Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 42

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE

*CZERWIEC*
06.06 (07.07) - kararinah- / CÓRECZKA Martyna - 2820g, 52cm / Kliniczna/SN
15.06 (07.06) - Jotenka/ córeczka Kornelia- 3625g, 59cm/ Wejherowo/sn
25.06 (04.07) - asski / SYNEK Szymon - 3500g, 56cm/ Szpital Redłowo/ SN
25.06 (01.07) - bezglutek / SYNEK Mateusz - 3540g, 52cm / Zaspa/ CC
27.06 (10.07) - wiola1 / SYNEK Bartosz - 3330g, 55cm/ Zaspa/ CC
29.06 (11.07) - izabell/ SYNEK/ Wejherowo

*LIPIEC*
03.07 (07.07) - mTusia / CÓRECZKA Milenka - 3960g, 57cm/ Kliniczna/ SN
03.07 (23.07) - Kamyczek1234 / CÓRECZKA Lilianna - 2750g, 52cm / Wejherowo / SN
07.07 (17.07) - dumelek/ SYNEK Tymuś - 3910g, 58 cm/ Kliniczna/ CC
09.07 (10.07) - agusia-gdansk / SYNEK Milan - 3210g, 53cm / Zaspa SN
09.07 (14.07) - mentorka / SYNEK Julek - 4140g, 59cm / Bydgoszcz / CC
09.07 (10.07) - Antoza / CÓRECZKA :) Hania - 3070g, 53 cm / Wejherowo / CC
11.07 (12.07) - anuusia / CÓRECZKA Kaja - 3700g, 54 cm / Redłowo
15.07 (24.07) - Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria - 3225 g, 52 cm / Coombe Women's Hospital Dublin / SN
15.07. (08.07) - pillotka / SYNEK Julian - 3270g, 53cm / Redłowo SN
16.07 (21.07) - asienkaj / CÓRECZKA - 3610g, 53cm / Zaspa
17.07 (13.07) - justysska / SYNEK Adas - 3750g 58 cm / Zaspa CC
19.07 (20.07) - Ananao / Kubus - 3990 g, 59 cm/ swissmed/ sn
22.07 (05.08) - Paulina / CÓRKA Liliana - 2945g, 56cm / Wejherowie
24.07 (23.07) - Aknah / SYNEK Kacper - 3320g, 54cm / Wejherowo/ sn
24.07 (23.07) - yevele/ CÓRECZKA Karina - 3200 g, 54 cm/ Kliniczna/ sn
26.07 (14.08)- MadziaGda3 / CÓRECZKA Wiktoria / Wojewódzki
29.07 (16.07) - eni_a/ CÓRECZKA 4110 g, 60 cm/ Zaspa/ cc
30.07 (20.07) Panna z mokrą głową/ Redłowo/ synek, 3420 g, 55 cm/ sn

*SIERPIEŃ*
05.08 (02.08) - marianna / Synek Maksymilian - 3570 g, 57 cm/ Zaspa/cc
09.08 (05.08) - Gosia/ Synek Paweł - 3900g, 56cm/ Kliniczna/ sn
14.08 (11.08) - Madzik / SYNEK Dominik - 4140g, 61cm / Zaspa / sn
09.08 (17.08) - wisienka84, Kliniczna, synek Piotr, 3340 g, 53 cm, cc
16.08 (24.08) - Kasiula1986/ Zaspa/ córeczka Kinga/ 2970 g i 52 cm /sn
18.08 (07.08) - Harietta/ Zaspa/ córcia Emilka/ 3630 g, 56 cm/ sn
21.08 (23.08) - KasiOB/ Wejherowo/ Synek Kazik/ 4120g, 59 cm/ sn
22.08 (17.08) - Sensimilia/ Zaspa/ Synek Feliks/ 3420g, 56 cm/sn
23.08 (28.08) - lucy/Kliniczna/Synek Franek/4270g, 60cm/sn
29.08 (25.08) - E_w_a/ CÓRECZKA Natalka / 3790 g, 60 cm /sn
28.08 (31.08) - Aisak/ CÓRECZKA Kornelka / 3880g, 57cm /Zaspa/ cc
03.09 (23.08) - pszczoola /CÓRECZKA Monisia / 3860g, 56cm / Kliniczna / SN

wciąż 2w1:

*LIPIEC*
01.07. Agata
10.07. emimar
13.07. Karolka / SYNEK Markus-Kliniczna
19.07. połaniecka/ CÓRECZKA

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
20.08. Francess / SYNEK

link do poprzedniego wątku
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-41-t490860,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja bym nie budziła, jak to mówią - jak dziecko śpi to rośnie ;-) Co do spotkania to w tym tygodniu odpadam, bo w niedzielę mamy chrzciny i parę spraw jeszcze zostało do ogarnięcia, ale przyszły tydzień jak najbardziej :-)
eni_a - no właśnie - co osoba to inna opinia ;-) i bądź tu człowieku mądry. Kacper ładnie przybiera bo ponad 30-35g na dobę, ale przez to że na początku spadł to teraz i tak jest lekko do tyłu, więc moze go bede budzic na to karmienie. Zobacze!!
A poza tym - kiedy robimy drugie podejscie do spotkania? Ja juz tym razem nie zamierzam lądowac w szpitalu (choć jeszcze ten tydzień jestem zobowiązana byc tam codziennie).

Te książeczki kontrastowe macie tez w Empiku za 9,90 zł (ja trafiłam promocje 3 za 2). Akurat tuszu nie miałam by drukowac wiec kupiłam ;-)

Nasz Kacperek dziś tez dużo śpi - nie wiem czy to pogoda czy może po tych szczepionkach, a może jedno i drugie.
Madzik wysłane :)
No właśnie ja tez chce ta książeczkę
M.wenta@gmail.com

A powiem wam ze dzis byłam pierwszy dzien sama i jakoś daliśmy radę, ze smoczkiem łatwiej, byliśmy na spacerkach, koleżanka twierdzi ze te moje kropki to moze jednak alergiaa pokarmowa takze od jutra znów jalowe jedzenie gotowane itd.

Mały znów płakał i ochrypl powoli sie przyzwyczajam, czekam aż mu ta wiotkosc przejdzie do 6m mam nadzieje :(
Ja starszego budzilam co 3 godziny, a teraz mi sie nie chce. Dziś Franek w ogóle śpi i śpi, może przez tą pogodę, potrafi nawet 5 godzin, ale chyba będę go już teraz budzić po max czterech.
~aknahh mi jedna położna w szpitalu powiedziała, że spokojnie dziecko tygodniowe może spać 5 godzin w nocy i nie jest to nic złego, a druga to wręcz na mnie naskoczyła, że dziecko co dwie, maksymalnie 3 godziny musi w nocy jeść i że właśnie należy wybudzać dziecko - więc co człowiek to inna metoda. Myślę sobie, że jeśli nie zauważacie z mężem, że z Kacperkiem jest wszystko ok to spokojnie może spać te 5 godzin :) A tak w ogóle to trochę zazdroszczę, że Wasz mały tyle potrafi przespać, bo u nas maksymalnie 3,5 godziny, a tak to raczej co 2 - jak w zegarku ;)
wysłane :)
Dziewczyny,
czy któraś z Was mogłaby mi przesłać ta książeczkę biało/czarfną na maila mada82@gazeta.pl. Będę wdzięczna
Mi położna co do czkawki powiedziała: niemowlęta czkają. Koniec wykładu o czkawce ;)
Mój się strasznie denerwuje podczas czkania, więc jak zaczyna mieć czkawkę, daję mu pierś. Po piciu bardzo szybko mu przechodzi.
a u mnie mąż mało pomaga(a rodziny mamy w innych miastach), np wczoraj był w pracy 24 h, wyszedł rano w niedziele wrócił rano dzisiaj ale oczywiście dnia wolnego nie ma bo już na 15 -20 znowu w pracy :( i tak ciągle ehhh ale jakoś daje sobie rade a nawet myślę o drugim więc nie jest źle :P jedyne w czym mąż mi pomaga i za co jestem mu niezmiernie wdzięczna to jak następnego dnia nie musi iść do pracy ( w tym tygodniu było to raz:P) to przejmuje małego w nocy a ja sie wysypiam w innym pokoju. Oczywiście że są dni gorsze i lepsze ale ogólnie raczej na bieżąco staram się mieć ogarnięte mieszkanie (z grubsza bo z gruntownymi porządkami gorzej ) ale z obiadami to rożnie, nie ukrywam że jak jest taki gorszy dzień to coś zamawiamy lub jemy na mieście. Zawsze uwielbiałam gotować ale teraz po prostu mi się nie chce...

no to dobrze, że ta czkawka jest normalna :D
mentorko - u nas czkawka często właśnie po jedzeniu, jak u pillotki

My dziś po szczepieniu. W końcu wzięliśmy i pneumo i rota. Kacperkowi tak smakowały rotawirusy, że pewnie więcej by zjadł ;-P Dzielny był i prawie nie płakał. Oby teraz gorączki nie było. No i załatwiliśmy dziś chrzest na koniec września.
Apropo jedzenia - ja sie chwaliłam pediatrze dziś, że mały śpi w nocy nawet 5-6 godzin pod rząd, a ona mi na to, że to źle i że przez pierwsze 3 miesiące życia najdłuższa przerwa nocna powinna być 4 godz i powinno się maluszka wybudzać, bo inaczej spada mu glukoza i się robi ospały i słabnie. Sama nie wiem co o tym myśleć, ale chyba będę go budzić.

Wiecie jak się ucieszyłam, że nie tylko ja mam problemy z ogarnięciem domu i zabaw z Kacperkiem. My się z mężem dzielimy - to co mogę i mam czas to robię w przerwach jak mały śpi, a co nie zdążę to mąż zrobi. Wiadomo, że czasami nam obojgu jest ciężko, ale jakoś dajemy radę. A forum - czytam jak karmię lub ściągam mleko, albo w nocy, a piszę jak znajduję chwilkę ;-)
mentorka - mój ma czkawkę prawie po każdym jedzeniu :D
Madzik ja robię tak:
-włączam jakąś muzykę, biorę go na ręce i sobie tańczymy:)
-chodzę z nim po domu i pokazuje mu różne rzeczy (tak na pionowo go trzymam podtrzymując oczywiście główkę)
-kładę go, biorę jakiś przedmiot np smoczek czy maskotkę i przed oczami po malutku w lewo i w prawo a on podąża za tym wzrokiem
-kładę go w leżaczku a na stoliku w salonie na wysokości wzroku wieszam mu te czarno białe karty (z tej książeczki którą jedna z dziewczyn na meila wysyłała)

a na więcej nie mam pomysłów :P

a czy wasze dzieci też tak mają, że jak dłużej się do Was śmieją to od razu czkawki dostają ? :P
Gratulacje;)
Lucy, ale Ci pomogłam z tym namiarem na doradcę :-) mówią ze pozytywne myślenie i motywacja to połowa sukcesu tym bardziej przy karmieniu, w moim przypadku się sprawdzilo. Ja przy dokarmianiu uzywalam tylko butelki Calma Medeli która działa jak pierś, bez odpowiedniego zassania nie leci.

Madzik- wczoraj w necie natrafilam na fajny artykul o zabawach z maluszkami 0-3, bodajże w serwisie parenting.pl. Pisze z komórki i nie mogę wkleic linka ale jak znajdę chwilę to postaram się podeslac. Tymczasem może wujek Google pomoże :-)
marianna - smoczka nie daje, butelki TomeeT, Panią Bogusię pamiętam ze szpitala jak urodziłam pierwsze dziecko, siedziała z nami tydzień tam i nam próbowała pomóc ale wtedy się nie udało, pomyślę jeszcze, mogłabym karmić w tych nakładkach, ale nie wie sama, chyba najpierw siebie muszę przekonać

Madzik - pamiętam, że przy pierwszym dziecku też się nad tym zastanawiałam i miałam wyrzuty sumienia, że tylko przekładam go z maty do leżaczka i tak w kółko i nic z nim nie robię, ale a takim maluchem niewiele można, z zabaw to pokazywanie mu różnych rzeczy, maskotek, grzechotek, obrazków czarno-białych, nie wiem co jeszcze
Witam panie,
Ja wiem ze to głupio zabrzmi ale moj syn zaczął sie roZgladac itd
Pytanie, jak sie bawić z takim maluchem co? Ja nie mam pojęcia :)
Jakie zabawki itd.
On ma juz 4 tyg.

Złe sie podpisało, to pisałam ja, Madzik ;)
Lucy, pani nazywa się Bogumiła Kielbratowska, nr do niej 501965533, ten nr znajdziesz też w necie, pani pracuje na Klinicznej, mi pomogla. Ja doskonale Cie rozumiem, moj synek ssanie ma dobre a też nie umiał chwytać a ja jakoś go dobrze przystawic. W szpitalu na Zaspie po cc w zależności od zmiany mogłam liczyc na pomoc aż w końcu polecono mi nakładki. Ale wkurzaly mniee i wtedy pomogła mi położna która przychodzi po porodzie, pomogła mi przystawić i jakoś się nauczyłam 1 pozycji. Może ją popros? Początki trudne, ból, płacz do tego mały słabo przybieral na wadze i kazali nam dokarmiac ale już ok wszystko i wystarcza mu moje mleczko.A jakiej butelki uzywasz? Smoczka też dajesz? Wszystko się inaczej chwyta i może to też być powód. Mi idzie coraz lepiej więc za Ciebie trzymam też kciuki.
Wiecie co, właśnie uświadomiłem sobie ze od jutra jestem bez męża w domu. Sama z młodym... Aż strach sie bać. Brzuszek go mniej bolal dzis i mniej ulewal no i najważniejsze ze ma smoczek. On tak ssie ze paluszki mu puchna.
Jeszcze gdyby mu ta wiotkosc krtani przeszla to by było ok.
Ja zaczęłam leczyć Broadawki swoim mlekiem i na razie odnosi to najlepszy skutek.
Dobranoc dziewczyny...

Ps ja nie wiem jak wy możecie myśleć juz o drugim, ja mam wrażenie że tego jednego w ogole nie ogarniam i drugie by mnie chyba zabiło ;)

Ma ktoś jeszcze szwy od porodu?
Bo mi jeden został i jakoś brzydko nie dał sie wyciągnąć, i czuje ze coś z nim nie tak jest we wtorek mam giną mam nadzieje ze wyciągnie do końca.
Marianna, poproszę o namiar :) ja nie umiem przystawic dziecka, a raczej mały nie umie zassac moich brodawek, karmie czasem przez kapturki a czasem odciagam, nawet wolę odciagac bo karmienie trwa bardzo długo, on sysa i sysa i tak godzinę, półtora, a potem jeszcze dokarmiam mm :/ ale ja już chyba psychicznie sie poddalam, ale może spróbuje jeszcze z doradcą.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry