Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.2

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
01.07. Agata
04.07. asski
07.07. -mTusia-
08.07. pillotka
10.07. agusia-gdansk
14.07. mentorka
21.07. Basieniak
23.07. Yevele
26.07. Kamyczek1234
28.07. Tinker Bell
07.08 Betti_174

Maruszka
Mangolia
Gosia
Francess

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-t426813,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
-mTusia- no teoretycznie możesz odmówić zgody na cięcie.
Mnie przy pierwszym porodzie ciachnęli przez zaskoczenie :/ Znaczy się były już parte, lekarze zebrani, akcja się szybko rozwija, a Ci mi mówią, że zrobimy cięcie, dobrze? no a ja w tym stanie oczywiście się zgodziłam, bo to nie jest dobry moment na dyskusje, wypracowywanie kompromisów i logiczne argumentowanie.. szczególnie ze strony rodzącej. Tym razem planuję temat cięcia krocza poruszyć dużo wcześniej, żeby już wszystko było uzgodnione, a nie, że tak znów przez zaskoczenie będzie na ostatnią chwilę. Wtedy rodziłam 15h, więc czas był, żeby to obgadać. Ale jakoś ja zapomniałam, a żadna położna sama tematu nie poruszyła. Cóż, najważniejsze to uczyć się na własnych błędach i wyciągać właściwe wnioski :)
mentorka - a to nie lepiej Ci kupić normalny karnet na basen? ..a za ciepła woda być nie może..
pilotka ja się nie znam ale myślę, że powinno być ok.. tam jest jakieś 30 stopni
Basen z podgrzewaną wodą jest ok, po prostu temp jest trochę cieplejsza niż zawsze.

Też wybrałabym karnet na basen, bo zajęcia dla kobiet można podpatrzeć ewentualnie;)
Z tego co wyczytałam, pływanie żabką pomaga w ćwiczeniu mięśnia, tego własnie nacinanego. Od powrotu do domu zamierzam też go masować (w necie są techniki) plus mięśnie kegla.

Największym problemem jest to, że przy normalnym porodzie ta grawitacja jest dla nas najgorsza, i parcie właśnie jest na tą część. Dlatego fajnie gdyby pozwolono w szpitalach rodzić w innych pozycjach niż na leżąco. Ponieważ w pozycji wertykalnej parcie rozkłada się inaczej i wtedy to nacinanie można ominąć najszybciej.

Ważne jest też przygotować się na rozmowę o tym. Bo jak jeden mąż wszyscy będą straszyć pęknięciem w stronę odbytu - który tak naprawdę zdarza się bardzo rzadko....a historie koleżanek które miały koleżanki, które to miały znajomą której się tak stało to najczęściej urban legend.

Poszperałam po brytyjskich forach gdzie kobiety rzadziej są nacinane, i głównie były to pozytywne wpisy.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
Też słyszałam że ćwiczenia na krocze są wskazane, w takim razie i ja poszukam w necie.

A poza tym wróciłam z wizyty i ginka podejrzała bejbika i mówi że jak na Hawajach leży sobie :D
Dziewczyny to jak znajdziecie w necie te ćwiczenia na krocze, to wrzućcie linki poproszę :)
Yevele, gratuluję hawajskiego bejbika :) sama bym chętnie poleżała na hamaku na Hawajach :)
no i niestety wiem, że w czasie porodu rozmowy o nacięciu mogą się nie udać, ale chciałabym porozmawiać wcześniej, ew może męża poproszę by stał na straży :D ale patrząc na polskie realia pewnie będzie ciężko :( a czy któraś w Was chodziła na zajęcia na basenie dla ciężarnych??
Witam się POświątecznie :)

U nas święta intensywne ale miłe...
W sobotę wyjeżdżam, i liczę, że odpocznę :)

Fajnie, że kolejne z Was są po kolejnych USG :)

No i zdrówka dla wszystkich chorujących...ja dopiero dochodzę do siebie...jeszcze kaszlę...
Witam was rownież, byłam u lekarza mam zapalenie oskrzeli i goraczke a rano biegunke No i dzis miałam krwawwienia rano potem tylko brudzenia. Dzis powinnam mieć miesiaczke i to napewno dlatego.
Czuje sie okropnie i ciagle śpię .
Ssaki zdrowia
Ciekawostki
http://www.aktywne9miesiecy.pl/a9m.html

Masaż krocza:
http://www.rodzicpoludzku.pl/Porod/Naciecie-krocza-czy-mozesz-tego-uniknac.html

Dieta w ciąży:
http://www.mamazone.pl/kuchnia/przepisy/kobieta-w-ciazy.aspx
Tinker Bell, nie wiem czy wiesz, ale od wrzesnia w Anglii wchodzi darmowe szczepienie wszystkich dzieci na rotawirusy, nie wiem czy w szkocji, wiem, ze dzieci objete bede od wrzesnie, ale nie pamietam czy ur. we wrzesniu, czy w ogole dla kazdego bobasa do 6mz we wrzesniu.

dowiedz sie, jesli nie teraz, to jak urodzisz.

i powodzenia
Dzięki kochana!:)
Witam poświątecznie,
Zdrówka chorutkim Mamom.
Dopisuje się z terminem na 20 sierpnia.
Po Nowym Roku mam wizytę u gin - już nie mogę się doczekać!

01.07. Agata
04.07. asski
07.07. -mTusia-
08.07. pillotka
10.07. agusia-gdansk
14.07. mentorka
21.07. Basieniak
23.07. Yevele
26.07. Kamyczek1234
28.07. Tinker Bell
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
20.08. Francess

Maruszka
Mangolia
Gosia
Dziękuję za linki :) napewno poczytam :)
Dziewczyny, a mam pytanie, zwłaszcza do tych mam, które mają już dzieciaczki, jakie polecacie wózki ?? bo ja mam dylemat :( a zaczynam szukać powoli, bo chciałabym używanego Mutsy urban rider w dobrym stanie.
Nudzi mi się i szperam po necie. Chuop śpi....córka wierci się strasznie, przed pójściem spać bolało ją ucho więc podałam paracetamol ale tak czuwam i się zastanawiam czy nie pojechać do szpitala....

I tak w tym wyczekiwaniu na to, czy zaśnie jak powinna wyszukałam poród dla mnie idealny:) Film może nie każdemu się spodoba, ale dla mnie to coś pięknego i dałabym wiele by właśnie tak to przeżyć:)

http://www.youtube.com/watch?v=XXVRrmQxOZ4
Jednak szpital zaliczony....ostre zapalenie ucha;/
W aptece zostawiliśmy ponad 100....odzwyczaiłam się od tego;)

Przekonałam się też po raz kolejny że nie lubię szpitali brrrrr....
Tinker Bell to nie zazdroszczę, ani Tobie wizyty w szpitalu, a tym bardziej twojej córci zapalenia ucha :( Trzymajcie się i kurujcie :)
U mnie dzień rozpoczęty miło, słoneczko świeci, spacerek odbyty, tylko w pewnym momencie słabo mi się zrobiło to wrociłam szybko do domku coś przegryść :)
DZiewczyny, czy stosujecie już jakieś kremy na rozstępy? Ja stosowalam Mustelę, tą od pierwszych dni, ale zapach paskudny i jakoś mi się rolowała dziwnie, w związku z tym, że u mnie już tydziń 13 to zakupiłam teraz coś innego - Pharmaceris do brzuszka i do biustu, a wy co polecacie??
miłego dnia :)
Tinker Bell - zdrówka dla małej, mam nadzieję, że już czuje się lepiej bo zapalenie ucha to paskudztwo ;/

mTusia - ja jakiś czas temu, jak zaczął mnie swędzieć brzuch i piersi kupiłam właśnie mustellę. Nie mam zastrzeżeń co do zapachu czy konsystencji. A czy działa to zobaczymy ;)
hej dziewczyny wszystkiego dobrego po świętach, nie miałam wcześniej czasu napisać,ale zaglądałam do Was;)

Jestem po kolejnej wizycie i USG lekarz mierzył nosek,kość udową,średnicę główki wszystko widać doskonale i wymiary są w normie,maluch fikał śmiesznie to wyglądało;) jestem spokojna na Nowy Rok. Mam nadzieję,że wasze badania też będą pozytywne.

Co do kremu to w pierwszej ciąży zaczęłam się smarować się kosmetykami Dax Perfecta Mama,po porodzie również używałam kremów do piersi,brzucha i pośladków a na to wszystko nivea Q10 tylko już normalnych i do teraz jeszcze nie kupiłam nic specjalnego na ciąże,nie wiem czy w ciąży mogę stosować tych "normalnych" kosmetyków?!
hej my dzisiaj też po usg :) trochę się stresowałam tą moją silną grypą ale okazało się, że wszystko ok :) maluszek sobie pięknie brykał :) no i lekarz powiedział, że to pewne, wszystko było pięknie widać - będziemy mieli SYNKA :):):)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry