watek, bo ten juz dlugaaasny strasznie
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

do góry