Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO- SIERPNIOWO- WRZEŚNIOWE 2010 CZ. 63 (102)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
25.04 (termin 17.07) atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
12.07 (termin 28.06) Misikaii - córeczka Michalina, 3810 g, 58 cm, szpital w Wejherowie
15.07 (termin 15.07) malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
15.07 (termin 24.07) mama Wiktora - synek Wiktor, 2950, 55cm, Wojewódzki
16.07 (termin 11.07) kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
21.07 (termin16.07) Annia - synek Filip, 4060g, 56cm, SN, szpital Kliniczna
23.07 (termin 23.07) ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
29.07 (termin 09.08) Zośkaa - córeczka Aleksandra, 3230g, 49cm, Nordfjord sjukehus
29.07 (termin 09.08) malgo1981 - córeczka Natalia, 3540g, 58 cm szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 (termin 27.07) Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
02.08 (termin 25.07) czarnakawa-córeczka Milenka, 4040g,55cm, szpital Wejherowo
03.08 (termin 21.07) sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
04.08 (termin 05.09) agusia1394 - synek Krzyś, 3250 gram, 56cm,Szpital Wejherowo, poród SN
5.08 (termin 2.08) Akacja 126 - syn Hubert 4315 i 62 cm, poród sn, Swissmed
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
6.08 (termin 30.07) pyziol67,synek Krzyś,3390g,55cm,Szpital na Zaspie
07.08 (termin 05.08) Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
13.08 (termin 17.08) Dzynka - synek Antoś, 3400 g i 56 cm
17.08 (termin 9.08) przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
19.08 (termin 20.08) 88malutka88 - córeczka Antonina, 3250g i 56cm, Wejherowo
21.08 (termin 18.08) Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin 27.08) Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo
01.09 (termin 03.09) Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
01.09 (termin 24.08) Anita25323 - córka Lena, szpital na Zaspie
04.09 (termin 28.08) karolkaw- synek Jerzy, 3550 g i 55 cm, Szpital w Redłowie
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
09.09 (termin 29.09) Superbejbe - Larysa (3030g, 54cm) CC, Zaspa
17.09 (termin 10.09) Aniaa - córeczka, 4040g, 57cm, cc, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
19.09 (termin 12.09) Nilkaa - córeczka Eliza, 3350g, 55 cm, Redłowo
19.09 (termin 23.09) Sylwa - córeczka Laura, 3080g, 52 cm, Szpital Wojewódzki
24.09 (termin 23.09) Zuzko - córa Antosia, 3090g, 53 cm, Szpital na Klinicznej
25.09 (termin 16.09) Sylwia781122 - chłopczyk Szymon, 3050g, 54 cm, Wejherowo
7.10 (termin 29.09) piggy - synek Jaś, 3550g
7.10 (termin 27.09) Anettkaboss - córcia Amelka, 3680g, 56 cm, szpital na Zaspie

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-I-DZIECIACZKI-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-CZ-62-101-t281314,1,160.html
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
i co widzicie go na głównej stronie?
image
image
Piknie widać na głównej stronie:)))
Fajnie, że nowy wątek bo w tym zaraz by mi się pokazywał ten głupi komunikat:)
image
Dlaczego mam taki krótki suwaczek????
image
ja widzę, w końcu :)))
Aniaa chodzę do gdańska do sulidentu, kanałowe tez można na nfz i sie chyba tylko za plombe płaci.

Przyszła mamo mój to też domator a mnie roznosi w domu i tu też są kłótnie, chyba trzeba znaleźć jakiś złoty środek , ale pói co jeszcze go nie znalazłam :P

Jaka afera???
image
image
No wkoncu widze watek na glownej:) Madziulka a dlugo sie czeka na wizyte?
czekałam jakieś 3tyg
image
image
luksus pójścia do pracy czy jakoś tak, może afera to zbyt duże słowo ale komentarze zaczynają być różne

taa u nas zloty środek to terapia małżeńska, co spotkanie to jazda bez trzymanki

pięknie widać nasz watek na gl str ;))

Liwii wychodzą znów zęby, dałam jej nurofen a ta spala aż 40min ! szlak mnie zaraz trafi
image
Jak macie kłopot z wyszukiwaniem wątku to można sobie dodać do ulubionych i już nie szukać :-)

Antośka szaleje. Teoretycznie chora, a praktycznie roznosi ją. Byłysmy nawet na spacerze godzinkę, teraz odsypia. Trochę jeszcze kaszle, katar mniejszy, temperatury brak. Ot, zwykłe przeziębienie. Leków jeść nie chce :-(.

Kurcze, chętnie bym się z Wami spotkała, ale albo w pracy jestem i o 17.00 w domu albo z chorym maluchem... Kiszka. Ale jeszcze liczę, że się uda.

A czy w Gdańsku poza babycafe coś na kształt tikitumu jest?
[image
Właśnie też szukam czegoś nowego :) I znalazłam to :
http://www.facebook.com/mamma.cafe1
Był tam może ktoś?

zuzko jest na morenie ( te nowe osiedla ), bambam sie otwiera kolo krewetki, na Łostowicach jest mała kawiarnia dla mam z kącikiem dla dzieci
image
bambam jest już otwarte od poniedziałku :)) zamierzam się tam wybrać może któraś chętna?:)

O super, to może właśnie poniedziałek? Tylko jak u nich z godzinami?

już otwarte ? wczoraj nic ta,m nie było ...? hmm ja jak najbardziej jestem chętna :) mi pasuje od poniedziałku po 10 ;) maja jakąś str int ?
image
:) http://pl-pl.facebook.com/pages/BamBam-Cfe/143305789077054
image
jak dla mnie super pomysł z ta siatka i zabawkami ;) przynajmniej na zdjeciach
image
Czesc dziewczyny,
czy możecie polecić jakiegoś fizjoterapeutę dziecięcego w Gdańsku?
Adaś ma lekką asymetrię lewostronną a w Ośrdoku Wczesnej Interwencji mamy termin na 28 grudnia:(
image
image
Aha, wstępnie podjęlam decyzję o powrocie do pracy i zaczelam szukać niani. Dziś byla jedna na rozmowie i mam bardzo pozytywne nastawienie do niej. Aż mi się nie chce rozglądać za innymi :)
Ale i tak nie wiem jak ja przeżyję rozstanie z moimi chłopcami.
Niko ostatnio jak mnie nie widzi to biega i mnie szuka i przytula się do mojej nogi... Mój maminsynek :)
image
image
Macie jakies rady jak przeżyć w pracy pierwsze chwile po rozstaniu z dziećmi?
image
image
a my dizs zaliczylismy wizyte u ortopedy i z rzeczy ktorych nie wiedzialm dowiedzialam sie ze buty z wyprofilowana wkladka sa beee i beee jest chodzenie na palcach nawet wspinanie sie na paluszkach
a i fajnie ze juz na glownej bo ja ciagle miualam klopot z szukaniem :)
no ja właśnie po fb wiedziałam że otwarte mają :)) nie wiem w jakich godzinach mi właściwie poniedziałek też pasuje byle nie za rano :D

no to jakieś zęby idą bo woda z nosa znowu jej leci :/ ja jestem chętna na poniedziałek i piątek jakby co
image
image
aaa bo właśnie mówiłam Wam że nadal na pół etatu pracuje? :)) do odwołania :)))
image
image
eeee gdańszczanki nam sie rozkrecaja, a my co?:DDD
Kiciuchna
jaka stawka przy dwójce dzieci?

Madziulka:
a czemu ta zmiana?

Mi się akurat ten wątek podoba - bo tak naprawdę nikt się nie kłóci w nim (poza pojedynczymi wstawkami ironicznymi). Ten wątek może pokazać przyszłym mamom jak ciężko jest z dzieckiem wszystko pogodzić ...
I ogólnie jak jest trudno.
Tam głównie poruszany jest temat finansowy - ale prawda jest taka że i czasowo jest ciężko. Ja teraz prasuję, sprzątam dopiero po 20tej :( . Czas po pracy przeznaczam tylko na Elizkę.
I też jak w tym wątku jest napisane - zakupy robię w najbliższym sklepie nie patrząc szczególnie na ceny ...
ja tez robiłam zakupy w pobliskim sklepie nie patrząc na ceny ale w październiku zaczęłam robić tabelkę naszych wydatków i postanowiłam to zmienić. Liczyłyście ile Wam schodzi na życie? na co najwięcej wydajecie? my najwięcej wydajemy na paliwo 1200-1300 zł :/ ale teog nie przeskoczymy :( więc staram się przynajmniej na czyymś innym zaoszczędzić. O dziwo na Patrycje wydaliśmy jakieś lekko ponad 100zł - więc dziecko aż tak nie kosztuje :)))

Nilkaa ale jaka zmiana?
image
image
my najwięcej na jedzenie, chociaż właśnie z racji tego że jestem w domu mogę jakoś te wydatki rozplanować. I zauważyłam że u nas jest tak że chodząc codziennie do sklepu wydaje się dużo więcej niż robiąc zakupy raz na jakiś czas. Kupuję mięso raz w miesiącu za ok 150-200 zł i z reguły starcza nam na cały miesiąc (oczywiście mrożę żeby nie było:P) ziemniaki cały worek, makaron ryż itp, też na zapas, a do sklepu po chleb i biorę faktycznie tylko chleb. Bo jak chodziłam częściej to zawsze więcej coś się dokupowało niekoniecznie potrzebne :))

to może na 12 w poniedziałek ??

A ja cały dzień coś robiłam więc nawet nie wiem jak się wątek dot. pracy rozwinął. zaraz sprawdzę.

Przyszła mamo - wszystko dobrze się ułoży. słuchaj intuicji. ona nas nie zawodzi...ja nie posłuchałam od razu i teraz mam za swoje.

Jak umówicie się w poniedziałek gdzieś w Gdańsku to ja chętnie do Was dołączę. mam nadzieje że jutro będziemy zaszczepione i wszystko będzie ok.

Aśku a jak Marcel?
imageimage
widze, ze gdynianki zamulaja:)

ja pojechałam z młodym jednak do rodziców bo miał 37.1...i dobrze zrobiłam...bylismy na kosakowskim placu zabaw....o 14 chciałam młodego połozyc w sypialni moich rodziców....strasznie sie ochlał...a na koniec zwymiotował....całe łózko...jak zasnal to spał do 16.30...i jak wstał miał juz dobry humor i temp 36.6...moze miał cos na zoładku? zygnał i spoksik:)

co do gruzlicy w gdyni...to u mnie na obłuzu...w szkole 13 lo...6 blokow ode mnie...moi rodzice mieli juz proby na gruzlice...bo pracuja w tej szkole...w poniedziałek uczniowie beda miec testy:/
image
u nas na paliwo 400 zł - tzn na gaz ...
Drugi samochód rzadziej używany - może 100 wyjdzie. My mamy wszędzie blisko :)
Najdroższy wydatek - niania - 1400 zł.
Sądzę, że pieluchy i jedzenie dla małej, chusteczki itd to jednak u nas z 200 zł jest.

Do tej pory najwięcej wydawaliśmy na wyposażenie redy ....Teraz na szczęście zacznie się to zwracać. No ale do tej pory 700 zł to był kredyt - plus 70 - czynsz plus opłaty tam.

Następnie takie "luksusy" jak multisporty, luxmedy i dodatkowe ubezpieczenia emerytalne - to miesięcznie kolejne 500 zł.

Na szczęście na żarcie mało wydajemy - ja jem w pracy więc wychodzi mi 200 zł miesięcznie, u męża trochę drożej bo oni nie mają stołówki - no ale sądzę że z wszystkim (tzn z weekendami) mieścimy się 600-700 zł miesięcznie.

Madziulka:
ja myślałam, że Ty już od dawna na całym etacie jesteś ... I zmieniłaś na pół.
W temacie pracy:
http://www.edziecko.pl/rodzice/1,79361,10549909,Downshifting___chce_zyc_wolniej_.html

Wątek o prawdę wyjątkowo kulturalny...fajnie dziewczyny piszą.

Ja nie wiem ile nam na co wychodzi. chyba muszę zacząć znowu zapisywać bo dwie nie najmniejsze pensje rozchodziły nam się między palcami a nic konkretnego nie kupowaliśmy. jak pracowałam to na pewno więcej kasy szło na jedzenie - dużo jadaliśmy poza domem. teraz mam czas na zakupy i na gotowanie więc będzie lepiej.
Wiosną na jedzenie i chemię starczało mi około 1000 zł miesięcznie. teraz widzę że to może mi nie wystarczyć.
Paliwo jest okropnie drogie - mąż ma w samochodzie gaz. ja staram się oszczędzać i nie jeździć za dużo:)
Czynsz mamy niski. Rachunki też nie jakieś straszne - teraz będzie gorzej bo będzie gaz. takich opłat stałych zimą mamy jakieś 800 zł (telefon, tv, czynsz gaz).
Generalnie jakoś nas się pieniądze nie trzymają i je przepuszczamy bo mało odkładamy:)

Madziulka przy takich rachunkach za benzynie nie lepiej wam zainstalować LPG?
imageimage
od kiedy wróciłam do pracy cały czas jestem na pół etatu a dokładnie na 3/5 etatu.
U nas to paliwo to masakra :/ na żarcie wyszło jakieś 700zł więc nie jest źle. Jej jedzenia nie wliczam bo je praktycznie to co my tzn obiady, ale w tym miesiącu wiecej wydamy bo zapasy sie skończyły. Wiecie może gdzie promocja Bebilonu?
image
image
siedzę wlanie i czytam jak tu ruszyć z moim biznesem i zaraz mnie coś strzeli, ile jest tej cholernej papierkowej roboty !:(

u nas wydatki to paliwo/gaz 300mc, kredyty 800zl, do tego rachunki za tel, int, moją szkołę ok 700, na dodatkowe ubezpieczenie ok 300zl, na Liwie 150mc na jedzenie idzie nam baaardzo dużo tzn dużo wydajemy na śmieciowe żarcie typu chipsy co 2/3 dni, piwo, cola co 4 dni, mcdonald, kfc, jak to zliczyć to na samo takie jedzenie pewnie by było 300zl ;( teraz staramy się ograniczać mam nadzieje ze będzie lepiej i dzięki bogu mąż na razie jest w stanie nas utrzymać ale jak tak będzie wszystko szlo do góry to kiepsko będzie ;/
image
ja mam instalacje ale popsutą tzn coś się rypnęło instalacja montowana za granicą tu w polsce nie mają czujnika czy czegoś i nie mogą naprawić więc trzeba wymienić całą oprócz zbiornika który ma jeszcze gwarancję. W tamty roku byliśmy już umówieni na zzrobienie gazu ale zaczęłam rodzić, potem nie bło czasu bo jedno atuo, potem ja wróciłalm do pracy nie bło czasu nie bło jak, nie sądziłam że tyle kasy wydajemy na paliwo :/ teraz chcemy kredyt spłacić, więc jak spłacimy to wtedy zrobimy instalację u mnie. Na szczęscie ja mam zwracane za paliwo po częsci.
image
image
nas kasa totalnie się nie trzyma! mało nie zarabiamy i nie wiadomo na co idzie nam kasa. Teraz zaczęliśmy odkładać i jak zaczęłam saprawdzać wydatki to zacżęliśmy to kontrolować i wiecej oszczędzamy.
Wy tak mało na paliwo wydajecie to czemu my aż tak dużo??!!!
image
image
odnośnie wydatków - wiecie może gdzie w Trójmieście (idealnie w Gdyni) kupię Huntery? Wolałabym przymierzyć przed kupnem ( znając życie i tak kupię przez net bo taniej).

Postanowiłam pierwszą premię przehulać - a co :).
Madziulka:
bo ja mam do pracy 5 minut max ...
Mąż ma gorzej - bo pracuje we Wrzeszczu - ale i tak nie ma daleko.
K jeździ z Oruni do Pruszcza codziennie, do tego co 2 dzień jedziemy do gdańska itp, mamy gaz i w 300zl/mc sie mieścimy
image
my na szczescie na paliwo nie wydajemy na
ale zarcie to pow 1200
oplaty masakra ogrzac caly dom zima to z 1500 nie grzejemy calego
reszty nie licze bo sie zaplacze
Bebilonu nie wiem ale w tesco jest promocja na bebiko. 700 gram za 19 z kawałkiem:) ja już kupiłam zapas.

Ja też zabieram się za notowanie wydatków! choć wiem że teraz będzie mniej wydatków na jedzenie bo jak mam czas to mądrzej robię zakupy. a w tym tygodniu jest przegląd zamrażalnika bo tam mam niezły składzik:)
imageimage
Przyznaję, że nie mam pojecia ile wydajemy miesięcznie. Jedyne co mogę powiedzieć, że zarabiamy zdecydowanie za mało, jak na nasze potrzeby ;-)

Kiciuchna - Hubcio tez jest taka przylepa. Wrociłam dziś do domu dopiero o 20:00, mały oczywiście ani myślał spać. Twardo czekał na mnie, a jak weszłam do domu podbiegł i przytulił się do mojej nogi :-)
image
ja nie mam pojecia ile na co idzie...ale idzie generalnie wszystko co jest:/ mimo ze nam za beznzyne zwracaja, tzn. mezowi no bo buja sie po całej północnej polsce to jak ogladam faktury...to setach by nie wyszło:ppp

jedno jest pewne, zeby wziasc kredyt ja musze wrocic do roboty...a ze wstepnych wyliczeń wychodzi ze sama rata kredytu to moja wypłata:/
image
Nilkaa-pytalas o nianie. Powiedziala, ze 12zł /godz ale ze mieksza praktycznie kilka bloków dalej to zgodziłaby się na 10. Chyba, że mialaby gotowac to wtedy plus koszt wyzywienia.

A ty ile koandydatek przepytalas przed zatrudnieniem swojej niani?
image
image
ja tez wole nie liczyc ile na co wydajemy;/ mojej pensji nie ma bo na rate idzie a z reszty jakos musimy sobie radzic:)

a my chorujemy...Oli ma straszny katar i kaszel;/;/ leki mamy ale ja nie widze poprawy wlasnie rozwazam czy isc jutro do lekarza czy jeszcze zaczekac.....;/
image

Zamówienia na kartki i zaproszenia:
http://www.facebook.com/FotoMaxKarolSzczudlinski?ref=bookmarks
www.fm-wedding.pl fmwedding@inte
yasmine, czesto Wam cos Oli podziebiony chodzi, nie? czy cos mieszam?:p
image
no ogółem podziebiony tak ale powazniejsze "zaziebienia" zadziej lapie...kaszel ma chyba 2 raz , podobno to wina serducha tzn jak bylam u kardiologa z ta jego wada serca to pytali czy czesto lapie infekcje bo niby tak jest przy tej wadzie serca....on czesto katarek łapie ale jako taki nie narzekam choc teraz to mnie martwo flegma mu sie tak odrywa ze sie krztusi;/ akurat jak wzielam 2 tygodnie urlopu zeby na budowie pomagac mezowi no i pupa.....siedze z chorowitkiem.....
image

zero :)
Spędziłam sporo czasu na portalu i niewiele mi przypadło do gustu - może jeszcze z dwie ...
No ale ta wypadała tak dobrze, że od razu się umówiliśmy.
Tym bardziej, że ona pilnie szukała nowego dzieciaczka.

Wracasz na cały etat czy na ileś godzin?
Odnośnie gotowania - to dla chłopaków będzie gotować czy też nie?

U nas z wyżywieniem jest tak, że niania spokojnie może korzystać z zapasów w naszej lodówce - nie rozliczamy i częstujemy przy okazji.( no ale zauważam tylko, że cukru ubywa, my nie słodzimy więc u nas tylko do ciast do tej pory szedł)
Ponieważ w środy zostaje dłużej tj do 19tej - bo między 18-19 nikogo by nie było do opieki (ja mam angielski a mąż siatkę) to w środę kupuję/robię jej obiad.
No u nas idzie wszystko a czasem na minusie:(

rata plus plan oszczedzania - ok 1600zl
paliwo ok 350zl
ja dostaje 650zl od kamila i starczy na wedliny chleby i obiady
komorki 200zl
500zl wydajemy w realu na pampersy mleka makarony ryze itp
kamil zostawia sobie pare groszy i pustka.
A teraz dojdzie prad i czynsz jeszcze :( musze zaczac sie rozgladac za praca albo zaopiekowac sie dzieciaczkiem.
image
image
Właśnie 200 zł za komórki!! my też tyle mamy i jak dla mnie to jest za dużo. w przyszłym tygodniu może w końcu zmienimy taryfy bo nie wykorzystujemy tych 200 zł.
imageimage
Nilkaa- ja mam plan wrócić na 7/8 etatu, zawsze tą godzinę krócej a po kieszeni aż tak nie poleci. Zresztą ja potrzebują tą godzinę na powrót z pracy (relacja Kokoszki-Zaspa przez Slowackiego to jakas godzina :( )

Gotować raczej będę ja wieczorami jak dzieci pojdą spać. ALe moze być tak ze czasami ona bedzie gotować.
image
image
jak ja bym chciała mieć więcej kasy............
image
a u nas z wdyatkami masakra. Nawet nie będe pisac bo nie wiem ile wydajemy ale na pewno calą kasę plus czasami na kredyt :)
image
image
ty sie ciesz ze nie masz kredytu:)

a jeszcze tv i internet:P
image
image
to bylo do asi :)
image
image
My mamy o tyle dobrze że nie mamy kredytu na mieszkanie. generalnie nie wydajemy więcej niż mamy więc to też jest plus.
mój mąż jest anty kredytowy. nawet kart kredytowych nie mamy:))) ale to jest dobre bo nas nie kusi.
imageimage
Kiciuchna - czyli na 6 h? - bo jeszcze będziesz miała godzinę na karmienie?

Masz może możliwość dopasowania godzin pracy aby w korkach nie jeździć?
ssabinka, nie mam kredytu bo mnie na jednej pensji poprostu na niego nie stac....ale jak wroce to zaciagamy:p
image
ale mamy wypasiony piekarnik - właśnie mąż zamontował ...Ledowe podświetlenie i czerwony wyświetlacz :P
Tylko, że tym razem bez instrukcji się nie obejdzie - przez te wszystkie bajery urządzenia domowe tracą na intuicyjności ...
Ja bym chetnie poszla pracowac do przedszkola czy do punktu ale chcialabym zabrac mlodego ze soba a tak pewnie trudniej:P ale zawsze mozna popytac:P
image
image
nillka ta niania ma dobrze z wami:)
image
image
my na telefony nie zużywamy praktycznie wcale - mąż ma jedynie służbówkę, ja mam służbowy a na prywatny wydaje 50zł na 3 miesiące, internet telefon to groszowe sprawy. A niedługo dojdzie większy kredyt więc ten mały musimy spłacić ehhhhhhhh Oczywiście nie narzekam zawsze mogłoby byc gorzej :) ale powiem Wam że tabelka którą prowadzimy to niezły hamulec by nie wydawać kasy na głupie pierdoły :P

iii nie byłam dziś na fitnesie :/ jak jutro nie pójdę to naprawdę już tam nie trafię, jednak ważna jest systematyczność. Kupiłam ostatnio za 15zł 5 wejść na rolettic :)
image
image
Nilkaa kiedy zapraszasz na ciasto z tego odlotowego piekarnika?:)

Oglądałyście kuchenne rewolucje? normalnie głodna się zrobiłam podczas tego odcinka:)
imageimage
nie oglądałam , mąż mecz ogląda :]
image
image
Madziulka może to i lepiej:)))
imageimage
ale, ze co pizza, czy "wiosenny garnek"?

a moj juz sie obudził szatanek mały...juz czuje te fantastyczna noc:/
image
ja obejrze sobie jutro:) na tvnplayer

ja tez zapisuje od jakiegos czasu i srednia mamy ok 21zl dziennie wiec chyba ok:) ale chcialabym zejsc jeszcze ale nie wiem czy to sie uda:P najbardziej chcialabym ze 2 tys wiecej miec w portfelu co miesiac:)
image
image
Mi by tysiak wystarczył bo bym go odłożyła:)

Ten garnek mnie zaintrygował...
imageimage
no ja tez bym tysiac "moze" odlozyla:P a drugi tysiac to to co bedzie nam brakowac :(
image
image
ja tez o tym garnku zamarzyłam:pppp
image
A tak zmieniając temat. Dzisiaj odkryłam że bebiko R to mleko z kleikiem ryżowym. stosuje je któraś? kupiłam dwa pudełka - jestem ciekawa czy jakoś lepiej napcha żołądek młodej.
imageimage
oj tak nam tez by się więcej kasy przydało tym bardziej że drugie niedługo będzie:)0

nyzosia my używamy bebiko R ale mój śpi całe nocki nawet jak się budzi to nie dostaje jedzenia tylko wodę albo smoka więc to pewnie nie dzięki temu kleikowi bo wcześniej też spał całą noc zanim bebiko zaczęliśmy używać, ale może u was się sprawdzi :)

A ja bym chciała miec więcej pieniędzy i więcej wolnego czasu :-) pomarzyć zawsze można hehe

Ja nie próbowałam tego mleka. Hubcio pije Enfamil, plus kanapka na noc i to wystarcza do rana. Za to rano juz czeka na mnie w drzwiach, krzyczy i pokazuje mi paluszkiem na kuchnię :-)
image
az tak mocno tematu nie zmieniłas- zapychanie brzuszka:)
ja wiedziałam ze ktores bebiko jest z kleikiem, tylko nie wiedziałam które:)
image
ja nie używałam nigdy kleiku nawet nie wiedziałam że są takie mleka. Ale to chyba nie przejdzie przez zwykł smoczek. Helka wypija jak kaszy nie pije z butli? Będę szukać jakiejś promocji mleka najlepiej Bebilonu, bo mamy pół puchy.
image
image
a bebilon juz nie taki tani....
image
Ja też nie wiedziałam że takie są...dzisiaj odkryłam jak na promocji wyhaczyłam. myślisz że nie przejdzie przez zwykły smoczek?...jak dawałam miarkę kleiku zamiast mleka do mleka to przechodziło. sprawdzę jak jak skończę to co mam.
Ja przeszłam z bebilonu na bebiko i jestem zadowolona. Hela dobrze je toleruje a cena jest bardzo przyjemna. I co z tego że ma więcej cukru...Hela i tak jest chuda:)
imageimage
też fakt :/ ale Pati od zawsze go pije, bebiko pełne cukru, po nanie ma zatwardzenia
image
image
moj tez od zawsze, od pepti, ha, na 3 skończywszy
image
no właśnie Hela chuda a Pati szczuplaczkiem nie jest :P
image
image
my tez na bebiko jedziemy - emilka pila te zgerbbera krotko - wybredna nie jest ;)
Moja też była na bebilonie cały czas ale cena 40 zł za puchę mnie wyleczyła z niego:)
imageimage
no włąsnie ta cena...brrr
image
Witam z rana. Mlody jeszcze spi ja niestety nie :(

Fifi byl na nanie teraz pijemy te junior z miodem waniliowe kleikiem i zwykle, zazwyczaj mieszam pol na pol np waniliowego do tego te z kleikiem.
image
image
cześć, my oboje juz nie śpimy:/ mało tego o 23 wziełam młodego do swojego wyrka bo nie chciało mi sie stac i go głaskac...i tak sobie jakos pospalismy:)

u mnie mgła jak 150! dobrze ze moj maz wczoraj juz do wawy pojechał, bo tak o 4 rano by musiał w te mgły sie pchac...

ale fajnie ze juz piatek:)....akacja, młody bez tempki, wiec jest ok...dozobaczenia:)
image
Nyzosia:
na ciasto to zawsze do mnie zapraszam, ja uwielbiam piec ciasta :).Tylko okazji brakuje Sama jestem na diecie a mąż aż takim słodkim łakomczuchem nie jest aby zjadał całe :P
A u nas nocka super. Młody nie obudził się ani razu i spał cała noc w swoim łózeczku. Jeśli to efekt nie brania go do naszego łóżka, to jestem zachwycona :-)

Aśku - do zobaczenia!
image
Kurcze, a ja nigdy nie zliczałam naszych wydatków :) na szczęście też jesteśmy anty kredytowi, więc chociaż to jedno z głowy. Wiem,że na Stasia idzie nam miesięcznie ok 600,700 zł. Dużo, ale cały czas pije dużo bebilonu. No i wynajem mieszkania,echh.
No to jednak dzisiaj ostatni dzień w robocie!!!
Co do poniedziałku, to mi pasuje albo wczesnie rano, albo koło 14 jak mały wstaje. A jak wasze dzieciaczki śpią? Coś czuję, że tyle dzieci ciężko będzie zgrać :)

A u nas nocka do bani....w ogóle nie wiem o co kaman! od czego to zależy??? nic się wczoraj nie działo specjalnego, nic nowego nie jadła a budziła się z płaczem co godzinę. a noc wcześniej po tikirumie i imprezie w domu spała jak zabita. czyli co? potrzebuje mega atrakcji żeby dobrze spać? to chyba coś nie tak...
imageimage
U nas nocka ok, ale pobudka o 5 :( Do pupy ta zmiana czasu.

Mi też bardziej pasuje tak koło 10 bo o 13 Hela idzie spać.
imageimage
Tylko nie wiadomo od której tam jest otwarte. Może ktoś będzie przejazdemw pobliżu, żeby sprawdzic?

Widzę, że poruszyłyście temat, który dla mnie jest teraz bardzo aktualny. Powiem Wam, że my jeszcze tak źle nigdy nie mieliśmy :( Człowiek sobie nawet nie zdaje sprawy jak szybko może się popsuć w życiu. Ponad rok temu było naprawdę dobrze. Może nie luksus ale mogliśmy nawet odłożyć, a i na dużo sobie pozwalaliśmy. A teraz... aż szkoda gadać. Staram się pocieszać, że raz jest gorzej a raz lepiej, więc teraz będzie kolej na lepsze czasy :)))))

Ciągle sobie obiecuję, że zacznę zapisywać wszystkie wydatki. Przez parę dni skrupulatnie wszystko notuję, a później zapomnę i nic z tego nie wychodzi.

Antoś dzisiaj zaszalał :))) i obudził się o 5:15. Zawsze to coś, hihi.
image
Dziewczyny, może któraś wie dlaczego mam taki krótki suwaczek????
image
Dzynka na lilypie jest opcja wyboru krótkiego albo długiego suwaczka. Widocznie wybrałaś ten krótki :)

polecam ta strone do zapisywania:) http://moneyzoom.money24.pl/intro/
image
image
Atta dzięki, zaraz oblukam :)

Ssabinka, zaraz popatrzę na te stronę, może to mnie zmobilizuje.
image
Matko dziewczyny ale sie rozpisalyscie!! Nie wiem czy dam rade nadrobic bo dzisiaj musze pojezdzic po szpitalach w sprawie moich praktyk klinicznych:/
10 o matko tak wcześnie?:D nam to w sumie obojętnie, jakby co to i na 10 się wygrzebiemy:))

o 16 maja spotkanie z psychologiem w poniedziałek.

hej hej no my dzis przespalismy cala noc i wlasnie na drzemke oli sie zaczyna kulac po lozeczku:) noale niestety kaszel jest taki sam i zielony katar;/;/ a ja dzis sama bo maz w Pasłęku...;/;/eh gdyby nie te choroby
Madziuska a do jakiego psychologa idziecie ? my tez idziemy w pon na 17

Madziulka jak spisujesz listę wydatków to produkty kupione tez wpisujesz i ich cenę ?

mi 10 pasuje ;)
image
Dziewczyny, Antoś ma od 1,5 miesiąca katar. Wcześniej miał taki lejący, przezroczysty. Teraz zrobił się zółtawy, momentami nawet lekko zielony. Nie kaszle, nie ma gorączki. U lekarza byłam z nim jakiś tydzień temu i wszystko było ok. Jak myślicie iść dzisiaj z nim jeszcze raz do lekarza ze względu na ten katar???? Sorki za opis kataru :))))
image
Może fajnie byłoby iść na to spotkanie? Tylko czy wtedy dzieciaczki poszaleją?

dzynka ja mam ten sam problem w sensie isc do lekarza czy nie isc tylko ze my mamy katar dodatkowo;/;/ ale mysle ze poczekam do poniedzialku bo w sumie bylam w poniedzialek a leki kazala nam lekarka dawac 10 dni
przyszła mama napisałam że w bam bam mają w poniedziałek wizytę z psychologiem :) my się nie wybieramy na razie chociaż mam wrażenie czasem że przydałby się mojemu dziecku :P

dzynka mój ma ponad 3 tygodnie katar teraz mu przeszedł w końcu ja obstawiam zęby bo nic poza tym nie miał. Nie byłam u lekarza, bo jakoś z samym katarem nie chodzę :)

hej hej to ja się pochwale że spałyśmy do 9.30 :)))))))))) ale za to miliard pobudek w nocy, Pati kaszle jak gruźlik, dusi się przez ten kaszel więc idziemy do lekarza :/ na dodatek ja też się rozłożyłam, bosko :/

Przyszła mamo jeśli chodzi o zakupy robię to w exelu i mam kolumne zakupy spożywcze i tam wpisuje cala kwotę, jak ubrania to cala kwotę. Jak chcesz też robic to Ci mogę podeślać moją

Atta a zamiast wynajmować nie chcecie kupić mieszkania? lepiej kredyt spłacać niż za wynajem płacić
image
image
Madziulka ja się nie nadaję do kredytów. Wolę mieć spokojną głowę i nie zszargane nerwy przez kolejne 30 lat. Nigdy nie wiadomo co się wydarzy, a u mnie były juz takie sytuacje, że gdybym miała kredyt to bym poległa. Wolę powoli oszczędzać, ale spokojnie. Nie mam też ciśnienia, żeby koniecznie mieć swoje, nie wiadomo, gdzie będziemy kiedyś mieszkać. I na razie wynajmujemy.

Widzę że mój pomysł na spotkanie w gdańsku podchwycony :)

Ja mogę się dostosować jeśli chodzi o godzinę bo Martyna jest w mniejszości dzieci które śpią jeszcze 2 razy. Super by było na 11:30, 12:00 ale jak będzie na 10:00 to też ok, a Martyna najwyżej pośpi po drodze. Ale gdzie spotkanie? Bam bam krewetka?

U nas nocki w miarę. Teraz dwa wieczory siedzę sama bo mąż ma jedno wyjście służbowe dziś a jutro to na koncert idzie.
image
image
madziulka a od kiedy Pati ma kaszel...Oli ma od poniedzialku tezz sie meczymy......eh
Zdrówka dla chorowitków!
Dla mnie może też być 10. Tylko babay cafe jest od 11, mamacafe od 10, bambam nie wiadomo, bookafka też od 11?

mi najbardziej bam bam pasuje :) zadzwonię tam i mogę się dowiedzieć od której mają otwarte :)

dajcie znać kto będzie to dzwoniąc powiem im ile nas będzie i spytam czy nas pomieszczą i jakiś większy stolik niech mają dla nas :)

To co 10??

1. Magda i Dawid :)

napisałam do nich jakie godziny otwarcia są, dziś tez będę w gdańsku wiec zobaczę, mi pasuje Bambam cafe, najbliżej do komunikacji miejskiej ;)

Madziulka wyślę Ci maila na priv

dajecie coś maluchom na odporność jak tak często są podziębione ?
image
Mi bambam też pasuje :)
image
image
Jak dla mnie może być. 10 super .

u nas wczorajsze popołudnie koszmar mała marudna i płaczliwa była o 22 obudział się z mega płaczem a dzisiaj niespodzianka kolejna czwórka oby teraz kilka dnie spokoju było:-)

ciekawe czy wyjdzie dzisiaj słoneczko??
Nilkaa- ja mailabym wrócić to na 7 godz, karmic piersią już raczej nie będę (mam zamiar do 6 m-cy) lub ewentualnie tylko na noc.
image
image
Dziewczyny czy wasze dzieciaki tez się chowają jak chcą zrobić kupkę? Mój mały ro chowa się pod stół i od razu wiem co jest na rzeczy :)
image
image
Kicuchna:
ale jeśli będziesz miała zaświadczenie że karmisz to zawsze wcześniej do domu wrócisz
Ja też karmię tylko w nocy a pracuję 7h
przez te wszystkie stresy dostalam wczesniej @ yyyyy :(

madziulka na tej stronce co podalam fajnie wszystko pokazuje i srednie itp
image
image
aaa duzo zdrowka dla chorych tych bardziej i mniej!!!!!!!!!!! :)
image
image
ależ moje dziecko marudne nic nie je, nawet o 6 jak zrobiłam jej mleko wypiła pare ml a to do niech nie podobne bo zawsze wypija rano wszystko.
Ma taki kaszel, ale oskrzela czyste, mamy inhalować, podawać syrop i tyle. A po inhalacji ma taki katar że gile po pas ;/ fantastyko i na dodatek w domu uziemione. Położyłam ją spać, mam nadzieje że zaśnie i pośpi długoooooooooooo
Yasmine u nas kaszel od 2 dni jakoś
image
image
My po lekarzu. Młoda zaszczepiona co ciekawe w rękę a nie w nogę...teraz widzę że u nas szczepią Priorixem więc może dlatego. A Helka mega dzielna nawet nie pisnęła! ciekawe czy będzie jakaś reakcja po.
No i się pochwalę że w ciągu 3 tygodni Helka utyła 300 gram i teraz waży 9800! tak więc żelazo jej służy.

Kiciuchna wiele dzieci się chowa jak robi kupę ale gdzieś kiedyś czytałam że to nie najlepszy objaw. poszukaj w necie info na ten temat.
U nas kupą zero problemów Helka woła i robi na nocnik.
imageimage
Nyzosia a jak Ci Helka woła? Pati na nocnik pokazuje i mówi yyyy yyyy. Jak często ją sadzasz w ciagu dnia? i jak z sikaniem? ale nosi normalnie pieluche?
image
image
Dziewczyny macie dobry, sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Mi nie wychodzi najgorsze ale nie jest to rewelacja.

Antoś raczej się nie chowa jak robi kupę. Dla niego ważne jest aby się gdzieś przytrzymać rączką :) Za to mojej siostry córka zawsze się chowała za łóżkiem czy fotelem, aby nikt jej nie widział.
image
Hela podnosi rękę jakby się zgłaszała na lekcji:) serio:) w taki charakterystyczny sposób że wiadomo że to kupa. ja się zawsze pytam - chcesz kupę a ona wtedy tupie nogami:) biorę ją idziemy i robi.
Tak poza tym to sadzam ją tylko rano po zdjęciu pieluchy z nocy bo wtedy często robi siku. Rano też jak jest bez pieluchy to zanim zrobi siku (czasami zrobi na podłogę jak nie chce mi się jej wysadzać:) to też woła ale nie tak na kupę i siku idzie szybciej więc jak nie jestem odpowiednio szybka to nie zdążymy my dolecieć do nocnika:)
Generalnie myślę że mogłabym się zabrać za odpieluchowywanie ale zimą ciężko...
imageimage
ja na wiosnę chcę odpieluchować, myślę że teraz jest za mała i niekontroluje siku
image
image
Pewnie nie ale myślę że jakby trochę polatały bez pieluchy to by się połapały o co chodzi. tylko zimną ciężko bez pieluchy. w domu jeszcze ok ale co ze spacerami, wyjściami...
imageimage
Hubcio jak robi kupę to zamiera i zaczyna stękać. Nie ma watpliwości, że to kupa :-) Ostatnio też kuca przy jej robieniu, więc może niedługo kupimy mu nocnik. Ale ja też sądze, że to będzie raczej "łapanie" kupy, niż jakiś świadomy gest ;-)

Strasznie dużo tych klubów dla mam się pootwierało w Gdańsku. Przy was Gdynia to istna bida z nędzą ;-)

W sprawie pizzy nie pomogę. U nas robi ją mąż i nie zdradza mi swoich sekretów. Za to ja dzisiaj tez eksperymentuję, bo robię tartę ze szpinakiem, ale ciasto robię z mąki przenno-razowej. Zobaczymy, co mi z tego wyjdzie.
image
przedchwila obejrzalam na stronie klubu media o nas ten filmik z tamtego roku:P jakie bable male:P a ja bez komentarza:P

Dziewczyny doradzcie lepiej kupic wygodne fajne krzesla o takie http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S79850106/ czy odlozyc 400zl na cos innego i kupic te http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20182278/ chodz pewnie juz nie sa takie wygodne :(
image
image
co do kupy to zdarza sie ze sie chowa a jak nie to nie mozna mu przeszkadzac zagadywac itp bo wtedy przerwie i juz nie skonczy.

co do pizzy to ja robie jak tu http://www.przepis-kulinarny.pl/pizza-klasyczna-id202.html
image
image
U nas z kupą też na początku było łapanie a teraz jest całkiem świadome robienie. Hela w pieluchę już by nie zrobiła. tak długo krzyczy że chce kupę aż ją wezmę na nocnik:)

Co do krzeseł nie pomogę bo ja mam takie byle jakie z jyska. jakoś krzesła mnie nie kręcą:)
imageimage
ssabinka usiadz i sprawdz, które wygodne.
ja codziennie podaje cebion multi...i jakos trzymamy sie bez kataru do tej pory- odpukać...

pizzy tez nie umiem zrobić:/

bez kitu mnostwo tych klubów w gdańsku...a my własnie dotarliśmy do chałupki..młody zasypia:) huraaa
image
to oczywiste ze sprawdze siadajac:) ale wiem ze te cale obite bedzie wygodniejsze nie siadziac:) jest szersze itp. tylko nie wiem czy kupic troche mniej wygodne a dolozyc do czegos innego:P
image
image
ja bym kupiła takie co mi sie podobają, a jak brakuje Ci kasy, to kup najpierw to co najwazniejsze....zobaczysz ile kasy Ci zostanie i na co bedziecie mogli sobie pozwolic...u moich rodziców przez jakis czas zamiast krzeseł były stare stołki, nawet lezak..a teraz sa sliczne nowe...odłozyli i kupili takie jak chcieli:)
image
Jejku dziewczyny nie wiem czy jestem w ciąży czy coś niedobrego się ze mną dzieje. Od kilku dni boli mnie krzyż i dół brzucha. Tak mi się ciągle napina. Brzuch mi wydęło i spodnie mnie uwierają.
Biorę tabsy ale te dla matek karmiących, nie wiem czy są one tak skuteczne jak te dwuskładnikowe.
Boję się zrobić test ale niestety muszę, tylko nie wiem czy jest sens bo ja nie mam miesiączki. Przy tych tabletkach nie robi się przerw.
Do tego przed chwilą zrobiło mi się tak słabo, że myślałam że zemdleję. Ręce i nogi zrobiły mi się jak z waty. Teraz z kolei mnie trzęsie.
Umówiłam się do gina na poniedziałek, może powie o co chodzi, a jutro rano czeka mnie testowanie :(
image
Mój zasnął w drodze powrotnej z GM :-) I jeszcze śpi. 2 godziny! Może się powtarzam, ale kocham jego jedną drzemkę. Zdązyłam ogarnąć mieszkanie i zrobić obiad. A nie tak jak kiedyś - 40 minut i oczy otwarte.

Ssabinka - my mamy krzszła z Ikei. Takie, plus poduchy do siedzanie:

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40182244/

Wizualnie nie jest źle, ale jesli chodzi o trwałość do pupa. Widać każdą rysę. Ja bym poszukała krzeseł u polskich producentow.
image
Dzynka - czasem to jest wina tabletek. Ale może to dzidzia :-)
image
ja tez uwielbiam ta jedna dzemke:) 2-2.5 godziny...wypas...to jest juz konkret:)

uuu dzynka, nie wiem czy mam Ci zyczyc dwóch, czy jednej kreski?:p
image
ale dziś jestem śpiąca - też bym sobie taką drzemkę strzeliła ...

Dziś nieodwołanie ! - też idę na fitness - wczoraj się nie udało, bo kolega męża za późno przyjechał i musiałam pilnować małą jak piekarnik wnosili.
a ja ide strzelić sobie dzemke z młodym:)
image
zazdroszczę, wrrrr ....
Moja też już śpi 2 godziny. tak te drzemki są super bo nie dość że przewidywalne w sensie pory zasypiania to jeszcze długie:)

Ulalala Dzynka. To daj znać co Ci wyjdzie:)

Co do krzeseł to laski mają racje. pomału i po kolei. Najpierw kupcie to co najważniejsze a potem "dodatki". bez porządnych krzeseł da się żyć:)

A mnie gardło boli:((
imageimage
Ja to bym takich bialych krzesel nie kupowala, Filipek pewnie zadba o ich szybkie ubrudzenie:)
Najlepszy przepis na ciasto: http://gotowanie.onet.pl/26711,0,1,super-cienkie-ciasto-na-pizze,ksiazka_przepis.html

Mnie czekaja zajecia kliniczne w przyszlym tygodniu, moj maz ma wolne a ja bede musiala lazic do szpitala grrrr:(
ja też pospałam z małą :)
nie no u nas to Pati walnie w pieluchę jak jej się zechce a nikt jej nie posadzi, tzn my już naprawdę sporadycznie kupsko przewijamy, ale teściowa zawsze :/ nie sadza jej i odpieluchowanie teraz mija sie z celem niestety
Jaka senna pogoda, nic nie mam w domu zrobione, burdel jak nic
image
image
mnie też gardło boli, jak mąż przyjdzie zmykam do apteki, małej muszę zakupić cebion.

Sabinka co do krzeseł i stołu to my kupiliśmy dopiero po 2 latach, jakoś przeżyliśmy bez nich :) kupcie najpierw to co najbardziej potrzebne
image
image
ten cebion multi smakuje jak taki wyciskany z tuby...hmmm kinder biovital...cos takiego:)

ja sie wyspałam juz, mały dalej śpi:) musze go jeszcze do biedrony zabrac po bułki:)
image
Aśku na grabówku koło akademii morskiej jest super bierdrona - duża i zawsze ma te rzeczy które są albo już były na promocji. tylko nie wiem w której części grabówka jesteś i czy w ogóle jesteś (bo wspominałaś że jedziesz do rodziców:)
imageimage
nie kochana, rodzice wyniesli sie ze słynnego mieszkania na grabówku...na wioche...mieszkaja w nowym domu w kosakowie:) a na grabówku wynajmujemy:) aha....juz wróciłam na swoje obłuże

co do tej biedrony, to wiem....moja praca jest po drugiej stronie morskiej, za akademia...i jak wracałam z roboty to szłam na busa koło tej biedrony i czesto od razu robiłam zakupki....a teraz to ide do biedry koło mnie, koło stawka na obełżu....przy okazji kaczuszki nakarmimy....takie biedne i tyle ich jest...
image
Nyzosia a co to chowanie może złego oznaczac? Ja czytałam ze to sygnał, ze dziecko jest już świadome czynnosci fizjologicznych i że można próbować z odpieluchowaniem...

Super że Helka juz na nocnik robi. Niko jedynie siusiu ale robi świadomie. Czasami jak mu mówię, "siusiu" albo "a a" to on napina brzuch i specjalnie wyciska :)
Tylko, ze ja mam tak mało czasu na naukę nocnika, trudno bedzie mi we wlasciwym momencie złapać.
A jak uczyliście Hele to on z gołą pupą biegała po domu czy w tetrze?
image
image
Przepisy na pizze poelcam z Kwestii Smaku-mamy juz wypróbwane. Oczywiscie czas pieczenia trzeba wywarzyć samemu bo duzo zalezy od piekarnika:

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/pizza.html
image
image
matko moja....czy tylko moje dziecko nocnik "parzy"????
image
Ssabinka- ja na biale krzesła bym się nie odważyła przy dziecku :)
image
image
Asku -nie martw się. Mój tez nie bardzo chce siedzieć. Muszę się niezle napocić zeby go czymś zająć przy siedzeniu. Na początku mały aklimayzował się z nocnikem tzn bawil nim, wsadzał na głowę itp :) Moze to dobry start?
image
image
Czy któraś ma nocnik z Ikei? Jak się sprawdza?
image
image
aaa apropos tych krzeseł, to mi sie one wgl. nie podobają ssabinka...te białe...z nakryciem...kojarza mi sie z biesiadą, tudzież weselichem..:) ja wole proste rzeczy...te drugie juz ok,
albo te krzesła co akacja wkleiła- dla mnie rewelacja:)!
image
Albo moze ktoras ma taki nocnik?
http://allegro.pl/nocnik-z-przykrywka-i-wkladem-6-kolorow-promocja-i1873564754.html
image
image
Aaaa Aśku to wszystko jasne:) szkoda że ja kaczek nie mam u siebie bo mam pełno chleba...

Kiciuchna nie pamiętam. coś tam o uszy mi się obiło z tym chowaniem się jak maluch robi kupę że to coś tam oznacza:) ale może coś pokręciłam.

My mamy zwykły, najzwyklejszy nocnik. za 15 zł. a co do nauki to najpierw dawałam Heli ten nocnik do zabawy (bawiła się tak jak Niko:) potem ją sadzałam szczególnie rano ale na początku faktycznie uciekała. potem siedziała dłużej ale nic nie robiła...aż w końcu załapała i sama zaczęła wołać. na prawdę odbyło się to bez większych problemów więc nawet ciężko mi powiedzieć jak to zrobiliśmy:)
imageimage
A i jeszcze co do tych wszystkich wynalazków nocnikowych - darujcie sobie. jak dziecko nie chce robić to na taki wymyślny też nie zrobi.
Moi sąsiedzi mają taki problem ze swoją 2,5 latką. za chiny nie chce robić na nocnik - najpierw miała zwykły, potem bardziej wymyslny aż w końcu kupili jej ten FP wielki jak normalny kibel. ale jak nie chciała robić tak nie robi choć doskonale wie do czego służy ten nocnik:)
imageimage
akacja, Hubcio tak wymeczył "psychicznie" mojego tchórza...ze ten boi sie wstać:)))) i spiiiiiii

ale podoba mi sie ten tikirum, jak na żywo wyglada tak jak w necie...to GM. chyba wysiada:p
image
nyzosia, zbieraj suchy chleb....dasz mi go na spotkaniu:) zart!
image
Aśku tak wygląda tylko jest mega mały:) cały tikirum jest taki jak sala zabaw w GM.
Musimy się kiedyś w końcu tam umówić:)
imageimage
kiciuchna ja mialam te ikei nocniki isa do d..... bo sa wysokie i niewyprofilowane
Aśku - najpierw Hubcio próbował zagłaskać Marcelka na śmierć, a teraz zamęcza mnie. Tylko na raczki i na rączki. I najlepiej bawić się tylko z nim. Teraz ma przerwę na jabłuszko, więc łaskawie siedzi przy swoim stoliku i je ;-)

Jeśli chodzi o spotkanie w Tikirumie jestem na tak. Hubcio bawi się tam świetnie.
image
Moja po tym szczepieniu ma wysmienity humor:) na prawdę...tylko trochę jej woda z nosa leci..mam nadzieję że w nic poważnego to się nie zmieni.
imageimage
Nyzosia Ami tez nic nie bylo po szczepieniu, nawet nie marudzila. Tylko ta goraczka po 10 dniach, ale szybko minela.
dziewczyny mamy problem ! Liwia nie może zrobić kupy, strasznie płacze, stęka, napina się, ma cały czerwony tyłek tj w okolicach odbytu, nie ma pojęcia jak jej pomoc ?! jak wychodziłam z domu ok 14 było ok, teraz wróciłam i coś się dzieje, rano wypróżniała się normalnie, babcia mówi ze po wyjściu moim tez raz zrobiła, co to może być ? już widzę noc ;( sorry za szczegóły ;/
image
daj jej sliwek, jabłek...duzo picia...
image
Ewentualnie czopek glicerynowy, u nas szybko zadzialal
woda, śliwki, jabłka jak nie pomoże zostaje jedynie czopek :/ ale jak robiła już 2 razy to myślisz że to kupa?? może brzusio ją boli
image
image
Można też zamiast czopka pozaciskać kilka razy odbyt. Tylko trzeba się przygotować bo kupa idzie:) Położna mi ten sposób podpowiedziała:)

Helce gile się rozkręcają....mam nadzieje że jednak jej przejdą. W miejscu szczepienia jest tylko mała kropeczka. oby tak zostało:)
imageimage
Nyzosia u nas tez woda z nosa, kurcze przy każdych zębach tak będzie?? :/ mało ma energii jakaś taka śnięta jak nie ona :(

Jak podaje cebion to daje się jeszcze witamine D??? bo ten cebion też ma w sobie wit D

Byłam na fitnessie , Nilkaa, Aniaa odmeldować się? :)))) byłyście?

Chyba też się na bebiko przerzuce, tylko czy jest 3 taka normalna tzn bez kleiku?
image
image
Madziulka tak jest normalne bez kleiku. z kleikiem jest 3R. Normalne ma tylko 3:)

U nas przy każdych zębach jest woda z nosa. a jak dzisiaj pani dr zajrzała jej w paszczę to aż powiedziała ulalala - wszystkie 3 idą tak jak mówiłam.

Ja witaminy d już dawno nie podaje.
imageimage
ja od wakacji zapomniałam o wita d, ale wczoraj pytałam o to lekarke i powiedziała ze w cebionie jest wita d i w mleku tez, dlatego osobno juz nie podawac broń boze...ale w cebionie multi bo w zwykłym jest sama wita c
image
ejjjj o jakich wy bialych piszecie? ja wyslalam nogi brazowe a pokrycie szare!!!!!! :)

A ja bylam u kosmetyczki:) fajnie tak zrobic cos dla siebie:) ale mowila ze powinnam kontynuowac zabiegi a troche to kosztowne:( szkoda bo fajnie bylo:) Kamil mnie odebral pojechalismy do maca a potem na zakupy do reala ale fajnie tak pare godzin odpoczac od mlodego:)
image
image
ja też nie podawałam wit d ale zauważyłam że Pati się główka z tyłu poci i wróciłam do podawania bo niby do 2 r.ż się daje. Mam cebion multi więc już d nie będę dawać.
image
image
No wlasnie podawac ta witamine czy nie? Bo moja pije mleko, jakies 300-350 ml na dobe. Wtedy jeszcze trzeba?
Madziulka ja na fitnessie bylam wczoraj i jutro rano ide;)
co robiłaś u kosmetyczki?
image
image
Ja skończyłam opakowanie i już nie kupiłam następnego. daje jej mleko, kaszki tam jest wit d. a Hela jeszcze nie ma zrośniętego ciemiączka.
imageimage
Peeling chemiczny kwasem glikolowym o tu http://www.drausal.pl/

ja zapomnialam o wit d i juz dlugo nie daje :(
image
image
kurcze teraz przeczytalam ze 40% znizki na kolejne zabiegi a ja tak szybko ucieklam :P moze chciala mi jeszcze cos powiedziec:P moze zadzwonie w poniedzialek i zapytam czy mnie to obowiazuje hehe
image
image
Cześć dziewczyny!
Ostatnio nie mogę się jakoś wyrobić. Mała ma już od 5 tygodni katar i nie możemy się go pozbyć. Na początku był wodnisty, później przeszedł w taki gęsty zielony, następnie okazało się, że ten katar jej spływa do gardła i dostała zespół zatokowo-oskrzelowy, antybiotyk 8 dni, było niby ok, ale katar dalej się utrzymuje tzn. niby go nie ma ale słychać, że głęboko coś jej jeszcze w tym nosie siedzi. Normalnie w tym miesiącu mamy wydane na prywatne wizyty już 500 zł, nie mówiąc o lekarstwach. Dzisiaj znowu byliśmy na kontroli, osłuchowo jest wszystko ok, dostaliśmy tylko krople do nosa z antybiotykiem, mam nadzieję, że to pomoże, bo już nie wiem co robić.
image
Aniaa slicznie alemka wyszla a spodenki mamytakie same i plaszczyk kiedys tez ;)
U nas też katar spływa do gardła.....no i Hela zrobiła numer bo zjadła rodzynki z mojej herbaty w całości! a skąd wiem że w całości - bo je zwróciła:) ale widok jak wychodzą z gardła takie wielkie rodzynki! żygneła sobie na dobranoc - mam nadzieje że teraz będzie lepiej.

Ja też mam katar!!! wrrrr
imageimage
Nyzosia, rodzynki w herbacie? :))))
image
image
maz wyjechal w delegacje i wraca dopiero jutro u nas odpukać narazie chorób niema a wczoraj wyszła kolejka czwarta czwórka więc mamy juz 12 zęboli:-) u nas po szepieniu na odre swinke i różyczke tez nic niebyło ale dziecko objawy może mieć dopiero po dwóch tygodniach... my na szczepienie idziemy teraz 7 grudnia i póżniej dopiero po 2 roku na pneumokoki jedna dawka
Hela na razie dzielnie walczy. katar ma do pasa ale nie jest najgorzej. za to ja jestem załatwiona na dobre.

Madziulka to była herbata wiśnie w rumie:) Helka wyjadła rodzynki ale ich nie pogryzła sierota jedna:)
imageimage
dlatego tak się zdziwiłam tymi rodzynkami :)) ja dziś w robocie ale niedługo koniec. Mąz dostał bojowe zadanie posprzątania w chacie bo znajomi przyjeżdzają - ciekawe ciekawe :))))
image
image
Byłam na fitnessie i wczoraj i dzis :).
Nyzosia:
może kiedyś wpadniesz do Jowity?
Zazdroszczę Ci, że masz tak blisko i na aerobik i na basen.

Zdrówka dla wszystkich chorych.

Ja witaminę D wciąż daję, mamy niezrośnięte ciemiączko.
Poza tym żadnych innych witamin.
u nas tez niezrośnięte ciemiączko - czyli jak nei zrośnięte to dawać d?
image
image
tak - bo ona odpowiada za kości
nie, jesli podajesz wita d w postaci innej, nilkaa podaje tylko vita d, a jak podajesz cebion i mleko to juz nie...bo "przedawkujesz":)
Ja nawet nie wiem czy u nas zrosniete, musze sprawdzic.
MI pediatra mowila ze nic na odpornosc nie mam dawac, ze to tak naprawde nic nie daje, tylko koncerny farmaceutyczne napedzaja taka gadke ze dziecku trzeba dawac cos na odpornosc. Wiec ja sobie odpuscilam;)
Ja dzisiaj bylam na fitnessie, jutro chyba tez pojde bo wlasnie mam w piekarniku szarlotke ktora zamierzam zjesc z bita smietana i lodami, wiec jutro bede pokutowac:P
Bam Bam cafe jest otwarte od pon-sob od 9-20 niedz od 10, zerknęłam i wydaje się trochę mało miejsca, wszędzie sa fotele 2-os fajne takie kolorowe i wszystko wygląda na "mięciutkie", widziałam tez trampolinę z siatka
image
mam do sprzedania lozeczka po chlopakach - ale moga byc dla dziewczynek po odklejeniu aplikacji

http://forum.trojmiasto.pl/Lozko-DISNEY-CARS-z-materacem-stan-BDB-t283277,1,130.html
Jestem dziś totalnie wykończona. Wczoraj uczyłam się do 24:00. Dziś rano musiałam wywieźć małego do teściów i do 16:00 siedziałam w szkole. Cały wieczór zabawy z Hubciem i normalnie padam. I jeszcze mam moralniaka, bo jutro wyjeżdżam do Warszawy i wracam dopiero w nocy. Tak więc mój maluszek jest bez mamy prawie cały weekend :-(

Aniu - nie masz serca z tą szarlotką :-)

Hubcio zjadł dziś po raz pierwszy pomarańczę. coś tam wczesniej próbował, ale dziś wciągnął połowę :-) Trochę się krzywił na początku, ale potem przyssał się i krzyczał, że chce więcej :-)
image
No właśnie ja wit d też nie daje bo daje mm i kaszki. zęby pięknie Heli rosną więc niedoboru nie ma:)

Za to ma mega katar - jakby kranik w nosie miała i leci i leci...nie wiem co jej podawać. odciągam fridą, daje wit c, smaruje maścią majerankową nawet krople do nosa miałam w domu akurat takie co dla dzieci też są więc jej zaaplikowałam. śpi dobrze, je też ok, temp. nie ma. tylko ta woda z nosa...

Ja z resztą nie mam się lepiej. zatoki zawalone na maksa więc w poniedziałek nie przyjadę na spotkanie.
Ale na basen jutro idziemy:)

Ja mam zamiar dać Heli mandarynki. ostatnio daje jej kiwi i bardzo jej smakuje:)
imageimage
Ja tez jestem dzis wykonczona... chyba zaraz sie kulne:)

Oddalismy mlodego rano mojej mamie i wyruszylismy na osowe zobaczuc co sie niedzie narazie cos tam z sufitami wkuwaniem ciagniecie kabli kontakty itp jeden wielki syf:P bylismy w castoramie i w leroy merlin potem do domku a po obierze zdecydowalismy sie i znow do castoramy po panele:) Nas wyrzucil na dworzu a sam pojechal bo bysmy sie nie zmiescili godzinke spacerowalam ale duzo uliczej jest ciemnych bez latarni park tez slabo cos oswietlony:(

Mam nadzieje ze beda dobre potem jak je wyciagnelam zeby zobaczyc jak beda wygladac to jakos inaczej niz w sklepie, chyba Kamil mnie nie oszukal i nie kupil innych:P? Boje sie ze nie bedzie tak jak chcialam yyyyyy
image
image
Nyzosiu - wiesz jak to jest, katar nieleczony trwa 14 dni, a leczony dwa tygodnie :-)
image
ja dziś też wcześnie idę spać - mąż się umówił z kolegami na piwko, więc mam puste mieszkanie, idealnie aby szybko iść spać :P

Moja dostaje kaszki tylko Holle - a do nich żadnych witamin nie dodają, a mleka mm to max wypija 120 mm dziennie - więc my musimy dodatkowo dawać witaminę D.
No to w sumie fajny dzień mieliście Ssabinko. Ja tam mogę chodzić na zakupy codziennie ;-) A paneli nie da się wymienić?
image
akacja
ja znam bardziej optymistyczną wersję o 7 dniach i o tygodniu

A na poważnie - Nyzosia - dużo czosnku - przyjemne to nie jest ale skuteczne. Plus herbata z miodem i cytryną/ sokiem z malin. Mi zawsze pomaga.
He he Ssabinka nie panikuj:) choć ja bym poszła chłopa dopilnować:)

Co do kataru to właśnie wiem że tak jest. najgorsze jest to że Helka ma już cały czerwony nos od wycierania...i ją boli jak wycieram.
imageimage
Martynka wczoraj miała gorączkę 38,5 wieczorem :(
Nie wiem co to bo nic jej nie jest dziś 36,6 i zadnych więcej objawów.
Czy będziemy na basenie to zobaczę jutro bo boję się że znów jakiś kaszel się przyplącze.

Siedzę sama i piję winko. Zaraz włączę sobie jakiś filmik. Mąż na koncercie illusion a ja czuwam na posterunku.
image
image
Nilkaa ja tam kocham czosnek więc mogę wsuwać:) ale nie wiem jak Heli pomóc.
imageimage
Monika mój brat też poleciał na ten koncert:)
imageimage
Znajomi z którymi poszedł mąż przylecieli specjalnie na koncert z edynburga :)
image
image
A mój w Sopocie. i ja się pytam, gdzie tu sprawiedliwości ;-)
Ale wino to dobry pomysł. Gdzie ja je mam... :-)
image
wymienic sie da oddac tez jak cos:) ale gorzej jak bede chciala oddac jak beda polozone hehe:)

taaaaa czosnek pycha:) jem codziennie i jestem zdrowa:)
image
image
Zjadłabym taką kanapkę z czosnkiem, serkiem, pomidorkiem i majonezem...niestety nie mam majonezu w domu a bez majonezu nie smakuje tak samo dobrze.

Może miodu pitnego się napiję...
imageimage
Oglądam film "Khan my name is Khan" podobno bardzo dobry. To taki wyciskacz łez więc korzystam że nie ma męża :)
Powiem jutro czy rzeczywiście dobry.
image
image
Oglądałam go. sympatyczny film. taki babski, przewidywalny:)
imageimage
Film świetny.
Spodziewałam się czegoś zupełnie innego
Polecam wrażliwcom i nie tylko.
Dobranoc :)
image
image
gdzie na fajny spacer, z równymi chodnikami, moze placem zabaw, na słonku??? ratunku....bulwar, skwerek, plaza, orłowo, sopot, park oliwski juz mi sie przejadły...macie jakis pomysł?
Asku park Oruński !:P
ja małej daje wita c i wapno bo teraz wszędzie pełno chorób a co drugi dzień dostaje tran który uwielbia echhh jakiś smak ma chyba spaczony bo jak dla mnie jest obrzydliwy bleeeeeee i on ma wita D a nam pediatra kazała dawać do 2 roku bo mała mm niepije a w kaszkach tej witaminy jest mało a dziecko nie zawsze zje tyle aby pokryć zapotrzebowanie na nią
My po basenie...ale się zmachałam.
Ciekawe jak nam się katar rozwinie.
A was koleżanki na basenie nie widziałam...

Nilkaa za to widziałam Twojego męża z Elizką na spacerze. bez Ciebie:)
imageimage
Widziały:
http://dziecko.trojmiasto.pl/Kawiarnie-dla-rodzicow-z-dziecmi-n52763.html
imageimage
haha
Bo ja sprzątam :P Bo we wtorek teściowa przyjeżdża

Nie mówiłam - mamy już dwie dolne czwórki, całe wyszły, a ja dopiero wczoraj zauważyłam :P, minął mi już początkowy zapał zaglądania w kółko Elizce do paszczy w poszukiwaniu ząbków.
Ja też już tak zębów nie kontroluje. teraz tylko widzę że 3 idą ale bardzo wolno.
imageimage
wkońcu obmaszerowaliśmy sopot, było bossko:)
czekam, az mały usnie i ruszamy w miasto na obiados:)))
Ja wlasnie robie obiad, na jutro tez bo mam te zajecia w szpitalu, ciekawe co mnie czeka, bo na oddzialach sa rozne przypadki:/
aniaa, co robisz, szukam natchnienia....mam tylko pomysł dla młodego na krem z brokuła ...sama mam na cos ochote i nie wiem na co...nawet niewiem do jakiej knajpy isc:/
Asku idzcie do good morning vietnam na swietojanskiej, to nasza absolutnie ulubiona knajpa;)
Dzisiaj robie piersi z kurczaka w ciescie francuskim, te co kiedys Nilkaa dala przepis. Dla Ami tez je robie tylko ze bez pieczarek, cebuli itp.
A na jutro robie ryz po tajsku z kurczakiem i warzywami, tak zeby bylo latwe do ogrzania dla mojego meza:P
Aniaa ale Ty zdolniacha jesteś z tym gotowaniem... zazdroszczę:))

Ja mam dzisiaj cd przeglądu zamrażalnika:) ale żeby nie było całkiem dobre w sensie smaczne rzeczy tam znalazłam. dzisiaj mamy kebaby warzywno-mięsne:) Hela też je je - my mamy doi tego ziemniaki a ona kopytka:)
imageimage
Nyzosia no co Ty, to sie bardzo prosto robi:)
Ten tydzien musze kombinowac tak zeby obiad byl dobry do podgrzania bo moj to ma dwie lewe rece do gotowania:P
Az sie zdziwilam bo Ami zjadla cala swoja porcje tego kurczaka w ciescie tak jej smakowalo;)
Musze sprobowac dac Ami kopytka, chociaz mi zawsze jakies dziwne wychodza hehe
No właśnie Aniaa mi też dziwne wyszły i księżniczka ich nie chciała:(

Laski co można zawieść w prezencie do znajomych w UK? chodzi o to żeby to był jakiś prezent do domu, nie za ciężki i duży - żeby pół bagażu mi nie zabrał. Ja nie mam pomysłu.
imageimage
Nyzosia do domu to chyba ciezko maly prezent i efektowny jednoczesnie:) Moz ekomplet nozy kuchennych? hehehe i do tego kawal polskiej szynki:P
No właśnie dlatego mam taki problem. noże będą ciężkie...jak przyjechali autem PL to kupiłam im serwis obiadowy.
A szynkę bierzemy tak czy siak:)
imageimage
Serwis obiadowy fajny, ja jestem zwolenniczka praktycznych prezentow(oprocz bizuterii dla mnie oczywiscie:D), wiec za bardzo zadnych figurek ani innych kurzolapaczy nie daje w prezencie;) No chyba ze jakis fajny obraz ale to wypada dac juz w ramie a u Was to odpada.
A moze jakis zestaw eleganckiej poscieli? Chociaz nie wiem w jak bliskich stosunkach jestescie hehe;)
Ja jutro na 8 jade do Gdanska na te glupie kliniczne, mam nadzieje ze uda mi sie jakos dogadac i byc tam krocej niz te 5 dni:/ Bede miala namiastke jak to by bylo jakbym poszla do pracy, tylko ze w sumie moj maz zostaje z Ami a to jednak mnie najbardziej uspokaja;)
a mzoe cos z tego - jakis album http://larte-makeup.blogspot.com/search/label/album

kiedys w gdansku byla cepelia mieli fajne rzeczy
kto jutro będzie na 10-ta w bambam cafe ?
co do prezentu, to pomysłu mi brak...:/

ten kurak we francuskim jest extra, ale moj młody wgl. nie je miesa, chyba ze mu na maxa zmiele i schowam w kluski/ ziemniaki

aniaa, za pozno przeczytałam...pojechalismy do chłopskiej chaty w sopocie i mmmmm załuje bardzo...ale mam od nich rewelacyjny smalczyk ze śliweczka, jabłuszkiem, cebulka i skwarkami...jeny..pychotaaa mówie Wam...wiecej tam jesc nie ide, ewentualnie podjade po smalec własnej roboty:)
image
Też zaglądalam przez szybę do bambam, może być całkiem ok. Ja postaram się na 10, chociaż dzisiaj o 10 mój mały już odleciał. najlepsza byłaby dla mnie 9.30 :)

My będziemy jutro z Martynką :)

Nyzosia na basenie nas nie było odpuściliśmy sobie dziś.
Jeśli chodzi o pościel to w anglii są świetne pościele i nie drogie więc brać z polski nie ma co.
Jak coś wymyślę to pomysł podsunę.
image
image
Ja tez nie mam pomyslu co do prezentu.

My dzis pojechalismy po obiadku na sokolke zobaczyc jak tam sie rozrasta potem na wiczlino na plac zabaw:) na ogromnym terenie go zrobili, troszke dla wiekszych dzieci ale pozjezdzalismy na linie :) Fifi zachwycony:) a potem do moich rodzicow. Rano spacer po lesie:)

A mozecie przypomniec ten przepis na piers w tym ciescie????
image
image
Monika podejrzewam ze w Anglii maja wszytsko wiec w sumie niewiadomo co byloby najlepsze:) Elegancka posciel zawsze fajna, czasem szkoda kasy na takie rzeczy:)
Właśnie w tym jest problem że wszystko w UK mają i to za niezłą kasę...może faktycznie pościel? Mojej przyjaciółki mama podpowiedziała mi że potrzebują ścierki do kuchni i dywanik do łazienki no ale może nie koniecznie chce jej to przywieść w prezencie:)

Nas jutro nie będzie. Hela co prawda ma się dużo lepiej ale ja dalej mam niezły katar.
imageimage
Ssabinka chodzi Ci o to?:
piers z kurczaka pokroic na male kawałki
w misce rozbełtać jogurt naturalny i 1 jajko i przyprawy dowolne jako kto lubi (sol, pieprz, papryka, oregano itd)
kawalki piersi wrzucic do "marynaty" jogurtowej i odstawic (najlepiej na noc)
Platki kukurydziane rozdrobnic, obtoczyc w nich kawalki kurczaka z marynaty połozyc na blaszce wylozonej pergaminem i piec w piekarniku na zlocisty kolor (okolo 15-20 min)

Podawac mozna z dipem czosnkowym lub innym jak kto lubi!
imageimage
Nyzosia w home&you maja super posciel, ja mam 2 komplety od nich i jest swietna. Nie jest to jakas super burzuazja ale jest bardzo stylowa i sie nie niszczy. Do tego moze jakies fajne ramki na zdjecia, czasem sa takie naprawde wypasione ale mi zawsze szkoda kasy:)
pierś chyba w cieście francuskim

Czyli bierzesz pierś - jakieś dodatki - np pieczarki z cebulką, czy np z papryką, szynką i serem i zawijasz w ciasto francuskie i do piekarnika.
Zrobię jeszcze wywiad z moją przyjaciółką i ruszę do sklepów:) ona mi się nie przyzna co by chciała ale może jakoś ją podejdę. no i dowiem się jaki mają rozmiar pościeli:)
imageimage
A zawijacie surową pierś?
imageimage
dla mieszkanek trojmiasta, które nie czytały...fajny artykuł:)

http://wyborcza.pl/1,75480,10582440,Dumne_sledzie.html?as=1&startsz=x

i co sledzie?
image
Fajne wzory mają w home&you - super to wygląda.
Aniaa - wiesz może czy mają pościel w rozmiarze 200x220 ?
Dobry PR to podstawa. To akurat Gdynia robi bardzo dobrze:)
imageimage
a ja jestem "tym intruzem z obłuża" :DDD
image
Nilkaa my też taką mamy i zawsze jest problem ze znalezieniem takiego rozmiaru.
imageimage
Co się nie przystosował:)
imageimage
Ja tez mam 200x220 i w home&you jest, ale ja zamawialam z allegro, to jest dokladnie ta sama posciel a duzo taniej-wiadomo:)
http://allegro.pl/andropol-oryginalna-satyna-200x220-bawelna-i1901858551.html
z tego mam ta pc17 i 17335.
Ten artykul tylko przejrzalam na szybko, ale jedna z ostatnich wypowiedzi:
Dziennikarz z Gdańska, 36 lat: - Redakcje gazet, stacji radiowych i telewizyjnych mają swoje siedziby w Gdańsku. Gdy potrzebne jest zdjęcie korków albo trzeba szybko napisać, że zima znów zaskoczyła drogowców, żaden dziennikarz nie będzie jechał po to Gdyni, skoro wystarczy wyjść na ulicę przed redakcję. To nie znaczy oczywiście, że w Gdyni nie ma korków czy zaśnieżonych ulic. Inny jest po prostu przekaz medialny. A potem gdynianie są przekonani, że w ich mieście wszystko gra.

Z tym sie napewno nie zgodze, bo ilekroc w zimie jade z gdyni do gdanska to od razu wiem gdzie konczy sie sopot a zaczyna gdansk... w gdansku zawsze snieg, breja na drodze, chlapa i mega slisko a sopot i gdynia odsniezone.
Nooo szczególnie rok temu!!! pamiętacie jaka masakra była? Gdynia ładnie odśnieżona a w Gdańsku lód na ulicy.
A poza tym kupa ludzi pracuje w Gdańsku a mieszka w Gdyni czy w Sopocie więc co on tam świruje.
imageimage
No tak jest co roku:)
Ja spadam spac bo jutro musze wstac o 6.30, czeka mnie wycieczka skmka do gdanska glownego:/ Dobranoc!
taaa gdańsk zawsze nieodśnieżony :/ a w osowej zawsze full sniegu
image
image
nyzosia:
surową

Jak będę w domu to znajdę szczegółowy przepis :)
Aniaa powodzenia:)

U nas katar zażegnany:) wbrew powiedzeniom:) chyba jednak chlor pomógł. ale teraz trochę pokasłuje:( no nic z tym też będziemy walczyć:)
imageimage
Hej poniedziałkowo. Ale się zimno zrobiło, brrrr.

Ja wczoraj robiłam z mamą pierogi ruskie i teraz mam zapas. Jak będzie bida z obiadem to tylko ugotuję, podsmażę i gotowe.

A mojemu synkowi ruszyły z impetem zęby. Jak nie było to nie było, a teraz 6 pod rząd i nie wiem czy nie 8 przypadkiem. Najpierw wyszły dolne 4, jak tylko lekko się przebiły to zaraz wyszły górne 4, a teraz luknęłam, że kły górne wychodzą, masakra jakaś. Dolnych nie dał mi już zobaczyć.
image
moj dzis miał cholerne pobudki o 3, 5, 6 i teraz dopiero wstaliśmy...dla mnie...masakra...ja nie umiem sie ogarnac...:/
jak wstaje o 7 to szybciutko ubieranko, szykowanko śniadanka, obiadku, pranie....poniedziałki zawsze takie mam...a dziś krece sie wkołko i martwie sie czy zdaze z młodym do 11 sie wykaraskac z chaty:)
no dzisiaj też słoneczko:-) moja mała juz sobie drzemke ucieła chyba czuje że mam dostała @ i źle się czuje...
nas nie będzie ;( Liwia miała milion pobudek od 1 w nocy, o 5 zjadła mleko dostała temp, 38.7 i dalej śpi ;/ wydaje mi się ze idą jej 3 i 4 naraz ;( zawsze coś, a dziś taka ładna pogoda jest ;/

co do śniegu na ulicach, hmmm Gdańsk jest pod tym względem beznadziejny, nawet chodników nie odśnieżają, wydaje mi się ze jak będzie taka zima jak rok temu tzn z taka ilością śniegu to nasz wózek tego nie wytrzyma
image
ja przez ten snieg duzo siedziałam w domu bo z wózkiem sie niedało wyjść na spacer masakra
Hej poniedziałkowo :-)

Dziewczyny i tak wam zazdroszczę. Ja dzisiejszą noc spędziłam w busie w drodzę powrotnej z Warszawy, trochę pospałam, ale co to za spanie, w domu byłam o 5:00 rano, pospałam jeszcze do 8:00 i teraz czekam na drzemkę Hubcia, bo mi sie oczy same zamykają. Ech, nie ma łatwo. No ale przynajmniej wyjazd udał się super i załatwiłam wszystko, co miałam załatwić, więc dobre i to.

Dziś u nas na obiad ogórkowa. Hubcio jeszcze nie jadł, więc mam nadzieję, że nie zwariuje ;-) Z mięsa, które zostało, zrobię mu klopsiki z warzywami i ryżem.
image
Hej. jak kazdy pisze o nocy to i ja napisze.

Ja smacznie twardo spalam nagle Kamil mnie obudzil " boze co sie stalo co sie stalo jak te klocki spadly... itd...'" spimy pod dwoma polkami ksiazki albumy zabawki. Na pocztaku myslalam ze spadlo tylko pudlo z klockami Filipa na nas tylko zastanawialam sie jak to mozliwe po chwili usiadlam a wszystkie ksiazki itp na moich nogach a polka wisi na jednym haku masakra. Wszystko musielismy zbierac po ciuchu zeby nie obudzic mlodego wyciagac polke dobrze ze maly spi u siebie do 4-5. Jak ja moglam tak twardo spac nie poczuc takiego ciezaru i tego halasu w szoku jestem.
image
image
hehe zapomnialam o kropkach i przecinkach:P sorki
image
image
mi ostatnio centralnie na łeb...obraz spadł i tez myslałam ze mi sie wydaje, albo sen...bo jakies 10 minut tak lezałam z obrazem na głowie:D

Dziś jest cudna pogoda, spacerowalismy 1.5 godzinki i dłuzej bym łaziła ale młody juz zmulony był i o własne nogi sie potykał...zaraz mi juz zasnie ja chyba tez:)
image
He he Ssabinka nieźle!

My też po spacerze. Hela śpi a ja robię sobie lunch:) pogoda superowa. w domu dalej mam wyłączone ogrzewanie:)))
imageimage
nyzosia, masz tak ciepło w domku, czy to projekt 'oszczedzania":)
image
He he nie mam tak ciepło. 24 stopnie. jak jest słońce to nie potrzeba nam ogrzewania. ale dzięki temu mam też projekt oszczędzanie:)
imageimage
i znowu dzis godzine przespałam z młodym...co mnie tak muli?? jak jutro mi tak długo bedzie spał, to nie zdaze na msze za dziadka....
image
a mysmy spacerowały 2i pół godzinki mała w tym godzinke pospała szok ale po spacerku i jej ulubionym szuraniu listkami to sie namęczyła:-)
moj tez szaleje w lisciach:)
image
młody juz 3.5 h spi, az poszłam zerknac czy oddycha:D
image
wow to się chłopak wyśpi i wieczorkiem będzie szalał...

moja mała szaleje i zaczeła sama dosięgać i otwierać dużą szafe masakra
Przyszła mamo pochwal się jaki biznes wymyśliłaś jak już go zarejestrowałaś:)

My byłyśmy na drugim spacerku. ciemno jak w upie:)
imageimage
no ja tez własnie z drugiego spacerosu wrociłam...fajno cieplutko, no ale faktyko jak w "upie":DDD
image
Uff za mna pracowity dzien. Bylam w tym szpitalu w sumie 7 godzin, niektore przypadki masakryczne, nawet nie bede mowic. W domu nie bylo mnie w sumie 10 godzin razem z dojazdami, tesknilam strasznie za Amela. Chyba jeszcze nie jestem gotowa pojsc do pracy na caly etat i tak ja zostawiac na cale dnie. Ona z kolei jakby w ogole nie odczula mojej nieobecnosci, Tatus sie nia ladnie zajmowal:)
Udalo mi sie wynegocjowac ze jeszcze tylko jutro przyjde na 8h i styknie w tym szpitalu, potem musze jeszcze w Sopocie sie pojawic kilka razy. Ale to oznacza ze jutro musze wstac o 5.30 bo o 7 musze byc w gdansku glownym.
Teraz jeszcze zrobilam obiad na jutro i padam ze zmeczenia.
Maz Yasmine uratowal mojego zalanego laptopa i wszytsko pieknie dziala, wkoncu nie jestem na łasce mojego meza z kompem:P
ale dzisiaj cisza....moj Oliwierek już spi i ja sie chyba tez poloze bo tez sie rozchorowałam..... mąż na budowie kładzie ogrzewanie podłogowe bo maja posadzki wylewać na dniach eh .....
image

chwal sie przyszla mamo:)
image
u nas istna masakra, Liwia dostała jakieś dziwne czerwone plamy, ma straszne odparzenie na pupie, płacze z bólu i nie pozwala się dotknąć ;( dałam jej nurofen, posmarowałam dziąsła i zasnęła w minute, myślę czy dziś nie zjadła za dużo jabłek - 3-4 do tego teściowa zrobiła jej sok z jabłek-mięty i cynamonu ;/ wypiła tego 2 butelki po 230ml ;/

co do działalności, na pewno się pochwale ;) ale dopiero jak dostane pieniądze z up na nią ;P czyli luty/marzec, jak nie wyjdzie to będę musiała uśmiechnąć się do męża by mi pomógł finansowo ;) póki co wszystko mam gotowe, stronka się robi, tylko papiery złożyć muszę ;)

panna orientujesz się ile kosztuje mc wypromowania str/firmy na trójmiasto ? nie wiem jak to się fachowo nazywa ;/
image
Przyszla mamo mysle ze warto wykupic pozycjonowanie strony
tak, wiem w google itp, zastanawiam się tylko jak to wygląda cenowo na trójmiasto, wiem ze 2 lata temu strona z przedszkolem by była na 2 pierwszych str kosztowała 400zl, ciekawa jestem jak jest teraz
image
Przyszla mamo ale chcesz reklamę na pierwszej stronie? z tego co się orientuje marne szanse:) tam miejsce reklamowe jest wykupowane na rok do przodu...
Chyba że chodzi Ci o jakieś inne miejsca., wtedy jest szansa. ale trójmiasto do tanich już nie należy:)
najlepiej napisz do działu reklamy - podeślą Ci cennik.
A co do firmy - to już masz zarejestrowaną? czyli już możesz działać ale jeszcze nie działasz tak? zdradź chociaż branżę:)
imageimage
hej hej
U nas maruda taka :/ ostatnio jej się dolna dwójka przebiła, zrobiłam dziś 4 zielone kupy więc zajrzałam jej w paszcze i jakieś było moje zdziwienie jak zobaczyłam że ma... no właśnie nie wiem co ma hehe 3 albo 4 i to dwie górne, przeszła je bez żadnych specyfików nie wiedzialiśmy że jej zęby idą, ale to wytłumacza te jej ostatnie ryki w nocy ;p

Kupiliśmy buty zimowe, jeszcze czapa, szalik i rękawiczki i gotowi na zimę będziemy :)
image
image
oczywiście miało być że Pati zrobiła zielone kupy a nie ja :))))))))))))
image
image
Hehe Madziulka dobre z tymi kupami:D
Ja dla Ami mam wszytsko oprocz zimowych butow, ale ja potrzebuje nowe buty zimowe i kurtke, no i moj maz tez wiec czekaja nas zakupy;)
Dziewczyny macie pomysly na jakies fajnie przyrzadzone miesko na obiad? I jakies surowki obiadowe? W piatek przychodza rodzice i tesciowie na obia dz okazji urodzin mojego meza i chcialam zrobic cos nowego. Napewno zrobie poledwiczki w sosie kurkowym ale chcialam jeszcze jakies miecho i surowki. podpowiedzcie cos;)
A mój dopiero odpadł. Zdrzemnął się ok 16:00 pół godziny i nie bata ze snem. Normalnie szaleństwo na całego. Ma szczęście, że się za nim stęskniłam :-)

Przyszła mamo - jeśli chodzi o cennik w katalogu firm, to nic się nie zmieniło - 400 zł za gwarancję pozycji. Ale nie zawsze są wolne miejsca, więc trzeba mieć szczęście. Jesli chodzi o stronę główną, grosze kosztuje np. artykuł sponsorowany, bo 600 zł. Za taką reklamę to prawie nic moim zdaniem.

My nie byliśmy dziś za spacerze, ale jutro się ruszamy na pewno. Trzeba korzystać, bo od czwartku ma być znowu bardzo zimno.
image
piersi z kurczaka pod serem plesniowym zapiekane
Z surówkami mam zawsze problem więc nie podpowiem...
Mięcho? Schab pieczony z majonezem i serem? to się nazywa chyba schab pod pierzyną tylko teraz widzę w necie że robią to z pieczarkami a ja znam wersje tylko z cebulą. do tego pieczone ziemniaczki i masz:)
imageimage
aniaa, kury masz mrozone do tego miecha?
image
Aniu - przez twoje wpisy umówiliśmy się na piątek ze znajomymi do Good Morning Vietnam :-) Narobiłaś mi nieodwracalnego smaku. Przyjaciółka zreszta też. A co tam polecasz?

Co do mięska, to ja też mam rodzinny obiad w sobotę i robię zrazy z kluskami śląskimi i czerwona kapustą.

My nic nie mamy na zimę dla Hubcia. Aż strach się za to brać :-)
image
Aaa chodzi wam o miejsce w katalogu firm. ok. myślałam że o reklamę taką flashową na pierwszej stronie:)
400 zł za rok? czy za miesiąc? jak za rok to spoko.
Art sponsorowany 600 zł...a jak on jest oznaczony na stronie? w ogóle jest jakoś oznaczony? bo nie zwróciłam uwagi na art sponsorowane na trójmieście.
imageimage
Teraz np. wisi na glównej artykuł sponsorowany o porodach w Swissmedzie. A 400 zł jest za rok, więc tragedii nie ma.
image
no własnie, ja tez nigdy nie byłam w tej wietnamskiej, a wybieram sie...a komnpletnie nie wiem co zamawiac:p

akacja, my sie zimy nie boimy:) u nas tez puchy:)
image
No kurka wodna muszę się wreszcie za to zabrać. Ale jak pomyślę, ile to jest szukania, i buty i skafander, czapka, szalik, rękawiczki, brrr No ale powinnam. Może jutro podjadę do HM i się rozejrzę.
image
Aaaa teraz widzę..faktycznie 600 zł to niezła cena za art. sponsorowany tym bardziej że jest bardzo delikatnie oznaczony:)

My na zimę mamy część a resztę dokupimy w Uk:)))
imageimage
Mjakmama podaj prosze przepis:)
Asku tak mam mrozone kurki:)
Akacja z good mornig vietnam polecam: sajgonki najpyszniejsze jakie jadlam, zupka z mleczkiem kokosowym, z glownych dan to jest pyszny chrupiacy kurczak i grillowany kurczak z czerwonym curry i mleczkiem kokosowym. Pyszne sa tez chrupiace krewetki ale ja zamiast sosu mango biore ten z czerownym curry:) Moj maz uwielbia Bun cha czy jakos tak, dosc egzotyczny smak:) Ostatnio pilam tam pysznego drinka z lychee i guawa, normalnie boski:D Napewno nie pozalujecie obiadku tam, my sie wybieramy w czwartek;)
Ale jak coś jest tam ostre to jest ostre! nam też bardzo smakowało tam jedzenie tylko jak dla mnie trochę za pikantne jednak było:) muszę się tam znowu wybrać..
imageimage
daj znać, jak coś tam wynajdziesz:) a ja się pomodle...
image
Akacja przecież ty tak lubisz zakupy :)

Atta dzięki za spotkanko, było sympatycznie a bambam całkiem przyjemne miejsce. Pewnie parę rzeczy bym zmieniła lub poprawiła ale ogólnie nie jest źle.

My mamy prawie wszystko na zimę dla dzieci. Buty dla MArtyny wybrane ale nie było rozmiaru i jutro odbieramy 21 elefanten. Śą dobre te buty uważam bo Kuba od początku w elefantach chodził i są nie do zdarcia a zimowe nieprzemakają i oddychają.
image
image
aniaa ja kladlam piersi z kurczaka przyprawione i pociete na ala kotlety i na to ser plecniowy lazur na to i do piekarnika mozna pieczarki dodac
Ja ostatnio robiłam taką zapiekankę z mięsem mielonym i fasolką z beszamelem przepyszna wyszła.
Dziś piersi z kurczaka nadziałam boczkiem i pieczarkami i w piekarniku upieklam tak na szybko.
image
image
Pyszne są też schabowe pieczone z pieczarkami w śmietanowo-pieczarkowym sosie.
image
image
Co się dzieje z Panną?
Już chyba od tygodnia się nie odzywa. Ktoś wie?
image
image
Aniu - brzmi super :-)

Moniko - masz chłopca to wiesz, mam wrażenie, że znaleźć coś ładnego dla chłopaka graniczy z cudem. Dla dziewczynek sa zawsze 4 półki, dla chłopca jedna. Teraz rozumiem mojego meża, który zawsze narzekał, że mężczyźni są dyskryminowani :-)
image
Ja wiem - zarobiona jest:) ale żyje i ma się dobrze:)
imageimage
Masz rację Akacja dla chłopców zawsze bieda :(
image
image
ej, aniaa, ale w ich menu jest w pip grilowanych kurczaków....
a sajgonki, to które polecasz? te z miesem mielonym?
image
Z butów, to nawet mi sie te podobają:
http://www.ecco.com/pl-PL/Ecco/Kids/750761-51707?i=34

ale pewnie kosztują majątek. Elefanty dla chłopaków na zimę nie są niestety zbyt ładne.
image
hmmm tez mi sie podobaja, ale chyba nie stac mnie na eccosy na jeden sezon:)
image
Drogie są to fakt. No ale co innego? Jakie inne marki oprócz Bartków i Elefantów są na zimę ok? Tak żeby nie przeciakały i by noga mogła oddychać. Nie znam się na tym.
image
tutaj forumki pisały w watku o śniegowcach...o jakiś vermontach i butach z deichmana dei tex....te drugie obmacałam i sa fajne, leciutkie...tylko srednio wygladaja...ale kosztowały 80 ziko:)
image
Dzięki :-) Poszukam. Miłej nocy!
image
dobranoc:)
image
monika własnie kupiliśmy dziś elefanty - są ciepłe i naprawdę lekkie, niektóre śa takie toporne że Pati napewno miałaby problem z chodzeniem w nich. A dziś w tym czasie co my kupowaliśmy jeszcze 2 inne kobietki dzieciaczkom kupiły.
image
image
aa a na dobranoc powiem jeszcze że byłam na fitnessie, jestem mega głodna, wszystkie posty odnośnie jedzenia ominęłam! :)
image
image
Ale dzisiaj mój syncio wyprowadził mnie z równowagi. Najpierw tym, że wstał znowu o 4:40, później, że rozwalił mój cień do oczu i musiałam z rana sprzątać, następnie wisiał mi na nodze i jęczał, a ja z tą "kulą" musiałam się wyszykować do pracy no i jego do babci.
No i wiem już skąd u niego czasmi tyle złości. Patrzy na mamusię i papuguje :) Muszę zacząć się kontrolować, bo złych nawyków nabierze ten mój nerwusek :)

A zapomniałam. Robiłam test w sobotę i pokazała się tylko jedna kreska, uffff. Czuję się też już lepiej. Jak te dziwne objawy wrócą to będę musiała za parę dni znowu zrobić test. No i chyba musze odstawić te tabsy bo wydaje mi się, że to przez nie źle się czuję, no i co najgorsze zaczęłam po nich tyć :(
image
moj synus dzis wstawał o 1, 2, 4, 5 i 6....normalnie poprosze tesciowa zeby mi kogos magicznego zeby zbadał poziom złej energii w mieszkaniu...
image
Hej mamuśki :)

Co do butów zimowych to kupiłam takie śniegowce w decathlonie

http://www.decathlon.com.pl/PL/bibou-niiebieskie-47224610/

tak jakoś byłam i kupiłam je przywiozłam je do domu pokazałam młodej a ta w ryk:( nie spodobały się jej i zastanawiam się czy je wyminić chodź wczoraj już chwile po domu w nich chodziła. Mąż sie śmieje że to przez to że nie są różowe, a ja z myślą o drugim dziecku by miało w przyszłym roku ciepło w nogi w wózku kupiłam granatowe. Oj biedna ta moja córeczka.

Ja jeszczę pracuję ale chyba do końca miesiąca tylko, ostatnio jestem strasznie zabiegana. No i mogę się pochwalić dach już jest zakryty papą za 2 tygodnie będą okna i nasz domek na zimę będzie już zabezpieczony no jeszcze drzwi ale to też jakos na dniach wybierzemy i kupimy :)

Przyszła mamo trzymam kciuki za działaność gratuluję odawagi :)

Moją Igę wieczorami w domu nosi widac że brakuje jej kontaktu z dziećmi dlatego jak bedę w domu to będe z nią chodzić na chwilę do przedszkola widać że lgnie do dzieci. Co do chorób my włąsnie wyleczyliśmy się z oskrzeli który załapała od kuzyna który chodzi do przedszkola wiec każdy kij ma dwa końce.
image

image
Hej
Jestem padnięta, oczy mi sie zamykają, kawy nie pije wiec chyba tu zasne :/ nie wiem czy zęby czy co, ale przez 2h Pati jęczała przez sen, potem popłakiwała aż zaczęła wrzeszczeć, ledwo na oczy widzę... nie wiem czy zęby czy co :(
image
image
ale mgła masakra nic nie widać:-/
a u nas wmiare spokojna noc ale mała się wczoraj w domu ywróciła na posadzke i ryczała strasznie i tak już do wieczora ale naszczeście jakoś dała rade i zasneła

my w piątek do teściowej na obiad jedziemy i może do mojej koleżanki

ja się w końcu za siebie zabieram i przypomiało mi się że muszę cytologie zrobić i od razu z rana się zapisałam do ginekologa za dwa tygodnie no i do fryzjera by wyapadało sie wybrać ale to chyba w grudniu żeby na święta jakoś wyglądać

a moja mała jogłuje beka na maksa chodzi i jodi jodi jodi smiesznie to wygląda
Ufff, nadrobiłam. Miałam ciężki tydzień pracowo-wyjazdowo-mieskzaniowy i nie miałam czasu na forum :/ My też jesteśmy na etapie szukania mieszkania, coś ciekawego niby mamy na oku, rozmowy kredytowe już za nami.. Zobaczymy. Chcielibyśmy się przeprowadzić jak najszybciej się da :)

Ja podawałam wit D jakieś trzy dni, potem młody dostawał raz dziennie mm, więc mieliśmy nie dawać. Ciemiączko ma zrośnięte.

Aha - Aśku - mojego też nocnik parzy, nie jesteś jedyna. Ostatnio np. zrobił kupę na podłogę zamiast do nocnika ;) Ale w sumie już było blisko, nie?
image image
A u nas noc wyjątkowo dobra. Hela obudziła się o 23 na mleko a potem spała do 7:30 bez przerwy!! chyba drugi raz w swoim życiu:)

My byłyśmy rano u dziadków a teraz czekam aż młoda padnie i zabieram się za zdjęcia ciuchów do wystawienia na allegro...
imageimage
Aaa i w czwartek organizujemy spotkanie Klubu w Tikirumie. Na 10:00. Babki z tikirumu zaproponowały nam rabat - sala zabaw dla dzieci gratis! Tak więc zapraszamy.
Wieczorem wyślę newsletter.
imageimage
ooo fajnie z tym tikirumem, tylko czy my sie tam pomieścimy?

panna, moj wysiedzi 10 sekund i schodzi z nocnika

ja własnie na siłe probuje młodego kulnąć....bo dzis mam msze za dziadka w rocznice smierci i fajnie by było gdybysmy jednak zdazyli...musze z chaty o 16.20 wyjsc...no a wczoraj jak zasnał o 14 to spał do 17.30 i pupa ze mszy by była:)
image
Myślę że jak będzie nas 10 to damy radę. pójdziemy, sprawdzimy i będziemy wiedzieć:)
imageimage
gorzej jak bedzie 30.........
image
Tyle to nigdy nie było:)
imageimage
no wiem....:) ale bywało ciasno i w GM. nie?
image
Oj tam może raz. Jak było nas z 20. ostatnio było 15 dziewczyn i było ok.
Jak nie spróbujemy to się nie dowiemy.

Hela padła, ja zrobiłam zdjęcia ciuchów dzisiaj będę wystawiać na allegro:)
imageimage
Panna, a czemu tak szybko chcecie się przeprowadzać :-)? Czyżby bocian w drodze? ;-)

Jeśli chodzi o czwartek, to chyba wpadniemy. No chyba że moja maruda odmówi współpracy. Po moim wyjeździe nie schodzi mi jednak z rąk i nie mogę go zostawić nawet na minutę.

Byliśmy dzis w Klifie. Tak jak myślałam, kupno zimowych rzeczy to będzie jednak dłuższa sprawa. Jedyne co to kupiłam bodziaki z długim rękawem w Mother Care. Maja teraz taka fajna promocję, wystarczy kupić obojętnie jaką rzecz, a drugą dostaje się za polowe ceny. Nawet jak się kupi skarpetki, to na druga rzecz jest promocja. Więc ok.
image
Nyzosia:
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3046515,title,Kurczak-w-ciescie-francuskim,index.html?ticaid=6d58b
nie może nie wyjść :)
A ciasto najlepsze z Biedrony.

Nyzosia:
sprzedajesz ciuszki bo macie za dużo czy też na tyle odłożyliście w czasie drugie że nie ma sensu składować?
He he Nilkaa sprzedaje swoje ciuchy:) zrobiłam porządek na strychu i postanowiłam część sprzedać.
A Heli ciuchy raczej zostawiam. Za 4 lata też będą ok:)
imageimage
Fajnie macie z tym strychem - ja już nie mam pojęcia co robić z tymi wszystkimi rzeczami, ciuchami po Elizce ... Ile to będzie czekało na drugie dziecko i ile mi jeszcze miejsca na to potrzeba ...
ja ubrania po Olim tez zostawiam bo w sumie niedługo czas na drugie....a na szczescie jeszcze nie teraz...sprawdziłam:) maz sie smial ze mialam urojona ciaze o ile taka moglam miec hehe no a dzis z olim bylam u lekarza i mamy antybiotyk....ktorego zreszta nie wiem jak dac malemu;/;/ zapalenie oskrzeli
mmmmm nyzosia, 4 lata to juz jakis konkret:)
ja sie przymierzam za dwa:p

mały stworzony do kościoła, moze dlatego ze msza trwała 30 minut:p potem rodzinka u nas zladowała na ciescie i było mega fajno...

jutro wreszcie idziemy na meczyk, juz nie moge doczekac sie tej adrenalinki..:)
image
Ja na szczescie mam piwnice ale tez czesc rzeczy po Ami sprzedaje bo nie chce az tylu rzeczy trzymac. Zostawiam sobie te ktorych najczesciej uzywalam.
Za mna dosc ciezki dzien, w szpitalu dzisiaj na intensywnej terapii lezala dziewczynka 3 letnia, byla na sali z ludzmi po wycieciu guzow itp, czyli hardcore, myslalam ze jej tez jest cos powaznego, jak ja zobaczylam jak sobie spi i sciska misia to sie poryczalam i musialam wyjsc sie uspokoic:( Normalnie odkad urodzilam Amele stalam sie tak wrazliwa jesli chodzi o dzieci:( Na szczescie okazalo sie ze jej nic powaznego nie dolega, ale nigdy chyba tego nie zapomne. Do tego moja babcia znowu w szpitalu, coraz gorzej z nia:(
Ami w nocy kaszle, w ciagu dnia w ogole, ale wczoraj i dzisiaj obudzila sie i kaszle, slychac jakby cos sie odrywalo. Nie wiem czy isc z tym do lekarza, skoro w ciagu dnia nic nie ma?
aniaa, mi smutno po samym czytaniu tego co piszesz.....wiem o czym mówisz...tez taka ckliwa sie zrobiłam...

a masz nawilzacz?
image
ja już się poryczałam jak napisałaś że sobie spała i tuliła misia :( a co jej jest że leżała z takimi ciężkimi przypadkami?
image
image
Asku nie mamy nawilzacza.
Miala jakis zabieg usuniecia plynu rdzeniowego czy cos takiego, lezala tam bo to sala non stop monitorowana gdzie pacjenci sa podlaczeni do tcyh wszystkich maszyn mierzacych cisnienie,tetno itp. No i stale jest tam kilka pielegniarek. Dziewczynka za pare dni ma wyjsc do domu wiec bylo mi juz lepiej
Eeee Aniaa nie opowiadaj nam takich historii bo ja też już mam łzy w oku!!!!
imageimage
aniaa, warto zainwestowac w nawilzacz....
syn znajomych, którzy byli z nami w grecji zaczał kaszlec nocami, potem harczec...i okazało sie ze nawilzacz rozwiazał problem:)
image
asku pod warunkiem ze go zaczesto sie go nie uzywa bo nalwizacze wiecej szkodza niz pomagaja np grzyb
lepiej porzadnie wywietrzyc mieszkanie ;)
ooo to chyba pora wyciągnąć nawilżacz

Byłam wczoraj na pilates , masakra jak mnie wszystko boli a najbardziej plecy, jeszcze dziś doprawiłam się fitnesem i już się ruszyć nie mogę, a najbardziej to mnie bolą plecy :/

Gdzie zobaczc mogę wczorajszy odcinek eMki?? przegapiłam a chciałam zobaczyć ja Hankę uśmiercili :)
image
image
Ja też kupiłam nawilżacz, a dopiero później mąż przyniósł z piwnicy przyrząd do pomiaru wilgoci i okazało się, że mamy zbyt wysoką wilgotność bo aż 70%, więc teraz zamówiłam pochłaniacz wilgoci.
image
http://serialelove.pl/m-jak-milosc/m-jak-milosc-odcinek-862/

Madziulka tutaj możesz obejrzeć, tylko to drugie okno jest darmowe, ale są chyba jakieś limity czasowe.
image
madziulka, nic nie straciłas:p ja przez 3 lata tego filmu nie ogladałam, a wczoraj chciałam zobaczyc ten sławetny odcinek...lipa:)
image
Nyzosia:
polecasz może jakiegos gina w luxmedzie? Teraz tam mam pakiet a zupełnie nie znam lekarzy ...
Dziś ja miałam poranny dyżur, więc zaliczyliśmy z Hubciem pobudkę o 6:30 :-( Myslałam, że trochę go przetrzymam w łózku. Gdzie tam. Mały położył się między nami i zaczął mnie spychać nogami z łóżka. A teraz włączył sobie radio i chodzi zadowolony. Ja nie wiem, co z tego dziecka wyrośnie ;-)
image
He he Akacja u nas też tak jest że jak Hela się obudzi to już nie ma siły na to żeby poszła dalej spać albo pozwoliła spać innym:)))))

Nilkaa byłam u 2 ginów - Skarbek-Żurek ale do niej chodziłam w ciąży głównie po skierowania na badania i u Musiała ale trudno mi coś o nim powiedzieć bo u niego byłam tylko po receptę na tabsy. ale zachwycona nim nie byłam. Ja generalnie trzymam się swojego lekarza z gamety.
imageimage
Ile Wasze dzieci jedzą mleka na noc? Kostek wczoraj dostał 330 ml (nowa butla, byłam ciekawa, ile wypije), a po pół godzinie jeszcze 120 ml i płakał, że by jeszcze zjadł... Nie dałam, bo bałam się, że pęknie ;) Przecież to pół litra mleka, gdzie on to mieści??

Akacja - chcemy szybko, bo to podwójne opłaty - kredyt + wynajem. Więc nie ma sensu. A bocian jeszcze w Afryce chyba ;)

Zdałam też sobie sprawę, że się nie nadaję na kobietę - w ogóle mnei nie ciągnie do urządzania mieszkania, wszystko mi jedno, jakie np. lampy będą. F. mnie spytał o kuchnię, powiedziałam, że chcę jasną i nic więcej nie wiem ;)
image image
Hela pije 180 ml o 20:00 a potem 180 ml o 23:00. 330 ml! co to za butla????

He he Panna bociany wrócą w maju....

A co do urządzani...ja to uwielbiam!!!!
imageimage
a moja mleka wogóle niechce i na noc i rano dostaje po 210 kaszy i co drugi dzień na deserek albo słoiczek z jogurtem albo jogurt lub budyń

czy ta mgła kiedys zniknie???
Mam nadzieję że do przyszłego tygodnia bo za tydzień lecimy a przez tą mgłę samoloty nie lądują i nie startują w GDA.
imageimage
U nas juz w ogole mleka na noc nie ma. O 19 kaszka ok 20 spac.
Moje dziecko wcale nie odczulo tego ze mnie nie bylo calymi dniami, w ogole tak sie zapatrzyla w swojego tatusia ze ma mnie w glebokim powazaniu. Troche mi smutno;)
Aniaa u nas też tatuś jest najukochańszy. Taki przykład z wczoraj: Hela chce ciastko, ja jej nie chce dać , ona w ryk i biegiem do taty:)))) Jak sobie coś zrobi to do kogo leci na ratunek? do taty. Z kim lepiej zasypia? z tatą:) itd:) łobuz mały...
imageimage
Hubcio naprawde ma jakiś dzień rozrabiaka. Najpierw wszedł na szafkę w łazience, a potem otworzył sobie podwójne drzwi wyjściowe i wyszedł na klatkę. Będziemy musieli teraz przestawić się na zamykanie na klucz. Trzeba uważać.

No niestety Aniu, tatuś dla dziewczynek przez długi czas będzie nr 1. Taki los.

Panna - jak ja bym chciała mieć swoje mieszkanie, uuuuu

Hubert pije dwa razy dziennie 180 ml, plus raz kaszkę na mleku.
image
ja tez chowam ciuszki pakuje i do piwnicy ja nastepne dziecko chciałabym mieć za rok może dwa ale najpierw musze znaleźć prace i się w niej trochę zaklimatyzować jakaś mieś wmiare umowe żeby mnie znowu nie oszukali

a u nas mała to najbardziej woli moja mame boże jak za nią szaleje jak ja z nią jestem sama to aniołek słucha się wszystko je a jak ktos jest w domu diabełek na maksa szaleje piszczy i niechce jeść

a moja mała już znowu śpi cos ostatnio szybko pada i druga drzemke chce echhhh niech sobie śpi bo to dobrze ale ja wolałabym żeby spała raz a z 3 godziny
Hej

ile Wasze dzieci pija teraz mleka ? Liwia od jakiś 2 tyg pije po 240ml i widzę ze jej to mało ;/

dziewczyny co można kupić chrzestnemu na imieniny ?;/ dodam ze to mój chrzestny ma 50-tke

ja wszystkie ciuszki sprzedałam,

Liwia szaleje za tata i dziadkiem, ja jestem na drugim planie - chyba ze jest jej źle to przychodzi do mnie ;P

od dziś podliczam budżet domowy z planem oszczędzania, jestem przerażona ile wydajemy ;( szczególnie na małą 250zl/mc, liczyłam ile zostaje się nam jak się przeprowadzimy i się załamałam ;(
image
przyszla mama też tabelkę będziecie robić?od kiedy ją robimy to oszczędzamy, także głowa do góry

Moja nie je kolacji, mleka pije na noc jakieś 80-100ml, chyba że po obiedzie nic nie dostanie to wtedy 150ml wciągnie. A czasem jest tak że nic nie wypije. Za to rano robię jej 180ml - czasem wypije wszystko a czasem mniej. PAti lubi chodzić spać głodna :)
image
image
moja mała wczoraj wstała po drzemce i sobie chodziła po pokoju cos tam stekała ja za chwilę patrzę a ona spodenki zdjeła bluzeczkę tez i za bodziaka sie zabierała ale sie biedna nameczyła:-)))
Ja zrobiłam tabelkę≤ powiesiłam na lodówce i co? Tylko ja tam dopisywałam wydatki, a F nie, więc to nie miało sensu.. Ale ostatnio oszczędzamy, nawet da się to zauważyć.

Nyzosia - Aventu 330 ml, młody pił z TT, chcieliśmy kupić taką, tylko większą, ale w Realu nie było. Nie uśmiechało nam się do tesco jechać, więc wzięliśmy tę. Kostek jest mało wybredny, bo nawet się nie skrzywił na nowość ;)
image image
mój A też nie zapisuje, ja to robię i się go pytam, jakby on sam miałby to robić to dawno tabelka poszłaby w śmietnik :P faceci się do takich rzeczy nie nadają
image
image
u nas K bardzo pilnuje "zapisywania" co się wydało, gorzej u niego z kontrola wydatków, Madziulka przerobiłam trochę Twoja tabelkę i dodałam do niej listę potrzebnych rzeczy do kupienia w danym miesiącu i po podliczeniu hmmm, szkoda gadać, słuchajcie myślicie ze damy rade żyć za 1000mc ? tzn tylko to na jedzenie i środki czystości/higieny ? kurcze, tylko tyle zostaje się nam po opłaceniu wszystkich rachunków i kredytu na mieszkanie i w sytuacji kiedy ja nie mam dochodów ;(
image
Ja myślę, że tak - zostaje tylko mądrze planować wydatki.

Sabinka - jak tam urządzanie? Sprzęt agd kupujecie w necie czy w tradycyjnym sklepie?

Nilkaa - wkleiłabyś raz jeszcze link do tego sklepu, z którego Ty zamawiałaś? Proszę! A może jutro wyślesz nianię z Elizą na spotkanie? Fajnie by było zobaczyć, jak E. urosła :)
image image
ja cały czas rozbudowuje tą tabelkę, bo ciągle coś dochodzi :/ myślę że za 1000 można przeżyć planując wydatki
A czemu aż 250zł / mc na Liwie Wam idzie?
image
image
Przyszła mama my próbujemy teraz za tyle przeżyć i powiem, że jest nam narazie bardzoooooo ciężko. Przestawić się z "dobrobytu" :) na mocne oszczędzanie jest dla mnie wielkim wyzwaniem. Najgorzej jak przyjdą nadprogramowe wydatki. No ale cóż, głowa do góry i nie narzekać - takie teraz przyjęłam motto :)))

U nas jest odwrotnie. Antoś jest bardziej za mną niż za mężem. Jak coś chce, jak coś mu się dzieje itp. to jest tylko mama. No ale tak to jest chyba z chłopcami.

Dziewczyny trzymajcie za mnie kciuki, dzisiaj pierwsza próba odstawienia od piersi. Nie wiem jak ja to przeżyję :(
image
Przyszla mamo dacie rade:) i bedziemy chyba mieli mniej:P teraz musze jakas rozsadnie sie zwolnic tzn mnie musza zwolnic zebym dostala zasilek na pol roku.

Filip pije ok 20 210-240ml potem ok 4-5 rano 180-210ml i kaszke z 200ml wody o 8rano, a reszta to obiadki bulki owoce to co my.

Wczoraj go wazylismy i bylo jakies 11,3kg w ubraniach.

panna my myslimy o euro agd na raty. 30rat za zero procent, jeszcze pojawilo sie teraz w saturnie 40rat za zero procent, ale wybrane rzeczy tylko tak maja, no i chcemy zeby wzieli nam to Kamila rodzice, my juz napewno nie dostaniemy kredytu na ok 10-12tys nie wiemy jak oni bo tez troche maja:( jak nie dostana to nie wiem co zrobimy. Moj tata robi nam remont musi oplacic ludzi itp to od nich chcemy to:P Kamil jedynak wiec im latwiej ja mam rodzenstwo rodzice sami chca sie niedlugo rzeprowadzac wiec nie maja juz jak pomoc.

Co do zapisywania to Kamil mnie do tego namowil :) i codziennie sie mnie pyta. Co do kasy liczenia itp to u nas on sie nadaje:)
image
image
panna a w jakim miejscu chcecie wlasne "m" ? :)
image
image
Ssabinka czyli planujesz iść do pracy ?

Madziulka w miesiącu kupujemy 3op pampersów po 70szt, 5 op mleka, chusteczki nawilżające, 3 baniaki wody+zgrzewka, 7 op kaszek i tyle kasy nam na to idzie ;/
image
Sabinka - w grudniu :) Ale nie wiem, czy wyjdzie. Na razie wygląda na to, że pójdzie to nam ekspresowo, ale wiadomo - nawet mały remont potrafi się ciągnąć... A musimy się streszczać, bo nas nie będzie stać na utrzymanie dwóch rat.
image image
nie nie. Ja jestem teraz na wychowawczym ale nie mam jak wracac do pracy:P dlugo opowiadac:) poprostu dobrze trafilam opiekujac sie dziewczynkami.

Juz teraz???? to faktycznie szybko:) ale z rynku wtornego czy pierwotnego? i gdzie? :) no napisz cos:)
image
image
kurcze strasznie dużo :/ mleka nam mało co idzie- przerzucamy się na bebiko, kaszek też tak dużo nie idzie jakies 2 max 3 paczki. Aloe aż tyle pampersów??? my na dzień używamy dady ( właśnie dziś w promocji kupiłam za 19 zł ) a na noc, dłuższe wyjścia, spacery pampki. Także nam jedna paka pieluch idzie na miesiąc. Poza tym Pati często na nocnik robi więc czasem jedną, dwie pieluchy zużyje. Chusteczek już praktycznie nie używam.
Teraz święta więc full wydatków więc postanowiliśmy nie zostawiać tego na ostatnią chwilę - zwłaszcza że wtedy będziemy spłacać kredyt i kupiliśmy już większą część prezentów
image
image
Dziewczyny, ja od dwóch tygodni jakoś nie daję K. gotowych kaszek. sama mu gotuję, zainspirowała mnie Nyzosia. Na drugie śniadanie i wczesną kolację (przed mlekiem) robię mu kaszki na mm (robiłam na krowim, ale wysypało go lekko na buzi, teraz od paru dni podaję tylko mm, zobaczymy jaka różnica). 200 ml mm, dwie-trzy łyżki kaszy mannej (zwkłej, nei ekspresowej), płatki owsiane i otręby żytnie lub pszenne (dużo błonnika). Do tego różne opcję: sok malinowy, starte jabłko i cynamon, miodowa, ostatnio dodałam ugotowaną cukinię z ziemniakiem, zblendowaną i żółtko (wyszło jak budyń o delikatnym smaku), pół łyżeczko kakao na kakaową... No ciągle coś nowego wymyślam. A, dyniową jeszcze robilam, można wszystkie owoce tam wrzucić, truskawki (mrożone) też były grane, banan...

Opakowanie kaszki manny wystarczyło mi do dziś (koszt: 2,15). MM to wiadomo, ale płatki owsiane - jeszcze z pół opakowania mam (2 zł), otręby po 1,2 zł opakowanie (ich dodaję mało). Wcześniej na kaszki wydawałam jakieś kosmiczne pieniądze i wystarczały na dwa dni (a kupowała i tak babydreama). Teraz mam pewność, że daję mu kaszki bez cukru, full natura, 5 min roboty.
Chusteczek nie używamy prawie wcale (ostatni trzepak kupiłam latem, jeszcze je mam) - kupę spieramy pod prysznicem :) Pieluch nam też jakoś dużo nie idzie, kupujemy w dużych pudłach na promocjach, myślę że rzadziej niż raz w miesiącu.

Sabinka - nie chcę zapeszać, powiem, jak będzie pewne :) Ale Gdynia.
image image
ale cenowo to chyba podobnie skoro dajesz mm . Mi by się w to bawić nie chciało a co dopiero babci :)
image
image
jakiś czas temu była uczulona na dady, muszę znów spróbować jak jest taka promocja ;)

http://www.promoceny.pl/gazetki/ - może komuś się przyda ;)

mi się wydaje ze robiąc kaszki na mm wychodzi drożej niż kupować gotowe ;/ale faktem jest ze tez szukam czegoś lepszego bo te kaszki są cholernie słodkie

ssabinka podziwiam Was za odwagę ze zaciągacie tyle kredytów, ja bym się nie odważyła przy dzisiejszym kryzysie ;/ ale z drugiej strony jak się tego nie zrobi to można odkładać do emerytury by coś mieć ;/
image
Wiecie co dziewczyny, jeszcze do niedawna myślałam, że wy tu wszystkie to "leżycie na pieniądzach" - tak troszkę nad wyrost ujmując :))) Zaczęłam myśleć, że z nami jest coś nie tak, że jacyś niezaradni jesteśmy, ale teraz widzę, że naprawdę nadszedł kryzys. Wcześniej o nim mówiono, ale jakoś wtedy nas jeszcze nie dotyczył i myślałam, ze to troszkę nad wyrost jest używane. Powiem wam, że zaczynam się bać, że może być jeszcze gorzej.
image
dzynka:
Wy niezaradni????
Skoro dom wybudowaliście????

Kurcze, jakbyśmy mieli takie wydatki to byśmy ściany gryźli ...
nie wszystko:P kredyt na mieszkanie, plan oszczedzania na 10lat zapisuje to do kosztow ale zwroci nam sie juz za 9lat:P no i debet. Na sprzet my nie bierzemy:P Gdbysmy mieli odkladac to nigdy bysmy tyle nie odlozyli a teraz zacisniemy pasa i bedzie trzeba splacac nie ma wyjscia a za pare lat tzn 9lat bedzie lepiej:)
image
image
heh dzynka u mojego męża w pracy poszło pismo do Tuska ze ich pensje są "głodowe" ;)) faktem jest ze nas było kiedyś stać na wiele, teraz jak idę do sklepu liczę każdą złotówkę bo widzę ze z dnia na dzień ceny się zmieniają, mąż od polowy miesiąca będzie jeździł do pracy autobusem by zaoszczędzić, w przyszłym roku i to na samym początku czekają nas ogromne wydatki, chyba w dzisiejszych czasach trzeba po prostu oszczędzać ;/ w dodatku słyszy się i to wśród najbliższych o ciągłych zwolnieniach, dopiero jak zaczęło to dotykać najbliższych to zrozumiałam ze jest naprawdę ciężko i zaczyna się dziać źle ;/

co kupić chrzestnemu po 50-ce !:)
image
do tego tikirum, to na jakim przystanku wysiaść, wie ktoś?
ssabinka o co chodzi z tym planem oszczędzania ?

dziewczyny co macie kredyt na mieszkanie/dom jaka macie marze czy jak to się tam nazywa ?
image
ja nie wiem jaka mamy kamil sie tym zajmuje wiem ze mamy ntroche nizsza bo wlasnie wzielismy plan oszczedzania- czyli przez 10lat wplacamy co miesiac pewna kwote a bank naszymi pieniedzmi obraca na gieldach, po 10lat wyciagamy pieniazki i juz ich nie placimy w najgorszym przypadku tyle ile wlozylismy ale nastawiamy sie na pewny zysk:) Nie wiem tzn nie pamietam czy mozemy dostac to potem gotowka czy to odrazu idzie na spate kredytu. Po 10lat tzn juz 9 bo rok placimy kredyt nam bardzo bardzo spadnie:) bedziemy wtedy troche bogatsi hehe ale pewnie zadluzymy sie w kolejny wiekszy na wieksze mieszkanie:) ale jedno juz bedziemy mieli -bedziemy mogli sprzedac albo wynajmowac:) Jestem dobrej mysli tzn wmawiam sobie ze bedzie dobrze hehe:)
image
image
jak bralismy kredyt to bylo jakos 7,8 ale panstwo podwyzszylo

teraz mamy chyba oprocentowanie 8,4 % ale jak bedzie wpis u notraiusza to bedzie okolo 6,2
image
image
Ssabinka jesteście młodzi wszystko przed Wami, na pewno będzie dobrze !:) zawsze trzeba tak myśleć ;P czyli ten plan oszczędzania to do kredytu jest, tak ? a można wiedzieć w jakim banku ? przed nami właśnie decyzja o kredycie ;/ byłam przeciwna ale teraz wydaje mi się ze to lepszy pomysł
image
ehh z tymi zwolnieniemi :/
dzynka a czemu tu ktoś leży na pieniądzach proszę Cię, jak będziemy mieć kredyt na dom to będzie dopiero masakra :/
image
image
u Kamila w pracy zrobili dzis stronke na czesc Hanki z mjakmilosc https://www.inseco.pl/
image
image
w getin
image
image
ssabinka, a nie lepiej było od razu wziąść konkretnego kredytu i kupić wymarzone mieszkanie? niz certolić sie teraz ze spłata kredytu mieszkania które juz planujesz wymieniac na wieksze? nie dali by Wwam wiekszego kredytu, czy o co kaman:)
nie mielismy zdolnosci na wieksze, pozatym wtedy wikeszy kredyt by byl, wtedy bysmy nie mieli co jesc:P
image
image
teraz nie tak latwo dostac kredyt, niestety:(
image
image
a nie boicie się ze nastąpi jakiś krach na giełdzie i coś pójdzie nie tak ? co w tedy z Waszymi pieniędzmi, bank ma jakieś zabezpieczenie ?

od nowego roku ma być 100 razy trudniej dostać kredyt ;/

widziałyście ceny paliwa ? u nas dziś 5.51zl 95
image
wiem, że nie łatwo, bo my...nie dostaniemy takiego jaki by mnie urzadzał...no dopiero jak wróce do pracy to po pół roku...bedziemy miec zdolność:)
my jak braliśmy ponad rok temu kredyt to marżę mieliśmy 3,25, a teraz ponad 4. Muszę w domu sprawdzić ile dokładnie. Tylko, że my mamy kredyt w euro.

My powoli zaczynamy brać pod uwagę wyjazd P. za granicę, co kiedyś było nie do pomyślenia. I tu nasuwa się myśl: po co nam dom jak sama będę w nim mieszkała, może nie przez cały czas ale jednak... :(
image
jak my bralismy to tez miesiac po nas bylo trudniej. No pisalam przeciez ze w najgorszym wypadku dostaniemy to co wplacilismy a zawsze to bedzie cos, tak sama bym nie odkladala:P traktujemy to ak kredyt a za 9lat bedziemy mieli mila niespodzianke:) mamy podglad na stronce co sie dzieje z naszymi pieniazkami itp narazie wszystko idzie super caly czas pnie sie w gore, ogolnie dziala to juz ponad 10lat i sa chwle gorsze ale ani razu nie bylo na rowno zawsze na plusie:)
image
image
asku ja bym dluzej tu juz nie wytrzymala:P pozatym ciezko dostac fajne mieszkanko od reki zazwyczaj sie czeka ok roku albo i dluzej. plus urzadzanie itp. a my juz za miesiac sie wprowadzamy:) nie znamy dokladnej dadty ale tak mniej wiecej;) tylko nie wiem co to bedzie jak sprzetu nie bedzie......
image
image
mnie zawsze dziwi jedno, jak ludzie mogą brać kredyty nie biorąc pod uwagę ze jedno może stracić prace, mam znajomych gdzie jedna pensa idzie na spłatę kredytu, ta osoba jest dosłownie na wykończeniu psychicznym bo boi się ze straci prace

mnie przeraza myśl o przyszłości, przedszkole, szkoła małej, pewnie jakieś dodatkowe zajęcia...ehh to będą wydatki
image
ja jestem zawsze sceptycznie nastawiona na takie rzeczy ;/ jak będzie krach to znając życie banki nie będą miały kasy na nic, słyszałyście o sprzedaży czy "oddania" go innemu bankowi Milennium ?
image
ja, az tak bardzo nie boje sie tego kredytu, bo mieszkanie mojej babci w którym teraz z nia mieszkamy, jest przepisane na mnie i kiedyś je odziedzicze...moj mąż jedynak, najprawdopodobniej tez dostanie mieszkanie po swojej babci, choc malutkie i w rumii, ale zawsze to cos:)
no my napewno dostaniemy mieszkanie po kamila rodzicach ale szybko to nie nastapi moi rodzice mlodzi wiec nic nie mowie:P

przyszla mamo gdyby kazdy tak mial myslec to nikt by kredytu nie bral. my narazie dajemy rade z jednej pensji splacic kreydyty rachunki mlodego i jeszcze zostaje, wiec jak kiedys bede zarabiala to bedzie moglo byc tylko lepiej:) trzeba inaczej myslec bo mozna by bylo zwariowac:)
image
image
to fakt, ale ja dochodze do wniosku, że chyba za bardzo lubie wygode...tzn. nasze wyjscia do kina, teatru, imprezki, wyjazdy na weekendy wakacje, o knajpach nie wspomne....pewnie dlatego mieszkamy z moja babcia, a nie na swoim:p no ale wszystkiego mieć nie można.....a szkoda:/
pewnie gdybys mieszkala z tescmi to bys inaczej mowila hehe:)
image
image
z babcia, tez kolorowo nie jest:)
przyszła mamo a udało Wam się sprzedać mieszkanie? jak chcecie kredyt i nie macie swojego mieszkania to może o rodzinie na swoim pomyślcie, na 8 lat mniejsza ratę mieć będziecie.
nie można tak myśleć bo nic by się nie miało, ciągle mieszkało z rodzicami itp Ja tam myślę że będzie lepiej, nie będę myśleć o kryzysie i o tym że będzie gorzej

Ja bym nie dała rady ani z moimi rodzicami ani z teściami tym bardziej :/
image
image
Ale ciężkie tematy poruszyłyście!

Co do kredytów to ja mam tak jak Przyszła mama. nigdy bym się nie zdecydowała na kredyt jak nie moglibyśmy go spłacić z jednej pensji - w sensie że cała jedna pensja idzie na kredyt. kiedyś jak jeszcze dużo łatwiej było dostać kredyt coś takiego nam proponowali ale na szczęście nie poszliśmy na to.
Ale co do utraty pracy i niemożności spłaty kredytu zawsze można a nawet trzeba rozmawiać z bankiem i poprosić o urlop od kredytu - pójdą na to bo to dla nich lepsza sytuacja niż jak ktoś nie płaci i popada w długi. tak więc aż tak bym się nie bała.
Poza tym kiedyś ktoś mądry nam powiedział że na koncie zawsze powinniśmy mieć gotówki na jakieś 6-12 miesięcy życia bez pracy. i tego się trzymamy.

A co do planu oszczędzania to prawda jest w tym że się lepiej kontroluje wydatki jak się je zapisuje. tak już jest że jak sobie człowiek wszystko zapisze to lepiej widzi gdzie mu kasa ucieka. ja zaczynam od jutra jak wejdzie moja ostatnia wypłata:)
imageimage
Aaa i ja niestety nie liczę na spadek:) do "majatków" babć dużo chętnych a i babcie się nie spieszą na tamten świat. Mój mąż jest co prawda jedynakiem ale jego rodzice też jeszcze mają kupę lat przed sobą i na razie to my pomagamy im finansowo więc na kasę z nieba nie liczymy:)))
No i do tego jakoś tak w naszych rodzinach jest że tak za "darmo" to nikt nie chce nam specjalnie nic dać:) a my przez to też na nic nie liczymy tylko liczymy na siebie:)
imageimage
jeszcze go nie sprzedaliśmy, kredytu musimy dobrać ok 50/60tys, nie wiem czy taka kwota łapie się na rodzinę na swoim ;/
image
min można wziąc 50 tyś i łapie się, ostatnio zrobiliśmy kredyt na RNS na 80 tyś więc spoko. Ale czy to mieszkanie, która macie jest na Wasze?
image
image
Krzyska, ale jak go nie sprzedamy w ciągu 4mc to mamy plan ;)
image
Już kiedyś pisałam jak to było u nas ale jeszcze raz wspomnę. My jak braliśmy kredyt to rata kredytu stanowiła 1/3 pensji mojego męża. Czyli do dyspozycji 2/3 jego pensji + moja. Wszystko ładnie, pięknie :) Też byśmy się nie zdecydowali na kredyt gdyby jedna pensja szła na jego spłatę, i co...? Kredyt bierze się praktycznie na całe życie więc ta sytuacja będzie się zmieniała jeszcze nie raz.
My postanowiliśmy zaryzykować. Stwierdziliśmy, że lepiej wziąć teraz kredyt póki jesteśmy młodzi. Później byłoby ciężko go wogóle dostać. No i trzeba było wziąć pod uwagę to, że z czasem teście mogliby nas "eksmitować" bo np. nie moglibyśmy się dogadać. I co wtedy???
Tylko z drugiej strony... czy damy radę spłacić ten pier...ony kredyt?? Ach, muszę chyba iść na solarkę, albo wziąć od Antosia wit. D bo jakaś deprecha mnie łapie :)
image
dlatego ja biorę w zł, rata będzie bardziej stała niż jak to jest w walucie :/
Przyszła mamo to lipa z RNS macie już mieszkanie. Ale jak taka małą kwota wchodzi w grę to zwykły hipoteczny.
A ja cały czas żyję nadzieją że bierzemy kredyt ale wcześniej go spłacimy :P nie odbierajcie mi tej nadzieji :P:P
image
image
Madziulka my pomimo tego, że euro mocno podskoczyło to i tak płacimy niższą ratę niż jak nam wyliczali w złotówkach i jeszcze euro musiałoby troszkę wzrosnąć, żeby wyszło tak samo w obu walutach.
image
domyślam się, ale mimo wszystko nie przekonuje mnie to, boję się waluty ale tak czy tak musimy w złotówkach bo bierzemy rodzine na swoim
A w następnnym roku będzie trudniej o kredyt :/ bo zdolnośc będą brać na 25 lat :/
image
image
Ja tam akurat wolę jak mi bank da większe obwarowania niż jak ma mi dawać pieniądze na hura a potem ja się martwić jak to spłacić.

1/3 pensji męża - to rozumiem:)))
imageimage
Ehh my dzisiaj odpoczywalismy w domu, nie liczac krotkiego wypadu do Klifu bo maz musial sobie wybrac prezent od moich rodzicow;) Jutro ma urodziny i z tej okazji w piatek zapraszamy rodzicow i tesciow na obiad. A jutro ja znowu do szpitala:( Maz ma zadanie zrobic zakupy na ten piatkowy obiad wiec jestem ciekawa czy bedzie z czego go robic hehe:) Liste ma zrobiona ze wszytskimi szczegolami, ale to jednak tylko facet:P
aniaa, please...nie rób z meza takiej sierotki co z lista zakupów nie zrobi:)
nie zazdroszcze Ci tych godzin spedzonych w szpitalu...

ja powoli sie na mecz asseco szykuje:) skocze jeszcze z młodym kaczki nakarmic:) nyzosia pamietaj o suchym chlebie :DDD

Ktos mi powie gdzie mam wysiasc...ja tych rejonów wgl. nie czaje na fikakowie...koło tesco? czy dalej
my byłysmy na spaceku 45 min pogoda masakra echhhh

ciężkie tematy nas na kredyt nie stac a mieszkanie to szkoda gadać
Nie nie koło tesco to za daleko.

Musicie wysiąść na przystanku Myśliwska. Jak jedziecie z dołu, od Gdyni to wjeżdżacie na Karwiny i po prawej stronie będzie Bierdonka, potem za jakiś czas stacja Shella i na pierwszym przystanku za stacją wysiadacie. Przechodzicie na drugą stronę i idziecie do góry na Fikakowo. Wchodzicie na Fikakowo i po lewej będzie Bomi a po prawej plac zabaw. I koło tego placu zabaw jest blok w którym na dole jest Tikirum:)
imageimage
dzięki, chyba wydrukuje sobie ten opis i z nim bede szła:)
Aśku - z przystankiem to Nyzosia na pewno mądrze mówi, co do wskazówek dalszych to idziesz w górę krętą drogą jak do Lidla, ale idziesz jeszcze dalej, musisz dojść do osiedla. Wyłoni Ci się wielki napis Fikakowo na takim bloku na wprost ulicy, prz której będziesz szla. No i potem już widzisz Bomi i po prawej stronie (skos) plac zabaw. To jest za placem zabaw od tej strony, jak będziesz szla. Dzwoń, jakbyś się zgubiła :)

Nilkaa - wklej tego linka do sklepu internetowego, z któego braliście agd pls :)

Co do kredytów - po prostu musimy się wszyscy nauczyć żyć nie ponad stan. Moi znajomi wzięli kredyn na trzypokojowe mieszkanie w W na 800 tys. Spłacą go, jak mój kumpel będzie miał 72 lata, kumpela 3 lata mniej... I to jest dla mnie hard core.
image image
Hehehe nie no on sierotka nie jest, ale jesli chodzi o zakupy to szybko sie irytuje:)
Panna ja biorąc kredyt na 300 czy 350 tysi też nie liczę że spłacę go wcześniej bo jak? Płacąc ratę po 1500 czy 2000 zł miesięcznie nie będę już miała kasy na odkładnie. chyba ze w totka wygram:)
imageimage
Ja nie wyobrazam sobie splacania jednej pensji na kredyt a z drugiej zyc z 2 dzieci - pewnie juz na drugie bym sie nie zdecydowala.

Nie wiem czy w waszym srodowisku ale u mnie ostatnio kilku znajomych potracilo prace, a znajomy majacy biuro rach w ciagu tyg stracil 7 firm bo splajtowaly :(((
U nas na razie w temacie zwolnień cisza...
imageimage
u nas od stycznia maja byc jakies zmiany - juz sie boje
800tys???? no to niezle my mamy na 30lat kredyt ale najlepiej by bylo splacic w ciagu 10:) no ale mieszkanko musza miec super za taka sume:)

co do zwolnien ja u moich znajomych nie slyszalam a Kamil raczej ma bezpieczny zawod:)
image
image
panna:
nie przypominam sobie abym wklejała z jakiego sklepu brałam AGD :)
Bo w końcu płytę do piekarnika wzieliśmy z euro agd (drożej o 5 zł wyszło z najtańszym z netu z przesyłką), a płytę to bez problemu wzięliśmy
a piekarnik z Neonetu - - wyszło też najtaniej w porównaniu z innymi sklepami
Reszty AGD ostatnio nie kupowaliśmy, bo lodówkę znajomi przywieźli ze sobą a zmywarki w redzie nie wstawialiśmy.

Madziulka:
przyślij mi też tę listę do liczenia wydatków, proszę

Prawdopodobnie Elizka jutro z nianią na spotkanie przyjdzie.

W mojej firmie- odpukać - ostatnio naprawdę nieźle, za tydzień mamy full wypas bankiet (podali menu - po prostu wow) z okazji niezłego zakończenia pierwszej połowy roku.
hej no my tez od 6 m-cy placimy kredyt.....my na dom bralismy tzn na budowe która zreszta niedlugo sie konczy .....wszystko sie przeciaga eh ale kiedys sie wprowadzimy....tez sie strasznie balismy ale tak jak piszecie z takim podejsciem niczego sie nie osiagnie....jakos nie my pierwsi i nie ostatni kredyt bralismy i jakos sobie poradzimy pomimo tego ze moja pensja cala idzie na kredyt a maz duzo nie zarabiał w firmie wiec sie zwolnil i narazie zaczyna działac z firma ma narazie podobnie jak w firmie czyli nie az tak dobrze ale przynajmniej nie odchodza nam pieniadze na zlobek bo maz sie malym zajmuje.......jesetem pozytywnej mysli choc tez sie boje....bo jeszcze 30 lat przed nami placenia ale ja puki co patrze tak ze musze zrobić wszystko zeby kiedys Oliwierowi było latwiej ....mamy dla kogo sie starac:) ja puki co mam umowe do konca roku:) zobaczymy co dalej bo pracuje w budzetowce a ostatnio w niej kiepsko....;p;p ale mysle pozytywnie choc teraz jestesm na urlopie bo kazali mi zalegly caly wykorzystac:)
image

Mjakmama ale Ty w firmie chyba na razie jesteś jeszcze nie do ruszenia co?

Yasmine nieźle...dobrze że jesteś pozytywnie nastawiona:)
imageimage
mowisz o tej ochornie ze zmniejszeniem etatu - tak ale jesli likwiduja stanowisko to to nie obowiazuje ;)
Aaa ok. No to kurczaki słabo:) Oby Ciebie nie ruszyli dużo ich nie kosztujesz bo tylko połowę:)))
imageimage
nyzosia czasami nie ma innego wyjscia....czasem jest cieżko i walczy sie z tym zeby nie usiasc i nie wyc do poduszki, zamiast tego trzeba dzialac i sie usmiechac....wtedy humor jest lepszy.......:)
image

wiesz nawet jak rusza to m mowi ze nic sie nie stanie ale procz kasy bedzie mizal ludzi bo mam fajnych w pracy no i w koncu pracuje tam 12 lat
O kurcze mjakmama to faktycznie zasadziłaś tam korzenie:) podziwiam. ja mam jakiegoś pecha do roboty bo najdłużej wytrzymałam w jednej 2,5 roku...
imageimage
hheheheh nooo troche czasu zlecialo :) i pamietam glupie pytania na rozmowach jak chcialam przez pewien czas ta firme zmienic czemu dopiero teraz pani zmienia itp
Hehe moj maz co roku zmienia prace:P Jakos zawsze sie tak sklada ze po 6-8 miesiacach dostaje jakas dobra oferte z innego miejsca.
Mój siedzi w jednej robocie 10 lat ale przeszedł w niej przez różne stanowiska więc mu się nie nudzi. z resztą on jest w takiej firmie gdzie kupa ludzi pracuje 10 lat - mają bardzo małą rotację.
A ja ciągle szukam swojej wymarzonej...i pewnie jej nie znajdę:)
imageimage
Ja liczę (lub liczyłam) na prace w budzetówce w przyszłym roku. To warunek, żebysmy kupili nasze wymarzone mieszkanie.
Chociaż po numerze, jaki dzisiaj wykręciłam, to chyba powinnam wyemigrowac za granicę, albo co.

Miałam dziś seminarium, a ponieważ cały weekend mnie nie było w domu i okazało się, że w niedzielę znowu jadę do Warszawy, to postanowiłam zostać dziś z Hubciem. Mój promotor się wkurzył i dostałam niezły opr przez telefon. Było mi przykro, bo bardzo dużo ostatnio poświęcam swojej pracy, więc napisałam do męża sms-a, że właśnie dostalam opr od promotora, i że najpierw wszystko olewa i odwołuje kolejne zajęcia, a potem mnie zjeżdża z gory na dół. I że naprawdę wolałam dziś zostać z Hubciem. I co? wysłałam tego sms-a do... profesora. Kurczę, nie wiem co teraz będzie. Mam z nim spotkanie w środę i go przeproszę osobiście. Ale i tak nie wiem jak to odbierze.

Ech...
image
Hehe ja sie ciagle zastanawiam czy dobry zawod sobie wybralam:P
Oooo jaaa Akacja no to nieźle:)))) ale numer!!!:))))
imageimage
Masakra :-(((
image
Akacja ale jaja !:))

mój K nie ma się co martwic o prace ;) pracuje w państwowej firmie, na dobrym stanowisku z dużą perspektywą rozwoju i awansu za to ja...hmm ciągle szukam miejsca ;) dlatego u nas wymogiem jest by z jednej pensji przeżyć ;)

Nyzosia a Ty co chciałabyś robić ? masz jakieś plany ?

Madziulka kiedy kupowałaś dady za 19zl ? u nas ich nie ma ;/
image
Zdarza się najlepszym jak to mój mąż mówi:)
imageimage
Akacja ale napisalas tam cos obrazliwego? Jesli nie, to moze po prostu powiedz ze przepraszasz bo sms mial byc do meza i tyle.
Przyszła mamo ja to bym chciała za dużo się nie narobić ale dobrze zarobić:))) żartuje oczywiście.
Chciałabym pracować w zawodzie i w tym kierunku chce dalej działać.

Kiedyś marzyła mi się praca w hotelu przy organizacji imprez albo jeszcze lepiej własny hotel. no ale niestety w totka nie wygrałam:)
imageimage
Nie Aniu, napisałam tylko to, co powyżej. Problem będzie jeśli profesor okaże się pamiętliwy. Wtedy moja wymarzona praca odejdzie w dal. Ech. Zobaczymy. Tylko co mnie podkusiło, tego nie wiem.

Ide się poprzetulać do męża :-)
image
No wiesz, przeczytal juz to co napisalas wiec tego raczej nie cofniesz niestety...
Kurcze Ami znowu kaszle, ale tylko jak spi. W ciagu dnia nic, teraz znowu cherla. Moze zeby jej ida i wiecej sie slini czy cos? Czy to moze byc przez suche powietrze? Tylko nie wiem czemu jedynie w nocy
Aniaa:
a jaką macie wilgotność w pomieszczeniu gdzie ona śpi?

Póki nie macie nawilżacza (ja swoją drogą nie polecam) rozwieś na kaloryferach mokre ręczniki i obserwuj czy Ami lepiej śpi ...

Akacja - współczuję :(
Nilkaa podaj meila

Przyszła mamo kupowałam w biedronie w sopocie - otworzyli nowa i jest promocja

Zlituje się ktoś nad tym wątkiem? :)
image
image
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=284347&c=1&k=160 link ddo noweggo

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

do góry