Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO- SIERPNIOWO- WRZEŚNIOWE 2010 CZ. 78 (115)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
MAMY Z DZIECIACZKAMI:

25.04 (termin 17.07) atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) fita1 Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
12.07 (termin 28.06) Misikaii - córeczka Michalina, 3810 g, 58 cm, szpital w Wejherowie
15.07 (termin 15.07) malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
15.07 (termin 24.07) mama Wiktora - synek Wiktor, 2950, 55cm, Wojewódzki
16.07 (termin 11.07) kk synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
21.07 (termin16.07) Annia - synek Filip, 4060g, 56cm, SN, szpital Kliniczna
23.07 (termin 23.07) ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
29.07 (termin 09.08) Zośkaa - córeczka Aleksandra, 3230g, 49cm, Nordfjord sjukehus
29.07 (termin 09.08) malgo1981 - córeczka Natalia, 3540g, 58 cm szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 (termin 27.07) Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
02.08 (termin 25.07) czarnakawa-córeczka Milenka, 4040g,55cm, szpital Wejherowo
03.08 (termin 21.07) sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
04.08 (termin 05.09) agusia1394 - synek Krzyś, 3250 gram, 56cm,Szpital Wejherowo, poród SN
5.08 (termin 2.08) Akacja 126 - syn Hubert 4315 i 62 cm, poród sn, Swissmed
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
6.08 (termin 30.07) pyziol67,synek Krzyś,3390g,55cm,Szpital na Zaspie
07.08 (termin 05.08) Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
13.08 (termin 17.08) Dzynka - synek Antoś, 3400 g i 56 cm
17.08 (termin 9.08) przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
19.08 (termin 20.08) 88malutka88 - córeczka Antonina, 3250g i 56cm, Wejherowo
21.08 (termin 18.08) Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin 27.08) Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo
01.09 (termin 03.09) Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
01.09 (termin 24.08) Anita25323 - córka Lena, szpital na Zaspie
04.09 (termin 28.08) karolkaw- synek Jerzy, 3550 g i 55 cm, Szpital w Redłowie
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
09.09 (termin 29.09) Superbejbe - Larysa (3030g, 54cm) CC, Zaspa
17.09 (termin 10.09) Aniaa - córeczka, 4040g, 57cm, cc, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
19.09 (termin 12.09) Nilkaa - córeczka Eliza, 3350g, 55 cm, Redłowo
19.09 (termin 23.09) Sylwa - córeczka Laura, 3080g, 52 cm, Szpital Wojewódzki
24.09 (termin 23.09) Zuzko - córa Antosia, 3090g, 53 cm, Szpital na Klinicznej
25.09 (termin 16.09) Sylwia781122 - chłopczyk Szymon, 3050g, 54 cm, Wejherowo
7.10 (termin 29.09) piggy - synek Jaś, 3550g
7.10 (termin 27.09) Anettkaboss - córcia Amelka, 3680g, 56 cm, szpital na Zaspie

poprzedni wątek http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-I-DZIECIACZKI-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-CZ-77-114-t319517,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mjakmama, ja w takim razie bede na biegunie północnym...z Mikołajem:p
Do Chorwacji czy do Włoch za taką kasę jak do Turcji czy Tunezji na 2 tygodnie nie pojedziesz. Z resztą na Chorwację i Włochy to mnie nawet na tydzień nie stać:)
imageimage
o kurcze to nawet nei wiedziala ze takie roznice sa
Włochy.......są mega drogie...ja tez je odpuściłam...
gdzie dostane takie klocki procz internetu http://allegro.pl/klocki-drewniane-49-el-nauka-liczenia-czytania-i2195738916.html
nie mam zielonego pojecia....ale tez sie takimi kiedys bawiłam:p
Jest jest różnica. babka w biurze tłumaczyła mojemu mężowi że kraje arabskie/muzułmańskie za dodatkowy tydzień biorą np 200 - 300 zł a w europie za dodatkowy tydzień płacisz 1000 zł. więc średnio to się wszystko kalkuluje.

My jedziemy pierwszy raz na zorganizowaną wycieczkę:))) więc dla nas wszystko jest egzotyką:)
imageimage
fajna jest Malta ale mega droga

szukam tych klockow Emilce
cypr....ostatnio ogladałam.....napewno tańszy niz sardynia:)
No my w tym roku na zadne zorganizowane wakacje nie jedziemy, mam nadzieje ze jak juz bedziemy w Szwajcarii to bedziemy jezdzic na weekendy do Wloch albo Francji, bedzie blisko:)
Pogoda tragiczna dzisiaj...
Ehhh aniaa, weekendy we francji...jak to rajsko brzmi...
wstreciucho Ty!!!!
Noo fajnie by bylo jakby sie tak udalo co weekend gdzies jezdzic;)
ŚNIEGGGGGGGGG wrrrrrrrrr
Pogoda masakra ale ja się nie przejmuję bo mamy już zarezerwowaną wycieczkę i cieszę się jak gwizdek!
Stanęło jednak na Turcji:) Pani w biurze podróży podziwiała mój talent wyszukiwania ofert i jak zobaczyła co, gdzie i za ile wybrałam to powiedziałam że mamy brać:)))

Kupiliśmy też Heli wózek na święta. Więc prezent mamy z głowy:)
imageimage
Kiedy jedziecie??? i gdzie dokladnie???
w turcji bylimy tylko w istambule jak bylismy
autem w bulgarii
Jedziemy w czerwcu do Bodrum. Poczytałam sobie o tej miejscowości - brzmi całkiem ciekawie. Ludzie są zadowolenie z pobytu tam. No i fajnie bo tylko godzina promem na Kos - oczywiście popłyniemy:)
Ale muszę młodej nowy paszport zrobić:( Bo musi być pół roku co najmniej ważny a jej już nie będzie.
imageimage
hej

Zazdroszczę wyjazdu ale pewnie też bym pojechała gdzieś w Europę, bałabym sie jakiejs zarazy :))))) kiedy jedziecie???

Byłam dziś u koleżanki w starogardzie, wybrałysmy się na zakupy, wiecie jak tam tanio, obkupiłam się nieźle :) spodnie za 25 zł :P marynarki takie jak w hm czy c&a za 65 takze naprawde spoko. Muszę częsciej tam jeździć :P

Siedze i piszę plan zarządzania, dopiero wczoraj mnie olsnilo ze w poniedzialek mija termin oddania prac
image
image
zamówiłam rowerek i wózek dla lalek - ciekawe czy zdąrzy przyjśc do świąt
image
image
Turcji w ogóle się nie boję. A jak jeszcze babcia mi powiedziała że Tesco tam mają to już w ogóle jak w domu:)))

Pofarbowałam sobie włosy kolorem głęboki blond i myślę że jakby taki kolor nałożyła sobie blondynka to by dostała zawału jakby zobaczyła efekt! dobrze że ja wiedziałam że to tak będzie tzn. że głęboki blond to będzie jasny brąz:)))
imageimage
Nyzosia:
a wiesz może w którym kościele na naszej dzielnicy są msze dla dzieci? Chcielibyśmy z Eliką iść na święcenie palemek, a boję się że ten mój mały wicherek to zwykłej mszy nie przetrzyma ...
poprsze o szybko knajpki na niedzielny obiad z dziecmi :)))
a u nas niedosć że angina to jeszcze sie okazało że z gorączki trzydniówka sie zrobiła bo mała wczoraj już gorączki wieczorem niemiała a dzisiaj ma brzuszek i plecki wysypane echhh do czwartku siedzimy w domku i idziemy na kontrole oby do świąt było oki słaby ma apetyt bo ja gardełko od anginy męczy

a myśmy wczoraj na szybkie zakupy wyskoczyli mała została z dziadkami i jak wstała o 7:30 to dopiero zasneła po 19 dzisiaj wstała o 7:15 ale już naszczęście drzemie i kupołam małej ciuszków za 100 jakieś bluzeczki tuniki i rajstopki więc rozmiar 92 mamy obkupiony i mam nadzieję że na całe lato jej starczy
Nilkaa nie mam pojęcia. Pewnie u franciszkanów mają. a tak to nie wiem.

Mjakmama też nie wiem:))) już dawno w knajpie z rodziną nie byłam:)

Małgo współczuje. tyle dobre że trzy dniówkę macie za sobą.

My po basenie. Hela dzisiaj jakaś nie w sosie. nie chciała nurkować. a niedługo mają mieć robione zdjęcia pod wodą więc musi się odfochować:)

Pogoda całkiem sympatyczna się robi. pewnie pójdziemy na spacer po obiedzie.
imageimage
A ja mam anginę :(
Bez gorączki póki co ale słaba jestem. Nawet antybiotyku na razie nie biorę bo nie jest tak źle. Boję się tylko o dzieci żeby też nie dostały a jest duże prawdopodobieństwo :(

Małgo co wam lekarz przepisał na anginę i jak się leczycie? Pytam tak na zapas.

Wczoraj miałam imprezować z siostrą a dziś miałam być chrzestną no i w sumie jestem na papierku :)
image
image
poszliśmy do naszej parafii - nawet całkiem fajnie było, Elizce się podobała procesja, miała swoją malutką palemkę którą wszędzie wymachiwała :)

Po kościele byliśmy na spacerze - chłodno jest ale jak słońce świeci to całkiem przyjemnie robi :).
Monika jak to angina to wszelki antybiotyk o szerokim spectrum działania.
Współczuję...

Helę też coś chyba bierze. z gardłem coś ma od wczoraj a teraz chyba się katar zaczyna. będziemy się inhalować.
imageimage
Natalia dostała antybiotyk DURACEF i na zbicie gorączki nurofen i paracetamol przemiennie naszczęście gorączki już nie ma ale ja boli gardełko i chyba węzełek przy prawym uchu z tego co czytałam to powinno się jeszcze płukać gardło ale ona jest na to za mała
tak naszczęscie trzydniówke mamy z głowy mam nadzieję że wysypka szybko minie
ja od razy myślałam że to trzydniówka ale lekarka mówiła że mała osłuchowo jest dobrze ale jak zobaczyła gardełko odrazu powiedziała że ma nalot i angina:-( w czwartek ide do kontroli oby było już oki ale antybiotyk mamy do soboty
ale u mojej koleżanki to masakra jak u Moniki jej synek przyniósł z przeczkola ospe ale mówi że znosi ja dzielnie i teraz czeka jak wysypie młodszego synka a najgorsze że jej mąż nie przechodził ospy i ma nadzieje że się od dzieciaczków nie zarazi
kurcze - a myślałam że okres chorobowy już minął ...
Zdrówka wszystkim.
No i gilony się nam rozwinęły! siedzimy dzisiaj w domu i się inhalujemy:(

Wczoraj patrzyłam na naszą wycieczkę i od soboty cena wzrosła o 800 zł! chyba załapaliśmy się jeszcze na jakąś promocję.
Ale żeby nie było tak dobrze to muszę zrobić sobie paszport - mam jeszcze z panieńskim nazwiskiem. a to kosztuje 140 zł!! masakra jakaś!!

Zimno dzisiaj. mam w domu 18 stopni:(
imageimage
u mnie w domu ciepło ale mamy włączone ogrzewanie

Miejmy nadzieje że w weekend to był tylko taki jendorazowy wybryk z tym śniegiem bo ja chce wiosny!
My wczoraj byliśmy w aquaparku i był taki chłopiec pół roczny może max 8 miesięczny i on praktycznie sam pływał, w szoku byłam. Dzieciaczki które chodzą na basen to już też umieją pływać, ruszają nogami cokolwiek?? bo Pati w wodzie sztywna jak kłoda :P

Nyzosia no to zalapaliscie sie na dobra cene wycieczki, kiedy lecicie?
image
image
Hela trochę macha ale nie pływa jakoś specjalnie dobrze. Ale są u niej w grupie maluchy które same, bez rękawków pływają!

Madziulka ja mam śnieg u siebie:)))

Lecimy na początku czerwca.
imageimage
Ja też sie zastanawiam czy Antosia coś nie bierze, bo zaczął kichać, nocka była z milionem pobudek i płaczem, a dzisiaj tylko mama i mama. Już totalnie nie mogłam od niego odejśc nawet na krok. A u teściowej tak się popłakał jak wyszłam, że aż zwymiotował :(((( Ja to jestem za miękka. Jak on płakał to i ja miałam łzy w oczach i ledwo się nie poryczałam, chociaż wiem, że żadna krzywda mu się nie stanie. Już dzisiaj powiedziałam mężowi, że to on będzie zaprowadzał małego do przedszkola.

Nie wiem o co chodzi ale codziennie boli mnie głowa, nie jakoś mocno ale umęczy człowieka.

U nas z wakacji nici. Musimy zbierać kasę na wyjazd do Niemiec, bo męża siostra będzie rodziła we wrześniu, więc kupę kasy pójdzie.
image
Madziulka z tą wiosną to Cię nie pocieszę. Właśnie czytałam, ze Święta mają być zimne, w nocy nawet przymrozki :(((( A tak gadali o gorących Świętach, a niech ich...
image
nyzosia wklej linka do wycieczki:)

z wycieczkami jest tak...ze do końca marca były jeszcze 30/40% taniej...a teraz juz nowe ceny wskakuja...

no i teraz ja zostałam sama z młodym....az do soboty://// aniaa, jak przetrwac?
a ja dziś muszę ciasto zrobić - obiecałam siostrze - potrzebuje do pracy na jakąś konferencję, którą prowadzi ...

Ehhh- zazdroszczę Wam ciepłych krajów - u nas zupełnie bez szans :).
Eee tam Aśku nie będę się tak upubliczniać:)))

Ja wiedziałam że niby są te promocje first minute itd ale nie sądziłam że aż tak skoczy cena. Dobrze że w sobotę była brzydka pogoda bo jakby była ładna to zamiast do biura podróży pojechalibyśmy do Torunia:)))
imageimage
wyslij mi na priva:) tak chociaz wirtualnie Wam pozazdroszcze:)) ile trwa lot?

jak ja chce tez gdzies pojechac....
Aśku a czemu w końcu nie jedziecie?

Lot trwa około 2 godzin. więc spoko:)
imageimage
Musisz się zalogować żebym Ci wysłała na priva.
imageimage
ł. od jutra zaczyna szkolenie w nowej firmie...ma 3 miesiace próbne do sierpnia...i stad szanse na wyjazd spadły do minimum:/

no 2 godziny to fajnie...
my do grecji 3 lecieliśmy....no a egipt 4.5...blee
image
u nas noc niestety masakra mała strasznie płakała i sie wierciła rano tez popłakiwała ale jak sie przed 7 uspokoiła to do 8 leżałyśmy i bajki oglądałyśmy ale nic nie zjadła :-(
Hela mimo pokasływania i gilonów apetyt ma. Ale pójdę dzisiaj do lekarza - sama - po receptę na jakieś leki do inhalacji.

A ja dzisiaj do fryzjera idę!!! w końcu!
imageimage
a moja już spi
ja idę do kontroli w czwartek juz ja zarejestrowałam oby jak wstanie miała lepszy humorek
czy Wasze dzieciaczki bawią się juz ciastoliną??
Emilka ma ciastoline i kula tylko kulki z niej wyciskac jeszcze nie umie - bardziej kredki imazaki ja interesuja
my jeszcze nie mamy - chyba jest jeszcze czas ...
Najważniejsze są ostatnio kredki. No ale co gorsze zaczęła mazać po podłodze :( - coś narysuje i biegnie do nas aby pokazać i pogrozić paluszkiem "no, no, no" - że tak nie wolno ...A potem biegnie po ręcznik papierowy aby to posprzątać , ale to już gorzej jej wychodzi bo to trzeba dość energicznie trzeć.
Asku jesli chodzi o to jak przetrwac to po pierwsze byc spokojnym, w momentach krytycznych kilka glebokich wdechow, myslec ze juz za pare godzin łobuz pojdzie spac i bedzie spokoj:P A pozatym to jak najdluzej byc poza domem, wtedy szybko czas leci:) Ja jakos dalam rade wiec Ty napewno tez;)
Kto idzie dzisiaj do Tikirumu? My sie wybieramy:)
Ja po fryzjerze. w końcu wyglądam jak człowiek.

Ale wietrzysko dzisiaj jest okropne!!! dobrze że nigdzie się z Helą nie wybrałam...
imageimage
No juz mnie to troche wkurza, bo ostatnio czesto mocno wieje i nie mozna sie nigdzie ruszyc.
Jak tam robienie pisanek w tikirumie?
Ani w końcu nie było. Ja wpadłam na chwilę na koniec. ale jajka były superowe!!!!

Byłam u lekarza bo leki dla Heli. mamy pulmicort i jedziemy z inhalacjami. Gilony ma okropne.
imageimage
a ja jutro oddaje młodego moim rodzicom...sami sie zaoferowali, bo zainstalowałam im fotelik w aucie:) a mnie na shopping wysyłaja...
superowo...złapie sobie troche oddechu
Znowu shopping??? nie za dobrze masz???
imageimage
to aniaa była na shopingu...ja nie pamietam kiedy cos sobie kupiłam:ppp
W piątek mówiłaś że oddajesz młodego i idziesz na shopping. stąd moje pytanie:)))
imageimage
Toc jo;-) tak bylo...ale kupilam rzeczy tylko
malemu oczywiscue:-ppp
Zosia, mielismy byc ale nie poszlismy bo Ami cos cienko wygladala, katar sie nasilil i stwierdzilam ze nie bede innych dzieci narazac. I dobrze, bo w nocy mielismy mega akcje. Ami obudzila sie i doslownie "szczekala" nie mogla odkaslac, robila sie czerwona. My przerazeni, za fraki ja i do samochodu. Pojechalismy na IP i sie okazalo ze ma zapalenie krtani. Ja w szoku, bo oprocz lekkiego kataru to nic jej nie dolegalo i lekarka powiedziala ze tak wlasnie jest przy zapaleniu krtani, najczesciej sie w nocy zaczyna i wczesniej nie ma objawow. Zrobili jej zastrzyk, inhalacje, darla sie wnieboglosy, szarpala:( Normalnie myslalam ze sie porycze, zwlaszcza ze krzyczala mama mama, jak na ratunek...
Kupilismy od razu inhalator i zaraz mam zamiar ja inhalowac narazie mamy tylko z soli fizjologicznej robic inhalacje. No i jakies syropki i fenistil, na szczescie narazie bez antybiotyku. No i przejde sie z nia jeszcze do pediatry. Ogolnie mowila ze jak dostanie znowu takiego ataku kaszlu to pootwierac okna w domu bo chlod dobrze robi na krtan. Zapomnialam zapytac o spacery, ale pewnie skoro chlod dobrze robi to sa raczej wskazane? Goraczki nie ma, kaszlu tez nie, tylko tak charczy i ma chrypke. Kurde bylismy w domu o 3, na IP chyba z 2h siedzielismy, pozniej w domu oczywiscie Amele do naszego lozka bo sie balam ze nie bede slyszala jak cos sie zacznei dziac i czuje jakbym w ogole nie spala...
O matko Aniaa ale historia! ale dobrze zrobiliście że na IP pojechaliście. Oni faktycznie dają zastrzyk - jak ja mówiłam mojej pediatrze o tym że Hela dziwnie kaszle też się zastanawiała czy nie dać zastrzyku.
Mówią że jak dziecko ma atak przy zapaleniu krtani to zimną można je nawet na dwór wystawić. Opatulić i buzię wystawić.

My też się inhalujemy. Hela w nocy dostała ataku kaszlu. Macie jakieś sposoby na takie ataki? ja ją nafaszerowałam syropkami ale one zaczęły działać po jakiś 15-20 min. A tak cały czas kaszel...Jak jej pomóc?
imageimage
zdrówka dla Wszystkich:-)
ja sama nie wiem jak to jest z tym kaszlem bo moja miała go raptem raz czy dwa kiedyś mi koleżanka mówiła jak jej mały miała zapalenie oskrzeli to mu oklepywała plecki i ponoć pomagało...
a mojej niuniu przez tą chorobe zmienił się smak i poprzestawiały się drzemki już drzemie a później bedzie marudziła że śpiąca echhhhh
Oj dziewczyny nie wesoło u Was!
Ja myślę że to przez te wiatry.

Ania Kuba na zapalenie krtani dostał diphergan a jak zaczął się odrywać kaszel to od razu odstawić. Kuba miał gorączkę więc nie wychodziliśmy ale faktycznie jak dostawał ataku kaszlu to otwieraliśmy okno, zawijaliśmy go w koce i tak siedzieliśmy aż przeszło.

Nyzosiu u nas się najlepiej sprawdziły inhalacje z soli w nocy przy atakach kaszlu i dawaliśmy jeszcze sinekoc takie krople ale myśle że nie pomagały. Szkoda że znów macie pulmicort. To takie dziadostwo że potem przy byle kaszelku to już tylko to będzie pomagać tak słyszałam. My daliśmy tylko przy zapaleniu płuc. Myjesz Heli buźkę po inhalacjach? Polecam na suchy kaszel dać korzeń prawoślazu moim dzieciom pomaga i siostrzeńcowi też. Podaje się go do czasu aż kaszel się odrywa czyli około 3-4 dni. Ja dla dzieci zalewam łyżeczkę korzenia 200ml wody lekko ciepłej i odstawaim na conajmniej 3 godziny. Popija się to cały dzień po troszku nawet w nocy. Po 6-8 godzinach odcedzam i dolewam jeszcze ciepłej wody około 50ml.
image
image
Najgorsze ze wyczytalam ze jak dziecko raz zachoruje na krtan to moze sie to pozniej czesto powtarzac. No i lekarka w szpitalu pytala czy Ami nie ma jakiejs alergii, bo to zapalenie krtani wystepuje glownie przy alergii, ale nic o tym nie wiem, Ami raczej nic nie dolega. Chyba pojde z nia na ten spacer, skoro zimne powietrze dobrze robi.
Mjakmamo Twoje dzieci nie mialy zapalenia krtani?? Bo w jakims watku cos wyczytalam, moze cos podpowiesz.
Nyzosia w jaki sposob dezynfekujesz inhalator? I czy tylko maske czy ten nebulizator tez?
A te krople na kaszel to sinecod

Dużo zdrówka my się jakoś trzymamy jeszcze :)
image
image
Monika daje jej pić po inhalacjo bo słyszałam że po pulmicorcie trzeba. Wycieram ją też ale nie myłam jej buzi.

Problem z Heli kaszlem jest taki że on jest mokry odrywający. Bo to są gilony:) w nocy przy tym ataku słychać było jak ona wciąga katar do gardła i od razu był kaszel. Frida pomoże odciągnąć ale to na 2 min bo zaraz jest kolejny katar. Więc u nas głównym problemem jest mega katar.
imageimage
My narazie mamy inhalacje z soli fizj tylko, dopiero jutro rano pojde do naszej pediatry, bo chce zobaczyc czy sie jakkolwiek poprawi przez dzisiejszy dzien. Syrop mamy Dexapico, ale tylko do momentu jak bedzie miala suchy kaszel, jak bedzie mokry, odrywajacy to mamy syrop Pinia. Oprocz dzisiejszej nocy to Ami nie miala juz zadnego ataku, ale slychac ze mowi inaczej i ma troche chrypke. Moze to dzieki temu zastrzykowi narazie jest ok.
Myję wszystko to co ma styczność z płynem. Czyli od rurki w górę:) ale ja to tylko myję nie robię z tym nic specjalnego.
imageimage
Aniu nam odpukać zapalenie krtani się nie powtórzyło.

Nyzosiu ja też w środku buzi nie myłam bo niby jak? Tylko dawałam pić i myłam buzię wodą.
image
image
chlopaki mieli kilka razy zapalenie krtani i duzo pomagalo wdychanie zimnego - czyli owijanie w koc i wystawianie na mroz hahhaha

nam sinecod pomagal bardzo na kaszel 2 dni i po kaszlu
Ja tylko myję nebulizator i maskę a rurkę nie. Uważam że dla drugiego dziecka lepiej mieć drugi zastaw maska rurka i nebulizator bo jakoś sobie nie wyobrażam żeby rurkę zdezynfekować.
image
image
a i przy oskrzelach rzeczywiscie take oklepywanie ma sens - tylko takie mocne i w okreslonych czesciach pleckow wowczas ta wydzielina nie schodzi na pluca
Mjakmamo ale chdozilas na spacery czy tylko na krotko wystawialas chlopakow na dwor? I czy oni maja jakies alergie? Bo troche mnie nastraszyla ta lekarka...
Rurki też nie myję:) tylko te części ruchome:)

Oklepywanie po inhalacjach też powinno się robić właśnie po to żeby wydzielina nie schodziła tak jak dziewczyny piszą.
imageimage
ale się nam chorobowy wątek zrobił ...
Zdrówka dla wszystkich.

U nas na szczęście -odpukać - żadnych chorób nie ma. Naprawdę super minęła ta zima - ani my ani Elizka nie byliśmy chorzy, mąż pierwszy raz się nie szczepił na grypę i tym razem o wiele lepiej zimę przeszedł - tak to zawsze chociaż raz go jakieś choróbsko dopadło.
Rurki to wg mnie chyba myc nie trzeba, nie ma stycznosci z zadnym plynem ani wydzielinami, przynajmniej w tym inhalatorze ktory kupilam. Bo tu w instrukcji wycyztalam o jakims plynie do dezynfekcji i sie zastanawialam czy ktoras z Was rzeczywiscie to stosuje.
Aniaa u nas nei ma alergii ani uczuleńa o tym za zapalenie krtani nawraca nei slyszalam.
Na dwór wychodziłam normalnie chyba ze bylo mega brzydko
Aniaa oni pewnie tak piszą bo to sprzęt medyczny:) To jak ze sterylizacją butelek.

A na katar mam Heli jeszcze wapno podawać.
imageimage
No ale sama pisalas ze chlopaki mieli po kilka razy wiec pewnie cos w tym jest ze nawraca.
Ja tez sie juz cieszylam ze zima bez chorob u nas, a teraz u Ameli ta krtan, mnie gardlo boli:/
Zima jak zima ale teraz jest najbardziej zdradliwa pogoda. wydaje się że jest ciepło, fajnie a ten wiatr jest okropny! wczoraj miałam wrażenie że wiatr ma temp. -10 stopni. lodowaty!
imageimage
oni lapia choroby bo dzieci w przedszkolu tak choruja - w sumie pani powiedziala ze i tak malo chorzy sa - ale przy najstepnej wizycie z ciekawosci zapytam o to zapalenie krtani
No ja na paru stronach o tym wycyztalam, ta lekarka wczoraj tez o tym mowila. Jeszcze mojej pediatry zapytam.
Ja specjalnie z Ami nie wychodzilam jak byl taki wiatr a i tak ja zlapalo... No ale w sumie nie mam co narzekac, bo nigdy wczesniej tak naprawde chora nie byla. A teraz tez ma tylko ta chrypke wiec tragedii nie ma, mam nadzieje ze jej sie nie pogorszy, tylko boje sie tej nocy! Nie wiem czy znowu spac z nia, bo jestem totalnie niewyspana, a w sumie boje sie ze jej nie uslysze w nocy
bylo raz tak ze cala 3 miala zapalenie krtani i u Emilki prcz tego doszla mega goraczka i okazalo sie ze ju zma zapalenie pluc wiec warto to leczyc od razu i nie czekac.
Cyt "Najczęściej dotyczy dzieci między 2 a 8 rokiem życia. Gdy zapalenie krtani raz wystąpi, może się powtarzać, zanim dziecko skończy osiem lat."
Aniaa a nie macie u Ami w pokoju kanapy żebyś Ty mogła się położyć?

Ja właśnie dlatego wstrzymuje się z organizacją pokoju dla Heli. Bo musiałabym też zmienić łóżko na takie gdzie w razie czego 2 osoba może się położyć. bo z takimi maluchami różnie bywa. A u nas jakbym zrobiła Heli pokój to my byśmy się wynieśli na strych a tam Hela ani ja z Helą na rękach nie wejdę:)
imageimage
mimo tego ze snieg lezy jest cieplo i bezwietrznie my juz po spacerze :)))
Mjakmamo no ja lecze, daje jej te syropy, jakies krople no i inhalacje.
Nyzosia mam kanape ale taka mala dosc, nie da rady nog wyprostowac:P Mjakmamo u Was bylo gorzej w nocy z ta krtania?
oni kaszleli wlasnei na wieczor i noca i z tego co pamietam to chyba bylo rok tem zima wiec mialam leki ze jak zima na cala noc otworze okno to cs gorszego zlapa ale ubralam ich mega cieplo i okrylam koldrami i tak spali :)

dopóki moje nie biora antybiotykow tylko pseudo syropki to sie nei przejmuje choraba ;)
Aniu Kuba kaszlał mało przy tym zapaleniu krtani bo ten diphergan działa uspokajająco i całą noc spał spokojnie. Jeszcze psikałam tantum verde i chrypka szybko przeszła i nie było gardło podrażnione.
image
image
Ja dipheran też daję - nawet razy dziennie. I tantum verde też psikam:) generalnie faszeruje Helę czym się da:)))
imageimage
Miało być 3 razy dziennie.
imageimage
Ten diphergan to do inhalacji? Na recepte?
diphergan nie do inhalacji taki syrop tylko jego zbyt czesto sie nei daje
Na receptę. Moja lekarka go umiłowała i każe nam dawać:) 3x3ml!
imageimage
Tak nasz lekarz też mówi że diphergan to nie za często. Tylko w sytuacji kiedy konieczny. Poza tym on ma krótki termin po otwarciu, chyba miesiąc.
image
image
Śpicie jeszcze :)
image
image
ja tam nie spie, ale aura na zewnatrz spowalnia moje ruchy...
My dzisiaj spalismy z Amelka i ja spalam z nia do 8, ale ze sie wyspalam to nie moge powiedziec, bo ona sie w nocy ciagle wierci:P Pare razy kaszlala w nocy wtedy od razu okno otwieralismy, ale juz nie tak jak zeszlej nocy wiec mam nadzieje ze jej mija. Udalo nam sie wczoraj zrobic 4 inhalacje wiec jest ok. Dzisiaj na 11 idziemy do naszej pediatry.
Mi też się nic nie chce :(
image
image
zeby nie było za fajnie to mój Antoś ma szczekający kaszel - mam nadzieje ze to nie zapalenie krtani buuuuuuuu
My też jesteśmy dzisiaj przymulone...

Nie wiem o co chodzi ale Hela dzisiaj punkt 2:00 w nocy (tak jak poprzedniej nocy) dostała ataku kaszlu! jakby była zaprogramowana! godzinę pokaszlała dałam jej syropy i spokój. a do 2 śpi bez problemu nawet nie piśnie. a od 2 jazda.

Piękna zima, piękna...
imageimage
ale pogoda oby jutro było ładniej bo muszę z mała iść do kontroli a poza tym święta miały być ładne a tu echhh

u nas noc masakra nie wiem o co małej chodzi juz 3 noc z rzędu budzi się z rykiem i piskiem w nocy po jakimś czasie kładzie się spokojnie i zasypia ale te kilka lub kilkanaście minut to jakaś masakra
Nyzosia nam ta lekarka mowila ze w nocy sa ataki kaszlu bo spada poziom sterydow ktore obkurczaja drogi oddechowe czy cos.
My po wizycie, czekalismy godzine w kolejce w przychodni... bylysmy zapisane na 11 ale byla jakas obsuwa, normalnie masakra. I tak wyszlam z Ami na pol h no ale pozniej czekalam nastepne pol, mam nadzieje ze nie przyniosla nowego wirusa...
Ogolnie jest ok, mowila ze jesli jest poprawa i nie bedzie goraczki to za pare dni powinno przejsc. Na spacery narazie mamy nie wychodzic.
Dziewczyny co taka cisza ostatnio??
Ja mam nowe postanowienie ze wracam do tenisa i jutro ide grac pierwszy raz po dlugiej przerwie;) Akurat zgadalam sie z kolega ktory tez chce grac i tak mamy plan chociaz raz w tygodniu popykac.
Hej,

muszę się Wam wyżalić ;( straszne choróbsko nas dopadło, gorączka Liwii przerodziła się w mega katar który spływa po gardle, do tego na języku pojawiły się pleśniawki i jest podejrzenie zapalenia ucha ;( ja mam straszny katar który nie przechodzi a jakby tego było mało mąż jest w delegacji ;(

Aniaa ja nie cierpię takiego wysiadywania w przychodni, zawsze się boje ze złapie jakieś dodatkowe guano ;/

ehh i ogólnie jakoś nie czuje Świat, a miało być tak pięknie ;(
No ostatnio wszyscy mniej pisza. Panna akacja odezwijcie sie:)

A ja od dwoch dni opiekuje sie dziewczynka ze stycznia z tego samego rocznika co nasze pociechy.Jest kuzynka mojej poprzedniej podopiecznej. Jest tak madra dziewczynka ze fifi przy niej jak bobas, chyba to u nich musi byc w genach o poprzednie dziewczynki jej kuzynki tak samo madre. Ona zna juz wszystkie kolory liczy mowi pelne zdania spiewa itp nawet mnie poprawia jak np mowilam do filipa zeby dal mi te zabawki to mnie poprawila " nie mow do niego daj powiedz poprosze" jestem w szoku:)

Zdrowka dla wszystkich chorych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mam nadzieje ze wkoncu wyjdzie slonko bo juz mam dosc tej pogody.
image
image
No właśnie jakoś aktywność nam ostatnio spadła...Panna i Akacja nas już nie kochają:((((

Aniaa dobrze że z Ami lepiej. Przyszła mamo i słabo że u Was gorzej:( pleśniawki to masakra. Smarujecie czymś?

Ssabinka pół roku to duża różnica a poza tym to dziewczynka więc też inaczej się rozwija. ja widzę jak moja sąsiadka - jest o rok i 3 miesiące starsza od Heli - jest rozwinięta. ale ona bardzo szybko mówiła pełnymi zdaniami. Hela na razie próbuje ale jeszcze gada tak po swojemu np: tata odź spać:))) no ale to już zdanie:) tylko akcent nie ten:)

Dzisiaj Hela miała dzień dziecka. byli u nas kuzyni męża i Hela poszła spać o 22:30 jak oni wyszli!!! a wcześniej najadła się orzeszków, chipsów i paluszków...bomba:)
imageimage
Dzień dobry.
Przyszła mamo dużo zdrówka dla Ciebie i Liwii.

Dzieci jak zobaczyły rano że tatuś wrócił to radość nie z tej ziemi :)
Nie ukrywam ja też. Popołudnia i wieczory się strasznie dłużą gdy go nie ma.

Dziewczyny a myślałyście o krótkich wakacjach z groupona? Można trafić ciekawą ofertę.
image
image
Jak tam nocka u chorujących?

U nas całkiem spoko. o 1 był atak kaszlu ale taki 10 min bo szybko syropy podałam:) a potem spałyśmy do 8:)))

Mój mąż dzisiaj siedzi długo w pracy ale za to nas odwiedzą moja babcia i mama więc będziemy miały co robić:)
imageimage
u nas noc spokojna, przespała od 20 do 7 bez pobudki, od rana próbowałam zarejestrować ja do alergologa na 10 obdzwonionych ośrodków 8 lekarzy nie było 2 mi odmówiło przyjęcia...w AM zaproponowali mi przyjecie na oddział...kur...za co się płaci składki, jak można tak mieć w d... zdrowie małego dziecka, pediatra powiedziała by nie jechać na oddział tylko obserwować Liwie, póki co nic zupełnie się nie dzieje, katar jej spływa a po pleśniawkach nie ma śladu, przepisała nam na to nystantyne, dobrze ze dziś wraca mąż
image
taaak, ja tez czekam na męza jak na zbawienie....jeszcze tylko dzis i pintek...

ale robie tak jak radziłyście...jednego dnia ja gdzies ide, innego mam gosci...takze jest git
Aśku a jak szoping?
imageimage
eee...chyba nie miałam natchnienia:))
u nas dzisiaj nocka o wiele spokojniejsza jedynie mała sie strasznie kręciła...
fajnie że dzisiaj lepsza pogoda od razu inny nastrój a my dzisiaj idziemy na kontrole z małą mąz się troche zwolnił z pracy i nas zawiezie
a ja mam zapalenie oskrzeli
ale pogoda jest boska wiec co nas nie zabije to wzmocni :)))
ale zdradliwa pogoda - niedługo chyba już wszyscy chorzy będą ...
Mam nadzieję że mnie choroba nie złapie bo w ciąży to wolę nie chorować.
jezu, same choroby, oby do lata ;)) Nilkaa uważaj na siebie, Was chyba choroby omijają ?:)

my właśnie dostaliśmy zastrzyk gotówki i szukam wycieczek ;) widzę po watkach ze Aśku zjeździła kawal świata z biurami podroży ;) możecie polecić jakieś wakacje za granica ? i pytanie za 100ptk ;) ile dodatkowo trzeba mieć gotówki na taki wyjazd ?
My też chorzy :((( Antoś początkowo miał tylko lekko czerwone gardło, a dzisiaj byliśmy drugi raz u lekarza i gardło nadal czerwone no i w gratisie poszło też na oskrzela :((, a na osłodę ropieją mu jeszcze oczka. Co za beznadzieja :(( tak się męczy, katar płynie jak z kranu, chrycha jak gruźlik, ehhh. No i oczywiście dostał znowu antybiotyk.
A żeby nie było tak miło to i ja się rozchorowałam, jak kaszlę to mam niemiłosierny ból w klatce piersiowej.

Zdrówka dla wszystkich. Kurujcie się i Wesołych Świąt bo nie wiem czy będę miała okazję Wam życzyć później.
a mysmy własnie wrócili od lekarza i mała juz o wiele lepiej gardło bladziutki ale antybiotyk musimy brać do końca i mamy uważać i nie wychodzić jak jest chłodne powietrze
Malgo antybiotyk zawsze trzeba brac do konca.
Ja dzisiaj jestem jakas spiaca no i kiblujemy w domu narazie dopoki Ami sie nie wykuruje.
oooo ja wlasnie sie zdrzemnelam;-)

przyszla mamo, zalezy jak widzisz i gdzie te wakacje
w tunezji...czy egipcie malo wydalismy, bo malo wychodzilismy
z hotelu;-)

w grecji....hmmm wole juz zapomniec;-ppp ale wykupywalismy
tam sporo wycieczek....tak sobie to tlumacze..
polecam Ci szukac na easygo.pl maja wyszukiwarke wszystlich
nsjlepszych okazji z roznych biur podrozy
To dobrze że nie wybrałam Grecji bo na dodatkowe wydatki nie mam za wiele:))))

My dzisiaj miałyśmy pokręcony dzień. Hela za nic na świecie nie chciała spać w dzień! a że miała dużo atrakcji to jakoś dała radę. padła o 19 a ja razem z nią. ale wstałam bo paznokcie muszę zrobić.

Współczucia i zdrowia dla wszystkich chorujących....jakiś pokręcony okres przed tymi świętami.
Panna do mnie dzwoniła że Kostek ma rumień:((( chyba w GM załapał w piątek tak więc laski obejrzyjcie swoje dzieciaki.

Jutro jedziemy do teściów i zabieramy do Malborka nasze dwie młode sąsiadki:) Będziemy mieli przedszkole w aucie:)
imageimage
u nas w przedszkolu panowal rumien i z tego co nam lekarka mowila to tego sie nie leczy sa wymity, goraczka i placki czerwone na ciele po 3 dniach przechodzi
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie, oni na to też nic nie dostali.
imageimage
WSTAWAĆ ŚPIOCHY!!!!

Zdrówka dla wszystkich chorowitków. Nas na szczęscie choroby szerokiem łukiem omijają i oby tak zostało.

Wyobraźcie sobie że wstałam dziś o 5.30 sama, posprzątałam już całą chałupę, łazienkę oprócz Pati pokoju a ta jeszcze śpi, ciasta się pieką. W końcu mam wolne i przez to chyba mam tyle energii :)))
image
image
Nieźle Madziulka!
Ja dopiero zjadłam śniadanie :)

Ja nic chyba nie gotuję bo i tak idziemy w jeden i drugi dzień świąt do rodziców i teściów. Jedynie upiekę schab ze śliwką i ciasto jakieś żeby coś w domu było choć i tak pewnie na wynos dostaniemy.

Sprzątanie jutro bo przy naszej dwójce i psie to nie ma sensu dziś. Okien nie myję bo po anginie jestem więc nie będę się szarpać. Ogólnie daję na luzzzzz :)
image
image
Ja bylam u lekarza dzisiaj bo nie moge sie wyleczyc z przeziebienia, ale nic mi w sumie powaznego nie jest, jedynie jakies silniejsze tabletki do ssania dostalam i spray do nosa.
Ja na swieta pieke ciasto, karkowke taka do chleba, jakies jajka faszerowane i salatke. Reszte robi mama bo do niej na sniadanie jedziemy, a na obiad do tesciowej. No i musze zrobic swieconke.
ja dzisiaj całe mieszkanko ogarnęłam mała śpi więc mam chwilę odpoczynku jak narazie pogoda super ciekawe jak będzie w świeta

pewnie już czasu nie będzie aby tu zajrzeć więc życzę Wam duuuuuzo zdrówka i spokoju na te święta
Wesołych Świąt:-)
Ja po Swietach to juz koniecznie sie musze do gina zapisac, wybieram sie i wybieram i jakos trafic nie moge... znowu mi sie okres spoznia, ciaza raczej odpada, i juz czuje ze cos jest nie tak bo ciagle chodze jakas wkurzona, hormony juz mi sie uszami wylewaja chyba:P Jeszcze do tego przeziebienie i humor na swieta jak znalazl...
Dziewczyny wesołych i zdrowych świąt dla Was i Waszych rodzinek :)

W święta pogoda masakryczna ma być :(
image
image
Wesołych Świąt dziewczyny :))
image
image
Wesołych, zdrowych i smacznych Świąt by były lepsze niż u nas się zaczeły. Emiluśka włożyła mi palca do puszki z ananasem i zacięła się tak, że odwiedzaliśmy pogotowie - obyło się bez szwów.
Jakis pechowy ten czas przedswiateczny. Ja dalej walcze z przeziebieniem, Ami juz ok.
Wesolych Świat dla Was i Waszych rodzinek!:)
paskudna ta pogoda, dlatego tym bardziej zycze
Wam pogodnych i rodzinnych Swiat;-)
Ja również życzę Was zdrowych, pogodnych i rodzinnych świąt.

My od wczoraj jesteśmy u teściów. Już myślałam że Hela zrezygnuje z dziennych drzemek bo wczoraj też nie spała w dzień ale dzisiaj już spała więc spoko.

Zamontowaliśmy jej dzisiaj huśtawkę w drzwiach i mamy ją z głowy. Jest buju buju i Hela cała szczęśliwa:)))
Spokojnych, wesołych Świat !:) i zdrowych !:)

u nas już lepiej ze zdrowiem, ale te Święta to chyba jedne z najgorszych a jeszcze się na dobre nie zaczęły...od choroby, po paskudna pogodę i jakby tego było mało to dziś próbowali nas okraść, było ich chyba z 5-ciu, zauważyłam że ktoś kreci się po ogrodzie i przeszukuje komórki, okazało się że inni do domu już chcieli wchodzić ;( dobrze ze nie byłam sama...oczywiście uciekli ale chyba wiem kto to, ale to i tak mi nic nie daje oprócz strachu
Ło matko przyszła mamo co za historia!! a Ty mieszkasz w domku czy w jakimś bloku na parterze? dobrze że ja mieszkam na 3 piętrze ale u teściów jesteśmy w domku i nie lubię tutaj spać - szczególnie latem....
Hallloooo odejść od stołów i napisać coś na forum!!!!

Jak tam święta? ale wczoraj była zima co? a dzisiaj już piękna wiosna.

Hela dzisiaj maszerowała 2 godziny ze swoim wózkiem. wzbudziła ogólną sensację w Sopocie bo zatrzymywała się przy każdym grajku i tańczyła. Ludzie ją zaczepiali, zagadywali i zdjęcia robili! hehee you can dance może się szykować:))))
imageimage
Jak tam po świętach :)
U nas prawie szpital - dzis wzielam ostatnia dawke antybiotyku na zapalenie oskrzeli i nadal kaszle. Chlopaki tez dudnia i jutro smigamy do lekarza. Emilka non stop probuje zdejmowac opatrunek z palca wiec musze ja szpiegowac. Byle do weekendu
Jak u Was po Świątach? U nas niby Świąta ok ale bardzo chorowite.
Na Antosia nie zadziałał antybiotyk, chrycha jak gruźlik, katar mu ciągle leci i dzisiaj idziemy znowu do lekarza bo boję się, ze coś gorszego mogło się rozwinąć.
A mnie chyba dopadły zatoki bo boli jak nie wiem co...

Kiedy będzie ciepło????????

Chyba się ostatnio "wypaliłam" :/ Nic mi się nie chce, nie mam ochoty siedzieć w pracy, a jak siedzę w domu to mam też wszystkiego dość :(
image
Mjakmama widzę, że u Was też nieciekawie. Zdrówka dla Was :)
image
i po świętach...

Znów zdrówka życzę.

U nas wszystko ok, tylko Elizka zaczęła mniej jeść - nie wiem czemu, może wreszcie je tyle co inne dzieci :P.
U nas na szczęście tylko katar. chociaż już się zaczynam zastanawiać czy to nie jest jakaś alergia bo rok temu też o tej porze miała katar...i ciągnie się to nam i ciągnie...
imageimage
Jejku jaka tu cisza....

No to ja jeszcze napiszę - mamy "tylko" katar a na dobranoc Helka nam wszystko przez ten katar oddała co dzisiaj zjadła:) no więc była masa sprzatania i jeszcze raz serwowanie kolacji.

Hela dzisiaj znowu nie spała w dzień - w zeszłym tygodniu zdarzyło się to jej 2 razy teraz znowu...i w sumie nie wiem co wolę - czy żeby spała w dzień a ja mam 2-3 godziny spokoju czy żeby nie spała i szła spać o 19 i wtedy mam wieczorem spokój...zobaczymy. w sumie latem może nie spać w dzień będzie można siedzieć spokojnie na dworze cały czas.
imageimage
A nam przebiła się dolna piątka :))
o jaaa- już piątki? Szybko ...

Słabo z tym katarem :( - no ale nie miałabym pojęcia na co można być teraz uczulonym - chyba mało co kwitnie?
Teraz to chyba wlasnie najgorszy czas dla alergikow, drzewa juz pyla.
racja:
http://www.alergie.net.pl/alergie.htm
Topole zaczęły pylić, więc może to akurat one?
Duzo ludzi brzoza uczula. Amela cos nie moze zasnac, lezy w lozku i marudzi.
No właśnie brzoza...mój brat ma alergie która objawiała się zapaleniem oskrzeli i gruźliczym kaszlem. Więc Hela też coś może mieć tym bardziej że to ciągle jest katar i nic więcej - w nic się nie zamienia. Ale z tego co mi świta to testy robią chyba dopiero po 4 rz no nie?

Mjakmama gratuluje piątki:) nie wiem czy u nas też coś nie idzie bo Hela ciągle tam grzebie:)
imageimage
Nyzosia tez slyszalam ze po 4 r.z.
U nas piatki raczej sie jeszcze nie zapowiadaja, ale jest szal na mycie zebow odkad kupilam Ami paste.
nasz kolega mial testy uczuleniowe wlasnie po 4 roku ale podobno te z krwi sa bardziej wiarygodne niz te skorne

Emilka ostatnio nie chce myc zebow i zastanawiam sie czy to przez 5 czy przez to ze zaryla na zjezdzalni - te jedynki co sie jej rozjechaly przy upadku zeszly sie ale po wizycie u dentysty okazalo sie ze jedna z nich martwa jest :(
a jaką pastę?
taa teraz dużo rzeczy pyli :/ ja się czuję źle, bo mam jakieś słabsze leki ale byle do piatku i poproszę o coś mocniejszego.
Po świętach jestem objedzona na maxa, generalnie nic ciekawego...
image
image
Nilka nenedent bez fluoru.
O kurcze Mjakmama słabo. Dobrze że to "tylko" mleczaki i za parę lat wyrosną nowe:)
imageimage
no na szczęście ;) poza tym że ma ciut inny kolor to nic nie widac
ale po ostatnich przezyciach wlasnie z zebami i palcem to widze ze diabel wcielony z niej ;)
Nam sie wlasnie elmex konczy i mysle co teraz kupic ....A ten nedent to latwo dostepny?
Nilka tak, ja kupilam w aptece bez problemu.
Ja jednak myję Heli zęby elmexem z fluorem. czytałam na ten temat i mówią że mycie zębów pastą bez fluoru nie ma większego sensu. tzn. nie chroni przed próchnica tak jak pasta z fluorem. i jak dziecko się nałyka trochę tej pasty to nic mu nie będzie.
imageimage
My też używamy elmex z niewielką ilością fluoru. Uważam, że tyle co połknie tej pasty to nic mu się nie stanie.

Chyba mam chore zatoki. Boli jak ..... i w dodatku siedzę w pracy :( Mogłam wziąć zwolnienie na Antka wczoraj.

Mjakmama, a ten martwy ząbek to od uderzenia???
image
No nie wiem, ja zamierzam uzywac z fluorem jak Ami nauczy sie wypluwac.
ja właśnie już nie wiem jak z tym fluorem :( różne opinie czytałam.

A u nas coraz lepiej z nocnikowaniem :) - mam plan aby pod koniec maja spróbować puszczać bez pieluchy w dzień.
Teraz jeszcze raz poczytałam o tych pastach z fluorem i bez i nic mi się nie rozjaśniło :) Pozostanę przy tym elmexie z nadzieją, że robię dobrze. Jeśli pojawią się jakieś biegunki, bóle brzuszka to zmienię na tą bez fluoru.

Nilkaa no to ładnie Wam idzie z odpieluchowaniem. A od kiedy zaczeliście uczyć Elizkę sikać na nocnik - chodzi mi już tak konkretnie, ile czasu Wam zajęło?
image
O pastach i zębach było nawet w ostatnim (chyba) numerze Dziecko i właśnie pisali o tym że nie ma co się stresować tym fluorem, że dziecko połknie, a pasty bez fluoru nic nie dają - no może poza uczeniem nawyku mycia.

Biegunek u nas po paście nie ma:) wręcz przeciwnie.

Co do odpieluchowywania to ja się za to zabiorę w lipcu - po powrocie z urlopu.
imageimage
hmmm- szczerze mówiąc to nie wiem bo nie robiliśmy tego jakoś specjalnie - myślę że od jakichś 3-4 miesięcy Elizka regularnie codziennie co najmniej jedno siku robi na nocnik ...
Ale to bardziej było na zasadzie że się ją sadzało a ona robiła.

A teraz to ona sama po nas przychodzi mówiąc sisi i pielucha póki co sucha ....
Więc tak myślę że aby tego teraz nie zmarnować - schowamy w maju dywany (na szczęście mamy tylko dwa niewielkie :P) i w domu będzie chodziła bez ... Muszę to zrobić teraz bo w lipcu jak zobaczy małego to może znów chcieć nosić pampa.

Tak w ogóle - to moje niesmoczkowe dziecko ostatnio zaczęła wyciągać smoka (jeszcze mam tamte stare) i wsadzać je do buzi - gryźć a nie ssać - chyba musiała inne dzieci ze smoczkami zobaczyć.
Muszę je wreszcie dziś schować bo przecież Elizka smoka odrzuciła w wieku niecałych 3 miesięcy i od tej pory w ogóle nie używała.
Nilkaa wywal je a nie schowaj. po co Ci te stare smoczki? chyba nie dla młodego?

Może chce pogryźć bo jej zęby idą?
imageimage
nyzosia: jako pamiątka :) - one są takie ładne a mam tylko dwa....
więcej nie kupowaliśmy bo nie było potrzeby - do tej pory Elizka do nich nie sięgała ale teraz to już niestety ...

No właśnie -ma już komplet 16tu - więc chyba nie chodzi o zęby, raczej wątpię aby już jej 5tki szły. Ja mam wrażenie że ona po prostu inne dzieci widzi ze smoczkiem i to dlatego ...
No nie wiem. Heli smoczki w ogóle nie ruszą mimo że miała smoczek do 14 miesiąca. myślalałam że będzie zabierała innym dzieciom, że jej się przypomni itd ale nic z tych rzeczy.
imageimage
dzynka ten martwy zabek to od uderzenia dosc mocnego

nam stomatolog mowila ze pasty z fluorem dla dzieci ktore pluja a dzeci ktore polykaja to albo bez pasty albo bez flouru i tego sie trzymam - bo niby nawet sama woda da sie umyc zabki bo chodzi o wymiecenie resztek jedzenia co zrobi sama szczotka
ja zaczelam zakladac wlasnie mlodej gacie tak po domu do spania i na dwor pampers - u chlopakow takie totalne odpieluchowanie trwalo 3-4 mce wiec chce juz na lato sie z nimi pozegnac
Nilkaa a czy Ty w końcu oglądałaś żłobki w naszej okolicy??
Zdecydowałam że od września dam Helę do żłobka. nie wiem jeszcze na ile dni ale myślę że już na nią czas:)
imageimage
nie ...
Odpuściłam sobie jak tylko znaleźliśmy Anię.

Myślę że bez problemu można by już Helę oddać do żłobka - chociaż jak ostatnio czytałam w wątku mam październikowo-listopadowych - bilanse - czyli na 40 dni 6 dni w żłobku i 3 antybiotyki to ja ten temat zupełnie odpuszczam.
Wiem, że choroby wieku dziecięcego nas nie ominą ale wolałabym jak już dwójka skończy przynajmniej roczek - aby w ogóle myśleć o posłaniu Elizki do innych dzieci ... Nie chcę aby przynosiła choroby i zarażała niemowlaka.
W Waszym wypadku to lepiej odpuścić ale u nas nie ma przeszkód. Zdaje sobie sprawę że może chorować (ale może też nie chorować:) ale ja się na razie do pracy na etat nie wybieram więc w razie czego mogę z nią siedzieć w domu. albo liczyć na babcie:) a za rok zapisać ją do państwowego przedszkola. i może w przedszkolu już będzie lepiej z chorobami.

Orientujecie się czy w Gdyni jest rejonizacja jeśli chodzi o przedszkola?
imageimage
niby nie ma rejonizacji w Gdyni ale dyrektorzy sami sobie rejonizuja i przyjmuja te ze swojego rejonu - i w Gdyni jest niby tak ze kto pierwszy ten lepszy
w Gdansku jest nabor internetowy i kryteria
Aaaa ok. Dobrze wiedzieć. Nie wykluczam że dam Helę gdzieś w naszym regionie (mam obok dwa przedszkola) ale nie wiem gdzie będziemy za rok mieszkać:))) dlatego tak się zastanawiam jak to jest.
imageimage
naszczęście mała juz zdrowa mnie troche łamie ale nic dzisiaj super pogoda jak mała wstanie to pójdziemy na spacerek

ja malej też myje zęby pasta z fluorem
U nas w mieście żłobków nie ma, są tylko przedszkola. My będziemy mieli problem od września, bo teściowa będzie musiała wyjechać tak na ok 2 miesiące i nie mam pojęcia co wtedy zrobię z małym. Na opiekunkę raczej nie będzie nas stać, a do przedszkola to jeszcze za mały będzie :(( Aż nie chce mi się myśleć :(
image
moja mała jest na liście oczekujących do 3 żłobków do dwóch to raczej nie ma szans aby sie we wrześniu dostała ale w jednym jest dośc blisko ale nie wiem ile dzieci ostatecznie przyjmą nawet jak nie będę pracowala a sie dostanie to dam ja na miesiąc czy dwa żeby zobaczyć jak sobie radzi i czy będzie chorowała zawsze można zrezygnować
aż boje się co bedzie za rok jak będę ją zapisywała do przedszkola najbliższe nas to jest po kilkanaście dzieci na jedno miejsce masakra jakaś a ja chce i to bardzo żeby mała chodziła do przedszkola
Nyzosia:
planujecie przeprowadzkę? Szukacie już czegoś nowego?

W Gdyni chyba nie ma zasady kto pierwszy ten lepszy ...
http://www.gdynia.pl/wydarzenia/70_75463.html
Od wczoraj chyba prowadzą nabór i z tego co wiem to rejonizacji nie ma.
nilkaa wg tego harmonogramu nie ma zadnych punktow czyli kwalifikacji - czyli kto pierwszy tezn lepszy - poczytaj watek o przedszkolach :)))
Składanie odwołań od decyzji komisji kwalifikacyjnej w przedszkolu hahhahah czyli komisja skalda sie z pani dyrektor hahahha a ona ma wladze absolutna ;)
ja własnie dzis udałam sie do pracy, spytac czy mam wgl. do czego wracac...

dostałam juz podział godzin....mam goły etat...tak mało uczniów...ale udało sie...kumpele maja po 24 godziny, ale ja tam sie ciesze ze mam te 18...szybko bedev z młodym...

jedno niefajne to......wychowawstwo 5-tej klasy:/// bleee

ale sie ciesze, ze wracam....szkoda tylko zre moja kumpela musi odejsc co za mnie teraz pracuje:/
Aniaa pytalam o te zapalenie krtani lekarki i ona MI MOWILA ZE NIEKTORE DZIECI MAJA PREDYSPOZYCJE DO POWTORNYCH ZACHOROWAN ALE NIE JEST TO TAK JAK Z OPRYSZCZKA ZE JAK RAZ SIE ZACHOROWALO TO CZESTO BEDZIE NAWRACAC.
Nie wiem Nilkaa co będzie za rok. Poza tym Hela jest zameldowana u mojej mamy na grabówku dlatego się zastanawiałam. ale jak nie rejonizacji to spoko.

Ja na państwowy żłobek nie liczę - dam ją do prywatnego. I pewnie nie na 5 dni tylko na . zobaczymy co będzie się działo.

Ale na państwowe przedszkole liczę:))) w Gdyni chyba jest mniejszy problem z przedszkolami niż w Gdańsku co?

Dzisiaj znowu dzień bez drzemki...chyba na dobre została pożegnana. ale za to od 19 spokój:))
imageimage
Znacie jakis dobry krem najlepiej do skory atopowej? Ami ma suche plamki na lapkach bo ciagle do buzi pakuje i nie chce jej to schodzic od tlustego kremu.
Aniaa u nas najlepiej sprawdziła się maść pośladkowa - i do dzisiaj sprawdza na wszelkie problemy skórne.
Wszystkie drogie kremy się chowają:)
imageimage
na państwowy żłobek w Gdyni nie ma co liczyć - chyba tylko dwa są: w centrum i na Demptowie i chyba od urodzenia co miesiąc trzeba ponawiać zgłoszenie ....

Słyszałam, że znów się spotkaliście na placu zabaw :). Ania liczyła ile Elizce zajmuje droga na ten plac. W 15 minut dochodzą.
Tak spotkałyśmy się:) Eliza ładnie za rękę chodzi a Hela krzyczy "Heja" co oznacza że ona sama :))) a sama to ogląda kamyki, papierki, trawnik itd
imageimage
z Anią tylko tak ładnie chodzi, my to mamy gorzej - leci na złamanie karku a ty goń łobuza :P Zakupy przed świętami tak nas wykończyły, że nie mogliśmy się po nich ruszać, dobrze że Elizka od razu poszła spać.
Ja to już w ogóle sama z nią na spacery nie chodzę, bo nie dość że bym się wykończyła na spacerze to potem bym jej nie wniosła na trzecie piętro - ona sama już wchodzi ale to też wymaga sporej asekuracji i też bym rady nie dała.
nyzosia w gdansku trudno sie do przedszkola dostac bo procz podstawowych kryteriw tz dziecko lata rodzice pracujacy oboje itp musza spelniac dodatkowe by sie dostac np miec juz rodzenstwo w przedszkolu, byc rodzina z min 3 dizeci lub byc samotna matka
my juz po lekarzu niby zdrowi ale diphergan i prawoslazowy chlopaki biora i lekarka powiedziala ze w taka przesciowa pogode by niczego nie zalapa dzieci moga brac syrop hartus na poprawe odpornosci

emilka na gluta dostala krople do nosa ale takie robione - pamietam ze poprzednim razem 3 dni i kataru nie bylo
No właśnie właśnie paranoja jakaś. No nic pożyjemy zobaczymy.
imageimage
u nas mała spi w dzień jakieś półtorej godzinki ale dzień bez drzemki ostatnio miała i masakra oby spała jak najdłużej chociaż tyle

mysmy były dzisiaj na rowerku mała szczęśliwa na maksa pogoda fajna ciepło oby tak była jak najczęściej:-)
my kiedys mielismy znajoma ktorej dziecko nie chcialo spac w dzien i ich pediatra powiedzial ze wazne jest by dziecko chyba do 3 roku zycia mialo drzemke bo mozg lepiej odpoczywa i sie regeneruje

moje sa spiochami - chlopaki sa oduczeni spania w dzien ale jeszcze 2 mce temu w przedszkolu spali a maja prawie 5 lat
Eee ja myślę że różne są dzieci. Młoda sąsiadka nie śpi w dzień też od jakiegoś dłuższego czasu (ma nie cale 3 lata) a z jej mózgiem wszystko ok:) gada jak stara więc rozwinięty jest dobrze:)))
Ja wiem że sen dobrze robi ale jak nie chce to jej do tego nie zmuszę bo jak?
imageimage
też mi się wydaje że wszystko zależy od dziecka i też nie wierzę że to wpływa na mózg ..
Moja póki co śpi w dzień, ale też trudno ją uśpić - od zawsze - na szczęście póki co się udaje.
No ale ja mam wrażenie że to spanie jest dla nas a nie dla niej.
ja tylko mowie - poz atym takich zmian to pewnie wielkich nei robi by bylo widac na pierwszy rzut oka ;)

ja bym chyba bardziej sie przejmowala np tym ze u nas w przedszkolu 3 latki spia i jakby moje dziecko nie spalo to pani by je i tak kladly na lezakowanie i tak 2 godz by lezalo
z tego co się orientuję to coraz więcej jest przedszkoli gdzie się nie zmusza dzieci do leżakowania ... sama mam z tego tylko złe wspomnienia.
To jest trochę słabe. bo jak takie letnie dziecko ma wyleżeć w spokoju 2 godziny.
Ja byłam w przedszkolu pół roku jak miałam 5 lat i było leżakowanie i dla mnie to był największy koszmar! ja już nie spałam i nie mogłam wyleżeć spokojnie.
Wiem że są przedszkola w których część dzieci śpi - te co chcą - a reszta się bawi jak nie chce spać.
imageimage
u nas spanie bylo dla wszystkich - i pierwszy rok spali caly a drugiego polowe
ale mam kolezanke ktorej dziecko ktore nie spi podczas drzemki jest oddawane do innej grupy starszej
no i te wlasnei dzieci co nei spaly to mialy meczarnie
panie wola jak dzieci spia bo w tym czasie przygotowuja rozne rzeczy :) i moga odetchnąć
mojego męża siostra jak miała rok i ciu przestała w dzień spac a jak poszła do przedszkola to na leżakowaniu szczypała inne dzieci nie spały bo ona juz nie spała wszystko zalezy od dziecka u nas widze że jak wszyscy sa w domu i jest gwarno to mała woli być z wszystkimi niz spać mam nadzieje że w lato jak będzie ciepło i duzo czasu będziemy na dworze to będzie chciała chociaz troche spac w dzień
Nooo właśnie mjakmama tak to jest. Ja też się zastanawiałam co z tą drzemkę Heli zrobić bo to były 2 -3 godziny dla mnie:))))
imageimage
Małgo ja się obawiam że moja latem się nie da namówić na drzemki - chyba że się zmacha. bo nie będziemy wracały o 13 do domu a w wózku już słabo ze spaniem.
imageimage
u nas właśnie jest powrót o 13tej, deserek i spanie - no ale nigdy nie było łatwo uśpić Elizki ...
Tak jak wieczorem w ogóle problemu nie ma to spanie popołudniowe zawsze łączy się z awanturą.
dziewczyny ktore sa w ciazy mam do oddania za darmo spodnie 3/4 jeansowe ciazowe i 2 bluzki za darmo - mzoe komus sie przydadza
U Heli jest tak że ja widzę kiedy będzie spała a kiedy nie. A jak nie chce spać to nie ma bata żeby ją położyć. Chyba że widzę że ściemnia:)

W ogóle robi się z niej niezła agentka np. płacze na zawołanie krokodylimi łzami:))) paść że śmiechu można jakie przy tym miny robi...
imageimage
ja tez sie obawiam że moja to wogóle do domu nie będzie chciała wracac jak idziemy na plac zabaw to masakra ona mogła by tam całe dnie spedzac ja chciałam z nią chodzić rano i popołudniu a w ten ( jesli oczywiście będzie największy) upał do domu na drzemke wracać ale nic czas pokarze
malgo ja wlasnie tak robilam jak piszesz my juz po 8 na placu z chlopakami bylismy przed 11 szlismy do domu a drugi raz kolo 15 szlismy do wieczora :) mamy taka fajna piaskownice ze wiekszosc dzieci wlasnie podobnie zbierala sie w czasie upalow wiec dzieciom nie bylo zal ze on ejedne ida do domu bo duzo szlo i mowilo papapap :)
Nyzosiu z tym spaniem to normalne że dzieci mają w tym wieku taki okres że nie chcą spać. Pamiętam jak to było z Kubą. To trwało koło 2 miesięcy że nie chciał spać. Ja go zawsze kładłam i najwyżej nie zasnął. Potem mu przeszło i teraz jak jest w domu to nie śpi ale czasem się zdaży że zaśnie na kanapie więc jeszcze ma potrzebę spania.
W przedszkolu Kuba jest w 4 latkach i te 4 latki już nie muszą spać od miesiąca ale jak chcą to śpią a maluchy spią. Oczywiście nie ma zmuszania w tym czasie co jest czas drzemki to pani puszcza muzyczkę spokojną lub bajkę do słuchania i sobie po prostu leżą. Nie ma tak że muszą spać wystarczy że leżą i odpoczywają. Drzemka u nas trwa godzinę.
image
image
ale tu dzisiaj cisza... mysmy rano były juz na rowerku pogoda fajna bo ani niejest zimno ani ciepło i nie wieje
Hej,

my ciągle walczymy z chorobą ;/ w niedz znów dostała gorączki i trwało to do wtorku, byliśmy u 3 lekarzy, płuca czyste, gardło też, wszystko wydaje się ok, ma ciągle katar kaszel, dostała syrop na alergie, wzmocnienie odporności, mucofluid na katar i nurofen na zbicie gorączki, nie wiem co jej jest, śpi super, je ładnie, waży 11kg i ma 84cm

ja walczę z bólami głowy ;( TK mam na 23 maja z kontrastem ;/ nie wiem czemu ale się boje...póki co dostałam leki na rozluźnienie mięśni i ból, mam tez chodzić na masaże

dziewczyny, macie sprzedać/pożyczyć czarne buciki, i sweter biały/czarny na 2 czerwca ?
image
Przyszła mamo my mieliśmy podobnie z kaszlem i katarem, Martyna miała 2 miesiące. Lepiej za dużo nie podawać leków bo to nie pomaga tylko szkodzi. Inhalacje próbowałyście?
Będziemy trzymać kciuki za pomyślne wyniki badań :) Posaraj się nie nakręcać.
image
image
Niby ciepło ale jednak zawiewa zimny wiatr.

Byłyśmy na placu zabaw na plaży, na kawie z dziadkami, Hela się wybiegała za wszystkie czasy i..nie śpi!!! chodzi i gada i gada!! a dzisiaj wstała o 6:30! skąd ona ma tyle energii?
Moja mama mówi że ja i mój brat w tym wieku już nie spaliśmy więc może jednak Hela ma coś ze mnie:)

Przyszła mamo to Liwia ma takie wymiary jak Hela:) Bardzo ładnie:)))
Nic się nie stresuj badaniem. oby wynik był dobry...
imageimage
to moja jest chyba niższa - bo wg domowych pomiarów ma tylko 82, max 83 cm ...

Jak na TK to długo się czeka, myślałam, że tomografię to robią od razu (tzn czeka się max 2 tygodnie), bo na rezonans to wiadomo że dłuższy czas oczekiwania ...
Trzymam kciuki aby wyniki było ok :)
No i bóle jak najszybciej ustąpiły.
Hela nie ma 84 cm ma jakieś 82 ale waży 11kg. więc podobnie:)
imageimage
Ee to Ami daleko w tyle, ma pewne z 77-78cm. Ale wazne ze rosnie, okolo 2cm na miesiac wiec jest ok.
Ja dzisiaj z psiapsiola zabieramy inna psiapsiole do teatru z okazji jej urodzin. A pozniej na drina;) Takze fajny wieczor sie szykuje. Gorzej ze Ami ostatnio marudzi jak ma isc spac a kogos z nas nie ma w domu, chyba niestety ciagnie sie za nami ten wyjazd P...
przyszla mamo to dla ciebie te buty i bolerko ?? czy dla dziecka ?
dla dziecka mam biale bolerko nexta w takie jakby kulki kolorowe
Kto miał dzisiaj pobudkę o 5 rano ręka do góry!:)

Hela padła wczoraj o 19 ale obudziła się o 5 rano. taki układ mi się nie podoba....
imageimage
ja tez pobuda o 5....
marcel ma 90 cm....tzn. miał jak go ostatnio mierzylismy:)
Nie no, ja aż tak dobrze to nie miałam:) Mnie obudził budzik o 5:50, a Antoś spał do 6:20 więc zdąrzyłam się ogarnąć do pracy.

Skoro Hela wstała dzisiaj tak wcześnie to może zrobi sobie popołudniową drzemkę.

No to Marcel duuuży chłopak jest, chyba najwyższy z forumowych dzieciaczków. Ja muszę Antosia zmierzyć. Ostatnio miał 82 cm ale teraz troszkę wyskoczył do góry więc będzie troszkę więcej.

Dziewczyny jak leczyć chore zatoki. Już mnie pół twarzy boli. Muszę iść do lekarza, ale nie wiem czy dam radę się wyrwać dzisiaj.
image
Dzynka inhalacje i leki na receptę. Możesz też spróbować ibuprom zatoki. Mi pomaga.
imageimage
Dzynka mi pomogły tabletki sinupret i inhalacje ale na ciepło pod ręcznikiem i tak kilka razy dziennie aż się odblokuje i zejdzie z tych zatok.

My nigdy nie mieliśmy tak że dzieci się budziły tak wcześnie ale odpukać :)
image
image
zabralam sie powaznie za odpieluchowanie EMilak biega w majtasach a pieluche ma na noc i na dwor
ale coraz czesciej odgryza mi smoczki od butelek i chyba bede musiala ja od butelkowac tez i teraz mam stresa ze dwie rzeczy na raz to za duzo na moja psychike i chyba z butelka poczekam
Wow mjakmama daj znać jak Wam idzie!

Hela dzisiaj nie była taka twarda. po spotkaniu zasnęła w autobusie i śpi dalej:)))
imageimage
Ja dzisiaj wstapilam do pepco bo akurat jest przy biedronce kolo moich rodzicow, i jestem w szoku bo byly tam bodziaki takie same jak mielismy z mothercare tylko ze bez metek, 3 krotnie tansze...
a mi dziś w luxmedzie powiedzieli że ginekolog do której chodziłam w ciąży pracuje tylko do końca kwietnia :( - więc muszę na ostatnie 2 miesiące z kawałkiem zmienić lekarza ... średnio mi się to podoba.
Aniaa bo ja już kiedyś czytałam o tym że w Pepco mają ciuchy z angielskich (m.in. z nexta) sklepów z poucinanymi metkami. pewnie jakieś końcówki kolekcji albo coś.
Muszę się tam przejść.

Nilkaa faktycznie słabo:(

Ja byłam na plotkach z moimi przyjaciółkami (i młodą w brzuchu:). bardzo fajne są takie wieczory:)))
imageimage
Ale tu cisza dziewczyny.

Moja Martynka dziś jeździła quadem :)
Kubuś dostał w zeszłym roku na urodziny taki mały na akumulatorek i Martyna oszalała na jego punkcie.

Nilkaa to nie ciekawie zmieniać lekarza na końcówce. Nie myślałaś o tym żeby chodzić prywatnie do tej swojej?
image
image
Cisza straszna a pogoda wcale taka fajna nie było. niby słonecznie ale zimno...będzie w końcu ta wiosna??

My byliśmy dzisiaj w Pucku na spacerze:) a potem na obiedzie i Hela do wszystkich którzy wchodzili do restauracji mówiła "cześć":))

Ja już moim wszystkim zapowiedziałam że żadnych quadów mają nie kupować. jestem absolutnie przeciwniczką takich gadżetów.
imageimage
Eee ja z moim bratem mielismy takiego jeepa na akumulator ale troche wiekszego, takiego ze dziecko samo kieruje tak dla 5-6 latka. I super to wspominam:)
My dzisiaj bylismy sami w Galerii Baltyckiej, umeczylismy sie jak nie wiem, goraco i duszno aaaa... nigdy juz w weekend tam nie ide! No i maz sie w sumie bardziej obkupil;) A Ami z opiekunka, zadowolona i wybawiona:)
Jutro mamy plan isc do zoo ale zalezy jaka pogoda bedzie...
monika81:
szczerze mówiąc ona i tak mi się średnio podobała więc nie zależy mi aby do niej chodzić prywatnie - już bym wolała lekarkę z pierwszej ciąży ..zresztą - odpukać - póki co mam ciążę bezproblemową - więc zmiana lekarza nie powinna być trudna o ile kogoś fajnego znajdę.
Tylko że akurat w luxmedzie nikogo ciekawego nie mogę znaleźć :(.
W poniedziałek mąż się dowie ile trwa karencja w medicoverze - jeśli około miesiąca to tam przejdę.
Ehhh- a u nas chyba jednak piątki idą :( Elizka wszystko gryzie, bywa marudna, ma chwilowe stany podgorączkowe i oral jel wczoraj pomógł. A jak ją pytam gdzie jest "ała" to zawsze na buźkę pokazuje.
Myślałam, że teraz będzie z pół roku przerwy - przecież piątki zazwyczaj wychodzą koło drugich urodzin, albo minimum 3-4 miesiące po trójkach - ale chyba u nas nawet miesiąca przerwy nie ma.
Wczoraj dostałam nowy zapas oral jelu - z datą ważności aż do maja 2013 - to i dla brata Elizki będzie :).
nilkaa mi sie wydaalo ze piatki nie powinny bolec u nas o dziwo bez jeczenia wychodzi piatka
ehhh- to ja już nie wiem, bo szukałam u nas na forum i wg niektórych to były najgorsze w wychodzeniu zęby ... więc chyba nie ma reguły.
U nas z kolei trójki wychodziły dość lekko - szczególnie ostatnie - chyba z czwórkami było najgorzej.

U nas nie bolą jakoś mocno chyba - ale widać że coś tam czuje.
u nas typowy bunt dwulatka polaczony z samodzielnoscia na maxa
zupelnie inaczej niz u chlopakow oni buntu jako takiego nie mieli
mloda ciagle na wszystko na nie, nie daje sie na spacer ubierac , caly czas ja po domu gonie jak cos chce a na dodatego wszystko spowalnia tym ze wszystko chce sama, sama je (balagan przy tym nieziemski), sama probuje si eubierac, sama schodzi po schodach a u nas sa mocno krecona i niczego nie trzyma sie - ogolnie masakra ;)
Hela też dużo rzeczy chce robić sama ale na szczęście jest jeszcze do opanowania.
Chodzenie po schodach to ulubiona rozrywka:)))

Byliśmy dzisiaj na basenie i spotkała nas mega miła niespodzianka. Zrobili takie pokój zabaw dla dzieci - są zjeżdżalnie, kulki, klocki i inne zabawki. super sprawa. po basenie można tam spokojnie odpocząć - w sensie wysuszyć się:) szkoda że nie zrobili tego na początku zimy. Hela bawiła się tam godzinę:)))

Chcieliśmy dzisiaj kupić w realu Heli tunel z dwoma namiotami ale jak się okazało były tego tylko dwie sztuki i już dawno nie ma po nich śladu:) nic dziwnego cena była mega promocyjna - niecałe 60 zł.
imageimage
ja staram sie mlodej nie zniechecac do samodzielnosci ale czasmi wymiekam jak je prawie 40 min jogurt bo sama ;P
dzis zaliczylismy swiadome siku i kupke na nocnik - ludze sie ze odpieluchowanie bedzie trwalo krocej niz u chlopakow i ze w lipcu juz bedziemy bez pampka ;)
świadome? tzn?
mjakmama...zainspirowałas mnie...i młody dzis w chacie bez pieluchy latał...
posiusiał sie tylko raz...bo maz zapomniał mu przypominac o nocniku...no a młody zazwyczaj woła juz po fakcie...natomiast jak jest ze mna...to rewelka...nocnik stoi na srodku pokoju...wystarczy mu mówic srednio co godzine zeby usiadł...i zawsze mamy siku w nocniku:)))

rano bylismy na giełdzie w chwaszczynie...młody wniebowziety...bo tyleee autek ogladalismy:)
Mjakmama myślisz że tak długo to będzie trwało??
imageimage
świadome tzn ustawiła się w pozycji jak do kupkania w pieluchę i od razu zawolała sisi i bez żadnego ale siadła i zrobiła i potem pokazała

mi z chłopakami dośc intensywnie szło 3 mce - sadzałam dośc często ale zamiast gaci mieli pampki i uwazam to troche za zle bo w pampkach nie czuli ze jest mokro i ze cos im nie pasuje jak kupe zrobili
ja licze, ze mi szybciej pojdzie...obym sie nie rozleniwiła:)
My z kupą nie mamy problemów więc może pójdzie nam szybciej z samym siusiu.

Moja sąsiadka odpieluchowała ostatnio swoją 3 latkę w ekspresowym tempie - młoda nie robiła wcześniej nic na nocnik w ogóle nie chciała na niego siadać. w ciągu tygodnie zaczęła sama siadać wszystko robić na nocnik i nawet na noc już nie musi mieć pieluchy. w ogóle nie chce sobie dać założyć żadnej pieluchy. więc takie odpieluchowywanie starszego dziecka ma swoje plusy.
imageimage
dziewczynki niby szybciej sie ucza ;) ale sie okaze
u nas chlopaki na 2 latka nie nosili pampkow - ale na noc nakladalam jeszcze z dw amce ale robilam tak ze jak polozylam ich spac o 20 to o 23 budzilam na siku - takie cos jest niby zle ale u nas zadzialalo :)
:) chyba nie bede czekac do 3 lat bo sie moze okazac ze tak szybko nie pojdzie i do przedszkola by szla z pampkiem hahha
poza tym ja juz mam wizje ze slonka cieplo letnie sukienki i bez pampersa i odparzonej d*pki, bez piasku w pieluszce po zabawach w piachu
Nie no ja też nie będę tyle czekać ale nie robię nic teraz bo boję się że jej pomieszam w głowie jak pojedziemy do Turcji. tam będę ją puszczać bez pampa:) tylko nocnik muszę zabrać:)))
imageimage
Hmm. U nas jest tak ze Elizka sama nas lapie za raczke, mowiac sisi i prowadzi do lazienki. No i o ile zdazymy- zarowno siku jak i kupka trafiaja do nocnika.
No ale na razie wola tak srednio z 4-5 razy dziennie, o niektorych siku zapomina jeszcze.
Moze jak w maju zabierzemy jej pieluche to zacznie zawsze wolac?
nilkaa zazdroszcze ;)
A macie jakas rade jak przekonac dziecko do nocnika? Bo Ami w ogole nie chce siadac na niego.
Marcel tez uciekał na sam widok nocnika...
poprostu mu przeszło:) chociaz do tej pory czasami karze czytac sobie bajeczke, albo oglada album ze zdjeciami, albo gazete czyta:p normalnie jak facet!
U nas nocnik jest narazie peeee. Antoś czasami siądzie na niego sam ale w pampersie i spodniach, a jak próbuję go rozebrać to ucieka jak oparzony. Ja tylko pocieszam się tym, że u mojej siostry mała do dwóch latek nie siedziała na nocniku praktycznie ani razu bo zaraz był wrzask, a po drugich urodzinach totalna przemiana i raz dwa pozbyły się pieluchy :) Oby u nas też tak było.

My ciągle chorzy :( To już dwa tygodnie. Nie wiem kiedy się wygrzebiemy z tego. Może jak przyjdzie wiosna?

Dziewczyny czy u was dzieciaczki też mają takie spore brzuszki??? Antoś ma taki jak te dzieci z Afryki. Odrazu mówię, że nie je dużo wręcz uważam, że mało.
image
Aniaa tak jak dziewczyny piszą - samo przejdzie. Nie zaszkodzi oswajać z nocnikiem - pokazywać, dawać do zabawy itd. Hela na początku robiła z nocnikiem co chciała, latała po całym mieszkaniu a potem zaczęła na niego siadać.

Dzynka mi się wydaje że to jest kwestia postawy a nie wielkości brzucha. Hela wypina brzuch do przodu i też wydaje się że ma duży. I w sumie nie wiem czy tak powinno być. Czy to nie jakaś krzywica albo inna cholera:(

Kupiliśmy wczoraj Heli krzesełko - takie plastikowe jak ogrodowe ale dla dzieci i z Kubusiem Puchatkiem i mam ją z głowy. siedzi cały czas na swoim tronie:)
imageimage
Ami tez ma taki wystajacy brzuszek. Ale dzieci tak maja, jedne mniej drugie bardziej, mysle ze nie ma sie czym przejmowac, chyba ze temu wystajacemu brzuszkowi towarzyszy duza wkleslosc w odcinku ledzwiowym, to moze oznaczac plecy wklesle. Ale to raczej rzadkie przypadki.
No właśnie właśnie...chyba taki etap:)
imageimage
my jak siedzi na nocniku dajemy jej zabawki kąpielowe (których normalnie nie dostaje) i to jej wystarcza ...
No i jej klaszczemy jak coś zrobi do nocnika.
Ale beznadziejna pogoda. Nie rozpieszcza nas ten kwiecień. Ostatnio oglądałam zdjęcia ze spotkania klubu z 21 kwietnia w zeszłym roku i chodziłyśmy w krótkich rękawach.

Byłam w pepco. kupiłam Heli bodziaki - nie wiem czy to te co Ania mówiła z Mothercare ale były za 8 zł więc całkiem miła cena:) Oczywiście na bodziakach się nie skończyło - kupiłam jej jeszcze bluzeczkę - turkusową:) Lubię nie różowe rzeczy dla dziewczynek:)))
imageimage
Nyzosia te z Mothercare byly za 4,99:P
mysmy były dzisiaj juz na rowerku i zakupach fakt pogoda nieciekawa może maj bedzie ładniejszy...
a u nas od wczoraj króluje ciastolina mała jest zachwycona dwa razy włożyła do buzi ale nie zjadła ale jej powiedziałam że jaj jeszcze raz włozy to wyrzuce i teraz chodzi i sama mówi że nie wolno do buzi wkładać

u nas z nocnikiem kiepsko mała też wogóle nie chce siadać ale nic jakos pomału jak sie zrobi ciepło trzeba się będzie za to zabrać
He he to przepłaciłam:))) ale te co mam są spoko. za małe już odłożyłam dla córki przyjaciółki:)) ale będzie miała ode mnie wyprawkę:) tym bardziej że Hela na prawdę mało niszczy rzeczy.
imageimage
U nas tez wiekszosc rzeczy w idealnym stanie, moze dlatego ze duzo tych ubranek i nosi rozne;) Pogoda okropna, my bylismy tylko na zakupach, bo zimny wiatr wieje brrr...
Ami na szczescie nic nie bierze do buzi, zawsze mi przynosi wszytskie paproszki i inne skarby z podlogi;)
muszę się przejść do tego pepco, ale ostatnio taka pogoda że poza obowiązkowymi wyjściami z domu nie za bardzo mam ochotę na spacery ...

Dziś byłam w medisonie na zajęciach forma w ciąży - żałuję że w czasie poprzedniej ciąży nie chodziłam na żadne zajęcia (poza tymi w szkole rodzenia), naprawdę fajnie sobie poćwiczyć :).

Wydaje mi się że u nas na ciastolinę jeszcze za wcześnie, niestety Elizka czasami bierze coś do buzi tylko po to aby sprawdzić naszą reakcję. Właśnie czytam książkę Język dwulatka Tracy Hogg i Elizka jest zgodnie z tą książką - typowym Żywczykiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mam juz troche dosc nocnika:)

bilans na pełen dzień pierwszy jest taki: jedna pielucha zuzyta, 4 pary gaci obsikane, reszta na nocniku:) chyba nie jest tak najgorzej co?
a jakie macie w ogóle majtki?
Są jakieś specjalne treningowe? - bo kojarzę taką nazwę? Czy to też są zwykłe (jeśli tak to gdzie się je kupuje ?) - bo jakoś nigdy majtki nie rzuciły mi się nigdzie w oczy ...

Wg mnie okres odpieluchowania jest gorszy niż noszenie pieluchy - bo to co chwilę lata się do łazienki, zdejmuje i zakłada pieluszkę ...
http://allegro.pl/majteczki-majtki-4-6-lat-104-116-primark-40-wzorow-i2209412537.html ja kupilam 20 par takich i sa super bo gumki dobrze trzymaja i nie sciskaja i nic nie wylatuje bokiem ;) zwlaszcza te z nr 1-6
Mjakmama ale to co pokazałaś to są niby na 4-6 lat. takie same są dla naszych maluchów?
Mi się też wydaje że odpieluchowywanie jest męczące...

Hela dzisiaj znowu nie spała w dzień:( i padła dopiero po 20...twardzielka.

Czy Wasze dzieci jedzą ketchup? Hela uwielbia ketchup:) i z ketchupem zje wszystko:)))
imageimage
JA KUPIŁAM W TESCO...z autkami, wiec młody zafiksował na ich punkcie...normalne bawełniane majty...mam 5 sztuk za 15 ziko:)
to sa na 4-6 ale moja emilka w nie wchodzi trzeba wymiary sprawdzić :) i te sa dla nas oki ale sa mniejsze tez

moja uwielbia keczup - i je czesto :)
jak idziemy do sklepu to tylko po swojemy krzyczy tata kekun kekun :)
He he moja w sklepie krzyczy buła buła ale ketchup w domu wyjada:)
imageimage
buła też należy u nas do elity ;)
oj....mój sie da pokroic za ketchup:)
jak go dorwie to lize zatyczke:) a do parówy, to juz obowiazek:p
He he śmieszne te dzieciaki. Ja Heli daję ketchup osobno i ona sobie macza w nim jedzenie...albo wyjada paluszkiem:))
imageimage
mój tez:)
hej hej

Planuję odpieluchować Patrycję na lato ale już wiem że będzie ciężko. Pięknie wolała kupę i siku , pielucha w dzień była często sucha, nie każde siku wołała. A jak zaczęła chodzić to totalny regres! nie woła, nie chce siedzieć na nocniku a jak robi kupę to się chowa :((( na szczęście ja zawsze łapie te kupy na nocnik ale o wiele wygodniej było jak wołała. Nie wiem czemu tak się cofnęła :((((

Nyzosia chyba ewidentnie Hela rezygnuje za drzemki.
image
image
U nas narazie sie nie zapowiada zeby Ami miala zrezygnowac z popoludniowej drzemki, wrecz sama sie kladzie do lozeczka jak jest zmeczona, a mi to pasuje bo potrzebuje tej chwili oddechu w ciagu dnia;)
Ami sie obudzila z katarkiem i troche pokasluje, ale mysle ze ten kaszel to przez to ze jej katar splywa do gardla. Katar ma taki wodnisty, obstawiam zeby bo wczoraj byla mega marudna, dzisaj w nocy sie wybudzala.
Czy inhalacje z soli fizjologicznej pomagaja na katar?
Aniaa ja już jestem specjalistką od kataru. Oczywiście inhalacje pomogą. Ja robiłam 3 razy dziennie. Ostatnia tak 2 godziny przed snem. Do tego możesz podać wapno i witaminę C. I połóż coś Ami pod poduszkę/materac albo ponieś całe łóżeczko żeby nie spała na płasko to katar nie będzie jej tak w nocy spływał.
Aha i możesz psikać sól do nosa albo nawet krople.

Ja też lubiłam te popołudniowe drzemki - często sama z Helą spałam. a teraz nie:((

Pogoda jakaś nawet się klaruje. Chyba pojadę do Sopotu na spacer.
imageimage
Ja jeszcze nie myśle o odpieluchowaniu Martynki bo myślę że nie jest gotowa. Siada chętnie na nocnik ale na minutę i jeszcze nigdy nic nie zrobiła. Jak czasem wieczorem zrobi kupę to już jej nie zakładam pieluchy i zawsze nocnik stawiam i jej przypominam co minutkę ale i tak gdzieś stanie i się zsika w gacie.

Wieje dziś okropnie, głowę urywa.

Może w końcu jak się zrobi cieplej to się umówimy na spotkanie w plenerze?
image
image
No ja wlasnie tez sie zastanawiam czy gdzies sie nie przejechac na spacerek:)
Nyzosia a to wapno i wit C to w plynie jest czy jak, bo nigdy nie podawalam?
W płynie. więc podajesz normalnie do picia.
Wapno poleca się nawet dorosłym na katar. Dla dzieciaków jest specjalne wapno o jakimś tam smaku więc jakoś przejdzie:))

No właśnie my jednak zostajemy na dzielni:) moja babcia do nas przyjedzie i pokręcimy się w koło komina. może pójdziemy do lasu?
imageimage
A no to sie przejde do apteki po to wapno i witamine C. Mam nadzieje ze pomoze razem z inhalacjami;) A na dworzu ponoc zimny wiatr wiec tez sie zastanawiam czy isc
Wapno Amela zaakceptowala bo jest bananowe;)
Nyzosia ta witamine C to dajesz caly czas czy tylko jak cos sie dzieje, katar, przeziebienie?
wapno i wita c to raczej tylko jak cos się zaczyna dziać lub na przeziębienie:-)
mysmy były dzisiaj na małej wycieczce autobusem bez wózka mała była grzeczna i bardzo podobało jej się ale fakt zimny wiatr wiec dobrze że szybko wszystko pozałatwiałysmy
Dzieki! Ja dalej okresu nie mam, juz ponad 2 tygodnie. Chcialam sie umowic do gina ale nie wiem na kiedy bo nie wiem kiedy dostane, a znajac moje szczescie to akurat na wizyte:/ Dziwne bo zwykle mialam bardzo regularnie, a ostatnio mi sie spoznial kilka dni ale teraz to juz bardzo dlugo.
Aniaa a Ty się tak gruntownie przebadałaś? dziwne że ciągle Ci się spóźnia okres. a może zmienił Ci się cykl.

Wit C można chyba dawać cały czas ale ja nie daje. Daje tak jak Małgo napisała jak coś się zaczyna dziać.

My byłyśmy w lesie na spacerze. Było i słońce i śnieg...ale przynajmniej nie wiało. Hela nawet sporo pochodziła ale spać nie chce łobuz mały!
imageimage
albo ja tez daje jak ktoś w domu jest chory
Ale gruntownie czyli co? Robilam badania krwi, hormony tarczycowe mam niby ok-bylam u endokrynologa niedawno. Ale teraz chce isc do nowego lekarza ginekologa-endokrynologa. Cykl moze i sie zmienia ale 2 tyg to dosc dlugo zeby sie spoznial... do tej pory to byly max 3-4 dni wiec to troche olewalam.
Nie no właśnie to miałam na myśli - krew, hormony, usg. 3-4 dni to do przyjęcia bo może po ciąży się zmieniło ale 2 tyg to słabo.
Mnie się po ciąży wszystko rozregulowało i to wyszło dopiero rok po porodzie. też miałam wszystko ok. w końcu wzięłam tabletki i jest super!:)
imageimage
a moja mała spi juz 3 godzinki szok normalnie dawno juz tak długo niespała
No ja jeszcze przed ciaza mialam problem z bardzo bolesnymi miesiaczkami, mama ze mna chodzila po lekarzach bo cierpialam ale stwierdzili ze tak mam i juz, taka budowa macicy niby. Moja mama zreszta miala kiedys to samo. Wiec boje sie ze bedzie to samo, nie wiemy co Pani jest ale prosze sie naszprycowac hormonami.
ale ta pogoda zmienna - ja akurat trafiłam dziś na śnieg z deszczem :(

Dziś spędziłam ponad 4h u fryzjera - dobrze że teraz mam wolne :), bo normalnie to bez szans aby mieć tyle wolnego czasu.
A nie chcesz tabletek anty na wyregulowanie? teraz sa te mini tabsy. ja mam teraz takie zupełnie inne niż miałam wcześniej i są super. waga stoi w miejscu (może to nie super ale chodzi o to że nie tyje od nich), zero wahań nastrojów, dokładnie wiem kiedy będę miała @ i do tego @ są bezbolesne i trwają 3 dni (w wcześniej miałam @ po 7 dni!:). Laski chwaliły też sobie plastry.
imageimage
O kurcze 3 dni?? Ja tez mam 7 teraz:/ Troche sie hormonow boje szczerze mowiac, najbardziej tego ze znowu przytyje albo ze dostane jakichs wypryskow czy cos. No i nie wiem czy przy niedoczynnosci tarczycy tabletki hormonalne sa wskazane? Musze pogadac z tym lekarzem.
Aniaa ja też się bałam ale na prawdę mam teraz super leki. Tak jakby ich nie było. ale może faktycznie przy problemach z tarczycą nie są wskazane. nie wiem.
A najfajniejsze jest to że już wiem że na wyjazd nie będę miała @:))) już sobie wyliczyłam:)
imageimage
No tak ale z tabletkami chyba tez jest tak ze mozesz sobie sama decydowac kiedy bedziesz miala okres, w sensie ze jak np masz urlop albo cos waznego, to mozesz dalej brac i wtedy nie dostaniesz okresu hm?
Tak bym zrobiła jakby mi wychodził okres w urlop ale wyliczyłam sobie że mi nie wychodzi więc biorę normalnie. chodzi mi o to że teraz wszytko chodzi jak w zegarku więc nie muszę się stresować opóźnieniem itd.
imageimage
jakie tabsy bierzesz?

ja mialam miec @ w tunezji, w podrózy poslubnej- tez sobie wyliczyłam...i zmieniłam sobie jej termin:)
Biorę microgynion 21. Już kiedyś pisałam że cena ich jest powalająca - 7 zł za opakowanie:))))

Kurcze Hela ma jakiś nawrot zanoszenia się...już było dobrze od Bożego narodzenia spokój a teraz dwa razy nam się zaniosła w ciągu kilku dni...nie wiem o co chodzi...
imageimage
oj tak z tabsmi to było super. Wszystko jak w zegarku, nie chciałam mieć @ to zmieniałam jej termin. Ale teraz nic nie biorę i jest ok, generalnie tabsy więcej szkody zrobily niż pożytku i nie chce brać tej chemii. Może jak zakończe rozmanażanie :)))))))))))))))))))

Słabo z tym zanoszeniem :(
image
image
Mi na szczęście tabsy na razie nie szkodzą. wszystkie wyniki ideale;)

Ale zimnica dzisiaj...brrr. Mam nadzieję że się zrobi cieplej.
imageimage
Nyzosia oby Heli juz niedlugo przeszly te akcje...
U nas dzisiaj gorszy kaszel niz wczoraj, ale tez mokry wiec mam nadzieje ze to przez ten katar. RObie jej inhalacje z soli, i daje dexapico, tylko ze tam jest napisane ze to na suchy kaszel, myslicie ze kupic cos innego?
Ja też dawałam ten syrop. niestety puki macie katar to kaszel też będzie.

Oby jej przeszło bo od wrześnie chciałam ją dać do żłobka a jak będzie robiła takie numery to ja będę umierała ze strachu czy w żłobku tak nie robi..
imageimage
No nie dziwie Ci sie. Nawet jak jej przejdzie to ja na Twoim miejscu bym uprzedzila przedszkolanki ze takie akcje sie kiedys zdarzaly i co maja robic w razie czego, tak dla wlasnego spokoju.
Tak tak na pewno o tym powiem. muszą być na to uczuleni. do września jeszcze pół roku więc może jej jeszcze przejść.
imageimage
A do prywatnego chcesz dac rozumiem?
He he Aniaa no pewnie że do prywatnego:) do państwowego nie mamy szans a poza tym za daleko. ja muszę mieć żłobek pod domem bo na razie nie mam auta więc muszę ją zaprowadzać na piechotę.
Jak wszystko pójdzie tak jak bym chciała to dam ją na początek na 3 dni w tygodniu.
imageimage
Nyzosia - oglądałaś już żłobki w naszej okolicy?, pamiętam, że jak przeglądałam cenniki to cena za 3 dni była prawie taka sama jak za 5 ...
Nie no w sumie to wiem ze w Gdansku jest problem ze zlobkami/przedszkolami, w Gdyni chyba az takiej tragedii nie ma? Ja mam nadzieje ze nam sie uda po powrocie zeby poszla do przedszkola panstwowego do 3 latkow, bo mam doslownie 5 metrow od mojego plotu:P
Aniaa:
z żłobkiem to Gdyni jest dużo gorzej niż w Gdańsku :) - bo jest tylko jeden na całe miasto Niezapominajka - w centrum, mający jeszcze filię na Demptowie ....

Odnośnie przedszkoli to jeszcze nie wiem.
Aniaa z przedszkolami nie ma problemu. żłobki w Gdynia są dwa! jeden w centrum drugi na demptowie. tak więc na żłobek nie ma szans.

Nilkaa no nie wiem czy prawie taka sama - 200-300 zł różnicy (bo posiłków jest też więcej). poza tym ja jej nie chce dać na 5 dni.
W wakacje się przejdę po okolicznych żłobkach żeby wybadać temat.
imageimage
Wg mnie 3 dni to optymalny czas:) Albo przez 5 dni ale na krocej.
Na krócej nie za bardzo są nawet oferty. Bo im się toi średnio kalkuluje. Zobaczymy jak będzie z tymi 3 dniami bo ponoć mimo że mają to w ofercie to nie za bardzo chcą dzieci przyjmować na 3 dni. Wiadomo lepiej na 5:)
imageimage
Dzisiaj to wszytskim rzadzi kasa...
Zastanawiam sie czy isc na spacer, pogoda ladna, w sumie Ami ma teraz tylko ten katar, kaszel miala z samego rana, teraz po inhalacji juz nie kaszle, goraczki nie ma, chyba pojdziemy;)
mysmy były dzisiaj na rowerku pogoda super:-) ciepło i juz tak nie wieje
jaki keczup dajecie swoim dzieciaczkom??

a czy próbowałyście dawać płatki śniadaniowe Bobovity?? sa od 18 miesiaca ale zastanawiam sie czy moja Natala je zje
ja dawalam te platki taki ksztalt gwiazdek i wg mnie sa slodkie - daje kukurydziane plus jakis wielozobozowe - czasami cynamonowe ale tez sa slodkie

ja daje keczup wloclawek czasami pudliszki
ja kupiłam i czasami daję do jogurtu - zjada bez problemu ale ona wszystko je ...
Na razie tylko brukselka jej nie smakuje.
aha dzięki zastanawiałam się moze jej kupie
Mojej Ami platki bobovity nie smakuja.
Marcel je zwykłe corn flaksy:)
Napisałam posta i mi wcięło.

My jemy ketchup heinz bo nie ma w sobie chemii. teraz jest super promocja w biedronce:)

Płatki miałam z UK ichniejszej bobovity ale już mi się kończą:( muszę chyba złożyć zamówienie.

Mjakmama czy to Ty pisałaś że Emi ma po winogronach odparzony tyłek?
imageimage
Nyzosiu moja mama leci w maju do anglii jeśli chcesz te musli to daj znać.

Ja daję ketchup pudliszki też nie ma chemii ale tylko Kubie Martyna nie zna jeszcze ketchupu.

Potrzebuję namiar na dobrego neurologa dziecięcego. Musimy iść z Kubą bo ma przykurcz ścięgien achillesa i musimy znaleść przyczynę narazie byliśmy tylko u ortopedy.
image
image
nyzosia tak emi ma po wingrona, zurawinie itp odparzony tylek
No właśnie ja dawałam ostatnie 2 dni Heli winogrona i dzisiaj masakra...coś mi świtało że Wy też macie tak od winogron.

Monika dzięki za propozycję ale nie będę fatygowała Twojej mamy. Muszę pogadać z moją przyjaciółką bo oprócz musli chciałabym jakieś ciuszki dla Heli:)))

Hela twardzielka dzisiaj nie dała rady bez drzemki. Miała odlot o 15 więc ją położyłam spać. Ale wstała o 17:30! poszłyśmy na plac zabaw i po 18 byłyśmy tam same:)
imageimage
Aha a co do neurologa, Monika to miałaś jakiś namiar dla mnie. nie chcesz iść do niej? My w końcu byłyśmy w szpitalu u dr Lemki.
imageimage
nyzosia:
a te płatki polskie bobowity to co innego niż te angielskie?
To zupełnie coś innego. U nas takich nie ma.
Takie mają w UK:
http://www.cowandgate.co.uk/our_products/baby_food/breakfast?tab=1
http://www.cowandgate.co.uk/our_products/baby_food/breakfast?tab=2#results
Same zboża, owoce, witaminy, żelazo itd. zero niepotrzebnych dodatków.
imageimage
Cow&gate to odpowiednik naszej bobovity wiec moze tez kiedys do nas dojda te platki;)
Tiaaa jak nasze dzieci będą miały 18 lat. Ja byłam w szoku że w takim kraju jak UK - teoretycznie walczą z nadwagą i mało przywiązują wagi do tego co jedzą (więcej niż w USA ale jednak mało:) - mieli tak ogromny wybór jedzenia dla dzieci. I wszystko bez dodatków. Ciasteczek było tam cała masa. Płatki - czemu u nas takich nie ma a są tylko te badziewiaste kaszki ryżowe! słoiczków - do wyboru do koloru. Na prawdę dużo większy wybór.
imageimage
no tak - to zupełnie coś innego ...
No ale już płatków nie będę sprowadzać z anglii, już wystarczy że kaszki holle kupuję.
Gdzie ta wiosna???????

Nilkaa i inne babki z cukrzycą ciążową zobaczcie to:
http://zdrowie.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/387553,cukrzyca-i-otylosc-kobiety-sprzyja-urodzeniu-dziecka-z-autyzmem.html
Masakra...

Któraś się wybiera do Galerii Malucha dzisiaj? Ja chyba pojadę bo co tu robić w taki dzień?
imageimage
nyzosia:

Tym razem niezależnie od tego co jem nie mam cukru większego niż 100 - mam rewelacyjne wyniki tym razem, o wiele lepsze niż w poprzedniej ciąży- aż dziwne ...

A dziś znów lecę na fitness :) - trzeba dbać o formę w ciąży :)
Ciekawe od czego to zależy. A jaki Ty miałaś wynik po 2 h na badaniu?

Ćwiczenia na pewno pomagają:)
imageimage
nilkaa, to taka pozytywna wiadomość dla wszystkich "słodkich " mamuś:)

mówi się...ze kazda ciąża jest inna, nie?
nyzosia - bardzo dużo - bo aż 170 - dokładnie tyle samo miałam po godzinie ...
No ale wcześniej - objadałam się słodyczami bardziej niż zwykle bo spodziewałam się że mi tych słodyczy zabronią więc chyba wynik jest trochę przekłamany - tzn większy niż powinien być, ale i tak za wysoki ...
W święta jadłam ciasto i też po godzinie miałam 98...
dzis okazalo sie ze nie 1 a 2 dolne piatki nam wychodza :)
do soboty przez tydz jestem sama z dzieciakami - POMOCY - odwiedzajcie mnie w psychiatryku ;)
Dziewczyny poradzcie.
Ami ma juz 3 dzien ten katar i mokry kaszel, dzisiaj zaczelam jej podawac wykrztusnie flegamine. Robie 4 inhalacje dziennie z soli fizj.Temperatura normalna, ma dobry humor, apetyt tez ok. No i nie wiem czy pojsc z nia jutro do pediatry czy nie? Samo pojscie nie jest problemem ale ostatnio czekalam w poczekalni prawie godzine, wkolo pelno kaszlacych dzieciakow i boje sie ze zlapie cos gorszego:/ I nie wiem czy dac jeszcze szanse zeby sie wykurowala przez kilka dni, czy isc juz jutro.
Aniaa może warto iść ją osłuchać. bo może się z tego zrobić zapalenie oskrzeli. A nie możesz Ty albo Twój mąż iść zająć kolejki a potem drugie na koniec przyjdzie z Ami? Ja tak robię właśnie po to żeby nie siedzieć w tych zarazkach z Helą.

Mjakmama dasz radę:)))

Nilkaa trochę niemądre było to obadanie się słodyczami na zapas:)

My byłyśmy w GM ale się wkurzyłam bo okazało się że teraz codziennie są zajęcia "będę przedszkolakiem" i nie chciałam dawać Heli na 2 godziny bo mi szkoda kasy. z resztą Hela nawet nie chciała tam dzisiaj siedzieć. ale jak wszystkie zabawki były w tamtym pokoju to w kawiarni też nie chciała być. bez sensu.

Poszłyśmy więc na plac zabaw na plażę ale ta pusto i chłodno.
No i babcie mi Helę zauroczyły bo nas dzisiaj zaczepiali jaka ona piękna a potem Hela się wywaliła i rozwaliła sobie wargę i już taka piękna nie jest:)))
imageimage
Aniaa ja bzlam wlasnie u lekarza z katarem i kaszlem tylko dlaego ze szlam z chlopakami i w sumei neipotrzebnie bo dostalam pseudo syropek wykrztusny i tez zalecenia kropli na katar i clemastin ale katar sam bez kropli przeszedl poprostu juz widze jakie sa objawy i co mlodej pomoze wiec czasami tylko dzwonie do przychodni by sie upewnic - jesli kaszel jest zwykly bo jesli jakisz dudniacy lub duszacy to oczywiscie ide
Nyzosia:
oczywiście że niemądre - ale świadomość że czeka mnie co najmniej pół roku bez czekolady - była silniejsza ...A tak teraz pięknie wagę trzymam.

Ja się jeszcze na kaszlu nie znam - ale u nas z kolei mi się wydawało że już przechodzi i jest ok, a lekarka wykryła zapalenie oskrzeli - więc ja nie wiem co doradzić. Też bym się zarazków obawiała.
pomocy!!!

marcel od dwoch dni ma luzne kupy...wczoraj to chyba z 4 razy, dzis tez 3...ogólnie temp. niema, wymiotów tez...je normalnie, duzo pije, co to moze być???

iść do lekarza? co moge zrobić?
Asku moze zeby po prostu? Albo cos zjadl co powoduje luzniejsze kupy?
Ja narazie czekam, zobacze jak w nocy bedzie, czy bedzie lepiej i jak rano, jak nie bedzie poprawy to z nia pojde, narazie mam wrazenie ze mniej kaszle.
może i zęby ...

A Marcel pokazuje już czy coś go boli? Bo u nas Elizka pokazuje na zęby - jak zapytam ją gdzie jest "ała". To by potwierdziło że u Was też zęby ...
pokazuje na brzuszek....ze boli
A można dać coś na brzuch takiemu maluchowi? Pewnie coś zjadł co mu zaszkodziło:(

Aniaa ja jestem przeczulona na taki kaszel od kataru po tym jak rok temu Heli zmienił się w zapalenie oskrzeli. Więc teraz na wszelki wypadek idę zawsze ją pokazać lekarzowi - niech ją osłucha czy oskrzela czyste. Zapalenie oskrzeli bardzo często jest bez gorączki.

A my twardzielki zasnęłyśmy razem na kanapie:) to już się nam dawno nie zdarzyło tzn na kanapie razem spałyśmy jak Hela miała miesiąc ale nie teraz. Helka dalej śpi. nie może się dobudzić. słaby interes z tą jej drzemką...
imageimage
Hej dziewczyny,

już chyba kilka miesięcy mnie tu nie było... Pomimo, że intensywność wpisów znacznie spadła i tak nie dałam rady wszystkiego nadrobić ;) Ale widzę, że u Was podobnie jak u nas, choroby i walka z nocnikowaniem...

Mati właśnie wyszedł z zapalenia oskrzeli i mam nadzieję, że wreszcie dłużej pochodzi do żłobka, bo po ospie odporność ma taką, że więcej czasu spędza w domu niż w żłobku, a powroty po tak długich przerwach są masakryczne i stwierdzam, że łatwiej jednak jest oddawać mniejsze dzieci, niż już takiego bardziej świadomego 1,5roczniaka.

Z nocnikiem jest ostatnio ciężej, bo Mat w ogóle nie chce na niego siadać. Jak go sama wezmę i posadzę, bez wcześniejszego uprzedzania o tym fakcie, to posiedzi, ale za każdym razem jak pytam, czy idziemy na nocnik to mówi, że nie.

Wczoraj mieliśmy debiut z rowerkiem biegowym i mały był wniebowzięty, niestety gorzej było z powrotem do domu :/ W ogóle ostatnio każdy powrót ze spaceru, placu zabaw etc. kończy się płaczem. Mam nadzieję, że to tylko przejściowe i szybko mu przejdzie.
image
Morela helo!!! idzie wiosna i lato więc może będzie lepiej z chorowaniem? ja na to liczę:)

Hela wczoraj spała od 16 do 20!!! oczywiście potem poszła spać koło 23! i rano wstała o 6:30. masakra jakaś. wszystko się jej poprzestawiało!
imageimage
nyzosia:

mi się z jakiś poradników kojarzy że jeśli dziecko przegapi drzemkę i zaśnie właśnie tak później to nie powinno mu się pozwalać spać dłużej niż godzinę - tyle tylko aby się zregenerowało bo jeszcze chwila a Wam się zupełnie poprzestawia i do 3 czy 4 w nocy będzie szalała ...

Morela - też życzę zdrówka Mateuszowi, wiosną, latem powinno być lepiej i powinien odzyskać odporność ...
Bierzecie jakieś witaminy na zyskanie odporności?
He he Nilkaa ja to wiem. ale mój mądry mąż mówi: nie budź jej pozwól jej spać:))) Następnym razem już go nie będę słuchała:) Choć mam nadzieję że to był jednorazowy wyskok.

Morela polecam tran. młoda je i co prawda katar miała straszny ale nic więcej więc sukces:)
imageimage
No ja tez mam nadzieje ze zaraz zrobi sie cieplo i juz choroby nas opuszcza. Dzisiaj juz jakby nie ma kataru, od rana kaszlnela tylko raz wiec mysle ze juz bedzie ok:)
Czy ktoras z Was sie orientuje w kwestii ubezpieczenia zdrowotnego z urzedu pracy?
Ja Ami w takich sytuacjach wybudzam po pol h nawet, wczoraj zasnela przed 18 na pol godzinki a poszla spac o 20.30
A co Cię Aniaa interesuje?
imageimage
Chodzi mi o to ze chce sie zarejestrowac jako bezrobotna zebysmy mieli ubezpieczenie zdrowotne bo z pracy P. nie bedziemy miec ubezpieczenia w Polsce. I zastanawiam sie czy jesli powiem ze maz pracuje ale nie ma ubezpieczenia to nas ubezpiecza?
w up nie obchodzi ze maz nie ma ubezpieczenia - zarejestrujesz siebie jako bezrobotna i wsio tylko nie wiem jak to jest z dzieckiem czy tez ci zarejestruja
Napewno jest tak ze ubezpieczaja wszytskich czlonkow rodziny, to wiem na 100%
Tak, bierze cały czas tran i wit. C, ale niestety słabo pomaga. Zanim Mat poszedł do żłobka myślałam, że ma taką super odporność, bo ani razu nam nie chorował. Byłam przekonana, że jest zahartowany przez codzienne spacery itd., a tu kicha... Dajemy mu teraz szczepionkę BronchoVaxom na wzmocnienie odporności, zobaczymy jaki będzie efekt... Ech nie mogę się doczekać prawdziwej wiosny i lata. Łudzę się, że wtedy wszystkie te choróbska pójdą w niepamięć...

Nyzosiu mogę Cię pocieszyć, że Mati wstaje ostatnio o 5 rano :/ Jak musi iść do żłobka, to śpi dłużej i o 6 muszę go budzić, ale jak ma wolne i można dłużej pospać to oczywiście jest odwrotnie :/ Chociaż tu pewnie też jest trochę naszej winy, bo w żłobku śpi w dzień tylko godzinę, a w domu to potrafi nawet 3 przespać, a my oczywiście go nie wybudzamy...
image
Ech te żłobki i przedszkola...Moja koleżanka poszła na praktyki do przedszkola i leży w domu ze szkarlatyną.... Tyle tam zmutowanych wirusów i bakterii, że nawet dorośli wymiękają...
image
Morela tak wlasnie jest z przedszklolami - moje przed przedszkolem mialy tylko katarki - w pzredszkolu 99% dzieci choruje

Nyzosia nosisz mloda w MT ?? bo ja chyba swojego sprzedam teraz ma spacerowke i nozki wiec juz jej nie udzwigam
Hej ;)

Ania ja nie polecam ubezpieczenia z UP, nie wiem jak w Gdyni ale w Gdańsku bardzo dużo placówek w tym szpitale, nie honoruje ubezpieczenia z UP, sama byłam w szoku ale jestem obecnie na bieżąco z tym

dziś byłyśmy w baby cafe we Wrzeszczu Liwia się wybawiła za wszystkie czasy ;) teraz jesteśmy na etapie wyboru przedszkola od września, niestety do mojej kuzynki już chodzić nie będzie bo rezygnuje z przedszkola ;/
image
przyszla mama szukacie prywatnego??
Przyszla mamo ale jak to nie honoruje? Oni ponoc oplacaja tylko za mnie skladke do NFZ, co za roznica kto to placi?
mjakmam prywatnego

Ania nie wiem czemu, coś mi okulista mówił ze to przez to ze było jakieś zamieszanie ze składkami, nie wiem dokładnie, ale w Gdańsku gdzie wydaja zaświadczenia jest lista przychodni/szpitali gdzie te zaświadczenia nie obowiązują, ja sama jak rejestrowałam się teraz do szpitala wojskowego na usg to odmówili przyjęcia i skierowali mnie do Gdyni, będę teraz w UP w maju to się wypytam o co chodzi dokładnie
image
Aniaa Ciebie UP ubezpieczy na pewno i jak poprosisz to Amelkę też. Nie pamiętam co dostałam na potwierdzenie ubezpieczenia ale coś UP wydaje bo ja miałam. Co do tego czy ubezpieczą też Twojego męża to mam wątpliwości bo jeśli pracuje to powinien mieć ubezpieczenie, jeśli pracodawca jest zagraniczny to wtedy Twój mąż powinien wykupić sobie ubezpieczenie sam. Moi rodzice tak mają bo mój tata pracuje na statkach i wykupują ubezpieczanie w zusie prywatnie. za 3 osoby płacą coś koło 400 zł.
Mnie normalnie wszędzie ubezpieczenie honorowali.
Ale zanim się zarejestrujesz to pamiętaj o tym że będziesz musiała co miesiąc, dwa pokazywać się u nich i "popisywać listę". Do tego nie możesz wyjeżdżać za granicę tzn. możesz na jakiś czas ale musisz ich o tym zawiadomić:) chodzi o to że zapisując się w UP deklarujesz że jesteś gotowa do podjęcia pracy teraz zaraz:)

Morela daj znać jak po tej szczepionce. czy coś pomaga:)

Mjakmama my jeszcze używamy, a właściwie mamy zamiar używać w Turcji i na innych wypadach gdzie wózkiem nie wszędzie się da wjechać. Tak było w UK jak byliśmy. Mój mąż Hele nosi na plecach więc spoko.

My pewnie też od września poślemy Helę do żłobka ale ja poszukiwania zostawiam sobie na sierpień. nie będę się stresować tym już teraz:)
imageimage
Nyzosia, nam zalezy zeby miec na te dwa miesiace ubezpieczenie, jak wyjedziemy to bedziemy wykupywac ubezpieczenie w Szwajcarii. Wiec jak wyjedziemy to moga mnie skreslic z listy bezrobtnych. Pytanie tylko czemu nie mieliby ubezpieczyc mojego meza skoro nie jest ubezpieczony? Raczej nie dojda do tego ze jest zatrudniony za granica;)
a wiecie ze w long weekend majowy u nas ma byc kolo 20 stopni az ciezko mi uwierzyc ;)

rozgladalam sie za sandalkami i jestem przeszczesliwa bo dwa lata temu jak jechalismy do egiptu kupowalam chlopakom super sandaly byly skorane i mega lekkie i kosztowały kolo 30 zl i znalazlam podobne - minus taki ze sa male rozmiary i nie ma dla dziewczynek - a tamte co kupilam byly uniseks http://allegro.pl/zielone-skorzane-sandalki-rozm-23-nin605-i2273873937.html moze nei wygladaja hiper ale sa naprawde super jak sie je zobaczy - te nasze byly biale i nie mialy tego przodu zabudowanego
Dzięki Aniu za podbicie wątku z emmaljungą :)
image
image
wkońcu sie wypogodziło może mąż z mała na rowerek pójdzie

ja już dzisiaj sernik upiekłam a zaraz za gyrosa się zabieram
ale dziś pięknie - a mój bąbel przegapił drzemkę :(
Zasnęła w czasie powrotu do domu i niestety obudziła się po 40 minutach :(

Czy Wasze dzieci też mają bzika na punkcie książeczek? Bo my chyba dziennie co najmniej z 50 razy coś czytamy (często oczywiście te same ulubione bajki).
Aniaa w temacie UP - nie znam się na tym do końca ale na logikę - nie ubezpieczą bo jak pracuje powinien być ubezpieczony (czy to przez pracodawce czy to sam) a jak nie pracuje to powinien się zgłosić do UP. I wtedy będzie miał ubezpieczenie. Ale najlepiej jak przejdziesz się do UP albo do nich zadzwonisz.
Ja się teraz nie rejestrowałam bo jestem ubezpieczona u męża ale jakbym nie była to właśnie po ubezpieczenie bym się zarejestrowała:)

Mjakmama kupujesz takie zabudowane sandały? ja chciałam kupić już takie bez zakrytych palcy.

Hela też kocha książeczki ale bardzo lubi je oglądać i sama czytać:))) dać jej książkę i ma się ją z głowy:)

Za to z drzemkami mamy masakrę. jest totalnie rozregulowana. albo nie spi wcale, albo śpi o 18, albo o 11. Dzisiaj nie zasnęła po basenie w samochodzie, widać że jest śpiąca jak cholera a i tak pół godziny walczyła zanim padła. I to jest taka walka walka na siłę kładzenie. Już sama nie wiem co z nią robić:(((
imageimage
nyzosia ja wlasnei chce nei zabudowane te poprzednie od tych roznily sie tym ze tego przodu nie mialy i byly mega lekkie no i skorzane - poza tym te procz palcow maja jak klasyczne sandaly wg mnie - samych cienkich paseczkow nie kupie
Cienkich paseczków nie ale takie normalne sandały, stabilne bez przodu. Ja widziałam skórzane - ale nie cale tylko środek - podeszwa i paski - w sklepie z polskimi butami za 30 zł chyba. więc sandałami się nie stresuje bo wydatek nie duży.
Mam jeszcze dwie pary "gumiaków" nike i no name i Hela ma buty na lato.

Laski które były z dzieciakami w ciepłych kraja na wakacjach - jakie miałyście kremy z filtrem? W zeszłym roku mieliśmy mustele ale chce kupić jakieś większe opakowanie i bardziej do całego ciała a ta mustela malutka:)
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie no ja tez nie chce tego przed palcami :)
ja mialam mustele i dla 4 osob wystarczyla bo ona bardzo wydajna wg mnie
koniecznie 50 uv...ja mialam celebrim...supwr sie smarowal i
pachnial brzoskwiniami...a na miejscu kupilam nivea 50 tke
for family;-)
Nyzosia, ale najlepsze jest to ze moj maz juz chcial sie ubezpieczyc, dzwonil do NFZ, chcial oplacic sam skladke i powiedzieli mu ze nie moga go ubezpieczyc jesli pracuje dla zagranicznej firmy, bo placi podatki w Szwajcarii. Takze ja nie wiem co mamy zrobic, dziwne to wszystko. Narazie ubezpiecze mnie i Amelke. Wiadomo ze do lekarza moze isc prywatnie, nie jest to wielki koszt, ale gorzej jakby cos sie stalo(tfu tfu)...
Aniaa to nie wiem. Mój tata też pracuje dla zagranicznych firm i moja mama normalnie ich ubezpiecza. Płaci składki do ZUSu. I wszystko respektują bo moja mama już parę razy miała operacje i zabiegi w państwowych szpitalach.
Może dowiedz się w ZUSie a nie w NFZ?

Krem na pewno 50 dla Heli kupię a dla nas na początek też chcę 50 a potem 20 albo 30. Mustela jest super i wydajna - mam jeszcze z zeszłego roku ale wolałabym coś większego żeby było dla nas też. no a jak my się wysmarujemy to dużo z niej nie zostanie:) muszę się przejść do apteki i pooglądać.

Ładna pogoda si robi....
imageimage
szczerze mówiąc różnica między filtrem 30 a 50 jest niewielka ...Oba zapewniają wystarczającą ochronę.
A dość tani i z filtrami mineralnymi jest linomag:
http://www.doz.pl/apteka/p7302-Linomag_Sun_krem_z_filtrem_mineralnym_SPF30_50_ml
Mam ten linomag i jak dla mnie jest beznadziejny. Masakrycznie się rozsmarowuje. Mustela przy nim rozsmarowuje się jak masło choć też lekko nie jest.
Nie nie muszę jakiś inny poszukać:)
imageimage
nilkaa roznixy moze niema w przypadku naszego slonca..
ja widzialam roznice na marcelu w grecji jak nam sie 50 tka zgubila
i uzylismy 30 tku;-/

ten celebrin hest duzy i wydajny...stosowalo go 8 osob....zostal nam na ten rok
ąsku - ale mieliście krem tej samej firmy?
Bo ja czytałam coś takiego:
Przyjmuje się w przybliżeniu, że:

SPF 2 - blokuje 25-30 %
SPF 4 - 50%
SPF 10 - 85%
SPF 15 - 95-96 % (wg. niektórych danych 93 %)
SPF 25 - 96%
SPF 30-50 - 98 %
SPF 60 - 98,5 %

http://mediweb.pl/beauty/wyswietl_vad.php?id=912

Czyli różnica w ochronie pomiedzy 30 a 50 jest rzędu setnych procenta ...

Niestety kremy z wysokim filtrem - do tego jeszcze mineralne słabo się rozsmarowują ...
Nilkaa to fakt że słabo się rozsmarowują ale ten linomag mega słabo się rozsmarowuje. z mustela idzie nam dużo lepiej a weź nasmaruj nasze maluchy takim słabo rozsmarowującym się kremem. Hela szału dostaje:)

Aśku sprawdzę sobie ten krem.
imageimage
przed wyjazdem do grecji, chcielismy kupic własnie mustelle, ale nie było...pani w aptece nam ten celebrim poleciła, pokazała jak rewelacyjnie sie rozsmarowuje....cena niestety...identyko jak mustella:/
Hej ;)

Nyzosia marynarzowie "rządzą się swoimi prawami" wiec może dlatego to inne ubezpieczenie, w Gdańsku na pewno by nie dali ubezpieczenia mężowi Ani skoro pracuje, tu pozostaje tylko prywatne, rozszerzone za granice, kiedyś miało dobro ubezpieczenie signal iduna, w Gdańsku tez trzeba się zgłaszać raz na 4 miesiące, przynajmniej ja tak mam ;)

Asku ja widzę że ten krem na słońce jest o wiele tańszy niż mustela, ciekawe czy alergicy mogą go używać

ja dziś zapisałam Liwie do grupy przed przedszkolnej 2 razy w tyg na 2h a od września 3 razy w tyg na 4h, do przedszkola pójdzie za rok, mam nadzieje ze do państwowego ;)
image
Prywatne ubezpieczenie odpada, bo chodzi glownie o sytuacje kiedy bedzie potrzebna nagla pomoc, za wizyte lekarska w prywatnej klinice mozemy zaplacic. W kazdym razie bylam w UP, wszyscy jestesmy ubezpieczeni i po sprawie.
He he no widzisz Aniaa wszystko dobrze wyszło:)

Ja też sprawdzałam cenę tego kremu i jakiś tańszy mi wyskakiwał. Aśku wklej linka do tej butli co Wy macie:) poza tym mustela jest 50 ml a inne mają min 100.
imageimage
Ja jestem zadowolona z musteli, jeszcze mi zostalo z pol opakowania z zeszlego roku, no ale my narazie w zadne cieple kraje nie lecimy;) Ja to sie musze wkoncu wziac za nauke do egzaminu, dzisiaj zaczynam na powaznie!:P
jak bede na kompie to podesle linka...

przyszla mamo, nadaje sie swietnie dla alergikow...
przynajmniej mojemu alergikowi sluzyl;-)
http://www.doz.pl/apteka/p55192-Celebrin_Sun_Junior_emulsja_do_opalania_ochronna_SPF_50_150_ml

chyba taki....bo kurcze ja juz kartonika ni mam:/
Ja też taką znalazłam więc ta cena jest rewelacyjna:) taki kupię:)
imageimage
:))))))))
my tez się w niego zaopatrzymy ;) mam tylko nadzieje ze nic jej po nim nie będzie, ostatnio Liwia ma problemy ze skora na twarzy, żaden krem jej nie służy, w maju mamy wizytę u dermatologa może on coś doradzi

dziewczyny poradźcie bo nie wiem co robić !:/ w czerwcu mieliśmy jechać w góry na ślub kuzynki, wczoraj dowiedzieliśmy się ze noclegów nie będzie w hotelu, jak miało być planowo, a u jakiejś rodziny góralskiej, warunki podobno dobre, martwi mnie jednak fakt ze jest jedna łazienka na 10os i to nie w pobliżu pokoju, pokój mamy dzielić z teściami...zostaliśmy zaproszeni na 3 dni...przeraza mnie dojazd z wesela ( 6km od noclegu ) i samo miejsce noclegowe, ciężko mi to sobie wyobrazić logistycznie ;) z drugiej strony to jej ślub i chcielibyśmy tam być ale nie wiem czy warto męczyć ( w moim mniemaniu ;) ) Liwie tak długą podróżą i warunkami spania
image
przyszla mama gdybym byla w twojej sytuacji to bym nocowala tam gdzie mnie zalokuja
ale mas zjeszcze inne wyjscie zarezerwuj hotel sobie indywidualnie blizej miejsca wesela :)
no ale i tak trzeba kupić nowy krem na lato - bo mustela ma datę ważności chyba 12 albo 9 miesięcy (już nie pamiętam) od chwili otwarcia ...

No ja też jak sprawdzałam ten krem co Aśku poleca to widziałam całkiem fajną cenę :) - ale jak czytałam o nim opinie to są różne - są tacy co się nim zachwycają a są i tacy którzy przed nim ostrzegają - ale tak chyba często bywa z kosmetykami ..
mjakmama nie ma możliwości rezerwacji miejsca w hotelu gdzie jest wesele a inne miejsca tez już nie maja terminu ;/ boje się ze Liwia będzie mega wymęczona...z teściami w pokoju można pomarzyć o "ciszy i spokoju" - już raz tak nocowaliśmy bo nie można powiedzieć ze spaliśmy...ale może się mylę i będzie ok ;) kurcze, miało być tak pięknie a teraz taki dylemat na miesiąc przed ślubem ;/
image
jedyna rzecz optymistyczna to ze jak bedzie wymeczona to bedzie spac i tesciowie jej nie beda przeszkadzac :) bo nie bedzie ich slyszec - poza tym z tesciami zawsze mzona pogadac ;P
mjakmama a nie przeraza Cie łazienka ?:) jakoś nie potrafię sobie wyobrazić ze mam kąpać Liwie i biegać z nią po pietrach przy 10os ;D wiem, wiem pewnie się śmiejecie ale ja nie potrafię tego ogarnąć ;)
image
nie bo mimo ze 10 osob to podejrzewam ze czesc facetow malo zniej skorzysta hahhaha a poza tym wykapac przeciez bedzie si emozna wiec spoko
dlaczego biegac ?? kapie wycieram ubieram i na rekach do pokoju smigam
mi latwiej mowic bo np ja nie kapie codziennie dzieciako a co 2 dni ;) \

zauwazylam ze od kad emilka nie nosi pampersa w dzien to ma non stop tylek obity w siniaki i zadrapania

a dzis nie zauwazylam i nakleila sobie w strategocznym miejscu naklejke
Musela ma termin 6 m od otwarcia ale nie ma co się dać zwariować.

Ja ten krem za 18 zł mogę zaryzykować tym bardziej że Aśku sprawdziła go w ciepłym kraju a na tym mi zależy.

Z kosmetykami tak jest, że każdy ma inne zdanie. ja mam teraz tego eucerina w streetcomie i powiem Wam że opinie są mega skrajne. i raczej słabe.

Przyszła mamo ja też bym jechała. Liwie możesz szybko wykąpać pod prysznicem (albo w wanie na stojąco). teściów wykorzystasz do opieki nad Liwią:) 3 dni dacie radę. gorzej jakby to były 2 tygodnie:)
imageimage
nyzosia ja już uslyszalam ze "dziecka sie nie bierze na takie imprezy i mogę sobie wybić z głowy ze zajmę sie Liwia " cyt teściową...;) teściowa ma naturę imprezowicza, z parkietu schodzi ostatnia ;)

macie rację, jakoś to ogarnę ;)

ja daty ważności kosmetyków jakoś nie specjalnie przestrzegam ;)
Wydaje mi sie ze nic sie nie stanie jak jeszcze w to lato uzyjemy musteli:)
Pewnie że nic się nie stanie. Jakby się używało kosmetyków ileś tam przeterminowanych to słabo ale otwartych 6 czy 12 miesięcy - nie ma co przesadzać.
imageimage
No, wydaje mi sie ze w duzej mierze jest to po prostu wymyslone przez producentow, zeby co roku kupowac nowe opakowania kremow.
nie do końca, to przecież także wpływ powietrza na kosmetyki - jednak to jakoś oddziałuje ...
Ja na to kiedyś w ogóle nie patrzyłam, ale koleżanka po chemii mi uświadomiła żebym jednak kosmetyków dla dzieci pilnowała. Bo jakieś tam ryzyko jest, a to substancje chemiczne i może nie być tak łatwo to wyleczyć ...

Ostatnio zauważam, że coraz więcej kosmetyków ma tylko datę zużycia po otwarciu butelki, w ogóle nie mają innej daty ważności.

przyszła mamo - wyjazd raczej relaksujący nie będzie :(, wesele z dzieckiem i tak prawdopodobnie zakończy się dość wcześnie, a z tą łazienką to różnie może być . Dziwne że akurat rodzinie z dzieckiem nie zarezerwowali pokoju w hotelu w którym jest ślub, albo chociaż jakiegoś osobnego ...
Ja tam myślę że nie ma co się stresować pokojem. Bardziej faktycznie martwiłabym się tym że się nie wybawię bo takie duże dziecko to już w wózku nie zaśnie.

Ja się cieszę że Hela już jest taka duża. Pod prysznicem ją wykąpie spokojnie, właściwie już nie potrzebuje żadnych specjalnych zabiegów więc można z nią wszędzie jeździć. W zeszłym roku jeszcze nie nocowaliśmy z nią u znajomych na działce a w tym roku myślę że spokojnie.

Używamy już musteli z zeszłego roku i nic Heli nie jest.

Kupiłam dzisiaj w końcu miarkę do wzrostu dla Heli z Kubusiem Puchatkiem - superową. W castoramie! nigdy bym się nie spodziewała że tam można taką dostać.
imageimage
A na dluzej jedziecie, czy tylko 3 dni?
Nilkaa pewnie nawet na 3 dni nie pojedziemy tylko np. na weekend. Ale w zeszłym roku nie nocowaliśmy ani na Kaszubach ani na półwyspie a w tym roku spokojnie już można:)))
imageimage
My za 2 tygodnie jedziemy ze znajomymi na 3 dni do SPA w Kołobrzegu:) Oni tez maja coreczke, troche starsza, ale mamy nadzieje sie wymieniac dzieciakami i troche skorzystac z tego spa:)
Przyszła mamo, a nie myślałaś np. o tym, żeby zostawić Liwię swoim rodzicom i jechać bez niej? My też mamy w maju wesele, wprawdzie trochę bliżej, bo pod Bydgoszczą, ale planujemy zostawić Mata na dwa dni albo z teściami, jeśli zgodzą się przyjechać, albo z moją szwagierką. Jakoś nie widzę jego na takiej imprezie, tym bardziej, że wciąż chodzi spać o 19...
image
Właśnie o tej zabawie pisałam. czasami jest tak że młodzi wynajmują opiekunkę do dzieci. ona się wtedy nimi zajmuje podczas wesela a potem pilnuje jak śpią - ale wtedy dzieci muszą mieć miejsce do spania w miejscu imprezy. jak dla mnie to fajny układ.

Chyba dzisiaj w końcu będzie ciepło! po południu jedziemy załatwiać paszporty bo wakacje zbliżają się wielkimi krokami:)
imageimage
My juz bylysmy w ogrodku, Amela dostala od dziadkow piaskownice i jest bardzo zadowolona:) Ja tez, bo biore sobie krzeslo, i czytam gazete a ona sie bawi;) Fajnie tak w swoim ogrodku, przynajmniej wiem ze mi nie ucieknie jak na chwile odwroce wzrok. No i troche wyplewilam w donicach, dzisiaj jade do Chwaszczyna po jakies kwiatki do ogrodka i na taras.
My mamy zaproszenie na polowe lipca na wesele, ale po pierwsze juz nas nie bedzie w polsce, chyba ze dojedziemy, no a pozatym co to za zabawa z dzieckiem. Beda moi rodzice, ale oni pewnie tez sie chetnie pobawia, wiec wg mnie taki wypad na wesele to meczarnia o ile nie ma sie opiekunki na noc. Na naszym weselu jakas szalona parka z mojej dalekiej rodziny(pierwszy raz ich widzialam), zostawili swoja 1,5 roczna coreczke na noc sama w pokoju hotelowym pietro wyzej! I przyszla recepcjonistka, bo dziecko plakalo a rodzice nie slyszeli... jak dla mnie masakra!
ja bylam na weselu ze swoimi chlopakami i 2 miesieczna emilka i uwazam ze duzo zalezy od dziecka - co do nocy to spali pietro wyzej a ja mialam nianie elktroniczna i wszytsko bylo slychac :)
No z niania elektroniczna to jeszcze jeszcze, ale ja i tak bym sie bala, wkoncu to wesele, muza gra na maxa, mozna nie uslyszec.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

do góry