Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 43

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Za długi był już poprzedni wątek, także przy poniedziałku czas na zmiany ;-)

link do poprzedniego wątku http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=491725&c=1&k=160#post8696487
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przepraszam, ale przeniosłam nas do nowego watku bo ten mega długi
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=501259&c=1&k=160
Mentorko....wiesz ja zauważyłam, że wszystko co złe to z Twojego Julka przechodzi na Lilę :P:P Jak u Was się kończy to u nas się zaczyna haha u Ciebie była afera z wieczornym karmieniem to u mnie wczoraj też, Julek byl marudny i przestał to teraz Lila daje popalić ;P może coś ich łączy ja nie wiem ;) w sumie Julek przystojniak, Lila niebieskooka ślicznotka ;) może coś z tego będzie hehe.

U nas jak powyżej czyli maruda maruda maruda eh. Pokłóciłam się na to wszystko z przyjaciółką tak chyba na śmierć i życie, a wiecie co jest naj naj gorsze? Że wzięłam ja na chrzestną matkę Lili :/ i jestem teraz w wielkiej kropce.....
Druga drzemka :)

Monisia robi postępy, od ponad tygodnia świadomie pięknie się uśmiecha, tak patrzy, że aż widać w oczkach, że kocha mamusię :) aż się rozpływam jak tak patrzy z uśmiechem. Jest taka słodka, że chce się ja zjeść :) Zaczęła też już trochę gadać, więc moja żabka jest już całkiem kontaktowa. Dużo fajniej spędza się cały dzień z dzieckiem jak już ten kontakt jest.

W zeszłym tygodniu ważyła 4700g, więc teraz pewnie już prawie 5kg.

Ogólnie sporo się dzieje, bo chcemy zmienić auto. Codziennie jeździmy i oglądamy samochody, konkretnie Hondy Accord, ale nie możemy znaleźć jakiegoś sensownego egzemplarza. Wszystkie bezwypadkowe okazują się jednak być wypadkowe :/ Dzisiaj kolejne auto.

mentorka - przespać całą noc... to byłby luksus :)
u nas dzisiaj dzień mija super, mały w super nastroju nawet wysprzątałam mieszkanie, wyprasowałam jego ubrana i zaraz idziemy na spacer póki ładna pogoda :)

Wam też tak szybko dni mijają? jeny ja się rano budzę a zaraz wieczór jest :P

u nas nocki już fajne, ostatnio udaje mi się go "oszukiwać" w nocy herbatką zamiast mleka jak się budzi. Dopiero jak się obudzi o 7 to daje mu mleczka :) Mam nadzieję, że jesteśmy na dobrej drodze do przesypiania całych nocy :) skoro w nocy wcale nie potrzebuje jeść to może przestanie się budzić :)
hej, my dziś byłyśmy na USG bioderek i wszystko jest jak najbardziej OK, tylko mamy je ćwiczyć i bd ok :) (akurat w ten deszcz). przez te pogodę to już mnie wzięło na kichanie, wróciłyśmy do domku małej mleczko daje i patrze za okno a tam słoneczko i 0 deszczu ... troszkę się wqrzyłam na pogodę , heh .... :)
Hej Dziewczyny, u niektórych forumowych maluchów już ząbki rosną, a nie dawno jeszcze siedziały w brzuchach, czas leci jak strzała...

U nas ogólnie wszystko dobrze. Monisia w środę miała szczepienia 6w1, rota i pneumo. Zniosła bardzo dobrze, temp. nie było, spała prawie cały dzień. W piątek byłyśmy na usg u dr Wyszomirskiej. Mała rozwija się super, stawy ma rozwinięte bardzo dobrze, wszystkie narządy w normie. Polecam Panią doktor, bardzo miła osoba, super podejście do dzieci, do tego podobno bardzo dobry fachowiec.

Monisia śpi w nocy bardzo regularnie, zasypia ok. 22-23 i budzi się o 3-4 i potem o 7-8. Z pokarmem do wczoraj też było super, ale właśnie od wczoraj znowu zrobił mi się zastój, walczyłam dzisiaj przez 2h, a pierś nadal twarda. Na noc przyłożę kapustę, mam nadzieję, że uda mi się znowu wyjść z tego samemu.

No i się obudziła, muszę zmykać.
Cześć dziewczyny,

U nas jakoś leci dzień za dniem. Mati ma już prawie cztery miesiące i już dużo potrafi. Przekręca się z brzuszka na plecki i z plecków na brzuszek :-) łapie zabawki i przekłada je z rączki do rączki i oczywiście do buzi. Chyba leżaczek będziemy musieli schować bo zaczyna się w nim podciągać do siadania. Gada cały czas i cały czas się uśmiecha :-)))
Ze spaniem w nocy jest trochę gorzej bo budzi się częściej niż jak był noworodkiem ale poczekamy jeszcze parę dni i chyba będę go dokarmiała na noc.
Witam
dziś byliśmy u fizjoterapeutki i Wiki ma małe napięcie mięśniowe karku i jednej rączki, pokazała nam jak to masować i ćwiczyć...mała strasznie płakała, nie wiem jak dam radę to robić 2 razy dziennie:/

czy Wy same też ćwiczycie czy prywatnie też chodzicie i jak to wygląda? Trzeba mieć skierowanie od lekarza?

Pytam się, bo w Irlandii to ja sama musiałam dojść do tego, że coś jest nie tak, a będę w Polsce na urlopie więc może specjalista by małą pomasował, bo ja mam wrażenie, że źle to robię:(

Fizjo powiedziała mi, że jak zaczynała praktyke to na 30 dzieci może jedno miało napięcie, a teraz prawie każde więc zastanawia się nad tym czy lekarze po odbieraniu porodów nie robią coś źle
U nas nieciekawie, malutka od początku ( w szpitalu również ) dostaje NAN PRO 1, ale jakieś parę dni temu musiałam jej zmienić na BEBILON 1, ponieważ brzuszek bardzo ją bolał i aż wyła z bólu. Po Bebilonie jest znaczna poprawa, tak samo jak po epscumisanie i po herbatce koperkowej.

PS. Zagłosujcie proszę na Moją córeczkę :)

http://ebobas.pl/konkursy/zobacz_zdjecie/37581
http://ebobas.pl/konkursy/zobacz_zdjecie/37580
http://ebobas.pl/konkursy/zobacz_zdjecie/37582
http://ebobas.pl/konkursy/zobacz_zdjecie/37583
http://ebobas.pl/konkursy/zobacz_zdjecie/37586

z góry dziękuję :)
U nas dziś cały dzień walka z jedzeniem, a po kąpieli dokładnie to co u Ciebie Mentorko + mój płacz też :(:( Teraz mąż włączył jej w ciemnym pokoju światełka z karuzeli, ona leży w łóżeczku, a on jej daje butle i coś tam o dziwo ciumka ale zagapiona w światełka :( dzień porażka :( Co to cholera może być???
Mentorko u nas też czasem jest taka akcja, identyczna dosłownie wiem wiem co czujesz :( nie mam pojęcia co jest powodem...
ehh a u nas masakra ... wczoraj wieczorem po kąpieli daję mu butlę i tu nagle taki ryk , że szok ... daję znowu i gorzej itd...ryczał masakrycznie nie wiem ile, płakałam razem z nim aż całe śpiochy od mojego tuszu miał :( jakby go zarzynali... byłam sama nie wiedziałam co się dzieje... :( aż w końcu dałam mu Ibum i usnął... spał do 24 ... czyli był od 16 do 24 bez jedzenia... no masakra... ehhh na szczęście dzisiaj już jest ok.... nie mam pojęcia co to było... koleżanka powiedziała, że to może zęby... butla mu podrażniała bolące dziąsełka... ehhh
Dziewczyny, a ja mam problem z jedzeniem malej. Od kilku dni je na maxa mało. Próbuje ją już przegładzać i daje zamiast co 3 to co 4-5 godzin mleczko i i tak mega słabo. Na dobę zjada ok. 500 ml więc sporo za mało :/ nie wiem może to skok rozwojowy czy co :/ w nocy nawet ją wybudzam ale zjada 50 ml i koniec kurka....zawsze coś ;)
Hej dziewczyny,
u nas skok rozwojowy w pełni, bo Karina mało je, mało śpi, ale dużo ryczy :D i tylko rączki non stop, oby szybko przeszło :)
byłyśmy na szczepieniu, waga 5370g więc chyba 25 centyl, ubranka 62 cm więc chyba wzrost też ok tego. Dostałyśmy też skierowanie do por rehabilitacyjnej więc ogólnie jak większość teraz chyba :/

poodpisywałabym wam ale nie mam jak bo już mała woła
u nas też szczepienie, ale na koniec miesiąca. Namówię pielęgniarkę, żeby mi Julka na długość zmierzyła, bo mam wrażenie, że jest sporo dłuższy, niż Starszak w tym wieku.. niektóre rzeczy już nosi 74, niektóre na 6-9 miesięcy.. :O
a poza tym u nas bez rewelacji. Raz w tygodniu chodzimy na vojtę i codziennie z Nim ćwiczę sama. Efekty chyba są :) główkę trzyma długo leżąc na brzuszku, pięknie bawi się obiema łapkami - przestał preferować prawą, odkrył kciuk także w lewej :) grucha do tego jak rasowy gołąb, bez kitu :)
a po weekendzie wybieramy się całą rodzinką do muzeum kolejnictwa w Kościerzynie - o ile będzie ładna pogoda, bo eksponaty, z racji gabarytów, są w większości na powietrzu, jak wyczytałam na www ;]
aaaa, no i byliśmy wszyscy w eksperymencie :) Julek aniołek, Starszak też super sobie poradził - byliśmy 4h z hakiem :)
a teraz idę spać, bo ostatnią noc, na własne nieprzemyślane życzenie, miałam ciężką - Julka męczył brzuszek, gdyż iż ponieważ Jego optymistycznie nastawiona mamuśka zeżarła wczoraj ze smakiem talerz domowego barszczu ukraińskiego, który uwielbia za to (matka uwielbia, bo Julek to chyba nienawidzi), że jest z dodatkiem fasoli.. fasola wprawdzie egoistycznej matce po brzuchu nie chodziła, nie mniej jednak nieszczęsny Julek spał źle (a od 6:00 do 7:30 to w ogóle nie spał), a co za tym idzie, Jego okropna matka również.
sajonara, życzę wszystkim dzieciom mniej bąków :P
Jotenko no właśnie ja tez to stwierdziłam. Ciągle się stresowałam, że Lila nie robi tego co inne dzieci w tym wieku, a ciągle zapominałam, że ona jest prawie wcześniaczkiem i ma prawo ciutkę wolniej załapywać. A najważniejsze, że są postępy :)

Na piwku było boooosko :) byłam od 16 do 22 i na maxa zrestartowałam umysł :):):)
Clotrimazolum jest rewelacyjny na wszelkie odparzenia! do trzech dni wszystko powinno zniknąć:)

My powoli wchodzimy w rozmiar 74:/ niedługo mamy szczepienie to się dowiemy jaki centyl u nas...

Kornelia jeszcze nie potrafi trzymać zabawek w rączkach ale ja się jakoś specjalnie tym nie martwię, ja jestem zdania że nie musi się książkowo rozwijać i np główkę trzyma bardzo solidnie i pięknie spędza czas leżąc na brzuszku to w innych sferach może rozwijać się troszkę wolniej. Dziewczyny wyluzujcie z tym porównywaniem dzieci z tym co piszą w książkach a tym bardziej w internecie bo zwariujecie:P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Madzik - Kacper swego czasu tez miał odparzenie i takie az ranki - dostalismy Tormentiol i Clotrimazolum i mieliśmy stosowac na zmiane, do tego wietrzenie pupy i w ciągu 3 dni było po wszystkim. Może spróbuj tak?
Obręcz barkowa też mamy słabą i od miesiąca ćwiczymy - niestety prywatnie, teraz może uda się w OWI. Kacper ma 12 mcy i też główka caly czas mu się przez to chwieje. Chwytac zaczął niedawno, ale piąstki często ma tez jeszcze zaciśnięte a powinien juz miec otwarte - więc tez to ćwiczymy. Rozwój jest prawidłowy tylko po prostu trzeba mu pomóc by w przyszłości miał łatwiej ;-) No i jeszcze nam się zaczął osttanio straznie w łuk wyginac do tylu i teraz się tym martwie ;/

mentorko - kawał chłopa z Synka ;-) nasz to jakoś na dole skali centylowej zawsze był. za tydzień mamy szczepienie wiec będą nowe pomiary ;-)

Kamyczku - jak tam na piwie? ;-)
On to ja sie was poradzę, mamy dwa kłopoty
Po pierwsze mamy odparzenia w pachwinach, lekarka dała tormentiol i jest jeszcże gorzej małe krostki wypełnione płynem sie porobily i bardzo go to boli ;( smakuje sudocremem ale chyba nie pomaga

A drugi kłopot to leczenie na brzuszku a raczej brak, i w zwiazku z tym słaba odręcznie barkowa, kiepskie trzymanie główki :( ma 9,5 tygodnia

Ps i w sumie chyba jeszcze nie wie ze ma rączki, nie trzyma zabawek, naczytalam sie i teraz sie martwię czy ciśnie jest nie tak
mentorka, kawał chłopaka z twojego synka, Martyna jest w 25 centylu :)
u nas ok, cały czas rehabilitujemy córcie, ja byłam mocno przeziębiona, mała na szczęście nie podłapała

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry