Widok

MAMUSIE I MALUSZKI LISTOPADOWE I GRUDNIOWE cz.52 (10)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
NASZA LISTA MAMUŚ I DZIECIACZKÓW :-)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

Zapraszam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
biedronko, ja zdawalam w collegu najblizej k.mojego domu, nie mozna na pewno zdawac przez net , chyba z 5x sprawdzali mi paszport, nawet p.jazdy mojego nie chcieli hihi...wchodzac na str.internetowa life in the uk test, masz tam osrodki itp...wpisujesz swoj kod zamieszkania itp...i wyskakuje ci pelno osrodku itp...biedronko, jesli kiedykolwiek zdecydujecie, to oferuje pomoc itp, samo obywateltwo to oplata dla HO 720£ plus ja korzystam z adwokata, bo ja nie mam czasu na to itp...a to na pewno extra ten sam koszt...p prostu brak slow...a sama finansuje...
jezeli o chodzi o zabkowanie, moje zdanie:im pozniej wychodza tym lepiej, niestety mojej Blance juz wychodza, i juz jedynki wprawie przebite...i cierpi bRDZO , NA SZCZESCIE ZELE POMAGAJA, A W NOCY, NAWET JAK BRAK tEMP. DAC PARACETAMOL...sorki za capsa...ale marudzenie , placze to sa...tj pisala Warbuziaczek, u nas po 3 mcu bylo najgorzej itp, nie chce straszyc, tylko szkoda mi Blanki, i chodze i pytam lekarzy itp...
Biedronko - super Oskarek :) Oczka ma chyba po Mamusi :)
My dopiero do domku dzisiaj wróciliśmy, nie nadążam czytać :)
Jaś dziękuje za komplementy :)

Megi - pytałaś kiedyś o jabłuszko. My marchewkę, brokuły, szpinak, ziemniaczki, dynię itp kupujemy w słoiczkach, natomiast jabłuszko robimy sami. Gotuję je około 20 minut, potem wydłubuję miąższ i blenderem traktuję na papkę :) Jasiek zjada całe jabłko na 1 raz a to ponad 200g jest :) Na początku się krzywił, bo wiadomo troszkę kwaśniejsze niż marchewka, ale wcinał później tak że hej :)))

p.s. ja też liczę na w miarę bezbolesne ząbkowanie ;)
Aha, a co do ilosci kobiet,to wiem, ze ich (nas) jest wiecej :).
Dziekujemy dziewczyny :).
Izulucha a gdzie sie robi ten test? To prawda, ze przez internet? Bo jesli tak to mozna sciagac ;).
Oscarek z Tobą super wyglądacie ;))) fajny ten kapelutek mu założyłaś Biedronko :))

nawet nie wiedziałam że jest coś takiego jak test na obywatelstwo.. to tylko w Anglii czy we wszystkich krajach???

Aga, fajnie jak opisujesz jak Twój Mały piszczy z radości... nie moge sie doczekać aż mój też zacznie wkładać stópki do buźki... jak narazie wogóle nie przejawia chęci nawet łapania za stópki...
a swoją drogą to nieźle gibkie są niemowlaczki że tak potrafią się wygiąć :))) jak yoga :)) heheheh
uffffffffff doczytałam. 2 dni przerwy i takie zaległości :)))))))

Biedronko pięknie wygladacie :)
Bogosiaa Jasiek jest super :) te czarne oczyska :) i pełzaczek z niego :)))

Nasz Filipek odkrył swoje nózki :) uwielbia je. Jak rozbiore Go na golaska to az piszczy z radości, a stópki to całe wkłada do buźki. Poza tym łasuszek z niego- je wszystko :) ostatnio moja mama dała mu do polizania piernika w czekoladzie to uświchtał się od ucha do ucha a jaki był płacz jak mu zabrała :)))))))))))
Nasz nie pełza ale kicka na nózkach, jak na trampolinie i sam już siedzi. Wytrzymuje do 5 min i leci. A jak piszczy :)juz nie guga, ale piszczy czasem zastanawiam się czy on nie płacze.

Pytałyście o ubieranie w domu i na dwór.
W domu to bodziak na krótki rękawek + koszulka na długi + spodenki /jeansy, dresy/ sztruksy + skarpetki
na dwór ubieram dodatkowo rajstopki, no i oczywiście kurteczkę, czapkę
śpi w bodziaku na krótki rękawek + pajac no i muszę wkładać Go w spiworek, bo strasznie się zkopuje.

Jesli chodzi o zakupy mam to samo... muszę kupic chociaz śliniak :)

Dziewczyny jaki macie sposób na marchewkę??? wyczytałam tu na forum o odplamiaczu DR.BECKMANN, ale moim zdaniem nie jest taki rewelacyjny :( a po zjedzeniu zupki mały ze ślinka zaplamia cała bluzeczkę - masakra :(

Powiedzcie jak dajecie kaszkę swoim dzieciom, bo mój wypluwa i krzywi się jakbym dawała mu kwasek cytrynowy :) podajecie łyżeczka czy z butli???

Mój w ciągu doby je 3 razy butle modyfikowanego po 150 -170 ml + obiadek + max 3 razy moja pierś, ale swojego mleka mam juz jak na lekarstwo. Jak ściągam laktatorem to max 60ml. Szkoda mi, bo chciałabym karmic piersia :(((( ale póki cos tam mam to daję. No i mój nadal budzi sie w nocy, czasami raz a czasami 2 razy. Sa też dni, że co 2 godz. W nocy daję mu tylko pierś, próbowałam butlę, ale budził sie tak samo. Jak wykapiemy Go o 19 to dostaje butle i spi do 1 jak aniołek a potem.... róznie. Czasami padam na twarz :( dlatego pomyslałam o tej kaszce.

U nas z ząbkami cisza... liczę, ze wyjdą bezboleśnie :)

Ale sie rozpisałam :)))))))))))))))))))
nie nie jest trudny, ale ja kupilam ksiazke plus 17 testow i robilam jest, trick jest taki, ze pytania nie sa takie same... juz na tesciea i duzo pierdol, a i na 24 - 75 % musi byc poprawnie, czyli mozna popelnic 6 bledow, wiec nie jest tak zle., a dla Anglikow jest trudny, bo glupot uczysz sie, kogo jest wiecej kobiet czy mezczyzn w UK? ( kobiet jakby co...) zreszta powinien byc inteview ze znajomosci jezyka, a nie taki test itp...
Dziekujemy :).
A wlasnie jesli chodzi o ten egzamin. My tez chcielismy jakis czas temu wyrobic sobie angielskie obywatelstwo,ale slyszelismy,ze jest BARDZO BARDZO trudny i podobno dla angoli tez jest trudny. Czy to prawda?
biedronko, ale pieknie hihi i w tle piekna angielska ulica...

no to pochwale sie, ze dzis zdalam egzamin z obywatelstwa, bo zaczelam wreszcie ubiegac sie o nie, bo wszyscy maja tylko nie mamusia...i pytanie jak sadzicie, czy z babcia moja baby bedzie moglo podrozowac tzn. babcia paszport polski, baby brytyjski i czy swobodnie moga jechac beze mnie itp, czy powinnam jakis akt notarialny zalatwic, chodzi mi o podroz w Europie, glownie do PL
Mamusia i synus :)
image
Ania, taki sam smoczek z TT chciałam kiedys kupić w Smyku i żałuję że wczoraj dałam się namóić na ten z MAM, bo to zupełnie co innego, ale trudno, na szczescie ni była taki drogi (15zł) to kupię mu jeszcze jeden, właśnie taki jak pokazałaś w linku..
Ola, ja kupiłąm wczoraj taki na 6+ a mój Maksiu ma tak małą buźke, jakby miał dopiero około 2-3 mies. dlatego ten smok na pół buźki mu nachodzi, hheh :) no cóż.. albo poczeka, albo bedzie nosił za dużego smoka.. a on ma boki takie do obgryzania, jak gryzaczek.. Mam Soft 6+
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=995606333 (ja kupiłam niebieski z kropkami)

dziś Maks przebudził sie o 4 rano (a o 3 go karmiłam), zaczął płakać i nie dało się go uspokoić, dopiero jak sie obudził z szeroko otwartymi oczyma to zaczął sie usmiechać, gadać.. przewinęłam go, ale nie chciał spać.. gapił się w elektroniczny zegar, chyba świecące cyfry mu się podobały :)) dopiero po godzinie leżenia z rodzicami w łóżku, i przy mojej piersi (be jedzenia, tylko przytulony) zasnął... do 6.40 raptem :)) i do tej pory spał tylko dwa razy po 20 minut :) czort jeden!!
witam :)'
Dzisiaj wstałam o 6 rano bo jakoś sen ostatnio mi nie idzie :( mam nadzieję, że po chrzcie się wyśpię :)

Natalia, ja jak idę do QQ kids to tak się zagadam, że hej:)Moja mama śmieje się, że jestem gaduła i znalazłam sobie kogoś kto ze mną pogada (Justynę z QQ)
Jaki masz ten smoczek, że nie pasuje aha i jaki to jest na ząbkowanie??bo ja mam taki zwykły z MAM.

My też mamy takiego gryzaka z tym, że Marcelinka dalej z uporem maniaka gryzie namiętnie tą twardą część i strasznie się przy tym ślini :)

U nas mała w ciągu dnia chodzi w bodziakach+skarpetki+spodenki, jak nie spodenki to nakładam jej półśpiochy ;) czasami jak ktoś do nas ma przyjść to nakładam jej kieckę ;)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
Gosiu ja nie straszę - ja się żalę ;-) dla mnie to naprawdę najtrudniejszy moment od narodzin, ale podobno nie wszystkie dzieciaczki tak przechodza ząbkowanie - moja Mi nie chciał dzisiaj jeść ani z cyca ani z butelki, ani ciepłego, ani zimnego :-( w desperacji spróbowałam strzykawką i też nic :-( zjadła 2 razy w ciągu dnia i dopiero po kąpieli sie przyssała - żal mi jej niesłychanie ;-(

Jasiek ma boską fryzurkę - moja nadal jest łysolkiem - żeby jej tak tylko nie zostało! A no i mamy taka sama pościel, ale z flanelki :-)

Gryzak rewelacja - my mamy taki z TT - troszkę uboższy, ale też się sprawdza - kosztował około 15zł.
http://www.tommeetippee.pl/viewproduct/parentcat/3/subcat/10/pageid/2/

a jeśli chodzi o wyciąganie łapek i chwytanie rzeczy, to jest rewelacja! Dzisiaj jadłam obiad z Milą w chuście, bo mi mardziła i mogłam jeść wszystko, ale kiedy podnosiłam do ust widelec z surówką z buraczków, to od razu łapała! To samo kubek!

Jeśli chodzi o ubiór, to śpimy w pajacyku pod kołderką - śpiworka zdecydowanie nie polubiłyśmy. A w ciągu dnia chodzimy w rajtkach albo getrach i bodziaku. Na wyjścia zakładamy sukieneczki albo portki.

A no i witam nową mamę i Maleństwo :-)
to ja mam identyczny tylko, ze rozowy hih, ale moja jak jej daje, to musialam trzymac sama, a teraz tak chwyta, ze boki , a nie ta cz.gyzaca wklada, do tego, czasami tylko paluchem dojdzie tam gdzie chce , a ja juz nie moge patrzec jak mi paluchy wklada itp...

aha ja w domu chodze w body z dl.rekawem, i spodenki, albo spodniczka i rajstopki, a spi w pajacu tylko,m i spiworek, po 2mz kilderka out i tylko spiworek, bo tak kopie...
Natalia, z komórką mam to samo :) Wysiadł mi głośnik i słyszę tylko jak mam włączony głośnomówiący i zawsze Jasiek chce zjeść i naciskać, a raczej łapać tel. No i z kubkami to samo, bardzo go właśnie kubki zaciekawiaja, może dlatego że trzymamy je często, nie wiem, ale obojętnie jaki kubek a on się w niego wpatruje i rączki wyciąga.
A co do przytulania, to na święta po raz pierwszy Jasiek przytulił się do mnie jak leżał na boku i ja też i zasnął :) Wyciągnął rączki, objął mnie za szyję i główkę przytulił do mojej i bez noszenia, bez niczego, po prostu przytulił się i zasnął. Cudne to było :) Chciałam praktykować to częściej, ale póki co tylko parę razy się udało :)
mój tez pilota i komórkę bardzo polubił, szczególnie jak gadam na głośnomówiącym to bierze telefon do buźki :))
i jak trzymam go na kolanach lub na rękach i akurat cos piję to wyciaga rączki po mój kubek, heheh :) śmieszne, jakby chciał się napić :)))

fajne te nasze brzdące.. a juz nie moge się doczekac aż mój synek sie do mnie zacznie przytulać.. tak bym chciała żeby to juz było!!!
Dokładnie Natalia :)))
to taki własnie gryzaczek, widziałam go dziś w QQ i pani mi wyjasniła że on ma tez tą zaletę, że mozna w niego (w ta część co do buźki idzie, taka chropowata) "wlać" żel czy maść chłodzącą na dziąsełka i wtedy bardzo dobrze koi ból dziąseł, bo ta maść/żel się lepiej rozprowadza niż na palcu rodzica
Kasia, z tym trzymaniem zabawek to już jakiś czas, miesiąc, dwa, dokładnie nie wiem i jestem zła na siebie, bo na początku założyłam mu "pamiętnik" :) czyli w zeszycie pisałam różne rzeczy z dnia codziennego :) ale niestety któregoś dnia chyba w lutym przestałam i od tamtej pory mi się nie chce, a wtedy wszystko bym wiedziała :/
Na pewno pod koniec lutego już chwytał, bo byliśmy wtedy u moich Rodziców i pamiętam, tylko że na początku to jak mu dałam do rączki, a teraz to już sam sobie bierze, nawet się obróci do zabawki jak jest gdzieś dalej, albo przypełznie do niej :) Dzisiaj do Klemensa pełzał (to lew z maty;) ) i do pilota od TV. Bardziej oczywiście pilot go zainteresował i jak przypełznął i chwycił to od razu bęc do buzi :)
Kasia, ani się obejrzysz a Amelka będzie łapała :)Fajne jest to, że rączki wyciąga jak coś chce i nie jest to takie chaotyczne, tylko widać że już troszkę kontroluje to co robi :) Tylko niestety fochy też swoje ma i nie wiem co robić, bo póki co, to jest raz na jakiś czas, ale potrafi się wydzierać z taką widoczną złością na twarzy "bo tak". A ja nie wiem jak to zwalczać :/

A gryzak jest super. Mamy go od wczoraj. Jest bardzo poręczny, za pierwszym razem Jasiek odwrotnie go wkładał, ale skumał i teraz szczękę bokserską sobie wkłada normalnie. I ma fajne wypustki i można tam np.dentinoxem posmarować :)
Iza - to jest taki gryzak:image
Te "białe" to część gryząca, ale pozostała część jest też nie taka mocno twarda, więc też można ją podgryzać, tyle że tylko te białe ma wypustki i pasuje do dziąsełek.
Natalia - 2 metry minus jego długość, czyli około 1.3m :) Mam kanapę rozkładaną do przodu i ona jest taka pół twarda, więc do pełzania mu pasuje. A jak go sadzam to nie siedzi bez opieki, tylko patrzę na niego bo czasami się gibnie. No i nie sadzam go na długo :)
ale shopoholiczki z was hihi

Bogoosiu, ten gryzak to jest taki jakby kolko i z kazdej strony ma czesc gruzaca, czy tylko taki gryzaczek do buzi...no ja robie zakupy juz na 80-86, ale moja dlugasna hihi

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry